Εριέττα Κούρκουλου – Αντιπαράθεση με οικογένεια από Ισραήλ: «Επιστρέψτε στη χώρα σας, δεν σας επιθυμούμε εδώ»
Πυρκαγιές σε Κιλκίς, Θεσπρωτία και Καστοριά: Συνεχή μηνύματα από το 112, συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες
Δένδιας: Νέα τροπολογία για τη βιωσιμότητα των μετοχικών ταμείων – Ανανεωμένη στρατηγική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
Βαλκανικό πρωτάθλημα 2025: Ολυμπιονίκες και Ευρωπαίοι πρωταθλητές στον Βόλο
Χωρίς ανάσα η χώρα από τον πολυήμερο καύσωνα: 46 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο στη Σκάλα Μεσσηνίας – Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Μην χάσετε τους στίχους: Βγήκε το τρέιλερ! Εκθαμβωτική η Έλλη Κοκκίνου
e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο οδηγός πληρωμών μέχρι την 1η Αυγούστου
Τσουκαλάς: «Η κυβέρνηση δημιουργεί αδιάκοπα σκάνδαλα, αξιοποιεί την τοξικότητα για να συμψηφίσει και να αποπροσανατολίσει»
Γάζα: Νετανιάχου και Τραμπ φαίνεται πως εγκαταλείπουν τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία με τη Χαμάς
Ο Ακίλε Πολονάρα επέστρεψε σπίτι μετά τον πρώτο κύκλο θεραπειών: Η συγκινητική υποδοχή από την οικογένειά του
Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 69χρονου για σεξουαλική κακοποίηση της 4χρονης εγγονής του
Αποκλειστικό: O Rack στο χωριό της Ικαρίας που δεν κοιμάται – Όλο το νησί πήγε στο Τραγοστάσι
Συναγερμός στις ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε πανεπιστήμιο στο Νέο Μεξικό – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας
Η Βαλέρια Χοψονίδου καλωσόρισε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι
Klavdia: Έκπληκτη με το δώρο των θαυμαστών της – «Δεν έχω λόγια»
Βίντεο ντοκουμέντο από το εργοτάξιο όπου ξεκίνησε η φωτιά στο Φενεό Κορινθίας – Εργαλεία, παλέτες, μπιτόνια βενζίνης, καλώδια
Καλύτερη εικόνα στην Αρχαία Ολυμπία
Χωρίς ανάσα η χώρα από τον πολυήμερο καύσωνα: «Φλέγεται» ο Θεσσαλικός κάμπος
Αντιπαράθεση Κυρανάκη – Καραμέρου για το ατύχημα λεωφορείων στη Βούλα: «Θα επιδείξουμε μέγιστη αυστηρότητα» – «Ελαφρύ το πρόστιμο στην κοινοπραξία»
Κεφαλονιά: Άνδρας αναίσθητος μετά από καταπλάκωση από οικοδομικά υλικά
//

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία και η ελληνορωμαϊκή προέλευση του χρυσού δικέφαλου αετού της Ρωσίας

Η εξελικτική πορεία του δικέφαλου αετού από τους Χετταίους έως τη σύγχρονη Ρωσία, μέσα από τις πολιτικές και πολιτισμικές μεταμορφώσεις του συμβόλου
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία και την προέλευση του δικέφαλου αετού ως σύμβολο της Ρωσίας, το οποίο καθιερώθηκε από τον Ιβάν Γ' μετά το γάμο του με τη Βυζαντινή Πριγκίπισσα Σοφία Παλαιολογίνα.

Ο δικέφαλος αετός, που προέρχεται από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έχει ρίζες σε αρχαίους πολιτισμούς και έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορες αυτοκρατορίες, όπως η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή.

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ο δικέφαλος αετός επανήλθε ως εθνόσημο της Ρωσίας, αντικατοπτρίζοντας την ιστορική και πολιτική εξέλιξη της χώρας.

Το σύμβολο έχει υποστεί πολλές αλλαγές ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες, με την πιο πρόσφατη μορφή του να καθιερώνεται το 2000, υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πιο αναλυτικά

Ο ρωσικός δικέφαλος αετός καθιερώθηκε από τον Ιβάν Γ′ έπειτα από το γάμο του με τη Βυζαντινή Πριγκίπισσα Σοφία Παλαιολογίνα, ανεψιάς του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ′.

Έτσι, η Ρωσία από το γάμο αυτό υιοθέτησε το επίσημο βυζαντινό κρατικό σύμβολο, που ήταν ο αετός με τα δύο κεφάλια. Η πρώτη γνωστή αναφορά του δικέφαλου αετού ως ρωσικό σύμβολο είναι το 1497. 548px-Coat_of_Arms_of_the_Russian_Federation_2.svg

Παρά το γεγονός ότι απ’ την πτώση της ΕΣΣΔ έχουν περάσει περισσότερα από 22 χρόνια, για πολλούς στο εξωτερικό το σύμβολο της Ρωσίας εξακολουθεί να είναι το διάσημο σοβιετικό σφυροδρέπανο, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σαν εθνικό έμβλημα της χώρας ακριβώς 102 χρόνια πριν (την 6η Ιουλίου 1923).

Στην πραγματικότητα, το κρατικό εθνόσημο της Ρωσίας είναι τελείως διαφορετικό και η ιστορία του ξεκίνησε από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Russian_coa_1539_grozny

Έμβλημα Ivan Grozny 1539

         

Το κρατικό εθνόσημο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο δικέφαλος αετός, είναι ένα από τα πιο αρχαία ινδοευρωπαϊκά σύμβολα.

Στην ιστορία του αναμιγνύονται ο Χριστιανισμός, ο παγανισμός και ο ζωροαστρισμός, οι εποχές των μεγάλων αυτοκρατοριών και του φεουδαρχικού κατακερματισμού της κεντρικής εξουσίας.

Ολόκληροι πολιτισμοί και κράτη πέρασαν στην ιστορία, αλλά ο δικέφαλος αετός δεν σταμάτησε ποτέ να κυματίζει, τοποθετημένος μέσα στις σημαίες και τους θυρεούς των εθνών της Δυτικής Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο αετός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Ας τα βάλουμε όλα σε μια χρονολογική σειρά. Αρχικά, ο δικέφαλος αετός εμφανίζεται στα εμβλήματα του αρχαίου μεγάλου βασιλείου των Χετταίων, που καταλάμβανε ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης ασιατικής Τουρκίας μεταξύ του 17ου και του 12ου αιώνα π.Χ.

Η ιστορία και ο εξευγενισμός του πανάρχαιου συμβόλου συνεχίζεται στους πρώτους μετά Χριστό αιώνες, όταν ο ρωμαϊκός αετός, το ιερό σύμβολο των παντοδύναμων λεγεώνων της Αιώνιας Πόλης, προσαρμόστηκε στις ανάγκες του «κληρονόμου» της Ρώμης, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Device_of_the_Palaiologos_Dynasty.svg

Ο δικέφαλος αετός έμβλημα των Παλαιολόγων

Ο δικέφαλος αετός, που ήταν το έμβλημα της αυτοκρατορικής δυναστείας των Παλαιολόγων, έγινε σύντομα και το σύμβολο της ανατολικής χριστιανοσύνης.

Αποτέλεσε το εμβληματικό σύμβολο της «συμφωνίας» μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της απόλυτης αυτοκρατορικής εξουσίας, και με την ιδιότητα του αυτή διαδόθηκε από την ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε όλο το χριστιανικό κόσμο.

Έτσι, ο βυζαντινός δικέφαλος αετός εμφανίστηκε στα εθνόσημα και τους θυρεούς της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, έγινε το έμβλημα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους) και της Αρμενίας. Coat_of_Arms_of_Russia_1577

Ρωσικός θυρεός 1577

Στην Ρωσία, ο αετός «πέταξε» το 13ο αιώνα, αντικαθιστώντας την «τρίαινα», ένα αρχαίο ρωσικό σύμβολο – έμβλημα της ηγεμονικής δυναστείας του μεσαιωνικού κράτους των Ρως (γνωστό και ως «Κίεβσκαγια Ρους» ή «Ρούς»).

Στην αρχή, ο δικέφαλος αετός εμφανίστηκε στην ηγεμονία (πριγκιπάτο) του Τσερνίγκοφ, στο έδαφος της σύγχρονης Ουκρανίας και μόνο αργότερα στα πριγκιπάτα του Βλαντίμιρ και της Μόσχας.

Με την εμφάνιση της λέξης «Ρωσία» σαν κρατική οντότητα παρουσιάζεται και ο αετός στο εθνόσημο.

Αυτό συμβαίνει στα τέλη του 15ου αιώνα, στη διάρκεια της ηγεμονίας του μεγάλου πρίγκιπα της Μόσχας Ιβάν Γ′, ο οποίος επανένωσε το μεγαλύτερο κομμάτι των ρωσικών εδαφών με επίκεντρο διακυβέρνησης τη Μόσχα και έθεσε τις βάσεις για την αναγέννηση της Ρωσίας ως κράτος, μετά από δύο περίπου αιώνες υπό τον ταταρο-μογγολικό ζυγό.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Ρωσία ήταν η μόνη ανεξάρτητη Ορθόδοξη χώρα. Την ίδια χρονική περίοδο, κορυφώνεται η θανάσιμη σύγκρουση των δύο αρχαίων εραλδικών συμβόλων του ρωσικού έθνους: Του λέοντος και του αετού. Το παραδοσιακό ρωσικό εθνόσημο ήταν ο λέων.

Όπως έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, στις αρχές του Μεσαίωνα στην Ευρώπη το κλίμα ήταν πολύ θερμότερο απ’ ό,τι σήμερα. Για παράδειγμα, στον 12ο αιώνα στη νότια Ουκρανία, εκεί όπου σήμερα η θερμοκρασία το χειμώνα αγγίζει σήμερα τους 20°C υπό το μηδέν, περιφέρονταν στις απέραντες εκτάσεις της ουκρανικής πεδιάδας λιοντάρια και λεοπαρδάλεις! 480px-Imperial_Coat_of_arms_of_Russia_1667

Ρωσικός θυρεός 1667

Για τους λαούς της περιοχής, θεωρείτο ως δείγμα εξαιρετικής ανδρείας να σκοτώσει ένας πολεμιστής λιοντάρι ή λεοπάρδαλη. Αυτό ήταν ένα είδος κυνηγιού για τους εκλεκτούς, τους άρχοντες και τους πρίγκιπες του οίκου που ηγεμόνευε.

Μια ενασχόληση της ανώτερης φεουδαρχικής τάξης, που με τον καιρό μετέτρεψε τον λέοντα σε σύμβολο αριστοκρατικής καταγωγής και θάρρους. Όμως, ο αετός, που έγινε το έμβλημα του ενωμένου κράτους, κατάφερε να βγάλει το λιοντάρι από το εραλδικό παιχνίδι και τελικά έμεινε το μοναδικό σύμβολο της Ρωσίας.

Η «Τρίτη Ρώμη»

Κάθε Ρώσος τσάρος άλλαζε τη μορφή του αετού σύμφωνα με τη δική του άποψη και την πολιτική συγκυρία. Κατά την περίοδο των στενών σχέσεων με την Πρωσία και την Αυστρία, ο θυρεός έγινε πιο λιτός και γεωμετρικός.

Σε περιόδους φιλελευθεροποίησης του πολιτικού καθεστώτος στη Ρωσία, τα φτερά του αετού έγιναν πιο απλωμένα και το σχήμα τους πιο στρογγυλεμένο.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Μόσχας από τους πολωνούς εισβολείς το 1612, στο στήθος του αετού τοποθετήθηκε το βασιλικό σύμβολο των καθολικών, ο κρίνος.

Στις υπόλοιπες εποχές της ιστορίας της ρωσικής αυτοκρατορίας, στη θέση αυτή τοποθετήθηκε είτε η μορφή του Αγίου Γεωργίου, είτε του γρύπα, που ήταν ο θυρεός της βασιλικής δυναστείας των Ρομανώφ.

Άλλαζε συνεχώς και ο αριθμός των στεμμάτων πάνω από τα κεφάλια του αετού. Ο αριθμός και το μέγεθος των κορωνών στο εραλδικό σύμβολο είχε άμεση σχέση με τις αλλαγές στην κρατική ιδεολογία. Αρχικά, ήταν δύο κορώνες, που συμβόλιζαν την ισότητα της κοσμικής και της εκκλησιαστικής εξουσίας.

Μετά την επικράτηση της εξουσίας του τσάρου πάνω στον ορθόδοξο Πατριάρχη Μόσχας, εμφανίστηκαν τρεις κορώνες. Δύο από αυτές, που βρίσκονταν ακριβώς πάνω από τα κεφάλια του αετού, υποδήλωναν την ισότητα της κοσμικής και εκκλησιαστικής εξουσίας και η τρίτη, πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος, αιωρούταν πάνω από τις δύο πρώτες.

Ήταν το στέμμα με το οποίο η Εκκλησία έστεψε τον αρχηγό του κράτους ως αυτοκράτορα. Συμβόλιζε την υπεροχή του τσάρου ως κεφαλή της εκκλησίας και άρχοντα όλων των κρατικών εξουσιών, ενός ηγεμόνα πάνω από το κράτος. 544px-Greater_coat_of_arms_of_the_Russian_empire

O μεγάλος αυτοκρατορικός θυρεός

Σύμφωνα με τη ρωσική εραλδική παράδοση το μείζον και το μικρό κρατικά εθνόσημα διαφέρουν μεταξύ τους. Το μεγάλο εθνόσημο, εκτός από οικόσημο του οίκου των Ρομανώφ, περιείχε και τα εθνόσημα των πιο σημαντικών περιοχών που ανήκαν στη ρωσική αυτοκρατορία.

Ήταν κατάλληλο και επαρκές σαν εραλδικό σύμβολο ενός ευγενή που έφερε τον τίτλο του βασιλιά. Έτσι, γύρω από τον αετό, είχαν τοποθετηθεί τα εθνόσημα των βασιλείων και των πριγκιπάτων (ηγεμονιών) που αναγνώριζαν την επικυριαρχία του Ρώσου τσάρου. 496px-Lesser_Coat_of_Arms_of_Russian_Empire 1883.svg

Ο τελευταίος ρώσικος αυτοκρατορικός θυρεός 1883-1917

Στη σύγχρονη Μεγάλη Βρετανία, οι βασιλείς είναι ταυτόχρονα και οι μονάρχες της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και άλλων χωρών της Κοινοπολιτείας.

Ο Ρώσος αυτοκράτορας ήταν επίσης βασιλιάς της Πολωνίας, της Γεωργίας, της Σιβηρίας και μέγας δούκας της Φινλανδίας. Το επίσημο εραλδικό ρητό της Ρωσίας ήταν: «Ο Θεός είναι μαζί μας!».

Για να τονίσει το χριστιανικό χαρακτήρα του κράτους, στους υποστηρικτές του εραλδικού εμβλήματος ήταν τοποθετημένοι οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, που συμβολίζουν την αμυντική ικανότητα και τη Θεία προστασία της αυτοκρατορίας των Ρομανώφ.

Μετά την επανάσταση

Μετά την επανάσταση του Φεβρουαρίου 1917 στη Ρωσία, η δημοκρατική κυβέρνηση αφαίρεσε το στέμμα από το εθνόσημο.

Είναι ο ίδιος δημοκρατικός«αποκαθηλωμένος» αετός που απεικονίζεται σήμερα στα τραπεζογραμμάτια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Από τα πόδια του αετού απομακρύνθηκαν τα σύμβολα της μοναρχικής εξουσίας, το σκήπτρο και η βυζαντινή σφαίρα.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, οι αντι-μπολσεβίκικες δυνάμεις επανέφεραν τον αετό σαν έμβλημά τους, αλλά αντικατέστησαν τις κορώνες με το σταυρό.

Ωστόσο, το σκήπτρο και η σφαίρα εμφανίστηκαν και πάλι στα πόδια του αετού. Coat_of_arms_of_the_Russian_Republic_1917.svg

Ο δικέφαλος αετός το 1917

Ο δικέφαλος αετός επέστρεψε στη Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Οπως είναι γνωστό, στο έμβλημα της ΕΣΣΔ απεικονίζεται το σφυροδρέπανο πάνω στην υδρόγειο.

Μετά από τρία χρόνια μελέτης και επεξεργασίας από ειδική επιτροπή παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που επιλέχθηκαν για τα νέα κρατικά σύμβολα.

Το 1993, με Διάταγμα του άλλοτε προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, καθιερώθηκε ως κρατικό σύμβολο – εθνόσημο, ο δικέφαλος αετός, παρόμοιος με εκείνον που υιοθετήθηκε μετά την αστική επανάσταση του Φεβρουαρίου 1917, χωρίς τις κορώνες και τα σύμβολα της εξουσίας (σκήπτρο και σφαίρα). 548px-Coat_of_Arms_of_the_Russian_Federation_2.svg

Αλλά αυτό δεν ήταν το τέλος της εραλδικής μεταμόρφωσης του αρχαίου συμβόλου. Ο αετός συνέχισε να αλλάζει, όπως και επί τσάρων.

Η ενδυνάμωση της κρατικής εξουσίας υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αντικατοπτρίζεται στα κρατικά σύμβολα της Ρωσίας, καθώς στο εθνόσημο επανήλθαν τα τρία στέμματα και τα σύμβολα της εξουσίας. Το εθνόσημο έλαβε την τελική μορφή του το 1993 και καθιερώθηκε με νόμο στις 20 Δεκεμβρίου του 2000.

Πετώντας από το μακρινό παρελθόν και φωλιάζοντας στη Ρωσία, ο δικέφαλος αετός συνεχίζει να αλλάζει, προσαρμοζόμενος στην τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα της χώρας που τον φιλοξενεί.

(Δρ. Βλαντίμιρ Χούταρεφ, ιστορικός, πρόεδρος του παραρτήματος Μόσχας της πανρωσικής Εταιρείας Προστασίας Ιστορικών και Πολιτιστικών Μνημείων)

Συνοπτικά

  • Ο δικέφαλος αετός της Ρωσίας προέρχεται από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και καθιερώθηκε από τον Ιβάν Γ' μετά το γάμο του με τη Σοφία Παλαιολογίνα.
  • Το σύμβολο έχει ρίζες σε αρχαίους πολιτισμούς και χρησιμοποιήθηκε από μεγάλες αυτοκρατορίες, όπως η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή.
  • Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ο δικέφαλος αετός επανήλθε ως εθνόσημο της Ρωσίας, αναδεικνύοντας την ιστορική εξέλιξη της χώρας.
  • Η μορφή του συμβόλου έχει αλλάξει πολλές φορές, με την τρέχουσα μορφή να καθιερώνεται το 2000 υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης:

Πώς οι Φιλιππινέζοι διοργανώνουν “υποβρύχιους” γάμους – Φωτογραφίες και βίντεο από πλημμυρισμένες εκκλησίες

Στις Φιλιππίνες, οι πλημμυρισμένες εκκλησίες δεν εμπόδισαν ένα ζευγάρι...

Θλίψη στην Ταϊλάνδη: 44χρονος πατέρας πέθανε – Κατανάλωνε μόνο μπύρες για ένα μήνα

Ένας 44χρονος πατέρας στην Ταϊλάνδη, ο Thaweesak Namwongsa, βρέθηκε...

Ισπανία: Βρέθηκε μοναδικό φυλαχτό από απολίθωμα τριλοβίτη – Πρωτοφανές στον Κλασικό Κόσμο

Στην Ισπανία, ανακαλύφθηκε ένα μοναδικό φυλαχτό από απολίθωμα τριλοβίτη...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

LIFE πριν 4 λεπτά

Εριέττα Κούρκουλου – Αντιπαράθεση με οικογένεια από Ισραήλ: «Επιστρέψτε στη χώρα σας, δεν σας επιθυμούμε εδώ»

Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, γνωστή για την ακτιβιστική της δράση υπέρ των ζώων, βρέθηκε σε έντονη αντιπαράθεση με έναν άντρα σε…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 5 λεπτά

Πυρκαγιές σε Κιλκίς, Θεσπρωτία και Καστοριά: Συνεχή μηνύματα από το 112, συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε Κιλκίς, Θεσπρωτία και Καστοριά, με το 112 να εκδίδει συνεχώς προειδοποιητικά μηνύματα…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 7 λεπτά

Δένδιας: Νέα τροπολογία για τη βιωσιμότητα των μετοχικών ταμείων – Ανανεωμένη στρατηγική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς…

SPORTS πριν 9 λεπτά

Βαλκανικό πρωτάθλημα 2025: Ολυμπιονίκες και Ευρωπαίοι πρωταθλητές στον Βόλο

Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα 2025, που θα διεξαχθεί στον Βόλο, αναμένεται να φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλητισμού από…

VIDEO πριν 10 λεπτά

Χωρίς ανάσα η χώρα από τον πολυήμερο καύσωνα: 46 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο στη Σκάλα Μεσσηνίας – Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Χωρίς ανάσα η χώρα από τον πολυήμερο καύσωνα: 46 βαθμούς έδειξε το…

LIFE πριν 12 λεπτά

Μην χάσετε τους στίχους: Βγήκε το τρέιλερ! Εκθαμβωτική η Έλλη Κοκκίνου

Ο ΑΝΤ1 κυκλοφόρησε το τρέιλερ για το νέο μουσικό παιχνίδι "Don’t Forget the Lyrics", με παρουσιάστρια την Έλλη Κοκκίνου. Το…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ πριν 13 λεπτά

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο οδηγός πληρωμών μέχρι την 1η Αυγούστου

Από τις 28 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, το e-ΕΦΚΑ και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα καταβάλουν συνολικά 2.465.999.234,21…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 20 λεπτά

Τσουκαλάς: «Η κυβέρνηση δημιουργεί αδιάκοπα σκάνδαλα, αξιοποιεί την τοξικότητα για να συμψηφίσει και να αποπροσανατολίσει»

Ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνεχή δημιουργία σκανδάλων και χρήση τοξικότητας για να αποπροσανατολίσει…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 22 λεπτά

Γάζα: Νετανιάχου και Τραμπ φαίνεται πως εγκαταλείπουν τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία με τη Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδειξαν σήμερα να εγκαταλείπουν τις διαπραγματεύσεις για…

SPORTS πριν 22 λεπτά

Ο Ακίλε Πολονάρα επέστρεψε σπίτι μετά τον πρώτο κύκλο θεραπειών: Η συγκινητική υποδοχή από την οικογένειά του

Ο Ακίλε Πολονάρα, Ιταλός μπασκετμπολίστας της Βίρτους Μπολόνια, συγκινεί με τη γενναία μάχη του ενάντια στη λευχαιμία, έχοντας στο πλευρό…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 23 λεπτά

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 69χρονου για σεξουαλική κακοποίηση της 4χρονης εγγονής του

Στη Θεσσαλονίκη, ένας 69χρονος άνδρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τη σεξουαλική κακοποίηση της 4χρονης εγγονής του, την οποία φρόντιζε όταν…

VIDEO πριν 26 λεπτά

Αποκλειστικό: O Rack στο χωριό της Ικαρίας που δεν κοιμάται – Όλο το νησί πήγε στο Τραγοστάσι

Στο παραδοσιακό χωριό Τραγοστάσι της Ικαρίας, ένα μοναδικό φαινόμενο προσελκύει το ενδιαφέρον ολόκληρου του νησιού. Ο γνωστός καλλιτέχνης Rack πραγματοποίησε…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 26 λεπτά

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε πανεπιστήμιο στο Νέο Μεξικό – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ, έπειτα από πυροβολισμούς σε πανεπιστήμιο στο Νέο Μεξικό. Σύμφωνα με το ABCnews, δύο άνθρωποι δέχτηκαν…

LIFE πριν 26 λεπτά

Η Βαλέρια Χοψονίδου καλωσόρισε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι

Η Βαλέρια Χοψονίδου, μικρότερη αδελφή της Ολυμπίας Χοψονίδου, έγινε για πρώτη φορά μητέρα, φέρνοντας στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι την…

LIFE πριν 32 λεπτά

Klavdia: Έκπληκτη με το δώρο των θαυμαστών της – «Δεν έχω λόγια»

Η Klavdia, γνωστή τραγουδίστρια, έζησε μια συγκινητική στιγμή μετά τη συναυλία της στον Αλμυρό, όταν οι θαυμαστές της γέμισαν το…

0:00 / 0:00

Πώς οι Φιλιππινέζοι διοργανώνουν “υποβρύχιους” γάμους – Φωτογραφίες και βίντεο από πλημμυρισμένες εκκλησίες

Στις Φιλιππίνες, οι πλημμυρισμένες εκκλησίες δεν εμπόδισαν ένα ζευγάρι να πραγματοποιήσει τον γάμο του, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε ο τυφώνας Wipha. Η νύφη...

Το απίστευτο γενέθλιο δώρο που τον άφησε άφωνο! Άνδρας στην Αϊόβα ξαφνικά κέρδισε...

Ο Κρίστιαν Τζόνσον από το Ντε Μόιν της Αϊόβα έλαβε ένα απρόσμενο γενέθλιο δώρο που τον άφησε άφωνο: ένα ξυστό λαχείο που του χάρισε...

Θλίψη στην Ταϊλάνδη: 44χρονος πατέρας πέθανε – Κατανάλωνε μόνο μπύρες για ένα μήνα

Ένας 44χρονος πατέρας στην Ταϊλάνδη, ο Thaweesak Namwongsa, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, περιτριγυρισμένος από πάνω από εκατό άδεια μπουκάλια μπύρας, αφού έπινε μόνο...

Ισπανία: Βρέθηκε μοναδικό φυλαχτό από απολίθωμα τριλοβίτη – Πρωτοφανές στον Κλασικό Κόσμο

Στην Ισπανία, ανακαλύφθηκε ένα μοναδικό φυλαχτό από απολίθωμα τριλοβίτη σε ρωμαϊκή τοποθεσία, το οποίο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως μενταγιόν ή βραχιόλι λόγω των προστατευτικών ή...

Το μυστικό που κρύβει το “Σπήλαιο του Διαβόλου” – Οι μυστικές τελετουργίες που σόκαραν τους ερευνητές

Το Σπήλαιο King Kong-Oy ( γνωστό και ως Σπήλαιο του Διαβόλου ) αποτελεί εδώ και αιώνες έναν τόπο μυθολογικής σημασίας για τους Ayuuk Ja'ay...

Πρωτοποριακή έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα! Οι αράχνες ξεκίνησαν από τους ωκεανούς

Μια νέα έρευνα ανατρέπει την παραδοσιακή αντίληψη για την προέλευση των αραχνών, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα πλάσματα μπορεί να προέρχονται από τους ωκεανούς. Η ανάλυση...

Τριάντα φορές που ο Πλάτωνας μοιράστηκε γενναιόδωρα τη σοφία του

Το άρθρο αναδεικνύει τη διαχρονική σοφία του Πλάτωνα, ενός από τους πιο επιδραστικούς φιλοσόφους της αρχαιότητας, που επηρέασε βαθιά τη δυτική φιλοσοφική παράδοση. Ως...

10 από τις πιο σπουδαίες αρχαίες ελληνικές αποικίες

Το άρθρο παρουσιάζει δέκα από τις πιο σημαντικές αρχαίες ελληνικές αποικίες, οι οποίες άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στον κόσμο. Οι Έλληνες, με τον πολιτισμό...

Η άγνωστη τελική σύγκρουση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Όταν οι παρτιζάνοι του...

Η τελευταία μάχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, που έλαβε χώρα στο Όντζακ της σημερινής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, παραμένει σχεδόν άγνωστη λόγω της πολιτικής σιωπής...

“Τα ελληνικά νησιά φιλοξενούσαν ανθρώπους πριν από 170.000 χρόνια!”

Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι Νεάντερταλ ή οι Homo erectus, πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου, είχαν αποικίσει τα ελληνικά νησιά της Ανατολικής Μεσογείου, όπως την...

Η πιο παράξενη αεροπειρατεία της ιστορίας! – Το ανεξιχνίαστο μυστήριο σε ένα από...

Η αεροπειρατεία του 1971 από τον μυστηριώδη Dan Cooper παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Cooper, αφού απαίτησε...

Αυτή είναι η αρχαία ελληνική επιγραφή που αποκάλυψε την κατάρα του χορευτή

Μια αρχαία ελληνική επιγραφή που βρέθηκε σε θέατρο στο Ισραήλ αποκρυπτογραφήθηκε πρόσφατα, αποκαλύπτοντας μια κατάρα εναντίον ενός χορευτή ονόματι Manna. Η επιγραφή, πιθανώς γραμμένη...

Νέα Υόρκη – Λος Άντζελες σε 3 ώρες; Νέος νόμος φέρνει τις εμπορικές...

Ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα στις ΗΠΑ καταργεί την 52ετή απαγόρευση των χερσαίων εμπορικών υπερηχητικών πτήσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την επανεισαγωγή τους με μειωμένο...

Πώς ένα κοτόπουλο μπορεί να αξίζει μέχρι 6.000 ευρώ! Ανακαλύψτε τις “Λαμποργκίνι” των...

Το άρθρο εξετάζει τις πιο σπάνιες και ακριβές ράτσες κοτόπουλων στον κόσμο, οι οποίες μπορούν να πωληθούν για χιλιάδες ευρώ λόγω της μοναδικής τους...

Αποκάλυψη του γρίφου της “τρύπας βαρύτητας” στον Ινδικό Ωκεανό – Δείτε το βίντεο

Το άρθρο εξετάζει το μυστήριο της "τρύπας βαρύτητας" στον Ινδικό Ωκεανό, γνωστή ως Χαμηλό Γεωειδές Ινδικού Ωκεανού (IOGL), μια βαρυτική ανωμαλία που προκαλεί την...

Αυτή η ελληνική πόλη είναι η πιο αρχαία της Ευρώπης

Το Άργος, η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης που κατοικείται συνεχώς για 7.000 χρόνια, αποτελεί έναν ζωντανό θησαυρό πολιτιστικής κληρονομιάς. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο, σε απόσταση περίπου...

Ανακαλύψτε τι εγκατέστησαν οι Κινέζοι στην καρδιά της ερήμου Τάκλα Μακάν, video

Στην έρημο Τάκλα Μακάν, οι Κινέζοι εγκατέστησαν ένα ομοίωμα αμερικανικού αεροπλανοφόρου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως στόχος σε πυραυλικές δοκιμές. Αυτή η κίνηση υποδηλώνει την...

«Απίστευτα σπάνιο»! Χάλκινη πανοπλία στην Τσεχία από την εποχή του Τρωικού Πολέμου

Στην Τσεχική Δημοκρατία, κοντά στο Μπρνο, ανακαλύφθηκε ένα σπάνιο κομμάτι χάλκινης πανοπλίας από την εποχή του Τρωικού Πολέμου, ηλικίας 3.200 ετών. Πρόκειται για μόλις...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απεβίωσε ο Βαγγέλης Στεφανάκης, ο φονιάς της Φαίης Μπλάχα – Είχε αποφυλακιστεί με άδεια

Ο Βαγγέλης Στεφανάκης, γνωστός για τη δολοφονία της Φαίης...

Ναταλία Λιονάκη – Ο λόγος της κρυφής επιστροφής στην Ελλάδα μετά από 9 χρόνια

Η Ναταλία Λιονάκη, γνωστή πλέον ως Μοναχή Φεβρωνία, επέστρεψε...

Βασίλης Πορφυράκης: Έκπληξη – Περιμένει παιδί 3 μήνες μετά τον χωρισμό με τη Ματίνα Νικολάου!

Ο Βασίλης Πορφυράκης, μόλις τρεις μήνες μετά τον χωρισμό...

Περήφανη η Τίνα Μεσσαροπούλου – Σε ποια σχολή εισήχθη ο γιος της

Η Τίνα Μεσσαροπούλου εξέφρασε τη μεγάλη της υπερηφάνεια για...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εριέττα Κούρκουλου – Αντιπαράθεση με οικογένεια από Ισραήλ: «Επιστρέψτε στη χώρα σας, δεν σας επιθυμούμε εδώ»

Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, γνωστή για την ακτιβιστική της δράση...

Πυρκαγιές σε Κιλκίς, Θεσπρωτία και Καστοριά: Συνεχή μηνύματα από το 112, συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε Κιλκίς,...

Βαλκανικό πρωτάθλημα 2025: Ολυμπιονίκες και Ευρωπαίοι πρωταθλητές στον Βόλο

Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα 2025, που θα διεξαχθεί στον Βόλο,...

Χωρίς ανάσα η χώρα από τον πολυήμερο καύσωνα: 46 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο στη Σκάλα Μεσσηνίας –...

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Χωρίς...

Μην χάσετε τους στίχους: Βγήκε το τρέιλερ! Εκθαμβωτική η Έλλη Κοκκίνου

Ο ΑΝΤ1 κυκλοφόρησε το τρέιλερ για το νέο μουσικό...

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο οδηγός πληρωμών μέχρι την 1η Αυγούστου

Από τις 28 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, το...

Γάζα: Νετανιάχου και Τραμπ φαίνεται πως εγκαταλείπουν τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία με τη Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος...

Ο Ακίλε Πολονάρα επέστρεψε σπίτι μετά τον πρώτο κύκλο θεραπειών: Η συγκινητική υποδοχή από την οικογένειά του

Ο Ακίλε Πολονάρα, Ιταλός μπασκετμπολίστας της Βίρτους Μπολόνια, συγκινεί...

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 69χρονου για σεξουαλική κακοποίηση της 4χρονης εγγονής του

Στη Θεσσαλονίκη, ένας 69χρονος άνδρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση για...

Αποκλειστικό: O Rack στο χωριό της Ικαρίας που δεν κοιμάται – Όλο το νησί πήγε στο Τραγοστάσι

Στο παραδοσιακό χωριό Τραγοστάσι της Ικαρίας, ένα μοναδικό φαινόμενο...

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε πανεπιστήμιο στο Νέο Μεξικό – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ, έπειτα από πυροβολισμούς σε...

Η Βαλέρια Χοψονίδου καλωσόρισε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι

Η Βαλέρια Χοψονίδου, μικρότερη αδελφή της Ολυμπίας Χοψονίδου, έγινε...

Klavdia: Έκπληκτη με το δώρο των θαυμαστών της – «Δεν έχω λόγια»

Η Klavdia, γνωστή τραγουδίστρια, έζησε μια συγκινητική στιγμή μετά...

Καλύτερη εικόνα στην Αρχαία Ολυμπία

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη δύσβατη περιοχή Σπαρτουλιά της...

Χωρίς ανάσα η χώρα από τον πολυήμερο καύσωνα: «Φλέγεται» ο Θεσσαλικός κάμπος

Ο Θεσσαλικός κάμπος δοκιμάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες που...

Αντιπαράθεση Κυρανάκη – Καραμέρου για το ατύχημα λεωφορείων στη Βούλα: «Θα επιδείξουμε μέγιστη αυστηρότητα» – «Ελαφρύ το...

Το άρθρο αναφέρεται στην αντιπαράθεση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού...

Κεφαλονιά: Άνδρας αναίσθητος μετά από καταπλάκωση από οικοδομικά υλικά

Στην Κεφαλονιά, στην περιοχή Κουμιαριές, ένας άνδρας βρέθηκε αναίσθητος...

Χωρίς ανάσα η χώρα από τον πολυήμερο καύσωνα: «Βράζει» το κέντρο της Αθήνας

Η Αθήνα βιώνει μια από τις πιο έντονες περιόδους...

Χωρίς ανάσα η χώρα από τον πολυήμερο καύσωνα: Αυστηρή η επιτήρηση των Αρχών σε όλο το νομό...

Η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη ενός ισχυρού καύσωνα,...

Πρόγνωση καιρού για το Σάββατο 26 Ιουλίου

Ισχυρό κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα με τις θερμοκρασίες...

Οικονομάκου – Τσερέλα: Περιπέτεια στην Αφρική μετά την αποκάλυψη του μυστικού γάμου τους στην Ιταλία

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα παντρεύτηκαν κρυφά...

Καιρός: Ο καύσωνας «ψήνει« όλη τη χώρα – Έσπασε το φράγμα των 45 βαθμών Κελσίου

Ο ισχυρός καύσωνας συνεχίζεται αμείωτος και ακραία υψηλές θερμοκρασίες...

Ο Ραφαήλ Παγώνης προκρίνεται στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U14

Ο Ραφαήλ Παγώνης, το ανερχόμενο αστέρι του ελληνικού τένις,...

Πώς οι Φιλιππινέζοι διοργανώνουν “υποβρύχιους” γάμους – Φωτογραφίες και βίντεο από πλημμυρισμένες εκκλησίες

Στις Φιλιππίνες, οι πλημμυρισμένες εκκλησίες δεν εμπόδισαν ένα ζευγάρι...

Ολυμπιακός: Τα τρία γκολ των πρωταθλητών Ελλάδας κόντρα στη Νόριτς

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Νόριτς με 3-0 σε φιλικό...

Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε το ανανεωμένο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Στρατηγικής για το 2025 – Τι περιέχει

Το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου...

SKAI News in English | 25/07/2025

Η καθημερινή ενημέρωση για τις σημαντικότερες εξελίξεις στην Ελλάδα,...

Κορινθιακός: «Πρόβλημα στον αριστερό κινητήρα», αναφέρουν οι πιλότοι του καναντέρ που προσθαλασσώθηκε αναγκαστικά

Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Καναντέρ αναγκάστηκε να προσθαλασσωθεί στον...

Δέσποινα Βανδή: Στο Λονδίνο με τον Μπισμπίκη για την αποφοίτηση της κόρης τους, Μελίνας

Η Δέσποινα Βανδή και ο Βασίλης Μπισμπίκης ταξίδεψαν στο...

Η Μαρία Στρατουδάκη απέσπασε τρία χρυσά μετάλλια με ευρωπαϊκό ρεκόρ στο πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Νεανίδων

Η 17χρονη Μαρία Στρατουδάκη από τα Χανιά κατέκτησε τρία...

Η νέα γενιά του FIAT 500 με κινητήρες για κάθε προτίμηση

Η νέα γενιά του FIAT 500, προγραμματισμένη για το...

Πυρκαγιά στο Κιλκίς – Ειδοποίηση από το 112 «μείνετε σε επιφυλακή»

Μια πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του...

Ella Lloyd: Ένα ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Η 19χρονη Ella Lloyd, ένα από τα πιο υποσχόμενα...

Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης ξανά στον Παναθηναϊκό: Αναλαμβάνει θέση στην πράσινη ακαδημία

Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης επιστρέφει στον Παναθηναϊκό, αναλαμβάνοντας ρόλο στην...

Συναγερμός στην Εύβοια: Εξαφανίστηκαν περιπατητές σε απομονωμένη περιοχή, εντοπίστηκε το όχημά τους

Στην Κεντρική Εύβοια, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού ενός...