Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον ανακάλυψαν έναν ανεκτίμητο θησαυρό σε βασιλικό τάφο στο Περού, ο οποίος ανήκε στον Τε Κ’αμπ Τσάακ, τον πρώτο γνωστό ηγεμόνα της πόλης Caracol και ιδρυτή της δυναστείας των Μάγια. Ο τάφος περιείχε πλούσια κτερίσματα, όπως σκαλιστά οστά, κοσμήματα από ιαδεΐτη, κοχύλια και αγγεία, υποδηλώνοντας την υψηλή κοινωνική θέση του ηγεμόνα. Η ανακάλυψη αυτή, που έγινε στη Βορειοανατολική Ακρόπολη του Caracol, προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία και τις εμπορικές δραστηριότητες των Μάγια, καθώς και για τη σχέση τους με την αρχαία πόλη Teotihuacán.
Πιο αναλυτικά
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον ανακάλυψαν τεράστιο θησαυρό σε έναν βασιλικό τάφο στο Περού, ο οποίος ανήκε στον πρώτο γνωστό ηγεμόνα της πόλης, Τε Κ’αμπ Τσάακ.
Ο Τε Κ’αμπ Τσάακ, ίδρυσε τη βασιλική δυναστεία του Caracol, η οποία είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος των Μάγια στο Μπελίζ, σύμφωνα με δήλωση του πανεπιστημίου. Ο τάφος του ήταν γεμάτος πλούτη: σωλήνες από σκαλιστά οστά, κοσμήματα από ιαδεΐτη και μάσκα, κοχύλια και 11 αγγεία.
«Έχουν βρει έναν πολύ πρώιμο κυβερνήτη, οπότε αυτό είναι πολύ σημαντικό και ισχυρίζεται ότι είναι ο ιδρυτής μιας δυναστείας», λέει στους New York Times, ο Gary Feinman.
Ο Arlen Chase και η Diane Chase, ζευγάρι αρχαιολόγων στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, ηγούνται της έρευνας στο Caracol για περισσότερα από 40 χρόνια. Φέτος, επικεντρώθηκαν στη σχέση μεταξύ της αρχαίας πόλης και του Teotihuacán, που βρίσκεται βορειοανατολικά της σημερινής Πόλης του Μεξικού.
Αποφάσισαν να εργαστούν στη Βορειοανατολική Ακρόπολη του χώρου, ένα υπερυψωμένο συγκρότημα κτιρίων λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, το οποίο είχε «μια περιοχή που ήταν σαφώς μη ανασκαμμένη», λέει η Arlen. Αφού άνοιξαν ξανά έναν ταφικό θάλαμο που είχαν αρχικά εξερευνήσει το 1993, έσκαψαν μέσα από το δάπεδό του και «χτύπησαν αμέσως αυτόν τον θάλαμο».
«Μόλις είδαμε την αίθουσα, ξέραμε ότι είχαμε κάτι», λέει η Arlen στους Times.
Το στυλ των κεραμικών αγγείων στο δωμάτιο υποδηλώνει ότι ο τάφος ήταν πολύ παλιός. Εν τω μεταξύ, η σημαντική παρουσία ενός ορυκτού που ονομάζεται κόκκινο κιννάβαρι υπαινίχθηκε ότι ένα άτομο υψηλού κύρους είχε θαφτεί εκεί.
Η συλλογή των αντικειμένων μέσα στον τάφο φαίνεται επίσης να ανήκε σε κάποια προσωπικότητα. Οι ερευνητές βρήκαν τρία σετ στολίδια αυτιών jadeite, κάτι απίσετυτα ασυνήθιστο λένε οι αρχαιολόγοι, ενώ ο τάφος περιείχε μία ακόμα πιο ασυνήθιστη ψηφιδωτή μάσκα θανάτου. Οι Chases έχουν βρει μόνο μία άλλη μάσκα θανάτου, η οποία δεν είναι συνηθισμένη στις τοποθεσίες των Μάγια.
Ο Τε Κ’αμπ Τσάακ ανέβηκε στην εξουσία το 331 Κ.Χ., στη διάρκεια της Πρώιμης Κλασικής περιόδου των Μάγια. Στον τάφο, οι ερευνητές βρήκαν ένα ανθρώπινο κρανίο χωρίς δόντια και άλλα οστά που μπορεί να ανήκαν στον ηγεμόνα.
Οι αρχαίοι Μάγια πίστευαν γενικά ότι οι βασιλιάδες τους επιλέγονταν από τους θεούς. Όπως υποδηλώνουν τα κτερίσματα, ο Te K’ab Chaak ήταν πιθανότατα ένας πλούσιος «βασιλιάς πολεμιστής» που «συμμετείχε πολύ στο εμπόριο», λέει ο Arlen.
Συνοπτικά
- Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον ανακάλυψαν ανεκτίμητο θησαυρό σε βασιλικό τάφο στο Περού, ανήκοντας στον πρώτο γνωστό ηγεμόνα της πόλης Caracol.
- Ο τάφος περιείχε πλούσια κτερίσματα, όπως σκαλιστά οστά και κοσμήματα από ιαδεΐτη, υποδηλώνοντας την υψηλή κοινωνική θέση του ηγεμόνα.
- Η ανακάλυψη προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία και τις εμπορικές δραστηριότητες των Μάγια, καθώς και για τη σχέση τους με την αρχαία πόλη Teotihuacán.
- Ο Te K’ab Chaak ήταν πιθανότατα ένας πλούσιος «βασιλιάς πολεμιστής» που συμμετείχε ενεργά στο εμπόριο.