Ο Μιχαήλ Σαϊτάνογλου Καντακουζηνός, γεννημένος το 1510 στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ένας ισχυρός και πλούσιος άρχοντας ελληνικής καταγωγής, γνωστός για την επιρροή του στην οικονομία της Βλαχίας και της Μολδαβίας.
Το παρατσούκλι «Σαϊτάνογλου», που σημαίνει «γιος του διαβόλου», προήλθε από τον πατέρα του, Δημήτριο, και αντικατοπτρίζει τη δύναμη και την επιρροή που είχε ο Μιχαήλ, προκαλώντας το φθόνο ισχυρών Οθωμανών.
Η τεράστια περιουσία του, που απέκτησε κατά τη βασιλεία του Μουράτ Γ’, οδήγησε στην εκτέλεσή του το 1578. Οι απόγονοί του συνέχισαν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις περιοχές της Βλαχίας και της Μολδαβίας.
Πιο αναλυτικά
Ο Μιχαήλ Σαϊτάνογλου Καντακουζηνός (1510 – 3 Μαρτίου 1578) ήταν ισχυρός και πολύ πλούσιος άρχοντας με ελληνική καταγωγή.
Ο πατέρας του Δημήτριος, που τον αποκαλούσαν «Σαϊτάν», ήταν τρισεγγονός του Δημητρίου Α’ δεσπότη του Μωρέως. Ο ίδιος ήταν γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βεζίρη Σόκολη.
Οι Τούρκοι τον αποκαλούσαν «Σαϊτάνογλου» δηλαδή «γιο του διαβόλου».
Είχε πολύ μεγάλη εξουσία και επιρροή και ήλεγχε την οικονομία της Βλαχίας και της Μολδαβίας. Η περιουσία του, την οποία απέκτησε κατά τη βασιλεία του Μουράτ Γ’, ήταν τεράστια. Για το λόγο αυτό προκάλεσε το φθόνο ισχυρών Οθωμανών πασάδων.
Απαγχονίστηκε, κατά διαταγή του Μουράτ Γ’, μπροστά στη θύρα του υπερπολυτελούς μεγάρου του στην Αγχίαλο το 1578.
Από τα παιδιά του, ο γιος του Ανδρόνικος είχε δύο γιους: ο Κωνσταντίνος (Constantin) μέγας ποστέλνικος της Βλαχίας έγινε γενάρχης του κλάδου της Βλαχίας και ο Γιωργάκης (Jordache) μέγας στόλνικος της Μολδαβίας έγινε γενάρχης του κλάδου της Μολδαβίας (Καντακουζηνοί-Ντελεάνου και Καντακουζηνοί-Πασκάνου).