Η σύγκρουση των Φιλίππων το 42 π.Χ.
αποτέλεσε καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Ρώμης, καθώς οι δυνάμεις της Δεύτερης Τριανδρίας, με επικεφαλής τον Μάρκο Αντώνιο και τον Οκταβιανό, νίκησαν τους δολοφόνους του Ιουλίου Καίσαρα, Μάρκο Ιούνιο Βρούτο και Γάιο Κάσσιο Λογγίνο.
Μετά από δύο μάχες, η πρώτη στις 3 Οκτωβρίου και η δεύτερη στις 23 Οκτωβρίου, οι ηγέτες των δολοφόνων ηττήθηκαν και αυτοκτόνησαν, επιτρέποντας στον Οκταβιανό να αναδειχθεί ως ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης και να θέσει τέλος στη δημοκρατία.
Αντίθετα, μια νίκη των Κάσσιου και Βρούτου θα μπορούσε να είχε αλλάξει την πορεία της ιστορίας, αποτρέποντας την ίδρυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Πιο αναλυτικά
Διπλή πολεμική αναμέτρηση (3 και 23 Οκτωβρίου 42 π.Χ.), στο πλαίσιο της εμφύλιας διαμάχης που ξέσπασε στη Ρώμη μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα.
Ο στρατός της Δεύτερης Τριανδρίας με επικεφαλής τον Μάρκο Αντώνιο και τον Οκταβιανό επικράτησε των δυνάμεων των δολοφόνων του Καίσαρα, Μάρκου Ιούνιου Βρούτου και Γάιου Κάσσιου Λογγίνου στην πεδιάδα των Φιλίππων, πλησίον της σημερινής Καβάλας και ανέκτησε τον έλεγχο της ρωμαϊκής επικράτειας.
Μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα στη Ρώμη (15 Μαρτίου 44 π.Χ.), οι επικεφαλής της «δημοκρατικής» συνωμοσίας Κάσσιος και Βρούτος διέφυγαν στις ανατολικές επαρχίες, όπου κατείχαν πολιτικοστρατιωτικές θέσεις, ο μεν Κάσιος στη Συρία, ο δε Βρούτος στη Μακεδονία.
Αφού έγιναν κύριοι της κατάστασης στις επαρχίες τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν το στρατό των υποστηρικτών του δολοφονηθέντος ηγέτη.
Η Δεύτερη Τριανδρία, που είχε αναλάβει την εξουσία στη Ρώμη, είχε συγκροτηθεί από τον πολιτικό και στρατιωτικό Μάρκο Αντώνιο, που είχε γίνει κύριος της κατάστασης μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, τον θετό γιο του Ιουλίου Καίσαρα, Οκταβιανό και τον συγκλητικό Μάρκο Αιμίλιο Λέπιδο, που είχε διακοσμητικό ρόλο.
Αντικειμενικός της στόχος ήταν η τιμωρία των δολοφόνων του Ιουλίου Καίσαρα και η ανάκτηση της συνοχής της ρωμαϊκής επικράτειας.
Η αποφασιστική αναμέτρηση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα δόθηκε στην πεδιάδα των Φιλίππων τον Οκτώβριο του 42 π.Χ.
Στην πρώτη μάχη (3 Οκτωβρίου) ο Μάρκος Αντώνιος νίκησε τον αντίπαλό του Κάσσιο, ο οποίος πιστεύοντας ότι και ο Βρούτος είχε χάσει τη δική του μάχη με τον Οκταβιανό, αποσύρθηκε στην ακρόπολη των Φιλίππων και αυτοκτόνησε.
Τουναντίον, ο Βρούτος είχε επικρατήσει του στρατού του Οκταβιανού κι έμελλε να αντιμετωπίσει μόνος του τις δυνάμεις της Τριανδρίας.
Είκοσι ημέρες αργότερα, στις 23 Οκτωβρίου, ο Βρούτος αντιμετώπισε στον ίδιο χώρο τις σαφώς υπέρτερες δυνάμεις των αντιπάλων του, που είχαν ενισχυθεί και με τους άνδρες του Κάσσιου.
Ο Βρούτος ηττήθηκε κατά κράτος και αυτοκτόνησε με τη σειρά του. Λίγο προτού πεθάνει, γεμάτος απογοήτευση, είχε αναφωνήσει ελληνιστί το Ευριπίδειο φθέγμα:
«Ω τλήμον αρετή, λόγος άρ’ ήσθα, εγώ δε / ως λόγον ήσκουν· συ δ’ άρα εδούλευες τύχη» («Ω, ταλαίπωρη Αρετή, λόγια μόνο είσαι, εγώ όμως πίστεψα σε σένα και με έργα σε υπηρέτησα, ενώ εσύ υπηρετούσες την τύχη»).
Αναμφίβολα, η μάχη των Φιλίππων άλλαξε την πορεία του αρχαίου κόσμου.
Νικητής στη στρατιωτική σύγκρουση αναδείχθηκε ο Μάρκος Αντώνιος, αλλά την ουσιαστική νίκη, την πολιτική, θα την κερδίσει ο Οκταβιανός, ο οποίος θα γίνει ο πρώτος αυτοκράτορας στη Ρώμη, θέτοντας τέλος στη δημοκρατία.
Αν είχαν νικήσει οι Κάσσιος και Βρούτος, τα πράγματα ίσως να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά και να μην είχε ιδρυθεί η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Συνοπτικά
- Η σύγκρουση των Φιλίππων το 42 π.Χ. καθόρισε την πορεία της Ρώμης, με τη νίκη της Δεύτερης Τριανδρίας να οδηγεί στην άνοδο του Οκταβιανού ως πρώτου αυτοκράτορα.
- Οι δύο μάχες, στις 3 και 23 Οκτωβρίου, κατέληξαν σε ήττα και αυτοκτονία των ηγετών των δολοφόνων του Ιουλίου Καίσαρα, Μάρκου Ιούνιου Βρούτου και Γάιου Κάσσιου Λογγίνου.
- Η Τριανδρία, αποτελούμενη από τον Μάρκο Αντώνιο, τον Οκταβιανό και τον Μάρκο Αιμίλιο Λέπιδο, συγκροτήθηκε για να τιμωρήσει τους δολοφόνους και να ενοποιήσει τη ρωμαϊκή επικράτεια.
- Η νίκη της Τριανδρίας έθεσε τέλος στη ρωμαϊκή δημοκρατία και άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.