Η προέλευση των λαϊκών εκφράσεων όπως «πομπή», «ρεζίλι», «μούτζα», «ξύλο»
Ανακάλυψη: Ποια ήταν η αληθινή ταυτότητα του Leonardo Da Vinci; (βίντεο)
Κακοκαιρία Ντάνιελ: Ακινητοποιημένοι οι πλημμυροπαθείς στη Δομή Κουτσόχερου
Πέτρος Φιλιππίδης: Ομόφωνα ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού
Λεωφόρος Συγγρού: Βίντεο από τη σύγκρουση τριών οχημάτων – Ένας σοβαρά τραυματισμένος
Η διαδρομή του χαρταετού – Ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα
Πέλλα: Λησμόνησε το χειρόφρενο και παρασύρθηκε από το όχημά της
Οι σημερινές πρώτες σελίδες των εφημερίδων
Βίντεο: Η αινιγματική χαμένη ήπειρος της Lemuria ή Mu
Ιλιον: Αυτοκίνητο χτύπησε δύο ηλικιωμένους και ένα παιδί
Μεταξουργείο: Συναγερμός από πυρκαγιά σε ισόγειο μαγαζί – Εγκλωβισμένοι άνδρας με αναπηρικό αμαξίδιο και δύο έγκυες
Λεονίντ Ρογκόζοφ: Η συγκλονιστική ιστορία του γιατρού που χειρούργησε τον εαυτό του για να επιβιώσει
Σύγκρουση τριών αυτοκινήτων στην άνοδο της Συγγρού
Αναίσθητη ανασύρθηκε 25χρονη Αμερικανίδα τουρίστρια από το φαράγγι του Βίκου
Πέλλα: Θανατηφόρο ατύχημα 69χρονης – Λησμόνησε το χειρόφρενο και παρασύρθηκε από το όχημά της
Συρία: Πάνω από 200 θύματα στις μάχες Δρούζων και Βεδουίνων στα νότια
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες απέκτησε αιολικά και φωτοβολταϊκά του Ομίλου Κοπελούζου
Βανκούβερ: Συναγερμός στο αεροδρόμιο για «αεροπειρατεία» σε μικρό αεροπλάνο – ΕΙΚΟΝΕΣ
Καιρός: Παρατεταμένος καύσωνας από την Κυριακή – Θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς Κελσίου
Σύγκρουση τριών αυτοκινήτων στη λεωφόρο Συγγρού
//

Διαβάστε περισσότερα

Η προέλευση των λαϊκών εκφράσεων όπως «πομπή», «ρεζίλι», «μούτζα», «ξύλο»

Η προέλευση και η σημασία λαϊκών εκφράσεων όπως πομπή, ρεζίλι και μούτζα, μέσα από τις σκληρές τιμωρητικές πρακτικές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τους κοινωνικούς εξευτελισμούς
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει την προέλευση και τη σημασία διάφορων λαϊκών εκφράσεων, όπως «πομπή» και «ρεζίλι», που έχουν τις ρίζες τους σε ποινές και πρακτικές διαπόμπευσης της Βυζαντινής εποχής.

Η διαπόμπευση, που περιλάμβανε δημόσιο εξευτελισμό και συχνά συνοδευόταν από σωματικές τιμωρίες όπως ακρωτηριασμό και μαστίγωση, χρησιμοποιούνταν για την τιμωρία εγκλημάτων και την αποτροπή παραβατικής συμπεριφοράς.

Οι πρακτικές αυτές άφησαν γλωσσικά κατάλοιπα, όπως οι εκφράσεις «μούντζα» και «ξύλο», που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για να δηλώσουν προσβολή ή ντροπή.

Το άρθρο αναλύει την ιστορική και κοινωνική σημασία αυτών των πρακτικών και τη διαχρονική επιρροή τους στη γλώσσα και την κουλτούρα.

Πιο αναλυτικά

Οι ποινές που εφάρμοζε το ρωμαϊκό δίκαιο που εφάρμοζε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως και που ήταν φυσική συνέχεια των ποινών του ρωμαϊκού δικαίου, περιελάμβαναν τη θανάτωση, τον εξανδραποδισμό, τον ακρωτηριασμό, το σωματικό κολασμό, την κουρά, την εξορία, τη δήμευση.

Εθιμικά είχε καθιερωθεί και η διαπόμπευση, ενώ ο νόμος δεν την καθόριζε ρητά παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις.

Εκτός από την ηθική απαξίωση και την οικονομική εξαθλίωση που συνεπάγονταν ποινές όπως αυτή της κουράς, της εξορίας και της δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων, παρατηρείται μια καταφανής αγριότητα στις περιπτώσεις της θανατικής ποινής, της διαπόμπευσης και του ακρωτηριασμού και του σωματικού κολασμού.

Ακόμα και ο Γεωργικός Νόμος του 7ου-8ου αι. προέβλεπε ακρωτηριασμό στην περίπτωση που έκοβε κανείς σταφύλια ή καρπούς σε ξένη ιδιοκτησία, και φραγγελισμό στην περίπτωση που τα ζώα κάποιου διέφευγαν της προσοχής του και έμπαιναν σε ξένη γη.

Κατά τον Καθ. Γ. Μπαμπινιώτη (131, ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ, ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, 1966) διαπόμπευση είναι Δημόσιος Εξευτελισμός.

Κατά Φυτράκη (ΜΕΙΖΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ) σ. 327 είναι διασυρμός, πόμπεμα, ρεζίλεμα.

Κατά Σταματάκο [ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ] σ. 265 διαπομπεύω σημαίνει φέρω εις πέρας την πομπήν ή περιφέρω, φέρω πέριξ.

Κατά Δημητράκο (300, ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ, Τομ. 4 Σελ. 1922) διαπομπεύω σημαίνει φέρω εις πέρας, τελώ πομπήν και περιφέροντας κάτι το προσφέρω όπως προς τους καλεσμένους σε συμπόσιο.

Στο Βυζάντιο διαπόμπευαν τους κλέφτες, τους δειλούς, τους μέθυσους, τους μοιχούς, τους προδότες και άλλους, είτε ήταν απλοί πολίτες είτε εξέχουσες προσωπικότητες.

H μαστίγωση, η κουρά, η ρινότμηση και πολλά άλλα αποτρόπαια βασανιστήρια συνόδευαν την διαπόμπευση.

Η διαπόμπευση ήταν περιφορά του τιμωρουμένου συνήθως καθισμένου ανάποδα σε ένα γάιδαρο.

Η περιφορά αυτή λεγόταν ειρωνικά θρίαμβος και «συγύρισμα» (τριγύρισμα). Στον ύστερο μεσαίωνα και ιδιαίτερα στην Κρήτη λεγόταν και «γιβέντισμα» (από το γαλλικό μεσαιωνικό gibbet = σταυρός, ενώ κατά Ξανθουδίδη από το τουρκικό güvenmek = εξευτελίζω, πρβλ. γιβεντισμένη).

Η διαπόμπευση ήταν μια πομπή με πρωταγωνιστή τον διαπομπευόμενο και ένα ξέφρενο όχλο που τον προσέβαλε και εξευτέλιζε με κάθε τρόπο, σε πλατείες και δρόμους. Ήταν από τα πιο αγαπημένα θεάματα των βυζαντινών.

Και σήμερα λέμε “είδα τις πομπές σου”, ή χαρακτηρίζουμε κάποιον ως “μπομπή” (βλ. και “μπόμπιρας”). Πομπεύομαι έχει σήμερα την έννοια του “ντροπιάζομαι”.

Πράξη πρώτη: Τα Προκαταρτικά

Η διαπόμπευση δεν είχε νομικό έρεισμα παρά μόνο σε 2 περιπτώσεις. Τις ποινές που προέβλεπαν οι Νεαρές του Ιουστινιανού τις βρίσκουμε και στην Εξάβιβλο του Αρμενοπούλου[Αρμ [499].

Όπου όμως ανέφεραν : “τυπτόμενος και κουρευόμενος, εξοριζέσθω” (συχνά στην Εξάβιβλο του Αρμενοπούλου [499]) υπονοούσαν, χωρίς να επιβάλλουν, ότι θα επακολουθούσε και διαπόμπευση. Δεν θα είχε άλλωστε νόημα η κουρά[1] χωρίς διαπόμπευση, αφού γινόταν για λόγους εξευτελισμού και όχι για λόγους υγιεινής ή αισθητικής. 

Ρητές μνείες υπάρχουν:

[Αρμ 499 σ.211 Βιβ. ΙΙΙ Τιτ. Η – «Περί μισθώσεως και περί εργολάβων» §43] “οι δε τινές (εργολάβοι) ευρεθώσι παρά τά διατεταγμένα διαπραττόμενοι, τυπτόμενοι και κουρευόμενοι εξοριζέσθωσαν”

[Αρμ. 499 σ. 364 Βιβ. VI Τιτ. ΙΔ – Περί διαφόρων Ποινών §12] Ο ετέρου πραγματείαν υπεισερχόμενος … “διά δαρμού[2] και κουράς και θριάμβου και διηνεκούς εξορίας υπομενέτω τιμωρίαν”.

Παρατηρούμε την χρήση των όρων «δαρμού τυπτόμενοι» και ποτέ κάτι περί ξύλου. Η έκφραση τον πλάκωσαν στο ξύλο είναι νεώτερη και σημαίνει τελείως διάφορο πράγμα.

Ο τιμωρούμενος δενότανε στο έδαφος και πάνω τοποθετούσαν μια σανίδα στην οποία προσέθεταν πλάκες ή άλλα βάρη. Η εικόνα είναι νεότερη αναπαράσταση όχι τόσο ακριβής ιστορικά, αλλά δίνει περίπου μια ιδέα του μαρτυρίου. Το πλάκωμα (τοποθέτηση πλακών) στο (ή με το) ξύλο ήταν κυριολεκτικό.

Ο τιμωρούμενος ασφυκτιούσε κάτω από το βάρος και ομολογούσε ή μετανοούσε ή πέθαινε. Όταν ασφυκτιούμε σήμερα λέμε «νοιώθω μια πλάκωση», θλιβερό κατάλοιπο αυτού του βασανιστηρίου.  Η προέλευση των λαϊκών εκφράσεων όπως «πομπή», «ρεζίλι», «μούτζα», «ξύλο»

Η καμπάνα της εκκλησίας σήμαινε για την συγκέντρωση του πλήθους (πρβλ. του “βάρεσαν, ή του έριξαν, καμπάνα”). Πολλές φορές η κλήση για συγκέντρωση του φιλοθεάμονος κοινού γινόταν με βούκινο (πρβλ. την έκφραση “το έκανε βούκινο”) ή με τύμπανο (πρβλ. “Ο κόσμος το ‘χει [ακούσει από το ] τούμπανο”).

Η πρώτη πράξη της “τελετής” διαπόμπευσης ήταν λοιπόν το κούρεμα, το οποίο ήταν πολύ μεγάλη προσβολή για τον ένοχο. Το «κουρεύω» οι βυζαντινοί το έλεγαν και «κουράζω». Είναι συνηθισμένη η φράση: “τον τάδε εκούρασαν μοναχόν”*. Η διαπόμπευση εκτός από εξευτελιστική διαδικασία ήταν και ιδιαίτερα κοπιώδης γιατί τον τιμωρημένο, κατά τη διάρκεια της “τελετής”, τον χτυπούσαν κιόλας.

Από τότε το «κουράζω» έγινε συνώνυμο του «καταπονώ». Από κει βγαίνουν και οι φράσεις «Άντε να κουρεύεσαι» ή «Άστον να κουρεύεται» που σημαίνουν ότι κάποιος είναι τόσο αχρείος ώστε του αξίζει το κούρεμα (δηλ. η διαπόμπευση).

Ο τιμωρημένος γινόταν σαν “κουρέμενο γίδι”‘ ή “κουρόγιδο” που αργότερα μετατράπηκε σε κορό(γ)ιδο και μετά σε “κορόιδο”. Συνώνυμο είναι και το επτανησιακό «μπαίνιο τση ρούγας»(εμπαιγμός του δρόμου).

Όταν ο ένοχος είχε διαπράξει πολύ μεγαλύτερο παράπτωμα, όπως συνομωσία κατά του Αυτοκράτορα ή προδοσία, τότε πριν την «πομπή» του τον τύφλωναν.

Δηλαδή είχε και «μούντζες» και «τύφλες». Με μια λέξη ήταν «μουρτζότυφλος» ή «μούρτζουφλος» (Παρατσούκλι και του Αυτοκράτορα Αλέξιου Ε’ Δούκα επειδή τα μάτια του ήταν βαθειά μέσα στις κόγχες τους και σκεπάζονταν με πυκνά φρύδια και τον έκαναν να μοιάζει με τυφλωμένο. Ίσως και να ήταν άξιος του ονόματος).

Συνήθως και τώρα όταν μουντζώνουμε λέμε προς ενίσχυση: “Τύφλα!” ή “Τύφλα στα μάτια σου!”. Η έκφραση δεν «κοιτάς την τύφλα σου» (δηλ. τις δίκες σου μπομπές = ντροπές) μοιάζει κυριολεκτικά οξύμωρη. Με την παραπάνω μεταφορική έννοια όμως είναι απολύτως λογική.

Διακόσμηση του τιμωρούμενου γινόταν με κουδούνια (κυπριά από τα πρόβατα) και από κει υπάρχει η έκφραση “τον πήραν με της μπομπής τα κουδούνια”. Θυμηθείτε και αντίστοιχα αποκριάτικα ντυσίματα στα χωριά οπού κουδούνια κρεμασμένα στο λαιμό αυξάνουν την γελοιότητα.

Το λεγόμενο ασθενές φύλο είχε μεγαλύτερο ποσοστό συμμέτοχης στις διαπομπεύσεις, ιδίως λόγω της μοιχείας. Έτσι η διαπομπευθείσα ονομάζονταν πομπεμένη ή βαρύμπομπη ή γιβεντισμένη. (διαισθάνομαι ότι το αττικό τοπωνύμιο “Βαρυμπόμπη” θα δόθηκε από κάποια τέτοια δυστυχισμένη που αποφάσισε μετά την διαπόμπευση να καταφύγει στην ερημιά ως κοινωνικώς απόβλητη.

Η ετυμολογική ερμηνεία για την προέλευση από κάποιο Αλβανό ονομαζόμενο “Μπόμπη” δεν μου φαίνεται λογική. Η διαπόμπευση της μοιχαλίδας φαίνεται ότι επέζησε και μετά την πτώση του Βυζαντίου και την Τουρκοκρατία. Υπάρχει παροιμία που λέει :”Οποία δεν κάθεται καλά και κάνει εργολαβία: στο γάιδαρο και στον παπά και την αστυνομία”.

Ο εστί μεθερμηνευόμενον: Οποία πηγαίνει με άλλους άντρες (η εργολαβία σήμαινε ερωτοτροπία, αφού προέβλεπε συχνή περιδιάβαση από το σπίτι του εραστή/ερωμένης, σαν τον εργολάβο που κάνει επιμέτρηση για την επισκευή σπιτιού), την καβαλικεύουμε ανάποδα στο γάιδαρο (διαπόμπευση), την στέλνουμε στον παπά για την ηθικό-θρησκευτική τιμωρία (επιτίμια, αφορισμός) και στην αστυνομία για την ποινική δίωξη (η μοιχεία αποποινικοποιήθηκε επ΄ εσχάτων).

Άλλη ηπιότερη ποινή ήταν το σημάδεμα με πυρωμένο σίδερο (δια πυρός και σιδήρου). Ο τιμωρούμενος εκαυτηριάζετο για την διαγωγή του ή συμπεριφορά του. Οι κλέφτες ειδικότερα σφραγίζονταν στο μέτωπο με πυρακτωμένη σφραγίδα, αν είχαν συλληφθεί για πρώτη φορά.

Σε περίπτωση υποτροπής, η συνήθης κατάληξη ήταν ο ακρωτηριασμός. Έκφραση που την χρησιμοποιούμε και σήμερα. Υπήρχε μια πιο σπάνια έκφραση (Βλ. Π. Δελτα: “Ο Τρελαντώνης”) “μούτρο για σιδέρωμα”. Το σκέτο “μούτρο” να πρέπει να έχει τη ρίζα του σε αυτή την μορφή τιμωρίας.

Η «Εξάβιβλος» ([499]) του Αρμενοπούλου αναφέρει στό Βιβλιο Ι, στον Τίτλο 5, §4 :«Πας καταμηνύσας και μη αποδείξας, δια του άρχοντος σιδήρω κολαζέσθω». Το “σιδέρωμα” γίνονταν 1) στο πρόσωπο ή το μέτωπο 2) στο χέρι 3) στο στήθος.

Οι κλέφτες ειδικότερα σφραγίζονταν στο μέτωπο με πυρακτωμένη σφραγίδα, αν είχαν συλληφθεί για πρώτη φορά. Σε περίπτωση υποτροπής, η συνήθης κατάληξη ήταν ο ακρωτηριασμός. Η προέλευση των λαϊκών εκφράσεων όπως «πομπή», «ρεζίλι», «μούτζα», «ξύλο»

Η ποινή αυτή μας άφησε τα επώνυμα Σιδερωμένος, Καμένος. Αλλά πιθανότατα και ο Κεκαυμένος (Καυτηριασμένος, καμένος με σίδερο), ο γνωστός Βυζαντινός Συγγραφέας του «Στρατηγικού» να είχε κάποιο πρόγονο τιμωρημένο με καυτηριασμό.

Άλλες ποινές που προηγούντο της διαπόμπευσης ήταν η ρινοκοπία (κόψιμο της μύτης) (πρβλ. Επώνυμα Ασημομύτης και Κηρομύτης που έπαιρναν οι ρινότμητοι επειδή αντικαθιστούσαν αργότερα με τεχνητή την κομμένη μύτη τους), ή «καυλοκοπία» για τους «αλογευόμενους άνδρες» (κτηνοβάτες) που δεν ξέρουμε αν είχε τεχνητή αντικατάσταση. Ποινή ήταν επίσης και το κόψιμο των αυτιών. Λέγεται και σήμερα σαν απειλή “θα σου κόψω τ’ αυτιά”. (Σημ. επιβίωση της έκφρασης στο ποντιακό τραγούδι).

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες ποινές είχαν σαν σκοπό και τον εκφοβισμό, να επιζεί δηλαδή ο τιμωρηθείς, εν κοινωνία, για να βλέπουν και να φοβούνται οι υπόλοιποι. Μια κακή «καυλοκοπία» σήμαινε βέβαιο θάνατο από αιμορραγία.

Ο Ταλιακάτσος αναλάμβανε να ταχτοποιήσει το πρόβλημα. Ο καυλοκοπηθείς επιζούσε αλλά τα άλογα τα έβλεπε μόνο στον ιππόδρομο. Η ύπαρξη επωνύμου «Καλοκάθης» (αυτός που καλοκάθεται, που δεν λέει να φύγει) μας εμποδίζει να παρετυμολογήσουμε το Καλιακάτσο από το Ελληνικό «θα κάτσω», μέλλοντα του «κάθομαι».

Πράξη δεύτερη – Διαδικασία

Για να διασκεδάσουν το κοινό που παρακολουθούσε τη διαπόμπευση και να γελοιοποιήσουν τον τιμωρούμενο, άλειφαν το πρόσωπό του με καπνιά (φούμο), την «ασβόλη». Τον «αποσβόλωναν».

Σχετικές φράσεις το “έμεινε αποσβολωμένος”, “έφυγε αποσβολωμένος” κ.λ.π.

Το ρήμα «αποσβολώνω» είναι αντίστοιχο του αρχαίου «προπηλακίζω». Σύμφωνα με το λεξικό Σουίδα, «Προπηλακισμός: ύβρις είρηται δε από τον πηλόν επιχρίεσθαι τα πρόσωπα των ατιμίαν και ύβριν καταψηφιζομένων».

Η λάσπη μέχρι και στις μέρες μας είναι σύμβολο ηθικής κατάπτωσης, συκοφαντίας και εξευτελισμού. Εκφράσεις : «Του ρίξανε λάσπη», ο «πόλεμος της λάσπης», μέχρι και ο νεολογισμός “λασπολογία”

Η διαπόμπευση γινόταν στα φόρα δηλ. στις αγορές (από το Λατινικό forum και πληθυντικός fora) άλλα και στο αμφιθέατρο-ιππόδρομο, και στους δρόμους και τις πλατείες.

Δεν βγάζουμε λοιπόν κάτι (πχ. άπλυτα) ή άνθρωπο “στη φόρα” άλλα “στα φόρα”. Επομένως η συνηθισμένη έκφραση “θα τα βγάλω όλα στη φόρα” είναι λάθος.

Επειδή η Μέση οδός ήταν η κεντρικότερη της Κωνσταντινούπολης και περνούσε από τέσσερα φόρα, υποθέτω πως οι περισσότερες διαπομπεύσεις γινόταν σε αυτό τον δρόμο.

Κατά το συγύρισμα ο διαπομπευόμενος κάθονταν ανάποδα σε γάιδαρο (από εκεί το “θα σου χέσω το γάιδαρο”) και οι φίλαθλοι του πετούσαν περιττώματα ζώων και παλαιά ράκη (πατσαβούρες) (Βλ. Ξανθ. σ.148 λ. γιβεντίζω όπου πατσαβουριάζω= συνων. του γιβεντιζω). Γινόταν μια διακωμώδηση της γαμήλιας τελετής όπου χόρευαν οι θεατές το χορό των μανδηλίων (έκφραση: «της μπομπής τα μαντήλια»).

Ο κουρεμένος διαπομπευόμενος (κουτρούλης = με κούτρα ως τρούλος) ήταν ο γαμπρός, και η όλη “παράσταση” λέγονταν του κουτρούλη ο γάμος. Οι σοβαρές διαπομπεύσεις μεγαλόσχημων γινόταν στο (αμφι)θέατρο. Ο διαπομπευόμενος τότε έλεγαν ότι εθεατρίζετο. Γίναμε “θέατρο” σημαίνει: “βγήκαμε στο αμφιθέατρο” δηλ. ρεζιλευτήκαμε.

Την «ασβόλη» την έλεγαν και «μούτζα ή “γάνα” που σημαίνει μουντό χρώμα αλλά και παλάμη μουτζουρωμένη από στάχτη. Προέρχεται ίσως από το «μούζα = μαυρίλα» ή από το μούντα, μουντός.

Την ασβόλη την έπιαναν με όλη την παλάμη και την άλειφαν στο πρόσωπο με ανοιχτά τα δάχτυλα. Έτσι προέκυψε, η παλάμη με ανοιχτά δάχτυλα, να είναι υβριστική χειρονομία. (μούντζα ή φάσκελο).

Σχετικές φράσεις είναι «κοίτα μη με μουτζουρώσεις = κοίτα μη με προσβάλεις» ή «έφυγε μουτζουρωμένος= έφυγε ντροπιασμένος», “μούντζω τα” = μουτζούρωσε τα, είναι ακατάλληλα. πρβλ. “φασκελοκουκουλωσ’ τα”.

Όσοι την γλύτωναν, οι αθωούμενοι, έβγαιναν (από το δικαστήριο) ασπροπρόσωποι ή καθαροί.

Σήμερα λέμε “να την βγάλουμε καθαρή” εννοώντας “την μούρη μας” ή “την όψη μας”

Πράξη Τρίτη – Ο επίλογος

Ήταν άραγε σωφρονιστικός ο χαρακτήρας των διαπομπεύσεων;

Ο Ιουστινιανός ο Β΄,669-711, γνωστός ως Ρινότμητος, Βυζαντινός Αυτοκράτορας της Δυναστείας του Ηρακλείου, βασίλεψε από το 685 μέχρι το 695 και ξανά από το 705 έως το 711 και δεν φαίνεται να ντράπηκε από την διαπόμπευσή του αλλά μάλλον αποθρασύνθηκε.

Δεν μας παραξενεύει αυτό, γιατί οι Βυζαντινοί είχαν σωρεία αυτοκρατόρων με αρκετά εξευτελιστικά παρωνύμια [147 σ. 145] όπως: Αβάστακτος, Μονομάχος, Μέθυσος, Κοπρώνυμος, Παραπινάκης, Καυσαλώνης, Μούρτζουφλος, Μακελλάρης, Ονομάγουλος κλπ.

Μετά την διαπόμπευση ο διαπομπευθείς:

-ή εξορίζονταν, de jure, γιατί ο νόμος το προέβλεπε,

-ή εξορίζονταν de facto, επειδή καταντούσε περίγελως των συντοπιτών του έπαιρνε των ομματιών του. (Δηλ. πήρε το όνειδος (ρεζιλίκι) των ματιών του , την τύφλωση)

-ή μεταλλίζονταν (στα μεταλλεία σε καταναγκαστικά έργα) (Εξ ού και τα επίθετα: Μεταλλίδης, Μεταλληνός κα)

-ή κλεινόταν σε μοναστήρι

-ή καταδικάζονταν σε καταναγκαστική κωπηλασία (κάτεργο) στις γαλέρες του πλωίμου (του Στόλου).

 Τότε λεγόταν «κατεργάρης». Η κωπηλασία γινόταν σε βάρδιες με κάποια ολιγόλεπτα διαλλείματα. 

Μετά ακούγονταν η φωνή του ναυκλήρου “κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”… αλλά και εκτελούνταν (θανατώνονταν).

Συνοπτικά

  • - Το άρθρο εξετάζει την ιστορική προέλευση και τη σημασία λαϊκών εκφράσεων όπως «πομπή» και «ρεζίλι», που σχετίζονται με ποινές διαπόμπευσης από τη Βυζαντινή εποχή.
  • - Η διαπόμπευση περιλάμβανε δημόσιο εξευτελισμό και σωματικές τιμωρίες, όπως ακρωτηριασμό και μαστίγωση, για την τιμωρία εγκλημάτων και αποτροπή παραβατικής συμπεριφοράς.
  • - Γλωσσικά κατάλοιπα αυτών των πρακτικών, όπως οι εκφράσεις «μούντζα» και «ξύλο», χρησιμοποιούνται σήμερα για να δηλώσουν προσβολή ή ντροπή.
  • - Το άρθρο αναλύει τη διαχρονική επιρροή των πρακτικών αυτών στη γλώσσα και την κουλτούρα, εστιάζοντας σε ποινές που αφορούσαν κυρίως τη διαπόμπευση.

Διαβάστε επίσης:

Ανακάλυψη: Ποια ήταν η αληθινή ταυτότητα του Leonardo Da Vinci; (βίντεο)

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, υπό την ηγεσία του Jesse...

Η διαδρομή του χαρταετού – Ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα

Το άρθρο περιγράφει την ιστορική διαδρομή και τη σημασία...

Βίντεο: Η αινιγματική χαμένη ήπειρος της Lemuria ή Mu

Το άρθρο αναφέρεται στην λιγότερο γνωστή χαμένη ήπειρο της...

Λεονίντ Ρογκόζοφ: Η συγκλονιστική ιστορία του γιατρού που χειρούργησε τον εαυτό του για να επιβιώσει

Ο Λεονίντ Ρογκόζοφ, ένας νεαρός σοβιετικός γιατρός, έγινε διάσημος...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

VIRAL πριν 2 λεπτά

Η προέλευση των λαϊκών εκφράσεων όπως «πομπή», «ρεζίλι», «μούτζα», «ξύλο»

Το άρθρο εξετάζει την προέλευση και τη σημασία διάφορων λαϊκών εκφράσεων, όπως «πομπή» και «ρεζίλι», που έχουν τις ρίζες τους…

VIRAL πριν 4 λεπτά

Ανακάλυψη: Ποια ήταν η αληθινή ταυτότητα του Leonardo Da Vinci; (βίντεο)

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, υπό την ηγεσία του Jesse Ausubel από το Rockefeller University, επιδιώκει να ανακαλύψει την αληθινή ταυτότητα…

VIDEO πριν 6 λεπτά

Κακοκαιρία Ντάνιελ: Ακινητοποιημένοι οι πλημμυροπαθείς στη Δομή Κουτσόχερου

Οι πλημμυροπαθείς που διαμένουν στη Δομή Ελεγχόμενης Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στο Κουτσόχερο θα παραμείνουν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με…

VIDEO πριν 10 λεπτά

Πέτρος Φιλιππίδης: Ομόφωνα ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη για δύο απόπειρες βιασμού. Η απόφαση…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 13 λεπτά

Λεωφόρος Συγγρού: Βίντεο από τη σύγκρουση τριών οχημάτων – Ένας σοβαρά τραυματισμένος

Το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε σοβαρό τροχαίο στη Λεωφόρο Συγγρού, όταν τρία αυτοκίνητα συγκρούστηκαν. Το ατύχημα ξεκίνησε όταν ένα γκρι…

VIRAL πριν 14 λεπτά

Η διαδρομή του χαρταετού – Ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα

Το άρθρο περιγράφει την ιστορική διαδρομή και τη σημασία του χαρταετού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ξεκινώντας από τον 4ο…

VIDEO πριν 16 λεπτά

Πέλλα: Λησμόνησε το χειρόφρενο και παρασύρθηκε από το όχημά της

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Άθυρα της Πέλλας, όταν μια 69χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από δικό της λάθος.…

VIDEO πριν 20 λεπτά

Οι σημερινές πρώτες σελίδες των εφημερίδων

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα

VIRAL πριν 20 λεπτά

Βίντεο: Η αινιγματική χαμένη ήπειρος της Lemuria ή Mu

Το άρθρο αναφέρεται στην λιγότερο γνωστή χαμένη ήπειρο της Λεμουρίας ή Μου, η οποία, σε αντίθεση με την πιο διάσημη…

VIDEO πριν 21 λεπτά

Ιλιον: Αυτοκίνητο χτύπησε δύο ηλικιωμένους και ένα παιδί

Σοβαρό τροχαίο συνέβη στο Ίλιον το βράδυ της Δευτέρας 14 Ιουλίου 2025, όταν 42χρονος οδηγός παρέσυρε τρεις πεζούς σε διάβαση.…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 23 λεπτά

Μεταξουργείο: Συναγερμός από πυρκαγιά σε ισόγειο μαγαζί – Εγκλωβισμένοι άνδρας με αναπηρικό αμαξίδιο και δύο έγκυες

Συναγερμός σήμανε στο Μεταξουργείο λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε σε ισόγειο κατάστημα εστίασης, προκαλώντας πανικό στην οδό Αγίου Παύλου. Οι πυκνοί…

VIRAL πριν 24 λεπτά

Λεονίντ Ρογκόζοφ: Η συγκλονιστική ιστορία του γιατρού που χειρούργησε τον εαυτό του για να επιβιώσει

Ο Λεονίντ Ρογκόζοφ, ένας νεαρός σοβιετικός γιατρός, έγινε διάσημος όταν, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην Ανταρκτική το 1961, αναγκάστηκε…

VIDEO πριν 26 λεπτά

Σύγκρουση τριών αυτοκινήτων στην άνοδο της Συγγρού

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της Λεωφόρου Αμφιθέας, στο ρεύμα προς…

VIDEO πριν 28 λεπτά

Αναίσθητη ανασύρθηκε 25χρονη Αμερικανίδα τουρίστρια από το φαράγγι του Βίκου

Επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε στο φαράγγι του Βίκου όταν 25χρονη τουρίστρια από τις ΗΠΑ έπεσε σε δύσβατο σημείο. Η νεαρή γυναίκα…

VIDEO πριν 30 λεπτά

Πέλλα: Θανατηφόρο ατύχημα 69χρονης – Λησμόνησε το χειρόφρενο και παρασύρθηκε από το όχημά της

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στην Πέλλα όταν μια 69χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από το ίδιο της το όχημα. Η…

0:00 / 0:00

Ανακάλυψη: Ποια ήταν η αληθινή ταυτότητα του Leonardo Da Vinci; (βίντεο)

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, υπό την ηγεσία του Jesse Ausubel από το Rockefeller University, επιδιώκει να ανακαλύψει την αληθινή ταυτότητα του Leonardo Da Vinci...

Η διαδρομή του χαρταετού – Ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα

Το άρθρο περιγράφει την ιστορική διαδρομή και τη σημασία του χαρταετού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ξεκινώντας από τον 4ο αιώνα π.Χ. στην αρχαία...

Βίντεο: Η αινιγματική χαμένη ήπειρος της Lemuria ή Mu

Το άρθρο αναφέρεται στην λιγότερο γνωστή χαμένη ήπειρο της Λεμουρίας ή Μου, η οποία, σε αντίθεση με την πιο διάσημη Ατλαντίδα, δεν έχει γίνει...

Λεονίντ Ρογκόζοφ: Η συγκλονιστική ιστορία του γιατρού που χειρούργησε τον εαυτό του για να επιβιώσει

Ο Λεονίντ Ρογκόζοφ, ένας νεαρός σοβιετικός γιατρός, έγινε διάσημος όταν, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην Ανταρκτική το 1961, αναγκάστηκε να εκτελέσει χειρουργική επέμβαση...

Πομπηία: Αρχαίο ερωτικό ψηφιδωτό επιστρέφει μετά από 80 χρόνια από τους Ναζί

Ένα ερωτικό ψηφιδωτό που είχε κλαπεί από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψε στην Πομπηία μετά από 80 χρόνια. Το...

Πρωτοποριακή μελέτη αποκαλύπτει: Όταν τα φυτά επικοινωνούν, τα έντομα ακούν τους “κρυφούς ήχους”

Μια πρωτοποριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ αποκάλυψε ότι τα φυτά και τα έντομα επικοινωνούν μέσω υπερηχητικών σημάτων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη...

“Η μαγευτική και απόκοσμη κόκκινη λίμνη! Ανακαλύψτε την τοποθεσία, video”

Το άρθρο παρουσιάζει την εντυπωσιακή κόκκινη λίμνη που βρίσκεται στην Εσωτερική Μογγολία, μια τοποθεσία που μαγεύει με την απόκοσμη ομορφιά της. Η λίμνη ξεχωρίζει...

Πραγματοποίησε “θανάσιμη βουτιά” από καταρράκτη 42,5 μέτρων και το πλήρωσε ακριβά! ΒΙΝΤΕΟ

Ο 21χρονος Vali Graham, λάτρης των extreme sports, επιχείρησε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης πτώσης από ύψος 42,5 μέτρων, πηδώντας από τους καταρράκτες...

Ανακαλύψτε τη διαδικασία κατασκευής του θρυλικού «Κατάνα» (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει τη μοναδική διαδικασία κατασκευής του ιαπωνικού σπαθιού «κατάνα», το οποίο θεωρείται ως απόλυτο όπλο στα χέρια ενός έμπειρου χρήστη. Το κατάνα διακρίνεται...

Συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης Γερμανίδας πεζοπόρου: Έζησε 11 νύχτες στην άγρια φύση, vid

Η Carolina Wilga, μια 26χρονη Γερμανίδα πεζοπόρος, επιβίωσε για 11 νύχτες στην άγρια φύση της απομακρυσμένης αυστραλιανής ενδοχώρας, αφού το αυτοκίνητό της κόλλησε σε...

Βίντεο: Αυτοί είναι οι πιο ανθεκτικοί άνθρωποι όλων των εποχών!

Το άρθρο παρουσιάζει πέντε από τους πιο ανθεκτικούς ανθρώπους στην ιστορία, οι οποίοι ξεχώρισαν για τις εξαιρετικές τους ικανότητες και το θάρρος τους σε...

Η «πιο ανατριχιαστική φωτογραφία που έχει καταγραφεί ποτέ» – Η συγκλονιστική ιστορία

Το 1901, η γαλλική κοινωνία συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη μιας σοκαριστικής υπόθεσης κακοποίησης: η Blanche Monnier, κόρη μιας διακεκριμένης οικογένειας, βρέθηκε φυλακισμένη σε μια...

Ελίκη: Η αρχαία ελληνική πόλη που επιβίωσε από σεισμούς και τσουνάμι αιώνων

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής πόλης Ελίκης, η οποία κατάφερε να επιβιώσει από πολλαπλές σεισμικές καταστροφές και τσουνάμι για 3.000 χρόνια. Οι...

Δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες ενώνονται σε μία με μάζα μεγαλύτερη από τον Ήλιο!

Δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες συγχωνεύτηκαν σε μία τεράστια, με μάζα που ξεπερνάει 225 φορές αυτή του Ήλιου, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες μέσω ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων. Το...

Αϊνού: Οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στην Ιαπωνία μετά την αρχαία εκστρατεία του Διονύσου

Το άρθρο εξετάζει την πιθανή ιστορική σύνδεση μεταξύ των Αϊνού της Ιαπωνίας και των αρχαίων Ελλήνων, υποστηρίζοντας ότι οι Αϊνού, γνωστοί ως "η λευκή...

Η NASA ανακάλυψε πλανήτη «υπερ-Γη» που εκπέμπει μυστηριώδες σήμα

Η NASA ανακάλυψε έναν μυστηριώδη πλανήτη, τον TOI-1846 b, που βρίσκεται 154 έτη φωτός μακριά και ανήκει στην κατηγορία των «υπερ-Γη». Ο πλανήτης είναι σχεδόν...

Τζάκι Κένεντι: Η γυναίκα που την είχε συναρπάσει – Ποια ήταν η αιτία

Η νέα βιογραφία του Τζ. Ράντι Ταραμπορέλι αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη σχέση της Τζάκι Κένεντι με την ερωμένη του συζύγου της, Μαίρη Μέγιερ. Παρόλο που...

Λεπροκομείο Χίου: Ένα κτίριο με «αινιγματικό» παρελθόν (φωτό, βίντεο)

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του Λεπροκομείου της Χίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1378 και υπήρξε το αρχαιότερο στην Ελλάδα και πιθανώς στην Ευρώπη. Παρά...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σπύρος Μπιμπίλας: Η συγκινητική του δήλωση – «Μόλις μας ενημέρωσαν ότι απεβίωσε…»

Ο Σπύρος Μπιμπίλας ανακοίνωσε μέσω του Instagram τον θάνατο...

Ζέτα Δούκα: Οι δημοσιεύσεις της στο Instagram για την καταδίκη του Πέτρου Φιλιππίδη

Η Ζέτα Δούκα εξέφρασε τη χαρά και την ανακούφισή...

Βρισηίδα Ανδριώτου: Το συγκινητικό βίντεο με τον αγαπημένο της – Την σήκωσε στους ώμους του

Η Βρισηίδα Ανδριώτου, γνωστή influencer, φαίνεται να ζει έναν...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η προέλευση των λαϊκών εκφράσεων όπως «πομπή», «ρεζίλι», «μούτζα», «ξύλο»

Το άρθρο εξετάζει την προέλευση και τη σημασία διάφορων...

Ανακάλυψη: Ποια ήταν η αληθινή ταυτότητα του Leonardo Da Vinci; (βίντεο)

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, υπό την ηγεσία του Jesse...

Κακοκαιρία Ντάνιελ: Ακινητοποιημένοι οι πλημμυροπαθείς στη Δομή Κουτσόχερου

Οι πλημμυροπαθείς που διαμένουν στη Δομή Ελεγχόμενης Προσωρινής Φιλοξενίας...

Πέτρος Φιλιππίδης: Ομόφωνα ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα την...

Λεωφόρος Συγγρού: Βίντεο από τη σύγκρουση τριών οχημάτων – Ένας σοβαρά τραυματισμένος

Το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε σοβαρό τροχαίο στη Λεωφόρο...

Η διαδρομή του χαρταετού – Ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα

Το άρθρο περιγράφει την ιστορική διαδρομή και τη σημασία...

Πέλλα: Λησμόνησε το χειρόφρενο και παρασύρθηκε από το όχημά της

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Άθυρα της Πέλλας, όταν...

Οι σημερινές πρώτες σελίδες των εφημερίδων

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Τα...

Βίντεο: Η αινιγματική χαμένη ήπειρος της Lemuria ή Mu

Το άρθρο αναφέρεται στην λιγότερο γνωστή χαμένη ήπειρο της...

Ιλιον: Αυτοκίνητο χτύπησε δύο ηλικιωμένους και ένα παιδί

Σοβαρό τροχαίο συνέβη στο Ίλιον το βράδυ της Δευτέρας...

Μεταξουργείο: Συναγερμός από πυρκαγιά σε ισόγειο μαγαζί – Εγκλωβισμένοι άνδρας με αναπηρικό αμαξίδιο και δύο έγκυες

Συναγερμός σήμανε στο Μεταξουργείο λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε σε...

Λεονίντ Ρογκόζοφ: Η συγκλονιστική ιστορία του γιατρού που χειρούργησε τον εαυτό του για να επιβιώσει

Ο Λεονίντ Ρογκόζοφ, ένας νεαρός σοβιετικός γιατρός, έγινε διάσημος...

Σύγκρουση τριών αυτοκινήτων στην άνοδο της Συγγρού

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης...

Αναίσθητη ανασύρθηκε 25χρονη Αμερικανίδα τουρίστρια από το φαράγγι του Βίκου

Επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε στο φαράγγι του Βίκου όταν 25χρονη...

Πέλλα: Θανατηφόρο ατύχημα 69χρονης – Λησμόνησε το χειρόφρενο και παρασύρθηκε από το όχημά της

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στην Πέλλα όταν μια 69χρονη γυναίκα...

Συρία: Πάνω από 200 θύματα στις μάχες Δρούζων και Βεδουίνων στα νότια

Στη νότια Συρία, στην επαρχία Σουάιντα, ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις...

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες απέκτησε αιολικά και φωτοβολταϊκά του Ομίλου Κοπελούζου

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρά στην εξαγορά σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων...

Βανκούβερ: Συναγερμός στο αεροδρόμιο για «αεροπειρατεία» σε μικρό αεροπλάνο – ΕΙΚΟΝΕΣ

Το διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ έκλεισε προσωρινά λόγω συναγερμού...

Καιρός: Παρατεταμένος καύσωνας από την Κυριακή – Θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς Κελσίου

Η Ελλάδα αναμένεται να βιώσει έναν παρατεταμένο καύσωνα, με...

Σύγκρουση τριών αυτοκινήτων στη λεωφόρο Συγγρού

Τρία οχήματα ενεπλάκησαν σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα στη λεωφόρο...

ΑΒΑΞ: Ισχυρή ανάπτυξη στο real estate και η πρόκληση της Γραμμής 4 του Μετρό

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ επιταχύνει την ανάπτυξή του στον τομέα...

Έντερο: Το κορυφαίο γευστικό επιδόρπιο που ενισχύει την υγεία και «καταπολεμά τη φλεγμονή»

Το άρθρο αναδεικνύει τα βραστά μήλα ως ένα εξαιρετικό...

Κένυα: Τρεις στρατιώτες χάθηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας – Κατηγορείται τζιχαντιστική ομάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Στην Κένυα, τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν από...

ΗΠΑ: Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα – Ρεκόρ δεκαετίας στην χώρα – ΦΩΤΟ

Άνδρας ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών...

Τουρκία: Καπνοί από τεράστια πυρκαγιά στο Τσανάκκαλε έφτασαν στη Λέσβο – ΦΩΤΟ

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική περιοχή του χωριού Ναλντόκεν...

Μεταχειρισμένο Model S Plaid σε απίστευτη τιμή ευκαιρίας

Ένα μεταχειρισμένο Tesla Model S Plaid, γνωστό για την...

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απαιτεί τη δημοσιοποίηση όλων των «αξιόπιστων» εγγράφων για τον Έπσταϊν

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε τη...

Δασμοί Τραμπ: «Οφείλουμε να διαπραγματευτούμε χωρίς συμβιβασμούς» δηλώνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, τόνισε την ανάγκη...

Τραμπ για Ιράν: Χωρίς βιασύνη για διαπραγματεύσεις μετά τις επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι...

ΗΠΑ: Δύο νεκροί εξαιτίας των πλημμυρών στο Νιου Τζέρσεϊ – ΒΙΝΤΕΟ

Δύο άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στο Νιου Τζέρσεϊ εξαιτίας...

Ηγεσία με ξεχωριστό προνόμιο: «Ο νικητής θα δει ένα αγαπημένο του πρόσωπο»

Μια συναρπαστική αναμέτρηση κορυφώνεται με διπλό έπαθλο για τον...

Αυγενάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης – Δεν έχω κάνει τίποτα το επιλήψιμο»

Ο Λευτέρης Αυγενάκης κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ...

Ιταλία: Ρωμαϊκό ψηφιδωτό επιστρέφει στην Πομπηία μετά από κλοπή από Ναζί αξιωματικό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό ερωτικού περιεχομένου, το οποίο είχε κλαπεί...

Φένια: «Αισθάνομαι δικαιωμένη, έχω περάσει από φωτιά και σίδερο»

Σε μια συγκινητική συνέντευξη, η Φένια μοιράζεται τα έντονα...

Η κατάρα του χεριού της Ζωής επιμένει: «Ο Γκικουρίας άγγιξε, έτσι;»

Ένα ακόμη περιστατικό αποδίδεται στο περίφημο "χέρι της Ζωής",...

Βρετανία: Ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης έριξαν όχημα σε φράχτη αμυντικής βιομηχανίας στο Εδιμβούργο – ΕΙΚΟΝΕΣ

Στη Σκωτία, τρεις γυναίκες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας...

Βούτσης: Ποια η αλήθεια πίσω από τα πρακτικά του 2015 – Ο λόγος που τα ζήτησε τώρα...

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αποκαλύπτει άγνωστες...

Φένια & Ζωή αφαιρούν το μακιγιάζ: «Κοιμάσαι με Barbie, ξυπνάς Μπάμπη»

Η Φένια και η Ζωή παρουσιάζουν ένα διασκεδαστικό πείραμα...

Ευτυχίδης: «Η Ρωσία δεν υποχωρεί – Η ειρήνη στην Ουκρανία απέχει»

Ο διακεκριμένος διεθνολόγος και οικονομολόγος Ευτυχίδης αναλύει την τρέχουσα...