Μια πρωτοποριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ αποκάλυψε ότι τα φυτά και τα έντομα επικοινωνούν μέσω υπερηχητικών σημάτων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη μελέτη της ηχητικής επικοινωνίας στη φύση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι θηλυκές πεταλούδες μπορούν να ανιχνεύσουν τα σήματα κινδύνου που εκπέμπουν οι ντοματιές όταν αφυδατώνονται και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να αποφασίσουν πού θα εναποθέσουν τα αυγά τους. Αυτή η ανακάλυψη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση eLife, μπορεί να οδηγήσει σε νέες εφαρμογές στη γεωργία και τον έλεγχο των παρασίτων, καθώς τα φυτά εκπέμπουν ήχους που δεν είναι αντιληπτοί από την ανθρώπινη ακοή, αλλά είναι ανιχνεύσιμοι από πολλά έντομα και θηλαστικά, όπως οι νυχτερίδες.
Πιο αναλυτικά
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση eLife, αναφέρει ότι οι θηλυκές «ψυχές των λαχανικών» εντοπίζουν τα υπερηχητικά σήματα κινδύνου που εκπέμπουν οι τοματιές όταν αφυδατώνονται και χρησιμοποιούν αυτήν την πληροφορία για να αποφασίσουν πού θα εναποθέσουν τα αυγά τους. Αυτές οι πεταλούδες συνήθως γενούν τα αυτά τους στις ντοματιές, ώστε να βρίσκουν τροφή οι κάμπιες τους αφού εκκολαφθούν.
Η έρευνα διενεργήθηκε από τη Ρία Σέλτζερ και τον Γκάι Ζερ Εσέλ, στα εργαστήρια του Γιόσι Γιοβέλ και της Λίλακ Χαντάνι στη Σχολή Επιστημών Ζωής του πανεπιστημίου.
«Αποκαλύψαμε την πρώτη απόδειξη ηχητικής αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός φυτού και ενός εντόμου» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.
Η έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενες μελέτες της ίδιας ομάδας που είχε διαπιστώσει ότι τα φυτά εκπέμπουν υπερήχους όταν στρεσάρονται.
Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία και τον έλεγχο των παρασίτων, προσφέροντας νέες δυνατότητες στη διαχείριση της υγείας των καλλιεργειών και των εντόμων μέσω του ήχου.
Οι ήχοι που εκπέμπουν τα φυτά δεν είναι εντός του φάσματος της ανθρώπινης ακοής. Πολλά έντομα όμως, καθώς και ορισμένα θηλαστικά, όπως οι νυχτερίδες, τους ακούν.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές παρουσίασαν στις θηλυκές πεταλούδες δύο υγιείς ντοματιές: η μία ήταν «σιωπηλή», η άλλη ήταν εφοδιασμένη με ένα ηχείο που έπαιζε ήχους που είχε εκπέμψει ένα φυτό που διψούσε για νερό. Τα έντομα προτίμησαν τη σιωπηλή ντοματιά, κάτι που υποδηλώνει ότι χρησιμοποίησαν αυτήν την πληροφορία για να βρουν τα καλύτερα σημεία για να γεννήσουν τα αυγά τους.
Περαιτέρω πειράματα επιβεβαίωσαν ότι οι «ψυχές» επέλεγαν τις ντοματιές συγκεκριμένα από τον ήχο – και μόνο από ήχους που προέρχονταν από φυτά.
«Εδώ, είδαμε ότι υπάρχουν ζώα ικανά να βγάλουν νόημα από αυτούς τους ήχους. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Πολλά ζώα μπορεί να ανταποκρίνονται σε διαφορετικά φυτά», είπε η Χαντάνι.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pexels)
Συνοπτικά
- Τα φυτά και τα έντομα επικοινωνούν μέσω υπερηχητικών σημάτων, όπως αποκαλύπτει μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
- Τα θηλυκά έντομα χρησιμοποιούν τα σήματα κινδύνου των φυτών για να καθορίσουν πού θα εναποθέσουν τα αυγά τους.
- Η ανακάλυψη μπορεί να εφαρμοστεί στη γεωργία και στον έλεγχο των παρασίτων μέσω ηχητικής επικοινωνίας.
- Πολλά έντομα και θηλαστικά, όπως οι νυχτερίδες, ανιχνεύουν τους ήχους που εκπέμπουν τα φυτά, οι οποίοι δεν είναι αντιληπτοί από τον άνθρωπο.