Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς κατάφερε να απαθανατίσει το σπάνιο οπτικό φαινόμενο της "Δόξας", το οποίο εμφανίζεται ως ομόκεντροι χρωματιστοί δακτύλιοι σε σύννεφα ή ομίχλη, και το μοιράστηκε στα social media.
Αυτό το φαινόμενο προκαλείται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού φωτός με μικροσκοπικά σταγονίδια νερού ή κρυστάλλους πάγου, και είναι πιθανώς ενισχυμένο από την κρύα, καθαρή ατμόσφαιρα της Αλάσκας.
Η "Δόξα" είναι γνωστή εδώ και αιώνες και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες τη δεκαετία του 1730.
Με την πρόοδο της τεχνολογίας, οι δόξες είναι πλέον πιο συχνά ορατές από αεροπλάνα, κερδίζοντας τις ονομασίες "δόξα του πιλότου" ή "φωτοστέφανο του πιλότου".
Πιο αναλυτικά
Η “Δόξα” (ή Glory στα αγγλικά) είναι ένα οπτικό φαινόμενο που εμφανίζεται ως μια σειρά από ομόκεντρους χρωματιστούς δακτυλίους σε σύννεφα ή ομίχλη.
Σύμφωνα με όσα έγραψε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς: “Η εικόνα απεικονίζει μια Glory ( Δόξα ) , ένα σπάνιο οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού φωτός με μικροσκοπικά σταγονίδια νερού ή κρυστάλλους πάγου, το οποίο πιθανότατα ενισχύεται από την κρύα, καθαρή ατμόσφαιρα της Αλάσκας, όπως υποστηρίζεται από την έρευνα του Γήινου Παρατηρητηρίου της NASA για την ατμοσφαιρική σκέδαση”.
Οι “Δόξες” αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού εδώ και αιώνες και οι ορειβάτες συχνά έβλεπαν το φαινόμενο . Μεταξύ των πρώτων επιστημονικών αναφορών για “δόξα” ήταν κατά τη διάρκεια μιας γαλλικής αποστολής στον ισημερινό τη δεκαετία του 1730, όταν ο επιστήμονας Pierre Bouguer ανέφερε ότι είδε «ένα σύννεφο που μας κάλυψε, διαλύθηκε και άφησε να περάσουν οι ακτίνες του ανατέλλοντος Ήλιου… Τότε ο καθένας μας είδε τη σκιά του να προβάλλεται πάνω στο σύννεφο», ενώ ανεβαίναμε στο όρος Pambamarca στις Άνδεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Γης της NASA.
«Αυτό που μας φάνηκε πιο αξιοσημείωτο ήταν η εμφάνιση ενός φωτοστέφανου ή δόξας γύρω από το κεφάλι, που αποτελούνταν από τρεις ή τέσσερις μικρούς ομόκεντρους κύκλους, πολύ έντονα χρωματισμένους, ο καθένας από τους οποίους είχε τα ίδια χρώματα με το κύριο ουράνιο τόξο», ανέφερε η έκθεση του Μπουγκέρ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, τα ομιχλώδη βουνά, οι ατμοστρόβιλοι ή οι θερμές πηγές προσέφεραν τις καλύτερες πιθανότητες να δει κανείς δόξες. Αλλά με τη γέννηση των νέων τεχνολογιών, οι άνθρωποι άρχισαν να εντοπίζουν δόξες από άλλα μέρη, όπως αερόστατα και αεροπλάνα τον 20ό αιώνα, καθιστώντας τις θεάσεις δόξας πιο συνηθισμένες, σημειώνει η NASA.
«Σήμερα, οι πιλότοι και οι επιβάτες έχουν πολλές πιθανότητες να τα δουν, γεγονός που χαρακτήρισε το φαινόμενο ως «δόξα του πιλότου» ή «φωτοστέφανο του πιλότου»», αναφέρει η ανάρτηση στο ιστολόγιο του Παρατηρητηρίου της Γης της NASA.
Δείτε την άκρως εντυπωσιακή ΕΙΚΟΝΑ ΕΔΩ
Συνοπτικά
- Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς απαθανάτισε το σπάνιο οπτικό φαινόμενο της "Δόξας" και το μοιράστηκε στα social media.
- Η "Δόξα" δημιουργείται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού φωτός με σταγονίδια νερού ή κρυστάλλους πάγου, ενισχυόμενη από την κρύα ατμόσφαιρα.
- Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1730 και είναι γνωστή εδώ και αιώνες.
- Με τη χρήση νέων τεχνολογιών, η "Δόξα" είναι πλέον πιο συχνά ορατή από αεροπλάνα, ονομάζοντάς την "δόξα του πιλότου".