Το άρθρο αναφέρεται στις ανησυχίες της Κίνας σχετικά με τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ στη στρατιωτική τεχνολογία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ηθική και νομική ρύθμιση.
Η επίσημη στρατιωτική εφημερίδα PLA Daily προειδοποιεί για τους κινδύνους «τυφλών δολοφονιών» και παραβίασης των Τριών Νόμων της Ρομποτικής του Ασίμοφ.
Παρά τα τακτικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν, τα ανθρωποειδή ρομπότ θεωρούνται ακριβά και περίπλοκα, χωρίς να αντικαθιστούν πλήρως άλλα μη επανδρωμένα συστήματα.
Η Κίνα, επενδύοντας έντονα στην τεχνολογία, επιδιώκει να ηγηθεί στον τομέα της ρομποτικής παγκοσμίως.
Πιο αναλυτικά
Η επίσημη στρατιωτική εφημερίδα της Κίνας ζήτησε επείγουσα ηθική και νομική έρευνα για τη ρύθμιση της μελλοντικής χρήσης ανθρωποειδών ρομπότ στον πόλεμο, προειδοποιώντας για πιθανές ηθικές και νομικές συνέπειες.
Η εφημερίδα People’s Liberation Army Daily, γνωστή και ως PLA Daily, δημοσίευσε μια ανάλυση την Πέμπτη 10 Ιουλίου, αναφέροντας ότι ο στρατός θα πρέπει να διεξάγει «ηθική και νομική έρευνα» σε ανθρωποειδή ρομπότ για να «αποφύγει ηθικές παγίδες».
Το άρθρο, που υπογράφεται από τους Yuan Yi, Ma Ye και Yue Shiguang, τόνισε περαιτέρω ότι ενώ τα ανθρωποειδή ρομπότ προσφέρουν πράγματι ξεχωριστά τακτικά πλεονεκτήματα, η χρήση τους θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε «αδιάκριτες δολοφονίες και τυχαίους θανάτους».
Οι συγγραφείς επεσήμαναν ότι τα στρατιωτικοποιημένα ανθρωποειδή ρομπότ «παραβιάζουν σαφώς» τον πρώτο από τους Τρεις Νόμους της Ρομποτικής, ένα σύνολο κανόνων που επινόησε ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ και αποσκοπούσαν στη ρύθμιση της συμπεριφοράς των ρομπότ.
Ανθρωποειδείς σε μάχη
Σημειώνοντας ότι ένα ρομπότ «δεν επιτρέπεται να τραυματίσει έναν άνθρωπο ή, λόγω αδράνειας, να επιτρέψει σε έναν άνθρωπο να υποστεί βλάβη», το άρθρο υποστήριξε ότι οι νόμοι του Ασίμοφ πρέπει να αναθεωρηθούν υπό το πρίσμα των τρεχουσών εξελίξεων.
«Τα στρατιωτικά ανθρωποειδή ρομπότ είναι τα πιο ανθρωποειδή όπλα μέχρι σήμερα και η μεγάλης κλίμακας, κανονικοποιημένη χρήση τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδιάκριτες δολοφονίες και τυχαίους θανάτους, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε νομικές κατηγορίες και ηθική καταδίκη», συνεχίζει η έκθεση.
Το άρθρο περιέγραφε επίσης συγκεκριμένες νομικές προσδοκίες για τα ρομπότ πεδίου μάχης , όπως η υπακοή σε εντολές, ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και ο περιορισμός της χρήσης βίας. Διευκρίνιζε περαιτέρω ότι τα στρατιωτικά ρομπότ θα πρέπει να είναι σε θέση να ανιχνεύουν και να αποτρέπουν την υπερβολική ή παράνομη βία αυτόνομα.
Επιπλέον, οι συγγραφείς τόνισαν ότι τα μηχανικά χέρια και η ευέλικτη χρήση μηχανημάτων αποτελούν τα κύρια πλεονεκτήματα των ανθρωποειδών ρομπότ. Υποστήριξαν επίσης ότι θα μπορούσαν τελικά να εκτελέσουν πολλές στρατιωτικές αποστολές, οι οποίες προς το παρόν δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από ενεργά μη επανδρωμένα συστήματα .
Παρόλα αυτά, υποστηρίζουν ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ θα χρησιμεύουν παράλληλα με άλλα συστήματα και όχι αντί για αυτά. «Ακόμα κι αν τα ανθρωποειδή ρομπότ γίνουν ώριμα και χρησιμοποιηθούν ευρέως στο μέλλον, δεν θα αντικαταστήσουν πλήρως άλλα μη επανδρωμένα συστήματα», ανέφεραν οι συγγραφείς.
Υπερβολικά ακριβή και πολύ περίπλοκα
Ο λόγος που η ομάδα PLA Daily βλέπει τα ανθρωποειδή ρομπότ ως ένα επιπλέον εργαλείο και όχι ως πλήρη αντικατάσταση είναι ότι οι περιορισμοί τους ξεπερνούν κατά πολύ την ταχύτητα και την προσαρμοστικότητα σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post ( SCMP ), οι συγγραφείς εξήγησαν ότι σε σύγκριση με άλλο μη επανδρωμένο εξοπλισμό, τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι «πιο ακριβά και πιο τεχνολογικά πολύπλοκα στην εφαρμογή».
Εν τω μεταξύ, η Κίνα εργάζεται ενεργά για να παραμείνει μπροστά σε αυτόν τον αναδυόμενο τομέα. Αρκετές εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας έχουν παρουσιάσει φέτος εξαιρετικά ευέλικτα ανθρωποειδή ρομπότ, ενισχύοντας τις φιλοδοξίες της χώρας να ηγηθεί της παγκόσμιας κούρσας στη ρομποτική.
Αυτές οι εξελίξεις βρίσκονται στο σημείο τομής της τεχνητής νοημοσύνης, της προηγμένης κατασκευής και της ενσωματωμένης νοημοσύνης, τομείς στους οποίους η χώρα επενδύει σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο του στρατηγικού ανταγωνισμού της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα τελευταία χρόνια , η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ στον παγκόσμιο αγώνα ρομποτικής, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη ανθρωποειδών μηχανών που μιμούνται πιστά την ανθρώπινη μορφή και συμπεριφορά.
Συνοπτικά
- Η Κίνα ανησυχεί για τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ στον στρατό και ζητά ηθική και νομική ρύθμιση.
- Τα ανθρωποειδή ρομπότ μπορεί να προκαλέσουν «τυφλές δολοφονίες» και παραβιάζουν τους Τρεις Νόμους της Ρομποτικής του Ασίμοφ.
- Αν και προσφέρουν τακτικά πλεονεκτήματα, θεωρούνται ακριβά και περίπλοκα, μη αντικαθιστώντας πλήρως άλλα μη επανδρωμένα συστήματα.
- Η Κίνα επενδύει έντονα στην τεχνολογία ρομποτικής, επιδιώκοντας να ηγηθεί παγκοσμίως.