Ήταν κάποτε η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που εκτεινόταν στο σημερινό Περού και τη Χιλή, έδρα ενός προκολομβιανού πολιτισμού που άκμασε από το 300 έως το 1000 μ.Χ. και πιστεύεται ότι ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Αμερικής. Μέσα στα ερείπια της τεράστιας αυλής της, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μυστηριώδη μεγαλιθική κατασκευή, γνωστή ως Πύλη του Ήλιου Τιαουανάκο.
Οι θρύλοι των Άνδεων υποστηρίζουν ότι η περιοχή γύρω από τη λίμνη Τιτικάκα ήταν το λίκνο των πρώτων ανθρώπων στη Γη. Σύμφωνα με αυτούς τους μύθους, ο Λόρδος Βιρακότσα , ο δημιουργός όλων των πραγμάτων, επέλεξε το Τιαουανάκο ως τον τόπο δημιουργίας. Ο αρχαιολογικός χώρος καλύπτει έως και 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτή η σχεδιασμένη πόλη κάποτε φιλοξενούσε έως και 20.000 ανθρώπους στο απόγειό της γύρω στο 500 έως 900 μ.Χ.
Η πόλη ήταν φτιαγμένη από εντυπωσιακές λαξευμένες πέτρες και υπήρχε ένα πολύπλοκο υπόγειο σύστημα αποστράγγισης. Παρ’ όλα αυτά, επειδή δεν άφησαν γραπτά αρχεία, το Τιαουανάκο συνεχίζει να προβληματίζει τους αρχαιολόγους που προσπαθούν να ξετυλίξουν τα μυστήριά του από τα μονολιθικά ερείπια και τα λιγοστά αντικείμενα.
Ανασκαφή στο Τιουανάκου αποκαλύπτει τελετουργικά σκεύη 1400 ετών
Σήμερα, το Τιαουανάκο βρίσκεται περίπου 250 μέτρα πάνω από το επίπεδο της λίμνης Τιτικάκα, αλλά οι περισσότεροι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι κάποτε ήταν λιμάνι. Έχουν βρεθεί κατασκευές στη λίμνη Τιτικάκα που δείχνουν ότι η στάθμη της θάλασσας έχει αλλάξει δραματικά σε όλη την ιστορία. Η τοποθεσία στο Τιαουανάκο αποτελείται από πέτρινες κατασκευές και ογκόλιθους, καθώς και μεγάλες σκαλιστές πέτρινες φιγούρες. Από αυτές, μία από τις πιο εντυπωσιακές είναι η Πυραμίδα της Ακαπάνα, η οποία υψωνόταν σε ύψος πάνω από 18 μέτρα.
Η ηλικία των ερειπίων είναι επίσης υπό συζήτηση. Αρχικά, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα ερείπια του Τιαουανάκο χρονολογούνται από το 14.000 π.Χ., αλλά πιο πρόσφατες μέθοδοι τους οδήγησαν στην πεποίθηση ότι ιδρύθηκε κάποια στιγμή μεταξύ 300 π.Χ. και 110 μ.Χ. Τα πολλά άγνωστα στοιχεία στο Τιαουανάκο έχουν οδηγήσει κάποιους ερευνητές και αρχαιολόγους υποστηρίζοντας ότι το Τιαουανάκο και οι μονόλιθοί του δημιουργήθηκαν από γίγαντες.
Η ανακάλυψη της Πύλης του Ήλιου Tiahuanaco
Η τοποθεσία του Τιαχουανάκο στη Βολιβία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1549 από τον Πέδρο Σιέζα ντε Λεόν. Όταν ανακαλύφθηκε ξανά από Ευρωπαίους εξερευνητές στα μέσα του 19ου αιώνα, η μονολιθική Πύλη του Ήλιου Τιαχουανάκο βρισκόταν οριζόντια στο έδαφος με μια μεγάλη ρωγμή που τη διαπερνούσε μέσα σε αυτό που είναι τώρα γνωστό ως το συγκρότημα Καλασάσαγια, ένα τελετουργικό παλάτι.
Με διαστάσεις 3 μέτρα ύψος και 4 μέτρα πλάτος, η Πύλη του Ήλιου είναι μια γιγάντια αψίδα σκαλισμένη σε ένα ενιαίο μπλοκ ηφαιστειακής πέτρας ανδεσίτη. Λέγεται ότι ζυγίζει τουλάχιστον 10 τόνους (9072 κιλά), και μπορεί κανείς να τη δει σήμερα από το σημείο που βρέθηκε, αν και πιστεύεται ότι αυτή δεν είναι η αρχική της τοποθεσία, η οποία παραμένει αβέβαιη.
Σε τι χρησίμευε το μνημείο της πύλης του ήλιου Tiahuanaco;
Στην πραγματικότητα, η Πύλη του Ήλιου Tiahuanaco έχει μπερδέψει τους ειδικούς από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά.
Οι φιγούρες που διακοσμούν την πέτρα πιστεύεται ότι έχουν αστρονομικές συνδηλώσεις και μοιάζουν με ανθρωπόμορφα όντα με φτερά και κυρτές ουρές, και φαίνεται να φορούν ορθογώνια κράνη, αν και οι ερμηνείες διαφέρουν.
Ο θεός, πιθανώς ο θεός των Ίνκας Βιρακότσα ή κάποιος άλλος θεός του ήλιου, βρίσκεται στο κέντρο σκαλισμένος ως γλυπτό με ακτίνες που εκπέμπονται από το πρόσωπό του προς όλες τις κατευθύνσεις. Φαίνεται επίσης να κρατάει από ένα ραβδί σε κάθε χέρι. Αυτή η μορφή του θεού του ήλιου είναι επίσης γνωστή ως ο «Θεός που Κλαίει» επειδή πράγματα παρόμοια με δάκρυα είναι σκαλισμένα στο πρόσωπό της.
Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι η Πύλη του Ήλιου Tiahuanaco χρησιμοποιήθηκε ως ημερολόγιο , γεγονός που τους οδήγησε να την ονομάσουν Πύλη του Ημερολογίου. Πράγματι, φαίνεται να αντικατοπτρίζει ένα ηλιακό έτος, ωστόσο, δεν μπορεί να ενταχθεί στο ηλιακό έτος όπως το διαιρούμε σήμερα. Το ημερολόγιο έχει 290 ημέρες, διαιρούμενες σε δώδεκα μήνες των 24 ημερών ο καθένας. Άλλες ριζοσπαστικές θεωρίες υποδηλώνουν ότι ήταν μια πύλη προς μια άλλη διάσταση, ίσως στη γη των “θεών”.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ