Η μονολιθική Πύλη του ήλιου στην κορυφή των Άνδεων και τα ανθρωπόμορφα όντα, vid
Γιώργος Παπαγεωργίου για Δανάη Μιχαλάκη: «Δεν θα σου πω ψέματα, το ροζ συννεφάκι κρατάει για λίγο»
Ο «πρώτος ιερός πόλεμος» στην αρχαία Ελλάδα και το ηθικό μάθημα
akinita.gov.gr: Πώς θα πραγματοποιούνται ψηφιακά οι γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων
21 παραμελημένα αντικείμενα τόσο αλλόκοτα που προκαλούν ρίγη! (φωτό)
Αναταράξεις στις τιμές του καφέ προκαλούν οι δασμοί Τραμπ στη Βραζιλία
Βίκινγκ Πέλεκυς: Καταφέρνει ισχυρά χτυπήματα (βίντεο)
Σταυροφορίες: Η αρχική πολιορκία και η άλωση της Ιερουσαλήμ (βίντεο)
Μαχμούντ Χαλίλ: Ο φιλοπαλαιστίνιος ακτιβιστής διεκδικεί 20 εκατ. δολάρια από τον Τραμπ μετά την απελευθέρωσή του
Ειρήνη Μουρτζούκου: Τα αινιγματικά σημεία στις παιδικές δολοφονίες και ο στόχος της αστυνομίας μέχρι την Κυριακή
Περού: Οργή συγγενών θυμάτων για νόμο αμνηστίας στα εγκλήματα του εμφυλίου
Πυρκαγιά σε κατάστημα με πλυντήρια στη Μύκονο: Ειδοποίηση 112 – «Απειλητικοί καπνοί, μείνετε σε εσωτερικούς χώρους»
Εορτολόγιο: Σήμερα 11 Ιουλίου τιμούμε την αγία Όλγα και την αγία Ευφημία – Ποιοι έχουν γιορτή
Καρκίνος στομάχου: 5 διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της σοβαρής ασθένειας
Μάρκο Ρούμπιο: Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ, στο περιθώριο της συνόδου ASEAN
Αργεντινή: Το Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της αύξησης των συντάξεων παρά την αντίθεση του προέδρου Μιλέι
Καιρός σήμερα: Θερμοκρασία στους 34 βαθμούς με ισχυρούς ανέμους στα πελάγη
Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει «καίρια ανακοίνωση» για τη Ρωσία την επόμενη Δευτέρα
Σουδάν: «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο Νταρφούρ, δηλώνει η αναπληρώτρια εισαγγελέας του ΔΠΔ
Ντόναλντ Τραμπ: Επιβάλλει δασμούς 35% στον Καναδά και «βλέπει» 15%-20% για άλλες χώρες
//

Διαβάστε περισσότερα

Ο «πρώτος ιερός πόλεμος» στην αρχαία Ελλάδα και το ηθικό μάθημα

Η καταστροφική ιστορία του Πρώτου Ιερού Πολέμου και η δολοφονική επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων κατά της αρχαίας πόλης Κίρρας με δηλητηριασμό του νερού
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο περιγράφει τον Πρώτο Ιερό Πόλεμο στην αρχαία Ελλάδα, ο οποίος ξέσπασε το 590 π.Χ. και είχε ως επίκεντρο την πόλη Κίρρα, επίνειο των Δελφών.

Η πόλη κατηγορήθηκε από τη Δελφική Αμφικτιονία για εκμετάλλευση των προσκυνητών και κατέληξε σε πολιορκία από τα συμμαχικά στρατεύματα της Αμφικτιονίας, που περιλάμβαναν Θεσσαλούς, Σικυώνιους και Αθηναίους.

Η πολιορκία κατέληξε στη δηλητηρίαση του νερού της πόλης με ελλέβορο, οδηγώντας σε μαζική εξολόθρευση του πληθυσμού, ένα γεγονός που θεωρείται η αρχαιότερη καταγεγραμμένη περίπτωση βιολογικού πολέμου.

Παρά τη φρικτή έκβαση, το περιστατικό λειτούργησε ως ηθικό μάθημα για τους Έλληνες, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να μην επαναλάβουν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις, διαμορφώνοντας τους κανόνες πολέμου και αποφεύγοντας τη μαζική εξόντωση αμάχων στο μέλλον.

Πιο αναλυτικά

Όταν ο Ηρακλής έκοψε και το τελευταίο αθάνατο κεφάλι της Λερναίας Ύδρας, το πήρε και το έθαψε βαθιά στη γη, τοποθετώντας πάνω του έναν βράχο.

Ύστερα βούτηξε τα βέλη του στη δηλητηριώδη χολή του τέρατος κάνοντάς τα θανατηφόρα.

Κι αν οι μύθοι έχουν πάντα μια δόση ιστορικής αλήθειας, τότε ο άθλος του Ηρακλή είναι η παλιότερη γνωστή αναφορά σε βιολογικό πόλεμο!

Ιστορικά εξάλλου η λέξη «τοξικός» προέρχεται από τα εμβαπτισμένα στο δηλητήριο βέλη του τόξου του Ηρακλή: τοξικός ίσον θανατηφόρος, μας λέει ο αρχαίος μύθος (όπως μας παραδίδει την ετυμολογία ο Διοσκουρίδης)!

Η ανθρωπότητα έχει δυστυχώς αιματοκυλιστεί πολλάκις στην παγκόσμια ιστορία της και τα μαζικά εγκλήματα δεν λείπουν από την οικουμένη: γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και λοιπά ξεκληρίσματα πληθυσμών στέκουν ζοφερά ορόσημα της ανθρώπινης αχρειότητας.

Η Ιστορία δεν φαίνεται βέβαια να παίρνει το μάθημά της, αφήνοντας λες τους αρχαίους προγόνους μας μόνους στην οδύσσεια για σοφία και σωφροσύνη. Γιατί η δική τους μαζική δολοφονία λειτούργησε ως πολύτιμο μάθημα που θα διέπνεε έκτοτε τον ελληνικό πολιτισμό, αποτρέποντάς τον από μαζικές εξοντώσεις πληθυσμών.

Το σκηνικό της φρίκης στήθηκε κατά το 590 π.X. στην πόλη Κίρρα, επίνειο των Δελφών, όταν τα κράτη μέλη της Δελφικής Αμφικτιονίας αποφάσισαν να απαλλαγούν από τα καμώματά της δηλητηριάζοντας μαζικά τον πληθυσμό της ώστε να μη μείνει κανένας, μήτε γέρος, μήτε νέος, μήτε βρέφος.

Το ζοφερό περιστατικό της δηλητηρίασης του πόσιμου νερού της Κίρρας με ελλέβορο από την αντίπαλη ομοσπονδία μετατράπηκε στην πιο μαύρη στιγμή του Πρώτου Ιερού Πολέμου, αν και το μάθημα που αποκόμισε ένας ολόκληρος πολιτισμός που είπανε «Κοινό των Ελλήνων» ήταν αποφασιστικής σημασίας τόσο για τη δική του ιστορία όσο και τις τύχες λίγο-πολύ του τότε γνωστού κόσμου.

Η τραγική κατάληξη της πολιορκίας της Κίρρας κατά τον Πρώτο Ιερό Πόλεμο (595-585 π.X.) είναι μάλιστα η αρχαιότερη καταγεγραμμένη περίπτωση μαζικής εξολόθρευσης, αν και η «καινοτομία» των αρχαίων Ελλήνων, για κείνους τουλάχιστον, θα έληγε εκεί…

Η «πέτρα του σκανδάλου» Κίρρα

Η αρχαία Κίρρα βρισκόταν στα σύνορα των Φωκίδας με την Οζολία Λοκρίδα και για μια μακρά περίοδο υπήρξε προσδεμένη στο άρμα των Φωκέων. Χτισμένη σε νευραλγικό σημείο του Κρισαίου Κόλπου, σε μια στρατηγική θέση όπου διασταυρώνονταν οι δρόμοι από τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία και την Αιτωλία με τα θαλάσσια περάσματα από την Πελοπόννησο και τα νησιά, ήταν το κοντινότερο λιμάνι στους Δελφούς.

Η πόλη αναφέρεται από τον Όμηρο στην «Ιλιάδα» ως Κρίσα και από τον ποιητή Αλκαίο ως Κίρσα, ενώ ο Παυσανίας και ο Στράβωνας την αποκαλούν Κίρρα. Η Κίρρα φαίνεται να κατοικήθηκε κατά την πρωτοελλαδική εποχή και εξελίχθηκε σταδιακά σε σημαντικό εμπορικό κέντρο (στους μεσοελλαδικούς χρόνους), αφού στο λιμάνι της κατέφθαναν οι προσκυνητές των Δελφών και διακινούνταν αγαθά προς όλη την ευρύτερη περιοχή.

Η μεγάλη ακμή που απέκτησε γέννησε όμως στους κατοίκους της μεγάλες φιλοδοξίες, όταν μπλέχτηκαν στην προσπάθεια για τον έλεγχο της κοιλάδας του Πλειστού αλλά και του Μαντείου των Δελφών. Η Δελφική Αμφικτιονία την κατηγόρησε ότι εκμεταλλευόταν οικονομικά τους προσκυνητές του μαντείου, δίνοντας έτσι το έναυσμα να ξεσπάσει ο δεκαετής Πρώτος Ιερός Πόλεμος που έμελλε να οδηγήσει στην καταστροφή της το 590 π.Χ.

Το στυγερό έγκλημα

Η φωκική πόλη Κίρρα σύρθηκε λοιπόν σε πόλεμο με τα στρατεύματα της Δελφικής Αμφικτιονίας, μιας θρησκευτικο-πολιτικής ομοσπονδίας που αποτελούνταν από Θεσσαλούς, Σικυώνιους και Αθηναίους κυρίως, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούνταν δώδεκα φυλές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Οι πολίτες της Κίρρας μπορεί μεν να παρενοχλούσαν όσους ανέβαιναν στο ιερό των Δελφών αποσπώντας χρήματα (και καταπατώντας κάποιες εκτάσεις που ανήκαν στο ιερό), τα βαθύτερα αίτια του πολέμου βρίσκονταν ωστόσο στις υπέρμετρες φιλοδοξίες των Θεσσαλών να επικρατήσουν οριστικά στη Φωκίδα και να ελέγξουν το Μαντείο των Δελφών, την ίδια ώρα που και οι Σικυώνιοι είχαν τα δικά τους συμφέροντα, να απαλλαγούν οριστικά από τους κιρραίους πειρατές δηλαδή που δρούσαν ανεξέλεγκτα στον Κορινθιακό Κόλπο και είχαν εξελιχθεί σε μεγάλο βραχνά.

Οι παντοδύναμοι Θεσσαλοί είχαν εξασφαλίσει άλλωστε τον πλήρη έλεγχο της δελφικής συμμαχίας, την οποία είχαν μετατρέψει σε όργανό τους στην απόπειρα να πάρουν τα σκήπτρα του Μαντείου των Δελφών. Ο μόνος αντίπαλός τους ήταν οι Φωκείς και οι ανεξάρτητες ακόμα πόλεις Κρίσα και Κίρρα (το επίνειό της).

Το σκηνικό του πολέμου είχε στηθεί, αν και τα πράγματα δεν πήγαιναν ακριβώς όπως τα είχαν σχεδιάσει οι εισβολείς. Παρά τη μακροχρόνια πολιορκία από στεριά και θάλασσα, η πόλη δεν έλεγε να πέσει και η αντίσταση των κατοίκων της είχε κάτι από την παροιμιώδη γενναιότητα των αρχαίων Ελλήνων. Κάτι έπρεπε να γίνει για να καμφθεί η αντίσταση και οι προτάσεις έπεφταν βροχή. Μέχρι να στραφεί τουλάχιστον η συζήτηση στο νερό.

Ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά του πλανήτη δηλαδή τη σπουδαιότητα του οποίου γνώριζαν οι άνθρωποι από την αρχαιότητα και ακόμα πιο παλιά. Αν και τώρα ήταν η πρώτη φορά που το πόσιμο νερό θα μετατρεπόταν σε όπλο και μάλιστα μαζικής καταστροφής! Το σκεπτικό ήταν απλό: όλοι χρειάζονταν νερό και αν αυτό δηλητηριαζόταν, τότε θα προέκυπτε σοβαρό πρόβλημα.

Το Αμφικτιονικό Συνέδριο, με επι­κεφαλής την Αθήνα και τη Σικυώνα, κήρυξε τον ιερό πόλεμο στους ιερόσυλους Κιρραίους δίνοντας όρκο φοβερό στο δελφικό ιερατείο να εξαφανίσουν την πόλη από προσώπου γης, να καταστρέψουν τους αγρούς και τα καρποφόρα δέντρα της και τίποτα να μη θυμίζει ότι κάποτε ζούσε κάποιος εκεί. Είχαν εξάλλου τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του Απόλλωνα, καθώς διά στόματος Πυθίας πήραν τη διαβεβαίωση ότι ο ολύμπιος θεός είχε καταραστεί την ιερόσυλη πόλη. Αν ο Απόλλωνας δεν θα έδειχνε κανένα έλεος στα γυναικόπαιδα, έτσι αμείλικτα έπρεπε να φανούν και τα συμμαχικά στρατεύματα!

Και πράγματι φάνηκαν. Οι σύμμαχοι πολιόρ­κησαν την καλά οχυρωμένη Κίρρα και παρά τις διαφορετικές εκδοχές που παραθέτουν οι αρχαίοι συγγραφείς, όλοι συμφωνούν πως οι πολιορκητές διέκοψαν την παροχή νερού προς την πόλη (είτε εκτρέποντας τον ποταμό είτε καταστρέφοντας τον υπόγειο αγωγό ύδρευσης) και μόλυναν το νερό με ελλέβορο, ο οποίος ήταν γνωστό για τις ισχυρές καθαρτικές του ιδιότητες. Kατόπιν επανέφεραν την παροχή νερού στην πόλη και το δηλητηριώδες φυτό έκανε τη δουλειά του.

Συναίνεση και πάλι δεν υπάρχει για το τι συνέβη τελικά στην Κίρρα, αν και η μοίρα της είχε σφραγιστεί. Άλλοι αναφέρουν πως ο πληθυσμός αποδεκατίστηκε από το τοξικό νερό και, κατ’ άλλους, η διάρροια αποδυνάμωσε τόσο πολύ τους κατοίκους που οποιαδήποτε αντίσταση ήταν πια αδύνατη. Κι έτσι εξολοθρεύτηκαν από τα στρατεύματα της Αμφικτιονίας που δεν έδειξαν κανένα έλεος, όπως είχαν υποσχεθεί.

Κανένα όμως! Μετά τη νίκη τους, ο δελφικός συνασπισμός πότισε τα χωράφια της Κίρρας με το δηλητηριασμένο νερό για να μην ξαναφυτρώσει ποτέ και τίποτα στα εύφορα μέχρι πρότινος εδάφη. Όταν ο περιηγητής Παυσανίας επισκέφθηκε τον τόπο μπόλικους αιώνες αργότερα, το έδαφος ήταν ακόμα στέρφο. «Ο κάμπος γύρω από την Κίρρα είναι ακαλλιέργητος γιατί η γη είναι ακόμα καταραμένη και οι κάτοικοι δεν μπορούν να φυτέψουν δέντρα», γράφει ο Παυσανίας, ο οποίος αποδίδει μάλιστα το σχέδιο της μαζικής δολοφονίας στον αθηναίο νομοθέτη Σόλων τον Σοφό! Η σοφία του οποίου δεν πήγαζε βέβαια από τη ζοφερή πράξη, αλλά το ηθικό δίδαγμα όταν αντίκρισε τον αποδεκατισμένο πληθυσμό και τα άμοιρα παιδιά, δίνοντας όρκο ιερό να μην ξανασυμβεί ποτέ τέτοιο έγκλημα σε ελληνικό έδαφος.

Ιστορική συναίνεση δεν υπάρχει ούτε για τον εμπνευστή του ξεκληρίσματος της Κίρρας. Σύμφωνα με τον Φροντίνο, ειδικό στα στρατηγήματα, που έγραψε τον 1ο αιώνα μ.X., ήταν ο τύραννος της Σικυώνος και επικεφαλής της πολιορκίας, Kλεισθένης, αυτός που εφάρμοσε τον τακτικισμό. Στη σχετική αναφορά του Πολύαινου (2ος αιώνας μ.X.) επισημαίνεται ότι οι πολιορκητές ανακάλυψαν έναν κρυμμένο αγωγό που μετέφερε το νερό μέσα στην πόλη και κατά τον ιστορικό, ήταν ο στρατηγός των Θεσσαλών, Eυρύλοχος, αυτός που συμβούλευσε τους συμμάχους να συλλέξουν μεγάλες ποσότητες ελλέβορου από τη γειτονική Aντίκυρα και να τις ρίξουν στο νερό.

O Παυσανίας απέδωσε όμως το δολοφονικό σχέδιο στον ίδιο τον Σόλωνα, ο οποίος όχι μόνο σκέφτηκε το μοιραίο σχέδιο αλλά πειραματίστηκε κιόλας με τα δηλητήρια για να βρει το αποτελεσματικότερο για το τρεχούμενο νερό! Σύμφωνα με τον περιηγητή, ο Σόλων ο Αθηναίος εξέτρεψε τη ροή του ποταμού Πλείστου ώστε να μην περνάει μέσα από την Kίρρα. Οι πολιορκημένοι άντεξαν όμως τη δοκιμασία αντλώντας ύδωρ από τα πηγάδια και συλλέγοντας το βρόχινο νερό.

Τότε ήταν που ο αθηναίος νομομαθής και επικεφαλής των αθηναϊκών δυνάμεων (κατ’ άλλους, στρατηγός των Αθηναίων στη συγκεκριμένη περιπέτεια ήταν ο Αλκμαίων) έβαλε τους άντρες του να συλλέξουν ρίζες ελλέβορου και να τις ρίξουν στο ποτάμι. Όταν έκρινε δε ότι το νερό ήταν αρκούντως μολυσμένο, άλλαξε και πάλι τη ροή του ποταμού ώστε να διατρέξει ξανά την πόλη. Οι διψασμένοι κάτοικοι της Kίρρας ήπιαν αχόρταγα από το τοξικό νερό και ασθένησαν βαριά.

O τέταρτος άνθρωπος στον οποίο αποδίδεται το μαύρο πλάνο ήταν ένας γιατρός ονόματι Nεβρός, ένας από τους Aσκληπιάδες (οπαδός του θεραπευτή Aσκληπιού, γιου του Aπόλλωνα). Σύμφωνα με αρχαίες ιατρικές πηγές, ο Nεβρός ήταν πρόγονος του μεγάλου γιατρού Iπποκράτη. H αναφορά που εμπλέκει τον Nεβρό είναι η αρχαιότερη που μας παραδίδεται, γραμμένη μόλις έναν αιώνα μετά την καταστροφή της Kίρρας. Η πηγή της είναι ο συγγραφέας Θεσσαλός, που αναφέρεται ως γιος του Iπποκράτη.

O Θεσσαλός επισκέφθηκε την Aθήνα στα τέλη του 5ου αιώνα π.X. ως απεσταλμένος της Kω και έγραψε ότι αφότου η οπλή ενός αλόγου έσπασε τον μυστικό αγωγό που μετέφερε το νερό στην Kίρρα κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας, ο γιατρός Nεβρός βοήθησε τους πολιορκητές ρίχνοντας στο νερό μια φαρμακευτική ουσία που επέφερε εντερικές δυσλειτουργίες στους κατοίκους της Kίρρας, χαρίζοντας έτσι τη νίκη στη Δελφική Αμφικτιονία.

Η κατάληξη της ιστορίας μας, όπως κι αν έγινε τελικά, ήταν ολότελα τραγική, καθώς ο πληθυσμός της Κίρρας εξολοθρεύτηκε ολοσχερώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. H αφήγηση μάλιστα του αποτρόπαιου περιστατικού εθεωρείτο παλιότερα ότι ανήκε στη σφαίρα του μύθου, καθώς δεν μπορούσαν να δεχτούν οι αρχαίοι μας πρόγονοι ότι κάποιος δικός τους θα έκανε ένα τέτοιο ανήκουστο έγκλημα!

Οι ιστορικοί πείστηκαν όμως ότι η ιστορία ήταν αληθινή όταν την ανακάλυψαν σε κείμενα του ρήτορα Αισχίνη (4ος αιώνας π.X.) και ορισμένων ακόμα αξιόπιστων ελλήνων συγγραφέων (Στράβωνας και Διόδωρος ο Σικελιώτης).

Ευτυχώς, αυτή η μορφή ολοκληρωτικού πολέμου δεν φαίνεται να ξαναχρησιμοποιήθηκε από Έλληνες κατά Ελλήνων ποτέ στον αρχαίο κόσμο, καθώς η αμφικτιονική συμμαχία αποτροπιάστηκε από την κατάληξη του σχεδίου της και έδωσε όρκο ιερό να μην ξαναπροβεί σε μαζική εξολόθρευση πληθυσμού.

Οι πόλεμοι θα δίνονταν πια στο πεδίο της μάχης μεταξύ στρατών, αφήνοντας τον άμαχο πληθυσμό κατά μέρος. Η μόλυνση του νερού κρίθηκε απαράδεκτη και στο εξής απαγορευόταν διά ροπάλου από τους κανόνες του πολέμου.

Αν το αρχαιότερο καταγεγραμμένο γεγονός δηλητηρίασης πόσιμου νερού και μαζικής δολοφονίας συνέβη στην Ελλάδα, εκεί έλαβε επίσης χώρα και ένα ιερό συμβόλαιο τιμής που δυστυχώς δεν θα ακολουθούσε η οικουμένη με τον ίδιο ευλαβικό τρόπο που μαγεύτηκε από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και τα ιδανικά του. Αυτή η κληρονομιά των προγόνων μας θα περνούσε στα «ψιλά» της Ιστορίας, καθώς έκτοτε ο σκοπός θα αγίαζε όλα τα μέσα…

Συνοπτικά

  • Ο Πρώτος Ιερός Πόλεμος ξέσπασε το 590 π.Χ. με επίκεντρο την πόλη Κίρρα, λόγω εκμετάλλευσης προσκυνητών.
  • Η Δελφική Αμφικτιονία πολιόρκησε την πόλη χρησιμοποιώντας συμμαχικά στρατεύματα από Θεσσαλούς, Σικυώνιους και Αθηναίους.
  • Η δηλητηρίαση του νερού με ελλέβορο οδήγησε σε μαζική εξολόθρευση, αποτελώντας αρχαιότερη περίπτωση βιολογικού πολέμου.
  • Το περιστατικό λειτούργησε ως ηθικό μάθημα, αποτρέποντας μελλοντικές μαζικές εξοντώσεις αμάχων στην αρχαία Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Η μονολιθική Πύλη του ήλιου στην κορυφή των Άνδεων και τα ανθρωπόμορφα όντα, vid

Στη νότια όχθη της λίμνης Τιτικάκα στη Βολιβία, σε...

21 παραμελημένα αντικείμενα τόσο αλλόκοτα που προκαλούν ρίγη! (φωτό)

Το άρθρο παρουσιάζει μια σειρά από παράξενα και ανατριχιαστικά...

Βίκινγκ Πέλεκυς: Καταφέρνει ισχυρά χτυπήματα (βίντεο)

Το άρθρο εξετάζει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα ενός...

Σταυροφορίες: Η αρχική πολιορκία και η άλωση της Ιερουσαλήμ (βίντεο)

Το άρθρο περιγράφει την κήρυξη της Α΄ Σταυροφορίας από...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

VIRAL πριν 20 δευτερόλεπτα

Η μονολιθική Πύλη του ήλιου στην κορυφή των Άνδεων και τα ανθρωπόμορφα όντα, vid

Στη νότια όχθη της λίμνης Τιτικάκα στη Βολιβία, σε υψόμετρο 3.825 μέτρων, βρίσκεται η αρχαία πόλη Τιαουανάκο. Ήταν κάποτε η…

LIFE πριν 35 δευτερόλεπτα

Γιώργος Παπαγεωργίου για Δανάη Μιχαλάκη: «Δεν θα σου πω ψέματα, το ροζ συννεφάκι κρατάει για λίγο»

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου μίλησε ανοιχτά για την οικογένειά του, αποκαλύπτοντας την τρυφερότητα και την ευτυχία που του προσφέρουν η σύζυγός…

VIRAL πριν 2 λεπτά

Ο «πρώτος ιερός πόλεμος» στην αρχαία Ελλάδα και το ηθικό μάθημα

Το άρθρο περιγράφει τον Πρώτο Ιερό Πόλεμο στην αρχαία Ελλάδα, ο οποίος ξέσπασε το 590 π.Χ. και είχε ως επίκεντρο…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ πριν 3 λεπτά

akinita.gov.gr: Πώς θα πραγματοποιούνται ψηφιακά οι γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων

Η πλατφόρμα akinita.gov.gr επεκτείνει τις δυνατότητές της, επιτρέποντας πλέον στους πολίτες να ολοκληρώνουν ψηφιακά, σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους, γονικές…

VIRAL πριν 4 λεπτά

21 παραμελημένα αντικείμενα τόσο αλλόκοτα που προκαλούν ρίγη! (φωτό)

Το άρθρο παρουσιάζει μια σειρά από παράξενα και ανατριχιαστικά αντικείμενα και ιστορίες από το παρελθόν και το παρόν, που προκαλούν…

ΑΓΟΡΕΣ πριν 11 λεπτά

Αναταράξεις στις τιμές του καφέ προκαλούν οι δασμοί Τραμπ στη Βραζιλία

Οι ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή δασμών 50% στη Βραζιλία προκάλεσαν άνοδο στις τιμές του καφέ,…

VIRAL πριν 16 λεπτά

Βίκινγκ Πέλεκυς: Καταφέρνει ισχυρά χτυπήματα (βίντεο)

Το άρθρο εξετάζει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα ενός Βίκινγκ πέλεκυ, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα ενός χτυπήματος είναι πιο τρομακτικό…

VIRAL πριν 20 λεπτά

Σταυροφορίες: Η αρχική πολιορκία και η άλωση της Ιερουσαλήμ (βίντεο)

Το άρθρο περιγράφει την κήρυξη της Α΄ Σταυροφορίας από τον Πάπα Ουρβανό Β΄, που παρουσιάστηκε ως θεϊκή αποστολή για την…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 25 λεπτά

Μαχμούντ Χαλίλ: Ο φιλοπαλαιστίνιος ακτιβιστής διεκδικεί 20 εκατ. δολάρια από τον Τραμπ μετά την απελευθέρωσή του

Ο Μαχμούντ Χαλίλ, φιλοπαλαιστίνιος ακτιβιστής και νόμιμος μόνιμος κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών, μήνυσε την κυβέρνηση Τραμπ ζητώντας 20 εκατομμύρια δολάρια…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 41 λεπτά

Ειρήνη Μουρτζούκου: Τα αινιγματικά σημεία στις παιδικές δολοφονίες και ο στόχος της αστυνομίας μέχρι την Κυριακή

Η υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου, η οποία έχει ομολογήσει τις δολοφονίες παιδιών, παραμένει γεμάτη αναπάντητα ερωτήματα. Παρά την ομολογία της,…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 1 ώρα

Περού: Οργή συγγενών θυμάτων για νόμο αμνηστίας στα εγκλήματα του εμφυλίου

Το κοινοβούλιο του Περού ενέκρινε νόμο που παρέχει γενική αμνηστία σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς και παραστρατιωτικούς για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 1 ώρα

Πυρκαγιά σε κατάστημα με πλυντήρια στη Μύκονο: Ειδοποίηση 112 – «Απειλητικοί καπνοί, μείνετε σε εσωτερικούς χώρους»

Στη Μύκονο, μεγάλη φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε κατάστημα με πλυντήρια κατά μήκος της επαρχιακής οδού Μυκόνου –…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 1 ώρα

Εορτολόγιο: Σήμερα 11 Ιουλίου τιμούμε την αγία Όλγα και την αγία Ευφημία – Ποιοι έχουν γιορτή

Σήμερα, 11 Ιουλίου 2025, το εορτολόγιο τιμά την αγία Όλγα και την αγία Ευφημία. Η αγία Όλγα, η πρώτη Αγία…

ΥΓΕΙΑ πριν 1 ώρα

Καρκίνος στομάχου: 5 διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της σοβαρής ασθένειας

Ο καρκίνος του στομάχου, αν και συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να προληφθεί με υγιεινή διατροφή. Πέντε τροφές που…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

Μάρκο Ρούμπιο: Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ, στο περιθώριο της συνόδου ASEAN

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, πρόκειται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, στο περιθώριο της…

0:00 / 0:00

Η μονολιθική Πύλη του ήλιου στην κορυφή των Άνδεων και τα ανθρωπόμορφα όντα,...

Στη νότια όχθη της λίμνης Τιτικάκα στη Βολιβία, σε υψόμετρο 3.825 μέτρων, βρίσκεται η αρχαία πόλη Τιαουανάκο.Ήταν κάποτε η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που εκτεινόταν...

21 παραμελημένα αντικείμενα τόσο αλλόκοτα που προκαλούν ρίγη! (φωτό)

Το άρθρο παρουσιάζει μια σειρά από παράξενα και ανατριχιαστικά αντικείμενα και ιστορίες από το παρελθόν και το παρόν, που προκαλούν έκπληξη και δέος. Περιλαμβάνει αναφορές...

Βίκινγκ Πέλεκυς: Καταφέρνει ισχυρά χτυπήματα (βίντεο)

Το άρθρο εξετάζει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα ενός Βίκινγκ πέλεκυ, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα ενός χτυπήματος είναι πιο τρομακτικό και θανατηφόρο απ' ό,τι...

Σταυροφορίες: Η αρχική πολιορκία και η άλωση της Ιερουσαλήμ (βίντεο)

Το άρθρο περιγράφει την κήρυξη της Α΄ Σταυροφορίας από τον Πάπα Ουρβανό Β΄, που παρουσιάστηκε ως θεϊκή αποστολή για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων. Οι...

Γνωρίζατε αυτό; – Ποιος ήταν ο αληθινός δημιουργός του τηλεφώνου;

Το άρθρο αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία του Αντόνιο Μεούτσι, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο αληθινός δημιουργός του τηλεφώνου από το αμερικανικό Κογκρέσο το 2002,...

Ζωή στην Αφροδίτη; Νέα αποστολή ανακαλύπτει τα μυστηριώδη νέφη του πλανήτη

Η αποστολή VERVE, υποστηριζόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο και ενταγμένη στο πλαίσιο του έργου EnVision του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, στοχεύει να εξερευνήσει την ατμόσφαιρα...

Αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Εντοπίστηκε βραχογραφία με αινιγματική βασιλική μορφή

Μια εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε κοντά στην Ασουάν της Αιγύπτου, όπου βρέθηκε μια σπάνια βραχογραφία που χρονολογείται από την Πρώιμη Δυναστική Περίοδο, αποκαλύπτοντας πολύτιμες...

Αυτή η ελληνική πόλη είναι η πιο αρχαία της Ευρώπης

Το Άργος, η αρχαιότερη κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης με ιστορία 7.000 ετών, αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο στην Πελοπόννησο, εύκολα προσβάσιμο από την Αθήνα. Η πόλη...

Εταιρεία που επιδιώκει την επιστροφή των μαλλιαρών μαμούθ τώρα στοχεύει σε κάτι καινούργιο!

Η εταιρεία Colossal Biosciences, γνωστή για τις προσπάθειές της να επαναφέρει το μαλλιαρό μαμούθ, τώρα στοχεύει στην αναβίωση των εξαφανισμένων πουλιών moa της Νέας...

Το καινοτόμο «αόρατο» ραντάρ της Κίνας – Συγκρούσεις χωρίς να… καταγράφονται στον χάρτη

Η Κίνα έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο «αόρατο» ραντάρ ραδιοτηλεπάθειας που επιτρέπει στον στρατό της να διεξάγει επιχειρήσεις χωρίς να ανιχνεύεται, προσφέροντας επικοινωνία υψηλής ταχύτητας...

Εκπληκτικό θέαμα: Η «Οφθαλμαπάτη της Σελήνης» θα φανεί απόψε στον νυχτερινό ουρανό

Απόψε, η πρώτη πανσέληνος του καλοκαιριού θα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα γνωστό ως «Ψευδαίσθηση της Σελήνης», καθώς θα φαίνεται μεγαλύτερη και πιο πορτοκαλί όταν...

Επαναστατική ανακάλυψη στη Σφίγγα της Αιγύπτου! Το «αποκαλυπτικό» μυστήριο

Επιστήμονες ανακάλυψαν ενδείξεις για μια πιθανή υπόγεια πόλη κάτω από τη Μεγάλη Σφίγγα της Αιγύπτου, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία ραντάρ. Οι σαρώσεις αποκάλυψαν έναν κολοσσιαίο κάθετο...

Η σπάνια «κοσμική κουκουβάγια» από γαλαξιακή σύγκρουση εντυπωσίασε!

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε ένα μοναδικό κοσμικό φαινόμενο, την «Κοσμική Κουκουβάγια», που σχηματίστηκε από τη σπάνια σύγκρουση δύο δακτυλιοειδών γαλαξιών, προσφέροντας μια...

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Τα απαραίτητα υλικά που συνόδευαν πάντα το πρωινό του

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, επηρεασμένος από τη γερμανική και εβραϊκή καταγωγή του, είχε ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες. Το πρωινό του περιλάμβανε συχνά δύο τηγανητά αυγά με...

Η άμαξα που μετέφερε τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ζύγιζε πάνω από 100 τόνους – Την έσερναν 64 μουλάρια (φωτογραφίες)

Η πομπή που μετέφερε τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ένα εντυπωσιακό και πολυδάπανο θέαμα, με την άμαξα να ζυγίζει πάνω από 100 τόνους...

Jaglion: Το υβρίδιο που δεν έπρεπε να δημιουργηθεί ποτέ! vid

Το άρθρο περιγράφει το σπάνιο και απροσδόκητο υβρίδιο jaglion, που προέκυψε από την ένωση ενός ιαγουάρου και ενός λιονταριού. Γεννημένο στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Bear...

“Κατασκευή αρχαίων γιγάντων”: Η μεγαλύτερη Πυραμίδα του κόσμου κρυμμένη σε οροσειρά! vid

Το άρθρο αναδεικνύει την ιστορία της Μεγάλης Πυραμίδας της Τσολούλα στο Μεξικό, η οποία θεωρείται το μεγαλύτερο μνημείο που χτίστηκε ποτέ στη Γη, με...

Αριστοτέλης: Τα 12 γνωρίσματα του «τέλειου ανθρώπου»

Ο Αριστοτέλης περιγράφει τον "ιδανικό άνθρωπο" ή "Υπεράνθρωπο" ως ένα άτομο που διακατέχεται από μεγαλόψυχη διάθεση και δεν εκθέτει τον εαυτό του σε κινδύνους...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καίτη Φίνου: Στιγμές θλίψης – «Αποχαιρέτησε τη ζωή! Πήγε να την συναντήσει…»

Η Καίτη Φίνου βιώνει δύσκολες στιγμές, καθώς έχασε ακόμα...

Νίκος Γκέλια για Δημήτρη Λάλο: «Ο τύπος είναι σούργελο»

Ο Νίκος Γκέλια μίλησε σε συνέντευξή του για την...

Επαναστατική ανακάλυψη στη Σφίγγα της Αιγύπτου! Το «αποκαλυπτικό» μυστήριο

Επιστήμονες ανακάλυψαν ενδείξεις για μια πιθανή υπόγεια πόλη κάτω...

Μαριάννα Λάτση – Κωνσταντίνος Αργυρός: Από φιλία σε κουμπαριά!

Ο γάμος του Κωνσταντίνου Αργυρού και της Αλεξάνδρας Νίκα...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η μονολιθική Πύλη του ήλιου στην κορυφή των Άνδεων και τα ανθρωπόμορφα όντα, vid

Στη νότια όχθη της λίμνης Τιτικάκα στη Βολιβία, σε...

Γιώργος Παπαγεωργίου για Δανάη Μιχαλάκη: «Δεν θα σου πω ψέματα, το ροζ συννεφάκι κρατάει για λίγο»

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου μίλησε ανοιχτά για την οικογένειά του,...

Ο «πρώτος ιερός πόλεμος» στην αρχαία Ελλάδα και το ηθικό μάθημα

Το άρθρο περιγράφει τον Πρώτο Ιερό Πόλεμο στην αρχαία...

akinita.gov.gr: Πώς θα πραγματοποιούνται ψηφιακά οι γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων

Η πλατφόρμα akinita.gov.gr επεκτείνει τις δυνατότητές της, επιτρέποντας πλέον...

21 παραμελημένα αντικείμενα τόσο αλλόκοτα που προκαλούν ρίγη! (φωτό)

Το άρθρο παρουσιάζει μια σειρά από παράξενα και ανατριχιαστικά...

Αναταράξεις στις τιμές του καφέ προκαλούν οι δασμοί Τραμπ στη Βραζιλία

Οι ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για...

Βίκινγκ Πέλεκυς: Καταφέρνει ισχυρά χτυπήματα (βίντεο)

Το άρθρο εξετάζει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα ενός...

Σταυροφορίες: Η αρχική πολιορκία και η άλωση της Ιερουσαλήμ (βίντεο)

Το άρθρο περιγράφει την κήρυξη της Α΄ Σταυροφορίας από...

Μαχμούντ Χαλίλ: Ο φιλοπαλαιστίνιος ακτιβιστής διεκδικεί 20 εκατ. δολάρια από τον Τραμπ μετά την απελευθέρωσή του

Ο Μαχμούντ Χαλίλ, φιλοπαλαιστίνιος ακτιβιστής και νόμιμος μόνιμος κάτοικος...

Περού: Οργή συγγενών θυμάτων για νόμο αμνηστίας στα εγκλήματα του εμφυλίου

Το κοινοβούλιο του Περού ενέκρινε νόμο που παρέχει γενική...

Καρκίνος στομάχου: 5 διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της σοβαρής ασθένειας

Ο καρκίνος του στομάχου, αν και συχνά διαγιγνώσκεται σε...

Μάρκο Ρούμπιο: Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ, στο περιθώριο της συνόδου ASEAN

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, πρόκειται να...

Αργεντινή: Το Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της αύξησης των συντάξεων παρά την αντίθεση του προέδρου Μιλέι

Το Κογκρέσο της Αργεντινής ψήφισε υπέρ της αύξησης των...

Καιρός σήμερα: Θερμοκρασία στους 34 βαθμούς με ισχυρούς ανέμους στα πελάγη

Σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025, ο καιρός στην Ελλάδα...

Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει «καίρια ανακοίνωση» για τη Ρωσία την επόμενη Δευτέρα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα...

Σουδάν: «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο Νταρφούρ, δηλώνει η αναπληρώτρια εισαγγελέας του ΔΠΔ

Η αναπληρώτρια εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) δήλωσε...

Ντόναλντ Τραμπ: Επιβάλλει δασμούς 35% στον Καναδά και «βλέπει» 15%-20% για άλλες χώρες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι οι...

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ελπίζω η συμφωνία να ολοκληρωθεί σύντομα – Το Ισραήλ δεν είχε ποτέ σύμμαχο σαν τον...

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε αισιοδοξία για την...

Hype: Από ηγέτης στα ταξί υδρογόνου, στρέφεται στα BEV

Η Hype, πρωτοπόρος στα ταξί υδρογόνου στο Παρίσι, αλλάζει...

Σερίφης για γέλια – και όχι, δεν είναι στο Netflix [video]

Σε ένα περιστατικό που προκαλεί γέλια αλλά και οργή,...

Ονδούρα: Δολοφονία του δημάρχου Σαν Ισίδρο, Φρανσίσκο Μαρτίνες, μπροστά σε ξενοδοχείο

Ο δήμαρχος της Σαν Ισίδρο στην Ονδούρα, Φρανσίσκο Μαρτίνες,...

Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Τελ Αβίβ καλεί τις ΗΠΑ να επαναλάβουν τις επιθέσεις κατά των Χούθι

Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να...

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η ειρήνη αργεί, η Ρωσία θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο

Στη διάσκεψη για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας στη Ρώμη,...

ΗΠΑ: Έξι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας πειθαρχήθηκαν για την απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Έξι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ τέθηκαν σε...

Υπουργείο Παιδείας: Νέες θέσεις για Νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς Καλλιτεχνικών, Θεάτρου και Δραματικής Τέχνης

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη δημιουργία 2.130 νέων οργανικών...

Ρωσία: Τέσσερα ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν καθ’ οδόν προς Μόσχα, αναφέρει ο δήμαρχος

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τέσσερα ουκρανικά drones που...

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ αποκαλύπτει: «Ήμουν πιο κοντά από ποτέ στο να τερματίσω τη ζωή μου»

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, πρώην διεθνής Άγγλος διαιτητής, αποκάλυψε ότι...

Wall Street: Νέα ύψη για S&P και Nasdaq καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τις ανησυχίες για δασμούς

Οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq Composite κατέγραψαν νέα...

«Σάλος στην Ισπανία για πιθανή συμφωνία Ολυμπιακού με Μίτσιτς»

Ο Βασίλιε Μίτσιτς, μετά την αποδέσμευσή του από τους...

Γάζα: Οι ανησυχίες για την εκεχειρία, ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων και οι ενέργειες Τραμπ – Τι αναφέρουν...

Το άρθρο αναλύει την πολυπλοκότητα των προσπαθειών για εκεχειρία...

Λιβάνης για Ανδρομάχη: «Όταν μου αποκάλυψε την εγκυμοσύνη, ανέβηκα στο βουνό και φώναζα μόνος»

Ο Γιώργος Λιβάνης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Λοιπόν",...

«Πρόταση του Ολυμπιακού στη Μπάγερν για δανεισμό του Σαράγοσα» αναφέρει ισπανικό ρεπορτάζ

Ο Ολυμπιακός κατέθεσε επίσημη πρόταση στην Μπάγερν Μονάχου για...

Θεσσαλονίκη: Πατέρας και 10χρονη κόρη παρασύρονται από τα κύματα στην Επανομή

Στην Επανομή Θεσσαλονίκης, ένας πατέρας και η 10χρονη κόρη...