Η Colossal Biosciences ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να επαναφέρει στη ζωή μια ομάδα πτηνών που ονομάζονται moa, τα οποία κάποτε ζούσαν στη Νέα Ζηλανδία .
Αυτά τα εξαιρετικά ζώα περιλάμβαναν εννέα είδη, το μεγαλύτερο από τα οποία ήταν η Γιγάντια Μόα του Νότιου Νησιού, η οποία είχε ύψος 3,6 μέτρα και ζύγιζε 230 κιλά.
Η Colossal Biosciences θα χρησιμοποιήσει γονίδια που εξάγονται από οστά μόα για να κατασκευάσει σύγχρονα πτηνά μέχρι να μοιάσουν πολύ με τα εξαφανισμένα μόα.
Αυτή είναι η ίδια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για να μεταμορφωθούν οι γκρίζοι λύκοι σε ζώα που μοιάζουν πολύ με ανταρόλυκους πέρυσι.
Αυτό το έργο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Ngāi Tahu στο Πανεπιστήμιο του Καντέρμπουρι και θα χρηματοδοτηθεί με 15 εκατομμύρια δολάρια από τον σκηνοθέτη του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, Σερ Πίτερ Τζάκσον.
Ο Τζάκσον, ο οποίος έχει μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές οστών μόα, λέει: «Με την πρόσφατη ανάσταση του τρομερού λύκου, η Colossal Biosciences έχει επίσης κάνει πραγματικότητα τη δυνατότητα επαναφοράς χαμένων ειδών».
«Υπάρχουν ακόμη πολλά επιστημονικά να γίνουν – αλλά μπορούμε να αρχίσουμε να προσβλέπουμε στην ημέρα που πουλιά όπως η μόα ή η χούια θα διασωθούν από το σκοτάδι της εξαφάνισης».
Τα εννέα είδη μόα βρίσκονταν ευρέως σε όλη τη Νέα Ζηλανδία μέχρι την άφιξη των πρώτων Πολυνησίων αποίκων γύρω στο 1300 μ.Χ.
Μέσα σε μόλις 200 χρόνια, οι άνθρωποι που έγιναν Μαορί είχαν ωθήσει όλα τα είδη μόα στην εξαφάνιση μέσω ενός συνδυασμού κυνηγιού και αποψίλωσης δασών.
Αλλά τώρα, οι εξελίξεις στις τεχνικές επεξεργασίας γονιδιώματος σημαίνουν ότι η Colossal Biosciences μπορεί να είναι σε θέση να επαναφέρει το χαμένο moa πίσω στο φυσικό του περιβάλλον.
Το πρώτο βήμα είναι η αναδημιουργία των γονιδιωμάτων και των εννέα ειδών μόα χρησιμοποιώντας αρχαίο DNA που είναι αποθηκευμένο σε διατηρημένα οστά μόα.
Η Colossal Biosciences έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία με επισκέψεις σε σπήλαια που περιέχουν αποθέσεις moa εντός της φυλετικής περιοχής Ngāi Tahu και ελπίζει να ολοκληρώσει όλα τα γονιδιώματα έως το 2026.
Αυτά τα γονιδιώματα θα συγκριθούν στη συνέχεια με εκείνα των πλησιέστερων ζωντανών συγγενών της moa, του emu και του tinamou, για να διαπιστωθεί ποια γονίδια έδωσαν στη moa τα μοναδικά της χαρακτηριστικά.
Τα επεξεργασμένα έμβρυα τοποθετούνται σε ένα ωάριο παρένθετου εμού για να αναπτυχθούν.
Ένα πουλί που μοιάζει πολύ με το μόα εκκολάπτεται.
Μια επιλογή από αυτά τα γονίδια εισάγονται στη συνέχεια σε βλαστοκύτταρα που ονομάζονται Πρωτόγονη Καλλιέργεια Γεννητικών Κυττάρων, κύτταρα που μετατρέπονται σε ωάρια και σπερματοζωάρια, τα οποία λαμβάνονται από ένα εμού.
Αυτά τα τροποποιημένα κύτταρα αφήνονται να εξελιχθούν σε αρσενικούς και θηλυκούς γαμέτες και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός εμβρύου, το οποίο θα μεγαλώσει μέσα σε ένα παρένθετο ωάριο εμού.
Η Colossal Biosciences έχει ήδη χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνικές για να δημιουργήσει ποντίκια με τρίχωμα μαλλιαρού μαμούθ και λύκου που μοιάζουν πολύ με τους εξαφανισμένους ανταρόλυκους.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων CRISPR για να τροποποιήσουν το DNA στα κύτταρα του αίματος ενός ζωντανού γκρίζου λύκου σε 20 σημεία, δημιουργώντας έναν λύκο με μακριά άσπρα μαλλιά και μυώδη σαγόνια.
Ωστόσο, η αναδημιουργία αυτής της διαδικασίας σε είδη πτηνών θέτει πολύ μεγαλύτερες τεχνικές προκλήσεις.
Η Colossal Biosciences παραδέχεται ότι η δημιουργία Πρωτόγονης Καλλιέργειας Γεννητικών Κυττάρων για είδη πτηνών αποτελεί μια πρόκληση που διαφεύγει των επιστημόνων εδώ και δεκαετίες.
Ομοίως, δεδομένου ότι τα έμβρυα των πτηνών αναπτύσσονται μέσα σε αυγά, η διαδικασία μεταφοράς ενός εμβρύου σε μια παρένθετη μητέρα θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιείται για τα θηλαστικά.
Οι επιστήμονες έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η αποκατάσταση του moa είναι κάτι που πρέπει να επιδιωχθεί.
Άλλοι επισημαίνουν ότι η εισαγωγή ενός είδους που έχει εξαφανιστεί για πάνω από 600 χρόνια θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το οικοσύστημα.
Ο καθηγητής Στιούαρτ Πιμ, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο AP : «Μπορείτε να επαναφέρετε ένα είδος στην άγρια φύση αφού το έχετε εξοντώσει εκεί;»
«Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορέσουν να το κάνουν αυτό με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο.»
Ο καθηγητής Pimm προσθέτει: «Αυτό θα είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ζώο».
Ωστόσο, η Colossal Biosciences υποστηρίζει ότι το σχέδιό τους να «επαναφέρουν την άγρια φύση» στα μόα είναι ωφέλιμο τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους Μαορί.
Αυτές οι επιπτώσεις οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στα οικοσυστήματα της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία, σύμφωνα με την Colossal Biosciences, θα ήταν πιο σταθερά με την εκ νέου εισαγωγή του moa, γράφει σε άρθρο της η DailyMail.