Το νέο σύστημα δεν παράγει ανιχνεύσιμο σήμα ενέργειας, προστατεύοντας τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από παρεμβολές και πυραυλικές επιθέσεις.
Μια ομάδα ερευνητών από την Κίνα ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει ένα ραντάρ ραδιοτηλεπάθειας που επιτρέπει στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να παραμένουν σιωπηλοί.
Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει επικοινωνία υψηλής ταχύτητας, ενώ παράλληλα θα εξαλείφει τον κίνδυνο οι χρήστες να υποκλαπούν και να μπλοκαριστούν ή να γίνουν στόχος πυραυλικών επιθέσεων, αποκαλύπτει δημοσίευμα της South China Morning Post.
Το ραντάρ «τηλεπάθειας» της Κίνας
Από την πρώτη τους χρήση στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι στρατιωτικοί ασύρματοι έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία εν καιρώ πολέμου. Ωστόσο, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που επιτρέπουν τη ραδιοεπικοινωνία είναι ανιχνεύσιμα. Αυτό θέτει τους χρήστες σε κίνδυνο, καθώς ουσιαστικά μεταδίδουν την τοποθεσία τους.
Τώρα, μια ομάδα από το Ινστιτούτο Έρευνας Αεροδιαστημικών Πληροφοριών στην Κίνα ανέπτυξε μια νέα μέθοδο που εξαλείφει αυτό το πρόβλημα. Η ομάδα, η οποία περιέγραψε λεπτομερώς την καινοτομία της σε μια δημοσίευση στο Journal of Radars , ισχυρίζεται ότι η μέθοδός της θα μπορούσε να καταστήσει τις μονάδες μάχης «αόρατες» στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Η ομάδα ανέπτυξε ένα σύστημα που μπορεί να στέλνει μεγάλες ποσότητες δεδομένων χωρίς να εκπέμπει ενεργό σήμα. Η λύση χρησιμοποιεί μια «έξυπνη επιφάνεια» εκατοντάδων προγραμματιζόμενων πλακιδίων μεταϋλικού. Αυτά, με τη σειρά τους, φωτίζονται από δορυφόρους απεικόνισης ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR).
Τα ίδια τα πλακίδια μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ καταστάσεων «ενεργοποίησης» (φάση 0°) και «απενεργοποίησης» (φάση 180°). Αυτό τους επιτρέπει να κωδικοποιούν μηνύματα απευθείας στις ηχώ του ραντάρ του δορυφόρου.
Το νέο σύστημα δεν απελευθερώνει καμία επιπλέον ανιχνεύσιμη ενέργεια στο περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει ότι το σήμα του αναμειγνύεται με το φυσικό ηλεκτρομαγνητικό υπόβαθρο.
«Αυτό διασφαλίζει την απόκρυψη και την ασφάλεια της επικοινωνίας, μειώνοντας παράλληλα σημαντικά τους κινδύνους ανίχνευσης», έγραψε η ομάδα στην εργασία της.
Ένας ανώνυμος ερευνητής επικοινωνιών με έδρα το Πεκίνο δήλωσε στο SCMP: «Αυτό μοιάζει με τηλεπάθεια, πολύ διαφορετικό από τις υπάρχουσες μεθόδους επικοινωνίας. Εάν επικυρωθεί, θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει ριζικά τα μελλοντικά πεδία μαχών».
Μέχρι σήμερα, το σύστημα έχει δοκιμαστεί μόνο σε εργαστηριακό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται δοκιμές σε πραγματικό κόσμο πριν από την πλήρη επικύρωση του νέου συστήματος. Ωστόσο, εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό σε επερχόμενες δοκιμές, το σύστημα θα μπορούσε να δώσει στα κινεζικά άρματα μάχης, αεροσκάφη και θαλάσσια σκάφη ένα σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα.
Τα υπερηχητικά όπλα και η πυραυλική άμυνα είναι δύο βασικές τεχνολογίες αιχμής στις οποίες οι ΗΠΑ και η Κίνα ανταγωνίζονται για την υπεροχή. Εν τω μεταξύ, οι ραδιοεπικοινωνίες αποτελούν πρότυπο στον πόλεμο από τις αρχές του 20ού αιώνα. Εντυπωσιακά, ωστόσο, η Κίνα μπορεί να βρήκε έναν τρόπο να ενημερώσει αυτήν την βασική τεχνολογία για να αποκτήσει κρίσιμο πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.