Απόψε, η πρώτη πανσέληνος του καλοκαιριού θα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα γνωστό ως «Ψευδαίσθηση της Σελήνης», καθώς θα φαίνεται μεγαλύτερη και πιο πορτοκαλί όταν ανατέλλει κοντά στον ορίζοντα μετά το ηλιοβασίλεμα.
Αυτό το οπτικό φαινόμενο προκαλείται από τη σύγκριση της Σελήνης με αντικείμενα κοντά στον ορίζοντα, κάνοντάς την να φαίνεται μεγαλύτερη.
Η χαμηλή της τροχιά, λόγω του 18,6ετούς σεληνιακού κύκλου, επιτρέπει την παρακολούθησή της για μεγαλύτερη διάρκεια.
Γνωστή και ως «Buck Moon», αυτή η πανσέληνος ξεχωρίζει για την οπτική της επίδραση και μπορεί να παρατηρηθεί εύκολα χωρίς ειδικό εξοπλισμό, προσφέροντας μοναδικές εικόνες από ανοιχτά σημεία με καθαρό ορίζοντα.
Πιο αναλυτικά
Αν και η σελήνη φτάνει στην πλήρη φάση της την Πέμπτη στις 4:36 μ.μ. ET, θα φαίνεται πιο δραματική καθώς θα ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα μετά το ηλιοβασίλεμα, λάμποντας με μια εντυπωσιακή πορτοκαλί απόχρωση και φαντάζοντας μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.
Αυτό είναι γνωστό ως η «Ψευδαίσθηση της Σελήνης», ένα σπάνιο οπτικό φαινόμενο που παίζει ένα κόλπο με το μυαλό.
Καθώς το φεγγάρι αιωρείται κοντά στον ορίζοντα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος το συγκρίνει με κοντινά αντικείμενα όπως δέντρα, κτίρια ή βουνά, κάνοντάς το να φαίνεται πολύ μεγαλύτερο από ό,τι όταν βρίσκεται ψηλά στον άδειο ουρανό.
Για να βιώσετε την ψευδαίσθηση της σελήνης μόνοι σας, ξεκινήστε κοιτάζοντας την πανσέληνο, συνήθως όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα.
Στη συνέχεια, δοκιμάστε να τη δείτε μέσα από έναν χάρτινο σωλήνα για να αποκλείσετε τα γύρω αντικείμενα, κάτι που βοηθά στην απομόνωση του φεγγαριού και μειώνει την ψευδαίσθηση.
Μπορείτε επίσης να κοιτάξετε το φεγγάρι ανάποδα σκύβοντας και κοιτάζοντας μέσα από τα πόδια σας ή, αν έχετε πρόσβαση σε ένα, γέρνοντας προς τα πίσω ενώ κάθεστε σε μια κούνια.
Η NASA αναφέρει ότι η σελήνη συνήθως φαίνεται πορτοκαλί ή κόκκινη κοντά στον ορίζοντα επειδή η πυκνή ατμόσφαιρα της Γης σκεδάζει το μπλε φως, αφήνοντας τα θερμότερα χρώματα να περάσουν, για τον ίδιο λόγο που τα ηλιοβασιλέματα φαίνονται κόκκινα.
Η Πέμπτη σηματοδοτεί επίσης τη μεγαλύτερη απόσταση της Σελήνης από τον Ήλιο για το 2025, καθώς έρχεται λίγες μέρες αφότου η Γη χτύπησε το αφήλιο, το σημείο της τροχιάς της που είναι πιο μακρινό από τον Ήλιο .
Κατά μέσο όρο, η Σελήνη απέχει περίπου 92,9 εκατομμύρια μίλια από τον Ήλιο. Αλλά κατά τη διάρκεια της Σελήνης του Μπακ, θα βρίσκεται περίπου 94,5 εκατομμύρια μίλια μακριά.
Το καλοκαίρι, ο ήλιος ακολουθεί μια υψηλή τροχιά στον ουρανό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η σελήνη, από την άλλη πλευρά, ακολουθεί την αντίθετη τροχιά τη νύχτα. Έτσι, αντί να βρίσκεται ψηλά από πάνω, κινείται σε ένα χαμηλότερο τόξο πιο κοντά στον ορίζοντα.
Επειδή παραμένει χαμηλά στον ουρανό όλη τη νύχτα, μπορείτε να το δείτε για μεγαλύτερη διάρκεια και από περισσότερα μέρη, ακόμα κι αν βρίσκεστε σε μια πόλη ή περιτριγυρίζεστε από κτίρια ή δέντρα.
Έτσι, όταν οι άνθρωποι λένε ότι αυτή η πανσέληνος προσφέρει μερικές από τις καλύτερες εικόνες της χρονιάς, εννοούν πόσο εύκολη και εντυπωσιακή είναι να την παρακολουθήσεις, μόνο και μόνο λόγω της θέσης της στον ουρανό.
Η θέση αυτού του φεγγαριού θα το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό, καθώς θα βρίσκεται ασυνήθιστα χαμηλά στον ουρανό τη νύχτα. Αυτό συμβαίνει επειδή η πανσέληνος εμφανίζεται πάντα ακριβώς απέναντι από τον ήλιο.
Δεδομένου ότι ο ήλιος εξακολουθεί να ανατέλλει μετά το θερινό ηλιοστάσιο του Ιουνίου, το οποίο είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου, το φεγγάρι θα αγκαλιάζει τον ορίζοντα.
Η ασυνήθιστα χαμηλή τροχιά της Σελήνης είναι άμεσο αποτέλεσμα του 18,6ετούς σεληνιακού κύκλου της, γνωστού ως σεληνιακή περίοδος, ένα σημείο όπου η τροχιά της Σελήνης γέρνει στη μέγιστη γωνία της σε σχέση με τον ισημερινό της Γης.
Αυτή η κλίση σημαίνει ότι η σελήνη ανατέλλει και δύει βορειότερα ή νότια στον ορίζοντα από το συνηθισμένο, ακολουθώντας ένα πιο ρηχό ή υψηλότερο τόξο ανάλογα με την εποχή.
Η NASA εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή η κεκλιμένη τροχιά της Σελήνης αλληλεπιδρά με τον κεκλιμένο άξονα και την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο, προκαλώντας μακροπρόθεσμες μετατοπίσεις στην φαινομενική τροχιά της Σελήνης.
Το όνομα «Buck Moon» προέρχεται από μια εποχιακή συμπεριφορά στη Βόρεια Αμερική. Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που τα αρσενικά ελάφια, γνωστά ως Buck, αναπτύσσουν πλήρως τα νέα τους κέρατα.
Άλλες αυτόχθονες ομάδες το αναφέρουν ως Thunder Moon, για τις εποχιακές καλοκαιρινές καταιγίδες, ή Salmon Moon και Raspberry Moon, που συνδέονται με τη συγκομιδή.
Οι ευρωπαϊκές ονομασίες περιλαμβάνουν το Hay Moon, το Mead Moon και το Herb Moon, που συνδέονται με τη γεωργία και τα φεστιβάλ του μέσου του καλοκαιριού.
Ενώ το όνομα δεν περιγράφει το χρώμα του φεγγαριού, όπως και το προηγούμενο μήνα, το Φεγγάρι της Φράουλας, το Φεγγάρι του Μπακ είναι γνωστό για την οπτική του επίδραση, ειδικά όταν το βλέπουμε από ανοιχτά χωράφια, κορυφές λόφων ή παράκτιες περιοχές με καθαρό νοτιοανατολικό ορίζοντα.
Δεν χρειάζονται τηλεσκόπιο ή κιάλια, οποιοσδήποτε παρατηρητής αστεριών μπορεί να παρατηρήσει τη διαφορά μεγέθους και χρώματος σε σύγκριση με μια τυπική σελήνη που βρίσκεται σε υψηλό ύψος.
Η χαμηλή τροχιά και η εντυπωσιακή εμφάνιση αυτού του φεγγαριού αποτελούν μέρος ενός μακροπρόθεσμου σεληνιακού ρυθμού.
photo: eurokinissi
Συνοπτικά
- Η «Ψευδαίσθηση της Σελήνης» θα εμφανιστεί απόψε, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα με τη σελήνη να φαίνεται μεγαλύτερη και πορτοκαλί κοντά στον ορίζοντα.
- Το φαινόμενο προκαλείται από τη σύγκριση της Σελήνης με αντικείμενα κοντά στον ορίζοντα, κάνοντάς την να φαίνεται μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.
- Η πανσέληνος, γνωστή ως «Buck Moon», ακολουθεί χαμηλή τροχιά λόγω του 18,6ετούς σεληνιακού κύκλου, επιτρέποντας μεγαλύτερη διάρκεια παρατήρησης.
- Η παρατήρηση της πανσελήνου είναι εύκολη χωρίς ειδικό εξοπλισμό, προσφέροντας μοναδικές εικόνες από ανοιχτά σημεία με καθαρό ορίζοντα.