Επιστήμονες ανακάλυψαν ενδείξεις για μια πιθανή υπόγεια πόλη κάτω από τη Μεγάλη Σφίγγα της Αιγύπτου, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία ραντάρ.
Οι σαρώσεις αποκάλυψαν έναν κολοσσιαίο κάθετο άξονα και δύο θαλάμους, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία ύπαρξης ενός εκτεταμένου υπόγειου συμπλέγματος στο Οροπέδιο της Γκίζας.
Αυτά τα ευρήματα, εάν επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να ξαναγράψουν την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου, υποδηλώνοντας ότι οι Πυραμίδες και η Σφίγγα χτίστηκαν πάνω σε πολύ παλαιότερες κατασκευές, ενδεχομένως από έναν ξεχασμένο πολιτισμό με προηγμένες δεξιότητες.
Οι ερευνητές ελπίζουν να λάβουν άδεια για ανασκαφές, επιδιώκοντας να αποκαλύψουν περισσότερα σχετικά με αυτήν την μυστηριώδη υπόγεια περιοχή.
Πιο αναλυτικά
Ιταλοί ερευνητές, οι οποίοι προκάλεσαν μίλησαν νωρίτερα φέτος για τεράστιες κατασκευές κρυμμένες κάτω από την Πυραμίδα του Χεφρήνου, τώρα λένε ότι εντόπισαν έναν κολοσσιαίο κάθετο άξονα που οδηγεί και δύο θαλάμους κάτω από τη Σφίγγα.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη Κοσμική Σύνοδο Κορυφής στη Βόρεια Καρολίνα , μια συνάντηση γνωστή για την εξερεύνηση εναλλακτικών θεωριών σχετικά με την αρχαία ιστορία.
Η ομάδα επιμένει ότι οι τελευταίες σαρώσεις της υποδεικνύουν κάτι εξαιρετικό.
Ο Filippo Biondi, ειδικός σε ραντάρ από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Σκωτία και συν-συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε στο DailyMail.com: «Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν σθεναρά την υπόθεση ότι το Οροπέδιο της Γκίζας κρύβει ένα τεράστιο υπόγειο σύμπλεγμα, ενδεχομένως ενδεικτικό μιας εκτεταμένης υπόγειας πόλης ».
Οι σαρώσεις απεικόνισαν λεπτομερώς ένα τεράστιο φρεάτιο που περιβαλλόταν από μια σπειροειδή σκάλα, η οποία κατέβαινε από το κέντρο της βάσης της Σφίγγας και κατέβαινε σε δύο τετράγωνες κατασκευές, η μία στα 2.000 πόδια και η άλλη στα 4.000 πόδια υπόγεια.
Ο Armando Mei, Αιγυπτιολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε ότι παρόμοια υπόγεια χαρακτηριστικά έχουν πλέον εντοπιστεί κάτω από και τις τρεις μεγάλες πυραμίδες, γεγονός που υποδηλώνει ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σχέδιο.
«Η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι το Οροπέδιο της Γκίζας κατασκευάστηκε πολύ πριν από την δυναστική εποχή, πιθανώς γύρω στο 36.400 π.Χ., όπως υποδηλώνει η έρευνά μου», πρόσθεσε.
Εάν επιβεβαιωθούν, τα ευρήματα θα μπορούσαν να ξαναγράψουν δραματικά την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου , αμφισβητώντας την μακροχρόνια πεποίθηση ότι οι πυραμίδες χτίστηκαν αποκλειστικά ως βασιλικοί τάφοι και υπαινισσόμενοι αντ’ αυτού έναν ξεχασμένο πολιτισμό με προηγμένες μηχανικές δεξιότητες.
Οι εμβληματικές πυραμίδες της Γκίζας και η Μεγάλη Σφίγγα θεωρούνται από καιρό θαύματα της αρχαίας μηχανικής, κατασκευασμένες πριν από περίπου 4.500 χρόνια με εκπληκτική ακρίβεια και κλίμακα που εξακολουθούν να μπερδεύουν τους ειδικούς σήμερα .
Αλλά οι ερευνητές ανατρέπουν αυτό το χρονοδιάγραμμα , υποδηλώνοντας ότι αυτά τα θρυλικά μνημεία μπορεί να βρίσκονται πάνω σε πολύ παλαιότερες, κρυφές κατασκευές που θα μπορούσαν να προηγούνται της γνωστής ιστορίας κατά δεκάδες χιλιάδες χρόνια.
Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο, όταν η ομάδα ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν τέσσερις τεράστιοι άξονες και θάλαμοι κάτω από την Πυραμίδα του Χεφρήνου χρησιμοποιώντας ένα είδος τεχνολογίας σόναρ.
Χρησιμοποίησαν την πρωτοποριακή τομογραφία Doppler SAR, μια τεχνική που χρησιμοποιεί δορυφορικό ραντάρ για την ανίχνευση μικροσκοπικών σεισμικών κινήσεων.
Αναλύοντας τα σήματα ραντάρ και τον χρόνο ή το μοτίβο αυτών των σημάτων όταν αυτά αναπηδούν, η ομάδα μπόρεσε να δημιουργήσει τρισδιάστατους χάρτες που αποκαλύπτουν κρυφές υποεπιφανειακές δομές. Η τεχνολογία έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό με αξιολόγηση από ομότιμους.
«Οι γεωφυσικές μας έρευνες κάτω από τη Μεγάλη Σφίγγα αποκάλυψαν σχηματισμούς που μοιάζουν με πυλώνες, αξιοσημείωτα παρόμοιους με εκείνους κάτω από τις πυραμίδες του Χεφρήνου και του Μυκερίνου», εξήγησε ο Μπιόντι.
«Ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι η τομογραφική μας απεικόνιση αποκάλυψε δύο μεγάλους θαλάμους σχεδόν 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια».
Οι δύο τεράστιοι θάλαμοι, διαστάσεων 48 επί 48 μέτρα ο καθένας, φαίνεται να συνδέονται με ένα υπόγειο φρεάτιο, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν υποδεικνύουν επίσης ένα δίκτυο κρυφών δομών κάτω από την επιφάνεια, πιθανώς μέρος μιας τεράστιας υπόγειας πόλης, πιθανώς τόσο εκτεταμένης όσο ολόκληρο το οροπέδιο της Γκίζας.
Ο Μέι εξήγησε ότι η θεωρία τους για μια χαμένη πόλη αντλεί στοιχεία από αρχαία αιγυπτιακά κείμενα, ιδιαίτερα από το Κεφάλαιο 149 του Βιβλίου των Νεκρών, το οποίο αναφέρει τις «14 κατοικίες της πόλης των νεκρών».
«Περιγράφει συγκεκριμένους θαλάμους και ορισμένους κατοίκους της πόλης. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι το Αμέντι [βασίλειο των νεκρών], όπως περιγράφεται σε αρχαία κείμενα», είπε.
«Φυσικά, πρέπει να είμαστε βέβαιοι, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να ισχύει επειδή οι πυραμίδες βρίσκονται ακριβώς εκεί που αναφέρουν τα κείμενα».
«Τα κείμενα αναφέρουν ότι οι πυραμίδες χτίστηκαν στην κορυφή της πόλης, σφραγίζοντας την είσοδό της.»
Ο Μπιόντι πρόσθεσε ότι οι μυστηριώδεις θάλαμοι που βρέθηκαν σε βάθος μεγαλύτερο των 4.000 ποδιών κάτω από τις πυραμίδες μπορεί να συνδέονται με τη θρυλική Αίθουσα των Αρχείων.
Η Αίθουσα των Αρχείων είναι ένας μυθικός θάλαμος που λέγεται ότι βρίσκεται κάτω από τη Μεγάλη Πυραμίδα ή τη Σφίγγα, και φημολογείται ότι στεγάζει χαμένη σοφία για τους αρχαίους πολιτισμούς .
Η ομάδα προτείνει ότι ένας προηγμένος πολιτισμός έχτισε αρχικά το συγκρότημα, αλλά καταστράφηκε πριν από περίπου 12.000 χρόνια από μια «θεϊκή πλημμύρα» που προκλήθηκε από την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς.
Σύμφωνα με τη θεωρία τους, οι πυραμίδες είναι η μόνη σωζόμενη «μεγαδομή» από αυτή την αρχαία κοινωνία.
Εναλλακτικοί ιστορικοί, συμπεριλαμβανομένου του Graham Hancock, συχνού καλεσμένου στο podcast του Joe Rogan, έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι ένας εξελιγμένος προϊστορικός πολιτισμός εξαφανίστηκε από έναν παγκόσμιο κατακλυσμό, πιθανώς από μια πρόσκρουση κομήτη.
Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι οι καταστροφικές πλημμύρες και οι αναταραχές έσβησαν τα περισσότερα ίχνη αυτού του πολιτισμού, με τους επιζώντες να μεταδίδουν κρίσιμες γνώσεις αστρονομίας, μηχανικής και ιερής αρχιτεκτονικής σε μεταγενέστερους πολιτισμούς, όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι.
Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να λάβουν άδεια από τις αιγυπτιακές αρχές να κάνουν ανασκαφές κάτω από το οροπέδιο της Γκίζας και να δοκιμάσουν τα ευρήματά τους, ενδεχομένως ξαναγράφοντας την ιστορία της ανθρώπινης ιστορίας.
«Έχουμε το δικαίωμα. Η ανθρωπότητα έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι είμαστε, επειδή, αυτή τη στιγμή, δεν το γνωρίζουμε», είπε ο Μπιόντι.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
Συνοπτικά
- Επιστήμονες ανακάλυψαν πιθανή υπόγεια πόλη κάτω από τη Μεγάλη Σφίγγα χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία ραντάρ.
- Οι σαρώσεις αποκάλυψαν έναν κολοσσιαίο κάθετο άξονα και δύο θαλάμους, ενισχύοντας τη θεωρία ύπαρξης υπόγειου συμπλέγματος στο Οροπέδιο της Γκίζας.
- Τα ευρήματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι Πυραμίδες και η Σφίγγα χτίστηκαν πάνω σε πολύ παλαιότερες κατασκευές από έναν ξεχασμένο πολιτισμό.
- Οι ερευνητές επιδιώκουν άδεια για ανασκαφές, ελπίζοντας να αποκαλύψουν περισσότερα για αυτήν την μυστηριώδη υπόγεια περιοχή.