Το άρθρο αναδεικνύει την ιστορία της Μεγάλης Πυραμίδας της Τσολούλα στο Μεξικό, η οποία θεωρείται το μεγαλύτερο μνημείο που χτίστηκε ποτέ στη Γη, με όγκο διπλάσιο από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.
Κρυμμένη κάτω από τη βλάστηση, η πυραμίδα παρέμεινε άγνωστη για αιώνες, με τους Ισπανούς κατακτητές να την περνούν για λόφο. Η κατασκευή της ξεκίνησε τον 3ο αιώνα π.Χ.
και επεκτάθηκε από διάφορους πολιτισμούς, όπως οι Τολτέκοι και οι Αζτέκοι, οι οποίοι πίστευαν ότι χτίστηκε από έναν μυθικό γίγαντα.
Παρά την παρακμή της πόλης και την εγκατάλειψη της πυραμίδας μετά την ισπανική κατάκτηση, σήμερα αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και τουριστικό αξιοθέατο.
Πιο αναλυτικά
Αυτές οι τεράστιες και αρχαίες πέτρινες κατασκευές συμβολίζουν τον χαμένο αιγυπτιακό πολιτισμό, αλλά, όσο τεράστιες και επιβλητικές κι αν είναι, υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες αρχαίες πυραμίδες. O ναός στην Τσολούλα επισκιάζει τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.
Κρυμμένη κάτω από το γρασίδι, τα δέντρα και το χώμα βρίσκεται η Μεγάλη Πυραμίδα της Τσολούλα , η οποία θεωρείται το μεγαλύτερο μνημείο που χτίστηκε ποτέ στη Γη, με βάση τέσσερις φορές το μέγεθος της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας.
Γνωστή στους ντόπιους ως Τλατσιουαλτεπέτλ (τεχνητό βουνό), έχει ύψος περίπου 66 μέτρα και πλάτος 450 μέτρα. Έχει όγκο σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος της Μεγάλης Πυραμίδας, της μεγαλύτερης από τις τρεις διάσημες πυραμίδες της Γκίζας. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το μυστηριώδες συγκρότημα χτίστηκε γύρω στο 300 π.Χ., αν και δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το ποιος ακριβώς το έχτισε.
Ο θρύλος αποδίδει τη δημιουργία αυτού του θαύματος της μηχανικής σε μια μυθική φυλή γιγάντων που λέγεται ότι περιπλανιόταν στο Μεξικό πριν από αιώνες. Αυτό το κολοσσιαίο μνημείο, με πλάτος 480 μέτρα και ύψος 60 μέτρα, φιλοξενεί έναν λαβύρινθο από σήραγγες που εκτείνονται 8 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνειά του. Είναι η μεγαλύτερη πυραμίδα που κατασκευάστηκε ποτέ σε όγκο, και ορισμένοι τη θεωρούν ως το μεγαλύτερο μνημείο που κατασκευάστηκε ποτέ από ανθρώπινα χέρια.
Δεν είναι περίεργο που το αρχικό του όνομα στα Ναχουάτλ σημαίνει «βουνό φτιαγμένο στο χέρι» ή «βουνό φτιαγμένο από τον άνθρωπο». Το όνομα Τσολούλα προέρχεται από το Σαν Αντρές Τσολούλα, την πόλη όπου βρίσκεται στην Πουέμπλα.
Από την πρώτη στιγμή που έφτασαν οι Ισπανοί , άκουσαν φήμες για ένα τεράστιο συγκρότημα πυραμίδας και ναού, αφιερωμένο στον Μεσοαμερικανό θεό Κετζαλκοάτλ και στη θεά της βροχής Τσικοναουκιαουχίτλ.
Η Τσολούλα βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Τενοτστιτλάν και ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αυτοκρατορίας των Αζτέκων. Φιλοξενούσε περίπου 100.000 κατοίκους και ήταν γνωστή για τις πολύβουες αγορές της και τα εκλεκτά εμπορικά προϊόντα της. Η πόλη πιστευόταν ότι ήταν απίστευτα ιερή και οι άνθρωποι κατασκεύαζαν μια ιερή πυραμίδα για κάθε μέρα του χρόνου.
Πώς θα μπορούσε ένα τόσο τεράστιο οικοδόμημα να παραμείνει ανέγγιχτο και ανεξερεύνητο για αιώνες μετά την ισπανική κατάκτηση της Αμερικής; Η απάντηση βρισκόταν, εν μέρει, στο μεγάλο μέγεθός του: η μεγάλη πυραμίδα της Τσολούλα ήταν κυριολεκτικά κρυμμένη ακριβώς κάτω από τα πόδια τους.
Η πυραμίδα ήταν τόσο ογκώδης, με διπλάσιο όγκο από τη μεγαλύτερη πυραμίδα της Γκίζας, που οι Ισπανοί την είχαν λανθασμένα θεωρήσει λόφο. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να κατασκευάσουν μια εκκλησία στην κορυφή του μνημείου, και παρόλο που αυτό είναι κάτι γνωστό από αλλού στην Αμερική για την καθιέρωση της χριστιανικής κυριαρχίας, εδώ μπορεί απλώς να ήταν τυχαίο.
Η πυραμίδα ήταν απλά τόσο μεγάλη που δεν μπορούσε να τη δει κανείς.
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Τσολούλα
Η Τσολούλα βρίσκεται περίπου 6,4 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Πουέμπλα, στην πόλη Τσολούλα του Μεξικού . Η Τσολούλα ήταν γνωστή ως ιερή πόλη, καθώς και ως σημαντικό κέντρο εμπορίου. Θεωρούνταν μάλιστα μία από τις ομορφότερες πόλεις εκτός Ισπανίας.
Η περιοχή κατοικούνταν για περισσότερα από 3.000 χρόνια και πιστεύεται ότι η πυραμίδα κατασκευάστηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια, γεγονός που την καθιστά παλαιότερη από τη συντριπτική πλειοψηφία της μεσοαμερικανικής αρχιτεκτονικής. Την εποχή της κατασκευής της, η Τσολούλα βρισκόταν στη διαδικασία εξέλιξής της από χωριό σε εξέχουσα πόλη. Η πόλη θα αποτελούσε βασικό αστικό κέντρο για μια διαδοχή προκολομβιανών πολιτισμών , συμπεριλαμβανομένων των Ολμέκων , των Μεσοαμερικανών του Τεοτιουακάν και, τέλος, των Τολτέκων και των μεγάλων διαδόχων τους, των Αζτέκων.
Η πυραμίδα αποτελείται από έξι στρώματα χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο. Ωστόσο, τα στάδια και η προέλευση της κατασκευής εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των αρχαιολόγων, όπως και το πολύ μεγαλύτερο συγκρότημα ναών που περιβάλλει την επιβλητική κατασκευή.
Η κατασκευή της πυραμίδας πιστεύεται ότι ξεκίνησε κατά τα τέλη της Προκλασικής περιόδου, περίπου στον 3ο αιώνα π.Χ., και με την πάροδο των ετών επεκτάθηκε και προστέθηκε συνολικά πέντε φορές. Η τελική βάση της πυραμίδας είναι πραγματικά τεράστια, καλύπτοντας περίπου 160.000 τετραγωνικά μέτρα έκτασης (39,5 στρέμματα, ή περισσότερα από 30 γήπεδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ).
Ο κατά προσέγγιση όγκος της πυραμίδας είναι γνωστός στα 4,45 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αλλά έχει πολύ διαφορετικό σχήμα από τις πυραμίδες της Αιγύπτου . Το ύψος της Μεγάλης Πυραμίδας της Τσολούλα είναι μόνο 66 μέτρα, μικρότερο από όχι λιγότερες από πέντε σωζόμενες αιγυπτιακές πυραμίδες.
Η Μεγάλη Πυραμίδα στη Γκίζα έχει ύψος πάνω από διπλάσιο, στα 136 μέτρα, με πολύ πιο απότομες πλευρές. Ίσως αυτό το κοντόχοντρο, φαρδύ σχήμα της να συνέβαλε στο να παραμείνει ανεξερεύνητη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η ιστορία της Τσολούλα
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Τσολούλα πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από τους Τολτέκους γύρω στον 10ο αιώνα μ.Χ., αλλά ο πυρήνας της κατασκευής είναι πολύ παλαιότερος. Κατά την προκλασική εποχή, ήταν γνωστή ως ένα σημαντικό μυθικό και θρησκευτικό κέντρο, που ονομαζόταν «το τεχνητό βουνό».
Χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της Τσολούλα για την εκτέλεση μιας σειράς θρησκευτικών τελετουργιών που περιλάμβαναν ανθρωποθυσίες . Προσφέρονταν ακόμη και παιδιά ως θυσίες στο σημείο. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το συγκρότημα του ναού χτίστηκε κυρίως προς τιμήν του Κετζαλκοάτλ, του Αζτέκου θεού της μάθησης και του ανέμου, δημιουργού της ανθρωπότητας.
Η Τσολούλα είχε μια εύθραυστη συμμαχία με την Τενοτστιτλάν, τη μεγάλη πόλη των Αζτέκων, οι οποίοι ήταν οι τελευταίοι προκολομβιανοί φύλακες του χώρου. Καθώς η Τσολούλα ήταν ιερό κέντρο, οι ηγέτες των Αζτέκων πήγαν στην πόλη για να χριστούν. Ήταν σαφές ότι οι ίδιοι οι Αζτέκοι δεν είχαν ιδέα ποιος είχε χτίσει την πυραμίδα, και οι σωζόμενες αφηγήσεις καταγράφουν ότι πίστευαν ότι την είχε χτίσει ένας μυθολογικός γίγαντας ονόματι Ξελχουά.
Μέχρι αυτό το σημείο, η Τσολούλα βρισκόταν ήδη σε παρακμή. Με την μετατόπιση των εξουσιών μεταξύ των αυτόχθονων ομάδων κατά τον 7ο ή 8ο αιώνα, ο πληθυσμός της Τσολούλα μειωνόταν σταθερά. Από τον 9ο έως τον 11ο αιώνα, οι Τολτέκοι-Τσιτσιμέκα εισήλθαν στην περιοχή και άρχισαν να χτίζουν αρκετούς νέους ναούς σε σχήμα πυραμίδας κοντά στη Μεγάλη Πυραμίδα της Τσολούλα, εγκαταλείποντας το παλιό συγκρότημα.
Τα πλίθινα τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της πυραμίδας δεν άντεξαν καλά σε υγρές καιρικές συνθήκες και έγιναν εύφορο έδαφος για την πλούσια, ταχέως αναπτυσσόμενη βλάστηση της περιοχής. Η μεγάλη πυραμίδα τελικά έγινε δυσδιάκριτη ανάμεσα στα κοντινά βουνά και τους καταπράσινους λόφους.
Όταν ο Ερνάν Κορτές έφτασε με τους Ισπανούς κατακτητές του, η Τσολούλα ήταν παρ’ όλα αυτά η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Μεξικό με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων. Ωστόσο, φαίνεται ότι η συμμαχία μεταξύ των Τενοτστιτλάν και των Τσολούλα ανακαλύφθηκε από τον Κορτές, την οποία θεωρούσε απειλή για τα ισπανικά συμφέροντα στην περιοχή.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια προληπτική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Κορτές, περίπου 3.000 σκοτώθηκαν. Ολόκληρο το συγκρότημα του ναού, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πυραμίδας, εγκαταλείφθηκε και καταστράφηκε, εξαφανιζόμενο κάτω από τη βλάστηση. Στη θέση της, χτίστηκε μια εκκλησία στην Πυραμίδα της Τσολούλα.
Η εκσκαφή των σηράγγων διευθυνόταν από αυτόν, με αποτέλεσμα τη χαρτογράφηση καθώς και τη μοντελοποίηση των διαδοχικών στρωμάτων της πυραμίδας. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στην περιοχή της πυραμίδας, ανακαλύφθηκαν διάφορα στοιχεία, όπως ανθρώπινες ταφές, βωμοί και στοιχεία για τις περίπλοκες διακοσμήσεις που κάποτε κοσμούσαν την επιφάνεια της κατασκευής.
Η πυραμίδα που ανακαλύφθηκε ξανά εξακολουθεί να αποτελεί θρησκευτικό χώρο για τους σύγχρονους κατοίκους της Τσολούλα. Έχει επίσης γίνει ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, καθώς και αρχαιολογικός χώρος. Κατά μέσο όρο, υπάρχουν περίπου 220.000 επισκέπτες στον χώρο κάθε χρόνο.
Δείτε ΒΙΝΤΕΟ από την εκπομπή του Τζο Ρόγκαν ΕΔΩ
Συνοπτικά
- Η Μεγάλη Πυραμίδα της Τσολούλα στο Μεξικό είναι το μεγαλύτερο μνημείο που χτίστηκε ποτέ στη Γη, με όγκο διπλάσιο από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.
- Κρυμμένη κάτω από τη βλάστηση, η πυραμίδα παρέμεινε άγνωστη για αιώνες, με τους Ισπανούς να την περνούν για λόφο και να χτίζουν εκκλησία στην κορυφή της.
- Η κατασκευή της πυραμίδας ξεκίνησε τον 3ο αιώνα π.Χ. και επεκτάθηκε από διάφορους πολιτισμούς, όπως οι Τολτέκοι και οι Αζτέκοι.
- Σήμερα, η πυραμίδα αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και τουριστικό αξιοθέατο, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.