ΗΠΑ: Το FBI ερευνά δύο πρώην διευθυντές της CIA – ΒΙΝΤΕΟ
Αναλλοίωτες αναμνήσεις: Η ιστορία των ψαράδων της Καβάλας, τα καΐκια από το Τσεσμέ και η ατραξιόν (φωτό)
Πολωνία: Μαχητικά σε άμεση απογείωση λόγω ρωσικών επιδρομών στην Ουκρανία
Αναταραχή στην αγορά χαλκού – Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 50% στις εισαγωγές στις ΗΠΑ
Καιρός: «Φούρνος» η χώρα με 41 βαθμούς Κελσίου πριν την απότομη πτώση της θερμοκρασίας – Σήμερα η πιο ζεστή ημέρα για την Αττική
Ποικίλες τάσεις στη Wall Street εξαιτίας των συνεχών πολιτικών αλλαγών του Τραμπ
Εορτολόγιο: Ποιοι έχουν την ονομαστική τους εορτή σήμερα 9 Ιουλίου 2025
Μακροζωία: Ειδικοί αποκαλύπτουν ότι 3 μερίδες εβδομαδιαίως από 1 τροφή ίσως είναι το «μυστικό» για να φτάσετε τα 100 χρόνια
Καιρός σήμερα: Καύσωνας με θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς Κελσίου
ΗΠΑ: Νέα συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου για τη Γάζα – «Γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς» λέει ο Αμερικανός απεσταλμένος στην Μ. Ανατολή
Βίντεο: Αλληλουχία ισχυρών σεισμών προκαλεί συναγερμό στη Γουατεμάλα – 5,2 Ρίχτερ η μεγαλύτερη δόνηση
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί την παύση των μαζικών απολύσεων κρατικών υπαλλήλων
Chery: Επίσημη είσοδος στην Ελλάδα με ασυναγώνιστη εγγύηση
Renault Samsung QM6, ο Γαλλοκορεάτης στη Θάσο
Μακρόν στο βρετανικό κοινοβούλιο: Η Ευρώπη δεν θα αφήσει ποτέ την Ουκρανία
Κώστας Ζαχαριάδης: Αντίδραση στον Πρωθυπουργό για τα 6 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ
ΗΠΑ: Πάνω από 160 οι αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας
Σωκράτης Φάμελλος: Η απόφαση του καθεστώτος Χαφτάρ είναι άνευ προηγουμένου και ανεπίτρεπτη – Απροετοίμαστη η ΕΕ
Γαλλικές Μυστικές Υπηρεσίες: Άγνωστη η τοποθεσία των ιρανικών αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου
Η χώρα σε κατάσταση συναγερμού την Τετάρτη – Εκρηκτικό μείγμα ζέστης και ανέμων που ενισχύει τις πυρκαγιές
//

Διαβάστε περισσότερα

Αναλλοίωτες αναμνήσεις: Η ιστορία των ψαράδων της Καβάλας, τα καΐκια από το Τσεσμέ και η ατραξιόν (φωτό)

Η ιστορία των προσφύγων ψαράδων από το Τσεσμέ, που έφεραν την αλιευτική τέχνη στην Καβάλα και άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην τοπική παράδοση.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία και την παράδοση των ψαράδων της Καβάλας, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της πόλης.

Παρά τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού και την απομάκρυνση των παραδοσιακών εικόνων των ψαράδων στην παραλία, οι μνήμες αυτών των ανθρώπων παραμένουν ζωντανές.

Η ιστορία τους είναι συνδεδεμένη με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Αγία Παρασκευή, που έφεραν μαζί τους την τέχνη της αλιείας.

Παρά τις αλλαγές που έφερε ο εκσυγχρονισμός, η παράδοση και η συμβολή τους στην τοπική οικονομία παραμένουν σημαντικές, ενώ οι απόγονοί τους συνεχίζουν να εργάζονται στον τομέα της αλιείας.

Πιο αναλυτικά

Μπορεί οι εικόνες των ψαράδων που μπαλώνουν τα δίχτυα τους στην παραλία της Καβάλας να ανήκουν πλέον στο παρελθόν, ωστόσο η ιστορία αυτών των ανθρώπων είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη νεότερη ιστορία της πόλης. 

Οι σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης μετέτρεψαν το επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» σ’ ένα σύγχρονο λιμενικό χώρο με άριστες λιμενικές υποδομές και την τοποθέτηση καινούργιων πλωτών εξεδρών για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής.

Οι μνήμες όμως δεν ξέφτισαν ακόμα. 

Οι Καβαλιώτες θυμούνται πάντα τους δεκάδες ψαράδες να απλώνουν τα δίκτυα τους κατά μήκος της παραλίας να τα μπαλώνουν και να τα στεγνώνουν. Αναλλοίωτες αναμνήσεις: Η ιστορία των ψαράδων της Καβάλας, τα καΐκια από το Τσεσμέ και η ατραξιόν (φωτό)

Οι πρωινές βόλτες στο λιμάνι έχουν σημαδευτεί από αυτές τις εικόνες των ψαράδων, που μέχρι πριν από κάποια χρόνια ήταν σχεδόν μια τουριστική ατραξιόν.

Σήμερα, που όλα τα αλιευτικά σκάφη, μικρά και μεγάλα, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της ιχθυόσκαλας, η καθημερινότητα των ψαράδων παραμένει ίδια, αλλά μακριά από τα περίεργα και πολλές φορές γεμάτα θαυμασμό μάτια των τουριστών.

Για τους ντόπιους κατοίκους της Καβάλας η εικόνα με τα δίκτυα αραγμένα στην παραλία ήταν μια από τις πολλές μικρές καθημερινές στιγμές της πόλης.

Πολλοί την αναπολούν, άλλοι την ξέχασαν, υποστηρίζοντας ότι τα δίκτυα δεν έχουν θέση στη σύγχρονη εικόνα του λιμανιού.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι ψαράδες της Καβάλας αποτελούν κομμάτι αυτής της πόλης.

Και μπορεί οι περισσότεροι που εργάζονται σήμερα στα ψαροκάικα να είναι Αιγύπτιοι στην καταγωγή, που κάθε μήνα στέλνουν χρήματα στις οικογένειες τους στο Κάιρο ή στην Αλεξάνδρεια, όμως συνεχίζουν ν’ αποτελούν τους συνεχιστές μιας μακράς ιστορίας.

Μιας ιστορίας που συνεχίζεται από όταν η Καβάλα δεν είχε μεγάλο και σύγχρονο λιμάνι, αλλά ένα μικρό, όπου τον περασμένο αιώνα συνωστίζονταν οι ιστιοφόρες τράτες, από όταν τα ψαράδικα (παλιά ψαραγορά) ήταν όχι μόνο χώρος συναλλαγής αλλά και μια τουριστική ατραξιόν και στεγαζόταν σ’ ένα παραδοσιακό κτίσμα στην καρδιά του λιμανιού,από όταν τα δίκτυα κρέμονταν στα κατάρτια των πλοίων για να στεγνώσουν.

Παράδοση προσφύγων 

Η ιστορική πορεία των ψαράδων της Καβάλας μέσα στον χρόνο δεν θα μπορούσε να είναι αποκομμένη από τους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών ήρθαν από την ανατολική Θράκη στην Καβάλα, κουβαλώντας τη δική τους ναυτική παράδοση.

Μια παράδοση που ξεκινάει από το Τσεσμέ και φτάνει μέχρι τα παράλια της ανατολικής Μακεδονίας όπου εγκαταστάθηκαν.

Η Μικρασιατική Καταστροφή ξερίζωσε τους ανθρώπους από την πατρογονική γη, τους χώρισε από τους χωριανούς, τους συγγενείς και τους φίλους και τους σκόρπισε στους «πέντε ανέμους», στα λιμάνια και τους ψαρότοπους της Καβάλας, της Σκιάθου, της Νέας Μηχανιώνας, της Αλεξανδρούπολης, της Νέας Κρήνης, της Χαλκίδας, του Βόλου, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και αλλού.

«Στη χερσόνησο της Ερυθραίας», σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ιστορικός και συγγραφέας Κυριάκος Λυκουρίνος, «σε απόσταση 5 χλμ. από τον Τσεσμέ, βρισκόταν η Αγία Παρασκευή ή Κιόστε (σημερινό Dalyan), ένα παραθαλάσσιο χωριό με αμιγή ελληνικό πληθυσμό 5.000 κατοίκων.

Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή η Αγία Παρασκευή ήταν το μεγάλο καπετανοχώρι της Μικράς Ασίας, το μόνο χωριό στα μικρασιατικά παράλια του Αιγαίου που διέθετε συγκροτημένο αλιευτικό στόλο».

«Οι Αγιοπαρασκευούσοι», σύμφωνα με τον κ. Λυκουρίνο, «ήταν σπουδαίοι ναυτικοί και ψαράδες. Γνώριζαν όλα τα περάσματα και τις “καλάδες” στις θάλασσες του Αιγαίου – από τα Δωδεκάνησα μέχρι τα θρακικά παράλια και τον κόλπο της Καβάλας – και με τράτες, ανεμότρατες και περάματα (ψαροπούλες) ψάρευαν και εμπορεύονταν χιλιάδες τόνους ψάρια, συναγωνιζόμενοι τους μαρμαρινούς γεμιτζήδες».

Το χωριό διέθετε τότε περισσότερα από 300 αλιευτικά.

Περίπου 100 τράτες με κουπιά, που είχαν η καθεμία πλήρωμα 15-20 ανδρών, πάνω από 100 ιστιοφόρες ψαροπούλες, που μετέφεραν δύο-τρεις άντρες, πάνω από 30 ζευγάρια (δηλ. πάνω από 60) ανεμότρατες, με πλήρωμα τριών έως πέντε ατόμων το κάθε καΐκι, και περισσότερα από 50 “παστωτζήδικα”, εμπορικά και άλλα καΐκια!

Κάθε τρατοκάικο απέδιδε κατά μέσο όρο 400 χρυσές λίρες το χρόνο! Αναλλοίωτες αναμνήσεις: Η ιστορία των ψαράδων της Καβάλας, τα καΐκια από το Τσεσμέ και η ατραξιόν (φωτό)

Μόνο οι πρόσφυγες γνώριζαν την τέχνης της αλιείας

Μέχρι το 1914 αλλά και μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι ψαράδες της Αγίας Παρασκευής ήταν οι μόνοι που γνώριζαν την τέχνη της αλιείας με τράτα και ανεμότρατα, δηλαδή το σύστημα αλιείας βυθού με συρόμενο σάκο.

Τράτες και ανεμότρατες δεν υπήρχαν τότε ούτε στην υπόλοιπη Μικρά Ασία ούτε στην Ελλάδα.

Η ελληνική αλιεία περιοριζόταν ακόμη σε παραγάδια, μανωμένα δίχτυα, συρτές, καθετές, γρύπους και σε παράνομες μορφές ψαρέματος, φλόμους και δυναμίτιδες.

Αυτές οι μορφές αλιείας, τοπικής κλίμακας και περιορισμένης απόδοσης, δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των ελληνικών και τουρκικών παραθαλάσσιων πόλεων.

Τις μεγάλες ποσότητες φρέσκων ψαριών τις προμήθευαν τα τρατοκάικα της Αγίας Παρασκευής, που ψάρευαν σ’ όλο το Αιγαίο και καθημερινά με τις ψαροπούλες τους εφοδίαζαν τις μεγάλες αγορές (Σμύρνη, Θεσσαλονίκη, Καβάλα κ.ά.).

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λυκουρίνος, πεζότρατες, «ψάρενες» (ατελείς μορφές ανεμότρατας) και «γκαγκάβες» (σάκοι για την αλιεία σφουγγαριών) υπήρχαν από πολύ παλιά στο χωριό και πρέπει να ήταν προϊόν της τοπικής ναυτικής παράδοσης.

Όμως την εξελιγμένη μορφή της ανεμότρατας την έμαθαν μάλλον από τους Ιταλούς, οι οποίοι ψάρευαν στο Αιγαίο χρησιμοποιώντας και ναύτες από την Αγία Παρασκευή. Έτσι εξηγούνται και οι ιταλικές λέξεις της τρατάρικης γλώσσας τους για τα μέρη του καϊκιού, τα ξάρτια, τα δίχτυα και τις εργασίες. Αναλλοίωτες αναμνήσεις: Η ιστορία των ψαράδων της Καβάλας, τα καΐκια από το Τσεσμέ και η ατραξιόν (φωτό)

Γύρω στα 1900 άρχισε να διαδίδεται η νέα, πιο αποδοτική μορφή ψαρέματος και σύντομα πολλές τράτες μετατράπηκαν σε ανεμότρατες.

Μετά το 1914 και κυρίως μετά το 1922 οι Αγιοπαρασκευούσοι εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και μετέδωσαν την τρατάρικη και ανεμοτρατάρικη τέχνη και σ’ άλλους ψαράδες. Κάτι ανάλογο έγινε και με τους προσφυγικούς πληθυσμούς από τα μικρασιατικά παράλια και την Προποντίδα, που μετέδωσαν την τέχνη της επιφανειακής αλιείας (γρι-γρι).

Στα καΐκια οφείλεται η οικονομική ευμάρεια του χωριού και η πλούσια πολιτιστική ζωή του αλλά και η σωτηρία των χωριανών εκείνες τις τραγικές μέρες του Μαΐου 1914 και του 1922.

Όσα καΐκια έτυχε να δουλεύουν κοντά στο χωριό μετέφεραν το σύνολο του πληθυσμού αρχικά στη Χίο και μετά στην Καβάλα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Τα μόνα θύματα της Αγίας Παρασκευής οφείλονταν στο «μπατάρισμα» ενός υπερφορτωμένου καϊκιού μέσα στις συνθήκες του πανικού. Αναλλοίωτες αναμνήσεις: Η ιστορία των ψαράδων της Καβάλας, τα καΐκια από το Τσεσμέ και η ατραξιόν (φωτό)

Οι Αγιοπαρασκευούσοι γνώριζαν την Καβάλα

Τα μέρη της Καβάλας οι Αγιοπαρασκευούσοι ψαράδες τα γνώριζαν από παλιά.

Ακόμη και μετά το 1913 που η Καβάλα εντάχθηκε στο ελληνικό κράτος, τα χωριανά καΐκια είχαν την άδεια των τοπικών ελληνικών αρχών να ψαρεύουν στις παράκτιες περιοχές της και παρέμεναν εκεί για αρκετούς μήνες.

Στις προφορικές μαρτυρίες των παλιότερων και στα «τσουρμαρίσματα» (τα ρυθμικά τραγούδια για την κίνηση των κουπιών) αναφέρονται καλάδες, ναυάγια και άλλα περιστατικά που είχαν συμβεί στην Καβάλα, στη Θάσο, τις Ελευθερές κ.ά.

Επίσης στο Νηολόγιο της Καβάλας βρέθηκαν καΐκια με χρονολογίες καταγραφής πριν το 1920, κάτι που υποδηλώνει ότι κάποιες οικογένειες είχαν καταφύγει εκεί τον καιρό των πρώτων διωγμών (1914-1918).

Ήξεραν λοιπόν ότι στην Καβάλα μπορούσαν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Στην πόλη πρέπει να εγκαταστάθηκαν 80 με 100 οικογένειες, από τις οποίες άλλες μετέβησαν απευθείας εκεί κι άλλες αφού έμειναν ένα διάστημα στη Χίο ή τη Λέσβο.

Βρήκαν στέγη σε ανταλλάξιμα κτίσματα στη χερσόνησο της Παναγίας (σημερινή παλιά πόλη) ή έχτισαν σπίτια στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής. Η αποκατάσταση στη νέα πατρίδα ήταν πιο εύκολη για τους ψαράδες, αφού έφεραν τα καΐκια τους, το βιός τους, δεν πείνασαν τουλάχιστον, κάποιοι κουβάλησαν και λίγα πράγματα από το χωριό τους. Αναλλοίωτες αναμνήσεις: Η ιστορία των ψαράδων της Καβάλας, τα καΐκια από το Τσεσμέ και η ατραξιόν (φωτό)

«Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στην Καβάλα», επισημαίνει ο κ. Λυκουρίνος, «οι χωριανοί ψαράδες δούλευαν με τα ίδια τρατοκάικα, αυτά που ήρθαν από την Αγία Παρασκευή.

Όμως ο παραδοσιακός τρόπος ψαρέματος δεν κράτησε πολύ.

Γύρω στα 1930 άρχισαν να μπαίνουν στα καΐκια οι πετρελαιομηχανές, σταδιακά κατέβηκαν τα πανιά και από τις τράτες καταργήθηκαν τα κουπιά.

Την ίδια εποχή οι ανεμότρατες έβαλαν τις «πόρτες» και έγιναν «μονές».

Αργότερα, μετά τον πόλεμο, μπήκαν και τα βίντσια και έτσι το τράβηγμα των διχτυών με τα χέρια και τα «φουρνέλια» έγινε παρελθόν.

Με τα μηχανικά μέσα μειώθηκαν τα μέλη του πληρώματος, ενώ με τον πάγο και τα ψυγεία οι ψαροπούλες δεν ήταν πια απαραίτητες». Αναλλοίωτες αναμνήσεις: Η ιστορία των ψαράδων της Καβάλας, τα καΐκια από το Τσεσμέ και η ατραξιόν (φωτό)

Παρά τις αλλαγές η παράδοση κρατούσε

Μέχρι τον πόλεμο του 1940 σχεδόν όλες οι τράτες και ανεμότρατες της Καβάλας βρίσκονταν στα χέρια των προσφυγικών οικογενειών από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, ενώ τα γρι-γρι ανήκαν κυρίως στους «μπουγαζιανούς», δηλαδή στους πρόσφυγες από τις μικρασιατικές ακτές του Μαρμαρά.

Ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 υπήρχαν στην Καβάλα περίπου 40 τράτες και ανεμότρατες, που ανήκαν σε απογόνους προσφύγων από την Αγία Παρασκευή.

Με τον ερχομό των ψαράδικων προσφυγικών πληθυσμών αυξήθηκε κατακόρυφα η αλιευτική παραγωγή στην περιοχή του κόλπου της Καβάλας, όπως και σε όλη την Ελλάδα.

Γύρω στο 1950, χάρη και στον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών μέσων, η ετήσια παραγωγή της Καβάλας ξεπερνούσε τους 1.500 τόνους ψαριών και η αλιεία ήταν ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας. Περίπου 1.500 άτομα εργάζονταν στον κύκλο της παραγωγής, διακίνησης και επεξεργασίας των ψαριών.

Η ιχθυοπαραγωγή κάλυπτε τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, μεγάλες ποσότητες έπαιρναν το δρόμο της εξαγωγής και περίπου 800 τόνοι το χρόνο απορροφούνταν από τις τοπικές βιοτεχνίες αλιπάστων, που έδιναν μόνιμη απασχόληση σε 400 εργάτριες. Αναλλοίωτες αναμνήσεις: Η ιστορία των ψαράδων της Καβάλας, τα καΐκια από το Τσεσμέ και η ατραξιόν (φωτό)

Από τις δεκαετίες του 1970 και 1980 διαμορφώθηκε ένα νέο τοπίο στην ελληνική και στην τοπική αλιεία.

Τα νέα καΐκια εξοπλίστηκαν με τα μέσα της μηχανικής και ηλεκτρονικής τεχνολογίας, περιορίστηκε η αλιευτική περίοδος, άλλαξε ριζικά η σύνθεση των πληρωμάτων και οι περισσότεροι παραδοσιακοί ψαράδες αποκατέστησαν τα παιδιά τους στη στεριά, μακριά από τα βάσανα της θάλασσας.

«Ακόμη και σήμερα όμως, αν κάνεις ένα γύρο στις μεγάλες ιχθυόσκαλες της Ελλάδας και ρωτήσεις τους τρατάρηδες “από πού βαστά η σκούφια τους”, θα μάθεις ότι πολλοί είναι απόγονοι εκείνων των σπουδαίων ναυτικών και ψαράδων που ήρθαν πρόσφυγες από την Αγία Παρασκευή, τον Τσεσμέ ή την Κάτω Παναγιά της Ερυθραίας», σημειώνει με έμφαση ο κ. Λυκουρίνος και συνεχίζει με γλυκεία αναπόληση: «Τα παλιά γραφικά καΐκια υπάρχουν πια μόνο σε φωτογραφίες και οι άνθρωποι της πρώτης προσφυγικής γενιάς, όσοι γεννήθηκαν στην “πατρίδα”, έχουν φύγει σχεδόν όλοι.

Παραμένουν όμως στις μνήμες μας και ζουν μέσα από τις διηγήσεις, τα ευτράπελα, τα τραγούδια και μέσα από τις παροιμιακές φράσεις και τους ιδιωματισμούς της τρατάρικης γλώσσας μας.

Ο αχός του τίμιου μόχθου τους πλανιέται ακόμη στις θάλασσες, στις ιχθυόσκαλες και στα λιμάνια μας»… Αναλλοίωτες αναμνήσεις: Η ιστορία των ψαράδων της Καβάλας, τα καΐκια από το Τσεσμέ και η ατραξιόν (φωτό)

Οι φωτογραφίες ανήκουν στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Καβάλας

Συνοπτικά

  • Η ιστορία και η παράδοση των ψαράδων της Καβάλας συνδέονται στενά με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που έφεραν μαζί τους την τέχνη της αλιείας.
  • Παρά τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού, οι μνήμες των ψαράδων παραμένουν έντονες και σημαντικές για την τοπική οικονομία και παράδοση.
  • Η αλιευτική τέχνη των προσφύγων από το Τσεσμέ και την Αγία Παρασκευή επηρέασε καθοριστικά την ελληνική αλιευτική βιομηχανία.
  • Η συμβολή των καϊκιών στην οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική ζωή της Καβάλας συνεχίζεται, ενώ οι απόγονοι των ψαράδων διατηρούν τη ναυτική κληρονομιά.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός ήταν ο στρατιώτης που κανείς δεν τόλμησε να πυροβολήσει επειδή θεωρούσαν πως ήταν τρελός!

Ο στρατιώτης Billy Millin, γνωστός από την απόβαση στη...

Εντοπίστηκε νέο είδος πτερόσαυρου που συνυπήρχε με τους πρώτους δεινόσαυρους

Στην Αριζόνα, μια ομάδα του Smithsonian ανακάλυψε τον Eotephradactylus...

Αρχαίο κινεζικό χειρόγραφο ίσως αποτελεί το αρχαιότερο σχέδιο ανθρώπινου σώματος παγκοσμίως

Ένα αρχαίο κινεζικό χειρόγραφο, ανακαλυφθέν σε τάφο 2.200 ετών...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 λεπτά

ΗΠΑ: Το FBI ερευνά δύο πρώην διευθυντές της CIA – ΒΙΝΤΕΟ

Το FBI διερευνά δύο πρώην διευθυντές της CIA, τον Τζον Μπρέναν και τον Τζέιμς Κόμι, όπως αναφέρει το Fox News.…

VIRAL πριν 3 λεπτά

Αναλλοίωτες αναμνήσεις: Η ιστορία των ψαράδων της Καβάλας, τα καΐκια από το Τσεσμέ και η ατραξιόν (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία και την παράδοση των ψαράδων της Καβάλας, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 6 λεπτά

Πολωνία: Μαχητικά σε άμεση απογείωση λόγω ρωσικών επιδρομών στην Ουκρανία

Η Πολωνία και οι σύμμαχοί της απογείωσαν μαχητικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της χώρας, καθώς η Ρωσία…

ΑΓΟΡΕΣ πριν 13 λεπτά

Αναταραχή στην αγορά χαλκού – Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 50% στις εισαγωγές στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε αναταραχή στις αγορές μετάλλων με την ανακοίνωση επιβολής δασμού 50% στις εισαγωγές χαλκού,…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 14 λεπτά

Καιρός: «Φούρνος» η χώρα με 41 βαθμούς Κελσίου πριν την απότομη πτώση της θερμοκρασίας – Σήμερα η πιο ζεστή ημέρα για την Αττική

Σήμερα κορυφώνεται ο καύσωνας στην Ελλάδα με θερμοκρασίες που φτάνουν έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου, ειδικά στην Πελοπόννησο και…

ΑΓΟΡΕΣ πριν 34 λεπτά

Ποικίλες τάσεις στη Wall Street εξαιτίας των συνεχών πολιτικών αλλαγών του Τραμπ

Οι αμερικανικές αγορές στη Wall Street παρουσίασαν ήπιες μεταβολές, καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τις διαρκείς πολιτικές αλλαγές του προέδρου Τραμπ…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 1 ώρα

Εορτολόγιο: Ποιοι έχουν την ονομαστική τους εορτή σήμερα 9 Ιουλίου 2025

Σήμερα, 9 Ιουλίου 2025, το εορτολόγιο τιμά τη μνήμη του Αγίου Παγκρατίου, επισκόπου Ταυρομενίας, με τα ονόματα Παγκράτιος και Παγκρατία…

ΥΓΕΙΑ πριν 1 ώρα

Μακροζωία: Ειδικοί αποκαλύπτουν ότι 3 μερίδες εβδομαδιαίως από 1 τροφή ίσως είναι το «μυστικό» για να φτάσετε τα 100 χρόνια

Ερευνητές που μελετούν τις «Μπλε Ζώνες» του κόσμου, περιοχές με υψηλά ποσοστά αιωνόβιων, ανακάλυψαν ότι η μακροζωία μπορεί να επιτευχθεί…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 2 ώρες

Καιρός σήμερα: Καύσωνας με θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς Κελσίου

Σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025, ο καιρός αναμένεται ιδιαίτερα ζεστός με καύσωνα να πλήττει την ηπειρωτική Ελλάδα, το Ιόνιο και…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

ΗΠΑ: Νέα συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου για τη Γάζα – «Γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς» λέει ο Αμερικανός απεσταλμένος στην Μ. Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε την Τρίτη (8/7) για δεύτερη φορά, μέσα σε δύο ημέρες, με τον Ισραηλινό…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

Βίντεο: Αλληλουχία ισχυρών σεισμών προκαλεί συναγερμό στη Γουατεμάλα – 5,2 Ρίχτερ η μεγαλύτερη δόνηση

Σειρά ισχυρών σεισμών σημειώθηκε στη Γουατεμάλα, με τη μεγαλύτερη δόνηση να φτάνει τα 5,2 Ρίχτερ, προκαλώντας ανησυχία για πιθανούς μετασεισμούς.…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί την παύση των μαζικών απολύσεων κρατικών υπαλλήλων

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να άρει την αναστολή των μαζικών απολύσεων κρατικών υπαλλήλων, η οποία είχε επιβληθεί από…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 3 ώρες

Chery: Επίσημη είσοδος στην Ελλάδα με ασυναγώνιστη εγγύηση

Η Chery, ο γνωστός κινεζικός κατασκευαστής αυτοκινήτων, εισέρχεται επίσημα στην ελληνική αγορά με τα μοντέλα SUV Tiggo 7 και Tiggo…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 4 ώρες

Renault Samsung QM6, ο Γαλλοκορεάτης στη Θάσο

Το Renault Samsung QM6, ένα μεγάλο SUV που κυκλοφορεί κυρίως στη Νότια Κορέα, εντοπίστηκε στη Θάσο με πινακίδες Μολδαβίας, προκαλώντας…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 4 ώρες

Μακρόν στο βρετανικό κοινοβούλιο: Η Ευρώπη δεν θα αφήσει ποτέ την Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία, ενώ τόνισε…

0:00 / 0:00

Αθήνα 1981: Όταν οι ιερόδουλες εξεγέρθηκαν για τα δικαιώματά τους – Απειλούσαν με...

Το 1981, ο νέος νόμος για την πορνεία στην Ελλάδα προκάλεσε έντονη αντίδραση από τις ιερόδουλες, οι οποίες αισθάνθηκαν κατατρεγμένες από τις προσπάθειες των...

Αυτός ήταν ο στρατιώτης που κανείς δεν τόλμησε να πυροβολήσει επειδή θεωρούσαν πως...

Ο στρατιώτης Billy Millin, γνωστός από την απόβαση στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έμεινε στην ιστορία για το θάρρος του...

Εντοπίστηκε νέο είδος πτερόσαυρου που συνυπήρχε με τους πρώτους δεινόσαυρους

Στην Αριζόνα, μια ομάδα του Smithsonian ανακάλυψε τον Eotephradactylus mcintireae, τον παλαιότερο πτερόσαυρο που έχει καταγραφεί στη Βόρεια Αμερική, μαζί με πάνω από 1.200...

Αρχαίο κινεζικό χειρόγραφο ίσως αποτελεί το αρχαιότερο σχέδιο ανθρώπινου σώματος παγκοσμίως

Ένα αρχαίο κινεζικό χειρόγραφο, ανακαλυφθέν σε τάφο 2.200 ετών στη νότια Κίνα, ενδέχεται να αποτελεί τον παλαιότερο γνωστό ανατομικό χάρτη του ανθρώπινου σώματος. Το κείμενο,...

Το συγκλονιστικό όραμα άντρα 10 ημέρες πριν τη συντριβή του αεροπλάνου που στοίχισε τη ζωή σε 273 άτομα

Το άρθρο περιγράφει την ιστορία του Ντέιβιντ Μπουθ, ο οποίος είχε επαναλαμβανόμενα οράματα για μια καταστροφική αεροπορική συντριβή, δέκα ημέρες πριν την τραγωδία της...

Αστρονόμοι αναζητούν συνδρομή για την ανίχνευση μυστηριώδους αντικειμένου που πιθανώς κατέπεσε στον Κρόνο

Αστρονόμοι ζητούν τη συνδρομή τόσο επαγγελματιών όσο και ερασιτεχνών παρατηρητών του διαστήματος για να επιβεβαιώσουν μια πιθανή σύγκρουση διαστημικού αντικειμένου με τον Κρόνο, η...

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Ανακαλύφθηκε το «Άδυτον» του αρχαιότερου ναού στην ελληνική πόλη του Σελινούντα

Στο Αρχαιολογικό Πάρκο της αρχαίας πόλης Σελινούντα στη Σικελία, ανακαλύφθηκε το άδυτο του Ναού R, το παλαιότερο ιερό κτίριο της ελληνικής αποικίας, που περιλάμβανε...

Πώς ήταν η Ελλάδα το 10.000 π.Χ. – Κρύβει η επίσημη Ιστορία περισσότερα; (βίντεο)

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα ύπαρξης ενός προηγμένου πολιτισμού στην περιοχή της Ελλάδας γύρω στο 10.000 π.Χ., ο οποίος δεν έχει καταγραφεί επίσημα στην...

Διάσημες εφευρέσεις που δημιουργήθηκαν από παιδιά! (φωτό)

Το άρθρο παρουσιάζει διάσημες εφευρέσεις που δημιουργήθηκαν από παιδιά, οι οποίες άλλαξαν τον κόσμο. Ο Ραλφ Σάμιουελσον, σε ηλικία 18 ετών, εφηύρε το θαλάσσιο...

Τζιμ Λόντος: Η ιστορία ενός θρύλου του κάτς

Σαν σήμερα στις 2 Ιανουαρίου 1897 γεννήθηκε ο σούπερ σταρ της επαγγελματικής πάλης (κατς), Τζιμ Λόντος, ο οποίος πρόσφερε ώρες χαράς και ξεγνοιασιάς στους...

Εντ Γκέιν: Η αληθινή ιστορία του φονιά με το πριόνι (φωτό)

Ο Εντ Γκέιν ήταν ένας διαβόητος Αμερικανός δολοφόνος και απαγωγέας, γνωστός για τις φρικιαστικές του πράξεις στη γενέτειρά του, το Πλέινφιλντ του Γουισκόνσιν. Γεννημένος σε...

Βίντεο: 10 αιτίες που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διακρίθηκε για αιώνες

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, γνωστή και ως Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υπήρξε συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, διαρκώντας από το 330 ως την...

Η πραγματική αφήγηση πίσω από το τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία»

Το άρθρο αναφέρεται στο τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία» του Βασίλη Τσιτσάνη, το οποίο εμπνεύστηκε από ένα μεγάλο λαθρεμπόριο χασίς που ανακαλύφθηκε στον...

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Το διπλωματικό παρασκήνιο και η επιρροή του Κόδριγκτον (φωτογραφίες)

Το άρθρο αναλύει τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και το διπλωματικό παρασκήνιο που οδήγησε σε αυτήν. Από το 1824, οι ελληνικές δυνάμεις αντιμετώπισαν δυσκολίες από...

Οι πέντε πιο φονικές παγίδες όλων των εποχών (βίντεο)

Το άρθρο αναφέρεται στις πέντε πιο φονικές παγίδες όλων των εποχών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να προκαλέσουν καταστροφή και απώλειες μεταξύ των εχθρικών δυνάμεων....

Αλέν Μπομπάρ: Ο τολμηρός ναυαγός – Ένας θαρραλέος άνδρας (βίντεο)

Η ιστορία του Αλέν Μπομπάρ, ενός τολμηρού Γάλλου βιολόγου, φυσικού και πολιτικού, επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τον εντοπισμό ενός ναυαγού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το...

Οι πιο καταστροφικοί κατακλυσμοί στην ιστορία της ανθρωπότητας

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία και τις θεωρίες γύρω από τρεις μεγάλους κατακλυσμούς που θεωρούνται ότι κατέστρεψαν αρχαίους πολιτισμούς, όπως η Λεμούρια, η Μου...

Καλιγούλας: Ο αυτοκράτορας που μετέτρεψε το παλάτι του σε οίκο ανοχής

Ο Καλιγούλας, γεννημένος ως Γάιος Καίσαρ Γερμανικός, έγινε Ρωμαίος αυτοκράτορας σε ηλικία 25 ετών, φέρνοντας αρχικά έναν αέρα ανανέωσης με μέτρα όπως η άρση...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γάμος Αργυρού – Νίκα: Η ώρα της κοπής της εντυπωσιακής τούρτας (Βίντεο)

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Αλεξάνδρα Νίκα παντρεύτηκαν σε...

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος: Η γυναίκα του, Κιμ Κίλιαν, πέρασε από χημειοθεραπείες

Η σύζυγος του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, Κιμ Κίλιαν, αντιμετώπισε δύσκολες...

Γιώργος Λιάγκας: Περιπέτεια σε σύγχρονο και πολυτελές σκάφος στο Αιγαίο με τους δύο γιους του (Βίντεο)

Ο Γιώργος Λιάγκας ξεκίνησε τις καλοκαιρινές του διακοπές αμέσως...

Αγγελική Νικολούλη: Η απάντησή της στη σύλληψη της Ειρήνης Μουρτζούκου

Η Ειρήνη Μουρτζούκου συνελήφθη για τη δολοφονία τριών βρεφών,...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ: Το FBI ερευνά δύο πρώην διευθυντές της CIA – ΒΙΝΤΕΟ

Το FBI διερευνά δύο πρώην διευθυντές της CIA, τον...

Πολωνία: Μαχητικά σε άμεση απογείωση λόγω ρωσικών επιδρομών στην Ουκρανία

Η Πολωνία και οι σύμμαχοί της απογείωσαν μαχητικά αεροσκάφη...

Αναταραχή στην αγορά χαλκού – Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 50% στις εισαγωγές στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε αναταραχή στις...

Καιρός: «Φούρνος» η χώρα με 41 βαθμούς Κελσίου πριν την απότομη πτώση της θερμοκρασίας – Σήμερα η...

Σήμερα κορυφώνεται ο καύσωνας στην Ελλάδα με θερμοκρασίες που...

Ποικίλες τάσεις στη Wall Street εξαιτίας των συνεχών πολιτικών αλλαγών του Τραμπ

Οι αμερικανικές αγορές στη Wall Street παρουσίασαν ήπιες μεταβολές,...

Εορτολόγιο: Ποιοι έχουν την ονομαστική τους εορτή σήμερα 9 Ιουλίου 2025

Σήμερα, 9 Ιουλίου 2025, το εορτολόγιο τιμά τη μνήμη...

Καιρός σήμερα: Καύσωνας με θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς Κελσίου

Σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025, ο καιρός αναμένεται ιδιαίτερα...

ΗΠΑ: Νέα συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου για τη Γάζα – «Γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς»...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε την Τρίτη...

Βίντεο: Αλληλουχία ισχυρών σεισμών προκαλεί συναγερμό στη Γουατεμάλα – 5,2 Ρίχτερ η μεγαλύτερη δόνηση

Σειρά ισχυρών σεισμών σημειώθηκε στη Γουατεμάλα, με τη μεγαλύτερη...

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί την παύση των μαζικών απολύσεων κρατικών υπαλλήλων

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να άρει την...

Chery: Επίσημη είσοδος στην Ελλάδα με ασυναγώνιστη εγγύηση

Η Chery, ο γνωστός κινεζικός κατασκευαστής αυτοκινήτων, εισέρχεται επίσημα...

Renault Samsung QM6, ο Γαλλοκορεάτης στη Θάσο

Το Renault Samsung QM6, ένα μεγάλο SUV που κυκλοφορεί...

Μακρόν στο βρετανικό κοινοβούλιο: Η Ευρώπη δεν θα αφήσει ποτέ την Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο,...

Κώστας Ζαχαριάδης: Αντίδραση στον Πρωθυπουργό για τα 6 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απάντησε στην ανάρτηση...

ΗΠΑ: Πάνω από 160 οι αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας

Τουλάχιστον 161 άνθρωποι συνέχιζαν να αγνοούνται την Τρίτη (8/7),...

Σωκράτης Φάμελλος: Η απόφαση του καθεστώτος Χαφτάρ είναι άνευ προηγουμένου και ανεπίτρεπτη – Απροετοίμαστη η ΕΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σχολίασε το διπλωματικό...

Γαλλικές Μυστικές Υπηρεσίες: Άγνωστη η τοποθεσία των ιρανικών αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου

Η Γαλλική Υπηρεσία Κατασκοπείας (DGSE) εξέφρασε αβεβαιότητα σχετικά με...

Η χώρα σε κατάσταση συναγερμού την Τετάρτη – Εκρηκτικό μείγμα ζέστης και ανέμων που ενισχύει τις πυρκαγιές

Η Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025 χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά κρίσιμη...

Φλουμινένσε – Τσέλσι 0-2: Με παράσταση του Ζοάο Πέδρο οι Λονδρέζοι πέρασαν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου...

Η Τσέλσι προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων...

Γνωστός ηθοποιός συνελήφθη στο Βόλο μετά από αλκοτέστ: «Ήπια τρία τσιπουράκια»

Ένας γνωστός ηθοποιός συνελήφθη στο Βόλο μετά από αλκοτέστ,...

Κένυα: Πάνω από 31 νεκροί σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης – Πολλοί τραυματίες και συλλήψεις

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης στην Κένυα, που ξέσπασαν...

Η UEFA αναθεωρεί τους κανονισμούς για τα νοκ άουτ σε Champions, Europa και Conference League

Η UEFA ανακοίνωσε νέα αλλαγή στους κανονισμούς των ευρωπαϊκών...

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παρευρεθεί στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε ότι...

Σεισμός 3,6 ρίχτερ ταράζει το Άγιο Όρος

Το βράδυ της Τρίτης, το Άγιο Όρος στη Χαλκιδική...

Ανάμεικτες τάσεις στη Wall Street λόγω των διαρκών πολιτικών μεταβολών του Τραμπ

Οι αμερικανικές μετοχές στη Wall Street κινήθηκαν με ήπιες...

Μάγκνους Μπρούνερ: Η αρχική αντίδραση του Ευρωπαίου Επιτρόπου μετά τις συνομιλίες για το μεταναστευτικό στη Λιβύη

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ, μετά τις συνομιλίες στη...

Καλοκαιρινή Συνάντηση: Η απάντηση Κωνσταντάρα – Μαλέσκου στα χαμηλά ποσοστά της πρεμιέρας

Η πρεμιέρα της καλοκαιρινής εκπομπής "Καλοκαιρινό Ραντεβού" με παρουσιαστές...

Παναθηναϊκός: Ο Άνταμ Τσέριν ολοκλήρωσε κανονικά την προπόνηση

Ο Άνταμ Τσέριν του Παναθηναϊκού επέστρεψε πλήρως στις προπονήσεις...

Μαρινάκης: Απίστευτο το περιστατικό με τον Ευρωπαίο επίτροπο στη Λιβύη

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στη...

Συναγερμός για την απαγωγή 7χρονης και 11χρονου

Συναγερμός έχει σημάνει για την απαγωγή δύο παιδιών, της...

Νικολούλη: Συγκλονίζει μετά τη σύλληψη της Μουρτζούκου – «Αυτό που προκαλεί ρίγη είναι…»

Η Αγγελική Νικολούλη εξέφρασε την έκπληξή της για τη...

Αποκάλυψη από ρεπόρτερ του NBA: «Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας κατά 90% στον Παναθηναϊκό»

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ από τις ΗΠΑ, ο Γιόνας...

Κόρινθος: Νεκρός 25χρονος βρέθηκε στο σπίτι του

Ένας 25χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στα...

Ζαχαράκη: Δεν τροποποιούμε το σύστημα πανελληνίων – Ξεκινάμε εθνικό διάλογο για το Εθνικό Απολυτήριο

Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε την έναρξη εθνικού...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νομικός εκπρόσωπος υπαλλήλου για την πειθαρχική κύρωση της διοίκησης – «Εκδικητική και καταχρηστική συμπεριφορά»

Η δικηγόρος της Παρασκευής Τυχεροπούλου, υπαλλήλου και συνεργάτιδας της...

ΗΠΑ: Απατεώνας έστελνε μηνύματα σε υπουργούς και αξιωματούχους υποδυόμενος τον Μάρκο Ρούμπιο

Ένας απατεώνας που υποδυόταν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ...