Αστρονόμοι ζητούν τη συνδρομή τόσο επαγγελματιών όσο και ερασιτεχνών παρατηρητών του διαστήματος για να επιβεβαιώσουν μια πιθανή σύγκρουση διαστημικού αντικειμένου με τον Κρόνο, η οποία καταγράφηκε από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Μάριο Ράνα. Παρά το γεγονός ότι οι συγκρούσεις με τον Κρόνο είναι σπάνιες και δύσκολα ανιχνεύσιμες λόγω της αέριας φύσης του πλανήτη, ένα βίντεο δείχνει μια αμυδρή λάμψη που μπορεί να υποδηλώνει τέτοιο συμβάν. Το Πλανητικό Εικονικό Παρατηρητήριο και Εργαστήριο (PVOL) και άλλοι ειδικοί καλούν όσους έχουν καταγράψει παρατηρήσεις από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να υποβάλουν τα δεδομένα τους για περαιτέρω ανάλυση.
Πιο αναλυτικά
Αστρονόμοι ζήτησαν βοήθεια για να εντοπίσουν ένα μυστηριώδες αντικείμενο που μπορεί να χτύπησε τον Κρόνο το Σάββατο, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση σύγκρουσης ενός διαστημικού αντικειμένου με τον αέριο γίγαντα.
Μελέτες δείχνουν ότι μεγάλα αντικείμενα – με διάμετρο πάνω από ένα χιλιόμετρο – χτυπούν τον Κρόνο κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 3.125 χρόνια.
Αν και τα δεδομένα δείχνουν επτά ή οκτώ μικροί διαστημικοί βράχοι να χτυπούν τον πλανήτη κάθε χρόνο, μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει εντοπιστεί από τους αστρονόμους.
Σε σύγκριση με τους βραχώδεις πλανήτες όπου οι κοσμικές συγκρούσεις αφήνουν κρατήρες πρόσκρουσης, οι αέριοι γίγαντες όπως ο Δίας και ο Κρόνος δεν αποκαλύπτουν τέτοια σημάδια.
Αλλά μια νέα εικόνα που τραβήχτηκε από έναν υπάλληλο της NASA και ερασιτέχνη αστρονόμο, τον Μάριο Ράνα, φαίνεται να δείχνει ένα διαστημικό αντικείμενο να συντρίβεται στον Κρόνο για πρώτη φορά.
Δεδομένου ότι οι αέριοι γίγαντες έχουν εξωτερικά στρώματα κατασκευασμένα από υδρογόνο και ήλιο, οι συγκρούσεις από αστεροειδείς ή κομήτες μπορούν να εξασθενίσουν γρήγορα.
O Ράνα συμμετέχει στο έργο DeTeCt, το οποίο αναλύει εικόνες του Δία και του Κρόνου χρησιμοποιώντας λογισμικό υπολογιστή. Βίντεο που τραβήχτηκαν από τον αστρονόμο το περασμένο Σάββατο δείχνουν μια αμυδρή λάμψη στην αριστερή πλευρά του πλάνου, η οποία μοιάζει με συμβάν πρόσκρουσης.
Το Πλανητικό Εικονικό Παρατηρητήριο και Εργαστήριο, ή PVOL, μια κοινοπραξία επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων, κάλεσε τους ειδικούς στον τομέα να προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την πιθανή επίδραση στον Κρόνο.
«Ο Marc Delcroix αναφέρει μια πιθανή πρόσκρουση στον Κρόνο, η οποία καταγράφηκε σε λίγα καρέ σε μια βιντεοπαρατήρηση που έλαβε ο Mario Rana. Η πιθανή πρόσκρουση θα ήταν πολύ αμυδρή και δεν έχει επιβεβαιωθεί», ανέφερε η PVOL σε ανακοίνωσή της.
«Η πολύ σύντομη αστραπή πρόσκρουσης σημειώθηκε στον Κρόνο στις 5 Ιουλίου 2025, μεταξύ 9 π.μ. και 9:15 π.μ. UT. Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν και άλλα βίντεο του Κρόνου κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου.»
Το PVOL προέτρεψε τους αστρονόμους που ενδέχεται να έχουν επίσης καταγράψει παρατηρήσεις από αυτή την εποχή να επικοινωνήσουν με τον κ. Delcroix μέσω email ([email protected]) και να υποβάλουν τα δεδομένα τους.
Ο Leigh N Fletcher, καθηγητής πλανητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, κάλεσε επίσης τους ερασιτέχνες παρατηρητές του διαστήματος να κοινοποιήσουν τυχόν βίντεο που μπορεί να έχουν από την πρόσκρουση.
«Ενισχύοντας την έκκληση του Marc Delcroix και της ομάδας του το Σαββατοκύριακο: η ομάδα επιδιώκει να επαληθεύσει/διαψεύσει μια πιθανή επίδραση στον Κρόνο στις 5 Ιουλίου, από τις 9 π.μ. έως τις 9:15 π.μ. UT», έγραψε ο Δρ Fletcher στο BlueSky.
«Τα βίντεο που τραβήχτηκαν από ερασιτέχνες παρατηρητές εκείνη την εποχή ίσως να κρύβουν το κλειδί.»
Δείτε την ΕΙΚΟΝΑ ΕΔΩ
Συνοπτικά
- Αστρονόμοι αναζητούν βοήθεια για να επιβεβαιώσουν πιθανή σύγκρουση διαστημικού αντικειμένου με τον Κρόνο, καταγεγραμμένη από τον ερασιτέχνη Μάριο Ράνα.
- Το Πλανητικό Εικονικό Παρατηρητήριο και Εργαστήριο (PVOL) καλεί σε υποβολή δεδομένων από άλλους παρατηρητές για περαιτέρω ανάλυση του συμβάντος.
- Οι συγκρούσεις με τον Κρόνο είναι σπάνιες και δύσκολα ανιχνεύσιμες λόγω της αέριας φύσης του πλανήτη.
- Ομάδες ειδικών προσπαθούν να επαληθεύσουν ή να διαψεύσουν το συμβάν, ζητώντας συνεισφορές από ερασιτέχνες και επαγγελματίες παρατηρητές του διαστήματος.