Το άρθρο εξετάζει το σπάνιο μωβ μέλι που παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή Sandhills της Βόρειας Καρολίνας, όπου οι μέλισσες δημιουργούν αυτό το μοναδικό προϊόν υπό μυστηριώδεις συνθήκες.
Αν και η ακριβής προέλευση του χρώματος του μελιού παραμένει άγνωστη, οι ειδικοί προτείνουν διάφορες θεωρίες, όπως η διατροφή των μελισσών από συγκεκριμένα φυτά και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Το μωβ μέλι είναι εξαιρετικά σποραδικό, με τους ντόπιους μελισσοκόμους να το συναντούν σπάνια, γεγονός που ενισχύει τη γοητεία του.
Πιο αναλυτικά
Οι κυματιστοί λόφοι και τα αμμώδη εδάφη των βουνών Sandhills της Βόρειας Καρολίνας την καθιστούν έναν πολύτιμο προορισμό για γκολφ. Εκτείνεται σε οκτώ κομητείες στο νοτιοκεντρικό τμήμα της πολιτείας και είναι περισσότερο γνωστή για το γεγονός ότι φιλοξενεί το Pinehurst Resort . Αλλά αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, θα βρείτε ένα από τα οικοσυστήματα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στη Βόρεια Αμερική και, αν είστε τυχεροί, λίγο βιολετί μέλι.
Ματ Λόρενς , ιδιοκτήτης του Hawfields Honey House στο Μέμπεϊν της Βόρειας Καρολίνας
Ντέιβιντ Ρ. Τάρπι , καθηγητής και μελισσοκόμος επέκτασης στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Οικολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας
Τι είναι το μωβ μέλι;
Το μωβ μέλι είναι ένα σπάνιο μέλι με μωβ χρώμα και μυστηριώδη προέλευση. Ο Ματ Λόρενς, ιδιοκτήτης του Hawfields Honey House στο Μέμπεϊν, λέει ότι ενώ το μωβ μέλι δεν μυρίζει διαφορετικά από το κανονικό μέλι , έχει λίγο διαφορετική γεύση . Το περιγράφει ως «ελαφρώς μωβ γεύση».
«Με κάνει σχεδόν να αναρωτιέμαι, ωστόσο, αν φταίει το μυαλό που κάνει κόλπα, δεδομένου του μωβ χρώματος», προσθέτει.
Πού βρίσκεται;
Η περιοχή Sandhills της Βόρειας Καρολίνας είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου οι μέλισσες παράγουν μωβ μέλι… μερικές φορές. Σύμφωνα με τον David R. Tarpy, καθηγητή και μελισσοκόμο επέκτασης στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Οικολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το μωβ μέλι είναι «εξαιρετικά σποραδικό» στην περιοχή.
Ποια είναι η προέλευση του μωβ μελιού;
Η ακριβής αιτία του χρώματός του είναι άγνωστη, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Ωστόσο, οι ειδικοί μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα σχετικά με το μωβ μέλι της Βόρειας Καρολίνας: Το μυστήριο που το περιβάλλει φαίνεται να ενισχύει τη γοητεία του.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Ο Tarpy λέει ότι μια προηγούμενη έρευνα για το φαινόμενο που έγινε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για συνδυασμό πολλών διαφορετικών παραγόντων: μέλισσες που τρέφονταν με νέκταρ που παράγεται από δέντρα ξινόξυλου που αναπτύσσονταν σε έδαφος με υψηλά επίπεδα αλουμινίου υπό συνθήκες ξηρασίας. Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό δεν έχει ποτέ επαληθευτεί.
Φυτό Τίτι
Μια θεωρία στην οποία ορκίζονται πολλοί ντόπιοι είναι το φυτό Titi, επιστημονικά γνωστό ως Cyrilla racemiflora. Σύμφωνα με τον Tarpy, αυτός ο θάμνος έχει συνδεθεί με το μπλε μέλι και τον μπλε γόνο, ένα φαινόμενο όπου οι προνύμφες των μελισσών έχουν μια μπλε ή μοβ ρίγα που διατρέχει το ημιδιαφανές έντερό τους.
Άνθη Κούντζου
Επειδή τα άνθη kudzu είναι μοβ, πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι αποτέλεσμα της τροφοδότησης από αυτό το χωροκατακτητικό αμπέλι , αν και δεν έχουν ποτέ επίσημα συνδεθεί.
Καλοκαιρινά φρούτα
Ο Tarpy λέει ότι παρόλο που οι μέλισσες μερικές φορές καταφεύγουν στη συλλογή ζάχαρης από φρούτα όπως τα σαμπούκα και τα μύρτιλλα στη ζέστη του καλοκαιριού, αυτή η υπόθεση δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί.
Πόσο σπάνιο είναι;
Οι ντόπιοι μελισσοκόμοι μπορούν να έχουν παραγωγή μωβ μελιού τη μία χρονιά ενώ την επόμενη όχι. Ο Ντόναλντ Ντις, ιδιοκτήτης του μελισσοκομείου Dees Bees με έδρα το Αμπερντίν, έχει επίσης συναντήσει μωβ μέλι μία ή δύο φορές. Σε μια συνέντευξη του 2022 με το WRAL , εξήγησε πώς είναι να το βλέπεις σε μια κυψέλη.
«Είναι σαν να βρίσκεις ένα μικρό χρυσό ψήγμα ή ένα μικρό κόσμημα στην παραλία», δήλωσε ο Ντις στην τοπική εφημερίδα. «Είναι κάτι ξεχωριστό αυτό που βρίσκεις στην κυψέλη σου και ξέρεις ότι οι μέλισσες έβαλαν εκεί. Οποιεσδήποτε συνθήκες ή περιβαλλοντικές συνθήκες δημιούργησαν το περιβάλλον για να φτιάξουν οι μέλισσες αυτό το μέλι έχουν συμβεί στην περιοχή σου και το έχουν φέρει στην κυψέλη σου».