Παλλάντιον: Η θρυλική ελληνική πόλη που οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι υπήρχε εκεί όπου ιδρύθηκε αργότερα η Ρώμη

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Ο θρύλος του Παλλάντιου αναφέρεται σε πολλά έργα της κλασικής λογοτεχνίας, με την Αινειάδα του Βιργίλιου να είναι το πιο γνωστό.
  • Η πόλη Παλλάντιο ιδρύθηκε από τον Εύανδρο, βασιλιά της Αρκαδίας, στον Παλατίνο λόφο.
  • Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ο Εύανδρος μετέφερε την ελληνική λατρεία των θεών στην Ιταλία.
  • Σύμφωνα με τον Διονύσιο ο Αλικαρνασσεύς, το Παλλάντιο ήταν από τις πρώτες πόλεις που αργότερα γίνεται Ρώμη.
  • Η μυθολογία του Παλλάντιου διαμόρφωσε τη ρωμαϊκή μυθολογία και δημιούργησε πολιτιστική γέφυρα με την ελληνική παράδοση.
  • Η ύπαρξη του Παλλαντίου αποδεκτή ως ιστορικό γεγονός ακόμη και στους νεότερους αιώνες.

Ο θρύλος του Παλλάντιου αναφέρεται σε πολλά έργα της κλασικής λογοτεχνίας, με πιο διάσημο την Αινειάδα του Βιργίλιου . Σύμφωνα με την ιστορία, η πόλη ιδρύθηκε από τον Εύανδρο, βασιλιά της Αρκαδίας, μια περιοχή στην καρδιά της ελληνικής Πελοποννήσου. Λέγεται ότι ο Εύανδρος έφτασε στα εδάφη κοντά στον ποταμό Τίβερη πολύ πριν από τον Τρωικό πόλεμο και εγκαταστάθηκε στον Παλατίνο λόφο, όπου ίδρυσε μια μικρή πόλη που ονόμασε Παλλάντιο προς τιμήν του προγόνου του Πάλλα.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ήταν αυτός, ο Εύανδρος που μετέφερε την Ελληνική λατρεία των θεών στην Ιταλία (π.χ. λατρεία του Πάνα, Λουπερκάλια) και αυτός που επινόησε το Λατινικό αλφάβητο. Ο Εύανδρος λατρεύτηκε σαν θεότητα μετά τον θάνατό του με έναν βωμό, που οικοδομήθηκε προς τιμή του στον Αβεντίνο λόφο.

Ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς , Έλληνας ιστορικός της ρωμαϊκής περιόδου, παρέχει παρόμοια αφήγηση αλλά με επιπλέον λεπτομέρειες. Στα γραπτά του αναφέρει ότι οι Αρκάδες, με αρχηγό τον Εύανδρο, έχτισαν μια πόλη κοντά σε έναν από τους επτά λόφους της Ρώμης , την οποία ονόμασαν Παλλάντιον , προς τιμήν της μητρόπολης τους στην Αρκαδία. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Διονύσιο, έλαβε χώρα εξήντα περίπου χρόνια πριν από τον Τρωικό πόλεμο , τοποθετώντας το Παλλάντιο ως μια από τις πρώτες πόλεις της περιοχής που αργότερα θα γίνει Ρώμη.

Και οι Αρκάδες, όπως τους συμβούλεψε η νύμφη Θέμιδα μέσω έμπνευσης, η μητέρα του Εύανδρου, διάλεξαν έναν λόφο, όχι μακριά από τον Τίβερη, που τώρα βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης της Ρώμης, και δίπλα σε αυτόν τον λόφο, έχτισαν ένα μικρό χωριό αρκετό για να χωράει τα δύο πλοία με τα οποία είχαν έρθει από την Ελλάδα. Ωστόσο, η μοίρα όρισε ότι αυτό το χωριό θα ξεπερνούσε όλες τις άλλες πόλεις, ελληνικές ή βάρβαρες, όχι μόνο σε μέγεθος αλλά και στο μεγαλείο της αυτοκρατορίας του και σε όλες τις άλλες μορφές ευημερίας και θα γιορταζόταν πάνω απ’ όλα όσο διαρκούσε η θνητότητα. Ονόμασαν την πόλη Παλλάντιο από το όνομα της μητέρας τους στην Αρκαδία. Τώρα, όμως, οι Ρωμαίοι το αποκαλούν Palatium, δηλαδή Παλατίνο Λόφο, αφού ο χρόνος έκρυψε την καταγωγή του, και αυτό το όνομα έχει προκαλέσει πολλές παράλογες ετυμολογίες.

Ο Στράβων απηχεί επίσης αυτό το θέμα, επικαλούμενος τον Ρωμαίο νομικό και ιστορικό Λούκιο Κοέλιο Αντίπατρο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Ρώμη είναι ελληνική αποικία :

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη παλαιότερη και πιο μυθική αφήγηση, σύμφωνα με την οποία η Ρώμη ήταν μια Αρκαδική αποικία που ίδρυσε ο Εύανδρος, θρυλικός ήρωας από την Αρκαδία. Φιλοξένησε τον Ηρακλή όταν οδηγούσε τα βοοειδή του Γηρυώνα και πληροφορούμενος από τη μητέρα του Νικοστράτη (που ήταν ειδικευμένη στην προφητεία) ότι όταν ο Ηρακλής τελείωσε τους κόπους του προοριζόταν να γραφτεί στους θεούς, τον ενημέρωσε επί του θέματος. Αφιέρωσε ένα άλσος γι’ αυτόν και πρόσφερε θυσίες με τον ελληνικό τρόπο, μια θυσία που συνεχίζεται προς τιμή του Ηρακλή μέχρι σήμερα. Ο Ρωμαίος ιστορικός Κοέλιο πιστεύει ότι αυτό είναι η απόδειξη ότι η Ρώμη είναι ελληνική αποικία, καθώς η θυσία στον Ηρακλή με ελληνικό στυλ ήρθε από την πατρίδα του. Οι Ρωμαίοι τιμούν επίσης τη μητέρα του Εύανδρου με το όνομα Καρμέντα, θεωρώντας την μια από τις νύμφες.

Το όνομα Carmenta προέρχεται από το λατινικό carmen , που σημαίνει μαγικό ξόρκι, χρησμός ή τραγούδι, και επίσης η ρίζα της αγγλικής λέξης charm . Το αρχικό της όνομα ήταν Νικοστράτη ( ελληνικά : Νικοστράτη , “νίκη-στρατός”), αλλά αργότερα άλλαξε για να τιμήσει τη φήμη της για τους χρησμούς (Λατινικός ενικός: carmen ).

Στην Αινειάδα , το Παλλάντιο παίζει έναν κρίσιμο ρόλο ως ένα μέτριο προοίμιο για τη μελλοντική δόξα της Ρώμης. Ο Εύανδρος και ο γιος του Πάλλας υποδέχονται με τιμές τον Τρωικό ήρωα Αινεία καθώς ζητά τη βοήθειά τους στον πόλεμο εναντίον των Ρουτουλιανών (λαός του Λατίου) με επικεφαλής τον βασιλιά τους Τύρνο.

Η τραγωδία του θανάτου του Πάλλα στα χέρια του Τύρνου είναι μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές στο ποίημα και ο αντίκτυπός της είναι τέτοιος που οδηγεί τον Αινεία να πάρει μια μοιραία απόφαση εναντίον του εχθρού του, σκοτώνοντάς τον.

Αυτή η συμμαχία είναι θεμελιώδης για την επική αφήγηση του Βιργίλιου, καθώς ενισχύει την ιδέα ότι οι μελλοντικοί Ρωμαίοι συνδέθηκαν, από τη μυθική τους καταγωγή, με τους μεγάλους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας.

Ο συγγραφέας Λίβιος αναφέρει επίσης την πόλη της Ρώμης στην ιστορία του , εξηγώντας την προέλευση του φεστιβάλ Lupercalia, μια ιεροτελεστία μύησης στην ενηλικίωση για εφήβους που επιβίωσαν για ένα διάστημα κυνηγώντας στο δάσος, σαν ανθρώπινοι λύκοι. Περιέργως, το Αρκαδικό Παλλάντιο, από το οποίο καταγόταν ο Ευάνδρος, είχε ιδρυθεί από τον Πάλλα, γιο του Λυκάονα (τον οποίο ο Δίας είχε μεταμορφώσει σε λύκο).

Λέγεται ότι το φεστιβάλ Lupercalia, το οποίο τηρείται ακόμη, γιορταζόταν ήδη εκείνες τις ημέρες στον λόφο Palatine. Αυτός ο λόφος ονομαζόταν αρχικά Παλλάντιο, από την ομώνυμη πόλη της Αρκαδίας. το όνομα αργότερα άλλαξε σε Palatium. Ο Έβαντερ, ένας Αρκάδιος, είχε στην κατοχή του αυτή την περιοχή πολλά χρόνια πριν και είχε καθιερώσει ένα ετήσιο αρκαδικό φεστιβάλ στο οποίο νεαροί άνδρες έτρεχαν γυμνοί για σπορ και γλέντι, προς τιμήν του Πάνα Λυκαίου, τον οποίο οι Ρωμαίοι ονόμασαν αργότερα Inuus.

Το όνομα του Παλλάντιου , όπως και πολλών αρχαίων πόλεων, καλύπτεται από ετυμολογίες που αναμειγνύουν θρύλους και γενεαλογίες. Ο Βιργίλιος ισχυρίζεται ότι η πόλη ονομάστηκε προς τιμήν του Πάλλα του γιού του Εύανδρου, ενώ άλλοι συγγραφείς, όπως ο Παυσανίας και ο Δίων ο Κάσσιος, προτείνουν ότι το όνομα προέρχεται από την αρχική πόλη του Εύανδρου στην Αρκαδία.

Ο μύθος του Παλλάντιου ήταν κάτι περισσότερο από έναν αρχαίο μύθο. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ρωμαϊκής μυθολογίας. Τοποθετώντας τον Εύανδρο έναν Αρκάδιο βασιλιά, ως έναν από τους πρώτους ιδρυτές αυτού που αργότερα θα γινόταν Ρώμη, οι Ρωμαίοι δημιούργησαν μια πολιτιστική γέφυρα που εξύψωσε το μεγαλείο της Ρώμης, δείχνοντας ότι ακόμη και στις απαρχές της, είχε δεσμούς με τις πιο σεβαστές παραδόσεις και ήρωες του αρχαίου κόσμου.

Στο πέρασμα των αιώνων, η ύπαρξη της αρχαίας ελληνικής πόλης του Παλλαντίου έγινε αποδεκτή ως ιστορικό γεγονός. Συγγραφείς όπως ο Γάιος Ιούλιος Σολίνος ένας Λατίνος γραμματικός και γεωγράφος που γράφει μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ., λέει ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι ήταν ο Εύανδρος που επινόησε το όνομα Ρώμη για τη νέα πόλη.

Ακόμη και τον 19ο αιώνα, συγγραφείς όπως ο Fustel de Coulanges αναφέρουν ακόμα το Παλλάντιο στα έργα τους ως αναμφισβήτητο γεγονός.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Washington Post: Ο Τραμπ αποδυναμώνει δραστικά τη CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκτινάσσεται σήμερα ο Γενικός Δείκτης – Πράσινο κύμα και στην Ευρώπη

Καιρός αύριο: Έντονα φαινόμενα σε Δωδεκάνησα και Κρήτη – Αισθητή άνοδος θερμοκρασίας στα ανατολικά και νότια

TEMU: Διακόπτει τις απευθείας αποστολές στις ΗΠΑ – Τι αλλάζει για τους καταναλωτές

Πάνω από 20 αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σαρώνουν τη Συρία, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Axios: ΗΠΑ και Ισραήλ στα πρόθυρα συμφωνίας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

«Πολλά» ισραηλινά πλήγματα σε Δαμασκό και δυτική Συρία, σύμφωνα με το πρακτορείο SANA

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε πράσινο φως για ανταλλακτικά F-16 και εκπαίδευση στην Ουκρανία

Νέα βράβευση για τα κορυφαία ελαστικά Kumho ECSTA PS71

Μάρκο Ρούμπιο: «Τυραννία μεταμφιεσμένη» σε δημοκρατία καταγγέλλει την Γερμανία ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκτοξεύτηκε με εντυπωσιακή άνοδο πάνω από τις 1.670 μονάδες

Αιφνιδιαστική έφοδος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε αλυσίδα φροντιστηρίων: Έρευνα για παράνομες συμπράξεις

Μάντσεστερ Σίτι – Γουλβς 1-0: Κλειδώνουν το Champions League οι Πολίτες

Μικρές αναταράξεις στις Ευρωαγορές, σκαρφαλώνει στο +1,25% το ΧΑ

Μπαρτσελόνα – Μονακό 79-72: Ο Ολυμπιακός παραμένει σε αγωνία για τον αντίπαλό του στο Final Four της Euroleague

00:00 / 00:00

Αυτός είναι ο πιο γρήγορος πόλεμος στην ιστορία – Διήρκεσε λιγότερο από 40...

Ο συντομότερος πόλεμος καταγράφηκε το 1896 όταν το μικροσκοπικό αφρικανικό κρατίδιο της Ζανζιβάρης επιτέθηκε στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Συγκεκριμένα, στις 25 Αυγούστου του 1896 πέθανε ο...

Ο αυτοδίδακτος σκλάβος που έλυσε ακαριαία γρίφο που ταλαιπωρούσε επιστήμονες για ώρες!

Ο Thomas Fuller, ένας αυτοδίδακτος σκλάβος από την Αφρική, κατάφερε τη δεκαετία του 1700 να λύσει περίπλοκους μαθηματικούς γρίφους σε δευτερόλεπτα, ξεπερνώντας τους μορφωμένους...

Αποκάλυψη: Μυστικό έγγραφο της CIA ταράζει την θεωρία των εξωγήινων οντοτήτων, vid

Ένα πρόσφατο έγγραφο της CIA που αποκαλύφθηκε, φαίνεται να ταράζει τη θεωρία των εξωγήινων, καθώς αναφέρει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να έχει...

Παγώνουν το αίμα: Αυτά είναι τα στοιχειωμένα σπίτια της Αττικής – Η ιστορία που «κρύβουν»

Το άρθρο εξερευνά τα στοιχειωμένα σπίτια της Αττικής, που συνδέονται με τρομακτικές ιστορίες και θρύλους. Αναφέρεται σε διάφορα κτίρια, όπως το Σανατόριο της Πάρνηθας,...

Ουκρανός χάκερ παραδόθηκε στις ΗΠΑ για καταστροφικές επιθέσεις ransomware Nefilim

Ένας Ουκρανός, ο Άρτεμ Αλεξάντροβιτς Στρίζακ, εκδόθηκε από την Ισπανία στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει κατηγορίες σχετικά με επιθέσεις ransomware που σχετίζονται με...

Κύπρος: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την τουρκική εισβολή – Οι φρικαλεότητες των Αττίλων το...

Το άρθρο αναδεικνύει τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, εστιάζοντας στις μαρτυρίες γυναικών και ανδρών που...

Ελβετία: Αποκαλύφθηκαν άγνωστοι συνεργάτες των ναζί μετά από 80 χρόνια: H έρευνα σε...

 Νέα έγγραφα από την Ελβετία και την Αργεντινή που ήρθαν στη δημοσιότητα, αποκάλυψαν άγνωστους μέχρι σήμερα, συνεργάτες των Ναζί.Μια ομάδα ερευνητών, αποτελούμενη από ειδικούς...

Σπίτια – “μανιτάρια” του μέλλοντος: Επιστήμονες δημιούργησαν επαναστατικό δομικό υλικό από…μύκητες!

Μια ερευνητική ομάδα από τη Μοντάνα έχει αναπτύξει ένα επαναστατικό δομικό υλικό από μυκήλιο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως πλαίσιο για αυτοθεραπεία, ανοίγοντας...

Λύθηκε το «μυστήριο» με τη μούμια του ιερέα στην εκκλησία του Αγίου Θωμά...

Λύθηκε το μυστήριο γύρω από τη μούμια ιερέα σε χωριό της Αυστρίας, με τους ερευνητές να αποκαλύπτουν ότι η ταρίχευση πραγματοποιήθηκε με έναν ασυνήθιστο...

Αποκάλυψη: Οι αράχνες κατασκευάζουν ιστούς για…θωράκιση από τον θόρυβο των πόλεων

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα – Λίνκολν αποκαλύπτει ότι οι αράχνες προσαρμόζουν την κατασκευή των ιστών τους σε αστικά περιβάλλοντα, δημιουργώντας...

Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ: Τίγρης επιτέθηκε σε γυναίκα την ώρα του καυγά με τον σύζυγό...

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη σε ένα πάρκο με άγρια ζώα, όταν μια γυναίκα αποφάσισε να βγει από το αυτοκίνητό της για να διαπληκτιστεί με...

Η αληθινή προέλευση της φράσης «από μηχανής θεός»

Η φράση «από μηχανής θεός» προέρχεται από την αρχαία ελληνική θεατρική παράδοση, όπου αναφερόταν σε έναν ηθοποιό που εμφανιζόταν στη σκηνή με τη βοήθεια...

Το μυστήριο της Μούμιας του «Αποξηραμένου στον Αέρα Εφημέριου»: Ο εφημέριος που πέθανε...

Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα περνούσαν σχεδόν 300 χρόνια θαμμένοι σε φέρετρα θα κατέληγαν σε ένα σωρό από κόκαλα.Όχι όμως και ο Φραντς Ξάβερ...

Συγκλονιστική ανακάλυψη στο Μεξικό: Επιστήμονες αποκάλυψαν σε σπήλαιο θησαυρούς εξαφανισμένου πολιτισμού

Ερευνητές στο σπήλαιο Tlayócoc στο Μεξικό ανακάλυψαν στοιχεία ενός εξαφανισμένου πολιτισμού, συγκεκριμένα της εθνοτικής ομάδας Tlacotepehaus. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, βρέθηκαν τρία χαραγμένα...

Η Πομπηία αναβιώνει την τραγική της μέρα: Ευρήματα στον Οίκο του Φρίξου και της Έλλης αποκαλύπτουν μια συγκλονιστική προσπάθεια επιβίωσης

Στην Πομπηία, οι τελευταίες στιγμές των κατοίκων του Σπιτιού της Έλλης και του Φρίξου αποκαλύπτονται μέσα από πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα. Η ανασκαφή, που δημοσιεύθηκε...

“Κοιμώμενος γίγαντας”: Τεράστιο υποθαλάσσιο ηφαίστειο στις ΗΠΑ αναμένεται να εκραγεί «από μέρα σε μέρα»

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το Axial Seamount, το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, ενδέχεται να εκραγεί «ανά πάσα στιγμή», καθώς παρατηρείται φούσκωμα...

V-2: Ο θρυλικός βαλλιστικός πύραυλος που άνοιξε την πύλη για την κατάκτηση του διαστήματος

Ο V-2, ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος που κατασκευάστηκε από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ, αποτέλεσε ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα. Με ταχύτητα 5.600 χλμ/ώρα...

Θεσσαλονίκη: Ανακαλύφθηκε στον Θερμαϊκό το θρυλικό γαλλικό υποβρύχιο «Floreal» του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Στον Θερμαϊκό Κόλπο, κοντά στη Θεσσαλονίκη, ανακαλύφθηκε το γαλλικό υποβρύχιο «Floreal», το οποίο βυθίστηκε το 1918 κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ομάδα υποβρυχίων...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντενίση: «Τι με φέρατε εδώ πέρα για 5 λεπτά;» – Το ξέσπασμα της ηθοποιού...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, η Μιμή Ντενίση παραχώρησε...

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Πληγώθηκα βαθιά από τη διαθήκη του πατέρα μου – Είμαι πεπεισμένη ότι...

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη παραχώρησε μια συγκινητική συνέντευξη στην εκπομπή...

Νίκος Κοκλώνης: Ξέσπασε στο Πρωινό για τα χρέη και την Καινούργιου – «Ψέματα δεν...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, ο Νίκος Κοκλώνης απάντησε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ