Ο Λιονέλ Μέσι παρευρέθηκε στη συναυλία των Coldplay και καταχειροκροτήθηκε
Χριστίνα Μπόμπα: «Ξεφάντωσε» σε bachelorette φίλης στην Αντίπαρο (Φωτογραφίες)
Ν. Φαραντούρης για δεξίωση: «Σε αυτό το πανηγύρι δεν ήθελα να βρεθώ, την δημοκρατία την τιμάω διαφορετικά»
Παλαιό Φάληρο: Το Ανθρωποκτονιών θα συνεργαστεί με το Λιμενικό για την υπόθεση του 3χρονου κοριτσιού – Καλοκαίρι Παρέα – 28/07/2025
Πώς η Φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε τη συμφωνία που επιθυμούσε από τον Τραμπ – Η «εμπορική εκεχειρία» μετά τον «απρόβλεπτο» πόλεμο του Αμερικανού Προέδρου
AEK: Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς ετοιμάζεται για βασικός στη ρεβάνς με Χάποελ Μπερ Σεβά
Ν. Φαραντούρης για δασμούς: «Χώρες σαν την Ελλάδα βλέπουν επιβάρυνση στην οικονομία τους»
Κρυονέρι: Ερημωμένη γη η περιοχή μετά τη φωτιά – Εικόνες από το drone του newsit.gr
Η Ασημίνα Χατζηανδρέου έχει στα ώπα ώπα τον Δάντη – Τα πλάνα από την συναυλία του
Δούκα: «Δεν αντέχω! Δεν μπορώ να αγνοήσω ούτε αυτιά ούτε μάτια» – Η συγκινητική ανάρτηση με την κόρη της
Ο πρόεδρος «Νέας Αριστεράς» Αλέξης Χαρίτσης στην «Ώρα Ελλάδος»
Δροσοπηγή – Εθελοντές πυροσβέστες: Κάηκε το πυροσβεστικό τους όχημα στην πυρκαγιά – Καλοκαίρι Παρέα – 28/07/2025
Η Μαρία Σάκκαρη ανέβηκε 18 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη
Λειψυδρία: Νέος οργανισμός – «προστασία» για το νερό – Οι 5 κύριοι πυλώνες του κυβερνητικού πλάνου
Θλίψη για τον Φοίβο Δεληβοριά: Η δήλωσή του – «Βρίσκομαι στην Αμοργό και έμαθα πως…»
Καλοκαιρινές ροζ πινελιές σε θάλασσα και αέρα, φλαμίνγκο στο Ναύπλιο
Ο Απόστολος Χρήστου πέρασε στον ημιτελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος κολύμβησης στη Σιγκαπούρη
Σμαράγδα Καρύδη: Αβέβαιη η συνεργασία της με την ΕΡΤ
Κρυονέρι: Άφησε εικόνες απόλυτης καταστροφής η πυρκαγιά που έκαιγε επί 2 μέρες – Καλοκαίρι Παρέα – 28/07/2025
Τα μπάνια του λαού 50 χρόνια πριν: Μέσα στα σκουπίδια, μέσα στο νερό
//

Διαβάστε περισσότερα

Ο… πόλεμος των άστρων στην Ιλιάδα του Ομήρου

Οι μάχες στην Ιλιάδα ως αντανάκλαση των αστρικών συγκρούσεων και η σχέση των ηρώων με τους αστερισμούς του αρχαίου ουρανού
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Στην “Ιλιάδα” του Ομήρου, οι μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τρώων αντικατοπτρίζουν τις συγκρούσεις των άστρων και των αστερισμών, για την επικράτησή τους στον ουρανό.

Τι θα λέγατε αν οι ομηρικοί ήρωες, εκτός από πλάσματα του μύθου και της ιστορίας, ήταν τα λαμπρότερα αστέρια του κάθε αστερισμού; Τότε η Ιλιάδα εκτός από έπος, θα ήταν και ένας αστρικός χάρτης, ο οποίος αφηγείται την απέραντη περιπέτεια του σύμπαντος.

Από την υπόθεση αυτή ξεκίνησαν οι συγγραφείς Φλόρενς και Kένεθ Γουντ, για να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι η Ιλιάδα, εκτός από τη διήγηση ενός μεγάλου πολέμου που έγινε στο όνομα της ομορφιάς, είναι κι ένας αστρικός οδηγός, ένας ποιητικός κώδικας της αρχαίας γεωγραφίας, καθώς κι ένας αστρονομικός κατάλογος.

Εκ πρώτης όψεως, η ιδέα τους μοιάζει παράδοξη και υπερβολική. Κι όμως, πρόκειται για τα συμπεράσματα μιας έρευνας 40 χρόνων, που έρχεται να αποδείξει ότι η Ιλιάδα είναι μια αλληγορία του Σύμπαντος. Τα πορίσματα των ερευνών τους υπάρχουν στο βιβλίο Homer’s Secret Iliad (Η μυστική Ιλιάδα του Ομήρου).

Οι συγγραφείς του βιβλίου δεν είναι ακαδημαϊκοί ή επαγγελματίες αρχαιολόγοι. Αλλά μήπως ήταν αρχαιολόγος ο Ερρίκος Σλήμαν, ο οποίος, σε πείσμα των ειδικών, άρχισε ανασκαφές στο σημείο όπου πίστευε ότι βρισκόταν η αρχαία Τροία; Ή ο Βρετανός αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις, ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική B;

Συνεχιστές μιας παράδοσης

Ωστόσο, οι δυο ερευνητές δεν άρχισαν από το πουθενά. Συνέχισαν μια παράδοση την οποία ξεκίνησε η Έντνα Λάιτ, μητέρα της Φλόρενς Γουντ, της μιας εκ των δυο συγγραφέων της Μυστικής Ιλιάδας. Η γυναίκα αυτή ζούσε στο Κάνσας, το οποίο, σημειωτέον, βρίσκεται στον ίδιο γεωγραφικό παράλληλο με το Αιγαίο. Εκεί η Έντνα Λάιτ είδε για πρώτη φορά ένα σημάδι το οποίο παρέπεμπε στον αστρικό χάρτη της Ιλιάδας.

H Έντνα Λάιτ ήταν καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας. Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν ο Σαίξπηρ που είχε καταλάβει το πνεύμα της, αλλά το παράδοξο, μαγικό μυστήριο των ομηρικών επών, τα οποία άλλωστε θυμόταν σχεδόν από μνήμης και διηγούνταν στα παιδιά της.

Η Ιλιάδα του Ομήρου εικονογραφημένη (493-508 μ.Χ.). Μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τρώων. Άκρη αριστερά: ο Τεύκρος δέχεται συγχαρητήρια για τις επιτυχίες του από τον Αγαμέμνονα. Τη μάχη επιβλέπουν οι θεές Αθηνά, Ήρα και Ίριδα. Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη του Μιλάνου.

«Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τα δυο αυτά έπη… Κι όμως, κάθε φορά που τελείωνα την ανάγνωση, η αντίδρασή μου ήταν η ίδια: είχα την αίσθηση ότι ακόμη δεν είχα συλλάβει το νόημα…» γράφει η Έντνα στις σημειώσεις της. Ήταν, όπως έλεγε η ίδια, σαν να άκουγε τον ψίθυρο μιας μελωδίας που έσβηνε πίσω από μια μουσική κλιμάκωση, ή σαν να προσπαθούσε να δει τις αναπαραστάσεις ενός τεράστιου αλλά μακρινού πίνακα.

Έπειτα από πολλές παρατηρήσεις, πρόσεξε –σχεδόν κατά τύχη– μια ομοιότητα ανάμεσα στη μορφολογία του Παγασητικού Κόλπου, στο Βόλο, και στον αστερισμό του Πήγασου. Αυτή ήταν ίσως και η άκρη του νήματος για να ξεκινήσει τις υποθέσεις της γύρω από κάποια μεγάλα ερωτήματα τα οποία βασανίζουν ακόμη τους μελετητές της Ιλιάδας.

Η ταύτιση με τους αστερισμούς

Στα ομηρικά έπη υπάρχουν κάποια τμήματα που προβληματίζουν τους ερευνητές. Για παράδειγμα, η ραψωδία B της Ιλιάδας περιλαμβάνει έναν μακρύ κατάλογο των 29 στρατευμάτων των Αχαιών και των 16 στρατιών των Τρώων, που πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο: από πού έρχονταν και ποιοι ήταν οι επικεφαλής της κάθε στρατιάς.

Έχουν δοθεί κάθε είδους εξηγήσεις γι’ αυτόν τον ατελεύτητο κατάλογο που μοιάζει με δοκιμασία της μνήμης. H πρόταση της Έντνα Λάιτ ήταν ότι κάθε στρατιά είναι κι ένας αστερισμός, και ο στρατηλάτης της κάθε στρατιάς είναι το λαμπρότερο αστέρι του αστερισμού.

Μάχη μεταξύ Ελλήνων (δεξιά) και Τρώων (αριστερά) που φορούν φρυγικούς σκούφους. Η μάχη διεξάγεται υπό την εποπτεία των θεών (κέντρο). Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη του Μιλάνου.

H επιλογή κάθε αστερισμού έγινε λόγω της ομοιότητάς του με τον τόπο από τον οποίο προέρχονταν οι στρατοί. Για παράδειγμα, οι Μυκήνες εκπροσωπούν τον αστερισμό του Λέοντος, η Σπάρτη τον αστερισμό του Σκορπιού και η Τροία τη Μεγάλη Άρκτο.

Η πτώση της Τροίας αναφέρεται στην πτώση της Μεγάλης Άρκτου από τη θέση της σαν δείκτης του βορρά για να περάσει σήμερα ο βορράς στη Μικρή Άρκτο.

Από την άλλη μεριά, ο Αχιλλέας, ο μεγαλύτερος ήρωας της Ιλιάδας, είναι ο Σείριος, το λαμπρότερο άστρο του ουρανού.

O Αγαμέμνων είναι ο αστραφτερός Βασιλίσκος, ή αλλιώς το Άλφα του αστερισμού του Λέοντος.

O Μενέλαος εκπροσωπεί τον Αντάρη, που ονομάζεται και “καρδιά του Σκορπιού”.

O Οδυσσέας είναι ο Αρκτούρος, το Άλφα (δηλαδή ο μεγαλύτερος αστέρας) του Βοώτη.

Κατά τον ίδιο τρόπο, και οι 73 αρχηγοί που κατονομάζονται στον Κατάλογο των Πλοίων τοποθετούνται στον ουράνιο αυτό χάρτη.

H Έντνα κατέγραφε όλες τις παρατηρήσεις της και έπειτα τις έκρυψε σε μια κασετίνα από μαόνι. «Όταν εμείς τα παιδιά το πλησιάζαμε, ήταν έτοιμη να μας κόψει τα χέρια…», θυμάται η Φλόρενς Γουντ.

Όταν η Έντνα πέθανε, το 1991, το ζεύγος Γουντ θέλησε πρώτα να ζητήσει την άποψη των ειδικών, παρουσιάζοντας το τεράστιο υλικό σε ιστορικούς και αρχαιολόγους. Οι περισσότεροι όμως δεν δέχτηκαν καν να του ρίξουν μια ματιά. «Ποτέ δεν θα καταλάβω την παντελή απουσία περιέργειας αυτών των ανθρώπων…» λέει η Γουντ. H ιδέα ωστόσο τράβηξε την προσοχή της δρος Χέρτα φον Ντέτσεντ και των συναδέλφων της από το Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης, οι οποίοι μελετούν το νόημα των ελληνικών μύθων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπόθεση της Έντνα Λάιτ θα έβρισκε γόνιμη βάση στη λογική της ελληνικής μυθολογίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Ολύμπιοι θεοί δεν ήταν τίποτε άλλο από τους γνωστούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Για παράδειγμα, ο Κρόνος, ο Δίας, ο Άρης, η Αφροδίτη και ο Ερμής αντιστοιχούν στα φερώνυμα αστέρια. Η Ήρα είναι η Σελήνη και ο Απόλλωνας ο Ήλιος.

Από την άλλη πλευρά, σε όλα τα έργα της πρώιμης αρχαιότητας συναντάμε κοσμολογικά στοιχεία. Μήπως η ίδια η Θεογονία του Ησίοδου δεν αρχίζει με μια μελέτη του σύμπαντος; Στην αρχή ήταν το Χάος, έπειτα εμφανίστηκε η Γαία και ο Ουρανός. (Γαία αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όχι τη Γη, όπως υποθέτουν πολλοί, αλλά το κέντρο του σύμπαντος· η Γη ονομαζόταν Εστία).

Οι συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τρώων στη γη αντανακλούσαν αντίστοιχες συγκρούσεις και ανακατατάξεις στον ουρανό. Από την αρχέγονη ύλη ή Χάος, προέκυψε ο κόσμος (Ωραία Ελένη). Από την εικονογραφημένη Ιλιάδα του Ομήρου (493-508 μ.Χ.). Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη του Μιλάνου.

Με το πρωταρχικό αυτό ζευγάρι, τη Γαία και τον Ουρανό, οι πρόγονοί μας αναφέρονταν σ’ εκείνη τη μακρινή εποχή κατά την οποία η ύλη ήταν ακόμη αδιαμόρφωτη μάζα. Τα στοιχεία της δεν είχαν ξεχωρίσει και δεν είχαν πάρει την ολοκληρωμένη μορφή τους (γη, νερό, αέρας, φωτιά, αιθέρας). Στο σύμπαν επικρατούσε ακινησία. Δεν υπήρχαν ήλιοι και παντού βασίλευε θλιβερή σιωπή. Δεν υπήρχε τίποτε άλλο παρά συγκεχυμένη ύλη.

Το ότι ο Ουρανός εκθρονίστηκε από τον γιο του, τον Κρόνο, είναι μια αλληγορία της στιγμής κατά την οποία η δημιουργός και κοσμογονική δύναμη του σύμπαντος εξασφάλισε τη ζωή και έδωσε στο σύμπαν τάξη και ομορφιά.

Και το ότι ο Κρόνος εκθρονίστηκε από τον Δία, τον βασιλιά των Ολύμπιων θεών, είναι δηλωτικό της περαιτέρω συνέχισης της δημιουργίας που φτάνει έως την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους.

Οι ανθρώπινες ψυχές παρακάλεσαν τον δημιουργό να τις αφήσει να εκδηλωθούν. Και αυτός τους το επέτρεψε, δημιουργώντας τον κόσμο.

Αστρικοί συσχετισμοί

Η διαφορετική αυτή ερμηνεία των ομηρικών επών δεν ήταν άγνωστη στην αρχαιότητα. Στο έργο Ομηρικά προβλήματα, μια συλλογή αλληγοριών σε 79 κεφάλαια που φέρεται να έγραψε ο Ηράκλειτος από τον Πόντο, τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., στο κεφάλαιο 65 γίνεται ένας παρόμοιος συσχετισμός.

Το βιβλίο της Φλόρενς και του Κένεθ Γουντ, βασισμένο στις σημειώσεις που η μητέρα της Φλόρενς, Έντνα, είχε καταχωνιάσει σε εκείνο το κουτί από μαόνι, αποτελεί μια προέκταση των Ομηρικών προβλημάτων.

Ας θυμηθούμε ότι στην ιεραρχία της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, έπειτα από τους θεούς και τους Τιτάνες, έρχονται οι ημίθεοι, και έπειτα οι ήρωες, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στους θνητούς και τους αθάνατους. Γιατί λοιπόν να μην έμεινε και για εκείνους λίγη χρυσή αστερόσκονη από την αύρα του Ολύμπου;

Η σύλληψη του κατασκόπου Δόλωνα από τον Διομήδη και τον Οδυσσέα. Από την εικονογραφημένη Ιλιάδα του Ομήρου (493-508 μ.Χ.). Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη του Μιλάνου.

Οι δυο συγγραφείς παρατηρούν πως όταν ένας ήρωας σκοτώνεται σε μια μάχη, είναι επειδή το φως που εξέπεμπε το άστρο του ήταν δυνατότερο απ’ ό,τι εκείνου που τον σκότωσε. Έτσι, συσχετίζουν τις πληγές, τις ασπίδες, τα κράνη και τα άρματα των ηρώων με τη θέση τους μέσα στο σύμπαν.

Για παράδειγμα, οι πληγές που υπέστησαν οι γιοι του Πριάμου –μια στο χέρι, μια στη ζώνη και μια στον ώμο– αντιπροσωπεύουν τα αντίστοιχα άστρα στον αστερισμό του Ωρίωνος, που είναι άλλωστε και ο αστερισμός της οικογένειας του Πριάμου.

Όλα αυτά ίσως τελικά να μην είναι παρά μια ακόμη ερασιτεχνική, πολύ ποιητική ανάγνωση των ομηρικών επών. Ίσως πάλι να κρύβουν λίγη από την αλήθεια. Πάντως όλοι συμφωνούν ότι τα ομηρικά έπη ήταν τα ευαγγέλια της ελληνικής παράδοσης, τα οποία λόγω του κύρους και της μεγάλης σοφίας που έκρυβαν μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα μέχρι που κάποια στιγμή καταγράφηκαν στον πάπυρο.

Βέβαια οι χιλιετίες που μας χωρίζουν από την εποχή της αρχικής τους σύλληψης, είναι εκείνες ενός κόσμου διαφορετικού: ενός κόσμου όπου ο άνθρωπος δεν είχε λησμονήσει την αστρική του καταγωγή και δεν ήταν αποκομμένος από τις δυνάμεις του σύμπαντος.

Γι’ αυτό το λόγο και στον κόσμο του Ομήρου η ερμηνεία του σύμπαντος έχει απομνημονευθεί μέσα από τους ήχους και τους ρυθμούς ενός τυφλού ποιητή, που ωστόσο ήταν ικανός να παρατηρεί τα αστέρια…

Διαβάστε επίσης:

Ποιος ήταν ο Κατεχάκης που έδωσε το όνομά του στη γνωστή λεωφόρο;

Ο Γεώργιος Κατεχάκης, γεννημένος το 1881 στην Κρήτη, ήταν...

Δήλος: Το ιερό νησί των αρχαίων – Ακατοίκητο και μαγευτικό (φωτό)

Η Δήλος, ένα ακατοίκητο νησί με πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά,...

Λι Τσινγκ Γουέν: Η ζωή του ανθρώπου που έφτασε τα 200 χρόνια (φωτό)

Ο Λι Τσινγκ Γουέν, ένας Κινέζος βοτανολόγος και εκπαιδευτής...

Ιταλία: Βρέθηκαν ανέπαφα λείψανα τεσσάρων ατόμων σε τάφο 2.600 ετών

Στο Σαν Τζουλιάνο της κεντρικής Ιταλίας, ανακαλύφθηκε ένας άθικτος...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SPORTS πριν 2 λεπτά

Ο Λιονέλ Μέσι παρευρέθηκε στη συναυλία των Coldplay και καταχειροκροτήθηκε

Ο Λιονέλ Μέσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αντονέλα Ροκούτσο, παρευρέθηκε σε συναυλία των Coldplay στο Μαϊάμι, όπου η παρουσία…

LIFE πριν 5 λεπτά

Χριστίνα Μπόμπα: «Ξεφάντωσε» σε bachelorette φίλης στην Αντίπαρο (Φωτογραφίες)

Η Χριστίνα Μπόμπα απολαμβάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην Πάρο με την οικογένειά της, αλλά πρόσφατα επισκέφθηκε την Αντίπαρο για…

VIDEO πριν 6 λεπτά

Ν. Φαραντούρης για δεξίωση: «Σε αυτό το πανηγύρι δεν ήθελα να βρεθώ, την δημοκρατία την τιμάω διαφορετικά»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλαος Φαραντούρης, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απείχε από την επίσημη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.…

VIDEO πριν 7 λεπτά

Παλαιό Φάληρο: Το Ανθρωποκτονιών θα συνεργαστεί με το Λιμενικό για την υπόθεση του 3χρονου κοριτσιού – Καλοκαίρι Παρέα – 28/07/2025

Σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση του τραγικού συμβάντος με το 3χρονο κορίτσι στο Παλαιό Φάληρο. Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας αναλαμβάνει…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 13 λεπτά

Πώς η Φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε τη συμφωνία που επιθυμούσε από τον Τραμπ – Η «εμπορική εκεχειρία» μετά τον «απρόβλεπτο» πόλεμο του Αμερικανού Προέδρου

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατάφερε να εξασφαλίσει μια σημαντική εμπορική συμφωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο…

SPORTS πριν 15 λεπτά

AEK: Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς ετοιμάζεται για βασικός στη ρεβάνς με Χάποελ Μπερ Σεβά

Η ΑΕΚ προετοιμάζεται για τη ρεβάνς με τη Χάποελ Μπερ Σεβά, έχοντας το προβάδισμα του 1-0 από το πρώτο παιχνίδι,…

VIDEO πριν 18 λεπτά

Ν. Φαραντούρης για δασμούς: «Χώρες σαν την Ελλάδα βλέπουν επιβάρυνση στην οικονομία τους»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαος Φαραντούρης αναλύει τις επιπτώσεις της πρόσφατης συμφωνίας δασμών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 19 λεπτά

Κρυονέρι: Ερημωμένη γη η περιοχή μετά τη φωτιά – Εικόνες από το drone του newsit.gr

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή άφησε πίσω της καμένα σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα γης,…

VIDEO πριν 28 λεπτά

Η Ασημίνα Χατζηανδρέου έχει στα ώπα ώπα τον Δάντη – Τα πλάνα από την συναυλία του

Ο Χρήστος Δάντης ενθουσίασε το κοινό με μια αξέχαστη συναυλία στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ στη Θάλασσα το βράδυ της…

LIFE πριν 31 λεπτά

Δούκα: «Δεν αντέχω! Δεν μπορώ να αγνοήσω ούτε αυτιά ούτε μάτια» – Η συγκινητική ανάρτηση με την κόρη της

Η Ζέτα Δούκα, μέσα από μια συγκινητική ανάρτηση στο Instagram, εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό της ως μητέρα για…

VIDEO πριν 32 λεπτά

Ο πρόεδρος «Νέας Αριστεράς» Αλέξης Χαρίτσης στην «Ώρα Ελλάδος»

Ο πρόεδρος της «Νέας Αριστεράς» Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε σχετικά με την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη διαχείριση…

VIDEO πριν 36 λεπτά

Δροσοπηγή – Εθελοντές πυροσβέστες: Κάηκε το πυροσβεστικό τους όχημα στην πυρκαγιά – Καλοκαίρι Παρέα – 28/07/2025

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Δροσοπηγή – Εθελοντές πυροσβέστες: Κάηκε το πυροσβεστικό τους όχημα στην πυρκαγιά –…

SPORTS πριν 37 λεπτά

Η Μαρία Σάκκαρη ανέβηκε 18 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη

Η Μαρία Σάκκαρη σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, κερδίζοντας 18 θέσεις και φτάνοντας στο Νο.72, μετά την…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 46 λεπτά

Λειψυδρία: Νέος οργανισμός – «προστασία» για το νερό – Οι 5 κύριοι πυλώνες του κυβερνητικού πλάνου

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με στόχο να παρουσιάσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα έως…

LIFE πριν 51 λεπτά

Θλίψη για τον Φοίβο Δεληβοριά: Η δήλωσή του – «Βρίσκομαι στην Αμοργό και έμαθα πως…»

Ο Φοίβος Δεληβοριάς ανακοίνωσε με θλίψη τον θάνατο του Γιώργου Σωτηρόπουλου, ενός αγαπημένου οπερατέρ και προσωπικού του φίλου, μέσω μιας…

0:00 / 0:00

Ποιος ήταν ο Κατεχάκης που έδωσε το όνομά του στη γνωστή λεωφόρο;

Ο Γεώργιος Κατεχάκης, γεννημένος το 1881 στην Κρήτη, ήταν ένας σημαντικός στρατιωτικός και πολιτικός, που διακρίθηκε για τη συμμετοχή του στον Μακεδονικό Αγώνα και...

Δήλος: Το ιερό νησί των αρχαίων – Ακατοίκητο και μαγευτικό (φωτό)

Η Δήλος, ένα ακατοίκητο νησί με πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά, αποτελεί μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της...

Λι Τσινγκ Γουέν: Η ζωή του ανθρώπου που έφτασε τα 200 χρόνια (φωτό)

Ο Λι Τσινγκ Γουέν, ένας Κινέζος βοτανολόγος και εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών, φέρεται να έζησε πάνω από 200 χρόνια, με τις πηγές να διαφέρουν για...

Ιταλία: Βρέθηκαν ανέπαφα λείψανα τεσσάρων ατόμων σε τάφο 2.600 ετών

Στο Σαν Τζουλιάνο της κεντρικής Ιταλίας, ανακαλύφθηκε ένας άθικτος θολωτός τάφος ηλικίας 2.600 ετών, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για μελέτη των ετρουσκικών ταφικών εθίμων. Ο...

“Το στοιχειωμένο σπίτι στην Καλλιθέα και η συγκλονιστική ιστορία ενός μεγάλου έρωτα (φωτο)”

Στην οδό Λασκαρίδου στην Καλλιθέα, το διώροφο κτίριο της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου κρύβει έναν θρύλο για το φάντασμά της, που λέγεται ότι περιφέρεται εκεί,...

Πού κατέληξε η ελληνική επιγραφή του «10.000 π.Χ.» που είχε βρει ο Κουστώ;

Το άρθρο αναφέρεται στην εντυπωσιακή ανακάλυψη μιας λίθινης πλάκας από τον διάσημο Γάλλο εξερευνητή Ζακ Ιβ Κουστώ, η οποία φέρεται να είναι γραμμένη από...

Μυκηναίοι μαχητές: Η απόλυτη πολεμική δύναμη της εποχής τους

Το άρθρο αναλύει τη στρατιωτική υπεροχή των Μυκηναίων, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν από τους πιο εξελιγμένους στρατούς της εποχής τους. Η εξέλιξη αυτή βασίστηκε...

Οι 10 πιο αποτυχημένοι Βυζαντινοί αυτοκράτορες (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει έναν κατάλογο με τους 10 πιο αποτυχημένους Βυζαντινούς αυτοκράτορες, οι οποίοι, μέσα από τα σφάλματα και τα εγκλήματά τους, προκάλεσαν σημαντική...

Η τραγωδία που ενέπνευσε το παιδικό τραγούδι «Ήταν ένα μικρό καράβι» – Το...

Η αλήθεια είναι πως πολλοί από εμάς μεγαλώνοντας συνειδητοποιήσαμε πως οι στίχοι στο παιδικό τραγούδι “Ήταν ένα μικρό καράβι” έκρυβαν μέσα τους πολύ περίεργες...

«Δύστος»: Το ναυάγιο που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (βίντεο)

Στις 28 Δεκεμβρίου 1996, το εμπορικό φορτηγό «Δύστος» ναυάγησε ανοικτά της Κύμης, προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο. Το τραγικό περιστατικό κόστισε τη ζωή σε 20...

Η Ολυμπιακή Ανακωχή στην Αρχαία Ελλάδα

Η Ολυμπιακή Ανακωχή, που καθιερώθηκε στην αρχαία Ελλάδα τον 9ο αιώνα π.Χ., ήταν μια συμφωνία μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών για την παύση των πολέμων...

Η πρώτη φωτογραφία ανθρώπου στην ιστορία – Χρονολογία 1838! (φωτό)

Το 1838, ο Γάλλος εφευρέτης Λουί Νταγκέρ κατέγραψε την πρώτη φωτογραφία που απεικονίζει αναγνωρίσιμη ανθρώπινη μορφή, στους δρόμους του Παρισιού. Η φωτογραφία, γνωστή ως νταγκεροτυπία,...

Η «Σιδηρά Παρθένος»: Το πιο τρομακτικό εργαλείο βασανιστηρίων του Μεσαίωνα – Τι αποκαλύπτουν...

Το άρθρο εξετάζει τη «Σιδηρά Παρθένο», ένα φημισμένο μεσαιωνικό όργανο βασανιστηρίων, το οποίο στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Πρόκειται για μια μεταλλική σαρκοφάγο με καρφιά...

Αποκαλύψεις για το ναυάγιο των Αντικυθήρων: Επιστήμονες εντόπισαν δεύτερο πλοίο στην περιοχή!

Νέες ανακαλύψεις για το διάσημο ναυάγιο των Αντικυθήρων αποκαλύπτουν την πιθανότητα ύπαρξης δεύτερου πλοίου στην περιοχή. Οι πρόσφατες ανασκαφές του 2025 έφεραν στο φως ξύλινα...

Robert Maddox: Ο “Παράτολμος Εφευρέτης” που πιστεύει ότι όλα χρειάζονται τον… κινητήρα τους, vid

Ο Robert Maddox, γνωστός ως "Τρελός Επιστήμονας", έχει γίνει viral στο διαδίκτυο για την ασυνήθιστη συνήθειά του να προσθέτει κινητήρες jet σε οτιδήποτε κινείται....

Εντυπωσίασε τους πάντες! Ιταλός κρατούμενος δημιούργησε στη φυλακή τη μεγαλύτερη τοιχογραφία παγκοσμίως, vid

Ο Ιταλός καλλιτέχνης Alessandro Ciambrone δημιούργησε τη μεγαλύτερη τοιχογραφία στον κόσμο στους τοίχους της φυλακής Santa Maria Capua Vetere στην Καζέρτα της Ιταλίας, καταγράφοντας...

Το θαύμα της Φάτιμα: Η στιγμή που 70.000 άτομα είδαν τον ήλιο να «χορεύει»

Το θαύμα της Φάτιμα, που συνέβη το 1917 στην Πορτογαλία, παραμένει ένα από τα πιο γνωστά θρησκευτικά φαινόμενα, προκαλώντας συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Τρία παιδιά ισχυρίστηκαν...

Αρχαίος τάφος 100.000 ετών στο Ισραήλ αποκαλύπτει μυστικές τελετουργίες ταφής των πρώτων ανθρώπων

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν από τους παλαιότερους χώρους ταφής στον κόσμο στο σπήλαιο Τινσεμέτ στο Ισραήλ, όπου βρέθηκαν λείψανα πρώτων ανθρώπων που χρονολογούνται περίπου...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κούρκουλου – Η δήλωση μετά το περιστατικό με Ισραηλινούς: «Φερθήκατε σαν κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο»

Η Εριέττα Κούρκουλου βρέθηκε στο επίκεντρο διαδικτυακής αντιπαράθεσης μετά...

Σάκης Κατσούλης: Ζήτησε σε γάμο τη Ρουμελιώτη – Το μαγευτικό σκηνικό και το εντυπωσιακό μονόπετρο

Ο Σάκης Κατσούλης έκανε μια ρομαντική πρόταση γάμου στη...

Τραγική μοίρα: Πέμπτη βράδυ έφυγε ο Βαγγέλης Στεφανάκης, Παρασκευή πρωί γεννήθηκε το μωρό του

Ο Βαγγέλης Στεφανάκης, γνωστός για τη δολοφονία της Φαίης...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Λιονέλ Μέσι παρευρέθηκε στη συναυλία των Coldplay και καταχειροκροτήθηκε

Ο Λιονέλ Μέσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αντονέλα...

Χριστίνα Μπόμπα: «Ξεφάντωσε» σε bachelorette φίλης στην Αντίπαρο (Φωτογραφίες)

Η Χριστίνα Μπόμπα απολαμβάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην...

Ν. Φαραντούρης για δεξίωση: «Σε αυτό το πανηγύρι δεν ήθελα να βρεθώ, την δημοκρατία την τιμάω διαφορετικά»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλαος Φαραντούρης, εξηγεί τους λόγους...

Παλαιό Φάληρο: Το Ανθρωποκτονιών θα συνεργαστεί με το Λιμενικό για την υπόθεση του 3χρονου κοριτσιού – Καλοκαίρι...

Σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση του τραγικού συμβάντος με το...

Πώς η Φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε τη συμφωνία που επιθυμούσε από τον Τραμπ – Η «εμπορική εκεχειρία»...

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,...

AEK: Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς ετοιμάζεται για βασικός στη ρεβάνς με Χάποελ Μπερ Σεβά

Η ΑΕΚ προετοιμάζεται για τη ρεβάνς με τη Χάποελ...

Ν. Φαραντούρης για δασμούς: «Χώρες σαν την Ελλάδα βλέπουν επιβάρυνση στην οικονομία τους»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαος Φαραντούρης αναλύει τις επιπτώσεις...

Κρυονέρι: Ερημωμένη γη η περιοχή μετά τη φωτιά – Εικόνες από το drone του newsit.gr

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Κρυονέρι και τη...

Η Ασημίνα Χατζηανδρέου έχει στα ώπα ώπα τον Δάντη – Τα πλάνα από την συναυλία του

Ο Χρήστος Δάντης ενθουσίασε το κοινό με μια αξέχαστη...

Δούκα: «Δεν αντέχω! Δεν μπορώ να αγνοήσω ούτε αυτιά ούτε μάτια» – Η συγκινητική ανάρτηση με την...

Η Ζέτα Δούκα, μέσα από μια συγκινητική ανάρτηση στο...

Ο πρόεδρος «Νέας Αριστεράς» Αλέξης Χαρίτσης στην «Ώρα Ελλάδος»

Ο πρόεδρος της «Νέας Αριστεράς» Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε σχετικά...

Δροσοπηγή – Εθελοντές πυροσβέστες: Κάηκε το πυροσβεστικό τους όχημα στην πυρκαγιά – Καλοκαίρι Παρέα – 28/07/2025

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Δροσοπηγή...

Η Μαρία Σάκκαρη ανέβηκε 18 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη

Η Μαρία Σάκκαρη σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη...

Λειψυδρία: Νέος οργανισμός – «προστασία» για το νερό – Οι 5 κύριοι πυλώνες του κυβερνητικού πλάνου

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την αντιμετώπιση...

Θλίψη για τον Φοίβο Δεληβοριά: Η δήλωσή του – «Βρίσκομαι στην Αμοργό και έμαθα πως…»

Ο Φοίβος Δεληβοριάς ανακοίνωσε με θλίψη τον θάνατο του...

Καλοκαιρινές ροζ πινελιές σε θάλασσα και αέρα, φλαμίνγκο στο Ναύπλιο

Εντυπωσιακό θέαμα στον Υδροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου, καθώς εξήντα...

Ο Απόστολος Χρήστου πέρασε στον ημιτελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος κολύμβησης στη Σιγκαπούρη

Ο Απόστολος Χρήστου και ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης προκρίθηκαν στους...

Σμαράγδα Καρύδη: Αβέβαιη η συνεργασία της με την ΕΡΤ

Η συνεργασία της Σμαράγδας Καρύδη με την ΕΡΤ παραμένει...

Κρυονέρι: Άφησε εικόνες απόλυτης καταστροφής η πυρκαγιά που έκαιγε επί 2 μέρες – Καλοκαίρι Παρέα – 28/07/2025

Η καταστροφική πυρκαγιά στο Κρυονέρι κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις δασικής...

Τα μπάνια του λαού 50 χρόνια πριν: Μέσα στα σκουπίδια, μέσα στο νερό

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του 1976 από το Αρχείο της...

Ποιος ήταν ο Κατεχάκης που έδωσε το όνομά του στη γνωστή λεωφόρο;

Ο Γεώργιος Κατεχάκης, γεννημένος το 1881 στην Κρήτη, ήταν...

Μάστορας: Μαζί με την Καληφώνη στη Μύκονο – Η αντίδρασή τους στις κάμερες

Ο Χρήστος Μάστορας και η Γαρυφαλλιά Καληφώνη απολαμβάνουν τις...

The Chase | ΝΕΟ Πρόγραμμα 25′- 26′

Το δημοφιλές τηλεπαιχνίδι γνώσεων επιστρέφει με νέο ανανεωμένο πρόγραμμα...

Έκπληξη με το «Σόι σου»

Η σειρά «Το σόι σου» του Alpha, που αρχικά...

Κυκλοφοριακό χάος: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Παρά το γεγονός ότι η Αττική αδειάζει σταδιακά λόγω...

Δήλος: Το ιερό νησί των αρχαίων – Ακατοίκητο και μαγευτικό (φωτό)

Η Δήλος, ένα ακατοίκητο νησί με πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά,...

Αυτός είναι ο τράπερ που «άρπαξε» 900.000 ευρώ

Γνωστός τράπερ, που είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές...

Με αγώνες για το τένις οι αθλητικές μεταδόσεις της Δευτέρας (28/7)

Οι αγώνες του τένις ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα των...

Λι Τσινγκ Γουέν: Η ζωή του ανθρώπου που έφτασε τα 200 χρόνια (φωτό)

Ο Λι Τσινγκ Γουέν, ένας Κινέζος βοτανολόγος και εκπαιδευτής...

Γ. Βελλιανίτης – Ιδ. ενοικ. δωματίων: «Μέσω πλατφόρμας υπάρχει ένα επιπλέον κόστος 10 – 20%»

Ο Γιάννης Βελλιανίτης, καπετάνιος και ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στους...

Μαρινέλλα: Προκλητικό καλοκαίρι για την ίδια και την οικογένειά της – Η απόφαση που έλαβαν

Η Μαρινέλλα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, θα...

Ράνια Θρασκιά: Σόλο απόδραση στη Μύκονο – Η νυχτερινή της έξοδος

Η Ράνια Θρασκιά, γνωστή παρουσιάστρια και πολιτικός, εντοπίστηκε στη...

Καιρός: Τέλος ο καύσωνας – Έρχεται αστάθεια και βροχές την Πέμπτη

Το κύμα καύσωνα που επικράτησε στη χώρα τις προηγούμενες...

Ζάκυνθος | Αμφισβητείται η γνησιότητα του ”ροζ” βίντεο

Σάλος έχει προκληθεί στη Ζάκυνθο μετά τη διαρροή ενός...

Εφημερίδες 28/07/2025: Τα πρωτοσέλιδα

Η επισκόπηση των κύριων πρωτοσέλιδων της ημέρας αναδεικνύει τα...

Λιβύη: Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων σε Τρίπολη και Βεγγάζη – Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την απάντησή της στις ρηματικές...

Δίκη Novartis: Ο «Μάξιμος Σαράφης» εμφανίζεται σήμερα στο δικαστήριο

Η δίκη για το σκάνδαλο της Novartis φτάνει στην...

Ένοπλες δυνάμεις | Σαρωτικές αλλαγές στην δομή και τη θητεία

Ριζικές μεταρρυθμίσεις στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώθηκαν από...

Θαλάσσια πάρκα | Προκαλούν ”τρικυμία” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στο Αιγαίο έχει προκαλέσει...