Λίβανος: Δύο θάνατοι από ισραηλινές επιθέσεις στο νότο της χώρας – ΕΙΚΟΝΕΣ
Ιράν: Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ πλήττει τα βόρεια της χώρας
Αργυρώ: «Φοβερός ο Τριαντάφυλλος – Μέχρι που χόρεψα με τη Φένια»
Τριαντάφυλλος: «Με έπιασε πονοκέφαλος – Ίσως δοκίμαζα να μπω στο σπίτι του BB κάποια στιγμή»
Ο Νίκος δίνει το χέρι με τη Ζωή και τη Νάνσι
Τραμπ: Υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές υποδομές του Ιράν «εξαλείφθηκαν πλήρως» από τις αμερικανικές επιθέσεις
Ο Τριαντάφυλλος μπαίνει στο σπίτι του BB και τραγουδάει με την Ζωή!
Γ. Λάγιος: «Τώρα που σας γνώρισα, θα έκανα παρέα με όλους σας»
Γιώργος: «Έφτασα στον δικό μου προσωπικό πάτο» – Γ. Λάγιος: «Στο έρωτα, η ευαισθησία θέλει προσοχή»
Τραμπ-Έπσταϊν: Η λαμπερή ζωή, η φυλάκιση και ο Λευκός Οίκος – Πόσο φως θα ρίξουν στη σχέση τους τα έγγραφα που ζητά ο πρόεδρος;
Γαλλία: Επεισόδια στη Λιμόζ – Διαδηλωτές στόχευσαν διερχόμενα οχήματα – Εννέα αστυνομικοί τραυματίες
Αρκαδία: Το πείραμα στο Ιερό του Δία στο Όρος Λύκαιο – Τι αποκάλυψαν τα ευρήματα
Ζωή σε Νίκο: «Δεν ήθελα να σε στεναχωρήσω» – Αρνήθηκε την αγκαλιά της ο Νίκος
Νίκος: «Φοβόμουν μην μείνω άστεγος γι’ αυτό ονειρεύομαι να αγοράσω το δικό μου σπίτι»
Νάνσι σε Γιώργο: «Είσαι έτοιμος να με παντρευτείς τον Ιανουάριο;»
Μαρία Σάκκαρη: Αντιμέτωπη με την Κέιτι Μπόουτλερ στην πρεμιέρα του Mubadala Citi DC Open
Αποχώρησε ο CEO της Astronomer που εμφανίστηκε στο επίμαχο βίντεο από τη συναυλία των Coldplay
Χρήστος: «Δεν εκδηλώνω την αγάπη μου με λόγια αλλά με πράξεις»
Νάνσι: «Η κόρη μου θέλω να κυνηγήσει τα όνειρά της, να μην την σταματήσει τίποτα»
Εθνική πόλο ανδρών: Η Ελλάδα ξανά αντιμέτωπη με την Ιταλία, με στόχο την τετράδα
//

Διαβάστε περισσότερα

Τα «κόκκινα φανάρια της Τρούμπας»: Το χρονικό της θρυλικής συνοικίας του Πειραιά

Η ιστορία των κόκκινων φαναριών στην Τρούμπα: Η άνθηση και παρακμή της διαβόητης συνοικίας του Πειραιά, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το οριστικό κλείσιμο το 1967
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία της Τρούμπας, μιας κακόφημης συνοικίας του Πειραιά, που άνθισε για τρεις δεκαετίες, με τα «κόκκινα φανάρια» της να συμβολίζουν τον κόσμο του αγοραίου έρωτα. Ονομάστηκε Τρούμπα από την παραφθορά της λέξης «τρόμπα», που αναφερόταν σε μια βρύση που τροφοδοτούσε τα ατμόπλοια.

Στη δεκαετία του 1950, η περιοχή φιλοξενούσε πάνω από 500 ιερόδουλες και ήταν γεμάτη μπαρ και καμπαρέ, ενώ οι γυναίκες που εργάζονταν εκεί συχνά αντιμετώπιζαν σκληρές συνθήκες. Το 1967, η χούντα αποφάσισε το κλείσιμο της Τρούμπας, θεωρώντας την «αντικοινωνική».

Η απόφαση αυτή σήμανε το τέλος μιας εποχής, καθώς οι δρόμοι της περιοχής καθαρίστηκαν και οι γυναίκες διασκορπίστηκαν, αφήνοντας πίσω τους μια μοναδική και πολύπλοκη πολιτιστική κληρονομιά.

Πιο αναλυτικά

Τα κόκκινα φανάρια στην Τρούμπα του Πειραιά κρατήθηκαν αναμμένα για τρεις «γεμάτες» δεκαετίες. Αυτά τα φανάρια έσβησαν σαν σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου, πριν από 53 χρόνια, όταν δήμος και αστυνομία αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο στη μακρά παρουσία και προσφορά της. 

Πώς βγήκε το όνομα Τρούμπα

Τρούμπα είναι η ηχητική παραφθορά της τρόμπας, της βρύσης στο δυτικό τμήμα της Τερψιθέας (στη διασταύρωση της σημερινής λεωφόρου 2ας Μεραρχίας με την παραλιακή) απ΄ όπου για πολλά χρόνια μετά την τοπόθετησή της τη δεκαετία του 1860, τροφοδοτούνταν τα ατμόπλοια του Πειραιά.

Έτσι ονομάστηκε η περιοχή της Τερψιθέας στα σύνορα του κεντρικού λιμανιού και της Ακτής Μιαούλη ίσαμε την οδό Κολοκοτρώνη. Για την ακρίβεια, τα όρια της θρυλικής Τρούμπας εκτείνονταν ανάμεσα σε δυο εκκλησίες. Τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Σπυρίδωνα.

«Καρδιά» της ήταν η οδός Νοταρά, όπου κατά κανόνα βρίσκονταν οι οίκοι ανοχής, ξενοδοχεία που χρέωναν με την ώρα και γραφεία γιατρών εξειδικευμένων στα αφροδίσια νοσήματα… Στους γειτονικούς δρόμους, τη Φίλωνος, τη Σκουζέ και την Κολοκοτρώνη, λειτουργούσαν τα μπαρ και τα καμπαρέ.

Πώς φτιάχτηκε η Τρούμπα

Την περίοδο του Μεσοπολέμου, η δράση των εκδιδόμενων γυναικών εντοπίζεται χωροταξικά στα Βούρλα, ελώδη περιοχή της Δραπετσώνας, όπου αν δεν είσαι «απόκληρος», δεν κατοικείς…

Ειδικότερα, το 1867, υπό την πίεση των κατοίκων του Πειραιά, που διαμαρτύρονται για «χαμαιτυπεία, που ξεφυτρώνουν στην πόλη ως μανιτάρια προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες των ναυτικών», η δημοτική Αρχή αποφασίζει τη συγκέντρωση των ιεροδούλων σε σημείο, που δεν θα προσβάλλει την αισθητική και την ηθική… Αυτό το αθέατο σημείο είναι τα Βούρλα.

Έτσι, το 1876 -με ανάθεση από τον δήμο- κατασκευάζεται συγκρότημα κρατικών πορνείων, που προστατεύεται μάλιστα από τη Χωροφυλακή. Αλλά το 1937, η περιοχή επιλέγεται για εγκατάσταση σωφρονιστικού ιδρύματος και οι εκτοπισμένες πόρνες συγκεντρώνονται πέριξ της Τρούμπας -όπου λειτουργούν ήδη μπαρ και καμπαρέ- στήνοντας εκεί, αυτή τη φορά με ιδιωτική πρωτοβουλία, ένα άλλο ανθηρό βασίλειο…

Περισσότερες από 500 γυναίκες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους

Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια της Μεσογείου, τον Πειραιά, υπήρχε μια συνοικία, που ήταν το καμάρι του και η… ντροπή του» γράφει για την Τρούμπα η αείμνηστη Σπεράντζα Βρανά στο σχετικό βιβλίο της και όχι αδίκως. Από τις περιγραφές των βιβλίων, των ταινιών, των ανθρώπων που την έζησαν, προκύπτει ότι η Τρούμπα ήταν μια «άλλη» κοινωνία μέσα στην κοινωνία του Πειραιά. Ένας θορυβώδης μικρόκοσμος που ξεδιπλωνόταν ανάμεσα στα χιλιοχρησιμοποιημένα κρεβάτια των κοριτσιών της χαράς, στα σοκάκια, όπου εύκολα έβγαινε η φαλτσέτα για μια στραβή ματιά, στους γκαζοτενεκέδες που «φιλοξενούσαν» την τέχνη του παπατζή και στα μπαρ, όπου έρεε άφθονο το αλκοόλ, ειδικά όταν ερχόταν ο 6ος αμερικανικός στόλος.

Περισσότερες από 500 δηλωμένες γυναίκες όλων των ηλικιών -μαρτυρούν τα αρχεία της Αστυνομίας- πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους κατά την εξαιρετικά ανθηρή δεκαετία του 1950 στα «σπίτια» της Τρούμπας. Αλλά υπήρχαν και οι… περιστασιακές. Γυναίκες, αδήλωτες, ενίοτε νοικοκυρές, σύζυγοι και μάνες με οικονομικά προβλήματα, που σε περιόδους μεγάλης ζήτησης (όταν ερχόταν ο στόλος) … εμπλούτιζαν με την παρουσία και τη δουλειά τους την «πρώτη ύλη» των «σπιτιών» για να ενισχύσουν και το δικό τους εισόδημα. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως εκεί όλες ήταν «σπιτωμένες». Δεν πατούσε «καλντεριμιτζού» στην Τρούμπα. Κι αν έκανε το λάθος, ο «προστάτης» των κοριτσιών την έστελνε από κει που ΄ρθε. Εκεί όλοι ζούσαν για μια μπέσα. Ο λόγος του άντρα στον άντρα ήταν ιερός κι αν κάποιος τον βρόμιζε, ήξερε τη συνέχεια… Μόνοι θα καθάριζαν.

«Οι μπάτσοι στην Τρούμπα ήταν ανεπιθύμητοι. Εκεί ήταν άλλοι οι νόμοι» μαρτυρά η Σπεράντζα. Μόνο ο λόγος στη γυναίκα ήταν ανίσχυρος. Γιατί τι κι αν ήταν πόρνες;

Είχαν καρδιά και την έδιναν. Συχνά ερωτεύονταν τους «προστάτες» τους, που πουλούσαν αίσθημα και όνειρα για να τις εκμεταλλεύονται. Κι άμα ανακάλυπταν ότι αντίστοιχες υποσχέσεις έδιναν αυτοί και σε άλλες, γίνονταν άγρια θηρία και χειροδικούσαν κι αυτές και μαχαίρωναν και ρίχνανε βιτριόλια…

Ήταν αυτές οι ίδιες λαϊκές γυναίκες, που έδιωχναν από την Τρούμπα τους πιτσιρικάδες για να μη «βρομίσουν», που έφτιαχναν πρόσφορο για να πάνε στην εκκλησία την Κυριακή, που κάλυπταν με μαύρα πανιά τα κόκκινα φανάρια τους και κατέβαζαν ρολά τη Μεγάλη Εβδομάδα…

25 δραχμές η συνέρευση

Εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ΄50, η συνεύρεση με ένα κορίτσι της Τρούμπας κυμαινόταν στις 25 δραχμές κι όταν ερχόταν ο στόλος, η ταρίφα διπλασιαζόταν υπερδιπλασιαζόταν. Όλα πλήθαιναν όταν ερχόταν ο στόλος. Οι τιμές των ποτών, η δράση των παπατζήδων, η προσφορά των κοριτσιών. Έως και 40 -πολλές φορές και 50- πελάτες έφτανε να πάρει η κάθε μια σε μια μέρα και ασφαλώς τα έσοδα πολλαπλασιάζονταν. Αλλά κυρίως για τον «προστάτη» που πίεζε για μεγαλύτερη… απόδοση κι αν η προστατευόμενη δεν ανταποκρινόταν, ο πέλεκυς έπεφτε βαρύς. Και να σκεφτείς ότι λεόντεια μερίδια από κείνη την ταρίφα των 25 δραχμών έπαιρναν ο προστάτης και η τσατσά.

Το κορίτσι αρκείτο στην ασφάλιση («πουτανόσημα» τα λέγανε οι ίδιες) τη δωρεάν στέγη, το φαγητό και σ΄ ένα ισχνό χαρτζιλίκι για τα τσιγάρα και τα μικροέξοδά του… Πικρή ζωή κι ακόμα πιο πικρό το τέλος γι αυτές τις γυναίκες, που γερνούσαν γρηγορότερα απ΄ όλες κι έχαναν τη φρεσκάδα τους και κατέληγαν στον δρόμο. Αλλά εκεί, στα κακόφημα της Τρούμπας, όση λάσπη κι αν έπνιγε τα σώματα, ήταν και κάτι ψυχές που θαρρείς με το πέρασμα του χρόνου, γίνονταν πιο διάφανες, πιο καθαρές…

Κορίτσια που πόνεσαν Έλληνες και ξένους ναυτικούς, που ζούσαν με την ανάμνηση τους, που πέθαιναν κάθε μέρα και ανασταίνονταν με την επιστροφή εκείνων από τα μεγάλα ταξίδια. Κορίτσια που αγάπησαν και αγαπήθηκαν, που παντρεύτηκαν κι έφυγαν μακριά κι άλλαξαν ζωή».

«Οι χειρότεροι διώκτες τους την ημέρα ήταν οι καλύτεροι πελάτες τους τη νύχτα»

«Κορίτσια που δεν άφησαν τη μαύρη καθημερινότητά τους να βρομίσει την ψυχή τους. Κορίτσια που κρατήθηκαν μέσα τους αγνά για τα ταίρια τους.

Γιατί άμα είσαι τέτοια, μπορείς και κρατάς αμόλυντη την ψυχή σου και πιο αληθινά, πιο πιστά αγαπάς…» έλεγε η Σπεράντζα, στιγματίζοντας με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο την…«οξύμωρη ηθική μιας κοινωνίας που ευκολύνεται να ασκεί την πιο ανηλεή κριτική στην αιδώ, της οποίας η ίδια αποτελεί κομμάτι…».

Κοπέλες των οίκων δήλωναν πως «οι χειρότεροι διώκτες τους την ημέρα ήταν οι καλύτεροι πελάτες τους τη νύχτα»… Σ΄ έναν κόσμο, όπου η «ηθική» ερμηνεύεται κατά το δοκούν, ευκολότερα στιγματίζεσαι ως «ανήθικος», παρά ως «περιθωριακός» και όπως δήλωσε κάποτε ο Πειραιώτης συγγραφέας Γιάννης Κακουλίδης «στην Τρούμπα δεν κυριαρχούσε ο υπόκοσμος. Κυριαρχούσε το περιθώριο»…

Γι αυτό και ο λόγος ήταν η τιμή. Γι αυτό και οι ρεμπέτες που πλημμύρισαν την Τρούμπα με τη μουσική τους ήταν εκτοπισμένοι στο περιθώριο και πάμπολλα τραγούδια εμπνεύστηκαν από τα καλντερίμια της.

Τα δύο πρόσωπα της Τρούμπας

Όλα τα χρόνια λειτουργίας της Τρούμπας ως παραδείσου του αγοραίου έρωτα, η εικόνα της περιοχής θυμίζει τα δύο πρόσωπα του Ιανού. Το πρωί λειτουργούν εμπορικά καταστήματα, άνθρωποι περιδιαβάζουν αμέριμνοι, οικογενειάρχες τροφοδοτούν τα σπιτικά με τα παιδιά και τις γυναίκες τους. Πολλά νοικοκυριά είναι στημένα ανάμεσα στις επιχειρήσεις του πληρωμένου έρωτα. Μόλις πέφτει ο ήλιος και ανάβουν τα φώτα, το σκηνικό της Τρούμπας αλλάζει. Οι οικογένειες κλείνονται στα σπίτια τους και κάποια άλλα «σπίτια» ετοιμάζονται για το νυχτοκάματο. Οι περίφημες «μαντάμες» ή «τσατσάδες», παλιές πόρνες που λόγω περασμένης ηλικίας περνούν στην εφεδρεία της εκπόρνευσης των δικών τους κορμιών, αλλά όχι εν γένει του επαγγέλματος, ανοίγουν τον ένα μετά τον άλλο τους «οίκους ανοχής» και αντί αδρού αντιτίμου στεγάζουν κοπέλες, τα ραντεβού των οποίων κλείνουν οι ίδιες. Αλλά στην καθημαγμένη Ελλάδα της δεκαετίας του 1950 συντελούνται και κοσμοϊστορικές αλλαγές υπέρ της γυναίκας, η οποία κατά κανόνα αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Το 1956 δίνεται στο «ασθενές φύλο» το προνόμιο του «εκλέγειν» και την ίδια χρονιά η πρώτη γυναίκα υπουργός (Κοινωνικής Πρόνοιας) στην ιστορία της Ελλάδας, η Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ, εκδίδει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η λειτουργία των οίκων ανοχής ως ομαδικών εταιρισμών.

Σε κάθε «σπίτι» επιτρέπεται η εξάσκηση του επαγγέλματος από μόνον δύο ιερόδουλες. Οι «τσατσάδες» χάνουν τη δουλειά τους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων (κυρίως μικρών κατοικιών) στην Τρούμπα βρίσκουν ευκαιρία να πλουτίσουν. Συχνά επιλέγουν να αφήσουν την κατοικία τους στην περιοχή για να τη νοικιάσουν στις πεταλούδες της νύχτας με τη μέρα και για εξωφρενικά ποσά. Οι… κακές γλώσσες λένε πως ιερέας είναι ο πρώτος ιδιοκτήτης κατοικίας, την οποία ενοικίασε σε ιερόδουλες, κι έχει συμφωνήσει να εισπράττει 150 δραχμές ημερησίως! Για την ιστορία, το 1960, ο μηνιαίος μισθός ενός υπαλλήλου κυμαίνεται μεταξύ 1.500 και 3.000 δραχμών και το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη είναι περί τις 50 δραχμές!

Αλλά, έτσι κι αλλιώς, καθώς ο καιρός περνά και το βασίλειο του αγοραίου έρωτα φουντώνει, η περιοχή αποψιλώνεται από οικογένειες. Συχνά ανίδεοι ή μεθυσμένοι πελάτες εισβάλλουν σε οικογενειακές κυψέλες, τρομοκρατώντας τα μέλη τους. Τη δεκαετία του 1960 τα εναπομείναντα νοικοκυριά αναγκάζονται να τοποθετήσουν στις εισόδους των σπιτιών τους -πολλές φορές και στην Αγγλική- πινακίδες με την ένδειξη «προσοχή, σε αυτό το σπίτι κατοικεί οικογένεια»!

Στα ύψη το χρηματιστήριο της «αμαρτωλής» συνοικίας

Χρόνο με τον χρόνο -και παρά την ανακατεμένη ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, που έχει στήσει μια νέα, αυθεντική γενιά νοικοκύρηδων Πειραιωτών υποδεχόμενη νωρίτερα μετανάστες από τα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και μικρασιάτες πρόσφυγες- η Τρούμπα ενσωματώνεται στον οικιστικό ιστό του Πειραιά ως αναγκαίο κακό.

Ως «τόπος χαράς που επιβάλλεται να προσφέρει κάθε λιμάνι στον ναυτικό», αλλά και ως πηγή παραγωγής χρήματος. Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» της 13/2/1966. Ο τίτλος του κειμένου που φέρει την υπογραφή Ν.Ν., είναι «Οι εισπράξεις της Τρούμπας είναι όσες και του ΟΛΠ» και το περιεχόμενο: «Σε πραγματικό χρηματιστήριο έχει εξελιχθεί η Τρούμπα η γνωστή και άγνωστη “αμαρτωλή” συνοικία του Πειραιώς. Οι καθαρές καθημερινές εισπράξεις της- όσο και αν φανεί απίστευτο- είναι γεγονός ότι συναγωνίζονται τις καθημερινές εισπράξεις του πρώτου λιμενικού οργανισμού της χώρας, του ΟΛΠ, δηλαδή υπερβαίνουν τις 260.000 δραχμές περίπου. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε ύστερα από ειδική έρευνα στην περιοχή αυτή. Σήμερα, στο οικοδομικό τετράγωνο της Τρούμπας, στεγάζονται και εργάζονται -σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ηθών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιώς- 140 ιερόδουλοι, 16 καμπαρέ και 25 μπαρ, που συνθέτουν έναν δεύτερο οικονομικό “οργανισμό” με καθημερινά κέρδη καταπληκτικά.

Υπολογίζεται λοιπόν ότι οι 140 αυτές “χαρακτηρισμένες”- γυναίκες που δέχονται αντί 55 δραχμών γύρω στις 15 “επισκέψεις” την ημέρα- εισπράττουν αυτές μόνο συνολικά 115.000 δραχμές ημερησίως. Η Εφορία δεν τις φορολογεί. Τις φορολογούν όμως (κάθε επάγγελμα έχει τα μυστικά του πολύ δε περισσότερο το επάγγελμα του αγοραίου έρωτος) οι υπενοικιαστές ή “προστάτες”. Είναι αυτοί, που ενοικιάζουν πρώτοι τα σπίτια από τους ιδιοκτήτες τα οποία υπενοικιάζουν κατόπιν στις ιερόδουλες με το απίστευτο ενοίκιο των 300-400 δραχμών την ημέρα! Δηλαδή περίπου 9.000-12.000 δραχμές εισπράττουν τον μήνα, από τις οποίες αποκλείεται να πληρώνουν στους ιδιοκτήτες -σύμφωνα με την γνώμη των ίδιων των γυναικών- περισσότερες από 3-4000 δραχμές τον μήνα.

Και να φαντασθεί κανείς ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ενοικιαστές στην Τρούμπα οι οποίοι διαθέτουν και 4 και 5 σπίτια ο καθένας!

Τη δεύτερη θέση στη σειρά των συντελεστών που διαμορφώνουν τον τεράστιο “προϋπολογισμό” των 260.000 περίπου δραχμών που παρουσιάζει από ημέρα σε ημέρα το χρηματιστήριο της Τρούμπας κατέχουν τα καμπαρέ. Συγκεντρώνοντας σχετικά στοιχεία που αφορούν την κίνηση πελατών όλον τον χρόνο και τα διάφορα έξοδα που αντιμετωπίζουν, αποδοχές προσωπικού και καλλιτεχνικών συγκροτημάτων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι και τα 16 καμπαρέ που υπάρχουν θα πρέπει να συγκεντρώνουν την ημέρα καθαρό κέρδος γύρω στις 96.000 χιλιάδες δραχμές. Βεβαίως ο αριθμός αυτός δεν είναι απόλυτος, αλλά κυμαίνεται άλλοτε λιγότερο (όπως αυτή την εποχή) και άλλοτε περισσότερο (όπως όταν επισκέπτεται τον Πειραιά ο στόλος).

Ας σημειωθεί δε ότι οι τιμές των ποτών που σερβίρονται στα καμπαρέ αυτά δεν υπόκεινται σε αγορανομικό έλεγχο και εμφανίζονται κατά μεγάλο ποσοστό ανώτερες από τις τιμές των ελεγχομένων καταστημάτων. Αρκεί να προσθέσουμε ότι τη μικρή φιάλη της μπύρας (τιμή αγορανομίας 4,20)… την κοστολογούν προς 33 δραχμές, ενώ τη φιάλη το ουίσκι (180) προς 1.000 δραχμές.

Τέλος, υπάρχουν και τα μπαρ και δεν είναι λίγα. Είκοσι πέντε εργάζονται σήμερα και συνεχώς αυξάνονται. Κατά τους μετριότερους υπολογισμούς σε 50.000 δραχμές αντιστοιχεί το καθημερινό τους μερίδιο από τον γενικό “τζίρο” των 260.000 δραχμών περίπου».

Η Τρούμπα ως έμπνευση

Η ζωή των γυναικών της πειραϊκής «αμαρτωλής» συνοικίας που από ανάγκη ή και από επιλογή βιοπορίζονται πουλώντας το κορμί τους και συντηρώντας στρατιές προαγωγών και «τσατσάδων» γίνεται συχνά έμπνευση υπηρετών όλων των μορφών της τέχνης. Από τους λογοτέχνες της περίφημης «γενιάς του ΄30», που στα έργα τους θα βρεθεί τουλάχιστον μία αναφορά στη ζώσα τότε Τρούμπα (είναι, βλέπεις, η εποχή της μεγάλης μετανάστευσης, κατά την οποία μετανάστες και εμιγκρέδες ξεφορτώνονται καραβιές στο λιμάνι του Πειραιά) έως τους σύγχρονους συγγραφείς, που αναζητούν μαρτυρίες του παρελθόντος και καταγράφουν στο παρόν, τους Πειραιώτες Διονύση Χαριτόπουλο και Βασίλη Πισιμίση κ.α.. Μια ιδιαίτερη μνεία στη «Μπέμπα» της Τρούμπας κάνει στο βιβλίο του με τίτλο«Αναφορά στον Κύριο Κωστάκη Πρου» ο Γιάννης Κακουλίδης.

«Πριν έρθεις να ξαπλώσεις, βγάλε τα φτερά σου κρέμασε τα κάπου» του έλεγε του 15χρονου Φωκά η περπατημένη. «Μπέμπα» και πώς εκείνος να μην πέσει βαθιά, θανάσιμα, στον έρωτά της;

Αλλά και στο σινεμά. Από τον Γιώργο Τζαβέλλα που αποτυπώνει στο πρόσωπο της ηρωίδας του, της Αγνής του λιμανιού, όλη την πίκρα για τη γονική εγκατάλειψη που την οδήγησε στην Τρούμπα έως τον σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη, που φέρνει τα«Κόκκινα φανάρια» του στην Ακαδημία Κινηματογράφου, ως υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, αλλά και τον Μάνο Χατζηδάκι, που κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο για τη μουσική επένδυση της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή», με σκηνοθέτη τον Ζιλ Ντασέν και τη Μελίνα Μερκούρη στον ρόλο της πόρνης του πειραϊκού λιμανιού. Η πρωταγωνίστρια θα βραβευθεί για την ερμηνεία της με το βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών.

Καθώς μάλιστα η άνθηση της Τρούμπας συμπίπτει χρονικά με τους πειραματισμούς του ελληνικού σινεμά, η παραγωγή ταινιών με θεματολογία από τη ζωή των ανθρώπων της «αμαρτωλής» συνοικίας είναι πλούσια.

«Η Αγνή του λιμανιού» (1952), «Ποτέ την Κυριακή» (1960), «Το κάθαρμα» (1963) «Τα κόκκινα φανάρια» (1963), «Λόλα» (1964) , «Το δόλωμα» (1964), «Τρούμπα ΄67» (1967), «Καλώς ήρθε το δολάριο» (1967), «Οι βάσεις και η Βασούλα» (1975) είναι μερικές από τις γνωστές κινηματογραφικές επιτυχίες που «γέννησε» η θρυλική γειτονιά του Πειραιά.

Όσο για τη μουσική, αναμφισβήτητα η δυνατότερη έμπνευση από το χρώμα, τον ήχο, τις μυρωδιές της Τρούμπας πιστώνεται στον Σταύρο Ξαρχάκο, που «ντύνει» αριστουργηματικά τις εμβληματικές ταινίες «Λόλα» και «Κόκκινα Φανάρια», με τη Βίκυ Μοσχολιού (σε πρώτη εμφάνιση στη «Λόλα»), τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, την Πόλυ Πάνου, τον Πάνο Γαβαλά και τη Ρία Κούρτη να ερμηνεύουν επιτυχίες, που θα κρατούν για πάντα τη δική τους φωτεινή σελίδα στα χρονικά του πενταγράμμου.

Το τέλος της Τρούμπας

Κι εκεί που η Τρούμπα έχει ενταχθεί για τα καλά στο τοπικό ηχόχρωμα του ελληνικού λιμανιού, έρχεται η Χούντα και ο δήμαρχος Αριστείδης Σκυλίτσης, στις 5 Αυγούστου του 1967 αποφασίζει το λουκέτο της «αντιχριστιανικής, αντικοινωνικής και εν πάση περιπτώσει απαραδέκτου δια την κοινωνίαν του Πειραιώς καταστάσεως». Κάποιες… διεισδυτικότερες ματιές αποδίδουν αλλού τον λόγο της απόφασης. Οι εφοπλιστές εγκαθιστούν σιγά σιγά τα γραφεία τους στην ακτή Μιαούλη, σε απόσταση αναπνοής από την Τρούμπα, και μια γειτνίαση με πόρνες και περιθώριο είναι τουλάχιστον ταπεινωτική εικόνα για την επιχειρηματική δράση τους.

Η απόφαση, πάντως, αναφέρει πως σε έναν μήνα πρέπει να αποχωρήσουν τα«σπίτια της χαράς», τα οποία ασφαλώς, φεύγοντας θα πάρουν μαζί τους και την πελατεία που συντηρεί τα ξενοδοχεία, τα μπαρ και τα καμπαρέ της περιοχής. Ένας κόσμος, που τριάντα χρόνια τώρα πορεύεται με τη δική του ηθική στα καλντερίμια της Τρούμπας, εκπαραθυρώνεται, ένα μεγάλο κομμάτι του τοπικού ηχοχρώματος σβήνει, μια «αντιχριστιανική» ανορθόδοξη βιομηχανία παραγωγής χρήματος βάζει λουκέτο. Όσα σπίτια δεν κλείνουν εγκαίρως, όργανα της τάξης τα «τακτοποιούν» σε λίγες ώρες, τη 12η Σεπτεμβρίου του 1967. Οι δρόμοι της Τρούμπας «πνίγονται» στα… αμαρτωλά στρώματα, που μαζεύουν οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου. Τα κορίτσια σκορπίζουν. Άλλες ανηφορίζουν στα «σπίτια» της Αθήνας κι άλλες αναζητούν την τύχη τους σε ξένα λιμάνια. Η Τρούμπα καθαρίζει και ο Αρ. Σκυλίτσης καμαρώνει που διαφύλαξε τα χρηστά ήθη των κατοίκων, απαλλάσσοντάς τους από το «κοινωνικόν άγος»…

Τα Πρακτικά της 18ης Συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς, της γενομένης την 15η Ιουλίου 1968, ημέρα Δευτέρα και ώραν 09.30, παρουσιάζουν τα πεπραγμένα του δημάρχου κατά το έτος 1967. Η παράγραφος για την Τρούμπα αναφέρει:«Απομάκρυνσις κακοφήμων οίκων περιοχής Τρούμπας.

Ο κεντρικός τομεύς της πόλεως, περιοχή Τρούμπας ως απεκαλείτο, απετέλη τόπον ακολασίας διά των υφισταμένων κακοφήμων οίκων και της εν αυτή εγκαταστάσεως, παραμονής και εκθέσεως των ασέμνων γυναικών. Οι Πειραιείς οι οικογενειάρχαι και οι υγειώς σκεπτόμενοι πολίται, δεν διήρχοντο των οδών του τομέως αυτού […] Κατόπιν συντόμων ενεργειών μας οι κακόφημοι οίκοι εκλείσθησαν οριστικώς. Άπασαι αι άσεμναι γυναίκες απομακρύνθησαν των οδών του εν λόγω κεντρικού τομέως της πόλεως, ούτω δε εξέλειπεν το κοινωνικόν άγος εκ της περιοχής ήτις απαλλαγμένη πλέον εκ των αμαρτιών του παρελθόντος αφέθη ελευθέρα εις τους Πειραιείς ».

Διαβάστε επίσης:

Αρκαδία: Το πείραμα στο Ιερό του Δία στο Όρος Λύκαιο – Τι αποκάλυψαν τα ευρήματα

Η έρευνα της Πάμελα Τζόρνταν στο Ιερό του Δία...

Το «ιδανικό» έγκλημα τιμής στην Ελλάδα: Πώς ο δράστης εξαπάτησε τους πάντες!

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας Μανιάτης μετανάστης στη...

Το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε την Εύβοια: Δολοφόνησαν δύο παιδιά και τα έριξαν στη χαράδρα

Το 1927, στον Θεολόγο της Εύβοιας, δύο παιδιά, ένα...

Χειρουργός σοκάρει με αποκαλύψεις για την πρώτη παγκόσμια μεταμόσχευση κεφαλιού ανθρώπου

Ο Ιταλός νευροχειρουργός Δρ. Σέρτζιο Καναβέρο ισχυρίζεται ότι είναι...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

Λίβανος: Δύο θάνατοι από ισραηλινές επιθέσεις στο νότο της χώρας – ΕΙΚΟΝΕΣ

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, παρά την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Το υπουργείο Υγείας του…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Ιράν: Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ πλήττει τα βόρεια της χώρας

Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ έπληξε τα ξημερώματα της Κυριακής το βόρειο Ιράν, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό…

VIDEO πριν 3 ώρες

Αργυρώ: «Φοβερός ο Τριαντάφυλλος – Μέχρι που χόρεψα με τη Φένια»

Η ατμόσφαιρα στο σπίτι παραμένει εξαιρετικά θετική μετά την επίσκεψη του Τριαντάφυλλου. Η Αργυρώ εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για το…

VIDEO πριν 3 ώρες

Τριαντάφυλλος: «Με έπιασε πονοκέφαλος – Ίσως δοκίμαζα να μπω στο σπίτι του BB κάποια στιγμή»

Ο γνωστός τραγουδιστής Τριαντάφυλλος επισκέφθηκε το σπίτι του Big Brother και μοιράστηκε τις εντυπώσεις του στο ειδικό δωμάτιο επικοινωνίας. Κατά…

VIDEO πριν 4 ώρες

Ο Νίκος δίνει το χέρι με τη Ζωή και τη Νάνσι

Σε μια απρόσμενη εξέλιξη, κατά τη διάρκεια του χθεσινού γλεντιού, παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη προσέγγιση μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών της βραδιάς.…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 4 ώρες

Τραμπ: Υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές υποδομές του Ιράν «εξαλείφθηκαν πλήρως» από τις αμερικανικές επιθέσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές επιθέσεις σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τις κατέστρεψαν ολοσχερώς,…

VIDEO πριν 4 ώρες

Ο Τριαντάφυλλος μπαίνει στο σπίτι του BB και τραγουδάει με την Ζωή!

Ο δημοφιλής τραγουδιστής εισέρχεται στο σπίτι του Big Brother προκαλώντας έκπληξη στους διαγωνιζόμενους. Η ατμόσφαιρα γεμίζει ενθουσιασμό καθώς ο Τριαντάφυλλος…

VIDEO πριν 4 ώρες

Γ. Λάγιος: «Τώρα που σας γνώρισα, θα έκανα παρέα με όλους σας»

Συγκινητικές στιγμές στο σπίτι του Big Brother κατά την αποχώρηση του Γιώργου Λάγιου. Ο παίκτης, αφήνοντας το παιχνίδι, απευθύνθηκε στους…

VIDEO πριν 4 ώρες

Γιώργος: «Έφτασα στον δικό μου προσωπικό πάτο» – Γ. Λάγιος: «Στο έρωτα, η ευαισθησία θέλει προσοχή»

Σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση, ο Γιώργος αποκαλύπτει πώς έφτασε στο προσωπικό του ναδίρ, περιγράφοντας τις συναισθηματικές προκλήσεις που αντιμετώπισε. Παράλληλα,…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 4 ώρες

Τραμπ-Έπσταϊν: Η λαμπερή ζωή, η φυλάκιση και ο Λευκός Οίκος – Πόσο φως θα ρίξουν στη σχέση τους τα έγγραφα που ζητά ο πρόεδρος;

Το άρθρο εξετάζει τη σχέση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζέφρι Έπσταϊν, δύο ανδρών που για χρόνια εμφανίζονταν ως…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 5 ώρες

Γαλλία: Επεισόδια στη Λιμόζ – Διαδηλωτές στόχευσαν διερχόμενα οχήματα – Εννέα αστυνομικοί τραυματίες

Στη Λιμόζ της κεντρικής Γαλλίας, περίπου 100 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε διερχόμενα οχήματα με κροτίδες και άλλα αντικείμενα, προκαλώντας τραυματισμούς σε…

VIRAL πριν 5 ώρες

Αρκαδία: Το πείραμα στο Ιερό του Δία στο Όρος Λύκαιο – Τι αποκάλυψαν τα ευρήματα

Η έρευνα της Πάμελα Τζόρνταν στο Ιερό του Δία στο Λύκαιο Όρος εξερευνά τη χρήση της ψυχοακουστικής για την κατανόηση…

VIDEO πριν 5 ώρες

Ζωή σε Νίκο: «Δεν ήθελα να σε στεναχωρήσω» – Αρνήθηκε την αγκαλιά της ο Νίκος

Ένταση επικράτησε στο σπίτι όταν ο Νίκος αποτραβήχτηκε από την παρέα μετά από έντονη αντιπαράθεση με τη Ζωή. Αντιλαμβανόμενη τη…

VIDEO πριν 5 ώρες

Νίκος: «Φοβόμουν μην μείνω άστεγος γι’ αυτό ονειρεύομαι να αγοράσω το δικό μου σπίτι»

Σε μια συγκινητική εξομολόγηση στο σπίτι του Big Brother, ο Νίκος μοιράστηκε τους φόβους του για το ενδεχόμενο να μείνει…

VIDEO πριν 5 ώρες

Νάνσι σε Γιώργο: «Είσαι έτοιμος να με παντρευτείς τον Ιανουάριο;»

Σε μια απρόσμενη στιγμή, η Νάνσι έθεσε το ερώτημα γάμου στον Γιώργο, προτείνοντας τον Ιανουάριο ως πιθανή ημερομηνία για την…

0:00 / 0:00

Αρκαδία: Το πείραμα στο Ιερό του Δία στο Όρος Λύκαιο – Τι αποκάλυψαν...

Η έρευνα της Πάμελα Τζόρνταν στο Ιερό του Δία στο Λύκαιο Όρος εξερευνά τη χρήση της ψυχοακουστικής για την κατανόηση της αρχιτεκτονικής και των...

Το «ιδανικό» έγκλημα τιμής στην Ελλάδα: Πώς ο δράστης εξαπάτησε τους πάντες!

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας Μανιάτης μετανάστης στη Νέα Υόρκη επιστρέφει κρυφά στην Ελλάδα όταν μαθαίνει για την υποτιθέμενη απιστία της συζύγου του. Κρυμμένος...

Το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε την Εύβοια: Δολοφόνησαν δύο παιδιά και τα έριξαν στη χαράδρα

Το 1927, στον Θεολόγο της Εύβοιας, δύο παιδιά, ένα 5χρονο αγόρι και ένα 9χρονο κορίτσι, βρέθηκαν άγρια δολοφονημένα σε μια χαράδρα, προκαλώντας σοκ στην...

Χειρουργός σοκάρει με αποκαλύψεις για την πρώτη παγκόσμια μεταμόσχευση κεφαλιού ανθρώπου

Ο Ιταλός νευροχειρουργός Δρ. Σέρτζιο Καναβέρο ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού, μια διαδικασία που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις...

Δύτες εξερεύνησαν λίμνη και ανακάλυψαν ένα “στοιχειωμένο” αρχαίο πρόσωπο

Κατά τη διάρκεια μιας υποβρύχιας ερευνητικής αποστολής στη λίμνη Λέντνιτσα της Πολωνίας, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια ξύλινη πρόσοψη 1.000 ετών, σκαλισμένη με ένα ανθρώπινο πρόσωπο....

“Το πιο φονικό ζώο στον πλανήτη αφαιρεί τη ζωή πάνω από 1 εκατομμύριο...

Το πιο φονικό ζώο στον πλανήτη δεν είναι ούτε ο καρχαρίας ούτε η αρκούδα, αλλά το κουνούπι, το οποίο ευθύνεται για πάνω από 1...

Σπάνιες εικόνες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (φωτό)

Νέες σπάνιες φωτογραφίες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποκαλύπτουν Βρετανούς στρατιώτες να προετοιμάζονται για τις μάχες, ποζάροντας με χαμόγελα στον φωτογραφικό φακό. Αυτές οι...

Το Πείραμα του 1973: Όταν η NASA έστειλε δύο αράχνες στο διάστημα!

Το 1973, η NASA πραγματοποίησε ένα πρωτοποριακό πείραμα στέλνοντας δύο αράχνες, την Αραμπέλα και την Ανίτα, στο διάστημα για να μελετήσει αν μπορούν να...

Ιωάννης Φωκάς: Ο θρυλικός Έλληνας θαλασσοπόρος!

Ο Ιωάννης Φωκάς, γνωστός ως Χουάν ντε Φούκα, ήταν ένας σπουδαίος Έλληνας θαλασσοπόρος από την Κεφαλονιά, που εξερεύνησε τις δυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής...

Βετεράνοι ισχυρίζονται ότι μέλη της Περιοχής 51 έχασαν τη ζωή τους σε άκρως...

Μια ομάδα βετεράνων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι η έκθεση σε ραδιενέργεια στην άκρως απόρρητη βάση Περιοχή 51 τους άφησε με σοβαρές...

Η «παλιά» Θεσσαλονίκη από ψηλά – Σπάνιες αεροφωτογραφίες του 1960

Το άρθρο παρουσιάζει μια συλλογή σπάνιων αεροφωτογραφιών της Θεσσαλονίκης από τη δεκαετία του 1960, προσφέροντας μια ματιά στην αρχοντική όψη της πόλης εκείνη την...

Νικηφόρος Φωκάς: Η γέννηση ενός θρύλου (βίντεο)

Το άρθρο περιγράφει την ανασύνταξη της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά τις αρχικές ήττες από τις μουσουλμανικές δυνάμεις, εστιάζοντας στις επικές μάχες που διεξήχθησαν στις...

Βίντεο: 10 αιτίες που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διέπρεψε για αιώνες

Το άρθρο αναλύει τις δέκα κύριες αιτίες που συνέβαλαν στη μακροχρόνια επιτυχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία υπήρξε συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με πρωτεύουσα...

Εισβολή στη Νορμανδία: Η ελληνική αποστολή και το πρωτοσέλιδο στους New York Times

Το άρθρο αναδεικνύει την άγνωστη ιστορία των Ελληνοαμερικανών στρατιωτών που συμμετείχαν με θάρρος και αυταπάρνηση στην απόβαση της Νορμανδίας, γνωστή ως D-Day, κατά τον...

Πώς η γαλανόλευκη έγινε η Εθνική Σημαία της Ελλάδας

Η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας καθιερώθηκε επίσημα το 1822, κατά την Α' Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο, όπου το "Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος" όρισε τα...

Ανακαλύψτε τα κρυφά ποτάμια του Παγκρατίου και το Βατραχονήσι

Το Παγκράτι, μια από τις πιο πυκνοδομημένες συνοικίες της Αθήνας, υπήρξε κάποτε καταπράσινη περιοχή λόγω των ποταμών που τη διέσχιζαν, όπως ο Ιλισός και...

Εμπενίζερ Σκρουτζ: Η πραγματική ιστορία του άπορου Βρετανού πολιτικού που τσιγκουνευόταν ακόμη και το φαγητό

Το άρθρο αφηγείται την ιστορία του Τζον Μέγκοτ, γνωστού και ως Τζον Ελβς, ενός Βρετανού πολιτικού του 18ου αιώνα που ενέπνευσε τον Κάρολο Ντίκενς...

Χιροσίμα και Ναγκασάκι: Η ζωή πριν και μετά την πυρηνική καταστροφή του 1945 (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει τη μεταμόρφωση των πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι από την απόλυτη καταστροφή που υπέστησαν το 1945 λόγω των πυρηνικών βομβαρδισμών, μέχρι τη...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος σε κηδεία: Χήρα χορεύει μπροστά στο ανοιχτό φέρετρο του άντρα της – Βίντεο

Ένα βίντεο από κηδεία στο Περού έχει γίνει viral,...

Εντόπισε αλλόκοτο πλάσμα στο δάσος με το κινητό του, vid

Ένας άντρας κατέγραψε με το κινητό του ένα παράξενο...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίβανος: Δύο θάνατοι από ισραηλινές επιθέσεις στο νότο της χώρας – ΕΙΚΟΝΕΣ

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο,...

Ιράν: Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ πλήττει τα βόρεια της χώρας

Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ έπληξε τα ξημερώματα...

Αργυρώ: «Φοβερός ο Τριαντάφυλλος – Μέχρι που χόρεψα με τη Φένια»

Η ατμόσφαιρα στο σπίτι παραμένει εξαιρετικά θετική μετά την...

Τριαντάφυλλος: «Με έπιασε πονοκέφαλος – Ίσως δοκίμαζα να μπω στο σπίτι του BB κάποια στιγμή»

Ο γνωστός τραγουδιστής Τριαντάφυλλος επισκέφθηκε το σπίτι του Big...

Ο Νίκος δίνει το χέρι με τη Ζωή και τη Νάνσι

Σε μια απρόσμενη εξέλιξη, κατά τη διάρκεια του χθεσινού...

Ο Τριαντάφυλλος μπαίνει στο σπίτι του BB και τραγουδάει με την Ζωή!

Ο δημοφιλής τραγουδιστής εισέρχεται στο σπίτι του Big Brother...

Γ. Λάγιος: «Τώρα που σας γνώρισα, θα έκανα παρέα με όλους σας»

Συγκινητικές στιγμές στο σπίτι του Big Brother κατά την...

Γιώργος: «Έφτασα στον δικό μου προσωπικό πάτο» – Γ. Λάγιος: «Στο έρωτα, η ευαισθησία θέλει προσοχή»

Σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση, ο Γιώργος αποκαλύπτει πώς έφτασε...

Τραμπ-Έπσταϊν: Η λαμπερή ζωή, η φυλάκιση και ο Λευκός Οίκος – Πόσο φως θα ρίξουν στη σχέση...

Το άρθρο εξετάζει τη σχέση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ...

Γαλλία: Επεισόδια στη Λιμόζ – Διαδηλωτές στόχευσαν διερχόμενα οχήματα – Εννέα αστυνομικοί τραυματίες

Στη Λιμόζ της κεντρικής Γαλλίας, περίπου 100 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν...

Αρκαδία: Το πείραμα στο Ιερό του Δία στο Όρος Λύκαιο – Τι αποκάλυψαν τα ευρήματα

Η έρευνα της Πάμελα Τζόρνταν στο Ιερό του Δία...

Ζωή σε Νίκο: «Δεν ήθελα να σε στεναχωρήσω» – Αρνήθηκε την αγκαλιά της ο Νίκος

Ένταση επικράτησε στο σπίτι όταν ο Νίκος αποτραβήχτηκε από...

Νίκος: «Φοβόμουν μην μείνω άστεγος γι’ αυτό ονειρεύομαι να αγοράσω το δικό μου σπίτι»

Σε μια συγκινητική εξομολόγηση στο σπίτι του Big Brother,...

Νάνσι σε Γιώργο: «Είσαι έτοιμος να με παντρευτείς τον Ιανουάριο;»

Σε μια απρόσμενη στιγμή, η Νάνσι έθεσε το ερώτημα...

Μαρία Σάκκαρη: Αντιμέτωπη με την Κέιτι Μπόουτλερ στην πρεμιέρα του Mubadala Citi DC Open

Η Μαρία Σάκκαρη ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την Κέιτι Μπόουτλερ...

Αποχώρησε ο CEO της Astronomer που εμφανίστηκε στο επίμαχο βίντεο από τη συναυλία των Coldplay

Ο CEO της Astronomer, Άντι Μπάιρον, υπέβαλε την παραίτησή...

Χρήστος: «Δεν εκδηλώνω την αγάπη μου με λόγια αλλά με πράξεις»

Σε μια συγκινητική στιγμή εξομολόγησης στο σπίτι του Big...

Νάνσι: «Η κόρη μου θέλω να κυνηγήσει τα όνειρά της, να μην την σταματήσει τίποτα»

Σε μια συγκινητική συνέντευξη, η γνωστή τραγουδίστρια Νάνσι μοιράζεται...

Εθνική πόλο ανδρών: Η Ελλάδα ξανά αντιμέτωπη με την Ιταλία, με στόχο την τετράδα

Η εθνική ομάδα πόλο ανδρών της Ελλάδας ετοιμάζεται να...

Ζωή: «Είχα τα κιλάκια μου παλιά – Με ενοχλούσαν τα σχόλια»

Σε μια συγκινητική εξομολόγηση, η Ζωή μοιράζεται τις προσωπικές...

Αργυρώ: «Όταν ένα κορίτσι δεν έχει πάρει το χάδι του μπαμπά κάτι θα του αφήσει»

Σε μια συγκινητική συνομιλία με τον Γιώργο Λάγιο, η...

Μαριάντα Πιερίδη: Έκλεψε την παράσταση στον γάμο του Καλημέρη και της Ιακωβίδου (Βίντεο)

Το Σάββατο 19 Ιουλίου, ο Τζώνη Καλημέρης και η...

Καιρός: Καυτός αφρικανικός καύσωνας προ των πυλών – Αφόρητη ζέστη ακόμη και τη νύχτα

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει έναν από τους ισχυρότερους...

Παρασκευή Κερασιώτη: Αποκάλυψε το φύλο του μωρού που αναμένει

Η Παρασκευή Κερασιώτη, γνωστή από τη συμμετοχή της στο...

Ο γ.γ. της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ απαντά στις καταγγελίες Κοκκινάκη: «Αρκετά με τα ψέματα και τον κρυφό πόλεμο»

Ο γενικός γραμματέας της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Λευτέρης Αρχόντης, απάντησε...

Τα πρώτα μωρά από τρεις γονείς: Πώς η επιστήμη κατάφερε να προλάβει σπάνιες γενετικές ασθένειες

Στη Βρετανία, γεννήθηκαν οκτώ υγιή μωρά μέσω μιας πρωτοποριακής...

Πνευμονίδης: Ευτυχισμένος που κατάφερα να σκοράρω, είναι πρόκληση να παίζεις με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού

Ο Σταύρος Πνευμονίδης, πρωταγωνιστής στη νίκη του Ολυμπιακού επί...

Χρήστος Χολίδης – Κατερίνα Γκιουζέλη: Το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου (Βίντεο)

Ο γνωστός τραγουδιστής Χρήστος Χολίδης παντρεύτηκε την αγαπημένη του,...

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς υπέκυψε και στον Αλιασίμ στο Hopman Cup

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς υπέστη τη δεύτερη ήττα του στο...

Καύσωνας διαρκείας προ των πυλών: Πού θα χτυπήσει «κόκκινο» – Οι πιο ζεστές μέρες

Ο πρώτος καύσωνας διαρκείας του φετινού καλοκαιριού πλησιάζει με...

Στο φως στην εκπομπή «Αντιθέσεις» συγκλονιστικά ντοκουμέντα – Νέα ερωτήματα για τα Τέμπη που απαιτούν απαντήσεις

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για το δυστύχημα των Τεμπών έρχονται...

Ύπνος: Ειδικός αποκαλύπτει γιατί να μην στρώνετε το κρεβάτι σας αμέσως το πρωί – Τι να κάνετε...

Ο Dr. Gareth Nye, ειδικός στις βιοϊατρικές επιστήμες, προειδοποιεί...

Βανδή: Καλοκαιρινές αποδράσεις σε Κέρκυρα και Παξούς με τον Μπισμπίκη – Το φωτογραφικό άλμπουμ

Η Δέσποινα Βανδή και ο Βασίλης Μπισμπίκης πέρασαν το...

Προ των πυλών ο ισχυρότερος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού – Στο «κόκκινο» η Κρήτη – Δυσφορία και...

Το πρώτο ισχυρό κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού αναμένεται...

Ο Πέδρο της Λάτσιο προστάτευσε τον 8χρονο γιο του από ομοφοβικές επιθέσεις

Ο Πέδρο, ποδοσφαιριστής της Λάτσιο, υπερασπίστηκε τον 8χρονο γιο...