Πάτρα: «Εισβολή» στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία – Ξετυλίγεται το κουβάρι μετά το «λουκέτο»
Θλίψη στο Καλοκαιρινό Ραντεβού – «Σοκαρισμένοι» ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Ιωάννα Μαλέσκου
Mazda CX-6e: Το «κινεζικό» EZ-60 καταφθάνει στην Ευρώπη
Ο Ατρόμητος επισημοποίησε τη μεταγραφή του Σωτήρη Τσιλούλη από την ΑΕΚ
Αστυνομικοί αναλαμβάνουν ντελίβερι μετά τη σύλληψη “ντελιβερά”
Ειρήνη Λαγούδη: «Ο ιατροδικαστής δεν επισκέφθηκε ποτέ το σημείο ανεύρεσης της σορού» αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας
Πέτρος Φιλιππίδης: Ομόφωνη καταδίκη για δύο απόπειρες βιασμού – Ποινή τριών ετών με αναστολή
Κική Πακιρτζίδου: «Η υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη θα γραφτεί στην ιστορία»
Έφηβος τραυματίστηκε σε θαλάσσιο παιχνίδι στη Χαλκιδική – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης
Γεράσιμος Μιχέλης: Η σοβαρή ασθένεια που τον «χτύπησε» – Οι συγκλονιστικές αναρτήσεις από το νοσοκομείο
Τραμπ προς Ζελένσκι: «Αν σου παρέχω όπλα, μπορείς να πλήξεις Μόσχα και Αγία Πετρούπολη;» – Αποκάλυψη από Financial Times
Ανακαλύψτε τη διαδικασία κατασκευής του θρυλικού «Κατάνα» (βίντεο)
Διόνυσος: Σε “εγρήγορση” εξαιτίας παραμελημένων οικοπέδων!
Ο Πέτρος Φιλιππίδης απευθύνεται στον Άρειο Πάγο μετά την καταδίκη για δύο απόπειρες βιασμού
Mercedes-Benz CLA Shooting Brake: Το πρωτοποριακό ηλεκτρικό βάγκον
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξεκινά την ανανέωση του Παναθηναϊκού Σταδίου
Επέβαλαν πρόστιμο σε διαχειριστή πολυκατοικίας του 2010 για μπάζα κτηρίου από τη δεκαετία του ’60
Συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης Γερμανίδας πεζοπόρου: Έζησε 11 νύχτες στην άγρια φύση, vid
Βίντεο: Αυτοί είναι οι πιο ανθεκτικοί άνθρωποι όλων των εποχών!
Στην Λιβύη ο Γιώργος Γεραπετρίτης: «Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου»
//

Διαβάστε περισσότερα

Σίλφιο: Το θρυλικό αφροδισιακό της αρχαιότητας

Το εξαιρετικό βότανο της αρχαιότητας που προσέφερε λύσεις σε κάθε ανάγκη, από την υγεία και την αντισύλληψη μέχρι τη μαγειρική και τον έρωτα
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το σίλφιο, ένα βότανο που θεωρείται «μαγικό» από την αρχαιότητα, αποδόθηκε στον Απόλλωνα και έγινε περιζήτητο για τις αφροδισιακές και αντισυλληπτικές του ιδιότητες, καθώς και για τη χρήση του ως καρύκευμα. Φυόταν αποκλειστικά στην Κυρήνη, σημερινή Λιβύη, και η υπερκαλλιέργεια του οδήγησε στην εξαφάνισή του γύρω στον 1ο αιώνα μ.Χ.

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για πολλές θεραπευτικές και μαγειρικές εφαρμογές, καθιστώντας το κεντρικό στοιχείο της οικονομίας και της κοινωνίας τους. Παρά τις αναφορές του, οι σύγχρονοι βοτανολόγοι δεν έχουν καταφέρει να το ταυτοποιήσουν, αφήνοντας το σίλφιο να αποτελεί ένα μυστήριο της αρχαίας Ιστορίας.

Πιο αναλυτικά

Λέγεται πως ήταν ο ίδιος ο Απόλλωνας αυτός που το χάρισε στους Έλληνες θέλοντας να τους κάνει ένα δώρο που δεν θα ξεχνούσε κανείς.

Και ξαφνικά μια κοινωνία λυσσούσε πια για σίλφιο! Ήταν βλέπετε αφροδισιακό και αντισυλληπτικό τρομερό, αλλά και λαχταριστό καρύκευμα για το φαγητό.

Τα είχε όλα και κανείς δεν το έκρυβε. Μας το λέει εξάλλου ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Σωρανός ο Εφέσιος, αλλά και πλήθος άλλων Ελλήνων και Ρωμαίων.

Βλέπετε το σίλφιο (ή σύλφιο) ήταν το διασημότερο βότανο της αρχαιότητας, ένα φυτικό πασπαρτού για τα πάντα. Ήταν όμως, σαν από τραγική ειρωνεία, και όσο σπάνιο χρειαζόταν για να φτάσει να αξίζει το βάρος του σε ασήμι.

Φυόταν αποκλειστικά σε μια στενή λωρίδα γης στην Κυρήνη, εκεί στις ακτές της Βόρειας Αφρικής (σημερινή Λιβύη), και δεν ευδοκιμούσε πουθενά αλλού, φέρνοντας στον νου τη σημερινή μαστίχα της Χίου.

Όσοι το εμπορεύονταν πλούτιζαν, καθώς το λαχταρούσε όλος ο αρχαίος κόσμος. Το απαθανάτιζαν σε νομίσματα και αγγεία και το πήραν μετά οι Ρωμαίοι στέλνοντάς το στα ουράνια. Μόνο που κανείς τους δεν κατάλαβε πως η υπερεντατική του καλλιέργεια και η μαζική συγκομιδή του προσυπέγραφαν το τέλος του.

Σύντομα θα ζούσαν όλοι χωρίς σίλφιο και θα έπρεπε να βρουν πια υποκατάστατά του, αφήνοντάς το στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας να πονοκεφαλιάζει ακόμα και σήμερα τους βοτανολόγους.

Γιατί ναι μεν υπήρξε, τι ήταν όμως ακριβώς;

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν δυσανάλογα πολύ την αντισύλληψη και ήταν σε αυτό το πλαίσιο που έκαναν ένα βοτάνι να εξαφανιστεί, ένα βοτάνι που αν τους πιστέψουμε ήταν το πλέον αποτελεσματικό μέσο αντισύλληψης όλου του αρχαίου κόσμου! Αν και δεν ήταν οι Ρωμαίοι αυτοί που τα ξεκίνησαν όλα.

Το βότανο λεγόταν σίλφιο και ήταν ένα φυτό που συγγένευε πιθανότατα με τον γιγαντιαίο μάραθο ή το σέλινο. Οι σοφιστικέ Έλληνες το καλλιεργούσαν αποκλειστικά για τη ρητίνη του, αν και οι πιο χοντροκομμένοι σε αυτά Ρωμαίοι το εκμεταλλεύονταν όλο, ακόμα και για τις ρίζες του είχαν κάποια χρήση.

Σίλφιο το έλεγαν οι πρόγονοί μας και silphium οι Ρωμαίοι, αν και αυτοί του επεφύλαξαν πολλές ακόμα ονομασίες (laserpicium, lasarpicium κ.ά.). Και το χρησιμοποιούσαν για τα πάντα, από αρωματικό καρύκευμα για τη νοστιμάδα της μαγειρικής και τοπική αναλγητική αλοιφή μέχρι φάρμακο για πάμπολλες νόσους. Σχεδόν όλες! Αν και περιβόητο σε όλο τον γνωστό κόσμο δεν θα γινόταν παρά για τις διεγερτικές και αντισυλληπτικές του ιδιότητες.

Ήταν οι Θηραίοι αυτοί που το ανακάλυψαν ήδη από το 630 π.Χ., όταν ίδρυσαν την ελληνική τους αποικία στη Βόρεια Αφρική, την περίφημη Κυρήνη. Οι Έλληνες ονόμασαν την αποικία τους από την πηγή Κύρη, αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα, και εκείνος τους έκανε δώρο το σίλφιο.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Βάττος Α’ αποβιβάστηκε στην Κυρηναϊκή και οδηγήθηκε από τους γηγενείς σε μια περιοχή που είχε «τρύπα στον ουρανό», πιθανότατα γιατί έβρεχε πολύ. Εκεί υπήρχε ένα ιερό του Απόλλωνα και ο Θηραίος αποφάσισε να ιδρύσει την πόλη του τιμώντας τα ιερά εδάφη.

Όπως κι αν έχει, ο Απόλλωνας του χάρισε το σίλφιο, ένα πολύτιμο βοτάνι που συνέβαλε τα μέγιστα στη μετατροπή της πόλης σε επίκεντρο του ελληνικού πολιτισμού στα άγνωστα εδάφη, καθώς η εμπορική του εκμετάλλευση κόμιζε στην Κυρήνη πλούτη θαυμαστά.

Το σίλφιο έγινε τόσο σημαντικό για την κυρηναϊκή οικονομία που εμφανίζονταν από ένα σημείο και μετά σε κάθε σχεδόν νόμισμα της πόλης!

Σε λακωνική κύλικα (η πρώτη φωτογραφία) του 565-560 π.Χ. (Κύλιξ του Αρκεσίλα) απεικονίζεται εξάλλου ο βασιλιάς της Κυρήνης, Αρκεσίλαος Β΄, να επιβλέπει τη συγκομιδή του φυτού, τέτοια σημασία είχε για την οικονομική επιβίωση της ελληνικής αποικίας. Ήταν το απόλυτο έμβλημα της πόλης.

Γιατί το σίλφιο μετατράπηκε μαγικά σε βασικό συστατικό κάθε φαρέτρας γιατρού ή μύστη σε όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου για τα επόμενα 700 περίπου χρόνια.

Το ήξεραν φυσικά και οι Αιγύπτιοι, καθώς είναι οι δικές τους αναφορές από τον 7ο π.Χ. αιώνα που λογίζονται οι παλιότερες. Και αυτός ο σπουδαίος πολιτισμός το χρησιμοποιούσε ως ιατρικό βοήθημα για αντισύλληψη και άμβλωση, αλλά και ως πανάκεια σχεδόν για τα πάντα, από πονόλαιμο και βήχα μέχρι και θεραπεία για τη λέπρα.

Ήταν όμως και το άλλο: τόσο οι Αιγύπτιοι όσο και οι Μινωίτες είχαν συγκεκριμένο ιδεόγραμμα (γλύφο) που αντιπροσώπευε το σίλφιο! Κάτι που αναδεικνύει τη σημαντικότητά του για τους πρώιμους αυτούς μεσογειακούς πολιτισμούς.

Ας μην ξεχνάμε πως το σίλφιο έβρισκε εφαρμογή σχεδόν στα πάντα και χρησιμοποιούνταν κάθε τμήμα του, από το κοτσάνι και τις ρίζες μέχρι και τον πολύτιμο χυμό του.

Έχει υποστηριχτεί μάλιστα ιστορικά πως η κλασική αρχαιότητα περιστράφηκε εν πολλοίς γύρω από το σίλφιο, ένα βότανο-πανάκεια. Οι Έλληνες, ας πούμε, το λάτρευαν και ως εύγευστο καρύκευμα για το φαγητό τους. Το αγαπούσαν με πάθος και το έβαζαν στα πάντα, σαν τον σημερινό μαϊντανό ένα πράμα.

Όπως μας παραδίδουν οι πρόγονοί μας, στο φαγητό χάριζε μια έντονη και πικάντικη γεύση, αντίστοιχη πιθανότατα με το σκόρδο, χωρίς ωστόσο τη βαριά μυρωδιά του.

Οι Έλληνες αποξήραιναν τον χυμό του για τη μαγειρική του χρήση, ενώ οι πάντα υπερβολικοί Ρωμαίοι το έτρωγαν ολόκληρο. Ακόμα και τις ρίζες του γεύονταν, τις οποίες διατηρούσαν στο ξίδι.

Το φυτό ήταν τόσο παινεμένο ως μπαχαρικό που έφτασαν -τόσο στην κλασική όσο και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα- να πληρώνουν όσο τίποτα τα ζώα που είχαν βοσκήσει στο σίλφιο, γιατί πίστευαν πως έδινε καλύτερη γεύση στο κρέας τους!

Ακόμα και συνταγές έχουν φτάσει ως τις μέρες μας με το νόστιμο καρύκευμα: Ο δραματικός ποιητής Άλεξις μας λέει πως για να φτιάξουμε ωραία σαφρίδια «τους βγάζεις τα βράγχια, τα ξεπλένεις, τα καθαρίζεις, τα ανοίγεις στα δύο, τα στρώνεις, τα αλευρώνεις, τα αλείφεις με σίλφιο και τα καλύπτεις με τυρί, αλάτι και ρίγανη».

Ο πλατωνικός φιλόσοφος Ξενοκράτης μοιράζεται μαζί μας το μυστικό για νοστιμότατες φούσκες (τα οστρακοειδή): «Τις κόβουμε, ξεπλένουμε και περιχύνουμε με κυρηναϊκό σίλφιο, απήγανο, άλμη και ξίδι ή φρέσκια μέντα σε ξίδι και γλυκό κρασί».

Αλλά και ο Αθηναίος στους «Δειπνοσοφισταί» του αναφέρει πως έτρωγαν παστό ψάρι, μαριναρισμένο με κρασί, λάδι και σίλφιο. Ως τη ρωμαϊκή εποχή, το βότανο είχε γίνει τόσο λατρεμένο που εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις συνταγές της μαγειρικής «Βίβλου» των Ρωμαίων, τον τσελεμεντέ του Καίλιου Απίκιου («Περί μαγειρικής»)!

Κι ας μην ξεχνάμε ότι είναι και πάλι το σίλφιο που μοστράρεται ακόμα και στη μεγαλύτερη λέξη ολάκερης της Ιστορίας, κληρονομιά του τρομερού Αριστοφάνη αυτή (τη συναντάμε στις «Εκκλησιάζουσες»): «Λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιολιπαρομε λιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκ λοπελειολαγωοσιραιοβαφητραγανοπτερυγών».

Τι μαγικό είχε η κυρηναϊκή χερσόνησος και φύτρωνε αποκλειστικά εκεί το σίλφιο, κανείς δεν ξέρει. Σε μια στενή λωρίδα της ακτής, 200×50 χιλιόμετρα περίπου, όπως μας παραδίδεται, έβγαινε το θαυματουργό φυτό και αρνούνταν πεισματικά να ευδοκιμήσει οπουδήποτε αλλού.

Κι αν το προσπάθησαν οι αρχαίοι! Εφτακόσια χρόνια το πάλευαν όλοι, Μινωίτες, Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ρωμαίοι και κάθε άλλος λαός της Μεσογείου, μάταια όμως. Μόνο η Κυρήνη είχε το προνόμιο να πλουτίζει από το σίλφιο, πάει και τέλειωσε.

Την ίδια ώρα, το θαυματουργό χορτάρι είχε και πολλές θεραπευτικές χρήσεις, αν και είναι δύσκολο να αποτιμήσουμε με σύγχρονους ιατρικούς όρους την αποτελεσματικότητά τους. Από πονόλαιμο, πυρετό και δυσπεψία μέχρι αφροδίσια νοσήματα (κονδυλώματα) και ανεπιθύμητες κυήσεις λεγόταν πως θεράπευε, ποιος να πει όμως με αποφασιστικότητα;

Ο Ιπποκράτης ενδεχομένως, που παρότρυνε τους ασθενείς του: «Όταν εξέχει το έντερο και δεν επιστρέφει στη θέση του, ξύστε σε μικρά κομμάτια το καλύτερο και πιο συμπαγές σίλφιον και εφαρμόστε το ως κατάπλασμα».

Αλλά και ο Θεόφραστος ο Ερέσιος και ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος το παρομοίαζαν με την «Ηράκλεια Πανάκεια», λέγοντάς μας πως το σκιανθές φυτό ήταν κατάλληλο για όλες τις ασθένειες.

Ήταν πάντως αναμφίβολα η αντισυλληπτική του δράση που έκανε τους Έλληνες να το προτιμούν και τους Ρωμαίους να το λατρεύουν! Ακόμα και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος το καταμαρτυρεί, όταν υπαινίσσεται πως το σίλφιο μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για «την απομάκρυνση των υγρών που εκκρίνονται στην εμμηνόρροια». Ιδιότητες που συναντάμε εξάλλου ακόμα και σήμερα στα συγγενικά του είδη, όπως ο μαϊντανός.

Το βότανο εμφανίζεται και στην «Περιγραφή της Ελλάδος» του Παυσανία, σε μια ιστορία των Διόσκουρων που παραθέτει κατά τη διαμονή τους στο σπίτι του Σπαρτιάτη Φορμίωνος: «Γιατί, έτσι συνέβη, ότι η παρθένος κόρη του που ζούσε σε αυτό. Από την επόμενη μέρα, αυτή η παρθένα με όλη την κοριτσίστικη αμφίεσή της, είχε εξαφανιστεί και στην αίθουσα βρέθηκαν εικόνες των Διοσκούρων, ένα τραπέζι και σίλφιον πάνω σε αυτό».

Το σίλφιο με τη λατινική του ονομασία (laserpicium) παίζει και σε ποίημα του Κάτουλλου προς την ερωμένη του Λεσβία, διαδραματίζοντας έτσι σαφή ρόλο στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Δεν είναι καθόλου απίθανο λοιπόν να ήταν φαρμακολογικά δραστικό στην πρόληψη ή ακόμα και τη διακοπή της κύησης. Ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε πάντως ως αντισυλληπτικό και μέσο για την άμβλωση.

Την ίδια στιγμή, ο ανθός του χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή αρωμάτων, καθώς οι αρχαίοι εκμεταλλεύονταν κάθε τετραγωνικό εκατοστό του.

Τι απέγινε

Φυτό-χρυσός για την Κυρήνη, φυτό-πανάκεια για τον αρχαίο κόσμο και ένα φυτικό βιάγκρα για όλους τους άλλους, το σίλφιο δεν έμελλε να μακροημερεύσει, καθώς κανείς δεν σκέφτηκε το μέλλον του. Οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που το ξετίναξαν ουσιαστικά, γενικεύοντας τη χρήση του και την υπερκαλλιέργειά του.

Ακόμα και τα καλύτερα ζώα τους έστελναν να τραφούν με κυρηναϊκό σίλφιο, για να αποκτήσουν νόστιμο κρέας και τιμή στα ουράνια. Ήταν οι μαγειρικές και προπάντων οι αντισυλληπτικές του ιδιότητες που προσυπέγραψαν το ηχηρό του τέλος. Κάποια στιγμή περί τον 1ο αιώνα μ.Χ. δεν φύτρωνε απλώς άλλο!

Η υπερκαλλιέργεια και οι οπλές των ζώων κατέστρεψαν το εύθραυστο οικοσύστημα των κυρηναϊκών ακτών, στέλνοντας το σίλφιο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Σύμφωνα με τον θρύλο, που μας παραδίδει ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος («Φυσική Ιστορία»), ήταν ο αυτοκράτορας Νέρων αυτός που γεύτηκε το τελευταίο ποτέ κλαράκι του: «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν υπάρχει καθόλου σίλφιο … λένε πως το τελευταίο βλαστάρι που βρέθηκε, απ’ όσο θυμούνται οι άνθρωποι, στάλθηκε στον αυτοκράτορα Νέρωνα». Και του στάλθηκε ως κάτι το αξιοπερίεργο, όπως μας λέει ο Πλίνιος.

Μέσα σε μερικές δεκαετίες, το ήδη σπάνιο σίλφιο εξαφανίστηκε. Τώρα όλοι αναπολούσαν τις εποχές που ο Ιούλιος Καίσαρας είχε φροντίσει δαιμόνια να πάρει στην κατοχή του μεγάλες ποσότητες του φυτού, τις οποίες παραχώρησε κάποια στιγμή στα δημόσια ταμεία του ρωμαϊκού κράτους. Καθώς μέχρι τότε άξιζε πραγματικό ασήμι. Οι Ρωμαίοι το έλεγαν άλλωστε χωρίς περιστροφές πως «ο χυμός του σίλφιου αξίζει το βάρος του σε δηνάρια»!

Ακόμα και μετά την εξαφάνισή του βέβαια συνέχισε να αναφέρεται στους καταλόγους των αρωματικών φυτών, περνώντας από τον έναν στον άλλο μέχρι και τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Ο Θεόφραστος επιβεβαιώνει («Περί φυτών ιστορία») πως το σίλφιο δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί και ήταν η φήμη για τις αντισυλληπτικές ιδιότητες που ανέπτυξε τον 3ο-2ο αιώνα π.Χ. που έφεραν το οριστικό του τέλος. Ο Στράβωνας πάλι μας λέει πως ήταν οι λαοί της ερήμου αυτοί που κατέστρεψαν τις ρίζες του.

Ακόμα και σήμερα οι βοτανολόγοι δεν έχουν καταφέρει να το ταυτοποιήσουν, έχουν κυκλοφορήσει πάντως αρκετές εικασίες για την οικογένεια των φυτών στην οποία πιθανώς ανήκε.

Γεγονός είναι πως ο αρχαίος κόσμος δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς σίλφιο, γι’ αυτό και οι άντρες του Αλέξανδρου βρήκαν στην Περσία ένα παρόμοιο φυτό, το οποίο στερούνταν ωστόσο τη γεύση ή τις θαυματουργές ιδιότητες του αυθεντικού.

Ήταν η ασαφοετίδα (ή ασαφέτιδα), που κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα στην Ινδία. Οι Ρωμαίοι την υποδέχτηκαν αρχικά με ενθουσιασμό, γρήγορα κατάλαβαν όμως πως σίλφιο δεν ήταν κατά κανέναν τρόπο.

Το καταμαρτυρεί και ο Διοσκουρίδης («Περί ύλης ιατρικής»): «Το κυρηναϊκό [το σίλφιο] έχει ένα πολύ υγιεινό άρωμα, που ελάχιστα το προσέχει κανείς στην αναπνοή. Αντίθετα, το μηδικό [ασαφοετίδα] είναι λιγότερο δυνατό και έχει χειρότερη μυρωδιά»…

Το παγκόσμιο σύμβολο της αγάπης

Έχουμε ακούσει πως το σύμβολο της καρδιάς, που δεν μοιάζει φυσικά σε τίποτα με την πραγματική καρδιά, έλκει πίσω του πολλούς θρύλους για την ύπαρξή του. Άλλοι λένε πως πρόκειται για μεσαιωνική αναπαράσταση διαφόρων φυτών (φύλλα συκής, κισσός ή ακόμα και νούφαρα) και άλλοι πάλι υποθέτουν πως το σχήμα της αγάπης έχει να κάνει πολύ με τη γυναικεία ανατομία (εφηβαίο).

Κι όμως, η πρώτη ποτέ παρόμοια αναπαράσταση μας έρχεται από το ασημένιο νόμισμα της Κυρήνης του 6ου-5ου αιώνα π.Χ., εκεί δηλαδή όπου ο σπόρος/καρπός του σίλφιου παραμοιάζει με το οικουμενικό σύμβολο της αγάπης και του έρωτα!

Κι έτσι αρκετοί ιστορικοί τοποθετούν τη γέννησή του πολύ πριν από τον Μεσαίωνα και συγκεκριμένα κάπου, κάπως, κάποτε στην Κυρηναϊκή.

Κι ενώ η σύνδεση σίλφιου και σεξ είναι κάτι παραπάνω από προφανής και ιστορικά καταγεγραμμένη, όπως υπαινίσσονται εξάλλου και ο Παυσανίας και ο Κάτουλλος, μια τέτοια υπόθεση θα παραμείνει αναγκαστικά στη σφαίρα της ιστορικής φαντασίας.

Σε άλλο κυρηναϊκό νόμισμα βλέπουμε μια γυναίκα να κρατά στο χέρι της γερμένο ένα κλαδί του φυτού, έτσι ώστε το άνθος του να δείχνει τα γεννητικά της όργανα.

Αν το σίλφιο παραμένει ακόμα μαζί μας με τη μορφή του ρομάντζου και της αγάπης, αυτό μόνο οι ερωτευμένοι το ξέρουν.


Διαβάστε επίσης:

Ανακαλύψτε τη διαδικασία κατασκευής του θρυλικού «Κατάνα» (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει τη μοναδική διαδικασία κατασκευής του ιαπωνικού...

Συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης Γερμανίδας πεζοπόρου: Έζησε 11 νύχτες στην άγρια φύση, vid

Η Carolina Wilga, μια 26χρονη Γερμανίδα πεζοπόρος, επιβίωσε για...

Βίντεο: Αυτοί είναι οι πιο ανθεκτικοί άνθρωποι όλων των εποχών!

Το άρθρο παρουσιάζει πέντε από τους πιο ανθεκτικούς ανθρώπους...

Η «πιο ανατριχιαστική φωτογραφία που έχει καταγραφεί ποτέ» – Η συγκλονιστική ιστορία

Το 1901, η γαλλική κοινωνία συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

VIDEO πριν 42 δευτερόλεπτα

Πάτρα: «Εισβολή» στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία – Ξετυλίγεται το κουβάρι μετά το «λουκέτο»

Σοβαρή κρίση έχει ξεσπάσει στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας μετά την απόφαση για προσωρινή αναστολή λειτουργίας της. Η απόφαση αυτή…

LIFE πριν 4 λεπτά

Θλίψη στο Καλοκαιρινό Ραντεβού – «Σοκαρισμένοι» ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Ιωάννα Μαλέσκου

Το πρωί της Τρίτης 15 Ιουλίου, στο πλατό της εκπομπής "Καλοκαιρινό Ραντεβού" του OPEN, η Ιωάννα Μαλέσκου και ο Λάμπρος…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 6 λεπτά

Mazda CX-6e: Το «κινεζικό» EZ-60 καταφθάνει στην Ευρώπη

Η Mazda, σε συνεργασία με την κινεζική Changan, φέρνει στην Ευρώπη το νέο crossover CX-6e, το οποίο βασίζεται στο κινεζικό…

SPORTS πριν 10 λεπτά

Ο Ατρόμητος επισημοποίησε τη μεταγραφή του Σωτήρη Τσιλούλη από την ΑΕΚ

Ο Ατρόμητος ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση του Σωτήρη Τσιλούλη από την ΑΕΚ, με τον 30χρονο εξτρέμ να υπογράφει διετές συμβόλαιο.…

VIDEO πριν 13 λεπτά

Αστυνομικοί αναλαμβάνουν ντελίβερι μετά τη σύλληψη “ντελιβερά”

Ασυνήθιστο περιστατικό καταγράφηκε στο Τέμπε της Αριζόνα, όταν αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη ενός διανομέα φαγητού κατά τη διάρκεια της εθνικής…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 14 λεπτά

Ειρήνη Λαγούδη: «Ο ιατροδικαστής δεν επισκέφθηκε ποτέ το σημείο ανεύρεσης της σορού» αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας

Η υπόθεση του μυστηριώδους θανάτου της Ειρήνης Λαγούδη επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς ο δικηγόρος της οικογένειας, Βασίλης Ταουξής, αποκαλύπτει ότι…

VIDEO πριν 15 λεπτά

Πέτρος Φιλιππίδης: Ομόφωνη καταδίκη για δύο απόπειρες βιασμού – Ποινή τριών ετών με αναστολή

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη για δύο απόπειρες βιασμού, επιβάλλοντάς του ποινή τριών ετών με αναστολή.…

VIDEO πριν 17 λεπτά

Κική Πακιρτζίδου: «Η υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη θα γραφτεί στην ιστορία»

Η γνωστή δικηγόρος Κική Πακιρτζίδου αναλύει τις νομικές πτυχές της υπόθεσης του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, χαρακτηρίζοντάς την ως ορόσημο για…

VIDEO πριν 18 λεπτά

Έφηβος τραυματίστηκε σε θαλάσσιο παιχνίδι στη Χαλκιδική – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε σε παραλία της Χαλκιδικής όταν ένας 16χρονος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια θαλάσσιου παιχνιδιού. Το περιστατικό συνέβη το…

LIFE πριν 20 λεπτά

Γεράσιμος Μιχέλης: Η σοβαρή ασθένεια που τον «χτύπησε» – Οι συγκλονιστικές αναρτήσεις από το νοσοκομείο

Ο αγαπημένος ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής έφυγε από τη ζωή μετά από σιωπηλή και αξιοπρεπή μάχη με σοβαρή ασθένεια, προκαλώντας βαθιά…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 26 λεπτά

Τραμπ προς Ζελένσκι: «Αν σου παρέχω όπλα, μπορείς να πλήξεις Μόσχα και Αγία Πετρούπολη;» – Αποκάλυψη από Financial Times

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να ενθάρρυνε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας,…

VIRAL πριν 27 λεπτά

Ανακαλύψτε τη διαδικασία κατασκευής του θρυλικού «Κατάνα» (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει τη μοναδική διαδικασία κατασκευής του ιαπωνικού σπαθιού «κατάνα», το οποίο θεωρείται ως απόλυτο όπλο στα χέρια ενός…

VIDEO πριν 28 λεπτά

Διόνυσος: Σε “εγρήγορση” εξαιτίας παραμελημένων οικοπέδων!

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι κάτοικοι του Διονύσου εξαιτίας των πολλών ακαθάριστων οικοπέδων στην περιοχή. Η συσσώρευση ξερών χόρτων και…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 30 λεπτά

Ο Πέτρος Φιλιππίδης απευθύνεται στον Άρειο Πάγο μετά την καταδίκη για δύο απόπειρες βιασμού

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, μέσω του δικηγόρου του, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει στον Άρειο Πάγο μετά την καταδίκη του…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 31 λεπτά

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake: Το πρωτοποριακό ηλεκτρικό βάγκον

Η Mercedes-Benz παρουσίασε την ηλεκτρική έκδοση του CLA Shooting Brake, το πρώτο ηλεκτρικό στέισον βάγκον της εταιρείας. Το νέο μοντέλο…

0:00 / 0:00

Ανακαλύψτε τη διαδικασία κατασκευής του θρυλικού «Κατάνα» (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει τη μοναδική διαδικασία κατασκευής του ιαπωνικού σπαθιού «κατάνα», το οποίο θεωρείται ως απόλυτο όπλο στα χέρια ενός έμπειρου χρήστη. Το κατάνα διακρίνεται...

Συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης Γερμανίδας πεζοπόρου: Έζησε 11 νύχτες στην άγρια φύση, vid

Η Carolina Wilga, μια 26χρονη Γερμανίδα πεζοπόρος, επιβίωσε για 11 νύχτες στην άγρια φύση της απομακρυσμένης αυστραλιανής ενδοχώρας, αφού το αυτοκίνητό της κόλλησε σε...

Βίντεο: Αυτοί είναι οι πιο ανθεκτικοί άνθρωποι όλων των εποχών!

Το άρθρο παρουσιάζει πέντε από τους πιο ανθεκτικούς ανθρώπους στην ιστορία, οι οποίοι ξεχώρισαν για τις εξαιρετικές τους ικανότητες και το θάρρος τους σε...

Η «πιο ανατριχιαστική φωτογραφία που έχει καταγραφεί ποτέ» – Η συγκλονιστική ιστορία

Το 1901, η γαλλική κοινωνία συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη μιας σοκαριστικής υπόθεσης κακοποίησης: η Blanche Monnier, κόρη μιας διακεκριμένης οικογένειας, βρέθηκε φυλακισμένη σε μια...

Ελίκη: Η αρχαία ελληνική πόλη που επιβίωσε από σεισμούς και τσουνάμι αιώνων

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής πόλης Ελίκης, η οποία κατάφερε να επιβιώσει από πολλαπλές σεισμικές καταστροφές και τσουνάμι για 3.000 χρόνια. Οι...

Δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες ενώνονται σε μία με μάζα μεγαλύτερη από τον Ήλιο!

Δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες συγχωνεύτηκαν σε μία τεράστια, με μάζα που ξεπερνάει 225 φορές αυτή του Ήλιου, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες μέσω ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων. Το...

Αϊνού: Οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στην Ιαπωνία μετά την αρχαία εκστρατεία του Διονύσου

Το άρθρο εξετάζει την πιθανή ιστορική σύνδεση μεταξύ των Αϊνού της Ιαπωνίας και των αρχαίων Ελλήνων, υποστηρίζοντας ότι οι Αϊνού, γνωστοί ως "η λευκή...

Η NASA ανακάλυψε πλανήτη «υπερ-Γη» που εκπέμπει μυστηριώδες σήμα

Η NASA ανακάλυψε έναν μυστηριώδη πλανήτη, τον TOI-1846 b, που βρίσκεται 154 έτη φωτός μακριά και ανήκει στην κατηγορία των «υπερ-Γη». Ο πλανήτης είναι σχεδόν...

Τζάκι Κένεντι: Η γυναίκα που την είχε συναρπάσει – Ποια ήταν η αιτία

Η νέα βιογραφία του Τζ. Ράντι Ταραμπορέλι αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη σχέση της Τζάκι Κένεντι με την ερωμένη του συζύγου της, Μαίρη Μέγιερ. Παρόλο που...

Λεπροκομείο Χίου: Ένα κτίριο με «αινιγματικό» παρελθόν (φωτό, βίντεο)

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του Λεπροκομείου της Χίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1378 και υπήρξε το αρχαιότερο στην Ελλάδα και πιθανώς στην Ευρώπη. Παρά...

Πάντα επίκαιρο: Η ιστορία και η ετυμολογία της λέξης «λαμόγιο»

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία και την ετυμολογία της λέξης «λαμόγιο», η οποία χρησιμοποιείται στην ελληνική γλώσσα για να περιγράψει τους διεφθαρμένους και απατεώνες. Αρχικά,...

Πώς απέφευγαν τα διαζύγια στον Μεσαίωνα (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει τους ακραίους και συχνά βίαιους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι του Μεσαίωνα και των επόμενων αιώνων προσπαθούσαν να αποτρέψουν ή...

Ισαάκ Νεύτων: Η πιο… αμφιλεγόμενη ιδιοφυία!

Ο Ισαάκ Νεύτων, γεννημένος το 1642 στην Αγγλία, είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία της επιστήμης. Παρά τη δύσκολη παιδική του ηλικία...

John Dunlop: Η ιστορία του κτηνίατρου που ανακάλυψε το φουσκωτό ελαστικό! (φωτό)

Ο John Boyd Dunlop, αρχικά κτηνίατρος, εφηύρε το φουσκωτό ελαστικό το 1887 για να βοηθήσει τον γιο του σε αγώνες τρίκυκλων. Η επιτυχία του ελαστικού...

Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης

Σύμφωνα με το μύθο των Ελλήνων, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων της...

Ποια ήταν η αρχική λέξη που πρόφερε ο πρωτόγονος άνθρωπος;

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το επιφώνημα «Ντο», γνωστό από τον Χόμερ Σίμπσον, ήταν μια από τις πρώτες λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρωτόγονος άνθρωπος. Η μελέτη...

Έλληνες και εκεί: Ποια είναι η χώρα με τα δεκάδες ελληνικά χωριά! (βίντεο)

Είναι γνωστό πως οι Έλληνες έχουν γυρίσει, εδώ και χιλιάδες χρόνια όλον τον πλανήτη.Ένα από τα μέρη που βρέθηκαν και βρίσκονται είναι η Γεωργία!...

Η άγνωστη ιστορία του λεμονιού – Πότε ήρθε στην Ευρώπη

Το λεμόνι αποτελούσε σύμβολο κοινωνικής θέσης για την αρχαία Ρωμαϊκή ελίτ, σύμφωνα με ερευνητές.Ενώ τα οπωροφόρα κίτρου είναι γνωστά στις Μεσογειακές περιοχές σήμερα, τα...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πασχάλη Τερζή – «Ένας ανεπανάληπτος καλλιτέχνης»

Ψευδείς ειδήσεις και φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για...

Σπύρος Μπιμπίλας: Η συγκινητική του δήλωση – «Μόλις μας ενημέρωσαν ότι απεβίωσε…»

Ο Σπύρος Μπιμπίλας ανακοίνωσε μέσω του Instagram τον θάνατο...

Παντελής Παντελίδης: Η σημερινή εικόνα του τάφου του, 9 χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα (Φωτογραφία)

Σχεδόν εννέα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του αγαπημένου...

Ιωάννα Μαλέσκου: Η συγκινητική φωτογραφία με τον Κωνσταντίνο Δανιά και την κόρη τους

Η Ιωάννα Μαλέσκου, γνωστή παρουσιάστρια, πρόσφατα μοιράστηκε μια σπάνια...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πάτρα: «Εισβολή» στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία – Ξετυλίγεται το κουβάρι μετά το «λουκέτο»

Σοβαρή κρίση έχει ξεσπάσει στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας...

Mazda CX-6e: Το «κινεζικό» EZ-60 καταφθάνει στην Ευρώπη

Η Mazda, σε συνεργασία με την κινεζική Changan, φέρνει...

Ο Ατρόμητος επισημοποίησε τη μεταγραφή του Σωτήρη Τσιλούλη από την ΑΕΚ

Ο Ατρόμητος ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση του Σωτήρη Τσιλούλη...

Αστυνομικοί αναλαμβάνουν ντελίβερι μετά τη σύλληψη “ντελιβερά”

Ασυνήθιστο περιστατικό καταγράφηκε στο Τέμπε της Αριζόνα, όταν αστυνομικοί...

Ειρήνη Λαγούδη: «Ο ιατροδικαστής δεν επισκέφθηκε ποτέ το σημείο ανεύρεσης της σορού» αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας

Η υπόθεση του μυστηριώδους θανάτου της Ειρήνης Λαγούδη επανέρχεται...

Πέτρος Φιλιππίδης: Ομόφωνη καταδίκη για δύο απόπειρες βιασμού – Ποινή τριών ετών με αναστολή

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη...

Κική Πακιρτζίδου: «Η υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη θα γραφτεί στην ιστορία»

Η γνωστή δικηγόρος Κική Πακιρτζίδου αναλύει τις νομικές πτυχές...

Έφηβος τραυματίστηκε σε θαλάσσιο παιχνίδι στη Χαλκιδική – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε σε παραλία της Χαλκιδικής όταν ένας...

Γεράσιμος Μιχέλης: Η σοβαρή ασθένεια που τον «χτύπησε» – Οι συγκλονιστικές αναρτήσεις από το νοσοκομείο

Ο αγαπημένος ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής έφυγε από τη ζωή...

Ανακαλύψτε τη διαδικασία κατασκευής του θρυλικού «Κατάνα» (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει τη μοναδική διαδικασία κατασκευής του ιαπωνικού...

Διόνυσος: Σε “εγρήγορση” εξαιτίας παραμελημένων οικοπέδων!

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι κάτοικοι του Διονύσου εξαιτίας...

Ο Πέτρος Φιλιππίδης απευθύνεται στον Άρειο Πάγο μετά την καταδίκη για δύο απόπειρες βιασμού

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, μέσω του δικηγόρου του, ανακοίνωσε την...

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake: Το πρωτοποριακό ηλεκτρικό βάγκον

Η Mercedes-Benz παρουσίασε την ηλεκτρική έκδοση του CLA Shooting...

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξεκινά την ανανέωση του Παναθηναϊκού Σταδίου

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει την ανακαίνιση του Παναθηναϊκού Σταδίου,...

Επέβαλαν πρόστιμο σε διαχειριστή πολυκατοικίας του 2010 για μπάζα κτηρίου από τη δεκαετία του ’60

Παράδοξη περίπτωση γραφειοκρατικής αυθαιρεσίας σημειώθηκε στο Δήμο Κηφισιάς, όταν...

Συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης Γερμανίδας πεζοπόρου: Έζησε 11 νύχτες στην άγρια φύση, vid

Η Carolina Wilga, μια 26χρονη Γερμανίδα πεζοπόρος, επιβίωσε για...

Βίντεο: Αυτοί είναι οι πιο ανθεκτικοί άνθρωποι όλων των εποχών!

Το άρθρο παρουσιάζει πέντε από τους πιο ανθεκτικούς ανθρώπους...

Στην Λιβύη ο Γιώργος Γεραπετρίτης: «Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου»

Μήνυμα ειρήνης και καλής γειτονίας έστειλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλαίσιο της επίσκεψής...

Α. Σπυρόπουλος: «Η Γεννηματά κατήγγειλε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2021»

Στην εκπομπή "Αταίριαστοι", ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος...

Η «πιο ανατριχιαστική φωτογραφία που έχει καταγραφεί ποτέ» – Η συγκλονιστική ιστορία

Το 1901, η γαλλική κοινωνία συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη...

Οι δικηγόροι των θυμάτων για την απόφαση του Φιλιππίδη – «Η ποινή είναι ήπια!»

Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο...

Hestia Luxury Apartments: Η απόλυτη αστική εμπειρία στις πιο ζωντανές περιοχές της Αθήνας

Η Hestia Luxury Apartments προσφέρει μια μοναδική εμπειρία διαμονής...

Χαλκιδική: 16χρονος τραυματίστηκε σε θαλάσσιο παιχνίδι στη Σίβηρη – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του

Ένας 16χρονος τραυματίστηκε σε θαλάσσιο παιχνίδι τύπου δαχτυλίδι στη...

Ο Ν. Υποφάντης κανόνισε επίσκεψη σε παθολόγο μέσω του 1566

Το νέο σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού 1566 τέθηκε σε λειτουργία,...

Η Καίτη Γαρμπή ερμηνεύει το «Απορώ», με τον Διονύση Σχοινά δίπλα της

Μια μαγική βραδιά μουσικής πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο θέατρο Γης...

Αλέξανδρος Μίντζιας: Επιβλήθηκε η χαμηλότερη ποινή στον Πέτρο Φιλιππίδη

Ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Μίντζιας σχολιάζει την απόφαση του δικαστηρίου...

Βασίλιε Μίτσιτς απορρίπτει τα 18 εκατομμύρια της Χάποελ για χάρη του Ολυμπιακού, αναφέρει ιταλικό ρεπορτάζ

Ο Σέρβος γκαρντ Βασίλιε Μίτσιτς, σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα,...

Ο Γ. Γεραπετρίτης στη Λιβύη: «Όλα τα προβλήματα επιλύονται με διάλογο»

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Στη...

Έλον Μασκ: Χαμός στα social media με τον χάρτη επέκτασης της υπηρεσίας Robotaxi της Tesla – Σχόλια...

Η Tesla επέκτεινε τη ζώνη εξυπηρέτησης του πολυαναμενόμενου φιλόδοξου...

Αγορά Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης στις 1.964,41 μονάδες, αυξημένος κατά 0,56% – Ενίσχυση του ευρώ συνεχίζεται

Στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης...

Στο νοσοκομείο Τρικάλων άνδρας μετά από δάγκωμα αράχνης “μαύρης χήρας”

Συναγερμός έχει σημάνει στα Τρίκαλα μετά το περιστατικό με...

Η Σταματίνα Σκαρβέλη διαγωνίστηκε στο LA Throws Cup, μόλις τρεις ημέρες μετά το ατύχημα στις ΗΠΑ

Η πρωταθλήτρια της σφυροβολίας, Σταματίνα Σκαρβέλη, βρέθηκε αντιμέτωπη με...

Μπιμπίλας: Η εκτενής ανάρτηση για τον Φιλιππίδη – «Εύχομαι να μην είχε αυτή την κατάληξη η φιλία...

Ο Σπύρος Μπιμπίλας, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του...

Η BMW M2 M Performance πανέτοιμη για αγωνιστική δράση στην πίστα

Η BMW M2 M Performance ετοιμάζεται να κατακτήσει τις...

8th InvestGR Forum 2025: Ελλάδα, Πρωτοπόρος της Περιοχής

Το Ωδείο Αθηνών φιλοξενεί τις εργασίες του φετινού InvestGR...

Πέτρος Φιλιππίδης: Η δεύτερη καταγγέλλουσα αποκαλύπτει για πρώτη φορά τη δικαίωσή της

Με έντονη συγκίνηση και αίσθημα δικαίωσης, η δεύτερη γυναίκα...