Η Σαουδική Αραβία παρουσίασε το ρομπότ «Manara» στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καθοδηγεί τους προσκυνητές σε 11 γλώσσες, προσφέροντας θρησκευτική καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο. Ανάμεσα στις γλώσσες περιλαμβάνονται τα Αραβικά, Αγγλικά, Ουρντού και Βενγκάλι.
Το ρομπότ, που αναπτύχθηκε σε τρεις μήνες, συνδυάζει παραδοσιακά ισλαμικά στοιχεία με σύγχρονη τεχνολογία, διαθέτοντας οθόνη αφής και προηγμένα συστήματα πλοήγησης. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Χατζ, οι αρχές προγραμματίζουν επίσης την εφαρμογή έξυπνων εργαλείων διαχείρισης πλήθους.
Το «Manara» αντικατοπτρίζει την ευρύτερη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στις θρησκευτικές πρακτικές.
Πιο αναλυτικά
Η Σαουδική Αραβία παρουσίασε στη Μέκκα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης «Μανάρα» για να καθοδηγεί τους προσκυνητές σε 11 γλώσσες
Ένας προσκυνητής αλληλεπιδρά με το ρομπότ Manara με τεχνητή νοημοσύνη μέσα στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας.
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια προσκυνητές από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στη Μέκκα για να εκτελέσουν το Χατζ, έναν από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ.
Με το Χατζ να αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 Ιουνίου και να ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν μια τεράστια εισροή πιστών στον ιερότερο τόπο του Ισλάμ.
Στο πλαίσιο αυτών των προετοιμασιών, οι αξιωματούχοι παρουσίασαν τη δεύτερη έκδοση του «Ρομπότ Manara (Φάρος)» στο Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα. Το ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τους προσκυνητές παρέχοντας θρησκευτική καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο σε πολλές γλώσσες.
Σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην ευρύτερη στρατηγική του βασιλείου για τη συγχώνευση της παράδοσης με την τεχνολογία και τη βελτίωση της εμπειρίας όσων επισκέπτονται τα Δύο Ιερά Τζαμιά.
Αναπτύχθηκε από την Duraya Company και την SWB Technical Development Company σε μόλις τρεις μήνες, το ρομπότ αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να ενσωματώσει την τεχνολογία στη θρησκευτική εμπειρία.
Ρομπότ παρέχει θρησκευτική καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο σε 11 γλώσσες
Το ρομπότ Manara χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων με επαληθευμένες θρησκευτικές αποφάσεις (φατβά) που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη για να απαντά σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τη Σαρία.
Υποστηρίζει τουλάχιστον 11 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Αραβικών, των Αγγλικών, των Ουρντού, των Βενγκάλι και των Μαλαισιανών, εξυπηρετώντας ένα μεγάλο μέρος παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας.
Για ερωτήσεις που δεν εμπίπτουν στη βάση δεδομένων, το ρομπότ διευκολύνει βιντεοκλήσεις με εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς.
Η Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων δήλωσε ότι το ρομπότ «λειτουργεί ως έξυπνη αναφορά για θρησκευτικά ερωτήματα, προσφέροντας απευθείας βιντεοκλήσεις με μουφτήδες για αναπάντητα ερωτήματα».
Η σύγχρονη τεχνολογία συναντά την παράδοση μέσω του σχεδιασμού και της λειτουργικότητας
Σχεδιασμένο με ισλαμικά διακοσμητικά μοτίβα που αντανακλούν την αρχιτεκτονική των Δύο Ιερών Τζαμιών, το ρομπότ συνδυάζει πολιτιστικά στοιχεία με προηγμένη μηχανική.
Διαθέτει οθόνη αφής 21 ιντσών, μπροστινές και κάτω κάμερες υψηλής ανάλυσης, μικρόφωνο υψηλής ποιότητας και ηχεία.
Η τετράτροχη βάση του περιλαμβάνει ένα έξυπνο σύστημα στάσης για ομαλή πλοήγηση μέσα στο τζαμί και λειτουργεί μέσω ασύρματου δικτύου 5G.
Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η ανανεωμένη έκδοση εξισορροπεί την παράδοση και τον νεωτερισμό, συνδυάζοντας προηγμένη λειτουργικότητα με αισθητικά στοιχεία οικεία στους προσκυνητές.
Η προετοιμασία για το Χατζ περιλαμβάνει έξυπνα εργαλεία διαχείρισης πλήθους.
Παράλληλα με το ρομπότ, οι αρχές αναπτύσσουν μια σειρά από έξυπνα συστήματα διαχείρισης πλήθους για να διαχειριστούν την αναμενόμενη αύξηση των επισκεπτών.
Αυτά περιλαμβάνουν αισθητήρες εδάφους και συσκευές ανάγνωσης πυλών σε βασικά σημεία εισόδου τζαμιών, εργαλεία παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο για τη διαχείριση της ροής πεζών και επιτήρηση με τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση συμφόρησης και την ανακατεύθυνση της κίνησης ανάλογα με τις ανάγκες.
Καθώς πλησιάζει η περίοδος του Χατζ, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τη Σαουδική Αραβία υπογραμμίζει μια στροφή προς λύσεις υψηλής τεχνολογίας που στοχεύουν στη διατήρηση της ιερότητας του προσκυνήματος, βελτιώνοντας παράλληλα τη συνολική εμπειρία για εκατομμύρια συμμετέχοντες.
Ευρύτερη ώθηση στη ρομποτική
Το ρομπότ Manara αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εθνικού ενδιαφέροντος για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Νωρίτερα φέτος, η Σαουδική Αραβία είχε παρουσίασει τη «Sara», το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ της χώρας που σχεδιάστηκε για να αντικατοπτρίζει τις εθνικές αξίες και να αλληλεπιδρά με το κοινό.
Η Σάρα μπορεί να διεξάγει βασικές συνομιλίες στα αραβικά και τα αγγλικά και αναπτύχθηκε για να αντιπροσωπεύει την πολιτιστική και κοινωνική ταυτότητα του Βασιλείου μέσω διαλόγου που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και αναγνώρισης προσώπου.
Η Σαουδική Αραβία προωθεί σταθερά τις δυνατότητες ρομποτικής της, χρησιμοποιώντας τες για την ενίσχυση τόσο της πολιτιστικής παρουσίας της, όσο και των θρησκευτικών υπηρεσιών.