Το Cazu Marzu, γνωστό ως το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο, παρασκευάζεται στη Σαρδηνία και περιέχει ζωντανές προνύμφες της μύγας του τυριού.
Η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρές πεπτικές μολύνσεις, με συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος και διάρροια.
Αν και έχει απαγορευτεί σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, παραμένει δημοφιλές στη Σαρδηνία, όπου οι ντόπιοι το θεωρούν λιχουδιά, παρά την τρομακτική του εμφάνιση και τις πιθανές κινδύνους για την υγεία.
Πιο αναλυτικά
Το τυρί είναι ένα πεντανόστιμο συνοδευτικό πολλών φαγητών ενώ πολλοί το απολαμβάνουν και σκέτο.
Αλλά δεν είναι όλα τα τυριά καλά. Στην πραγματικότητα, μερικά από αυτά είναι εντελώς τρομακτικά – και μάλιστα επικίνδυνα.
Ας δούμε το casu marzu, το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο. Τι κάνει αυτό το τυρί τόσο επικίνδυνο, θα ρωτήσετε; Λοιπόν, αυτό το τυρί παρασκευάζεται με τη βοήθεια των προνυμφών της μύγας του τυριού, Piophila casei , και είναι ακόμα ζωντανές και μέσα στο τυρί όταν το τρώνε οι άνθρωποι.
Το Casu marzu παρασκευάζεται στη Σαρδηνία και αυτή η λιχουδιά θεωρείται τόσο επικίνδυνη που έχει απαγορευτεί σε αρκετά μέρη – συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Ιταλίας. Ακόμα και η ματιά σε φωτογραφίες του τυριού είναι κάπως ενοχλητική, καθώς τα σκουλήκια που βοηθούν στην παρασκευή του τυριού είναι διαδεδομένα σε αυτό. Είναι επίσης εξαιρετικά δραστήρια και είναι ικανά να πηδούν έως και 15 εκατοστά στον αέρα.
Δείτε τα σχετικά video:
Ο κύριος λόγος που το casu marzu θεωρείται το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο, ωστόσο, οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση του τυριού —ακόμα κι αν με κάποιο τρόπο απαλλαγείτε από τα περισσότερα από τα σκουλήκια στο τυρί στο πιάτο σας – κινδυνεύετε από μόλυνση του πεπτικού σας συστήματος.
Είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο ζήτημα και όταν οι ασθενείς μολυνθούν με την πάθηση, μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, έμετος και διάρροια. Μερικοί μολυσμένοι ασθενείς μπορεί ακόμη και να είναι ασυμπτωματικοί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα γνωρίζουν ότι έχουν σκουλήκια που ζουν μέσα τους, επειδή δεν θα εμφανίσουν κανένα σημάδι της λοίμωξης.
Παρά το γεγονός ότι θεωρείται το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο, το casu marzu θεωρείται μια εξαιρετική λιχουδιά που απολαμβάνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Σαρδηνία. Κάποιοι μάλιστα έχουν πει ότι δεν πρόσεξαν καθόλου τα σκουλήκια όταν το έτρωγαν. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω, λαμβάνοντας υπόψη πόσο πολύ φαίνεται να πηδούν, αλλά ίσως αυτοί οι άνθρωποι στάθηκαν τυχεροί.