Λωρίδα της Γάζας: 43 θάνατοι από ισραηλινές επιθέσεις την Κυριακή
Απειλείται το one-pedal στα ηλεκτρικά οχήματα;
Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν 3-0: Οι Λονδρέζοι με εντυπωσιακή εμφάνιση σήκωσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
ΗΠΑ: Συναγερμός στο Κεντάκι μετά από πυροβολισμούς σε ναό
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο NBA Summer League
Ειρήνη Μουρτζούκου: «Αποδείξεις δείχνουν ότι η μητέρα του Παναγιωτάκη ευθύνεται για τον θάνατό του» αναφέρει ο δικηγόρος της
Ντόναλντ Τραμπ: Παρών στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων – Η θεαματική άφιξή του και ο στρατιωτικός χαιρετισμός
Η Τατιάνα Γκούσιν κατέκτησε την κορυφή στο μίτινγκ της Μασσαλίας
Τραμπ: Το «κύμα» δασμών απομονώνει την Ουάσινγκτον – Ο αναδυόμενος παγκόσμιος εμπορικός χάρτης χωρίς τις ΗΠΑ και ο ρόλος της Ε.Ε.
Τατιάνα Στεφανίδου: Φωτογραφίζεται με μπικίνι στον Δοκό με φόντο το ηλιοβασίλεμα
ΑΕΚ: Εκτός επιλογών Νίκολιτς οι Μήτογλου, Σιμάνσκι, Φερνάντες και Τσιλούλης
Ο Ρόμπι Γουίλιαμς και η Λάουρα Παουζίνι ενθουσίασαν το κοινό πριν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων
Ουκρανία: Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι πραγματικός – Τι θα συμβεί αν «πέσει» το Κίεβο, με αγωνία για τη «μεγάλη ανακοίνωση» Τραμπ
Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι τώρα η σταρ του ελληνικού σινεμά μετά το ατύχημά της
Η «σκοτεινή ιατροδικαστική υπηρεσία» Πατρών αποδίδει σε αυτοκτονία το θάνατο της Ειρήνης Λαγούδη: Η ανάρτηση – «φωτιά» για την πολυσυζητημένη υπόθεση
Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν ζωντανά ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων
Ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει το Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων
Κολωνάκι: Στη ΜΕΘ ο 46χρονος που χτυπήθηκε από τζιπ – Ο παρκαδόρος επιχείρησε να το σταματήσει με τα χέρια του
Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν ζωντανά ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων
Τζόκερ κλήρωση 2934: Οι σημερινοί τυχεροί αριθμοί
//

Διαβάστε περισσότερα

Πολωνία 1980-1981: Η αυγή της κατάρρευσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας

Η άνοδος του συνδικάτου Αλληλεγγύη στην Πολωνία και οι πιέσεις προς τη Σοβιετική Ένωση, που σηματοδότησαν την αρχή της κατάρρευσης του κομμουνιστικού καθεστώτος
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναλύει την κρίσιμη περίοδο της Πολωνίας από το 1980 έως το 1981, όταν οι Πολωνοί εργαζόμενοι, υπό την ηγεσία του Λεχ Βαλέσα, ίδρυσαν το ανεξάρτητο συνδικάτο «Αλληλεγγύη» και ξεκίνησαν μαζικές απεργίες κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος. Η εξέγερση αυτή προκάλεσε ανησυχία στη σοβιετική ηγεσία, η οποία φοβόταν την εξάπλωση της αναταραχής και σε άλλες χώρες του ανατολικού μπλοκ.

Παρά τις πιέσεις για στρατιωτική επέμβαση, ο σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ αποφάσισε να μην εισβάλει, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο για ευρύτερη αστάθεια. Τελικά, ο στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι επέβαλε στρατιωτικό νόμο το 1981, καταστέλλοντας προσωρινά την αντίσταση.

Ωστόσο, η κρίση στην Πολωνία αποκάλυψε τις αδυναμίες του σοβιετικού καθεστώτος και αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την επερχόμενη κατάρρευσή του.

Πιο αναλυτικά

Η μαγική εικόνα της σοβιετικής παντοδυναμίας σύντομα θα άρχιζε να καταρρέει, όταν ένας παραδοσιακός εχθρός τόσο της τσαρικής Ρωσίας όσο και της ΕΣΣΔ, η Πολωνία, θα αποφάσιζε να σπάσει τα δεσμά της.

Η Πολωνία δέχτηκε τον Σεπτέμβριο του 1939 την επίθεση του Χίτλερ. Πολέμησε άνισα, ως σύμμαχος των Βρετανών και των Γάλλων, οι οποίοι εγγυήθηκαν την ακεραιότητά της.

Μετά την κατάληψη της χώρας, η πολωνική κυβέρνηση κατέφυγε στο Λονδίνο στο πλευρό των Συμμάχων, μαζί με χιλιάδες Πολωνούς στρατιώτες στο εξωτερικό και χιλιάδες μαχητές στο εσωτερικό.

Ωστόσο, η Πολωνία, γα πολιτικούς λόγους παραδόθηκε από Βρετανούς και Αμερικανούς στον Στάλιν. Οι Σοβιετικοί εγκαθίδρυσαν ένα κράτος μαριονέτα, υπό την εποπτεία των Πολωνών κομμουνιστών, καταπνίγοντας κάθε αντίθετη φωνή και χαρακτηρίζοντας «προδότες του λαού» ακόμα και τους ήρωες Πολωνούς αξιωματικούς και στρατιώτες που πολέμησαν τον Άξονα, ακόμα και τους ηρωικούς Πολωνούς μαχητές της Εξέγερσης της Βαρσοβίας, τον Αύγουστο του 1944, τους οποίους ο Στάλιν έβριζε ως φασίστες και οι στρατιώτες του τους αντίκριζαν, ατάραχοι, να σφαγιάζονται από τους Γερμανούς, λίγα μέτρα μακριά τους. Πολωνία 1980-1981: Η αυγή της κατάρρευσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας

Αυτοί οι Πολωνοί λοιπόν μόνο ευγνωμοσύνη δεν θα μπορούσαν να νιώθουν για τη σοβιετική «απελευθέρωση». Ωστόσο, αν και υπήρξε αντίσταση για αρκετό χρόνο, τελικά υποτάχθηκαν στη συντριπτική σοβιετική υπεροχή. Το 1980 όμως οι συνθήκες φαίνεται πως είχαν πια ωριμάσει για μια νέα απόπειρα αναζήτησης της χαμένης ανεξαρτησίας.

Τον Αύγουστο του 1980 μια ομάδα εργαζομένων στα ναυπηγεία Λένιν του Γκαντσκ, υπό τον Λεχ Βαλέσα, με την υποστήριξη και της πολωνικής Καθολικής Εκκλησίας, αποφάσισε να ιδρύσει το πρώτο μη ελεγχόμενο από το κομμουνιστικό κόμμα συνδικάτο εργαζομένων.

Ο Βαλέσα είχε από νωρίς αναπτύξει αντικομμουνιστική δράση. Εργαζόταν στα ναυπηγεία από το 1970 και το έτος αυτό συμμετείχε στην πρώτη, παράνομη κατά τους κυβερνώντες, απεργία στα ναυπηγεία. Το 1976 διώχτηκε από τα ναυπηγεία. Δύο χρόνια αργότερα εντάχθηκε σε παράνομη συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία αποτέλεσε πρόγονο της «Αλληλεγγύης».

Τον Αύγουστο του 1980 ξέσπασε η απεργία στα ναυπηγεία Λένιν και οι εργάτες τα κατέλαβαν. Στις 14 Αυγούστου ο Βαλέσα εξελέγη από τους απεργούς επικεφαλής της κίνησης και ίδρυσαν επίσημα το συνδικάτο «Αλληλεγγύη».

Σύντομα όμως οι κυβερνώντες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια γενικευμένη αντίδραση των Πολωνών σε ολόκληρη τη χώρα, ο πληθυσμός της οποίας σχεδόν στο σύνολό του τάχθηκε υπέρ της «Αλληλεγγύης».

Η σοβιετική αντίδραση

Η μεγάλη και ταχεία εξάπλωση των «ταραχών» στην Πολωνία θορύβησε έντονα την ηγεσία του Κρεμλίνου.

Η πρώτη σκέψη των εγκεφάλων του Πολιτμπιρό ήταν ότι επρόκειτο για κατευθυνόμενη από τη Δύση αντισοβιετική συνομωσία – θεωρία που ακόμη προβάλλεται και από τους εν Ελλάδι νοσταλγούς της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Η θεώρηση αυτή έχει φυσικά βάση και κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό.

Αυτό όμως που αρνούνταν η ηγεσία του Κρεμλίνου να αντιληφθεί ήταν ότι οι δικές της ενέργειες επί δεκαετίες ήταν αυτές που έστρεψαν μαζικά εναντίον της τους Πολωνούς, τους Ούγγρους, του Τσεχοσλοβάκους, τους Ρουμάνους, τους κατοίκους των Βαλτικών κρατών κ.λπ.

Η δική τους εμμονή σε στερεότυπα, η δική τους αδυναμία να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες και τις παραδόσεις του κάθε λαού, τον οποίο οι ηγέτες του «υπαρκτού σοσιαλισμού» επέμεναν να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι, ήταν η γενεσιουργός αιτία της εναντίον τους αντίδρασης.

Οι θρησκευτικές διώξεις, οι ανόητες απαγορεύσεις και η γενικότερη αρτηριοσκλήρυνση του καθεστώτος επέφεραν τα αυτά αποτελέσματα. Γιατί ακόμα και αν δεχτούμε ανεπιφύλακτα την άποψη ότι ο Βαλέσα ήταν πράκτορας των ΗΠΑ, θα μπορούσαμε να δεχτούμε την ίδια θεώρηση για τους εξεγερμένους της Βουδαπέστης, θα μπορούσαν οι μετέχοντες στην Άνοιξη της Πράγας να χαρακτηριστούν και αυτοί πράκτορες; Πολωνία 1980-1981: Η αυγή της κατάρρευσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας

Η ουσία είναι ότι ο κάθε αντίπαλος εκμεταλλεύεται τις εκάστοτε αδυναμίες του πολεμίου και τις επιτείνει στο μέτρο του δυνατού. Και φυσικά η «Αλληλεγγύη» είχε επαφές με την πολωνική Εκκλησία, το Βατικανό και τον πολωνικής καταγωγής πάπα Ιωάννη Παύλο Β ́, με τους Πολωνούς εξόριστους που ζούσαν στη Δύση από το 1945, διωγμένοι από τη χώρα για την οποία πολέμησαν. Θα έπρεπε να θεωρείται αφύσικο κάτι τέτοιο;

Σε πρώτη φάση πάντως η τρόικα που ουσιαστικά κυβερνούσε εκείνη την εποχή την ΕΣΣΔ, οι Αντρόποφ, Ουστίνοφ και Γκρομίκο (ο Μπρέζνιεφ διοικούσε από απόσταση πια), είχαν να ανησυχούν για τυχόν εξάπλωση της εξέγερσης εντός αυτών των ίδιων των σοβιετικών συνόρων. Υπήρχαν άλλωστε ήδη ανάλογες εξεγέρσεις στις Βαλτικές χώρες και ιδίως στη Λετονία.

Ο Αντρόποφ με αναφορά του ενημέρωνε το Πολιτμπιρό (Πολιτικό Γραφείο) ότι: «…τα γεγονότα στην Πολωνία επηρεάζουν την κατάσταση στις δυτικές επαρχίες της χώρας μας, ειδικά στη Λευκορωσία».

Ενόψει μιας ενδεχόμενης ενδοσοβιετικής εξέγερσης αποφασίστηκε τότε το εκ νέου κατέβασμα του σιδηρού παραπετάσματος. Οι σοβιετικές Αρχές σφράγισαν τα σύνορα με την Πολωνία. Κάθε επαφή απαγορεύτηκε, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών, πολιτιστικές ανταλλαγές, τουρισμός. Οι συνδρομές σε πολωνικά έντυπα διακόπηκαν, οι πολωνικοί ραδιοσταθμοί έξαφνα άρχισαν να μην ακούγονται από τα παράσιτα.

Όλοι τότε, εντός και εκτός των τειχών, ήταν βέβαιοι ότι μια νέα επιχείρηση τύπου Πράγας ετοιμάζονταν. Ωστόσο, αυτός που αντέδρασε σε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση, ειδικά κατά των Πολωνών ήταν ο Μπρέζνιεφ. Πολωνία 1980-1981: Η αυγή της κατάρρευσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας

Ο Σοβιετικός ηγέτης σωστά διείδε ότι μια τέτοιου τύπου επιχείρηση θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες, κατ’ αρχήν στην Πολωνία, όπου μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά και ευρύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο, από τη στιγμή μάλιστα που ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, ένα «γεράκι», σε σχέση με το «περιστέρι» Κάρτερ.

Ωστόσο, μόνο στενός κύκλος των συνεργατών του Μπρέζνιεφ γνώριζε την πρόθεσή του να μην εισβάλει στην Πολωνία. Στους κόλπους της σοβιετικής ηγετικής ομάδας όμως υπήρχαν αντιδράσεις.

Ο υπουργός Άμυνας Ντμίτρι Ουστίνοφ ήταν ο φανατικότερος υπέρμαχος της στρατιωτικής εισβολής στην Πολωνία, με το σκεπτικό ότι αν χανόταν η Πολωνία οι σοβιετικές δυνάμεις στην Ανατολική Γερμανία θα απομονώνονταν.

Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας θα κατέρρεε, έλεγε, χωρίς την Πολωνία. Στη θεώρησή του αυτή είχε αρωγό και τον στρατιωτικό διοικητή των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στρατάρχη Βίκτορ Κουλίκοφ.

Ο Αντρόποφ, ο ηγέτης της KGB από την άλλη, ο άνθρωπος που σχεδίασε τις σοβιετικές εισβολές στην Ουγγαρία, την Τσεχοσλοβακία και το Αφγανιστάν, αυτήν τη φορά διαφωνούσε. Η διαφωνία του είχε να κάνει με την επιθυμία του να «χριστεί» διάδοχος του Μπρέζνιεφ – κάτι που πέτυχε.

Τυχόν εισβολή στην Πολωνία θα «σκότωνε την ευρωπαϊκή detente», όπως έλεγε, το μορατόριουμ, δηλαδή, που επικρατούσε στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης, το οποίο είχε ήδη σοβαρά διαταραχθεί από την εισβολή στο Αφγανιστάν.

Υπήρχε, κατά τον Αντρόποφ, φόβος να τιναχτούν στον αέρα ακόμα και οι Συμφωνίες του Ελσίνκι (τελική πράξη Ελσίνκι για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη). Έπρεπε λοιπόν να αναζητηθεί ένας άλλος τρόπος δράσης. Πολωνία 1980-1981: Η αυγή της κατάρρευσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας

«Ο νέος Πιλσούντσκι»

Ωστόσο, το Κρεμλίνο δεν ήταν αποφασισμένο να εγκαταλείψει την Πολωνία. Ο ειδικός επίτροπος για το «πολωνικό πρόβλημα» Μιχαήλ Σουσλόφ εισηγήθηκε θα ήταν προτιμότερο να δεχτούν «μερικούς σοσιαλδημοκράτες στην πολωνική κυβέρνηση», παρά να επέμβουν στρατιωτικά.

Ο Πολιτμπιρό όμως είχε ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται το σενάριο του νέου Πιλσούντσκι. Όπως είναι γνωστό, ο στρατάρχης Γιόζεφ Πιλσούντσκι ήταν ο ήρωας της πολωνικής ανεξαρτησίας, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ο άνδρας που απέκρουσε την σοβιετική εισβολή του 1920 και θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου πολωνικού κράτους. Οι Σοβιετικοί ηγέτες αναζητούσαν λοιπόν έναν νέο, ελεγχόμενο από τους ίδιους Πολωνό ηγέτη, ο οποίος θα εγκαθιστούσε δικτατορικό καθεστώς. Δύο ήταν οι βασικοί υποψήφιοι για αυτήν τη θέση.

Ο πρώτος ήταν ο Στανιζλάβ Κάνια, γενικός γραμματέας του ΚΚ Πολωνίας και ο άλλος ο αρχηγός των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι. Η σοβιετική ηγεσία είχε ήδη προσεγγίσει τον Κάνια, αλλά αυτός δεν διέθετε το σθένος να κινηθεί. Ο Κάνια είχε καταρρεύσει ψυχολογικά από τα γεγονότα και έβρισκε παρηγοριά μόνο στο ποτό.

Για να πιέσουν τον Κάνια να πάρει μέτρα, οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να τον οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ετοιμάζονταν να εισβάλουν στην Πολωνία. Για τον σκοπό αυτό οι δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας ασκήσεις επί πολωνικού εδάφους. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είχε ξεκινήσει και η σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, το 1968.

Ο Κάνια παρ’ όλα αυτά δεν αντέδρασε. Έτσι τον Μάρτιο του 1981 κλήθηκε στη Μόσχα μαζί με τον Γιαρουζέλσκι. Ο Κάνια συναντήθηκε πρώτα με τον Ουστίνοφ, ο οποίος του μίλησε πολύ σκληρά. Ύστερα από έντονη λογομαχία ο Ουστίνοφ του είπε: «Σύντροφε Κάνια, η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Έχουμε ανθρώπους στην Πολωνία στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε.

Σου δίνουμε προθεσμία δύο εβδομάδων να επαναφέρεις την τάξη στην Πολωνία». Η όλη σκηνοθεσία θα έπρεπε να πείσει τον Πολωνό ηγέτη να λάβει τα αναγκαία μέτρα κατά της «Αλληλεγγύης». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, όπως άλλωστε δεν πραγματοποιήθηκε και η πολυδιαφημιζόμενη σοβιετική εισβολή.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι Σοβιετικοί από το καλοκαίρι του 1981 έκαναν ότι μπορούσαν για να ανακαλύψουν και να οργανώσουν «υγιείς» δυνάμεις εντός του πολωνικού ΚΚ, οι οποίες θα ασκούσαν επιπλέον πίεση στον Κάνια και τον Γιαρουζέλσκι.

Σύντομα όμως απογοητεύτηκαν, αφού οι σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές στην Πολωνία ήταν πλέον είδος προς εξαφάνιση. Υπήρχαν ορισμένοι πεπαιδευμένοι κομμουνιστές, οι οποίοι όμως είχαν ταχθεί υπέρ της πραγματοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν από τη Μόσχα, επιεικώς, ως «δεξιοί αναθεωρητές».

Οι εξελίξεις αυτές πάντως δεν τρόμαξαν μόνο το Κρεμλίνο. Στο Βερολίνο, στη Βουδαπέστη, στην Πράγα και κυρίως στο Βουκουρέστι το πολωνικό ζήτημα προκάλεσε φόβο γενικευμένης εξέγερσης. Οι ηγέτες της Αν. Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχοσλοβακίας και ιδίως ο Ρουμάνο Νικολάι Τσαουσέσκου επισκέφτηκαν τον Μπρέζνιεφ, το καλοκαίρι του 1981 στην Κριμαία και του ζήτησαν ανοικτά να εισβάλει στην Πολωνία.

Ο Μπρέζνιεφ αρνήθηκε. Ένας επιπλέον λόγος για την άρνησή του αυτή ήταν και το οικονομικό κόστος μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Πολωνίας και το κόστος συντήρησης των στρατευμάτων κατοχής. Η ΕΣΣΔ δεν ήταν σε θέση, οικονομικά, να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος! Τη δεκαετία του 1980 η ΕΣΣΔ χρηματοδοτούσε 69 συμμαχικές και δορυφόρους χώρες και κινήματα ανά την υφήλιο.

Επίσης, από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960 και μετά πάνω από το 25% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ξοδεύονταν ετησίως σε στρατιωτικές δαπάνες. Το καθεστώς παραδοσιακά προσπαθούσε να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού είτε μέσω λαϊκών ομολογιών, είτε πουλώντας βότκα με αποτέλεσμα -κρυφά φυσικά από τους πολίτες- να υπάρχει πλέον ένα τεράστιο οικονομικό έλλειμμα. Η ΕΣΣΔ είχε επίσης έσοδα από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όμως, ενώ οι διεθνείς τιμές των προϊόντων αυτών είχαν τετραπλασιαστεί στην περίοδο αυτή, η Μόσχα ήταν υποχρεωμένη να τροφοδοτεί τα δορυφόρα καθεστώτα όχι μόνο στη μισή τιμή, αλλά και καλύπτοντας το κόστος με χαμηλότοκα δάνεια.

Ουσιαστικά δηλαδή, δάνειζε χρήματα στα «σοσιαλιστικά» καθεστώτα για να αγοράζουν το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο στη μισή από την κανονική τιμή! Σοβιετικοί οικονομολόγοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου στους κυβερνώντες αλλά δεν εισακούγονταν, με το σκεπτικό ότι αν η Μόσχα έπαυε τη χρηματοδότηση των καθεστώτων αυτών, αυτά θα κατέρρεαν, με όποια επίπτωση θα είχε κάτι τέτοιο. Πολωνία 1980-1981: Η αυγή της κατάρρευσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας

Ήταν άλλωστε τα καθεστώτα αυτά τόσο λαοπρόβλητα! Σημαντικός παράγοντας ήταν και τα οικονομικά μέτρα κατά της ΕΣΣΔ που έλαβαν οι ΗΠΑ και η Δύση γενικότερα  μετά τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. Το γεγονός αυτό είχε σημαντικότερες επιπτώσεις στις δορυφόρους χώρες της ΕΣΣΔ στην Ευρώπη, των οποίων οι «λαϊκές οικονομίες» βάδιζαν κατά κρημνό και για τις οποίες οι εμπορικές επαφές με τη Δύση ήταν μάννα εξ ουρανού.

Μόνο στην Πολωνία, οι Σοβιετικοί, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση, έδωσαν 4 δισ. δολάρια στο τετράμηνο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 1980, χωρίς κανένα όμως αποτέλεσμα. Η πολωνική οικονομία, συνεπεία και των απεργιών, άρχισε να αποσυντίθεται και τα αντισοβιετικά αισθήματα να κορυφώνονται.

Και όμως, η ΕΣΣΔ είχε παραχωρήσει τα χρήματα αυτά κυριολεκτικά από το υστέρημά της αφού την ίδια ώρα, εντός των συνόρων, η επισιτιστική κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται. Το βούτυρο, το κρέας, το πετρέλαιο, σε ορισμένες περιπτώσεις και το ψωμί ακόμα, άρχισαν να λείπουν. Οι πολίτες μπορούσαν να τα βρουν μόνο στη μαύρη αγορά σε σημαντικά υψηλότερες φυσικά τιμές.

Μεγάλες ουρές πολιτών σχηματίζονταν στα καταστήματα ακόμα και στην προνομιούχο Μόσχα. Στην Πολωνία η κατάσταση ήταν χειρότερη και για αυτό η Μόσχα υπέστη τον έσχατο εξευτελισμό να επιτρέψει την παροχή τροφίμων στους Πολωνούς από τη Δύση. Τον Νοέμβριο του 1980 η κατάσταση ήταν τόσο τραγική που ο Μπρέζνιεφ ενημέρωσε τους «συντρόφους» σε Αν. Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία και Βουλγαρία ότι θα σταματούσε την παροχή πετρελαίου στις χώρες αυτές με σκοπό «να πουλήσει το πετρέλαιο στην καπιταλιστική αγορά για να εξασφαλιστεί σκληρό συνάλλαγμα», για να βοηθηθεί το πολωνικό καθεστώς.

Στις 18 Οκτωβρίου ο Γιαρουζέλσκι έκανε την πρώτη του κίνηση. Κατέχοντας ήδη τη θέση και του πρωθυπουργού –η οποία πάντως μικρή βαρύτητα είχε– παραμέρισε τον Κάνια και ανέλαβε την ηγεσία του πολωνικού ΚΚ. Ο Γιαρουζέλσκι ήταν η τελευταία ελπίδα της Μόσχας. Ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι ήταν μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Μετά το αναίσχυντο μοίρασμα της Πολωνίας μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν το 1939, ο Γιαρουζέλσκι είχε συλληφθεί από την τρομερή NKVD και είχε γνωρίσει τις ομορφιές της Σιβηρίας.

Εκεί «αναμορφώθηκε», προφανώς επιθυμώντας να ζήσει, και κατετάγη στα υπό σοβιετική διοίκηση πολωνικά στρατεύματα. Μετά τον πόλεμο παρέμεινε στον «λαϊκό» πλέον πολωνικό Στρατό και έφτασε στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, λόγω της εμπιστοσύνης της Μόσχας την οποία απολάμβανε.

Αν και αντιστάθηκε για μήνες στις σοβιετικές πιέσεις για την επιβολή του στρατιωτικού νόμου, τελικά υπέκυψε, γιατί, αν η χώρα δεν έβγαινε από την κρίση, ο χειμώνας που μόλις είχε μπει προβλεπόταν φονικός, με δεδομένες τις ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα, αλλά και γιατί η μετριοπαθής ηγεσία της «Αλληλεγγύης» είχε ήδη υπερκεραστεί από φανατικότερα στοιχεία που ζητούσαν πλέον ανοικτά την κατάργηση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Πολωνία.

Έτσι, ο Γιαρουζέλσκι άρχισε κρυφά να προετοιμάζει τις κινήσεις του, χωρίς όμως να ενημερώσει άμεσα το Κρεμλίνο. Στη Μόσχα, ο Πολωνός στρατηγός ανέφερε μονάχα συνεχώς ότι φοβόταν την επίσημη σύμπραξη της Καθολικής Εκκλησίας με την «Αλληλεγγύη» και την έκρηξη «ιερού πολέμου» στη χώρα. Παράλληλα, ζητούσε οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα και ρωτούσε αν υπήρχαν σοβιετικά στρατεύματα σε άμεση ετοιμότητα να τον ενισχύσουν αν χρειαζόταν.

Η αναφορά αυτή του Γιαρουζέλσκι άναψε φωτιές στο Κρεμλίνο. Αμέσως συγκλήθηκε σύσκεψη του Πολιτμπιρό στην οποία ο Αντρόποφ δήλωσε ξεκάθαρα ότι η ΕΣΣΔ δεν ήταν σε θέση να επέμβει στην Πολωνία, ακόμα και η «Αλληλεγγύη» κέρδιζε την εξουσία! «Ο Γιαρουζέλσκι», είπε, «προσπαθεί να μας φορτώσει τα πάντα». «Πρέπει να σκεφτούμε πρώτα απ’ όλα την ισχυροποίηση της ΕΣΣΔ. Η σκέψη αυτή πρέπει να είναι ο οδηγός μας», κατέληξε.

Ο Αντρόποφ γνώριζε ότι οι ελλείψεις σε τρόφιμα ακόμα και στη Μόσχα και το Λένινγκραντ απειλούσαν να τινάξουν στον αέρα και τη σοβιετική εσωτερική σταθερότητα. Φοβόταν ότι η εξέγερση των Πολωνών εργατών μπορούσε να μεταδοθεί και στους Σοβιετικούς εργάτες.

Ενώπιον της γενικευμένης κρίσης μάλιστα, ο αρχηγός της KGB δεν δίστασε να ζητήσει ανοικτά την εγκατάλειψη του «Δόγματος Μπρέζνιεφ» -της αρχής δηλαδή ότι καμία δορυφόρος της ΕΣΣΔ χώρα δεν θα επιτραπεί να εγκαταλείψει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας- και την εγκατάλειψη των προσπαθειών «εξαγωγής της σοσιαλιστικής επανάστασης».

Ο Γιαρουζέλσκι τελικά επέβαλε τον στρατιωτικό νόμο στις 13 Δεκεμβρίου του 1981, εξαλείφοντας την άμεση απειλή για το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η πολωνική κρίση φαινόταν να έχει τελειώσει. Πολωνία 1980-1981: Η αυγή της κατάρρευσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας

Στην πραγματικότητα, μια νέα μεγάλη κρίση μόλις έμπαινε στην τελική της φάση, η κρίση της ΕΣΣΔ και του «υπαρκτού σοσιαλισμού» γενικότερα, και η πολωνική κρίση συνεχίστηκε ουσιαστικά σε οικονομικό επίπεδο για την ΕΣΣΔ.

Η Πολωνία για να ορθοποδήσει χρειάστηκε νέα γενναία οικονομική ενίσχυση από την ΕΣΣΔ, τόσο με τη μορφή κονδυλίων, όσο και με τη δωρεάν παραχώρηση πρώτων υλών, τροφίμων και κυρίως καυσίμων.

Επίλογος

Η πολωνική κρίση ήταν η σοβαρότερη που ταλάνισε μέχρι τότε την ΕΣΣΔ και ήταν αυτή που υπέσκαψε θανάσιμα τα θεμέλια του ανελεύθερου καθεστώτος της.

Η ΕΣΣΔ, μετά την καταστολή και της εξέγερσης της Άνοιξης της Πράγας, το 1968, ένιωθε πανίσχυρη, ικανή να αντιμετωπίσει το αντίπαλο δέος επί ίσοις όροις. Στην πραγματικότητα, η πολιτική που ακολουθούσε η ηγετική ομάδα Μπρέζνιεφ ήταν αδιέξοδη και οδηγούσε μοιραία στην πτώση.

Η κρίση με την Πολωνία όμως έκανε τους Σοβιετικούς ηγέτες να καταλάβουν για πρώτη φορά ίσως τα όρια τους, τα όρια των δυνατοτήτων του κράτους τους και του καθεστώτος τους.

Ήταν πλέον φανερό ότι η «παλαιά φρουρά» του Κρεμλίνου είχε οδηγήσει την κατάσταση στα τελευταία της όρια. Αυτή ήταν η πραγματική αιτία της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ. Πολωνία 1980-1981: Η αυγή της κατάρρευσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας


Διαβάστε επίσης:

“Σπάνιος σφαιρικός κεραυνός απαθανατίζεται εν μέσω καταιγίδας στον Καναδά, vid”

Ένα ζευγάρι από τον Καναδά κατέγραψε ένα σπάνιο φαινόμενο...

Η βάρκα και το κουπί: Σπάνια βραχογραφία υπονοεί την προέλευση των Αιγυπτίων βασιλιάδων

Το εύρημα, που ανακαλύφθηκε κοντά στο Ασουάν, ρίχνει φως...

Ανακαλύφθηκε εκκλησία του 5ου αιώνα στην αρχαία πόλη του Ολύμπου – Το χαραγμένο μήνυμα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολυάριθμα περίτεχνα ψηφιδωτά ανάμεσα σε ερείπια του...

Πώς έξι έφηβοι επιβίωσαν σε απομονωμένο νησί για 15 μήνες μετά από ναυάγιο

Το 1965, έξι έφηβοι από την Τόνγκα αποφάσισαν να...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΕΘΝΗ πριν 56 λεπτά

Λωρίδα της Γάζας: 43 θάνατοι από ισραηλινές επιθέσεις την Κυριακή

Την Κυριακή, ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν τον θάνατο 43 Παλαιστινίων, με τις περισσότερες απώλειες να σημειώνονται κοντά…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 1 ώρα

Απειλείται το one-pedal στα ηλεκτρικά οχήματα;

Η νέα προδιαγραφή GB 21670-2025 της Κίνας, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2027, επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία one-pedal…

SPORTS πριν 2 ώρες

Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν 3-0: Οι Λονδρέζοι με εντυπωσιακή εμφάνιση σήκωσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Η Τσέλσι κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με εντυπωσιακή νίκη 3-0 επί της Παρί Σεν Ζερμέν, στον τελικό που διεξήχθη…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

ΗΠΑ: Συναγερμός στο Κεντάκι μετά από πυροβολισμούς σε ναό

Συναγερμός σήμανε στο Κεντάκι των ΗΠΑ μετά από πυροβολισμούς σε εκκλησία Βαπτιστών, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας άτομα πριν…

SPORTS πριν 2 ώρες

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο NBA Summer League

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, και ο Sports Director Χρήστος Μπαφές, παρευρέθηκαν στο Summer League του Λας Βέγκας, παρακολουθώντας…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 2 ώρες

Ειρήνη Μουρτζούκου: «Αποδείξεις δείχνουν ότι η μητέρα του Παναγιωτάκη ευθύνεται για τον θάνατό του» αναφέρει ο δικηγόρος της

Η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου, κατηγορούμενη για τις δολοφονίες μικρών παιδιών, προφυλακίζεται μετά την απολογία της στην ανακρίτρια. Στο απολογητικό της…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Ντόναλντ Τραμπ: Παρών στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων – Η θεαματική άφιξή του και ο στρατιωτικός χαιρετισμός

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρευρέθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσα στην Τσέλσι και την Παρί Σεν…

SPORTS πριν 3 ώρες

Η Τατιάνα Γκούσιν κατέκτησε την κορυφή στο μίτινγκ της Μασσαλίας

Η Τατιάνα Γκούσιν κατέκτησε την πρώτη θέση στο μίτινγκ της Μασσαλίας στο άλμα εις ύψος με άλμα 1.88, καταφέρνοντας να…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Τραμπ: Το «κύμα» δασμών απομονώνει την Ουάσινγκτον – Ο αναδυόμενος παγκόσμιος εμπορικός χάρτης χωρίς τις ΗΠΑ και ο ρόλος της Ε.Ε.

Το άρθρο αναλύει την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που προκαλεί η πολιτική δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση…

LIFE πριν 3 ώρες

Τατιάνα Στεφανίδου: Φωτογραφίζεται με μπικίνι στον Δοκό με φόντο το ηλιοβασίλεμα

Η Τατιάνα Στεφανίδου, γνωστή για το κομψό της στιλ και την πειθαρχία της στη γυμναστική και τη διατροφή, απόλαυσε μια…

SPORTS πριν 3 ώρες

ΑΕΚ: Εκτός επιλογών Νίκολιτς οι Μήτογλου, Σιμάνσκι, Φερνάντες και Τσιλούλης

Η ΑΕΚ επέστρεψε στις προπονήσεις μετά από διήμερο ρεπό, με τον προπονητή Μάρκο Νίκολιτς να λαμβάνει τις πρώτες κρίσιμες αποφάσεις…

SPORTS πριν 3 ώρες

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς και η Λάουρα Παουζίνι ενθουσίασαν το κοινό πριν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς και η Λάουρα Παουζίνι ενθουσίασαν το κοινό στο «MetLife Stadium» του Νιου Τζέρσεϊ με μια φαντασμαγορική εμφάνιση…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Ουκρανία: Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι πραγματικός – Τι θα συμβεί αν «πέσει» το Κίεβο, με αγωνία για τη «μεγάλη ανακοίνωση» Τραμπ

Το άρθρο αναλύει την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, όπου το ενδεχόμενο κατάρρευσης της χώρας γίνεται όλο και πιο πιθανό, καθώς…

LIFE πριν 3 ώρες

Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι τώρα η σταρ του ελληνικού σινεμά μετά το ατύχημά της

Η Ρίκα Διαλυνά, η γνωστή σταρ του ελληνικού κινηματογράφου, συνεχίζει να ακτινοβολεί λάμψη και θετική ενέργεια παρόλο που πλησιάζει την…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 3 ώρες

Η «σκοτεινή ιατροδικαστική υπηρεσία» Πατρών αποδίδει σε αυτοκτονία το θάνατο της Ειρήνης Λαγούδη: Η ανάρτηση – «φωτιά» για την πολυσυζητημένη υπόθεση

Η υπόθεση θανάτου της 44χρονης Ειρήνης Λαγούδη, που βρέθηκε νεκρή στο αυτοκίνητό της το 2018, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από…

0:00 / 0:00

“Σπάνιος σφαιρικός κεραυνός απαθανατίζεται εν μέσω καταιγίδας στον Καναδά, vid”

Ένα ζευγάρι από τον Καναδά κατέγραψε ένα σπάνιο φαινόμενο κατά τη διάρκεια καταιγίδας, όταν ένας κεραυνός δημιούργησε μια λαμπερή μπλε σφαίρα που αιωρούνταν κοντά...

Η βάρκα και το κουπί: Σπάνια βραχογραφία υπονοεί την προέλευση των Αιγυπτίων βασιλιάδων

Το εύρημα, που ανακαλύφθηκε κοντά στο Ασουάν, ρίχνει φως στον σχηματισμό του αιγυπτιακού κράτους και στο πώς οι πρώιμες ελίτ χρησιμοποίησαν την τέχνη για...

Ανακαλύφθηκε εκκλησία του 5ου αιώνα στην αρχαία πόλη του Ολύμπου – Το χαραγμένο μήνυμα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολυάριθμα περίτεχνα ψηφιδωτά ανάμεσα σε ερείπια του 5ου αιώνα σε μια ιστορική αρχαία πόλη.Ένα ψηφιδωτό που κοσμεί την είσοδο μιας εκκλησίας του...

Πώς έξι έφηβοι επιβίωσαν σε απομονωμένο νησί για 15 μήνες μετά από ναυάγιο

Το 1965, έξι έφηβοι από την Τόνγκα αποφάσισαν να αναζητήσουν περιπέτεια και σάλπαραν με μια μικρή βάρκα, χωρίς επαρκείς προμήθειες. Μετά από 8 ημέρες...

Κινεζικός στρατός: Τα ρομπότ-μαχητές ενδέχεται να προκαλέσουν «τυφλές δολοφονίες»

Το άρθρο αναφέρεται στις ανησυχίες της Κίνας σχετικά με τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ στη στρατιωτική τεχνολογία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ηθική και νομική ρύθμιση. Η...

Απίστευτος λόγος που η Κίνα αξιοποιεί τον μεγαλύτερο φουσκωτό θόλο παγκοσμίως! vid

Στην πόλη Τζινάν της Κίνας, οι αρχές εγκατέστησαν τον μεγαλύτερο φουσκωτό θόλο στον κόσμο, καλύπτοντας 20.000 τετραγωνικά μέτρα, για την αντιμετώπιση της σκόνης και...

Ξέρατε πότε καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Ελλάδα; Δείτε ποιος ήταν ο τελευταίος...

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής.Η θανατική ποινή στη σύγχρονη Ελλάδα εκτελείτο δια τουφεκισμού ή στη λαιμητόμο...

Το γνωρίζατε; – Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έβαζαν νερό στο κρασί τους;

Όπως είναι γνωστό, το κατ’ εξοχήν ποτό των αρχαίων Ελλήνων ήταν ο «θείος οίνος». Άνδρες, γυναίκες και παιδιά γεύονταν το ένθεο αυτό ποτό και...

“Η τοποθεσία της αρχαίας Αθήνας που μεταμόρφωσε την παγκόσμια ιστορία”

Η αρχαία αγορά της Αθήνας αποτέλεσε το κέντρο της δημόσιας ζωής και τη γενέτειρα της δημοκρατίας, επηρεάζοντας βαθιά την παγκόσμια ιστορία. Σε αυτήν τη ζωηρή...

Γιγάντιες προϊστορικές «πυραμίδες» στην Πολωνία αποκαλύπτουν αρχαία τεχνολογία

Στη δυτική Πολωνία, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο μεγαλιθικούς τάφους, γνωστούς ως «πολωνικές πυραμίδες», που χρονολογούνται πάνω από 5.500 χρόνια. Αυτές οι μνημειώδεις κατασκευές, που αποκαλύπτουν προηγμένες...

Roanoke: Το σπουδαίο αμερικανικό αίνιγμα του 1587 με τους χαμένους αποίκους

Η υπόθεση της χαμένης αποικίας του Ρόανοουκ, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αμερικανικής ιστορίας, φαίνεται να βρίσκεται κοντά στη λύση της. Το 1587, περίπου...

Νίκολα Τέσλα: Πέντε καινοτομίες του που προηγήθηκαν της εποχής τους

Ο Νίκολα Τέσλα, ένας από τους πιο καινοτόμους επιστήμονες της εποχής του, ανέπτυξε πέντε σημαντικές εφευρέσεις που προηγήθηκαν του χρόνου τους και επηρέασαν καθοριστικά...

Σαν σήμερα: Η πιο σημαντική αρματομαχία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κουρσκ το...

Η μάχη του Κουρσκ, που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 1943, αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη αρματομαχία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την επική σύγκρουση...

Ερευνητές αποκάλυψαν κρυμμένο «κόσμο» 80 εκατ. ετών κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Durham ανακάλυψαν έναν «χαμένο κόσμο» 80 εκατομμυρίων ετών κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, φέρνοντας στο φως ένα αρχαίο...

NASA: Ποιο ήταν το «μυστικό» όταν ο άνθρωπος πάτησε πρώτη φορά στο φεγγάρι;

Το άρθρο αναφέρεται στο πρωτόκολλο καραντίνας που εφάρμοσε η NASA κατά την πρώτη αποστολή του Apollo 11 στη Σελήνη το 1969, για την αποφυγή...

Ξέρατε ότι; – Αυτός είναι ο ασυνήθιστος λόγος για τον οποίο εφευρέθηκε αρχικά το αλυσοπρίονο

Αρχικά εφευρεθέν για ιατρικούς σκοπούς, το αλυσοπρίονο σχεδιάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τους Σκωτσέζους γιατρούς John Aitken και James Jeffray για να...

Η προέλευση της φράσης «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» το 1920

Η φράση «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» πρωτοεμφανίστηκε ως προεκλογικό σύνθημα το 1920 από την αντί-βενιζελική παράταξη, «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις», με στόχο την επάνοδο του...

Το αινιγματικό μυστήριο του Ourang Medan – Το πλήρωμα ανακαλύφθηκε «παγωμένο»

Η ιστορία του SS Ourang Medan παραμένει ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο, με το πλήρωμά του να βρίσκεται νεκρό χωρίς εμφανή τραύματα, σε μια κατάσταση φαινομενικά...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άντζελα Δημητρίου: Ποζάρει με μαγιό στα 70 και λέει… «Μην ακούσω τίποτα»

Στα 70 της χρόνια και χωρίς ίχνος makeup, η...

Κωστόπουλος – Μπαλατσινού: Το δείπνο για τα γενέθλια του γιου τους! Μαζί τους και ο Κικίλιας

Ο Πέτρος Κωστόπουλος και η Τζένη Μπαλατσινού γιόρτασαν τα...

Χάος με τον καπετάνιο του Κριστιάνο Ρονάλντο και τη σύλληψη «γκαζιάρη» κυβερνήτη πλοίου στον Βόλο: Δείτε βίντεο

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στον Βόλο όταν καπετάνιος σκάφους μπήκε...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λωρίδα της Γάζας: 43 θάνατοι από ισραηλινές επιθέσεις την Κυριακή

Την Κυριακή, ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν...

Απειλείται το one-pedal στα ηλεκτρικά οχήματα;

Η νέα προδιαγραφή GB 21670-2025 της Κίνας, που θα...

Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν 3-0: Οι Λονδρέζοι με εντυπωσιακή εμφάνιση σήκωσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Η Τσέλσι κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με εντυπωσιακή...

ΗΠΑ: Συναγερμός στο Κεντάκι μετά από πυροβολισμούς σε ναό

Συναγερμός σήμανε στο Κεντάκι των ΗΠΑ μετά από πυροβολισμούς...

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο NBA Summer League

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, και ο Sports...

Ειρήνη Μουρτζούκου: «Αποδείξεις δείχνουν ότι η μητέρα του Παναγιωτάκη ευθύνεται για τον θάνατό του» αναφέρει ο δικηγόρος...

Η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου, κατηγορούμενη για τις δολοφονίες μικρών...

Ντόναλντ Τραμπ: Παρών στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων – Η θεαματική άφιξή του και ο στρατιωτικός...

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρευρέθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου...

Η Τατιάνα Γκούσιν κατέκτησε την κορυφή στο μίτινγκ της Μασσαλίας

Η Τατιάνα Γκούσιν κατέκτησε την πρώτη θέση στο μίτινγκ...

Τατιάνα Στεφανίδου: Φωτογραφίζεται με μπικίνι στον Δοκό με φόντο το ηλιοβασίλεμα

Η Τατιάνα Στεφανίδου, γνωστή για το κομψό της στιλ...

ΑΕΚ: Εκτός επιλογών Νίκολιτς οι Μήτογλου, Σιμάνσκι, Φερνάντες και Τσιλούλης

Η ΑΕΚ επέστρεψε στις προπονήσεις μετά από διήμερο ρεπό,...

Ουκρανία: Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι πραγματικός – Τι θα συμβεί αν «πέσει» το Κίεβο, με αγωνία για...

Το άρθρο αναλύει την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, όπου...

Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι τώρα η σταρ του ελληνικού σινεμά μετά το ατύχημά της

Η Ρίκα Διαλυνά, η γνωστή σταρ του ελληνικού κινηματογράφου,...

Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν ζωντανά ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων

Η Παρί Σεν Ζερμέν και η Τσέλσι αναμετρώνται στον...

Ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει το Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το «παρών» στον μεγάλο τελικό...

Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν ζωντανά ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων

Στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων, η Παρί Σεν...

Τζόκερ κλήρωση 2934: Οι σημερινοί τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση Τζόκερ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 13 Ιουλίου...

ΗΠΑ: Ένοπλη επίθεση σε εκκλησία στο Κεντάκι – Αναφορές για τραυματίες, νεκρός ο δράστης

Στο Κεντάκι των ΗΠΑ σημειώθηκαν δύο περιστατικά με πυροβολισμούς...

Ύπνος: Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σας γεύμα, σύμφωνα με την επιστήμη

Το άρθρο εξετάζει τη σημασία του χρόνου κατανάλωσης των...

Κρήτη: Μετέφεραν στρώμα στην οροφή αυτοκινήτου κρατώντας το με τα χέρια

Σοκ προκάλεσε ένα περιστατικό στην Κρήτη, όπου ένας οδηγός...

Γερμανία: «Καμία κρίση» δηλώνει ο Μερτς για την αποτυχία εκλογής δικαστών στη Bundestag – «Διαφωνώ με τις...

Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, υποβάθμισε την αποτυχία της...

Κολωνός: Δύο πιθανές εκδοχές για τους πυροβολισμούς στον 48χρονο – Αναζητούν τον δράστη σε τούρκικα στέκια

Στον Κολωνό, οι αστυνομικές αρχές ερευνούν τους πυροβολισμούς εναντίον...

Τραμπ: «Θέλω να με θυμούνται ως έναν καλό άνθρωπο όταν φύγω»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη νύφη του, Λάρα Τραμπ,...

Άντζελα Δημητρίου: Οι πρόσφατες λήψεις της με εντυπωσιακό ολόσωμο μαγιό!

Η Άντζελα Δημητρίου, γνωστή ως «Λαίδη» του ελληνικού πενταγράμμου,...

Φθιώτιδα: Ανεξέλεγκτο αυτοκίνητο διαπερνά τοίχο λόγω βλάβης στα φρένα

Στη Φθιώτιδα, ένα τροχαίο ατύχημα συνέβη στη Σπερχειάδα όταν...

Ειρήνη Μουρτζούκου: Κατηγορεί τη μητέρα του Παναγιωτάκη για τον θάνατό του – Τι δήλωσε στην απολογία της

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, κατά την απολογία της, κατηγόρησε τη...

“Σπάνιος σφαιρικός κεραυνός απαθανατίζεται εν μέσω καταιγίδας στον Καναδά, vid”

Ένα ζευγάρι από τον Καναδά κατέγραψε ένα σπάνιο φαινόμενο...

Χαλκιδική: Εντοπίστηκε η 33χρονη Σέρβα τουρίστρια – Είχε εξαφανιστεί στο Πευκοχώρι

Η εξαφάνιση της 33χρονης Σέρβας τουρίστριας, που αγνοούνταν εδώ...

Η Στουτγκάρδη υπέβαλε ανανεωμένη προσφορά στον ΠΑΟΚ για τον Γιάννη Κωνσταντέλια

Η Στουτγκάρδη κατέθεσε νέα, βελτιωμένη προσφορά στον ΠΑΟΚ για...

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Αποκαλύπτουν το φύλο του μωρού που περιμένουν!

Ο Αντρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου, λίγους μήνες...

Πυρκαγιά κοντά στα διόδια Μοσχοχωρίου στην περιοχή του Μοσχοχωρίου

Μια πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή...

Ειρήνη Μουρτζούκου: Σε γειτονικά κελιά με τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τη μητέρα του 3χρονου Άγγελου – Οι...

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, που ομολόγησε τους θανάτους τεσσάρων μωρών,...

Βερολίνο: 89 επείγοντα ιατρικά περιστατικά σε φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής – 69 άτομα στο νοσοκομείο

Στο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής «Rave The Planet» στο Βερολίνο,...

Ελλάδα – Τσεχία 107-66: Θριαμβευτική επικράτηση της Εθνικής Νέων στο Eurobasket U20

Η Εθνική Νέων της Ελλάδας πέτυχε εντυπωσιακή νίκη με...