Το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας, το αρχοντικό των Μπενιζέλων – Παλαιολόγων, χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και βρίσκεται στην Πλάκα, κάτω από την Ακρόπολη. Αφού παρέμεινε παρατημένο για χρόνια, ανακαινίστηκε και τώρα λειτουργεί ως μουσείο, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του.
Στο σπίτι αυτό γεννήθηκε η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία, που, μετά από έναν άτυχο γάμο, αφιερώθηκε στη μοναστική ζωή και υπηρέτησε το φιλανθρωπικό έργο, μέχρι την τραγική της σύλληψη και θανάτωσή από τους Τούρκους. Το σπίτι παραχωρήθηκε στην Αρχιεπισκοπή το 2000 και άνοιξε για το κοινό το 2006, με ελεύθερη είσοδο.
Πιο αναλυτικά
Το πρώτο του τμήμα κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα. Από τότε στέκει στο ίδιο σημείο της Πλάκας, κάτω από την Ακρόπολη στην οδό Ανδριανού. Πρόκειται για ένα κτίριο που για αρκετό καιρό ήταν παρατημένο, αλλά με τις απαραίτητες ενέργειες, έχει ανακαινισθεί και έχει ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό, αφού πλέον λειτουργεί ως μουσείο.
Πρόκειται για το αρχοντικό των Μπενιζέλων – Παλαιολόγων, μιας οικογένειας που είναι συνώνυμο της Αθήνας. Σε αυτό το σπίτι γεννήθηκε η Ρηγούλα ή Ρεβούλα, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα. Η κοπέλα αυτή μεγάλωσε για να γίνει μοναχή και εν τέλει, να ανακηρυχτεί Αγία. Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία.
Οι γονείς της την πάντρεψαν παρά την θέλησή της όταν ήταν ακόμα 14 ετών, με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της Ανδρέα Χειλά. Ο γάμος ήταν καθαρά για λόγους συμφέροντος, αφού έτσι θα ενώνονταν δυο αρχοντικές οικογένειες της πόλης.
Η Ρεβούλα έμεινε χήρα μετά από μόλις τρία χρόνια. Σε αντίθεση με την οικογένειά της που ήθελε να την ξαναπαντρέψει, εκείνη προτίμησε να γίνει μοναχή και να πάρει το όνομα Φιλοθέη.
Το φιλανθρωπικό της έργο ήταν τεράστιο, αλλά αυτό ήταν που εξόργισε τους Τούρκους οι οποίοι την συνέλαβαν κατά την διάρκεια μιας ολονυχτίας. Την βασάνισαν μέχρι θανάτου.
Το σπίτι της παραχωρήθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών το 2000 και έξι χρόνια αργότερα, το σχέδιο αναστήλωσης μπήκε σε εφαρμογή. Σήμερα, το αρχοντικό είναι ανοικτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, όπου ο καθένας μπορεί να θαυμάσει το παλιότερο σπίτι της Αθήνας και να μάθει την πλούσια ιστορία του.