Το άρθρο αναφέρεται στον Παρθενώνα του Νάσβιλ, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1897 για την Εκατονταετηρίδα του Τενεσί και αποτελεί ακριβές αντίγραφο του αρχαίου Παρθενώνα της Αθήνας. Το κτίριο φιλοξενεί το ψηλότερο εσωτερικό άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου στον κόσμο, ύψους 12,6 μέτρων, και διαθέτει γλυπτά και έργα τέχνης Αμερικανών καλλιτεχνών.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η διατήρησή του ως μουσείου, παρά την αρχική πρόθεση να κατεδαφιστεί μετά την έκθεση. Ο Παρθενώνας, που βρίσκεται στο Centennial Park, συμβολίζει την πνευματική κληρονομιά του Νάσβιλ, το οποίο έχει αποκτήσει το παρατσούκλι “Η Αθήνα του Νότου” λόγω της εκπαιδευτικής του παράδοσης.
Πιο αναλυτικά
Περιλαμβάνοντας ένα αντίγραφο σε πλήρη κλίμακα του αρχικού αγάλματος της Αθηνάς, ο Παρθενώνας κατασκευάστηκε το 1897 για την Έκθεση Εκατονταετηρίδας του Τενεσί.
Το γλυπτό της Αθηνάς Παρθένου, ύψους 12,6 μέτρων, είναι το ψηλότερο εσωτερικό καλλιτεχνικό έργο του είδους του στο Δυτικό Ημισφαίριο. Ενώ άλλα κτίρια έκθεσης απομακρύνθηκαν, ο Παρθενώνας διατηρήθηκε ως μουσείο.
Εκτός από το περίτεχνο άγαλμά του, το κτίριο στεγάζει γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής Αμερικανών καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα. Ακριβές αντίγραφο του αρχικού Παρθενώνα στην Αθήνα, το οικοδόμημα βρίσκεται στην κορυφή ενός κυματιστού λόφου στο Centennial Park, δίπλα σε μια λίμνη με πάπιες.
Ο Παρθενώνας , που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων , αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του Πάρκου Centennial. Το μοναδικό στον κόσμο αντίγραφο του αρχαίου ελληνικού ναού στην Αθήνα, κατασκευάστηκε αρχικά ως μέρος της Εκατονταετηρίδας του Τενεσί που πραγματοποιήθηκε το 1897.
Ο Παρθενώνας είναι το μόνο κτίσμα που έχει διατηρηθεί από το ιστορικό γεγονός. Ο χώρος χρησιμεύει πλέον ως φόντο για το μουσείο τέχνης του Νάσβιλ και το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, ύψους 12,5 μέτρων, που σχεδίασε ο Άλαν Λε Κουάιρ το 1990.
Τον 19ο αιώνα, το Νάσβιλ κέρδισε το παρατσούκλι «Η Αθήνα του Νότου» λόγω του αριθμού των κολεγίων και πανεπιστημίων που βρίσκονταν εντός της πόλης και των γύρω περιοχών.
Ήταν επίσης ιδιαίτερα σεβαστό για το δημόσιο σχολικό σύστημα και την αφοσίωσή του στην εκπαίδευση. Αυτός ο τίτλος με κύρος ενέπνευσε τους κατοίκους της περιοχής όταν επέλεξαν ένα θέμα για να τιμήσουν την 100ή επέτειο από την είσοδο του Εθελοντικού Κράτους στην Ένωση.
Ο Ταγματάρχης Γιουτζίν Κάστνερ Λιούις, διευθυντής της επιτροπής έκθεσης, πρότεινε στην πόλη να ανεγείρει ένα αντίγραφο του αρχαίου Παρθενώνα στην Αθήνα για να εκπροσωπήσει την πόλη και το κράτος στο φεστιβάλ. Ο ναός θεωρείται η κορωνίδα της κλασικής αρχιτεκτονικής.
Η κατασκευή διαθέτει γύψινα αντίγραφα που είναι άμεσα αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα που ανακαλύφθηκαν στα τείχη του Ναού. Χρονολογούμενα από το 438 π.Χ., τα πρωτότυπα στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Ενώ πολλά από τα κτίρια στην έκθεση βασίζονταν σε αρχαία σχέδια, ο Παρθενώνας ήταν το μόνο ακριβές αντίγραφο.
Ως το πρώτο κτίριο που ανεγέρθηκε για την έκθεση, ο Παρθενώνας κατασκευάστηκε αρχικά από γύψο, ξύλο και τούβλα. Οι σχεδιαστές δεν είχαν ποτέ σκοπό το κτίριο να παραμείνει μόνιμη κατασκευή μετά το τέλος της έκθεσης. Ωστόσο, το κόστος κατεδάφισης και η δημοτικότητα του κτιρίου το έσωσαν από την κατεδάφιση. Επειδή η αρχική κατασκευή υπέστη φθορά από τα στοιχεία της φύσης, αντικαταστάθηκε από το σημερινό τσιμεντένιο οικοδόμημα.
Η κατασκευή του εμβληματικού κτιρίου πραγματοποιήθηκε από το 1920 έως το 1925. Το εσωτερικό ολοκληρώθηκε έξι χρόνια αργότερα. Το οικοδόμημα διαθέτει χάλκινες πόρτες εισόδου 7 τόνων. Βρίσκονται στο ανατολικό και δυτικό άκρο του κτιρίου και οι είσοδοι είναι οι μεγαλύτερες πόρτες του είδους τους στον κόσμο. Ο Παρθενώνας έχει αποτελέσει το φόντο για μια σειρά από εορτασμούς, ειδικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραγωγές.
Άγαλμα της Αθηνάς
Η ανατολική αίθουσα στον δεύτερο όροφο του μουσείου είναι το σκηνικό για το άγαλμα της Αθηνάς, το ψηλότερο άγαλμα εσωτερικού χώρου στη χώρα. Με βάρος περίπου 12 τόνους, η φιγούρα αναδημιουργήθηκε με βάση προσεκτική επιστημονική εργασία ως προς την εμφάνιση του χαμένου αρχικού αγάλματος του Φειδία που κοσμούσε τον αρχαίο ναό. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί το άγαλμα. Το φύλλο χρυσού προστέθηκε το 2002 και αυτή η πολύχρωμα στολισμένη φιγούρα φέρει μια ασπίδα στο αριστερό της χέρι και ένα άγαλμα της Νίκης σε φυσικό μέγεθος στη δεξιά της παλάμη. Ένα φίδι ύψους 6 μέτρων εμφανίζεται ανάμεσα στο σώμα της Αθηνάς και την ασπίδα της. Το κεντρικό άγαλμα περιβάλλεται από μικρότερα γλυπτά.