Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική υπόθεση της 16χρονης Sylvia Likens, η οποία το 1965 βρέθηκε νεκρή από κακοποίηση στο σπίτι της Gertrude Baniszewski στην Indianapolis. Η Sylvia και η αδερφή της είχαν μετακομίσει εκεί λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων των γονιών τους.
Η Baniszewski, μητέρα επτά παιδιών, προχώρησε σε βίαιες και σαδιστικές επιθέσεις εναντίον της Sylvia, τις οποίες μάλιστα παρακολουθούσαν και άλλα παιδιά. Μετά τον θάνατο της Sylvia από ξυλοδαρμό, η Baniszewski καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση, αλλά αποφυλακίστηκε νωρίς και πέθανε το 1990.
Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην κακοποίηση έλαβαν ελάχιστες ποινές.
Πιο αναλυτικά
Το 1965 η αστυνομία βρήκε το αδυνατισμένο σώμα της 16χρονης κατοίκου της Indianapolis, Sylvia Likens. Ήταν καλυμμένη από εγκαύματα από τσιγάρο και απλωμένη σε ένα βρώμικο στρώμα στο σπίτι της 37χρονης Gertrude Baniszewski, σύμφωνα με το Indianapolis Monthly.
Η Sylvia και η αδερφή της Jenny επιβιβάστηκαν με τον Baniszewski επειδή οι γονείς τους ήταν καρναβαλιστές και ταξίδευαν πολύ. Ο πατέρας του κοριτσιού πλήρωνε στην Baniszewski 20 δολάρια την εβδομάδα σε αντάλλαγμα να παρέχει στέγη στις κόρες του. Αν τα χρήματα έφταναν αργά, η Baniszewski έβγαζε το θυμό της στα κορίτσια.
Τελικά, εστίασε τα χτυπήματά της στη Sylvia. Όμως, αυτό τότε δεν ήταν έγκλημα, όταν ένας ενήλικος ξυλοκοπούσε ένα παιδί. Η Baniszewski, ήταν μητέρα επτά παιδιών, τα οποία ζούσαν όλα στο σπίτι και συμμετείχαν στις βίαιες και σαδιστικές επιθέσεις εναντίον της Sylvia. Παιδιά της γειτονιάς, μερικά ακόμη και 10 ετών, προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν ή να παρακολουθήσουν. Κανείς δεν ανέφερε τίποτα.
Τον Οκτώβριο του 1965, η Sylvia ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Η Baniszewski είπε σε έναν γείτονα να καλέσει την αστυνομία και να τους πει ότι η Sylvia έφυγε από το σπίτι. Όταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι, η Jenny, η μικρότερη αδερφή της Sylvia, προφανώς ψιθύρισε σε έναν από τους αστυνομικούς: «Πάρε με από εδώ και θα σου τα πω όλα».
Η Baniszewski καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση και στη συνέχεια αποφυλακίστηκε, μετακόμισε στην Αϊόβα, άλλαξε το όνομά της και πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 1990. Οι υπόλοιποι, που ήταν κυρίως παιδιά, όλοι ξέφυγαν με σύντομες ποινές, αν υπήρχαν.