Το κεχρί είναι ένα δημητριακό, ίσως υποτιμημένο σήμερα, αλλά τα αρχαιολογικά αρχεία έχουν αποκαλύψει τη σημασία του. Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CATENA αναλύει την εξέλιξη των γεωργικών πρακτικών που σχετίζονται με την καλλιέργεια κεχρί στην Κίνα, από τη Νεολιθική έως την αυτοκρατορική περίοδο.
Το κεχρί με ουρά αλεπούς ( Setaria italica ) και το κοινό κεχρί ( Panicum miliaceum ) εντάχθηκαν στη διατροφή των κατοίκων της Βόρειας Κίνας πριν από περίπου δέκα χιλιάδες χρόνια και για μεγάλο χρονικό διάστημα η προσαρμοστικότητά τους, η ανθεκτικότητα και η θρεπτική τους αξία τα κατέστησαν βασική τροφή των πρώτων γεωργικών κοινωνιών στην περιοχή. Σύμφωνα με τον ερευνητή Jingwen Liao, οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη μια αρκετά στέρεη κατανόηση του ρόλου του κεχριού στη διατροφή κατά τη Νεολιθική εποχή.
Στη μελέτη της, η Liao ερευνά πώς έχουν εξελιχθεί οι καλλιεργητικές πρακτικές αυτού του δημητριακού με την πάροδο του χρόνου και πώς έχει ανταποκριθεί σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η κλιματική μεταβολή και η εξάντληση των θρεπτικών συστατικών του εδάφους.
Για τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα που εμφανίστηκαν σε μεταγενέστερες περιόδους, η διατήρηση σταθερής παραγωγής τροφίμων δεν ήταν απλώς ζήτημα επιβίωσης, αλλά και θεμελιώδης προϋπόθεση για τη λειτουργία του κράτους.
Πήλινα κειμήλια, σπόροι γνώσης
Ένα από τα κύρια στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είναι τα ταφικά μοντέλα της δυναστείας Χαν (202 π.Χ. – 220 μ.Χ.). Στους τάφους εκείνης της περιόδου ήταν συνηθισμένο να περιλαμβάνονται πήλινα κεραμικά, που φύλαγαν μέσα τους πραγματικούς κόκκους κεχρί.
Πολλά από αυτά τα συμβολικά αντίγραφα, τα οποία είχαν μια ταφική τελετουργική λειτουργία , παρέμειναν σφραγισμένα για αιώνες και τώρα χρησιμοποιούνται από αρχαιολόγους για γεωργικές αναλύσεις.
Δεδομένου ότι αυτά τα δείγματα χρονολογούνται με ακρίβεια από το ταφικό τους πλαίσιο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τον προσδιορισμό της ηλικίας τους , λέει ο Liao. Από την ανάλυση αυτών των καταλοίπων, οι ερευνητές εξήγαγαν 104 ισοτοπικές τιμές άνθρακα και αζώτου, το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων του είδους του που ελήφθη για αρχαίες καλλιέργειες στον πυρήνα της Κίνας από την Ύστερη Νεολιθική έως τη Δυναστεία Χαν.
Δύο κεραμικά μοντέλα κτιρίων που συνδέονται με τουαλέτες και χοιροστάσια που ανασκάφηκαν σε τάφους της περιόδου Χαν. Συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο Χουνάν και στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας.
Αυτές οι τιμές μας επιτρέπουν να ανακατασκευάσουμε με ακρίβεια τις αλλαγές στη χρήση γης, τις τεχνικές καλλιέργειας και τις γεωργικές στρατηγικές που εφαρμόστηκαν για περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες χρόνια.
Τα ευρήματά μας συμφωνούν με τα ιστορικά αρχεία της γεωργικής ανάπτυξης κατά τη δυναστεία Χαν, υποστηρίζοντας περαιτέρω ότι αυτή η περίοδος ήταν ένα βασικό στάδιο στην εντατικοποίηση της διαχείρισης της γεωργικής γης, λένε οι ερευνητές.
Και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στα χρόνια πριν από το 202 π.Χ., η βόρεια Κίνα βυθίστηκε σε πόλεμο μετά την κατάρρευση των Τσιν. Έχει ειπωθεί ότι η πρώτη μεγάλη γεωργική επανάσταση της κινεζικής αυτοκρατορικής εποχής έλαβε χώρα στην ισχυρή Αυτοκρατορία Χαν που ακολούθησε την ειρήνη. Ωστόσο, αυτή η γνώμη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή, καθώς η διαθεσιμότητα δεδομένων για τις καλλιέργειες για την περίοδο πριν από την εποχή Τσιν είναι περιορισμένη. Γενικά, η εντατική γεωργική πρακτική ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους για τη διατήρηση της μακροζωίας των κινεζικών φεουδαρχικών δυναστειών .