Η Γιούτα αντιμετωπίζει σοβαρή προσβολή από γρύλους των Μορμόνων, οι οποίοι έχουν επανακάμψει σε τεράστια σμήνη, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και δυσκολίες στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Οι γρύλοι καλύπτουν δρόμους και σπίτια, καθιστώντας τους δρόμους επικίνδυνους και οδηγώντας σε τροχαία ατυχήματα.
Οι τοπικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για την πιθανότητα δεύτερου κύματος γρύλων το καλοκαίρι, ενώ οι κάτοικοι καλούνται να λάβουν προληπτικά μέτρα. Η πολιτεία εξετάζει τη χρήση φυτοφαρμάκων και προγράμματα υποστήριξης για τους πληγέντες αγρότες, θυμίζοντας ιστορικές καταστροφές από παρόμοιες προσβολές στο παρελθόν.
Πιο αναλυτικά
Σε περιοχές όπως το Φίλμορ και το Τούλε, οι κάτοικοι περιγράφουν την εισβολή ως «αποκαλυπτική» , με έντομα να καλύπτουν δρόμους, φράχτες, τοίχους, ακόμη και τα πλαϊνά των σπιτιών.
Οι γρύλoι που τους πατάνε τα αυτοκίνητα έχουν κάνει τους δρόμους επικίνδυνα ολισθηρούς, οδηγώντας σε τροχαία ατυχήματα. Σε ορισμένες κομητείες, χρησιμοποιούνται εκχιονιστικά μηχανήματα για την απομάκρυνση τόνων εντόμων.
Οι γρύλοι των Μορμόνων είναι μεγάλα έντομα—λαμπερά, κοκκινωπά, που μπορούν να φτάσουν σε μήκος έως και πέντε εκατοστά. Είναι ιθαγενή των δυτικών ΗΠΑ, ειδικά σε πολιτείες όπως η Μοντάνα , το Όρεγκον , η Γιούτα, το Άινταχο και η Νεβάδα .
Αυτοί οι γρύλοι ευδοκιμούν σε ξηρασία και ζεστό καιρό, σχηματίζοντας τεράστια μεταναστευτικά σμήνη που μπορούν να αριθμούν σε εκατομμύρια.
Οι αγρότες αναφέρουν ήδη πρόωρες απώλειες καλλιεργειών και οι κήποι των αυλών αποψιλώνονται εν μία νυκτί. Στις μικρές πόλεις, ο αέρας μυρίζει σάπια έντομα.
Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμα. Τα αυγά που εκκολάφθηκαν την άνοιξη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα δεύτερο κύμα γρύλων μέχρι το καλοκαίρι.
Το όνομά τους χρονολογείται από το 1800, όταν οι Μορμόνοι πρωτοπόροι στη Γιούτα αντιμετώπισαν ένα παρόμοιο ξέσπασμα. Οι πρώτοι άποικοι παρακολουθούσαν αβοήθητοι τα έντομα να καταβροχθίζουν ολόκληρα χωράφια με σιτάρι, καλαμπόκι και κριθάρι.
Οι κάτοικοι καλούνται να σφραγίσουν τις ρωγμές στα σπίτια τους, να εξαλείψουν τις πηγές τροφίμων και νερού, να πετούν τακτικά τα σκουπίδια και να ελέγχουν τους σκοτεινούς χώρους στους εσωτερικούς χώρους για σημάδια προσβολής.
Ο Τζεντ Κρίστενσεν, ιδιοκτήτης σπιτιού και επιχείρησης στην κομητεία Μίλαρντ, δήλωσε στο FOX 13 ότι σχεδιάζει να προσλάβει εταιρεία καταπολέμησης παρασίτων για ένα αυξανόμενο πρόβλημα στο κατάστημά του στη βόρεια πλευρά της πόλης.
Οι εταιρείες καταπολέμησης παρασίτων λένε ότι η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι πιο πολυάσχολες εποχές τους και παροτρύνουν τους ιδιοκτήτες σπιτιών να αναλάβουν δράση νωρίς.
Το 2003, οι γρύλοι των Μορμόνων μόλυναν τη δυτική Γιούτα, επηρεάζοντας περίπου 2,7 εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής γης και ερήμου.
Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι τα έντομα μασούσαν την επένδυση των σπιτιών και άλλα υλικά. Ήταν ένα από τα πιο καταστροφικά ξεσπάσματα στην πρόσφατη ιστορία.
Πολλοί κάτοικοι της Γιούτα θυμούνται εκείνη την ιστορική προσβολή, η οποία κατέστρεψε τις καλλιέργειες μέχρι το λεγόμενο «θαύμα των γλάρων», όταν έφτασαν σμήνη γλάρων και έφαγαν τους γρύλους, σώζοντας μεγάλο μέρος της σοδειάς.
Τώρα, οι τοπικοί αξιωματούχοι εργάζονται για άλλη μια φορά για τον έλεγχο των επαναλαμβανόμενων κρουσμάτων. Η πολιτεία εξετάζει την αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων και προγράμματα οικονομικής βοήθειας για να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις ζημιές.