Η μαγευτική κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων στη Χημεία

Η συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στη χημεία μέσω θεωριών για τα στοιχεία, τα άτομα και τη διατήρηση της ύλης, που άνοιξαν νέους ορίζοντες στην επιστημονική σκέψη
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναλύει τη σημαντική συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στη Χημεία, εστιάζοντας στις θεωρητικές έννοιες που εισήγαγαν. Οι Έλληνες φιλόσοφοι, όπως ο Εμπεδοκλής και ο Δημόκριτος, διατύπωσαν θεμελιώδεις ιδέες, όπως η έννοια του στοιχείου και η ατομική θεωρία, οι οποίες επηρέασαν τη σύγχρονη επιστήμη.

Επιπλέον, οι θεωρίες των Αριστοτέλη και Πλάτωνα για τη φύση και τη σύνθεση των στοιχείων καθόρισαν τη φιλοσοφική βάση της φυσικής επιστήμης για αιώνες. Η αλχημεία, που αναπτύχθηκε από Έλληνες σοφούς, συνέβαλε επίσης στην επιστημονική σκέψη, αν και οι ιδέες αυτές περιθωριοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταγενέστερης εποχής.

Η καταστροφή σημαντικών κέντρων γνώσης, όπως το Σεράπειο και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, είχε σοβαρές συνέπειες στην επιστημονική πρόοδο, οδηγώντας την Ευρώπη σε μια περίοδο αμηχανίας και στασιμότητας.

Πιο αναλυτικά

Τους αρχαίους Έλληνες απασχολούσε όχι τόσο το «πώς», αλλά το «γιατί», δηλ. η αναζήτηση της αλήθειας και των αιτίων.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η συνεισφορά των Αρχαίων Ελλήνων και διανοητών στις φυσικές επιστήμες ήταν κυρίως οι θεωρητικές έννοιες.

Στην αρχαία Ελλάδα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η απόδοση των φυσικών φαινομένων σε φυσικά αίτια και η αντικατάσταση των υπερφυσικών δυνάμεων από τους φυσικούς νόμους.

Οι ιδέες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων ήταν η απαρχή πολλών σημερινών εννοιών των φυσικών επιστημών. Η αρχαία ελληνική φυσική φιλοσοφία είχε μεγάλη επίδραση και στη σύγχρονη χημεία, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, έστω και μέσω των παραδοξοτήτων της αλχημείας.

Μερικές τις ιδέες που βρήκαν εφαρμογή στη χημεία ακόμη και σήμερα είναι:

(α) Η έννοια του στοιχείου. Η θεωρία των τεσσάρων βασικών στοιχείων ή ριζωμάτων (γη, ύδωρ, πυρ και αήρ) διατυπώθηκε από τον Εμπεδοκλή (495-435 π.Χ., από Ακράγαντα, Σικελία). Τα τέσσερα στοιχεία ήταν μέρος της φιλοσοφικής του συμβολής και ιδιαίτερα το ποίημα (2.000 στίχοι) «Περί Φύσεως». Τα πάντα είναι συνδυασμοί αυτών των τεσσάρων στοιχείων.

Στα στοιχεία αυτά αποδίδονται κυκλικά οι ιδιότητες «υγρό», «θερμό», «ξηρό» και «ψυχρό» ως πρωτεύουσες ή δευτερεύουσες. Ο «αήρ» είναι πρωτίστως «υγρός» και δευτερευόντως «θερμός», το «πυρ» είναι πρωτίστως «θερμό» και δευτερευόντως «ξηρό», η «γη» είναι πρωτίστως «ξηρή» και δευτερευόντως «ψυχρή» και το «ύδωρ» είναι πρωτίστως «ψυχρό» και δευτερευόντως «υγρό».

(β) Η έννοια του ατόμου. Η ατομική θεωρία για τη συγκρότηση ύλης διατυπώθηκε αρχικά από τον Λεύκιππο (5ος αιώνας π.Χ., Μίλητος). Για τον Λεύκιππο είναι λίγα πράγματα γνωστά. “Έζησε κατά την περίοδο (περίπου) 480-420 π.Χ.

Παρακολούθησε την Ιονική σχολή φιλοσοφίας, σπούδασε και στην Ελέα (σήμερα Velia, στη νότια Ιταλία) και φαίνεται ότι επηρεάστηκε κυρίως από τον προσωκρατικό φιλόσοφο Ζήνωνα τον Ελεάτη (490;-430; π.Χ.). Ίδρυσε σχολή στα Άβδηρα της Θράκης. Η ατομική θεωρία του Λεύκιππου διατυπώθηκε πιο συστηματικά από τον μαθητή του Δημόκριτο (460-370 π.Χ., Άβδηρα, Θράκη).

Η ατομική θεωρία όριζε ότι τα άτομα είναι τα έσχατα μόρια της ύλης. Τα άτομα (: α-στερητικό + τομή) είναι άτμητα, άφθαρτα, αναλλοίωτα και κινούνται αδιάκοπα στον χώρο. Υπάρχουν άπειρα είδη ατόμων σε συνεχή κίνηση και οποιαδήποτε μεταβολή της ύλης δεν είναι παρά ένα είδος ανασυνδυασμού των ατόμων.

Οι ιδιότητες των υλικών καθορίζονται από το σχήμα των ατόμων. Τα άτομα των υγρών είναι σφαιρικά, γι’αυτό και τα υγρά απλώνονται στις επιφάνειες. Αντίθετα, τα άτομα των στερεών έχουν ακανόνιστο σχήμα γι’αυτό και τα στερεά σώματα διατηρούν τη μορφή τους.

(γ) Η διατήρηση της μάζας. Η θεωρία της αφθαρσίας της ύλης που διατύπωσαν παράλληλα ο Δημόκριτος και ο Διογένης ο Απολλωνιάτης (5ος αιώνας π.Χ.).

Οι ιδέες αυτές διαδόθηκαν κυρίως με τη διδασκαλία του Επίκουρου και αργότερα από το εκτενές φιλοσοφικό ποίημα του Λουκρητίου (Τίτος Λουκρήτιος Κάρος, 98-53 π.Χ., Ρωμαίος φιλόσοφος) που είχε τίτλο De Rerum Natura (Περί της Φύσεως των Πραγμάτων), όπου και εξηγούσε τις αρχές της ατομικής θεωρίας του Δημόκριτου.

Ο Επίκουρος (Σάμος 341 – Αθήνα 270 π.Χ.) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, ο οποίος ίδρυσε τη φιλοσοφική σχολή που έμεινε γνωστή ως «Επικούρειος Κήπος».

Στόχος του Επίκουρου ήταν η αναζήτηση των αιτιών της ανθρώπινης δυστυχίας και των εσφαλμένων δοξασιών που την προκαλούν, όπως η δεισιδαιμονία. (Εικόνα: Πλάτωνας και Αριστοτέλης. Λεπτομέρεια από τον περίφημο πίνακα του Raphael «Η Σχολή των Αθηνών» (1510))

Βασικές αρχές της διδασκαλίας του Επίκουρου είναι οι εξής: Με τον θάνατο έρχεται το τέλος όχι μόνο του σώματος αλλά και της ψυχής – οι θεοί ούτε επιβραβεύουν, ούτε τιμωρούν τους ανθρώπους. Το σύμπαν είναι άπειρο και αιώνιο – τα γενόμενα στον κόσμο συμβαίνουν τελικά, με βάση τις κινήσεις και τις αλληλεπιδράσεις των ατόμων που βρίσκονται σε έναν κενό χώρο.

Οι υλιστικές απόψεις του Επίκουρου πολεμήθηκαν άγρια από μεταγενέστερους φιλοσόφους και θεολόγους. Ο ίδιος κατασυκοφαντήθηκε και χαρακτηρίστηκε ως άτομο με ροπή προς τις ηδονές και τις απολαύσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υλιστικές ιδέες και η αντίληψη περί ατόμων και αφθαρσίας της ύλης αναπτύχθηκαν περίπου την ίδια περίοδο από Ινδούς φιλοσόφους (Βεδική φιλοσοφία), αλλά με αρκετά πιο ήπιους τόνους και με ποιητική διάθεση.

Οι ατομικές θεωρίες του Δημόκριτου για την ύλη έμειναν στο περιθώριο για πολλούς αιώνες. Οι υλιστικές θεωρίες περί ατόμων, αφθαρσίας της ύλης και των στοιχείων δεν είχαν προοπτική διάδοσης, αφού έπεσαν στη δυσμένεια των φιλοσόφων Πλάτωνα (428-348 π.Χ.) και Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.).

Ο Αριστοτέλης, ο πολυγραφότερος διαλεκτικός φιλόσοφος της αρχαιότητας, επηρέασε με τις θεωρίες του τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη μέχρι και τον 17ο αιώνα. Ο Αριστοτέλης μελέτησε και έγραψε για πολλούς κλάδους (φιλοσοφία, ψυχολογία, λογική, πολιτική, φυσική, βιολογία, κ.α.). “

Έγραψε πολλά βιβλία για τη Φυσική (φυσική ακρόαση, περί ουρανού, περί γενέσεως και φθοράς, μετεωρολογικά και περί κόσμου) και τη Βιολογία (περί ζώων ιστορίας, περί ζώων μορίων, περί ζώων πορείας, περί ζώων κινήσεως, περί ζώων γενέσεως και περί φυτών).

Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη κλείνει προς τον ιδεαλισμό και θέτει τον υλισμό σε μια μάλλον παθητική μοίρα. Σύμφωνα με τις θεωρίες του κάθε πράγμα αποτελείται από ύλη και πνεύμα, που είναι μεταξύ τους αδιάσπαστα ενωμένα. Η ύλη είναι παθητική και μόνη της παρέχει τη δυνατότητα, ενώ το πνεύμα ενεργητικό, και αποτελεί τη δύναμη που μεταβάλλει τη δυνατότητα σε πραγματικότητα.

Ο κόσμος, κατά τον Αριστοτέλη, είναι ενιαίος και αιώνιος και το σύμπαν ή ο κόσμος είναι σφαιρικός με κέντρο τη Γη. Η θεωρία αυτή ταίριαζε με τις θρησκευτικές αντιλήψεις και η γεωκεντρική εικόνα επικράτησε μέχρι την εποχή του Γαλιλαίου. Μέσω της τυπικής λογικής βλέπει την αντικειμενική πραγματικότητα «στατικά» και όχι μέσα στην αέναη μεταβολή και κίνησή της.

Ο Αριστοτέλης διετύπωσε τη θεωρία της ύπαρξης του πέμπτου στοιχείου της φύσης (πέραν των τεσσάρων: γη, ύδωρ, πυρ και αήρ, που πίστευαν οι Ίωνες φιλόσοφοι).

Ο Αριστοτέλης πρόσθεσε τον αιθέρα (: καθαρός, φρέσκος αέρας, καθαρός ουρανός, το υλικό που συμπληρώνει το σύμπαν πάνω από τη γήινη σφαίρα) στο κέντρο του κλασικού τετραγώνου των στοιχείων. Ο αιθέρας παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες ως στοιχείο, είναι: αγέννητος, αγήραντος, άφθαρτος, αΐδιος (αιώνιος), αναυξής και αναλλοίωτος. Ο αιθέρας θα ταυτισθεί αργότερα με τη Φιλοσοφική Λίθο των αλχημιστών. Επιπλέον εντοπίζεται στον «άνω τόπο» όπου κατοικεί η Θεότητα.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι η πρώτη αναφορά στην έννοια στοιχείον έγινε από τον Πλάτωνα, περίπου το 360 π.Χ. στον διάλογό του «Τίμαιος», όπου περιλαμβάνεται μια συζήτηση πάνω στη σύνθεση των ανόργανων και των οργανικών σωμάτων, μια πρωταρχική προσέγγιση πάνω στη χημεία.

Ο Πλάτωνας θεωρούσε ότι το μικρότερο σωματίδιο κάθε στοιχείου αντιστοιχούσε σε ένα από τα πέντε κανονικά πολύεδρα, δηλ. κυρτά πολύεδρα με έδρες κανονικά πολύγωνα και ίδιες, τα οποία είναι γνωστά και ως «Πλατωνικά στερεά»: το τετράεδρο (η φωτιά), ο κύβος (η γη), το οκτάεδρο (ο αέρας), το δωδεκάεδρο (ο αιθέρας) και το εικοσάεδρο (το νερό).

Ο Αριστοτέλης δέχεται ότι η παθητική ύλη συνδυάζεται με την ενεργητική αρχή, την εντελέχεια (ετυμολογία: εν + τέλος + έχω, η ενυπάρχουσα σε κάθε ον τάση για τελειότητα) ή ψυχή, που τη διαμορφώνει και της δίνει κίνηση. Με την αναντίρρητη κυριαρχία του Αριστοτέλη στις φυσικές επιστήμες, οι ιδέες του επηρέασαν τη μελλοντική ιστορία των φυσικών επιστημών.

Οι θεωρίες του αποτέλεσαν το υπόβαθρο της αντίληψης του κόσμου από τους θρησκευτικούς καθοδηγητές της Χριστιανικής εκκλησίας και ιδιαίτερα του Αγίου Αυγουστίνου. Η φιλοσοφική σκέψη ταίριαζε και μπορούσε να διατηρηθεί κάτω από τον μανδύα των δογματικών θρησκευτικών αντιλήψεων, αφού η φύση γίνονταν κατανοητή όχι με την παρατήρηση και το πείραμα, αλλά από τα αναγραφόμενα στα θρησκευτικά βιβλία.

Οι Έλληνες Αλχημιστές

Ως ο αρχαιότερος Έλληνας αλχημιστής αναφέρεται ο Ερμής ο Τρισμέγιστος. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για φανταστικό πρόσωπο, μια ενσάρκωση θεότητας που συνδύαζε τον θεό των Ελλήνων Ερμή με τον σεληνιακό θεό των Αιγυπτίων Θωθ (Thoth), θεό-προστάτη των αστρολόγων και των αλχημιστών.

Οι αλχημιστές του μεσαίωνα απέδιδαν στον Τρισμέγιστο Ερμή πλήθος ανακαλύψεων (γλώσσα, αλφάβητο, γεωμετρία, αριθμητική, ιατρική). Του απέδιδαν την τριπλή ιδιότητα του φιλοσόφου, του ιατρού και του βασιλέως.

Στον Τρισμέγιστο Ερμή αποδίδονται πολλά Ελληνικά συγγράμματα της Ελληνιστικής Αιγύπτου που γράφηκαν κατά τη ρωμαϊκή εποχή. (Εικόνα: Απεικόνιση του Τρισμέγιστου Ερμή από διάφορα αλχημιστικά συγγράμματα) Στον Τρισμέγιστο Ερμή οφείλεται το φιλοσοφικό κίνημα του ερμητισμού (hermetism), το οποίο ξεκίνησε από την Ελληνιστική Αίγυπτο.

Ο ερμητισμός ήταν ένα μεταφυσικό σύστημα και ένα σώμα συστηματοποιημένων μαγικών, μαντικών, αστρολογικών και αλχημικών πρακτικών. Κύριο χαρακτηριστικό του ερμητισμού ήταν η αντίσταση στην κυριαρχία τόσο της καθαρής λογικής, όσο και κάθε δογματικής πίστης.

Η έκφραση ερμητική τέχνη, όρο τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι αλχημιστές για να περιγράψουν την τέχνη τους, που στην αρχαιότητα μόνο ιερείς είχαν το δικαίωμα να ασκούν και να γνωρίζουν τα μυστικά της. Οι αλχημιστές συχνά πραγματοποιούσαν αποστάξεις και χρειάζονταν καλά «σφραγισμένες» αποστακτικές συσκευές (άμβυκες) ή ερμητικά κλειστές.

Οι αλχημιστές θεωρούσαν τους εαυτούς τους Ερμητικούς, έχοντας αποδεχθεί τη φιλοσοφία του Ερμή του Τρισμέγιστου, του ερμητισμού και χαρακτήριζαν τις γνώσεις τους ως ερμητικές (Hermetica ή Corpus Hermeticum).

Ενας διάσημος αλχημιστής της Ελληνιστικής Αιγύπτου ήταν ο Ζώσιμος ο Πανοπολίτης (Zosimos of Panopolis). Γεννήθηκε στην Πανόπολη (σήμερα El Akhmim) της νότιας Αιγύπτου κατά τέλη του 4ου μ.Χ. Οι αλχημιστές των ισλαμικών χωρών, αλλά και της Ευρώπης του μεσαίωνα, όπως και οι νεότεροί τους, τον θεωρούσαν ως έναν από τους μεγαλύτερους αλχημιστές όλων των εποχών.

Ο Ζώσιμος συνέγραψε πλήθος συγγραμμάτων (αναφέρονται εικοσιοκτώ βιβλία) πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν στην Αραβική και Συριακή γλώσσα, ωστόσο μόνο τμήματα από αυτά έχουν σωθεί.

Στα αποσπάσματα αυτά γίνεται αναφορά στην οξείδωση του υδραργύρου, σε κάποιο περίεργο βάμμα το οποίο μετατρέπει τον άργυρο σε χρυσό και σε κάποιο ιερό ύδωρ («πανάκεια») που θεραπεύει κάθε αρρώστια. Αυτά τα αποσπάσματα επηρέασαν τους νεότερους αλχημιστές και τους ώθησαν στη μανιώδη αναζήτηση αυτών των ουσιών.

Στον ναό του θεού Σέραπη, το Σεράπειο (Serapeum) της Αλεξάνδρειας φαίνεται πως υπήρχαν άφθονα συγγράμματα Ελλήνων αλχημιστών και γενικότερα επιστημόνων. Δυστυχώς ο ναός αυτός καταστράφηκε το 391 μ.Χ. από πλήθη φανατικών χριστιανών, που είχαν απαγορέψει την είσοδο των πολιτών στους αρχαίους ναούς, σε ένα γενικότερο πλαίσιο διωγμών των εθνικών και των παγανιστών (δηλ. των οπαδών των αρχαίων θρησκειών).

Οι διωγμοί εκείνης της εποχής οδήγησαν πολλούς έλληνες σοφούς στην Περσία, τη μόνη χώρα εκείνης της εποχής που ήταν προοδευτική και ανοικτή σε κάθε φιλοσοφικό ρεύμα ή θρησκευτικό κίνημα.

Οι Έλληνες αυτοί συνέβαλαν ουσιαστικά στη μετέπειτα εκπληκτική ανάπτυξη της επιστήμης και τεχνολογίας των ανατολικών ισλαμικών χωρών. (Πάνω εικόνα. Ο,τι έχει απομείνει από το Σεράπειο της Αλεξάνδρειας, έναν πραγματικό ναό της γνώσης, που τον κατέστρεψε ο θρησκευτικός φανατισμός)

Οι καταστροφές του Σεραπείου και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (που ολοκληρώθηκε το 642 μ.Χ. από τους “Αραβες) είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια σωρευμένης επιστημονικής γνώσης αιώνων. Κύριο αποτέλεσμα αυτών των διωγμών ήταν η Ευρώπη να βυθιστεί στον Σκοτεινό Μεσαίωνα για τους επόμενους αιώνες. Κανείς δεν ξέρει σε ποιο στάδιο εξέλιξης θα βρισκόταν η σημερινή επιστήμη και τεχνολογία, αλλά και ο κόσμος γενικότερα, αν δεν γίνονταν οι καταστροφές αυτές.

Το πιο γνωστό «χημικό επίτευγμα» των Βυζαντινών χρόνων, σίγουρα είναι το περίφημο «υγρό πυρ» (greek fire). Η σύνθεσή του ήταν επτασφράγιστο μυστικό και μόνο εικασίες ως προς αυτήν μπορούν σήμερα να γίνουν. Δεν φαίνεται πάντως να ήταν ένα απλό καύσιμο μίγμα νάφθας και θείου.

Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν την αυτανάφλεξή του όταν ερχόταν σε επαφή με το νερό. Έτσι, διατυπώθηκε η υπόθεση ότι ένα δραστικό συστατικό του θα πρέπει να ήταν το φωσφίδιο του ασβεστίου (Ca3P2).

Το φωσφίδιο αυτό σε επαφή με το νερό υδρολύεται παρέχοντας το αέριο φωσφίνη (PH3). Η φωσφίνη αυταναφλέγεται στον αέρα προκαλώντας ανάφλεξη και στα υπόλοιπα καύσιμα υλικά του μίγματος. Τώρα, το πώς θα μπορούσε να παρασκευασθεί αυτό το φωσφίδιο, που απαιτεί ισχυρότατα αναγωγικές συνθήκες ή ακόμη και μεταλλικό ασβέστιο για τη σύνθεσή του, παραμένει μυστήριο.

Εικόνες αλχημιστικών σκευών από Ελληνικά χειρόγραφα (το περίεργο δεξιό σκεύος αναφέρεται ως «συσκευή παρασκευής χρυσού της Κλεοπάτρας», στην ίδια εικόνα απεικονίζεται και το μυστικιστικό σύμβολο του ουροβόρου όφεως).


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Η μαγευτική κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων στη Χημεία

BBC: Σε αυτό το χωριό επιβιώνουν οι γνήσιοι απόγονοι των Σπαρτιατών

Επίθεση σε κλινική στην Καλιφόρνια: Ο άνδρας που σκοτώθηκε είχε κατασκευάσει τη βόμβα

Αμπελόκηποι: Μοιραία πτώση 25χρονου από τον 24ο όροφο του εμβληματικού Πύργου Απόλλων

Τιτανικός: Το μυστήριο των αγνοουμένων – Ειδικοί αποκαλύπτουν γιατί οι σοροί εξαφανίστηκαν για πάντα

USSAF: Η αποστολή της 376ης Σμηναρχίας σε Ελλάδα & Βαλκάνια

Συρία: Τουλάχιστον 3 αστυνομικοί σκοτώθηκαν από φονική έκρηξη παγιδευμένου οχήματος

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Η σχέση με Συρίγο και η αποκάλυψη για το διαζύγιο – «Το επιθυμούσα!»

ΗΠΑ: Τρένο έπεσε πάνω σε πεζούς στο βόρειο Οχάιο – Δύο νεκροί και τουλάχιστον ένας αγνοούμενος

Εύβοια: Ισχυρή δόνηση 4,5 Ρίχτερ – Ταρακούνησε και την Αθήνα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Μαΐου 2025

Βιταμίνη Β12: Το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα στα πόδια που δείχνει έλλειψη στο βασικό θρεπτικό συστατικό

Ισραήλ: Κλιμακώνονται οι εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα – Δεκάδες θύματα σε νέους βομβαρδισμούς

Ο καιρός σήμερα: Υποχωρούν οι βροχές, σκαρφαλώνει η θερμοκρασία – Στους 28 βαθμούς το θερμόμετρο

Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Επιτακτική η «αλλαγή» για συμφιλίωση Τουρκίας και Κούρδων

00:00 / 00:00

Τι θα συμβεί στη Γη όταν «σχιστεί» η Σελήνη: Οι προφητείες των αρχαίων...

Το άρθρο εξετάζει τις απόψεις των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων σχετικά με τη Σελήνη, την οποία θεωρούσαν τεχνικό δημιούργημα και ανέφεραν ότι υπήρξε περίοδος κατά...

Αποτύπωμα δακτύλου σε πακέτο τσιγάρων αποκάλυψε τον δολοφόνο νεαρής γυναίκας μετά από 46...

Σχεδόν 50 χρόνια μετά τη δολοφονία της Τζανέτ Ράλστον στην Καλιφόρνια, οι αρχές συνέλαβαν τον Γουίλι Γιουτζίν Σιμς, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία...

Η Κίνα παρουσιάζει αόρατα drones: Πετούν σαν πουλιά για να σκορπίσουν όλεθρο στον εχθρό

Σε μια πρόσφατη έκθεση στρατιωτικής τεχνολογίας στην Κίνα, παρουσιάστηκαν νέα αόρατα drones που μιμούνται τα πουλιά, γνωστά ως ορνιθόπτερα. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη...

Επιστήμονες της NASA εντόπισαν εντυπωσιακό φωτεινό οργανισμό στον ωκεανό, ορατό από το διάστημα

Επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν μια γιγάντια, λαμπερή μορφή θαλάσσιας ζωής στον Μεγάλο Αυστραλιανό Κόλπο, ορατή από το διάστημα. Η φωτεινή τιρκουάζ λάμψη, που καταγράφηκε από...

Αποκάλυψη: Γιατί ο Πειραιάς αποκαλούνταν κάποτε «λιμάνι του λιονταριού»;

Ο Πειραιάς, γνωστός σήμερα, παλαιότερα ονομαζόταν «λιμάνι του λιονταριού» ή Porto Leone, χάρη σε ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα λιονταριού που βρισκόταν στην είσοδο του...

Τώρα συναγερμός για επικίνδυνο τροπικό ιό που εξαπλώνεται αθόρυβα σε όλη τη Λατινική...

Ένας σχετικά άγνωστος τροπικός ιός, γνωστός ως ιός oropouche, εξαπλώνεται ταχύτατα στη Λατινική Αμερική, με πάνω από 20.000 μολύνσεις από το 2023. Τα συμπτώματά...

Άφωνοι οι αρχαιολόγοι: Μυστηριώδης τάφος Βίκινγκ με «χριστιανικές χροιές» – «Εντελώς πρωτοφανές»

Σουηδοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ασυνήθιστο τάφο Βίκινγκ, ηλικίας 1.100 ετών, κοντά στο Λινκόπινγκ, που συνδυάζει στοιχεία παγανιστικής και χριστιανικής ταφής. Ο τάφος, που περιλαμβάνει φέρετρο...

Αρχαιοελληνικές παροιμίες που επιβιώνουν στη σύγχρονη γλώσσα μας

Το άρθρο αναδεικνύει τη σύνδεση της νεοελληνικής γλώσσας με τα αρχαία Ελληνικά, μέσω παροιμιών που παραμένουν χρήσιμες μέχρι σήμερα. Παρουσιάζονται διάφορες φράσεις, όπως «Αιδώς Αργείοι»...

Τι αποκαλύπτει ο μυθικός αετός για την Αρχαία Ελλάδα;

Ο αετός κατείχε σημαντική θέση στην αρχαία ελληνική μυθολογία, όπου θεωρούνταν το θεϊκό πτηνό του Δία, σύμβολο της δύναμης και της εξουσίας του. Αναφερόμενος...

Όταν ένα γενναίο χωριό αυτοθυσιάστηκε για να ανακόψει την επέλαση του «Μαύρου Θανάτου»

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία του χωριού Eyam στη βόρεια Αγγλία, το οποίο θυσιάστηκε κατά την επιδημία της βουβωνικής πανώλης τον 17ο αιώνα, προκειμένου...

Τα κορίτσια που συνέβαλαν στη δημιουργία της πρώτης πυρηνικής βόμβας

Το άρθρο αναδεικνύει τον ρόλο των γυναικών που εργάστηκαν στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εστιάζοντας στις...

Κανείς δεν άντεχε: Πέντε βασανιστικοί τρόποι θανάτωσης στην αρχαιότητα

Το ανθρώπινο μυαλό εξελίσσεται συνεχώς και είναι ικανό να εφευρίσκει συνεχώς τεχνολογικά επιτεύγματα. Ο έμφυτος σαδισμός των ανθρώπων, όμως, συμβάλλει στο να εφευρίσκει και...

Το νησί της φρίκης: Το μέρος που τα παιδιά λιμοκτονούν, σιωπούν και αυτοκτονούν

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Ναουρού, ένα μικρό νησί κοντά στην Αυστραλία, όπου οι συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και...

Πώς χώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες – Τα καθήκοντα του πρώην συζύγου

Στην αρχαία Ελλάδα, τα διαζύγια ήταν αποδεκτά και μπορούσαν να ζητηθούν τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Ο άνδρας υποχρεωνόταν να επιστρέψει την...

Όταν το 1934 χάριζαν οικόπεδα στη Γλυφάδα με… κουπόνια εφημερίδας!

Το 1934, οι αναγνώστες της εφημερίδας «Ελεύθερος Άνθρωπος» μπορούσαν να αποκτήσουν οικόπεδα 300 τετραγωνικών μέτρων στη Γλυφάδα, προσφέροντας 2.000 δραχμές σε δόσεις και 41...

Το κολοσσιαίο τάνκερ του κόσμου που μεταφέρει κρουαζιερόπλοια δημιουργήθηκε χάρη στις θεωρίες του Αρχιμήδη!

Το άρθρο αναφέρεται στο Boka Vanguard, το μεγαλύτερο τάνκερ του κόσμου, το οποίο κατασκευάστηκε το 2012 και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά βαρέων σκαφών, όπως...

Το ναυάγιο του 2000 που συντάραξε το πανελλήνιο: Η τραγωδία που σκότωσε 81 ψυχές

Τη νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου 2000, το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σάμινα» ναυάγησε κοντά στην Πάρο, προκαλώντας τον θάνατο 81 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων...

Roanoke: Το νησί όπου 114 άνθρωποι εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα σημείο ζωής

Η παράξενη ιστορία ξεκίνησε το 1587, όταν 115 άποικοι από την Αγγλία έφτασαν στο νησί Roanoke, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της σημερινής...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκαλύφθηκε η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και είναι ελληνική

Το Άργος, η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης που κατοικείται...

Θεοφάνους: Σάλος μετά την ανάρτησή του για την Klavdia – «Με ειλικρίνεια το έγραψα...

Ο Γιώργος Θεοφάνους, μέσω βίντεο στο Instagram, αποκάλυψε ότι...

Eurovision 2025: Η μαγική στιγμή που η έγκυος Τζένη Θεωνά απονέμει το 12άρι της...

Στον τελικό της Eurovision 2025, η Τζένη Θεωνά, έγκυος...

Δημήτρης Κόκοτας: Η δυσάρεστη ανακοίνωση της γυναίκας του – «Δυστυχώς, εδώ και αρκετό καιρό…»

Ο Δημήτρης Κόκοτας συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, μετά...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η μαγευτική κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων στη Χημεία

Το άρθρο αναλύει τη σημαντική συμβολή των αρχαίων Ελλήνων...

BBC: Σε αυτό το χωριό επιβιώνουν οι γνήσιοι απόγονοι των Σπαρτιατών

Το BBC εξερευνά τη Μάνη, όπου οι κάτοικοι ισχυρίζονται...

Επίθεση σε κλινική στην Καλιφόρνια: Ο άνδρας που σκοτώθηκε είχε κατασκευάσει τη βόμβα

Ο άνδρας ο οποίος βρήκε τον θάνατο όταν πυροδοτήθηκε...

Αμπελόκηποι: Μοιραία πτώση 25χρονου από τον 24ο όροφο του εμβληματικού Πύργου Απόλλων

Σοκάρει η πτώση ενός 25χρονου άνδρα από τον 24ο...

USSAF: Η αποστολή της 376ης Σμηναρχίας σε Ελλάδα & Βαλκάνια

Το άρθρο αναφέρεται στη δράση της 376ης Σμηναρχίας Βομβαρδισμού...

Συρία: Τουλάχιστον 3 αστυνομικοί σκοτώθηκαν από φονική έκρηξη παγιδευμένου οχήματος

Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από...

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Η σχέση με Συρίγο και η αποκάλυψη για το διαζύγιο – «Το επιθυμούσα!»

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, σε πρόσφατη εμφάνιση στην εκπομπή «Τετ-α-Τετ»,...

ΗΠΑ: Τρένο έπεσε πάνω σε πεζούς στο βόρειο Οχάιο – Δύο νεκροί και τουλάχιστον ένας αγνοούμενος

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον ένα...

Εύβοια: Ισχυρή δόνηση 4,5 Ρίχτερ – Ταρακούνησε και την Αθήνα

Στην Εύβοια, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ τα ξημερώματα...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Μαΐου 2025

Σήμερα, Δευτέρα (19.5.2025), σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η...

Ισραήλ: Κλιμακώνονται οι εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα – Δεκάδες θύματα σε νέους βομβαρδισμούς

Η κατάσταση στη Γάζα κλιμακώνεται δραματικά, καθώς η ισραηλινή...

Ο καιρός σήμερα: Υποχωρούν οι βροχές, σκαρφαλώνει η θερμοκρασία – Στους 28 βαθμούς το θερμόμετρο

Σήμερα, Δευτέρα 19 Μαΐου, ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος...

Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Επιτακτική η «αλλαγή» για συμφιλίωση Τουρκίας και Κούρδων

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιδρυτής του PKK, ζήτησε από την...

Μπαράκ Ομπάμα για Τζο Μπάιντεν: «Θα νικήσει τον καρκίνο με την αδάμαστη αποφασιστικότητά του»

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον...

Σεισμός τώρα αισθητός στην Αττική

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε...

Εκλογές στην Ρουμανία: Αποδέχθηκε τη συντριβή του ο ακροδεξιός υποψήφιος Τζόρτζε Σιμιόν

Στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας, ο εθνικιστής υποψήφιος Τζόρτζε...

Βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία: Νίκη της δεξιάς – Παραιτείται ο ηγέτης των Σοσιαλιστών

Η συμμαχία της δεξιάς που βρίσκεται στην εξουσία εδώ...

Εκλογές στην Ρουμανία: Ο Μακρόν συνεχάρη θερμά τον Νικουσόρ Νταν και δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Νικουσόρ Νταν...

Γαλλία: Επείγουσα έκκληση για άμεση, μαζική κι απρόσκοπτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δήλωσε ότι...

Εκλογές στην Ρουμανία: Η Φον ντερ Λάιεν εξύμνησε τον θριαμβευτή Νταν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,...

Καταχρηστική η κράτηση του ελληνικού δεξαμενόπλοιου «Green Admire» από τη ρωσική ακτοφυλακή

Η ρωσική ακτοφυλακή προχώρησε σε αναίτια και καταχρηστική κράτηση...

Κάμαλα Χάρις: Συγκλονισμένη από τον καρκίνο του Τζο Μπάιντεν – «Είναι αληθινός μαχητής»

Η Κάμαλα Χάρις, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια...

Η Klavdia και η ελληνική αποστολή προσγειώθηκαν θριαμβευτικά στην Αθήνα – Οι αποκλειστικές φωτογραφίες

Η Klavdia και η ελληνική αποστολή επέστρεψαν στην Αθήνα...

Mazda MX-5, το θρυλικό κιβώτιό του αποκτά επιτέλους “χτένι”

Το Mazda MX-5 αποκτά επιτέλους ένα νέο κιβώτιο με...

Subaru, μήπως η ηλεκτροκίνηση δεν ταιριάζει στο DNA μας;

Αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση, η Subaru φαντάζει προσδεμένη στο...

Ισραήλ εγκρίνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα εν μέσω προετοιμασιών για μεγάλη χερσαία επιχείρηση

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την έναρξη εκτεταμένων χερσαίων επιχειρήσεων...

Πρωτοποριακή μπαταρία της General Motors φέρνει προσιτό ηλεκτρικό

Η General Motors, σε συνεργασία με την LG, ανακοινώνει...

Οι αστέρες της Μπαρτσελόνα πανηγύρισαν το τρόπαιο του πρωταθλητή μέσα στο «Μονζουίκ»

Η Μπαρτσελόνα γιόρτασε την κατάκτηση του 28ου τίτλου πρωταθλήματος...

Τζο Μπάιντεν: Αποκαλύφθηκε πως πάσχει από επιθετικό καρκίνο προστάτη

Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαγνώστηκε με επιθετική μορφή...

Τατόι: Στο εδώλιο ηθοποιός και σκηνοθέτης για πυροβολισμούς με ψεύτικο όπλο κατά τη διάρκεια γυρισμάτων

Στο Τατόι, κάτοικοι ανησύχησαν από ήχους πυροβολισμών, καλώντας την...

Ελένη Τσολάκη: Η μαγευτική Κυριακάτικη εξόρμηση με το νεογέννητο κοριτσάκι της

Η Ελένη Τσολάκη, που πρόσφατα έγινε μητέρα ενός υγιούς...

Ανδρουλάκης: Επιτακτικός αγώνας η παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε από...

Η Βιγιαρεάλ σόκαρε την πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα και εξασφάλισε θέση στο Champions League

Η Βιγιαρεάλ πέτυχε μια σημαντική νίκη επί της Μπαρτσελόνα...

Ζέτα Δούκα: Κατέκτησε τα 5χλμ του Spetsathlon αγκαλιά με την κόρη της – «Να τερματίζουμε μαζί…»

Η Ζέτα Δούκα συμμετείχε φέτος στο Spetsathlon, τρέχοντας 5...

Βόλος – Athens Kallithea 0-2: Επιβλητικός θρίαμβος για τους υποβιβασμένους φιλοξενούμενους

Η Athens Kallithea, παρά τον μαθηματικό υποβιβασμό της στη...

Τζόκερ κλήρωση 2911: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

Στην κλήρωση Τζόκερ 2911 που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18...

Η Γαλατάσαραϊ θριάμβευσε στο πρωτάθλημα Τουρκίας και στέφθηκε με το νταμπλ

Η Γαλατάσαραϊ σφράγισε την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλήματος...

Ύπνος: Οι άνθρωποι που κοιμούνται με φώτα αναμμένα, αποκαλύπτουν 5 κρυφά χαρακτηριστικά

Το άρθρο εξετάζει την συνήθεια πολλών ανθρώπων να αφήνουν...

Επιστήμονες ξεσκεπάζουν το κόλπο για να τεμαχίζετε κρεμμύδια χωρίς δάκρυα

Αμερικανοί επιστήμονες αποκάλυψαν τον τρόπο να κόβουμε κρεμμύδια χωρίς...

Εκλογές στη Ρουμανία: Προηγείται ο φιλελεύθερος Νταν έναντι του ακροδεξιού Σιμιόν, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll

Έκλεισαν οι κάλπες στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στη...

Αποκαλύφθηκε: Κινεζικός αστρικός χάρτης 2.300 ετών αναγνωρίζεται ως ο αρχαιότερος του πλανήτη

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι το «Εγχειρίδιο Αστεριών του Δασκάλου Σι»,...

Ο θρυλικός κινητήρας «Χαϊλάντερ» κατακτά εκατομμύρια οχήματα

Ο κινητήρας FIRE της Fiat, που παρουσιάστηκε το 1985,...

ΑΕΚ – Αλκαλόιντ 25-29: Ηττήθηκε στα Άνω Λιόσια και θα πάει για υπέρβαση τίτλου στα Σκόπια

Πολύ δύσκολη κρίνεται πλέον η προσπάθεια της ομάδας χάντμπολ...

Τι θα συμβεί στη Γη όταν «σχιστεί» η Σελήνη: Οι προφητείες των αρχαίων Ελλήνων σοφών

Το άρθρο εξετάζει τις απόψεις των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων...

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μαγευτική εξόρμηση με τις κόρες της στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή πέρασε την Κυριακή 18 Μαΐου με...