Αθηνά Ωνάση: Ανανεωμένη εμφάνιση – Με περισσότερα κιλά και εντυπωσιακό φόρεμα σε βραδινή έξοδο
Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων
Πέτρος Φιλιππίδης: Κλείνει η αυλαία στη δίκη για τις απόπειρες βιασμού – Σήμερα η ετυμηγορία του Εφετείου
Κίνα: Ήπια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2025
Πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη: Σφοδρή μάχη με τις φλόγες στο εργοστάσιο ανακύκλωσης – Τοξικοί καπνοί σκέπασαν τον ουρανό
Αγροτικές διαμαρτυρίες για ΟΠΕΚΕΠΕ: Τρακτέρ κατακλύζουν τη Λάρισα – Συνάντηση στον Παλαμά Καρδίτσας
Εορτολόγιο: Αγίου Βλαδίμηρου και Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης σήμερα 15 Ιουλίου – Ποιοι έχουν γιορτή
Αρτηριακή πίεση: Το κορυφαίο φρούτο που τη μειώνει χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε ένα «κρίσιμο» θρεπτικό στοιχείο
Γάζα: Το Ισραήλ προτείνει αποχώρηση στρατευμάτων από ευρύτερη περιοχή του θυλάκου – Η Χαμάς πιθανότατα θα αρνηθεί
Σήμερα ο καιρός: Θερμοκρασίες καλοκαιριού και άνεμοι 7 μποφόρ στο Αιγαίο
Γαλλία: Συνελήφθη 20χρονος που δραπέτευσε από τη φυλακή κρυμμένος σε σάκο συγκρατούμενου
Ινδονησία: Έντεκα αγνοούμενοι μετά από ανατροπή πλοίου στα νησιά Μενταουάι
Μασαχουσέτη: Εννέα νεκροί και πάνω από 30 τραυματίες σε πυρκαγιά γηροκομείου
Παραγουάη: Νεκρό στέλεχος της οργάνωσης ανταρτών EPP σε επιχείρηση του στρατού
Ξεχασμένη Porsche 924 στα δρομάκια της Ερμούπολης, θλίψη
Μπόρις Πιστόριους: Εξήρε την στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία – «Προτιμότερο οι ΗΠΑ να συμμετέχουν παρά να απέχουν»
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει το πράσινο φως στην κυβέρνηση Τραμπ για τη διάλυση του υπουργείου Παιδείας
Μπόριους Πιστόριους: «Προετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε αυξημένη ευθύνη» για την αποτροπή και άμυνα στην Ευρώπη – ΗΠΑ και Γερμανία ενώνουν δυνάμεις για την παράδοση Patriot στην Ουκρανία
Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς εξήρε τον Ντόναλντ Τραμπ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία
Αυστηρότερα μέτρα κατά της μετανάστευσης: Τριετής φυλάκιση και πρόστιμο – Λεπτομέρειες του νομοσχεδίου σε διαβούλευση
//

Διαβάστε περισσότερα

Η μαγευτική κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων στη Χημεία

Η συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στη χημεία μέσω θεωριών για τα στοιχεία, τα άτομα και τη διατήρηση της ύλης, που άνοιξαν νέους ορίζοντες στην επιστημονική σκέψη
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναλύει τη σημαντική συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στη Χημεία, εστιάζοντας στις θεωρητικές έννοιες που εισήγαγαν. Οι Έλληνες φιλόσοφοι, όπως ο Εμπεδοκλής και ο Δημόκριτος, διατύπωσαν θεμελιώδεις ιδέες, όπως η έννοια του στοιχείου και η ατομική θεωρία, οι οποίες επηρέασαν τη σύγχρονη επιστήμη.

Επιπλέον, οι θεωρίες των Αριστοτέλη και Πλάτωνα για τη φύση και τη σύνθεση των στοιχείων καθόρισαν τη φιλοσοφική βάση της φυσικής επιστήμης για αιώνες. Η αλχημεία, που αναπτύχθηκε από Έλληνες σοφούς, συνέβαλε επίσης στην επιστημονική σκέψη, αν και οι ιδέες αυτές περιθωριοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταγενέστερης εποχής.

Η καταστροφή σημαντικών κέντρων γνώσης, όπως το Σεράπειο και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, είχε σοβαρές συνέπειες στην επιστημονική πρόοδο, οδηγώντας την Ευρώπη σε μια περίοδο αμηχανίας και στασιμότητας.

Πιο αναλυτικά

Τους αρχαίους Έλληνες απασχολούσε όχι τόσο το «πώς», αλλά το «γιατί», δηλ. η αναζήτηση της αλήθειας και των αιτίων.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η συνεισφορά των Αρχαίων Ελλήνων και διανοητών στις φυσικές επιστήμες ήταν κυρίως οι θεωρητικές έννοιες.

Στην αρχαία Ελλάδα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η απόδοση των φυσικών φαινομένων σε φυσικά αίτια και η αντικατάσταση των υπερφυσικών δυνάμεων από τους φυσικούς νόμους.

Οι ιδέες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων ήταν η απαρχή πολλών σημερινών εννοιών των φυσικών επιστημών. Η αρχαία ελληνική φυσική φιλοσοφία είχε μεγάλη επίδραση και στη σύγχρονη χημεία, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, έστω και μέσω των παραδοξοτήτων της αλχημείας.

Μερικές τις ιδέες που βρήκαν εφαρμογή στη χημεία ακόμη και σήμερα είναι:

(α) Η έννοια του στοιχείου. Η θεωρία των τεσσάρων βασικών στοιχείων ή ριζωμάτων (γη, ύδωρ, πυρ και αήρ) διατυπώθηκε από τον Εμπεδοκλή (495-435 π.Χ., από Ακράγαντα, Σικελία). Τα τέσσερα στοιχεία ήταν μέρος της φιλοσοφικής του συμβολής και ιδιαίτερα το ποίημα (2.000 στίχοι) «Περί Φύσεως». Τα πάντα είναι συνδυασμοί αυτών των τεσσάρων στοιχείων.

Στα στοιχεία αυτά αποδίδονται κυκλικά οι ιδιότητες «υγρό», «θερμό», «ξηρό» και «ψυχρό» ως πρωτεύουσες ή δευτερεύουσες. Ο «αήρ» είναι πρωτίστως «υγρός» και δευτερευόντως «θερμός», το «πυρ» είναι πρωτίστως «θερμό» και δευτερευόντως «ξηρό», η «γη» είναι πρωτίστως «ξηρή» και δευτερευόντως «ψυχρή» και το «ύδωρ» είναι πρωτίστως «ψυχρό» και δευτερευόντως «υγρό».

(β) Η έννοια του ατόμου. Η ατομική θεωρία για τη συγκρότηση ύλης διατυπώθηκε αρχικά από τον Λεύκιππο (5ος αιώνας π.Χ., Μίλητος). Για τον Λεύκιππο είναι λίγα πράγματα γνωστά. “Έζησε κατά την περίοδο (περίπου) 480-420 π.Χ.

Παρακολούθησε την Ιονική σχολή φιλοσοφίας, σπούδασε και στην Ελέα (σήμερα Velia, στη νότια Ιταλία) και φαίνεται ότι επηρεάστηκε κυρίως από τον προσωκρατικό φιλόσοφο Ζήνωνα τον Ελεάτη (490;-430; π.Χ.). Ίδρυσε σχολή στα Άβδηρα της Θράκης. Η ατομική θεωρία του Λεύκιππου διατυπώθηκε πιο συστηματικά από τον μαθητή του Δημόκριτο (460-370 π.Χ., Άβδηρα, Θράκη).

Η ατομική θεωρία όριζε ότι τα άτομα είναι τα έσχατα μόρια της ύλης. Τα άτομα (: α-στερητικό + τομή) είναι άτμητα, άφθαρτα, αναλλοίωτα και κινούνται αδιάκοπα στον χώρο. Υπάρχουν άπειρα είδη ατόμων σε συνεχή κίνηση και οποιαδήποτε μεταβολή της ύλης δεν είναι παρά ένα είδος ανασυνδυασμού των ατόμων.

Οι ιδιότητες των υλικών καθορίζονται από το σχήμα των ατόμων. Τα άτομα των υγρών είναι σφαιρικά, γι’αυτό και τα υγρά απλώνονται στις επιφάνειες. Αντίθετα, τα άτομα των στερεών έχουν ακανόνιστο σχήμα γι’αυτό και τα στερεά σώματα διατηρούν τη μορφή τους.

(γ) Η διατήρηση της μάζας. Η θεωρία της αφθαρσίας της ύλης που διατύπωσαν παράλληλα ο Δημόκριτος και ο Διογένης ο Απολλωνιάτης (5ος αιώνας π.Χ.).

Οι ιδέες αυτές διαδόθηκαν κυρίως με τη διδασκαλία του Επίκουρου και αργότερα από το εκτενές φιλοσοφικό ποίημα του Λουκρητίου (Τίτος Λουκρήτιος Κάρος, 98-53 π.Χ., Ρωμαίος φιλόσοφος) που είχε τίτλο De Rerum Natura (Περί της Φύσεως των Πραγμάτων), όπου και εξηγούσε τις αρχές της ατομικής θεωρίας του Δημόκριτου.

Ο Επίκουρος (Σάμος 341 – Αθήνα 270 π.Χ.) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, ο οποίος ίδρυσε τη φιλοσοφική σχολή που έμεινε γνωστή ως «Επικούρειος Κήπος».

Στόχος του Επίκουρου ήταν η αναζήτηση των αιτιών της ανθρώπινης δυστυχίας και των εσφαλμένων δοξασιών που την προκαλούν, όπως η δεισιδαιμονία. (Εικόνα: Πλάτωνας και Αριστοτέλης. Λεπτομέρεια από τον περίφημο πίνακα του Raphael «Η Σχολή των Αθηνών» (1510))

Βασικές αρχές της διδασκαλίας του Επίκουρου είναι οι εξής: Με τον θάνατο έρχεται το τέλος όχι μόνο του σώματος αλλά και της ψυχής – οι θεοί ούτε επιβραβεύουν, ούτε τιμωρούν τους ανθρώπους. Το σύμπαν είναι άπειρο και αιώνιο – τα γενόμενα στον κόσμο συμβαίνουν τελικά, με βάση τις κινήσεις και τις αλληλεπιδράσεις των ατόμων που βρίσκονται σε έναν κενό χώρο.

Οι υλιστικές απόψεις του Επίκουρου πολεμήθηκαν άγρια από μεταγενέστερους φιλοσόφους και θεολόγους. Ο ίδιος κατασυκοφαντήθηκε και χαρακτηρίστηκε ως άτομο με ροπή προς τις ηδονές και τις απολαύσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υλιστικές ιδέες και η αντίληψη περί ατόμων και αφθαρσίας της ύλης αναπτύχθηκαν περίπου την ίδια περίοδο από Ινδούς φιλοσόφους (Βεδική φιλοσοφία), αλλά με αρκετά πιο ήπιους τόνους και με ποιητική διάθεση.

Οι ατομικές θεωρίες του Δημόκριτου για την ύλη έμειναν στο περιθώριο για πολλούς αιώνες. Οι υλιστικές θεωρίες περί ατόμων, αφθαρσίας της ύλης και των στοιχείων δεν είχαν προοπτική διάδοσης, αφού έπεσαν στη δυσμένεια των φιλοσόφων Πλάτωνα (428-348 π.Χ.) και Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.).

Ο Αριστοτέλης, ο πολυγραφότερος διαλεκτικός φιλόσοφος της αρχαιότητας, επηρέασε με τις θεωρίες του τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη μέχρι και τον 17ο αιώνα. Ο Αριστοτέλης μελέτησε και έγραψε για πολλούς κλάδους (φιλοσοφία, ψυχολογία, λογική, πολιτική, φυσική, βιολογία, κ.α.). “

Έγραψε πολλά βιβλία για τη Φυσική (φυσική ακρόαση, περί ουρανού, περί γενέσεως και φθοράς, μετεωρολογικά και περί κόσμου) και τη Βιολογία (περί ζώων ιστορίας, περί ζώων μορίων, περί ζώων πορείας, περί ζώων κινήσεως, περί ζώων γενέσεως και περί φυτών).

Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη κλείνει προς τον ιδεαλισμό και θέτει τον υλισμό σε μια μάλλον παθητική μοίρα. Σύμφωνα με τις θεωρίες του κάθε πράγμα αποτελείται από ύλη και πνεύμα, που είναι μεταξύ τους αδιάσπαστα ενωμένα. Η ύλη είναι παθητική και μόνη της παρέχει τη δυνατότητα, ενώ το πνεύμα ενεργητικό, και αποτελεί τη δύναμη που μεταβάλλει τη δυνατότητα σε πραγματικότητα.

Ο κόσμος, κατά τον Αριστοτέλη, είναι ενιαίος και αιώνιος και το σύμπαν ή ο κόσμος είναι σφαιρικός με κέντρο τη Γη. Η θεωρία αυτή ταίριαζε με τις θρησκευτικές αντιλήψεις και η γεωκεντρική εικόνα επικράτησε μέχρι την εποχή του Γαλιλαίου. Μέσω της τυπικής λογικής βλέπει την αντικειμενική πραγματικότητα «στατικά» και όχι μέσα στην αέναη μεταβολή και κίνησή της.

Ο Αριστοτέλης διετύπωσε τη θεωρία της ύπαρξης του πέμπτου στοιχείου της φύσης (πέραν των τεσσάρων: γη, ύδωρ, πυρ και αήρ, που πίστευαν οι Ίωνες φιλόσοφοι).

Ο Αριστοτέλης πρόσθεσε τον αιθέρα (: καθαρός, φρέσκος αέρας, καθαρός ουρανός, το υλικό που συμπληρώνει το σύμπαν πάνω από τη γήινη σφαίρα) στο κέντρο του κλασικού τετραγώνου των στοιχείων. Ο αιθέρας παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες ως στοιχείο, είναι: αγέννητος, αγήραντος, άφθαρτος, αΐδιος (αιώνιος), αναυξής και αναλλοίωτος. Ο αιθέρας θα ταυτισθεί αργότερα με τη Φιλοσοφική Λίθο των αλχημιστών. Επιπλέον εντοπίζεται στον «άνω τόπο» όπου κατοικεί η Θεότητα.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι η πρώτη αναφορά στην έννοια στοιχείον έγινε από τον Πλάτωνα, περίπου το 360 π.Χ. στον διάλογό του «Τίμαιος», όπου περιλαμβάνεται μια συζήτηση πάνω στη σύνθεση των ανόργανων και των οργανικών σωμάτων, μια πρωταρχική προσέγγιση πάνω στη χημεία.

Ο Πλάτωνας θεωρούσε ότι το μικρότερο σωματίδιο κάθε στοιχείου αντιστοιχούσε σε ένα από τα πέντε κανονικά πολύεδρα, δηλ. κυρτά πολύεδρα με έδρες κανονικά πολύγωνα και ίδιες, τα οποία είναι γνωστά και ως «Πλατωνικά στερεά»: το τετράεδρο (η φωτιά), ο κύβος (η γη), το οκτάεδρο (ο αέρας), το δωδεκάεδρο (ο αιθέρας) και το εικοσάεδρο (το νερό).

Ο Αριστοτέλης δέχεται ότι η παθητική ύλη συνδυάζεται με την ενεργητική αρχή, την εντελέχεια (ετυμολογία: εν + τέλος + έχω, η ενυπάρχουσα σε κάθε ον τάση για τελειότητα) ή ψυχή, που τη διαμορφώνει και της δίνει κίνηση. Με την αναντίρρητη κυριαρχία του Αριστοτέλη στις φυσικές επιστήμες, οι ιδέες του επηρέασαν τη μελλοντική ιστορία των φυσικών επιστημών.

Οι θεωρίες του αποτέλεσαν το υπόβαθρο της αντίληψης του κόσμου από τους θρησκευτικούς καθοδηγητές της Χριστιανικής εκκλησίας και ιδιαίτερα του Αγίου Αυγουστίνου. Η φιλοσοφική σκέψη ταίριαζε και μπορούσε να διατηρηθεί κάτω από τον μανδύα των δογματικών θρησκευτικών αντιλήψεων, αφού η φύση γίνονταν κατανοητή όχι με την παρατήρηση και το πείραμα, αλλά από τα αναγραφόμενα στα θρησκευτικά βιβλία.

Οι Έλληνες Αλχημιστές

Ως ο αρχαιότερος Έλληνας αλχημιστής αναφέρεται ο Ερμής ο Τρισμέγιστος. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για φανταστικό πρόσωπο, μια ενσάρκωση θεότητας που συνδύαζε τον θεό των Ελλήνων Ερμή με τον σεληνιακό θεό των Αιγυπτίων Θωθ (Thoth), θεό-προστάτη των αστρολόγων και των αλχημιστών.

Οι αλχημιστές του μεσαίωνα απέδιδαν στον Τρισμέγιστο Ερμή πλήθος ανακαλύψεων (γλώσσα, αλφάβητο, γεωμετρία, αριθμητική, ιατρική). Του απέδιδαν την τριπλή ιδιότητα του φιλοσόφου, του ιατρού και του βασιλέως.

Στον Τρισμέγιστο Ερμή αποδίδονται πολλά Ελληνικά συγγράμματα της Ελληνιστικής Αιγύπτου που γράφηκαν κατά τη ρωμαϊκή εποχή. (Εικόνα: Απεικόνιση του Τρισμέγιστου Ερμή από διάφορα αλχημιστικά συγγράμματα) Στον Τρισμέγιστο Ερμή οφείλεται το φιλοσοφικό κίνημα του ερμητισμού (hermetism), το οποίο ξεκίνησε από την Ελληνιστική Αίγυπτο.

Ο ερμητισμός ήταν ένα μεταφυσικό σύστημα και ένα σώμα συστηματοποιημένων μαγικών, μαντικών, αστρολογικών και αλχημικών πρακτικών. Κύριο χαρακτηριστικό του ερμητισμού ήταν η αντίσταση στην κυριαρχία τόσο της καθαρής λογικής, όσο και κάθε δογματικής πίστης.

Η έκφραση ερμητική τέχνη, όρο τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι αλχημιστές για να περιγράψουν την τέχνη τους, που στην αρχαιότητα μόνο ιερείς είχαν το δικαίωμα να ασκούν και να γνωρίζουν τα μυστικά της. Οι αλχημιστές συχνά πραγματοποιούσαν αποστάξεις και χρειάζονταν καλά «σφραγισμένες» αποστακτικές συσκευές (άμβυκες) ή ερμητικά κλειστές.

Οι αλχημιστές θεωρούσαν τους εαυτούς τους Ερμητικούς, έχοντας αποδεχθεί τη φιλοσοφία του Ερμή του Τρισμέγιστου, του ερμητισμού και χαρακτήριζαν τις γνώσεις τους ως ερμητικές (Hermetica ή Corpus Hermeticum).

Ενας διάσημος αλχημιστής της Ελληνιστικής Αιγύπτου ήταν ο Ζώσιμος ο Πανοπολίτης (Zosimos of Panopolis). Γεννήθηκε στην Πανόπολη (σήμερα El Akhmim) της νότιας Αιγύπτου κατά τέλη του 4ου μ.Χ. Οι αλχημιστές των ισλαμικών χωρών, αλλά και της Ευρώπης του μεσαίωνα, όπως και οι νεότεροί τους, τον θεωρούσαν ως έναν από τους μεγαλύτερους αλχημιστές όλων των εποχών.

Ο Ζώσιμος συνέγραψε πλήθος συγγραμμάτων (αναφέρονται εικοσιοκτώ βιβλία) πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν στην Αραβική και Συριακή γλώσσα, ωστόσο μόνο τμήματα από αυτά έχουν σωθεί.

Στα αποσπάσματα αυτά γίνεται αναφορά στην οξείδωση του υδραργύρου, σε κάποιο περίεργο βάμμα το οποίο μετατρέπει τον άργυρο σε χρυσό και σε κάποιο ιερό ύδωρ («πανάκεια») που θεραπεύει κάθε αρρώστια. Αυτά τα αποσπάσματα επηρέασαν τους νεότερους αλχημιστές και τους ώθησαν στη μανιώδη αναζήτηση αυτών των ουσιών.

Στον ναό του θεού Σέραπη, το Σεράπειο (Serapeum) της Αλεξάνδρειας φαίνεται πως υπήρχαν άφθονα συγγράμματα Ελλήνων αλχημιστών και γενικότερα επιστημόνων. Δυστυχώς ο ναός αυτός καταστράφηκε το 391 μ.Χ. από πλήθη φανατικών χριστιανών, που είχαν απαγορέψει την είσοδο των πολιτών στους αρχαίους ναούς, σε ένα γενικότερο πλαίσιο διωγμών των εθνικών και των παγανιστών (δηλ. των οπαδών των αρχαίων θρησκειών).

Οι διωγμοί εκείνης της εποχής οδήγησαν πολλούς έλληνες σοφούς στην Περσία, τη μόνη χώρα εκείνης της εποχής που ήταν προοδευτική και ανοικτή σε κάθε φιλοσοφικό ρεύμα ή θρησκευτικό κίνημα.

Οι Έλληνες αυτοί συνέβαλαν ουσιαστικά στη μετέπειτα εκπληκτική ανάπτυξη της επιστήμης και τεχνολογίας των ανατολικών ισλαμικών χωρών. (Πάνω εικόνα. Ο,τι έχει απομείνει από το Σεράπειο της Αλεξάνδρειας, έναν πραγματικό ναό της γνώσης, που τον κατέστρεψε ο θρησκευτικός φανατισμός)

Οι καταστροφές του Σεραπείου και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (που ολοκληρώθηκε το 642 μ.Χ. από τους “Αραβες) είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια σωρευμένης επιστημονικής γνώσης αιώνων. Κύριο αποτέλεσμα αυτών των διωγμών ήταν η Ευρώπη να βυθιστεί στον Σκοτεινό Μεσαίωνα για τους επόμενους αιώνες. Κανείς δεν ξέρει σε ποιο στάδιο εξέλιξης θα βρισκόταν η σημερινή επιστήμη και τεχνολογία, αλλά και ο κόσμος γενικότερα, αν δεν γίνονταν οι καταστροφές αυτές.

Το πιο γνωστό «χημικό επίτευγμα» των Βυζαντινών χρόνων, σίγουρα είναι το περίφημο «υγρό πυρ» (greek fire). Η σύνθεσή του ήταν επτασφράγιστο μυστικό και μόνο εικασίες ως προς αυτήν μπορούν σήμερα να γίνουν. Δεν φαίνεται πάντως να ήταν ένα απλό καύσιμο μίγμα νάφθας και θείου.

Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν την αυτανάφλεξή του όταν ερχόταν σε επαφή με το νερό. Έτσι, διατυπώθηκε η υπόθεση ότι ένα δραστικό συστατικό του θα πρέπει να ήταν το φωσφίδιο του ασβεστίου (Ca3P2).

Το φωσφίδιο αυτό σε επαφή με το νερό υδρολύεται παρέχοντας το αέριο φωσφίνη (PH3). Η φωσφίνη αυταναφλέγεται στον αέρα προκαλώντας ανάφλεξη και στα υπόλοιπα καύσιμα υλικά του μίγματος. Τώρα, το πώς θα μπορούσε να παρασκευασθεί αυτό το φωσφίδιο, που απαιτεί ισχυρότατα αναγωγικές συνθήκες ή ακόμη και μεταλλικό ασβέστιο για τη σύνθεσή του, παραμένει μυστήριο.

Εικόνες αλχημιστικών σκευών από Ελληνικά χειρόγραφα (το περίεργο δεξιό σκεύος αναφέρεται ως «συσκευή παρασκευής χρυσού της Κλεοπάτρας», στην ίδια εικόνα απεικονίζεται και το μυστικιστικό σύμβολο του ουροβόρου όφεως).


Διαβάστε επίσης:

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Το άρθρο περιγράφει τις φρικιαστικές συσκευές βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν...

Ιράν: Αρχαιολόγοι εντόπισαν προϊστορικά αγριογούρουνα – Ίσως αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία

Αρχαιολόγοι στο δυτικό Ιράν ανακάλυψαν λείψανα 19 αγριογούρουνων από...

Η καθημερινή ζωή στον μεσαίωνα: Ανακαλύψτε την (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα και...

Η πιο σπάνια καταγραφή: Η αλλόκοτη συμπεριφορά των τοματών στα νησιά Γκαλαπάγκος

Το άρθρο αναφέρεται στην ανακάλυψη επιστημόνων ότι οι άγριες...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

LIFE πριν 2 λεπτά

Αθηνά Ωνάση: Ανανεωμένη εμφάνιση – Με περισσότερα κιλά και εντυπωσιακό φόρεμα σε βραδινή έξοδο

Η Αθηνά Ωνάση, η γνωστή κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση, πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή δημόσια εμφάνιση στο Παρίσι, κατά την έναρξη της…

VIRAL πριν 3 λεπτά

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Το άρθρο περιγράφει τις φρικιαστικές συσκευές βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από τη…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 18 λεπτά

Πέτρος Φιλιππίδης: Κλείνει η αυλαία στη δίκη για τις απόπειρες βιασμού – Σήμερα η ετυμηγορία του Εφετείου

Σήμερα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 26 λεπτά

Κίνα: Ήπια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2025

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας παρουσίασε ήπια επιβράδυνση το δεύτερο τρίμηνο του 2025, με το ΑΕΠ να σημειώνει αύξηση 5,2%,…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 34 λεπτά

Πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη: Σφοδρή μάχη με τις φλόγες στο εργοστάσιο ανακύκλωσης – Τοξικοί καπνοί σκέπασαν τον ουρανό

Μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας τοξικούς καπνούς που κάλυψαν την…

VIDEO πριν 48 λεπτά

Αγροτικές διαμαρτυρίες για ΟΠΕΚΕΠΕ: Τρακτέρ κατακλύζουν τη Λάρισα – Συνάντηση στον Παλαμά Καρδίτσας

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις στην περιοχή, με κεντρική συγκέντρωση τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας. Οι…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 1 ώρα

Εορτολόγιο: Αγίου Βλαδίμηρου και Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης σήμερα 15 Ιουλίου – Ποιοι έχουν γιορτή

Σήμερα, 15 Ιουλίου, το εορτολόγιο τιμά τον Άγιο Βλαδίμηρο, ηγεμόνα των Ρως του Κιέβου, και τους Αγίους Κήρυκο και Ιουλίττη.…

ΥΓΕΙΑ πριν 1 ώρα

Αρτηριακή πίεση: Το κορυφαίο φρούτο που τη μειώνει χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε ένα «κρίσιμο» θρεπτικό στοιχείο

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία του μαγνησίου, ενός συχνά παραμελημένου θρεπτικού συστατικού, που είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες του…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

Γάζα: Το Ισραήλ προτείνει αποχώρηση στρατευμάτων από ευρύτερη περιοχή του θυλάκου – Η Χαμάς πιθανότατα θα αρνηθεί

Το Ισραήλ πρότεινε την αποχώρηση στρατευμάτων από ευρύτερες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας σε μια προσπάθεια επίτευξης κατάπαυσης του πυρός…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 2 ώρες

Σήμερα ο καιρός: Θερμοκρασίες καλοκαιριού και άνεμοι 7 μποφόρ στο Αιγαίο

Η Τρίτη, 15 Ιουλίου 2025, αναμένεται να είναι μια τυπική καλοκαιρινή ημέρα με γενικά αίθριο καιρό και υψηλές θερμοκρασίες που…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Γαλλία: Συνελήφθη 20χρονος που δραπέτευσε από τη φυλακή κρυμμένος σε σάκο συγκρατούμενου

Ένας 20χρονος κρατούμενος στη Γαλλία κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή κρυμμένος σε σάκο συγκρατούμενού του, ο οποίος επρόκειτο να…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Ινδονησία: Έντεκα αγνοούμενοι μετά από ανατροπή πλοίου στα νησιά Μενταουάι

Έντεκα άνθρωποι αγνοούνται μετά την ανατροπή σκάφους λόγω κακοκαιρίας στα ανοικτά των νησιών Μενταουάι, στην επαρχία Δυτική Σουμάτρα της Ινδονησίας.…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Μασαχουσέτη: Εννέα νεκροί και πάνω από 30 τραυματίες σε πυρκαγιά γηροκομείου

Μια καταστροφική πυρκαγιά στο κέντρο υποστηριζόμενης διαβίωσης Gabriel House στη Φολ Ρίβερ της Μασαχουσέτης προκάλεσε το θάνατο εννέα ατόμων και…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 4 ώρες

Παραγουάη: Νεκρό στέλεχος της οργάνωσης ανταρτών EPP σε επιχείρηση του στρατού

Φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος της μικρής παραγουανής παράταξης ανταρτών EPP, η οποία δρα στο ανατολικό και στο βορειοανατολικό τμήμα της…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 4 ώρες

Ξεχασμένη Porsche 924 στα δρομάκια της Ερμούπολης, θλίψη

Η Porsche 924, ένα από τα πιο παρεξηγημένα αλλά σημαντικά μοντέλα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, παραμένει εγκαταλελειμμένη στα δρομάκια της Ερμούπολης…

0:00 / 0:00

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Το άρθρο περιγράφει τις φρικιαστικές συσκευές βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από τη ζοφερή φαντασία και τη...

Ιράν: Αρχαιολόγοι εντόπισαν προϊστορικά αγριογούρουνα – Ίσως αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία

Αρχαιολόγοι στο δυτικό Ιράν ανακάλυψαν λείψανα 19 αγριογούρουνων από τη νεολιθική εποχή, που μπορεί να αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία. Χρονολογούνται από το 9660-9340 π.Χ. και...

Η καθημερινή ζωή στον μεσαίωνα: Ανακαλύψτε την (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα και τον 19ο αιώνα, εστιάζοντας στις δυσκολίες και τις επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι. Περιγράφει τη...

Η πιο σπάνια καταγραφή: Η αλλόκοτη συμπεριφορά των τοματών στα νησιά Γκαλαπάγκος

Το άρθρο αναφέρεται στην ανακάλυψη επιστημόνων ότι οι άγριες ντομάτες στα δυτικά νησιά Γκαλαπάγκος παρουσιάζουν «αντίστροφη εξέλιξη», επιστρέφοντας σε προγονικά χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν παραγωγή...

Απολιθώματα 7,7 εκατομμυρίων ετών φέρνουν στο φως αρχαία πλάσματα

Απολιθώματα 7,7 εκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκαν κοντά στο φράγμα Γιαμούλα στην Τουρκία αποκαλύπτουν μια πλούσια ποικιλία αρχαίων πλασμάτων, όπως καμηλοπαρδάλεις, μαμούθ και ρινόκερους, προσφέροντας...

Τώρα υποστηρίζουν ότι το διαστρικό αντικείμενο που μπήκε στο Ηλιακό σύστημα είναι…εξωγήινο σκάφος!

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα το διαστρικό αντικείμενο 3I/ATLAS, που εντοπίστηκε να διασχίζει το ηλιακό σύστημα, να είναι εξωγήινο διαστημόπλοιο. Ο καθηγητής Άβι Λόεμπ από...

Μυστηριώδες φαινόμενο παρατηρήθηκε στον Ήλιο: Οι αστρονόμοι το ονομάζουν «θηρίο»

Τέτοια γεγονότα αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες τόσο για επιστημονική παρατήρηση όσο και για ηλιακή φωτογραφία.Οι αστρονόμοι παγκοσμίως έχουν γοητευτεί από ένα δραματικό ηλιακό γεγονός που...

Αυστραλία: Η σοκαριστική ιστορία της αιμομικτικής οικογένειας Κολτ

Η σοκαριστική ιστορία της οικογένειας Κολτ από την Αυστραλία αποκαλύπτει ένα από τα πιο αποτρόπαια περιστατικά αιμομιξίας, με τέσσερις γενιές να εμπλέκονται. Ο πατριάρχης Τιμ...

Απίστευτο: Μετέτρεψε τον κήπο του σε μια μαγευτική όαση 4 εποχών σε 27...

Ο John Massey, αυτοδίδακτος κηπουρός, αφιέρωσε 27 χρόνια για να μετατρέψει τον κήπο του σε μια μαγευτική όαση τεσσάρων εποχών, η οποία θεωρείται ένας...

«Λαμπρόπουλος»: Το εμβληματικό πολυκατάστημα που αντικαθιστούσε τα σημερινά malls και καταστράφηκε από ακροαριστερούς...

Το πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος», μια εμβληματική επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας, υπήρξε πρωτοπόρος στο ελληνικό εμπόριο για σχεδόν έναν αιώνα. Ιδρύθηκε το 1906 από τα αδέλφια...

Ο χάρτης του Πίρι Ρέις, 500 ετών, ανατρέπει την καθιερωμένη ιστορία της Γης...

Ο χάρτης του Πίρι Ρέις, που χρονολογείται από το 1513, αποτελεί ένα μυστήριο για την ιστορία της χαρτογράφησης και προκαλεί ερωτήματα για τις γνώσεις...

Οι όρκοι που έδιναν οι πολεμιστές της αρχαίας Ελλάδας (βίντεο)

Το άρθρο εξετάζει τον Όρκο των Αθηναίων Εφήβων, που ήταν μια σημαντική δέσμευση για τους αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, ιδιαίτερα κατά την ενηλικίωση και την...

«Γυναίκες για παρηγοριά»: Η κρυφή ιστορία των γυναικών που εκμεταλλεύτηκε ο ιαπωνικός Στρατός...

Το άρθρο εξετάζει τη σκοτεινή ιστορία των "γυναικών για παρηγοριά", νεαρών κοριτσιών από την Ασία που εκμεταλλεύτηκε ο ιαπωνικός στρατός κατά τον Β' Παγκόσμιο...

Αφανείς φιλέλληνες και η συμβολή τους στην ελληνική Επανάσταση (φωτό)

Το άρθρο αναφέρεται στους φιλέλληνες που συνέβαλαν σημαντικά στην Επανάσταση του 1821, υποστηρίζοντας την Ελλάδα στην προσπάθειά της για ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Καταγράφει...

Αρχαιότερη από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου: Η Γιγαντιαία Κατασκευή 25.000 ετών στην Ινδονησία

Στην Ινδονησία, ο λόφος Gunung Padang ενδέχεται να φιλοξενεί μια κατασκευή που χρονολογείται πάνω από 25.000 χρόνια, προγενέστερη των αιγυπτιακών πυραμίδων. Μια ομάδα ερευνητών, με...

Πώς η Αϊτή έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ’21;

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση, μέσω επιστολής του προέδρου Ιωάννη...

Πομάκοι: Οι κληρονόμοι των Ελλήνων «Αγριάνων»

Οι Πομάκοι, μουσουλμάνοι Έλληνες της Θράκης, αναγνωρίζονται ως απόγονοι των αρχαίων Αγριάνων, ενός Ελληνοθρακικού φύλου γνωστού για τη μαχητικότητά του. Το ελληνικό κράτος, ωστόσο, με...

Η ιστορία του Γ. Κουλούρη: Εκτελέστηκε από τις αλβανικές Αρχές στο Ελμπασάν – Τον «συγχέουν» με λεωφορειοπειρατή

Η υπόθεση του Γιώργου Κουλούρη, που εκτελέστηκε από την Αλβανική Αστυνομία το 1999, παραμένει ένα συγκλονιστικό και άλυτο ζήτημα, προκαλώντας ακόμα συγκίνηση και οργή....
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πασχάλη Τερζή – «Ένας ανεπανάληπτος καλλιτέχνης»

Ψευδείς ειδήσεις και φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για...

Παντελής Παντελίδης: Η σημερινή εικόνα του τάφου του, 9 χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα (Φωτογραφία)

Σχεδόν εννέα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του αγαπημένου...

Ιωάννα Μαλέσκου: Η συγκινητική φωτογραφία με τον Κωνσταντίνο Δανιά και την κόρη τους

Η Ιωάννα Μαλέσκου, γνωστή παρουσιάστρια, πρόσφατα μοιράστηκε μια σπάνια...

Πώς έξι έφηβοι επιβίωσαν σε απομονωμένο νησί για 15 μήνες μετά από ναυάγιο

Το 1965, έξι έφηβοι από την Τόνγκα αποφάσισαν να...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αθηνά Ωνάση: Ανανεωμένη εμφάνιση – Με περισσότερα κιλά και εντυπωσιακό φόρεμα σε βραδινή έξοδο

Η Αθηνά Ωνάση, η γνωστή κληρονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση,...

Οι πιο ανατριχιαστικές συσκευές βασανιστηρίων

Το άρθρο περιγράφει τις φρικιαστικές συσκευές βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν...

Πέτρος Φιλιππίδης: Κλείνει η αυλαία στη δίκη για τις απόπειρες βιασμού – Σήμερα η ετυμηγορία του Εφετείου

Σήμερα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών αναμένεται να ανακοινώσει...

Κίνα: Ήπια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2025

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας παρουσίασε ήπια επιβράδυνση το...

Αγροτικές διαμαρτυρίες για ΟΠΕΚΕΠΕ: Τρακτέρ κατακλύζουν τη Λάρισα – Συνάντηση στον Παλαμά Καρδίτσας

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις...

Εορτολόγιο: Αγίου Βλαδίμηρου και Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης σήμερα 15 Ιουλίου – Ποιοι έχουν γιορτή

Σήμερα, 15 Ιουλίου, το εορτολόγιο τιμά τον Άγιο Βλαδίμηρο,...

Γάζα: Το Ισραήλ προτείνει αποχώρηση στρατευμάτων από ευρύτερη περιοχή του θυλάκου – Η Χαμάς πιθανότατα θα αρνηθεί

Το Ισραήλ πρότεινε την αποχώρηση στρατευμάτων από ευρύτερες περιοχές...

Σήμερα ο καιρός: Θερμοκρασίες καλοκαιριού και άνεμοι 7 μποφόρ στο Αιγαίο

Η Τρίτη, 15 Ιουλίου 2025, αναμένεται να είναι μια...

Γαλλία: Συνελήφθη 20χρονος που δραπέτευσε από τη φυλακή κρυμμένος σε σάκο συγκρατούμενου

Ένας 20χρονος κρατούμενος στη Γαλλία κατάφερε να αποδράσει από...

Ινδονησία: Έντεκα αγνοούμενοι μετά από ανατροπή πλοίου στα νησιά Μενταουάι

Έντεκα άνθρωποι αγνοούνται μετά την ανατροπή σκάφους λόγω κακοκαιρίας...

Μασαχουσέτη: Εννέα νεκροί και πάνω από 30 τραυματίες σε πυρκαγιά γηροκομείου

Μια καταστροφική πυρκαγιά στο κέντρο υποστηριζόμενης διαβίωσης Gabriel House...

Παραγουάη: Νεκρό στέλεχος της οργάνωσης ανταρτών EPP σε επιχείρηση του στρατού

Φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος της μικρής παραγουανής παράταξης ανταρτών...

Ξεχασμένη Porsche 924 στα δρομάκια της Ερμούπολης, θλίψη

Η Porsche 924, ένα από τα πιο παρεξηγημένα αλλά...

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς εξήρε τον Ντόναλντ Τραμπ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επαίνεσε τον πρόεδρο των...

Ζελένσκι: Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ – Η ειρήνη επιτυγχάνεται μόνο με ισχύ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη...

ΠΑΟΚ: Πρώην αθλητής του Kick Box των «ασπρόμαυρων» χάνει τη ζωή του σε τροχαίο

Ο θάνατος του 25χρονου Βασίλη Παπείρα, πρώην αθλητή του...

Ήπια άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στους δασμούς πριν την 1η Αυγούστου

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα, ακόμη και...

Ειρήνη Μουρτζούκου: Η αναλυτική απολογία της – Ο βιασμός στα 10 και η αφήγηση των δολοφονιών των...

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, προφυλακισμένη για φρικτά εγκλήματα, περιέγραψε στην...

Ο Άρης παρουσίασε τους Ούρος Ράτσιτς και Αλβάρο Τεχέρο

Ο Άρης Θεσσαλονίκης ενισχύει το ρόστερ του με την...

Ανανεωμένη Mercedes-Benz GLC EQ: Προετοιμασία πριν την κυκλοφορία [video]

Η Mercedes-Benz ετοιμάζεται να λανσάρει τη νέα GLC EQ,...

Δημοκρατικό Κίνημα: Η νύχτα της γιόγκα και το «καρφί» Αντώναρου

Η πρωτοβουλία της Δημοτικής Οργάνωσης Πειραιά και του Τομέα...

Ιράν: Αρχαιολόγοι εντόπισαν προϊστορικά αγριογούρουνα – Ίσως αναθεωρήσουν την ανθρώπινη ιστορία

Αρχαιολόγοι στο δυτικό Ιράν ανακάλυψαν λείψανα 19 αγριογούρουνων από...

Τραμπ: Έκανε στροφή 180 μοιρών με την πώληση όπλων στην Ουκρανία – Θα πείσει το κίνημα MAGA...

Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να κάνει μια σημαντική αλλαγή...

Αποκαλύφθηκαν οι αρχικές τιμές του Hyundai Ioniq 9 στην Ευρώπη

Η Hyundai παρουσίασε στην Ευρώπη το νέο της μοντέλο,...

Ολυμπιακός: Πρώτη προπόνηση με πολλά χαμογέλα και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έδωσαν το παρών την Τετάρτη...

Αθηνά Οικονομάκου – Μπρούνο Τσερέλα: Εξερεύνησαν γιγαντιαία σαλάχια στις Μαλδίβες (Βίντεο)

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα απολαμβάνουν τις...

Πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος στο Καματερό

Μια πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στο Ποικίλο...

Πρώτη νύχτα στον Κορυδαλλό για την Ειρήνη Μουρτζούκου – Ζητά μεταφορά σε ψυχιατρικό ίδρυμα

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, η οποία ομολόγησε τις δολοφονίες τεσσάρων...

Πλεύρης για μεταναστευτικό: «Μόνιμη δομή θα δημιουργηθεί σίγουρα στην Κρήτη»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τη...

Χριστοδουλίδης: Με εναλλακτικές προτάσεις στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προετοιμάζεται να...

Light: Η συγκινητική ανάρτηση από την ακρογιαλιά με την έγκυο Άννα Θεοδωρίδη

Ο Light και η σύντροφός του, Άννα Θεοδωρίδη, ανυπομονούν...