Κάθε χρόνο, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, τα δέντρα κάσσια στα κεντρικά υψίπεδα του Βιετνάμ δέχονται εισβολή από έναν στρατό κιτρινωπών κάμπιων που δεν αγαπούν τίποτα περισσότερο από το να τρέφονται με τα φύλλα τους. Μόλις αναπτυχθούν πλήρως, οι προνύμφες φεύγουν από τις κορυφές των δέντρων και σέρνονται κάτω από τα φύλλα σχηματίζοντας κουκούλια, προτού μετατραπούν σε πεταλούδες και πετάξουν μακριά. Αλλά πριν συμβεί αυτός ο τελικός μετασχηματισμός, οι συλλέκτες καμπιών κάσσια μαζεύουν τις κάμπιες και τις νύμφες μία προς μία για να τις χρησιμοποιήσουν σε ένα απλό τηγανητό πιάτο που μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να το χωνέψει κανείς.
Μόλις συλλεχθούν, οι προνύμφες διατηρούνται ζωντανές για 4-6 ώρες για να καθαρίσουν φυσικά το πεπτικό τους σύστημα. Στη συνέχεια, ξεπλένονται καλά, ζεματίζονται σε βραστό νερό, αλατοπιπερώνονται και μαγειρεύονται. Αν και κάποιοι τις προτιμούσαν ψητές ή τηγανητές με ζωικό λίπος, ο πιο δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος αυτών των πλασμάτων είναι το σοτάρισμα.
Μόλις καθαριστούν, οι προνύμφες και οι νύμφες ρίχνονται σε ένα ζεστό τηγάνι με λαρδί, σοτάρονται με ψιλοκομμένο σκόρδο και κρεμμύδια και αλατοπιπερώνονται κατά βούληση. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, προστίθενται ψιλοκομμένα φύλλα λάιμ για επιπλέον γεύση. Το τελικό πιάτο έχει ένα χρυσαφί, τραγανό εξωτερικό και μια υπέροχη γεύση. Η υφή είναι τραγανή εξωτερικά και κρεμώδης εσωτερικά, κάπως παρόμοια με τις νύμφες του μεταξοσκώληκα, αλλά πιο γευστική και λιγότερο λιπαρή…!
Λόγω της σύντομης ετήσιας περιόδου, οι κάμπιες και οι νύμφες της κάσσια πιάνουν μια αξιοπρεπή τιμή, περίπου 200.000 – 250.000 VND ανά κιλό (8 – 10 δολάρια) στα Κεντρικά Υψίπεδα του Βιετνάμ, και ακόμη υψηλότερα σε άλλες επαρχίες, 350.000 – 400.000 VND ανά κιλό (14 – 16 δολάρια), ανταγωνιζόμενες τις τιμές των θαλασσινών.
Αν και νόστιμο, με πλούσια γεύση ξηρών καρπών και τραγανή υφή, το ασυνήθιστο πιάτο είναι γνωστό ότι προκαλεί φαγούρα παρόμοια με αυτή μιας αλλεργίας σε ορισμένα άτομα.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ