Ο Δράκος του Μυστρά: Η άγνωστη δράση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, επιχειρεί την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, με ηρωική προσπάθεια και διπλωματική ευφυΐα, παρά τις αντιξοότητες και την έλλειψη συμμάχων.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1404 ή, κατ’ άλλους, στις 7 Φεβρουαρίου 1405. Ήταν το όγδοο τέκνο του αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου και της Ειρήνης Δραγάση Παλαιολόγου.

Από νωρίς ανέλαβε δράση, στο πλευρό των αδελφών του, του μετέπειτα αυτοκράτορα Ιωάννη, και του Θεοδώρου, δεσπότη του Μυστρά.

Το 1417 οι Παλαιολόγοι εκστράτευσαν κατά του Φράγκου ηγεμόνα της δυτικής Πελοποννήσου Κεντουριώνα Ζακκάρια, τον οποίο και νίκησαν και ανάγκασαν να τους παραδώσει μέρος από τις κτήσεις του.

Ο νεαρός Κωνσταντίνος στο διάστημα αυτό εκπαιδευόταν στα πολεμικά και στα της διακυβέρνησης του κράτους.

Το 1423, σε ηλικία 19 μόλις ετών, ανέλαβε συνδεσπότης στο πλευρό του αδελφού του Θεοδώρου.

Παρέμεινε δεσπότης έως τα τέλη του 1448, με ένα μικρό διάλειμμα, όταν ορίστηκε άρχοντας των πόλεων Αγχιάλου και Μεσημβρίας στη θρακική ακτή του Ευξείνου Πόντου.

Το 1448 χρίστηκε διάδοχος του θανόντα αυτοκράτορα Ιωάννη. Στο διάστημα αυτό των 25 ετών, ο Κωνσταντίνος αναδείχτηκε στη μεγαλύτερη στρατιωτική φυσιογνωμία της Αυτοκρατορίας τα σκληρά εκείνα χρόνια. Γι’ αυτό άλλωστε κέρδισε και το προσωνύμιο «δράκος» από τους υπηκόους του.

Το 1424 ο Ιωάννης Παλαιολόγος αναγκάστηκε να γίνει φόρου υποτελής στο σουλτάνο Μουράτ, παραδίδοντάς του και τις βυζαντινοκρατούμενες πόλεις των ακτών του Ευξείνου Πόντου.

Τότε ο Κωνσταντίνος πήγε στο Μυστρά, όπου με τη σύμφωνη γνώμη του αυτοκράτορα Ιωάννη και των αρχόντων του τόπου ανέλαβε αυτός τη διακυβέρνηση της Πελοποννήσου, ενώ οι αδελφοί του Θεόδωρος και Θωμάς ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της νότιας και ανατολικής Πελοποννήσου αντίστοιχα.

Αμέσως μόλις ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης, ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να ξεκαθαρίσει μια και καλή την Πελοπόννησο από τους Φράγκους. Ο Δράκος του Μυστρά: Η άγνωστη δράση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Την 1η Μαΐου 1428 τα στρατεύματά του κατέλαβαν τη Γλαρέντζα, έδρα της ηγεμονίας των Ζακκάρια, καταλύοντας το φραγκικό πριγκιπάτο του «Μορέως» που είχε ιδρυθεί το 1205.

Μόνο η Πάτρα απέμεινε σε φραγκικά χέρια, ως φέουδο μάλιστα του ιδίου του πάπα. Οι αδελφοί Παλαιολόγοι επιτέθηκαν κατά των Πατρών και κατέλαβαν την πόλη, περιορίζοντας τους Φράγκους στην ακρόπολη.

Οι παπικοί τότε ζήτησαν την προστασία των Τούρκων, στους οποίους παραχώρησαν και την επικυριαρχία της Πάτρας.

Πριν έρθουν όμως τουρκικές ενισχύσεις οι άντρες του Κωνσταντίνου, με μια συντονισμένη επίθεση, έκαμψαν την άμυνα των Λατίνων και ύψωσαν τη σημαία με το δικέφαλο στους πύργους της πόλεως την 5η Ιουνίου 1429.

Οι Τούρκοι πάντως δεν αποδέχτηκαν το γεγονός και ως επικυρίαρχοι αξίωσαν την αποχώρηση των Ελλήνων από την πόλη και την απόδοσή της στους Φράγκους. Ο Κωνσταντίνος τότε έστειλε στη σουλτανική αυλή τον έμπιστό του Φραντζή (ή Σφραντζή), ο οποίος με δωροδοκίες και διπλωματικούς ελιγμούς έπεισε τους Τούρκους ότι δεν άξιζε να υποστηρίζουν τους Φράγκους.

Οι επιτυχίες αυτές του Κωνσταντίνου, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, είχαν ως αποτέλεσμα την ενοποίηση ολοκλήρης της Πελοποννήσου υπό ελληνική διοίκηση ύστερα από 220 έτη φραγκικής κατοχής.

Το γεγονός αυτό ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό, αν ληφθεί υπόψη και η δεινή θέση της αυτοκρατορίας, τα εδάφη της οποίας περιλάμβαναν μόνο την Κωνσταντινούπολη, και  αυτή κυκλωμένη από τουρκικές κτήσεις.

Η ελεύθερη πλέον Πελοπόννησος θα μπορούσε να καταστεί το κέντρο της αναγέννησης του ελληνισμού, από το οποίο θα ξεπηδούσε η φλόγα της απελευθέρωσης και των άλλων σκλαβωμένων περιοχών.

Οι επιτυχίες αυτές έκαναν τον Κωνσταντίνο τολμηρότερο. Τότε συνέλαβε το σχέδιο απελευθέρωσης ολόκληρης της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό. Η πρώτη απόπειρα έγινε το 1434.

Το έτος αυτό πέθανε ο Φλωρεντίνος δούκας των Αθηνών Αντώνιος Ατζαγιόλι. Ο Κωνσταντίνος άδραξε την ευκαιρία και επιχείρησε να έρθει σε συνεννόηση με την Ελληνίδα χήρα του, Μαρία Μελισσηνή, και τον πρωτοσύμβουλό της, Χαλκοκονδύλη. Παράλληλα ο Φραντζής, επικεφαλής στρατεύματος, βάδισε προς την Αθήνα.

Τότε όμως επενέβη ο ανιψιός τού θανόντος, Νέριο Ατζαγιόλι, ο οποίος και κατέλαβε την αρχή, με την υποστήριξη των Τούρκων. Το επόμενο έτος ο αυτοκράτορας Ιωάννης κάλεσε τον Κωνσταντίνο στην Πόλη και του ανέθεσε τα καθήκοντα του αντιβασιλιά, ενώ ο άτυχος αυτοκράτορας κίνησε για την Ευρώπη ελπίζοντας στην υποστήριξη των δυτικών.

Συνέπεια του ταξιδιού του ήταν και η διαβόητη σύνοδος της Φλωρεντίας (1439), βάσει της οποίας ο αυτοκράτορας υπέτασσε την ορθοδοξία στην παπική δεσποτεία, με αντάλλαγμα την υποστήριξη των Δυτικών στον αγώνα ζωής που έδινε η αυτοκρατορία κατά των Τούρκων. Ο Δράκος του Μυστρά: Η άγνωστη δράση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Ο Κωνσταντίνος κυβέρνησε το κράτος επί έξι έτη, έως ότου ο αδελφός του επέστρεψε από την Ευρώπη άπρακτος, έχοντας λάβει μόνο συμβουλές και αόριστες υποσχέσεις, οι οποίες άλλωστε δεν θα υλοποιούνταν ποτέ, όχι γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα, αλλά γιατί δεν υπήρχε η διάθεση.

Και η διάθεση δεν υπήρχε όχι μόνο γιατί, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, οι φανατικοί ορθόδοξοι Βυζαντινοί Έλληνες δεν ήθελαν να υποταχτούν στην παπική εξουσία, αλλά γιατί τόσο οι ανταγωνισμοί μεταξύ των κρατών της Δύσης, όσο και τα οικονομικά τους συμφέροντα επέβαλαν να μην ενισχύσουν τους Έλληνες.

Εκείνη την εποχή η Αγγλία και η Γαλλία πολεμούσαν σκληρά μεταξύ τους (Εκατονταετής Πόλεμος), ενώ και οι ιταλικές ναυτικές δημοκρατίες βρίσκονταν σε τόσο έντονο μεταξύ τους εμπορικό ανταγωνισμό, ώστε το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κερδίσουν προς όφελός τους αγορές και μόνο.

Από την άλλη πλευρά, οι ιταλικές ναυτικές δημοκρατίες είχαν κάθε συμφέρον να μην ξαναδούν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ισχυρή, ικανή να αμφισβητήσει τα ναυτικά τους πρωτεία.

Σε όλο το διάστημα του 13ου και 14ου αιώνα είχαν εργαστεί φιλότιμα προς την κατεύθυνση της ναυτικής καταβαράθρωσης του Βυζαντίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εποχή της άλωσης το σύνολο σχεδόν των τελωνειακών δασμών για την εισαγωγή εμπορευμάτων στην Ευρώπη μέσω Κωνσταντινουπόλεως εισπράττονταν από τους Γενουάτες του Γαλατά (Πέραν) και από τους Ενετούς. Από τη στιγμή λοιπόν που Ιταλοί απομυζούσαν οικονομικά το Βυζάντιο, δεν είχαν κανέναν λόγο να επιδιώκουν την ισχυροποίησή του.

Επιθυμούσαν φυσικά να παραμείνει η Πόλη σε ελληνικά χέρια, κυρίως γιατί εάν κυριευόταν από τους Τούρκους, οι τελευταίοι να αναθεωρούσαν τις οικονομικές συμφωνίες. Το ενδεχόμενο όμως υποταγής του Βυζαντίου στους Τούρκους φαινόταν σχετικά μακρινό στους Δυτικούς, ακόμα και στους Ιταλούς, οι οποίοι είχαν άμεση επαφή με την Ανατολή.

Οι Τούρκοι, παντελώς άσχετοι με τα της θαλάσσης όπως υποστήριζαν, δεν μπορούσαν να καταλάβουν την Πόλη χωρίς στόλο.

Ο τρίτος φαινομενικά ισχυρός πόλος εξουσίας της πρώιμης αναγεννησιακής Ευρώπης, ο πάπας, επιθυμούσε να ενισχύσει το καταρρέον Βυζάντιο, αποσκοπώντας στην υποταγή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις προσταγές του.

Παρ’ όλα αυτά, και ανεξάρτητα από το πόσο ειλικρινά το επιθυμούσε, στην πράξη δεν ήταν σε θέση να κάνει και σπουδαία πράγματα.

Είχε πλέον περάσει η εποχή που στο κέλευσμα του πάπα, χιλιάδες Δυτικοευρωπαίοι έσπευδαν να πολεμήσουν για την «πίστη».

Όπως είπε και ο Στάλιν αιώνες αργότερα: «Καλός είναι ο πάπας, αλλά πόσες μεραρχίες έχει;» Και στη δεδομένη χρονική στιγμή ο πάπας δεν είχε ούτε μεραρχίες ούτε σοβαρή επιρροή στα πολιτικά πράγματα της δυτικής Ευρώπης.

Όσον αφορά στις ελληνικές δυνάμεις, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν υπερβολικά περιορισμένες. Με ελάχιστα έσοδα, αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, μοναχικό νησί χαμένο μέσα στην αλλόπιστη θάλασσα, η Πόλη δεν διέθετε πλέον ούτε την παλαιά αίγλη και λάμψη ούτε την αναγκαία για την επιβίωσή της, υπό τις κρατούσες συνθήκες, στρατιωτική ισχύ.

Το σύνολο των τακτικών δυνάμεων που είχαν στη διάθεση τους οι τελευταίοι Παλαιολόγοι αυτοκράτορες δεν ξεπέρασε τους 3.000 άντρες επί Ανδρόνικου Γ΄. Σταδιακά, ο αριθμός αυτός μειώθηκε κι άλλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκστρατεία του Βουσικό στην Ανατολή. Ο Γάλλος Βουσικό μισθώθηκε μαζί με 100 ιππείς και 1.000 πεζούς από τον αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγο το 1398.

Με αυτούς τους ελάχιστους αλλά καλά εξοπλισμένους και εμπειροπόλεμους άντρες, ο Βουσικό σχεδόν εκκαθάρισε τη Θράκη από τους Τούρκους.

Ελλείψει οικονομικών πόρων όμως αποχώρησε το επόμενο έτος για τη Γαλλία. Σε τέτοια κατάπτωση είχε φθάσει το Βυζάντιο ώστε δεν μπορούσε να συντηρήσει 1.200 άντρες. Πέραν των τακτικών δυνάμεων, υπήρχαν και οι «πολιτοφύλακες», οι ικανοί να φέρουν όπλα δηλαδή πολίτες, οι οποίοι επιστρατεύονταν σε περιπτώσεις ανάγκης.

Αυτοί όμως ούτε σοβαρό εξοπλισμό διέθεταν ούτε –το κυριότερο– πολεμική εκπαίδευση και εμπειρία είχαν.

Και ούτε ήταν δυνατό να εκπαιδευτούν ως στρατιώτες, εφόσον όλοι τους είχαν πρωταρχικό μέλημα την επιβίωσή τους.

Τα ρημαγμένα από τους πολέμους και τις τουρκικές επιδρομές κτήματα έμειναν ακαλλιέργητα. Κατόπιν, η εξάπλωση των Τούρκων περιόρισε τη βυζαντινή επικράτεια γύρω από την Κωνσταντινούπολη, τους Επιβάτες και τη Σηλυβρία. Ο Δράκος του Μυστρά: Η άγνωστη δράση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Η οικονομική κατάρρευση είχε ως φυσική συνέπεια την πτώση και του βιοτικού επιπέδου, σε βαθμό εξαθλίωσης. Για να γλιτώσουν την πείνα, χιλιάδες κατέφευγαν στις διάφορες μονές και ελάμβαναν το σχήμα.

Ακόμα και η Κωνσταντινούπολη δεν κατοικούνταν πλέον από περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων. Η μόνη αχτίδα φωτός προερχόταν από την Πελοπόννησο. Κι εκεί όμως τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα όσο φαίνονταν.

Εκτός από τη διχόνοια μεταξύ των διαφόρων αρχόντων και των δεσποτών Παλαιολόγων, υπήρχε και η διχόνοια μεταξύ των ιδίων των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας, που απέβη καταστρεπτική για την εθνική υπόθεση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ούτε η Πελοπόννησος διέθετε το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να ενισχύσει την περικυκλωμένη Βασιλεύουσα – ούτε κατά τη διάρκεια της τελικής πολιορκίας ούτε και νωρίτερα.

Ο τακτικός στρατός των δεσποτών ήταν μικρός, αριθμώντας μόνο μερικές εκατοντάδες «καβαλαρίων» ιππέων και «κονταράτων» (δορυφόρων) πεζών.

Στις δυνάμεις αυτές, ο εκάστοτε δεσπότης προσέθετε και ένα μικρό αριθμό Φράγκων μισθοφόρων, οι οποίοι αποτελούσαν το καλύτερο τμήμα του στρατού.

Οι δεσπότες επίσης διέθεταν και ένα σχετικά μεγάλο αριθμό ελαφρών ιππέων, τους περίφημους «Στρατιώτες», οι οποίοι, κατά τους σύγχρονους Δυτικούς ιστορικούς, ήταν Αλβανοί. Στην πραγματικότητα όμως επρόκειτο για Έλληνες Ηπειρώτες, οι οποίοι κυνηγημένοι από Φράγκους, Τούρκους και Σέρβους, έφυγαν προς Νότο, σε δύο μεταναστευτικά κύματα μεταξύ 1350 και 1410, και εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο.

Τον κύριο όγκο όμως των στρατιωτικών δυνάμεων του Δεσποτάτου αποτελούσαν απλοί χωρικοί, ελεύθεροι καλλιεργητές ή δουλοπάροικοι των «Δυνατών» γαιοκτημόνων.

Για αυτούς ισχύουν όσα ειπώθηκαν και για τους «πολιτοφύλακες» της Κωνσταντινουπόλεως. Εξοπλισμένοι κυρίως με τόξα, χωρίς θώρακες, και νιώθοντας μεγάλη απέχθεια  για τις επελάσεις του αντίπαλου Ιππικού, ήταν χρήσιμοι για αποστολές «κλεφτοπολέμου» ή για πολιορκίες, αλλά όχι για μάχες εκ παρατάξεως.

Επίσης, αρνούνταν συνήθως να εκστρατεύσουν πέραν του Ισθμού. Κι όμως, με έναν τέτοιο στρατό ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος παραλίγο να πραγματοποιήσει το θαύμα και να εκδιώξει τους Τούρκους από την Ευρώπη. Το μόνο που χρειαζόταν για να επιτύχει τον σκοπό του ήταν χρόνος. Δεν του δόθηκε όμως από τους αντιπάλους του.

Ο Κωνσταντίνος παρέμεινε στην Πόλη έως το 1444. Στο διάστημα αυτό νυμφεύθηκε την Αικατερίνη Γατελούζου, κόρη του Γενουάτη άρχοντα της Λήμνου, με προφανή πολιτικά κίνητρα.

Η σύζυγός του όμως πέθανε κατά τη διάρκεια μιας ακόμα εμφύλιας διαμάχης, όταν ο μικρότερος αδελφός του, Δημήτριος Παλαιολόγος, επιχείρησε να καταλάβει την Πόλη με την βοήθεια των Τούρκων.

Ο Κωνσταντίνος απέκρουσε την επίθεση, αλλά δυστυχώς υπήρξε μεγαλόψυχος απέναντι στον προδότη Δημήτριο, ο οποίος τελικώς αποδείχτηκε η προσωπικότητα που επέφερε τα μεγαλύτερα δεινά στον Ελληνισμό της εποχής. Το 1444 ο Κωνσταντίνος επέστρεψε στο Μυστρά και ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Δεσποτάτου με τον αδερφό του Θωμά.

Στο μεταξύ, προέκυψαν νέα πολιτικά δεδομένα στη χερσόνησο του Αίμου. Στην Ήπειρο, ο Γεώργιος Καστριώτης, γιος του Έλληνα τοπάρχη Ιωάννη  Καστριώτη –ο Σκεντέρμεπης (δηλαδή ο μπέης Αλέξανδρος) των Αλβανών και των Τούρκων– είχε ξεσηκώσει τους Ηπειρώτες κατά των Τούρκων, καθιστώντας έτσι κάθε απόπειρα των τελευταίων να τον καθυποτάξουν αποτυχημένη. Βορειότερα, ο Ούγγρος Ιωάννης Ουνιάδης πολεμούσε επίσης με επιτυχία τους Οθωμανούς.

Όλα έδειχναν ότι η ασιατική μάστιγα μπορούσε να καταπολεμηθεί. Ο Κωνσταντίνος μελέτησε προσεκτικά τις νέες εξελίξεις και αποφάσισε να δράσει.

Τότε συνέλαβε το παράτολμο σχέδιο να προελάσει προς Βορρά και, αφού ενωθεί με τον Καστριώτη και τον Ουνιάδη, όλοι μαζί να αναγκάσουν τους Τούρκους να τραβηχτούν πίσω στην Ασία.

Ανέπτυξε λοιπόν διπλωματικές σχέσεις με τους άλλους ηγεμόνες πολεμιστές, αλλά και με τον πάπα. Από τον τελευταίο ζητούσε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Φαίνεται πως κάτι έλαβε τελικά, αφού το 1444-’45 κατόρθωσε να ενισχύσει το στρατό του με 300 Βουργουνδούς ιππότες.

Παράλληλα, άρχισε να αλληλογραφεί με τον μέγα Έλληνα, τον Κοραή του καιρού του, καρδινάλιο Βησσαρίωνα. Ο Βησσαρίων προέτρεπε τον Κωνσταντίνο να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ελλήνων προγόνων του.

Του υπενθύμιζε ότι κυβερνούσε τη Λακεδαίμονα, τη χώρα του Λεωνίδα και του Αγησιλάου, οι οποίοι συνέτριψαν τους «βαρβάρους» του καιρού τους, ηθικά και κυριολεκτικά.

Του θύμισε τον Σπαρτιάτη στρατηγό της Καρχηδόνας Ξάνθιππο, ο οποίος συνέτριψε και αυτούς ακόμα τους Ρωμαίους. Τον προέτρεψε να εκπαιδεύσει στρατιωτικά τους υπηκόους του.

Ο Κωνσταντίνος ακολούθησε τις σοφές συμβουλές, στο βαθμό που αυτό ήταν δυνατό. Καταρχήν, ανοικοδόμησε το τείχος του Εξαμιλίου στον Ισθμό, ώστε να εξασφαλίσει το δεσποτάτο.

Έχοντας κατασκευάσει την «ασπίδα», αποφάσισε να λάβει στο χέρι και το δόρυ. Είχε έρθει ο καιρός να επιτεθεί. Η στιγμή ήταν πραγματικά κατάλληλη γιατί οι Τούρκοι και ο σουλτάνος τους, ο Μουράτ, ετοιμάζονταν να αντιμετωπίσουν μια χριστιανική στρατιά που είχε εισβάλει στη Βουλγαρία.

Οι «σταυροφόροι», επικεφαλής των οποίων ήταν ο βασιλιάς της Πολωνίας Λαδισλάβος και ο Ιωάννης Ουνιάδης, σκόπευαν να προελάσουν μέσω Βουλγαρίας και να πλήξουν τους Τούρκους στη Θράκη. Ο Κωνσταντίνος γνώριζε ότι επίκειτο η εκστρατεία, εφόσον διατηρούσε επαφές με τον Ουνιάδη.

Έφτασαν μάλιστα παπικοί αντιπρόσωποι στο Μυστρά, μέσω των οποίων συνομολογήθηκε ένα είδος συμμαχίας μεταξύ Ελλήνων και Ούγγρων. Κατόπιν τούτου λοιπόν ο Κωνσταντίνος και ο Θωμάς κίνησαν για την Αθήνα. Η πόλη αυτή κρατούνταν από τον Νέριο Ατζαγιόλι και αποτελούσε σημείο υποχρεωτικής διάβασης για την προς Βορρά εισβολή. Οι Έλληνες δεσπότες υποχρέωσαν τον Φράγκο δυνάστη να υποταχθεί και να καταβάλλει ετήσιο φόρο υποτέλειας 30.000 δουκάτων.

Προτίμησαν να μην τον εκθρονίσουν, ώστε να μην προκαλέσουν την έχθρα των Δυτικών. Προσάρτησαν όμως στο κράτος του Μυστρά τη Βοιωτία, την οποία και κατέστησαν βάση των επιχειρήσεών τους.

Κατόπιν επέστρεψαν στην Πελοπόννησο. Εκεί τους βρήκε και η δυσάρεστη είδηση της συντριβής των χριστιανικών δυνάμεων στη μάχη της Βάρνας. Τα ενωμένα πολωνικά, ουγγρικά και γαλλικά τμήματα είχαν αφανιστεί, κατόπιν ενετικής παρασπονδίας. Στο Μυστρά, ο Κωνσταντίνος επανεξέτασε την κατάσταση, η οποία σαφώς τώρα παρουσιαζόταν εξαιρετικά δυσμενής.

Παρ’ όλα αυτά ο Παλαιολόγος δεν έχασε το θάρρος του. Έχοντας εμπιστοσύνη στις δικές του δυνάμεις και ικανότητες, αποφάσισε να υλοποιήσει το σχέδιό του.

Έτσι, το Φεβρουάριο του 1445, κίνησε επικεφαλής του στρατού του από το Μυστρά. Δυστυχώς δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και τη σύνθεση του στρατού αυτού.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τους 2-3.000 τακτικούς στρατιώτες και τους 5-7.000 ελαφρούς πεζούς και ιππείς.

Από τη Βοιωτία, οι Έλληνες βάδισαν προς τη Φωκίδα και την κεντρική Στερεά. Σύμφωνα με το «Χρονικό του Γαλαξειδίου», έξω από τα Σάλωνα (τη σημερινή Άμφισσα) δόθηκε μεγάλη μάχη μεταξύ των ελληνικών στρατευμάτων και των τμημάτων των Τούρκων μπέηδων της περιοχής. Αναφέρεται στο «Χρονικό Γαλαξειδίου του μοναχού Ευθυμίου (1703): «Ετότες ο κυρ Παλαιολόγος, εστώντας αυθέντης του Μορέως, εβουλήθηκε να διώξη τους Τούρκους, και εβγαίνοντας από τα Εξαμίλλια επήρε όλα τα χωριά στο μέρος του και ήρθε καταπάνου στο Σάλωνα και έγινε φοβερή αμάχη, και οι Τούρκοι νικηθήκασι και εχαλαστήκασι μαζί με τον μπέη τους. Και ο κυρ Παλαιολόγος εξουσίαζε το Σάλωνα, το Λοιδωρίκι, το Γαλαξείδι, και άλλα αχαμνότερα χωριά. Μαθαίνοντας αυτά τα κακά μαντάτα, ο μπέης του Ζητουνίου εξεκίνησε καταπάνου του με αμέτρητο ασκέρι, και ο κυρ Παλαιολόγος μην ημπορώντας να εξαναντιάση, έφυγε γοργόν και εκλείσθηκε στο Ξαμίλλι, που ήταν κατρογυρισμένο…»

Στη μάχη, ο Κωνσταντίνος θριάμβευσε, εξοντώνοντας το τουρκικό τμήμα και σκοτώνοντας τον επικεφαλής μπέη. Κατόπιν, ο ελληνικός στρατός κατέλαβε το Λιδωρίκι και όλη τη Φωκίδα και έφτασε έως τη Θεσσαλία.

Οι Έλληνες της Θεσσαλίας αμέσως ξεσηκώθηκαν κατά των Τούρκων και ενώθηκαν με τα στρατεύματα του Κωνσταντίνου. Η επανάσταση σύντομα εξαπλώθηκε.

Σε πολύ λίγο χρόνο όλος σχεδόν ο ηπειρωτικός κορμός της Ελλάδας είχε απελευθερωθεί, από την Αθήνα έως τα Γρεβενά και τις παρυφές της Πίνδου. Χρειαζόταν μόνο μια μικρή πίστωση χρόνου, για να νικηθούν οι Τούρκοι.

Ο Μουράτ, με εξασφαλισμένα τα νώτα του μετά τη θριαμβευτική του νίκη στη Βάρνα, έστειλε άμεσα ενισχύσεις στους μπέηδές του στην Ελλάδα. Ο Δράκος του Μυστρά: Η άγνωστη δράση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Σοβαρά ενισχυμένος, «με αρίφνητο ασκέρι», όπως αναφέρεται στο «Χρονικό του Γαλαξειδίου», ο εν λόγω μπέης της Λαμίας (Ζητούνι) στράφηκε κατά του Κωνσταντίνου. Ο τελευταίος, αδυνατώντας να αντισταθεί στη συντριπτική υπεροχή των Τούρκων, αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει.

Η εχθρική στάση όμως και του ηγεμόνα των Αθηνών Νέριο Ατζαγιόλι, τον υποχρέωσε να αποσυρθεί στον Ισθμό, πίσω από το τείχος του Εξαμιλίου. Στο μεταξύ είχε σπεύσει και ο ίδιος ο Μουράτ στην περιοχή.

Ο σουλτάνος ανακατέλαβε τη Φωκίδα και τη Θήβα. Την τελευταία μάλιστα την παρέδωσε στον ευνοούμενό του Ατζαγιόλι. Κατόπιν, μαζί τον περιώνυμο στρατηγό του Τουραχάν, στράφηκαν κατά του Εξαμιλίου.

Στο ίδιο διάστημα, ο Κωνσταντίνος δεν αδράνησε. Επιχείρησε να έρθει σε συνεννόηση με τον Σέρβο ηγεμόνα Γεώργιο Βράνκοβιτς, από τον οποίο ζήτησε να προβεί σε ενέργεια αντιπερισπασμού, η οποία θα χαλάρωνε την προς αυτόν ασκούμενη τουρκική πίεση.

Παράλληλα στράφηκε στους Ενετούς, ζητώντας τους άμεση βοήθεια, την οποία μπορούσαν να του διαθέσουν από τις φρουρές που διατηρούσαν στην Πελοπόννησο. Όλοι τους υποσχέθηκαν να βοηθήσουν. Στην πραγματικότητα όμως έμειναν αδρανείς.

Έτσι, ο Κωνσταντίνος βρέθηκε τελικά μόνος απέναντι στο σύνολο των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες υπολογίζονται ότι αριθμούσαν 80-100.000 εμπειροπόλεμους άντρες.

Ο Έλληνας δεσπότης δεν διέθετε περισσότερους από 10.000 άντρες, σύμφωνα με τους πιο έγκυρους υπολογισμούς. Στις 27 Νοεμβρίου 1446, ο πολυάριθμος τουρκικός στρατός εμφανίστηκε ενώπιον του Εξαμιλίου, διαθέτοντας πλήθος πολιορκητικών μηχανών, ακόμα και πυροβόλων. Ο Κωνσταντίνος, συνειδητοποιώντας ότι ήταν αδύνατο να αντέξει στην εχθρική έφοδο, επιχείρησε να έρθει σε συνεννόηση με τον σουλτάνο. Απέστειλε λοιπόν ως πρεσβευτή τον Χαλκοκονδύλη.

Ο σουλτάνος όμως συνέλαβε τον πρεσβευτή, τον έριξε στις φυλακές και απαίτησε από τον Κωνσταντίνο να κατεδαφίσει το τείχος του Εξαμιλίου.

Όταν εκείνος αρνήθηκε να συμμορφωθεί, ο Μουράτ επιτέθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1446. Παρά τη γενναία αντίσταση των Ελλήνων, οι Τούρκοι κυρίευσαν το οχύρωμα και προχώρησαν σφαγιάζοντας και λεηλατώντας στο δρόμο τους.

Πρώτη κυριεύτηκε και λεηλατήθηκε η Κόρινθος και κατόπιν η Σικυών. Την ίδια τύχη είχαν το Αίγιο και η Πάτρα, πλην της ακρόπολης της τελευταίας, οι υπερασπιστές της οποίας αντιμετώπισαν με επιτυχία όλες τις εχθρικές εφόδους.

Έτσι, ο σουλτάνος εγκατέλειψε την Πάτρα και επιτέθηκε στη Γλαρέντζα, την οποία και ισοπέδωσε.

Για να σώσει και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, ο Κωνσταντίνος δέχτηκε τότε να πληρώσει φόρο στους Τούρκους, προκειμένου αυτοί να την εγκαταλείψουν.

Μόνο τότε ο θηριώδης σουλτάνος έφυγε, αφού όμως πρώτα γκρέμισε το τείχος του Εξαμιλίου και αιχμαλώτισε 60.000 Έλληνες. Αυτό ήταν και το τέλος του φιλόδοξου εγχειρήματος του Κωνσταντίνου να ανακτήσει την κυριαρχία της Ελλάδας.

Προδομένος, αφέθηκε μόνος να αντιπαλέψει το μεγάλου όγκου τουρκικό στράτευμα.

Ακριβώς το ίδιο θα συνέβαινε και επτά έτη αργότερα, όταν θα διακυβευόταν η τύχη αυτής της ίδιας της Βασιλίδας των πόλεων


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Η γη της ελιάς: Κλέφτης ο Παρασκευάς – Τι συνέβη

OGE: Οι συγκινητικές αναρτήσεις του συντρόφου της Klavdia από την Ελβετία – Στηρίζει ακλόνητα την αγαπημένη του στη Eurovision

Οδηγός ταξί απείλησε με όπλο επιβάτη επειδή της υπέδειξε διαδρομή – «Βγες αμέσως από το όχημα»

Ο Δράκος του Μυστρά: Η άγνωστη δράση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Άλιμος: Ο «αρχηγός» των ζητιάνων και η διαταγή που αψήφησε η 43χρονη γιαγιά του βρέφους – Ανατροπή στην υπόθεση

Χαλάνδρι: Διαρρήκτες άδειασαν κοσμηματοπωλείο και εξαφανίστηκαν

Eurovision 2025: «Τα έσπασαν» όλα στην γειτονιά της Klavdia – Η συγκίνηση της γιαγιάς της

Ολυμπιακός: Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης εξασφάλισε θέση στον τελικό Κυπέλλου

Λατινοπούλου για Klavdia: Εντυπωσιακή η εμφάνισή της, αξίζει το χρυσό μετάλλιο

Βίντεο-σοκ αποκαλύπτει τη δράση συμμορίας που λεηλατούσε εκκλησίες – Πάνω από 200.000 ευρώ η λεία τους

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Η εξομολόγηση-βόμβα για την προσωπική της ζωή – «Όταν κάτι είναι ανακοινώσιμο…»

Νεπάλ: Τραγικό τέλος για δύο ορειβάτες στο Έβερεστ

Eurovision 2025: Παραλήρημα ενθουσιασμού στη γειτονιά της Klavdia μετά την πρόκρισή της!

Άγγελος Μπράτης: Η αποκάλυψή του για το GNTM: «Είναι επίσημο! Ξεκινάμε αρχές Ιουνίου»

Ρουμανία: Συναγερμός στις Βρυξέλλες για πιθανό θρίαμβο της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές

00:00 / 00:00

Tο μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του σπασίματος του φράγματος του ήχου, εστιάζοντας στον Αμερικανό πιλότο Τσακ Γιάγκερ και το αεροσκάφος Bell X-1, το οποίο...

Επιστήμονες αποκάλυψαν ψηφιακά τη μούμια του «Χρυσού Αγοριού»: Θάφτηκε με 49 μαγικά φυλαχτά...

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου χρησιμοποίησαν αξονική τομογραφία για να εξερευνήσουν τη μούμια ενός εφήβου, γνωστού ως «Χρυσό Αγόρι», που χρονολογείται περίπου 2.300...

Η συναρπαστική ετυμολογία της λέξης «άνθρωπος» σύμφωνα με τον Σωκράτη

Ο Σωκράτης, στον Πλατωνικό διάλογο «ΚΡΑΤΥΛΟΣ», εξετάζει την ετυμολογία της λέξης «άνθρωπος» και την συνδέει με την ικανότητα παρατήρησης και σκέψης που διακρίνει το...

Τι ήταν ο Ταράξιππος που τόσο φοβόταν οι αρχαίοι Έλληνες;

Ο Ταράξιππος, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, ήταν ο δαίμονας που προκαλούσε τρόμο στα άλογα κατά τη διάρκεια των ιπποδρομιών, αναγκάζοντας τους αναβάτες...

Ο σπουδαίος κιθαρίστας που παράτησε τα πάντα και πέθανε μόνος στο αυτοκίνητο

Ευρέως θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους και πιο σημαντικούς κιθαρίστες μπλουζ στη μουσική βιομηχανία, ο Mike Bloomfield εντάχθηκε μετά θάνaτον στο Blues Hall...

Made in Greece: Η χαμένη ιστορία του θρυλικού ελληνικού τρακτέρ με την αθάνατη...

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία της θρυλικής ελληνικής επιχείρησης «Μαλκότση», που διακρίθηκε για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ντιζελοκινητήρων και τρακτέρ. Ιδρυμένη από τον Σωκράτη Μαλκότση,...

Η φάρσα στον κινηματογράφο Πανόραμα που μετατράπηκε σε αιματηρή τραγωδία

Η Κυριακή 19 Οκτωβρίου 1924, στο κινηματοθέατρο Πανόραμα στην Αθήνα, σημαδεύτηκε από μια τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 26 παιδιά. Κατά τη διάρκεια...

11 πολύτιμες σοφίες από τον Αριστοτέλη

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας, μας κληροδότησε 11 σημαντικά μαθήματα ζωής που αγγίζουν ποικίλα θέματα, όπως η φιλία, η...

Κοζάνη: Αποκαλύφθηκε σπάνιο αρχαίο νεκροταφείο κατά την ανέγερση φωτοβολταϊκού πάρκου

Σε έρευνα που διεξάγεται στην Κοζάνη, κατά την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο στην περιοχή «LIVERA 2». Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 10 ατομικοί...

«Μην είδατε τον Παναγή»: Αποκαλύπτουμε το μυστήριο πίσω από τη θρυλική φράση που...

Η φράση «μην είδατε τον Παναγή» έχει τις ρίζες της στα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, όπου αναφερόταν σε έναν απατεώνα από τα...

Μόσχα: Αναστήθηκε ξανά άγαλμα του Στάλιν στο Μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας

Στη Μόσχα, επανατοποθετήθηκε ένα άγαλμα του Ιωσήφ Στάλιν στο μετρό, σε έναν διάδρομο του σταθμού Ταγκάνσκαγια. Το μνημείο, που αναπαριστά άνδρες, γυναίκες και παιδιά να...

Τζο Ρόγκαν: «Κολοσσοί περπατούσαν κάποτε στη Γη – Υπάρχουν τεκμήρια αλλά τα συγκαλύπτουν»

Ο Joe Rogan, γνωστός παρουσιαστής, προκάλεσε σάλο σε πρόσφατο επεισόδιο του podcast του, υποστηρίζοντας ότι κάποτε υπήρχε μια αρχαία φυλή γιγάντων στη Γη, αναφέροντας...

Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μυστηριώδες φρούριο 5.000 ετών στη Ρουμανία: Παρέμενε «κρυμμένο» σε δάσος

Ερευνητές στην Ρουμανία ανακάλυψαν ένα φρούριο ηλικίας 5.000 ετών, κρυμμένο σε δάσος στην επαρχία Neamt, χρησιμοποιώντας τεχνολογία LIDAR. Η ανακάλυψη αυτή, που ανατρέπει την αντίληψη...

Κοσμική επανάσταση! Εντοπίστηκε παγωμένο νερό σε μακρινό αστρικό σύστημα

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb της NASA έκανε μια σημαντική ανακάλυψη, εντοπίζοντας κρυσταλλικό πάγο νερού στον δίσκο ύλης γύρω από το νεαρό αστέρι HD...

Οι επιστήμονες ξεσκεπάζουν το μυστήριο πίσω από τα ζαρωμένα δάχτυλα στο νερό

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι το φαινόμενο των ζαρωμένων δακτύλων όταν βρισκόμαστε στο νερό οφείλεται στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και όχι στην απορρόφηση νερού,...

Σπάνιο φαινόμενο συγκλόνισε αγροτικές περιοχές στις ΗΠΑ: “Έρχεται η Ημέρα της Κρίσης” τρομοκρατήθηκαν

Ένα σπάνιο και τρομακτικό σύννεφο, γνωστό ως "Ημέρα της Κρίσης", εμφανίστηκε στο Μέριλαντ, προκαλώντας ανησυχίες στους κατοίκους για επικείμενη καταιγίδα. Το σύννεφο, που είχε σχήμα...

Τι γεύονταν οι αρχαίοι Έλληνες και ποιο ήταν το κρυφό τους ελάττωμα;

Οι αρχαίοι Έλληνες, όπως φαίνεται, είχαν μια κακή συνήθεια που διατηρείται έως σήμερα: την παράλειψη του πρωινού γεύματος. Αντίθετα, τα γεύματά τους ήταν λιτά,...

Το DNA των αρχαίων αποκάλυψε τα μυστικά αναπαραγωγής στην εποχή του Χαλκού

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Ειρήνης Σκουρτανιώτη, χρησιμοποίησε ανάλυση αρχαίου DNA για να αποκαλύψει τις οικογενειακές και γαμήλιες πρακτικές στην...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Καπετάνιος για δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Ήμασταν συμμαθητές 12 χρόνια, ήταν ένας χαρακτήρας…»

Ο Γιάννης Καπετάνιος, σήμερα, Πέμπτη 15 Μαΐου σε απόσπασμα...

Δημήτρης Κόκοτας: Η δυσάρεστη ανακοίνωση της γυναίκας του – «Δυστυχώς, εδώ και αρκετό καιρό…»

Ο Δημήτρης Κόκοτας συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, μετά...

Συναγερμός για τον Άρη Μουγκοπέτρο – Οδηγείται επειγόντως στο χειρουργείο

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς...

Απόστολος Γκλέτσος: Αποκαλύπτεται η γυναίκα που του χάρισε την μοναχοκόρη του

Ο Απόστολος Γκλέτσος γιορτάζει τα 23α γενέθλια της κόρης...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οδηγός ταξί απείλησε με όπλο επιβάτη επειδή της υπέδειξε διαδρομή – «Βγες αμέσως από το όχημα»

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στη Φλόριντα, όπου μια οδηγός...

Ο Δράκος του Μυστρά: Η άγνωστη δράση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1404 ή, κατ’...

Άλιμος: Ο «αρχηγός» των ζητιάνων και η διαταγή που αψήφησε η 43χρονη γιαγιά του βρέφους – Ανατροπή στην υπόθεση

Νέα στοιχεία προκύπτουν στην υπόθεση αρπαγής ενός βρέφους έξω...

Χαλάνδρι: Διαρρήκτες άδειασαν κοσμηματοπωλείο και εξαφανίστηκαν

Στόχος διάρρηξης έπεσε σήμερα τα ξημερώματα (16.05.2025) ένα κοσμηματοπωλείο...

Eurovision 2025: «Τα έσπασαν» όλα στην γειτονιά της Klavdia – Η συγκίνηση της γιαγιάς της

Από εχθές, Πέμπτη 15 Μαΐου ολόκληρη η χώρα πανηγυρίζει...

Ολυμπιακός: Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης εξασφάλισε θέση στον τελικό Κυπέλλου

Ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει την προετοιμασία του για τον τελικό...

Λατινοπούλου για Klavdia: Εντυπωσιακή η εμφάνισή της, αξίζει το χρυσό μετάλλιο

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου, επικεφαλής της Φωνής Λογικής, εξέφρασε τη...

Βίντεο-σοκ αποκαλύπτει τη δράση συμμορίας που λεηλατούσε εκκλησίες – Πάνω από 200.000 ευρώ η λεία τους

Μια συμμορία που διέπραττε κλοπές σε εκκλησίες εξαρθρώθηκε από...

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Η εξομολόγηση-βόμβα για την προσωπική της ζωή – «Όταν κάτι είναι ανακοινώσιμο…»

Η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου, σε πρόσφατες δηλώσεις της, αναφέρθηκε στην...

Νεπάλ: Τραγικό τέλος για δύο ορειβάτες στο Έβερεστ

Δύο ορειβάτες, ένας Ινδός και ένας Φιλιπινέζος, είναι οι...

Eurovision 2025: Παραλήρημα ενθουσιασμού στη γειτονιά της Klavdia μετά την πρόκρισή της!

Η Klavdia, με το τραγούδι «Αστερομάτα», κατάφερε να προκριθεί...

Άγγελος Μπράτης: Η αποκάλυψή του για το GNTM: «Είναι επίσημο! Ξεκινάμε αρχές Ιουνίου»

Ο Άγγελος Μπράτης ανακοίνωσε την επιστροφή του GNTM, επιβεβαιώνοντας...

Ρουμανία: Συναγερμός στις Βρυξέλλες για πιθανό θρίαμβο της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την πιθανή νίκη του Τζόρτζε...

Ολυμπιακός Β΄: Eπιστρατεύονται Δημήτρης Σιόβας και Ματιέ Βαλμπουενά ενόψει Super League 2

O Oλυμπιακός Β΄ αναμένεται να δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα...

Η μάχη της Κω: Το τελευταίο θρίαμβο του Γ’ Ράιχ

Το άρθρο αναφέρεται στη μάχη της Κω, η οποία...

HIV: Δωρεάν η σωτήρια αγωγή PreP σε 24 νοσοκομεία – Ποιους καλύπτει

Δωρεάν προληπτική αγωγή PrEP για τον HIV θα διατίθεται...

Τα 14 πιο τρομακτικά πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας

Το άρθρο αναδεικνύει τα 14 πιο διασημότερα τέρατα της...

Αθηνά Οικονομάκου αποκαλύπτει για τον γάμο της με τον Τσερέλα: «Θα κυριαρχήσει το λευκό το καλοκαίρι»

Η Αθηνά Οικονομάκου, σε πρόσφατες δηλώσεις της κατά τη...

Καποδίστριας: Το μυστήριο πίσω από τα λευκά μαλλιά του σε ηλικία μόλις 36 ετών

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, σε ηλικία μόλις 36 ετών, είδε...

Εκρηκτικό GMC Hummer EV με 1.160 ίππους

Η GMC παρουσίασε τη νέα έκδοση του αμιγώς ηλεκτρικού...

O Βόιτσεχ Σέζνι άναψε πούρο μετά την κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος από την Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το βράδυ της Πέμπτης (15/5/25) το...

Περικλής Κονδυλάτος: «Η Άρια Καλύβα έχει απόλυτο δίκιο! Οι επιθυμίες του άνδρα πρέπει να ικανοποιούνται»

Ο Περικλής Κονδυλάτος, σε πρόσφατη εκδήλωση, σχολίασε τη δήλωση...

Ρωσία – Ουκρανία: Περιορισμένες ελπίδες για άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες – Στην Τουρκία ο Μάρκο Ρούμπιο

Χαμηλά βρίσκονται οι προσδοκίες στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες στην Τουρκία.   Αν...

Μάνος Παπαγιάννης: Ο δικηγόρος της Σοφίας Παυλίδου αποκαλύπτει – «Απαίτησα την σύλληψή του, προχωρώ νομικά»

Στη δίκη του Μάνου Παπαγιάννη για τον καταγγελλόμενο ξυλοδαρμό...

Γαλάζιες Σημαίες 2025: Θριαμβεύει η Ελλάδα στη 2η θέση με 623 κορυφαίες ακτές

Η Ελλάδα διακρίθηκε για ακόμη μια χρονιά στη διεθνή...

Nάγκετς – Θάντερ 119-107: Οι γηπεδούχοι κέρδισαν και έστειλαν τη σειρά σε 7ο και τελευταίο παιχνίδι

Οι Ντένβερ Νάγκετς κέρδισαν 119-107 τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ...

Αποκαλύπτουμε τα 14 νοσοκομεία που εισάγουν βραχιολάκι για τους ασθενείς στις εφημερίες έως τον Ιούλιο – Όλη η λίστα

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι 14 νοσοκομεία...

Mε το ντέρμπι Τσέλσι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι αθλητικές μεταδόσεις της Παρασκευής

Η Παρασκευή (16/5/25) θα είναι γεμάτη αθλητικές μεταδόσεις, με...

Η Ακτή Βουλιαγμένης αναδεικνύει το διαμάντι της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση της Ακτής...

Αρναούτογλου: Πέθανε η Κλάρα, η αγαπημένη αγελάδα από το Πολύ την Κυριακή – Η επιθυμία του Γρηγόρη

Μια ιδιαίτερα συγκινητική αποκάλυψη έκανε το βράδυ της Πέμπτης...

Helleniq Energy: Πιθανή αναβολή της κρίσιμης γεώτρησης στην Κρήτη μετά το 2025

Η Helleniq Energy ενδέχεται να αναβάλει την απόφαση για...

Ανδρομάχη ξεσπά κατά Πρωινού για τις σεξεργάτριες: «Αχ, δεν μπορώ! Ντροπή!»

Η Ανδρομάχη, κατά τη διάρκεια ενός φιλανθρωπικού event, εξέφρασε...

SEAJETS: Μοναδικές Προσφορές & Εκπτώσεις Καλοκαίρι 2025

Η SEAJETS, ο μεγαλύτερος στόλος ταχύπλοων στον κόσμο, ανακοινώνει...

Νίκος Μουρατίδης ξεσπά κατά Πρωινού: «Να ντρέπεται! Να μείνει ήσυχος ο κύριος Περρής…»

Ο Νίκος Μουρατίδης, κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του...

Κυκλοφοριακό χάος: Παραλύουν οι δρόμοι σε Κηφισό, Κηφισίας και Αττική Οδό – Στο «κόκκινο» και η Μεσογείων

Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη...

Άδωνις Γεωργιάδης: Αποκαλύπτει τα νοσοκομεία όπου προσλαμβάνονται 500 τραυματιοφορείς – Δείτε ολόκληρη τη λίστα

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε τη δημοσίευση της...

Χείμαρρος οργής ο Μουρατίδης κατά Κουτσελίνη: «Κάνει μια εκπομπή «Ψέματα με την Ζήνα»! Ξεπλένει δικηγόρους»

Ο Νίκος Μουρατίδης εξέφρασε σφοδρές επικρίσεις κατά της Ζήνας...

Συγκλονιστικό βίντεο: Αστυνομικός ικετεύει “Μην με πυροβολήσεις” όταν δράστης άρπαξε το όπλο της

Ένα σοκαριστικό βίντεο από κάμερα σώματος απεικονίζει μια αστυνομικό...

Φαίη Σκορδά αποκαλύπτει για το μέλλον του Bungiorno: «Ελπίζω ότι μετά από συζητήσεις…»

Η Φαίη Σκορδά, σε δηλώσεις της στην εκπομπή Happy...

Νίκος Μουρατίδης: «Βρίσκομαι χωρίς δουλειά! Επέστρεψα στο μεροδούλι μεροφάι, πέρα από την σύνταξη»

Ο Νίκος Μουρατίδης, καλεσμένος στην εκπομπή Happy Day, αποκάλυψε...

Τζώνη Καλημέρης: Η αγαπημένη του, Ελπίδα Ιακωβίδου αποχαιρετά οριστικά το ΡΙΚ

Η Ελπίδα Ιακωβίδου ανακοίνωσε την παραίτησή της από το...

Η συγκλονιστική ιστορία του αρχαιοελληνικού ναού στα θεμέλια του φράγματος του Μαραθώνα

Το άρθρο αναφέρεται στην κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα,...

Πώς και από ποιον γεννήθηκε το μυστηριώδες Μαντείο των Δελφών;

Το άρθρο εξερευνά την προέλευση και τη δημιουργία του...

Eurovision 2025 – Οι πρώτες δηλώσεις της Klavdia μετά την πρόκρισή της: «Χαμός, τα έσπασαν όλα!»

Η Klavdia εμφανίστηκε στον Β ημιτελικό της Eurovision 2025...

Tο μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του σπασίματος του φράγματος...

Προσλήψεις σε Δήμους: 438 νέες ευκαιρίες για κάθε επίπεδο προσόντων

Το άρθρο ανακοινώνει την πρόσληψη 438 θέσεων εργασίας σε...

Επιστήμονες αποκάλυψαν ψηφιακά τη μούμια του «Χρυσού Αγοριού»: Θάφτηκε με 49 μαγικά φυλαχτά 21 διαφορετικών τύπων

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου χρησιμοποίησαν αξονική τομογραφία...

Η Ακτή Βουλιαγμένης αναδεικνύει το “διαμάντι” του ελληνικού επιχειρείν

Η Ακτή Βουλιαγμένης αναδεικνύεται σε σημαντικό σημείο επενδυτικού ενδιαφέροντος...

Επαναστατική λύση κτηματολογικών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και πολιτών μέσω της διαμεσολάβησης

Η νέα διάταξη που ψηφίστηκε από τα υπουργεία Δικαιοσύνης...

Ντόναλντ Τραμπ: Εντυπωσιακό θέαμα στην τελετή υποδοχής στα ΗΑΕ – Γυναίκες λικνίζουν τα μαλλιά τους ρυθμικά

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε με εντυπωσιακή τελετή στα Ηνωμένα...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Η συναρπαστική ετυμολογία της λέξης «άνθρωπος» σύμφωνα με τον Σωκράτη

Ο Σωκράτης, στον Πλατωνικό διάλογο «ΚΡΑΤΥΛΟΣ», εξετάζει την ετυμολογία...

Τι ήταν ο Ταράξιππος που τόσο φοβόταν οι αρχαίοι Έλληνες;

Ο Ταράξιππος, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, ήταν...