Tο μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Η αποκάλυψη της άγνωστης ιστορίας των Γερμανών πιλότων και των πρώτων υπερηχητικών πτήσεων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αμφισβητώντας την επίσημη αφήγηση του Τσαρλς Γιάγκερ
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του σπασίματος του φράγματος του ήχου, εστιάζοντας στον Αμερικανό πιλότο Τσακ Γιάγκερ και το αεροσκάφος Bell X-1, το οποίο θεωρείται ότι πέτυχε την πρώτη υπερηχητική πτήση το 1947. Ωστόσο, νέες μαρτυρίες από πρώην πιλότους της γερμανικής Luftwaffe αμφισβητούν αυτή την πρωτοκαθεδρία, υποστηρίζοντας ότι είχαν ήδη σπάσει το φράγμα του ήχου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο αεροσκάφος Me 262 και τις πτήσεις του Χανς Γκούιντο Μούτκε, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πέτυχε ταχύτητες πάνω από 1 Mach το 1945. Οι ισχυρισμοί του Μούτκε, αν και αμφισβητούμενοι, προσθέτουν στην πολυπλοκότητα της ιστορίας γύρω από αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα.

Πιο αναλυτικά

Το αεροσκάφος Bell X-1 εχρησιμοποιείτο σε ερευνητικούς σκοπούς και πειράματα που διεξήγοντο σε ένα αεροδρόμιο της ερήμου Μοζάβε.

Την ημέρα εκείνη, ένα βομβαρδιστικό είχε ανεβάσει το αεροπλάνο του Γιάγκερ σε ύψος 8.000 μέτρων και μετά το άφησε ελεύθερο για να χρησιμοποιήσει τα δικά του μέσα. Tο μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Στο ύψος αυτό, ο Γιάγκερ έβαλε εμπρός τους 4 θαλάμους καύσεως του κινητήρα τζετ για να πετάξει, όταν δε το αεροπλάνο έφθασε την ταχύτητα 1 Mach, ένιωσε ισχυρή πίεση στους πνεύμονές του, που είχαν πιεστεί τόσο πολύ, ώστε «έμοιαζαν με πίτα σε ένα τηγάνι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Μετά την πτήση αυτή, θεωρήθηκε ότι ο Γιάγκερ είχε σπάσει το φράγμα του ήχου και ικανοποιημένος έσπευσε με τους φίλους του στο «Pancho’s Fly Inn», ένα σαλούν στην άκρη του αεροδρομίου, για να γιορτάσουν όλοι μαζί το μεγάλο επίτευγμα.

Έχουν γραφεί πολλά για το κατόρθωμα του Γιάγκερ.

Στις διάφορες περιγραφές αναφέρεται ότι όταν ο Γιάγκερ πέτυχε ταχύτητα 1,05 Mach, είχε την εντύπωση ότι διαπερνούσε την σκεπή του ουρανού, ήταν μάλιστα εκτός εαυτού, μεθυσμένος από το μεγάλο του επίτευγμα, που παρομοιαζόταν με βασιλικό ξεφάντωμα. Tο μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Τελικά όμως o Γιάγκερ υπήρξε πράγματι ο πρώτος αεροπόρος που έσπασε το φράγμα του ήχου; Το ερώτημα αυτό προκύπτει από διάφορα στοιχεία που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και θέτουν σε αμφισβήτηση την πρωτιά του Αμερικανού πιλότου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το σπάσιμο του φράγματος του ήχου είχε πραγματοποιηθεί προ του 1947.

Τα στοιχεία που αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία προέρχονται από τους πιλότους του μεγάλου αντιπάλου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της κάποτε θρυλικής Luftwaffe.

Οι νεαροί τότε πιλότοι, στη δύση της ζωής τους σήμερα, παρουσιάζονται έστω και καθυστερημένα, έχοντας αισθανθεί την υποχρέωση να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους πάνω σε ένα θέμα για το οποίο δεν είχαν μιλήσει μέχρι τώρα.

Μαρτυρίες

Ο Λούντβιχ Μπέλκοφ, ηλικίας σήμερα 89 ετών, πρώην σχεδιαστής αεροπλάνων του εργοστασίου Messerschmitt, ο οποίος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της γερμανικής αεροπορικής βιομηχανίας, ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του: «Πετούσαμε τοπικά, πέρα από το φράγμα του ήχου». Αλλά και ο μηχανικός Γιαν Χορν, από τη Δρέσδη, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «οι Γερμανοί είχαν σπάσει το φράγμα του ήχου 4 έως 6 φορές».

Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί μηχανικοί οπλικών συστημάτων, κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος, εκπονούσαν διάφορα σχέδια με την προοπτική και τη βεβαιότητα ότι αυτά θα πραγματοποιούνταν μελλοντικά.

Επίσης, είναι γεγονός ότι υπερείχαν των Συμμάχων από απόψεως τεχνολογικού προβαδίσματος, τόσο στην κατασκευή κινητήρων τζετ, όσο και στη σωστή σχεδίαση αεροσκαφών.

Αξίζει να προσεχθεί ότι η πρώτη φορά που έσπασε το φράγμα του ήχου στην αμερικανική επικράτεια ήταν όταν οι Αμερικανοί εκτόξευσαν έναν πύραυλο V-2, ο οποίος είχε κατασχεθεί από τους Γερμανούς.

Ήδη κατά την περίοδο 1920 και 1930 ο μηχανικός Τέοντορ φον Κάρμαν είχε προαναγγείλει ορισμένα φαινόμενα που θα παρουσιάζονταν όταν τα αεροσκάφη θα ήταν σε θέση να πετάξουν με ταχύτητα μεγαλύτερη του ήχου. Κατά τον Κάρμαν, η αντίσταση του αέρα θα αυξανόταν απότομα και θα συνοδευόταν από έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Αυτά τα φαινόμενα εμφανίζονται στη στάθμη της θάλασσας σε θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου, όταν η ταχύτητα του αεροσκάφους είναι 1.225 χ.α.ώ.

Όμως, σε ύψος 12.000 μέτρων, αυτά εμφανίζονται σε μικρότερες ταχύτητες και, πιο συγκεκριμένα, όταν το αεροσκάφος πετά με ταχύτητα 1.060 χ.α.ώ.

Είναι γνωστό ότι, όταν το αεροσκάφος πετά με ταχύτητα 0,8 Mach, εμφανίζεται το φαινόμενο «buffeting», μία «βροχή» από έντονες αναταράξεις. Πρόκειται για μία φάση δονήσεων, στην οποία αλλάζει και η συμπεριφορά του κινητήρα.

Αυτά τα φαινόμενα ήταν γνωστά στους κατασκευαστές αεροπλάνων, αλλά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Tο μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Όταν το εργοστάσιο της Messerschmitt κατασκεύασε το αεριωθούμενο Me 163 Komet, οι Γερμανοί χειριστές ήλθαν για πρώτη φορά σε άμεση επαφή με την πραγματικότητα.

Διαθέτοντας έναν κινητήρα τζετ, ώσης 9.000 ίππων, αυτό το μικρό αεροπλάνο προηγείτο της εποχής του τουλάχιστον κατά δέκα χρόνια.

Στις 2 Οκτωβρίου 1941, ο πιλότος δοκιμαστικών πτήσεων Χάνι Ντίττμαρ πέταξε από το Πεενεμύντε με το πρώτο πρωτότυπο του Μe 163, επιτυγχάνοντας ταχύτητα 1.004 χ.α.ώ.

Τότε, ο δείκτης πτήσεως άρχισε να παίζει και τελικά το σκάφος βρέθηκε σε μια φάση ανεξέλεγκτης πτώσεως.

Την τελευταία στιγμή, ο Ντίττμαρ είχε κατορθώσει να θέσει υπό τον έλεγχό του το αεροσκάφος και να σωθεί. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ντίττμαρ, αυτός ήταν ο πρώτος, ο οποίος είχε διαπιστώσει τα φαινόμενα που παρατηρούνται σε υπερηχητικές ταχύτητες.

Το τι συνέβη στο κέντρο δοκιμών της Luftwaffe μετά το 1941 στο δυτικό Πεενεμύντε της νήσου Ούζεντομ, παραμένει άγνωστο.

Στα αρχεία της Messerschmitt, τα οποία βρίσκονται στα εργαστήρια της Daimler Chrysler στην περιοχή Όττομπρουν του Μονάχου, βρέθηκαν πρόσφατα τα σχέδια κατασκευής ενός Me 163, που είχε σχεδιασθεί για επίτευξη ταχύτητας 1.090 χ.α.ώ.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων είχε κατασχεθεί από τους Συμμάχους μετά τη λήξη του πολέμου και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία.

Ιστορικά πληρέστερα είναι τα αρχεία στο Μορχάιλμπαντ Μπαντ Τσίσεναν, όπου το 1943 έγιναν δοκιμές, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα αεριωθούμενα σε επιχειρήσεις.   

Στα αεριωθούμενα αεροσκάφη, ο χώρος στον οποίο γινόταν η ανάφλεξη των καυσίμων ήταν πολύ μικρός. Το μείγμα που εχρησιμοποιείτο απετελείτο από υπεροξείδιο του υδρογόνου και μεθυλαλκοόλη.

Με το μείγμα αυτό παράγονταν φοβερά μεγάλες δυνάμεις για διάστημα 5 λεπτών. Όταν η πίεση καύσεως έφθανε τις 23 ατμόσφαιρες, οι πιλότοι οδηγούσαν σχεδόν κάθετα το αεριωθούμενο κερδίζοντας ύψος, συνοδευόμενοι από τρομακτικό θόρυβο.

Από τα 350 Me 163 Komet που κατασκευάστηκαν, τα περισσότερα καταστράφηκαν σε δυστυχήματα. Αρκετά από αυτά εξερράγησαν πριν κατορθώσουν να σηκωθούν στον αέρα, με αποτέλεσμα οι πιλότοι να κομματιάζονται. Tο μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Κατά τον Τσίγκλερ, σε ένα τέτοιο περιστατικό, μετά την έκρηξη στις δεξαμενές καυσίμου ενός Komet, από τα μέλη του πιλότου μπόρεσαν να αναγνωριστούν μόνο ένα πόδι, ένα-δύο νεύρα και ένα μικρό οστό. Όμως, αυτά δεν σήμαιναν πολλά εν μέσω πολέμου.

Οι Γερμανοί είχαν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου δίχως τέλος, τουλάχιστον από απόψεως επινοήσεων. Ο Βίλλυ Μέσσερσμιτ προωθούσε συνέχεια ριψοκίνδυνα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία παρέμεναν μυστικά.

Το τελευταίο μοντέλο του, το Ρ1101, κατασχέθηκε από τους Αμερικανούς τον Απρίλιο του 1945, στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Όμπεργκαμμεργκαου.

Τότε οι αμερικανικές εφημερίδες είχαν γράψει θριαμβευτικά ότι «ένα μυστηριώδες αεροπλάνο των Ναζί είχε βρεθεί στο εργοστάσιο αεροπλάνων». 

Το Me 262

Όμως, το πιο φημισμένο αεριωθούμενο αυτής της εκπληκτικής περιόδου, από απόψεως νέων ανακαλύψεων, ήταν το Me 262.

Αυτό ήταν το πρώτο αεριωθούμενο στον κόσμο, το οποίο το 1944 τέθηκε σε μαζική παραγωγή.

Ήταν το αεροπλάνο-θαύμα. Με ένα τέτοιο ισχυρίζεται σήμερα ο Χανς Γκουΐντο Μούτκε ότι έσπασε το φράγμα του ήχου.

Νεαρός πιλότος τότε, φοιτητής ιατρικής πριν στρατευθεί, αναφέρει ότι τον Απρίλιο του 1945 πέτυχε ταχύτητα μεγαλύτερη του 1 Mach πετώντας με ένα Me 262.
Ο Μούτκε γεννήθηκε το 1921 και ασκεί το επάγγελμα του γυναικολόγου στο Μόναχο της Γερμανίας.

Συχνά επαναλαμβάνει την ιστορία του: κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης κοντά στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, κατόρθωσε να πετάξει με ταχύτητα μεγαλύτερη του 1 Mach, επιμένοντας ότι ο δείκτης ταχύτητας βρισκόταν καρφωμένος στην κόκκινη περιοχή, η δε ταχύτητα πτήσεως είχε ξεπεράσει τα 1.100 χ.α.ώ.

Συνολικά, 1.400 Me 262 κατασκευάστηκαν από τη γερμανική βιομηχανία, τα οποία κατά τον πτέραρχο Άντολφ Γκάλαντ: «ήταν σαν να τα κινούσαν άγγελοι».

Ο Γκάλαντ, που είχε από την αρχή αναγνωρίσει τις επαναστατικές ιδιότητες των αεριωθουμένων, πίεζε από το 1943 τον Γκέρινγκ να εξοικονομήσει χρήματα για την κατασκευή των Me 262, ώστε το 1944 να παράγονται τουλάχιστον 1.000 αεροσκάφη του τύπου αυτού μηνιαίως!

Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά που βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής, δεν πέταξαν λόγω έλλειψης καυσίμων που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο το Γ’ Ράιχ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα V-2, προς το τέλος του πολέμου, εφοδιάζονταν αντί με κανονικά καύσιμα με το αλκοολούχο γερμανικό σναπς, που παρασκευαζόταν τότε από πατάτες.

Η Luftwaffe προσπαθούσε εσπευσμένα να δημιουργήσει μερικές Μοίρες αεριωθουμένων για την υπεράσπιση του πάτριου εδάφους από τους ανηλεής βομβαρδισμούς των Συμμάχων που ισοπέδωναν τις γερμανικές πόλεις.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1945, για την εκπαίδευση των πιλότων χρησιμοποιήθηκε το αεροδρόμιο Λαγκερλέχφελντ, κοντά στο Άουγκσμπουργκ της νότιας Γερμανίας.

Ανάμεσα σε αυτούς που δήλωσαν συμμετοχή για την εκπαίδευση στον τύπο του νέου αεροσκάφους ήταν και ο Χανς Γκούιντο Μούτκε, ο οποίος μετά τον πόλεμο πετούσε στη Βολιβία ως πιλότος πολιτικών αεροπλάνων για να σπουδάσει αργότερα ιατρική και να γίνει γυναικολόγος.

Το 1940 πετούσε με μεταγωγικά αεροπλάνα Ju 52. Ο νεαρός Μούτκε ήταν τότε μόλις 24 ετών και αργότερα έγινε πιλότος καταδιωκτικών.

Στις 9 Απριλίου 1945 ετοιμάστηκε να πετάξει σε μεγάλο ύψος. Έχοντας καθαρό ορίζοντα, έφθασε γρήγορα σε ύψος 11.000 μέτρων. Ξαφνικά, από τον ασύρματο άρχισαν να μεταδίδονται παράσιτα.

Στο μεταξύ, ένας συνάδελφός του κατά τη διάρκεια μίας αερομαχίας είχε στριμωχθεί από ένα αγγλικό Spitfire και κινδύνευε.

Ο Μούτκε, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στον απειλούμενο συνάδελφό του, έκλινε προς τα αριστερά και βύθισε το αεροσκάφος του με γωνία 40 μοιρών, έχοντας πλήρη ώση.

Ισχυρίστηκε δε ότι μετά από λίγα δευτερόλεπτα, του φάνηκε ότι ένα μεγάλο χέρι είχε αρπάξει το αεροπλάνο του. Ο Μούτκε αναφέρει ότι «το αεροπλάνο άρχισε να δονείται και να βγάζει θορύβους», ενώ ο ίδιος είχε πεταχτεί προς τα επάνω κτυπώντας το κεφάλι του στην καλύπτρα του αεροσκάφους.

Μετά από μια ιλιγγιώδη πορεία, κατά την οποία έχασε ύψος 8.000 μέτρων, ο Γερμανός αεροπόρος κατάφερε να κρατήσει ξανά το αεροπλάνο. Όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε, η άτρακτός του είχε εμφανή σημάδια από κτυπήματα.

Ο Μούτκε ήταν βέβαιος για την αιτία που προκάλεσε τις ζημιές, αναφέρει δε χαρακτηριστικά ότι: «Είχε πετάξει γύρω στα επτά δευτερόλεπτα πέραν του ήχου».

Υπάρχουν αρκετοί που αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του Μούτκε, όχι όσον αφορά την περιγραφή των γεγονότων, αλλά όσον αφορά το κατά πόσο ήταν εφικτό να γίνει αυτό βάσει των τεχνικών δεδομένων.

Ο αεροπόρος Χάινριχ Μπωβέ, 94 ετών σήμερα, λέει ότι ο Μούτκε δεν ξεπέρασε το φράγμα του ήχου.

Επίσης, ο καθηγητής Αερομηχανικής, Όττο Βάγκνερ, αναφέρει ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το Me 262 μόλις και έφθανε στην περιοχή της ταχύτητας του ήχου. Tο μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Όμως, ο Μούτκε επιμένει σε αυτά που αντιμετώπισε εκείνη την ημέρα. Για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του, προσθέτει ότι στην αεροπορική βάση Ράιτ Φιλντ στο Νταίυτον του Οχάιο ανακάλυψε ένα παλιό εγχειρίδιο για πιλότους.

Στο εγχειρίδιο αυτό, που έχει εκδοθεί στις 10 Ιανουαρίου 1946, αναφέρονται και πτήσεις με αεροπλάνα Me 262, που οι Αμερικανοί είχαν κατασχέσει από τους Γερμανούς.

Στη σελίδα 13 του εγχειριδίου αναγράφεται ότι στη διάρκεια καθοδικής πτήσης με γωνία 20 ως 30 μοιρών, το αεροπλάνο έφθανε την ταχύτητα των 950 χ.α.ώ., ενώ στα 1.000 χ.α.ώ. το αεροπλάνο ήταν εκτός ελέγχου.

Όταν όμως η ταχύτητα ξεπερνούσε αυτή του ήχου, οι συνθήκες αυτές εξαφανίζονταν και το αεροσκάφος ετίθετο εκ νέου υπό έλεγχο.

Η ταυτότητα του συγγραφέα του εγχειριδίου παραμένει άγνωστη, όμως ο Μούτκε πιστεύει ότι γράφτηκε από Άγγλους πιλότους, οι οποίοι είχαν πετάξει με Me 262.

Ήδη το καλοκαίρι του 1945, η RAF είχε κατασχέσει μερικά τέτοια αεροπλάνα και τα είχε δοκιμάσει στα όρια της δομικής τους φόρτισης.

Το ότι το Me 262 μπορούσε να φθάσει μέχρι τα όρια του φράγματος του ήχου, βεβαιώνεται και από τον ομότιμο καθηγητή Καρλ Ντετς, 91 ετών σήμερα, από το Μπράουνβαϊγκ.

Αυτός εργαζόταν τότε στο Γερμανικό Κέντρο Πειραμάτων Αεροναυπηγικής στο Βερολίνο. Αναφέρει δε ότι «το 1944 είχαν αναλάβει μια μυστική πειραματική εργασία, στη διάρκεια της οποίας είχαν σκοτωθεί μια σειρά πιλότων κατά την πτώση των αεροσκαφών τους τύπου Me 262».

Κατά την πτήση, τα Me 262 είχαν παραμορφωθεί ή είχαν πέσει, όταν ο πιλότος είχε χάσει τον έλεγχο. Για να διαπιστώσει τι συνέβαινε, ο καθηγητής Ντετς είχε εισέλθει σκόπιμα στη ζώνη πολλαπλών κραδασμών (buffeting).

Σε ταχύτητα 0,85 Mach το αεροσκάφος του πλανάριζε, το στικ του χειριστηρίου είχε κολλήσει, ήταν δε αδύνατον να κινηθεί, παρά μόνο με την άσκηση δυνάμεως 70 κιλοπόντ.

Το ερώτημα παραμένει εάν ο Χανς Γκούιντο Μούτκε πράγματι έσπασε το φράγμα του ήχου, όπως επιμένει.

Οι ισχυρισμοί του, όπως προκύπτει από τις παραπάνω μαρτυρίες, φαίνεται να έχουν ερείσματα. Αυτό πάντως που είναι βέβαιο, είναι ότι υπήρξε πολύ τυχερός που δεν σκοτώθηκε.

Όπως δηκτικά σχολίασε κάποιος ειδικός, είχε τρέξει στη Φόρμουλα 1, με ένα μηχάνημα σαρώσεως χλοοτάπητα…


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Eurovision 2025 – Οι πρώτες δηλώσεις της Klavdia μετά την πρόκρισή της: «Χαμός, τα έσπασαν όλα!»

Tο μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Επιστήμονες αποκάλυψαν ψηφιακά τη μούμια του «Χρυσού Αγοριού»: Θάφτηκε με 49 μαγικά φυλαχτά 21 διαφορετικών τύπων

Η Ακτή Βουλιαγμένης αναδεικνύει το “διαμάντι” του ελληνικού επιχειρείν

Επαναστατική λύση κτηματολογικών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και πολιτών μέσω της διαμεσολάβησης

Ντόναλντ Τραμπ: Εντυπωσιακό θέαμα στην τελετή υποδοχής στα ΗΑΕ – Γυναίκες λικνίζουν τα μαλλιά τους ρυθμικά

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Η συναρπαστική ετυμολογία της λέξης «άνθρωπος» σύμφωνα με τον Σωκράτη

Τι ήταν ο Ταράξιππος που τόσο φοβόταν οι αρχαίοι Έλληνες;

Ο σπουδαίος κιθαρίστας που παράτησε τα πάντα και πέθανε μόνος στο αυτοκίνητο

Όμιλος OTE: Το rebrand και το επίσημο λανσάρισμα του MagentaONE φέρνει μία νέα εποχή

Αναπτυξιακός Νόμος: Ποια προγράμματα εκτοξεύονται πρώτα και ποιους αφορούν – Κατατίθεται επειγόντως στη Βουλή

Άλιμος: «Το μωρό είχε μελανιάσει από το κλάμα» – Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις των αστυνομικών που διέσωσαν το βρέφος

Φυσικό αέριο: Οι ανατροπές που έρχονται με τα χρωματιστά τιμολόγια – Πότε ξεκινά η εφαρμογή τους

Made in Greece: Η χαμένη ιστορία του θρυλικού ελληνικού τρακτέρ με την αθάνατη μηχανή

00:00 / 00:00

Η φάρσα στον κινηματογράφο Πανόραμα που μετατράπηκε σε αιματηρή τραγωδία

Η Κυριακή 19 Οκτωβρίου 1924, στο κινηματοθέατρο Πανόραμα στην Αθήνα, σημαδεύτηκε από μια τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 26 παιδιά. Κατά τη διάρκεια...

11 πολύτιμες σοφίες από τον Αριστοτέλη

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας, μας κληροδότησε 11 σημαντικά μαθήματα ζωής που αγγίζουν ποικίλα θέματα, όπως η φιλία, η...

Κοζάνη: Αποκαλύφθηκε σπάνιο αρχαίο νεκροταφείο κατά την ανέγερση φωτοβολταϊκού πάρκου

Σε έρευνα που διεξάγεται στην Κοζάνη, κατά την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο στην περιοχή «LIVERA 2». Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 10 ατομικοί...

«Μην είδατε τον Παναγή»: Αποκαλύπτουμε το μυστήριο πίσω από τη θρυλική φράση που λέμε όλοι

Η φράση «μην είδατε τον Παναγή» έχει τις ρίζες της στα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, όπου αναφερόταν σε έναν απατεώνα από τα...

Μόσχα: Αναστήθηκε ξανά άγαλμα του Στάλιν στο Μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας

Στη Μόσχα, επανατοποθετήθηκε ένα άγαλμα του Ιωσήφ Στάλιν στο μετρό, σε έναν διάδρομο του σταθμού Ταγκάνσκαγια. Το μνημείο, που αναπαριστά άνδρες, γυναίκες και παιδιά να...

Τζο Ρόγκαν: «Κολοσσοί περπατούσαν κάποτε στη Γη – Υπάρχουν τεκμήρια αλλά τα συγκαλύπτουν»

Ο Joe Rogan, γνωστός παρουσιαστής, προκάλεσε σάλο σε πρόσφατο επεισόδιο του podcast του, υποστηρίζοντας ότι κάποτε υπήρχε μια αρχαία φυλή γιγάντων στη Γη, αναφέροντας...

Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μυστηριώδες φρούριο 5.000 ετών στη Ρουμανία: Παρέμενε «κρυμμένο» σε δάσος

Ερευνητές στην Ρουμανία ανακάλυψαν ένα φρούριο ηλικίας 5.000 ετών, κρυμμένο σε δάσος στην επαρχία Neamt, χρησιμοποιώντας τεχνολογία LIDAR. Η ανακάλυψη αυτή, που ανατρέπει την αντίληψη...

Κοσμική επανάσταση! Εντοπίστηκε παγωμένο νερό σε μακρινό αστρικό σύστημα

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb της NASA έκανε μια σημαντική ανακάλυψη, εντοπίζοντας κρυσταλλικό πάγο νερού στον δίσκο ύλης γύρω από το νεαρό αστέρι HD...

Οι επιστήμονες ξεσκεπάζουν το μυστήριο πίσω από τα ζαρωμένα δάχτυλα στο νερό

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι το φαινόμενο των ζαρωμένων δακτύλων όταν βρισκόμαστε στο νερό οφείλεται στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και όχι στην απορρόφηση νερού,...

Σπάνιο φαινόμενο συγκλόνισε αγροτικές περιοχές στις ΗΠΑ: “Έρχεται η Ημέρα της Κρίσης” τρομοκρατήθηκαν

Ένα σπάνιο και τρομακτικό σύννεφο, γνωστό ως "Ημέρα της Κρίσης", εμφανίστηκε στο Μέριλαντ, προκαλώντας ανησυχίες στους κατοίκους για επικείμενη καταιγίδα. Το σύννεφο, που είχε σχήμα...

Τι γεύονταν οι αρχαίοι Έλληνες και ποιο ήταν το κρυφό τους ελάττωμα;

Οι αρχαίοι Έλληνες, όπως φαίνεται, είχαν μια κακή συνήθεια που διατηρείται έως σήμερα: την παράλειψη του πρωινού γεύματος. Αντίθετα, τα γεύματά τους ήταν λιτά,...

Το DNA των αρχαίων αποκάλυψε τα μυστικά αναπαραγωγής στην εποχή του Χαλκού

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Ειρήνης Σκουρτανιώτη, χρησιμοποίησε ανάλυση αρχαίου DNA για να αποκαλύψει τις οικογενειακές και γαμήλιες πρακτικές στην...

Εκπληκτική ανακάλυψη: Aυθεντικό τελικά το αντίτυπο της Magna Carta που βρίσκεται στο Harvard

Η «Μεγάλη Χάρτα» υπεγράφη το 1215 από τον βασιλιά της Αγγλίας Ιωάννη τον Ακτήμονα έπειτα από απαίτηση των Άγγλων ευγενώνΈνα αντίτυπο της Magna Carta...

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα – Η επαφή με τις ψυχές των νεκρών

Το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος, του Νομού Πρεβέζης, στο σημείο όπου κατά τον Όμηρο «έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον...

Ιάπωνες καμικάζι: Οι αδίστακτοι πρωτοπόροι της αυτοθυσίας

Το άρθρο αναλύει την ιστορία των Ιαπώνων καμικάζι, οι οποίοι έγιναν οι πρώτοι βομβιστές αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά από...

Αυτό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία στον κόκκινο πλανήτη – ΦΩΤΟ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη Άρη, επιστήμονες παρατήρησαν ορατό σέλας, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances». Η παρατήρηση πραγματοποιήθηκε από το ροβέρ Perseverance...

Λυκοσούρα: Η αρχαιότερη πόλη του πλανήτη είναι ελληνική και κρύβεται στην Πελοπόννησο (φωτό-βίντεο)

Η Λυκοσούρα, μια αρχαία πόλη στην Πελοπόννησο, θεωρείται η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε στον κόσμο, σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις αναφορές αρχαίων συγγραφέων,...

Δαίδαλος: Ο θρυλικός μεγαλοφυής δημιουργός της Αρχαίας Ελλάδας

Ο Δαίδαλος, ο μεγαλύτερος εφευρέτης της αρχαίας Ελλάδας, ήταν πολυτεχνίτης και καλλιτέχνης, γνωστός για την κατασκευή του Λαβυρίνθου, της ξύλινης αγελάδας της Πασιφάης και...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Καπετάνιος για δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Ήμασταν συμμαθητές 12 χρόνια, ήταν ένας χαρακτήρας…»

Ο Γιάννης Καπετάνιος, σήμερα, Πέμπτη 15 Μαΐου σε απόσπασμα...

Δημήτρης Κόκοτας: Η δυσάρεστη ανακοίνωση της γυναίκας του – «Δυστυχώς, εδώ και αρκετό καιρό…»

Ο Δημήτρης Κόκοτας συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, μετά...

Συναγερμός για τον Άρη Μουγκοπέτρο – Οδηγείται επειγόντως στο χειρουργείο

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς...

Απόστολος Γκλέτσος: Αποκαλύπτεται η γυναίκα που του χάρισε την μοναχοκόρη του

Ο Απόστολος Γκλέτσος γιορτάζει τα 23α γενέθλια της κόρης...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Eurovision 2025 – Οι πρώτες δηλώσεις της Klavdia μετά την πρόκρισή της: «Χαμός, τα έσπασαν όλα!»

Η Klavdia εμφανίστηκε στον Β ημιτελικό της Eurovision 2025...

Tο μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του σπασίματος του φράγματος...

Επιστήμονες αποκάλυψαν ψηφιακά τη μούμια του «Χρυσού Αγοριού»: Θάφτηκε με 49 μαγικά φυλαχτά 21 διαφορετικών τύπων

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου χρησιμοποίησαν αξονική τομογραφία...

Η Ακτή Βουλιαγμένης αναδεικνύει το “διαμάντι” του ελληνικού επιχειρείν

Η Ακτή Βουλιαγμένης αναδεικνύεται σε σημαντικό σημείο επενδυτικού ενδιαφέροντος...

Επαναστατική λύση κτηματολογικών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και πολιτών μέσω της διαμεσολάβησης

Η νέα διάταξη που ψηφίστηκε από τα υπουργεία Δικαιοσύνης...

Ντόναλντ Τραμπ: Εντυπωσιακό θέαμα στην τελετή υποδοχής στα ΗΑΕ – Γυναίκες λικνίζουν τα μαλλιά τους ρυθμικά

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε με εντυπωσιακή τελετή στα Ηνωμένα...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Η συναρπαστική ετυμολογία της λέξης «άνθρωπος» σύμφωνα με τον Σωκράτη

Ο Σωκράτης, στον Πλατωνικό διάλογο «ΚΡΑΤΥΛΟΣ», εξετάζει την ετυμολογία...

Τι ήταν ο Ταράξιππος που τόσο φοβόταν οι αρχαίοι Έλληνες;

Ο Ταράξιππος, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, ήταν...

Ο σπουδαίος κιθαρίστας που παράτησε τα πάντα και πέθανε μόνος στο αυτοκίνητο

Ευρέως θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους και πιο...

Όμιλος OTE: Το rebrand και το επίσημο λανσάρισμα του MagentaONE φέρνει μία νέα εποχή

Το λανσάρισμα της πρώτης υπηρεσίας της ενοποιημένης ταυτότητας COSMOTE...

Φυσικό αέριο: Οι ανατροπές που έρχονται με τα χρωματιστά τιμολόγια – Πότε ξεκινά η εφαρμογή τους

Η υλοποίηση του πλαισίου για τα χρωματιστά τιμολόγια φυσικού...

Made in Greece: Η χαμένη ιστορία του θρυλικού ελληνικού τρακτέρ με την αθάνατη μηχανή

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία της θρυλικής ελληνικής επιχείρησης...

Η φάρσα στον κινηματογράφο Πανόραμα που μετατράπηκε σε αιματηρή τραγωδία

Η Κυριακή 19 Οκτωβρίου 1924, στο κινηματοθέατρο Πανόραμα στην...

C-130 με Starlink – Η επανάσταση στα μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας

Η εγκατάσταση του δορυφορικού συστήματος Starlink στα C-130 της...

11 πολύτιμες σοφίες από τον Αριστοτέλη

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαίας...

Κοζάνη: Αποκαλύφθηκε σπάνιο αρχαίο νεκροταφείο κατά την ανέγερση φωτοβολταϊκού πάρκου

Σε έρευνα που διεξάγεται στην Κοζάνη, κατά την κατασκευή...

Ελένη Προκοπίου: Στο χειρουργείο εκτάκτως η θρυλική ηθοποιός – Που βρίσκεται και τι κάνει σήμερα στα 86 της

Η Ελένη Προκοπίου, η 86χρονη αγαπημένη ηθοποιός του ελληνικού...

Συνελήφθη στην Κολομβία ο βασικός εγκέφαλος πίσω από το μακελειό 13 εργαζομένων σε χρυσωρυχείο του Περού

Στην Κολομβία συνελήφθη ο Μιγκέλ Ροδρίγκες Δίας, γνωστός ως...

Μεξικό: Σοκ από τη δολοφονία 23χρονης ίνφλουενσερ σε ζωντανή μετάδοση

Η 23χρονη influencer Βαλέρια Μάρκες δολοφονήθηκε εν ψυχρώ κατά...

«Αυτές είναι οι 3 τροφές που τρώω κάθε πρωί» – Γιατρός αποκαλύπτει τη διατροφή του για καλή υγεία του εντέρου και του ήπατος

Ένας γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει τις τρεις βασικές τροφές που καταναλώνει...

ΑΣΕΠ 1Γ/2025: Τα βήματα από τις εξετάσεις έως τον διορισμό

Με την ολοκλήρωση της αίτησης συμμετοχής στον 2ο πανελλήνιο...

ΠΟΥ: Κατέρρευσε το μοναδικό νοσοκομείο καρκινοπαθών στη Γάζα μετά από ισραηλινό χτύπημα

Το τελευταίο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, που παρείχε...

Μάρκο Ρούμπιο: Τα κράτη-μέλη του NATO θα εκτοξεύσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε ότι...

Μεγάλη επένδυση 800 εκατ. δολαρίων από DP World στο στρατηγικό λιμάνι της Ταρτούς

Η Συρία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία DP...

Κιρ Στάρμερ: «Ο Πούτιν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την αποφυγή της ειρήνης στην Ουκρανία»

Με σκληρή ρητορική κατά της Ρωσίας εμφανίστηκε ο Βρετανός...

Σε ποια εταιρεία αποκαλύπτεται πρώτα το επαναστατικό Apple CarPlay Ultra;

Η Apple, σε συνεργασία με την Aston Martin, παρουσίασε...

CATL, επαναστατικές μπαταρίες με εντυπωσιακή αυτονομία 1.500 km

Η CATL παρουσίασε μια επαναστατική τεχνολογία μπαταριών, τις Freevoy...

Αιματοχυσία δίχως τέλος στην Γάζα: Τουλάχιστον 120 θύματα από φονικούς βομβαρδισμούς

Η Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να βιώνει σοβαρές ανθρωπιστικές...

Κρεμλίνο: Η ρωσική αποστολή αναμένει τους Ουκρανούς στις 10:00 στην Πόλη

Η ρωσική αντιπροσωπεία, υπό την ηγεσία του Ντμίτρι Μεντίνσκι,...

Eurovision: Εξαλλος ο Καπουτζίδης – Πες το γλυκιά μου και ξενυχτάμε από τις 6.30!

Ο Γιώργος Καπουτζίδης, με χιούμορ και ενθουσιασμό, αντέδρασε στην...

Eurovision 2025: Η showbiz υποκλίθηκε στην Klavdia – Ποιοι την αποθέωσαν

Γκραν γκινιόλ φινάλε στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision 2025,...

Eurovision: Ναι ρε Κλαυδία! Θριαμβευτικά, με το έτσι θέλω στον τελικό!

Η Κλαυδία εξασφάλισε την πρόκριση για τον τελικό της...

Eurovision 2025: Θρίαμβος γκραν γκινιόλ με την Klavdia – Σάρωσε στον τελικό με την «Αστερομάτα»

Στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision 2025, η Ελλάδα κατάφερε...

Εσπανιόλ – Μπαρτσελόνα 0-2: Ο Λαμίν Γιαμάλ “σφράγισε” και επίσημα το στέμμα των «μπλαουγκράνα» στην Ισπανία

Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην Ισπανία,...

Ο προπονητής της Μποταφόγκο έδειξε το μεσαίο δάχτυλο και προκάλεσε σάλο στη Βραζιλία

Ο προπονητής της Μποταφόγκο, Ρενάτο Παΐβα, προκάλεσε αντιδράσεις στη...

Eurovision 2025 – «Ξεσπά» ο Σπύρος Σούλης κατά του Ισραήλ: «Ανατριχιαστικό και εμετικό»

Ο Σπύρος Σούλης εξέφρασε έντονη κριτική για τη συμμετοχή...

Eurovision 2025 – Ποιος είναι ο Αυστραλός… Τόνι Σφήνος που άνοιξε τον Β’ Ημιτελικό

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εμφανίσεις στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision...

Αυτοκίνητο έσπειρε τρόμο σε οπαδούς πριν το Εσπανιόλ – Μπαρτσελόνα και προκάλεσε χάος στη Βαρκελώνη

Πριν από το ντέρμπι της Βαρκελώνης μεταξύ Εσπανιόλ και...

Wall Street: Εκτοξεύεται ο S&P 500 για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, βουτιά για τον Nasdaq

Στη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου 2025, οι δείκτες της...

«Μην είδατε τον Παναγή»: Αποκαλύπτουμε το μυστήριο πίσω από τη θρυλική φράση που λέμε όλοι

Η φράση «μην είδατε τον Παναγή» έχει τις ρίζες...

Συναγερμός στην Ισπανία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε οπαδούς πριν το Εσπανιόλ-Μπαρτσελόνα – 12 τραυματίες

Οι τρομακτικές σκηνές συνέβησαν λίγα λεπτά πριν από τον...

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Αποκαλύφθηκε το πλήρες πρόγραμμα των τελικών της Basket League

Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε την πρόκρισή του στους τελικούς της...

Eurovision 2025: Το κοινό λατρεύει την Klavdia – «Κοριτσάρα, σε χειροκροτούμε όρθιοι»

Η εμφάνιση της Klavdia στη Eurovision 2025 ενθουσίασε το...

Καθησυχάζει ο Μπαρτζώκας μετά το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός για τους τραυματίες: «Δεν είναι τίποτα σοβαρό»

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της ΑΕΚ με 90-64, εξασφαλίζοντας την...

Ζαχάροβα για Ζελένσκι: «Περιμένουμε να ολοκληρώσει ο κλόουν, να εξανεμιστεί η επήρεια των παραισθησιογόνων»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προχώρησε...

Ένα θρυλικό Ford Capri για τον «Βασιλιά Eric»

Η Ford παρουσίασε μια ειδική έκδοση του θρυλικού Capri,...

Eurovision 2025: Η Klavdia καθήλωσε με την «Αστερομάτα» – Εντυπωσίασε το φινάλε με το λευκό φόρεμα

Η Klavdia εντυπωσίασε με την εμφάνισή της στη Eurovision...

Κομοτηνή: Ανακαλύφθηκε σορός σε προχωρημένη αποσύνθεση στον οικισμό Ήφαιστος

Στον οικισμό Ήφαιστος στην Κομοτηνή, εντοπίστηκε το βράδυ της...

Μόσχα: Αναστήθηκε ξανά άγαλμα του Στάλιν στο Μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας

Στη Μόσχα, επανατοποθετήθηκε ένα άγαλμα του Ιωσήφ Στάλιν στο...