Ερευνητές στην Ρουμανία ανακάλυψαν ένα φρούριο ηλικίας 5.000 ετών, κρυμμένο σε δάσος στην επαρχία Neamt, χρησιμοποιώντας τεχνολογία LIDAR.
Η ανακάλυψη αυτή, που ανατρέπει την αντίληψη περί προόδου των μελλοντικών γενεών, αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί διέθεταν προηγμένες αμυντικές δομές.
Η ομάδα, με επικεφαλής τον Vasile Diaconu, χρησιμοποίησε παλμούς λέιζερ για να εντοπίσει ανθρωπογενή χαρακτηριστικά κάτω από την πυκνή βλάστηση, δημιουργώντας λεπτομερή τρισδιάστατα μοντέλα της περιοχής.
Πιο αναλυτικά
Ερευνητές στην Ρουμανία, ανακάλυψαν φρούριο τουλάχιστον 5.000 ετών, το οποίο ήταν «κρυμμένο» σε δάσος στην επαρχία Neamt.
Επικρατεί στον σύγχρονο κόσμο η άποψη, ότι οι επόμενες γενιές είναι πιο προηγμένες από τις προηγούμενες, ωστόσο η παραπάνω ανακάλυψη έρχεται να την ανατρέψει.
Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Vasile Diaconu του Neamt County Museum Complex, εξοπλισμένων με τεχνολογία LIDAR των drones (ανίχνευση φωτός) ανακάλυψαν ένα επιβλητικό φρούριο στην περιοχή. Φαίνεται ότι, από τις μελέτες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, θα μπορούσε να είχε χτιστεί, ως άμυνα, πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια. Ήταν κρυμμένο βαθιά στο δάσος και η ανακάλυψή του έγινε χάρη στην τεχνολογία.
«Η κάλυψη LiDAR παρέχει τα μέσα για την ανίχνευση λεπτών ανθρωπογενών χαρακτηριστικών κάτω από ένα πυκνό θόλο τροπικού δάσους», εξηγεί ο Arlen F. Chase του Πανεπιστημίου της Νεβάδα.
Η λειτουργία του βασίζεται σε πέντε ακριβή βήματα. Το πρώτο είναι ότι λειτουργεί με παλμούς λέιζερ για τη μέτρηση αποστάσεων, κάτι παρόμοιο με ένα ραντάρ, αλλά πολύ πιο ακριβές.
Έτσι λειτουργεί η τεχνολογία Lidar: Ένας πομπός στέλνει χιλιάδες παλμούς φωτός λέιζερ ανά δευτερόλεπτο προς έναν στόχο.
Στη συνέχεια, οι παλμοί αναπηδούν από αντικείμενα όπως δέντρα ή μονοπάτια.
Υπολογίζεται ο χρόνος που χρειάζεται για να επιστρέψει ο παλμός.
Χάρη σε αυτή την επιστροφή, μπορεί να υπολογιστεί η απόσταση από το αντικείμενο.
Από αυτή την απόσταση, παράγονται 3D μοντέλα και τα δεδομένα που λαμβάνονται χρησιμοποιούνται για την κατασκευή λεπτομερών τρισδιάστατων μοντέλων.