Σύμφωνα με πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Σαντορίνη, οι Αρχαίοι Έλληνες φαίνεται ότι απολάμβαναν σουβλάκια πριν από τουλάχιστον 3.500 χρόνια.
Τα ευρήματα περιλαμβάνουν κρατευτές, εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για το ψήσιμο φαγητού, ενώ αναφορές για παρόμοιες πρακτικές εντοπίζονται και στον Όμηρο.
Αυτές οι ανακαλύψεις αποδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση, με το σουβλάκι να παραμένει αγαπημένο έδεσμα διαχρονικά.
Πιο αναλυτικά
Την πιο νόστιμη και πιο δημοφιλή λιχουδιά που υπάρχει στην χώρα μας, φαίνεται πως την έτρωγαν και οι Αρχαίοι Έλληνες.
Οι ανακαλύψεις αρχαιολόγων στην Σαντορίνη έφεραν στο φως Κρατευτές, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για να ψήνονται σουβλάκια ( ή καλαμάκια αν προτιμάτε). Μάλιστα αυτό υπολογίζεται πως γίνεται εδώ και τουλάχιστον 3.500 χρόνια πρώτα στο Αιγαίο και έπειτα στον υπόλοιπο στον ελλαδικό χώρο.
Άλλωστε υπάρχουν διάφορες αναφορές για ψήσιμο στην θράκα φαγητού που έμοιαζε στην περιγραφή με σουβλάκι, ενώ σε αυτό φέρεται να έχει αναφερθεί και ο Όμηρος.
Χάρη στις λάβες τις Σαντορίνης, οι οποίες διατήρησαν πολλά αρχαία αντικείμενα, μπορέσαμε λοιπόν να μάθουμε πολλά για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων προγόνων μας, με τη μεσογειακή διατροφή να φαίνεται πως έχει πολλή μεγάλη ιστορία. Πάντως το αγαπημένο έδεσμα όλων των Ελλήνων παραμένει αγαπημένο για χιλιετίες.