Ο Πίτερ Σάλιβαν, 68 ετών, αθωώθηκε μετά από 38 χρόνια φυλάκισης για τον φόνο της Νταϊάν Σίνταλ το 1986, σε μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η απόφαση του Εφετείου του Λονδίνου βασίστηκε στο γεγονός ότι το γενετικό υλικό που βρέθηκε στο θύμα δεν ανήκε στον Σάλιβαν, ο οποίος είχε αγωνιστεί για την αθωότητά του.
Παρά την αδικία που υπέστη, δήλωσε ότι δεν είναι θυμωμένος και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ο πραγματικός δράστης. Η υπόθεση υπενθυμίζει τις σοβαρές ελλείψεις του δικαστικού συστήματος και τη σημασία της γενετικής εξέτασης στην επίλυση εγκλημάτων.
Πιο αναλυτικά
ο 68χρονος σήμερα Πίτερ Σάλιβαν αθωώθηκε σήμερα από τη βρετανική δικαιοσύνη, που αναγνώρισε μια από τις χειρότερες δικαστικές πλάνες στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Σάλιβαν, που ήταν 30 ετών όταν καταδικάστηκε, αγωνιζόταν επί χρόνια να αποδείξει την αθωότητά του, εις μάτην.
Το Εφετείο του Λονδίνου τον αθώωσε σήμερα, εξηγώντας ότι το γενετικό υλικό που βρέθηκε πάνω στο θύμα δεν ήταν δικό του.
Ο Πίτερ Σάλιβαν παρακολούθησε τη διαδικασία μέσω βιντεοκλήσης από τη φυλακή όπου κρατείται και άκουσε την απόφαση με το κεφάλι σκυμμένο και τα χέρια σταυρωμένα. Έκλαψε, βάζοντας την παλάμη στο στόμα του, όταν ακυρώθηκε η καταδίκη του.
Στην ανακοίνωση που διάβασε ο δικηγόρος του ανέφερε ότι «δεν είναι θυμωμένος», ούτε «πικραμένος».
«Έχασα την ελευθερία μου πριν από τέσσερις δεκαετίες εξαιτίας ενός εγκλήματος που δεν διέπραξα. Αυτό που μου συνέβη ήταν πολύ άδικο αλλά δεν μειώνει το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν λόγω ενός στυγερού φόνου», τόνισε.
Η μπαργούμαν Νταϊάν Σίνταλ, 21 ετών, είχε βρεθεί νεκρή στο Μπέμπινγκτον του Μέρσεϊσαϊντ, στη βορειοδυτική Αγγλία, τον Αύγουστο του 1986. Ο Σάλιβαν συνελήφθη τον επόμενο μήνα και καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 1987.
Η αστυνομία εξήγησε ότι την εποχή που διεξήχθη η αρχική έρευνα η εξέταση DNA δεν ήταν διαθέσιμη. Οι αστυνομικοί «θα κάνουν τα πάντα» για να εντοπίσουν τον άνθρωπο, το DNA του οποίου βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας της Σίνταλ, είπε η επιθεωρήτρια Κάρεν Τζόντριλ.
«Δυστυχώς, το DNA που έχουμε στην κατοχή μας δεν αντιστοιχεί σε κανένα από αυτά που υπάρχουν στην εθνική βάση δεδομένων», είπε.
Η αδελφή του Πίτερ Σάλιβαν, η Κιμ Σμιθ, είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ενθουσιασμένη» με την απόφαση του Εφετείου. Αλλά «είναι ντροπή που συνέβησαν όλα αυτά», τόνισε.
ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ:Eurokinissi