Οι επιστήμονες ανακάλυψαν παράξενες δομές στον Άρη, που μοιάζουν με «κηρήθρες» και «βάφλες», οι οποίες εντοπίστηκαν από το Mars Curiosity Rover στον κρατήρα Gale. Αυτές οι εξαγωνικές μορφές μπορεί να αποκαλύψουν μυστικά για την πρώιμη ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη, καθώς υποδηλώνουν ότι σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια υγρών και ξηρών περιόδων πριν από 3,6 έως 3,8 εκατομμύρια χρόνια.
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να αναλύσουν τη σύνθεσή τους μέσω φασματοσκοπίας λέιζερ, αν και η προέλευση των ρωγμών παραμένει ασαφής. Αυτές οι ανακαλύψεις προσφέρουν νέες προοπτικές για την κατανόηση της γεωλογίας του Άρη και της πιθανής προέλευσης της ζωής του.
Πιο αναλυτικά
Αυτά τα «άγρια» εξαγωνικά σχήματα αποκαλύφθηκαν από το Mars Curiosity Rover μέσα στον κρατήρα Gale, όπου το περιπλανώμενο ρομπότ προσγειώθηκε το 2012.
Οι επιστήμονες λένε ότι αυτές οι δομές με τον υπέροχο ήχο μπορεί να κρύβουν τα μυστικά για το πώς θα μπορούσε να ξεκίνησε η ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη.
Γράφοντας σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο της NASA , η Δρ. Catherine O’Connell-Cooper, πλανητική γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του New Brunswick, έγραψε: «Ξεκινώντας τον σχεδιασμό σήμερα το πρωί, βρήκαμε έναν χώρο εργασίας με εκπληκτικά καλά διατηρημένα πολυγωνικά ρήγματα».
«Τα έχουμε εντοπίσει και στο παρελθόν, αλλά συνήθως όχι τόσο καλά διατηρημένα και εκτεταμένα όσο αυτό.»
Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτοί οι τύποι σχηματισμών μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από υγρές και ξηρές εποχές πριν από 3,6 έως 3,8 εκατομμύρια χρόνια.
Καθώς ο πλανήτης στέγνωνε, επαναλαμβανόμενοι κύκλοι υγρής-ξηρής ροής δημιούργησαν ρωγμές όπως αυτές που μπορεί να δείτε γύρω από έναν πυθμένα λίμνης που στεγνώνει στη Γη, οι οποίες έχουν διατηρηθεί από τότε.
Αφού ανακάλυψαν τις δομές την περασμένη εβδομάδα, οι επιστήμονες της NASA έδωσαν εντολή στο Curiosity να αναλύσει τη σύνθεσή τους.
Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «Φασματοσκοπία Διάσπασης που Προκαλείται από Λέιζερ», το Curiosity θα πυροδοτήσει έναν παλμό λέιζερ στην επιφάνεια του δείγματος για να δημιουργήσει μια μικρή έκρηξη πλάσματος.
Εξετάζοντας το φως που εκπέμπεται από αυτό το πλάσμα, οι επιστήμονες είναι σε θέση να προσδιορίσουν τι είδους χημικές ουσίες υπάρχουν στα πετρώματα.
Η NASA σχεδιάζει επίσης να λάβει κάποιες μετρήσεις του κοντινού βραχώδους υποστρώματος χωρίς δομές σε σχήμα κηρήθρας για σύγκριση.
Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να αναλυθούν και να δημοσιοποιηθούν τα ευρήματα αυτών των μελετών.
Εν τω μεταξύ, οι χειριστές των ρόβερ της NASA δεν είναι απολύτως σίγουροι για το ποιες μπορεί να είναι οι πολυγωνικές δομές. Η Δρ O’Connell-Cooper λέει: «Η προέλευση αυτών των ρωγμών δεν είναι σαφής – θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί ως ρωγμές αποξήρανσης καθώς ο Άρης άρχισε να ξηραίνεται, δισεκατομμύρια χρόνια πριν;»
«Ή σε μεταγενέστερες περιόδους, όταν τα υπόγεια ύδατα κινούνταν μέσα από το βραχώδες υπόστρωμα;»
Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA έχει εντοπίσει κανονικές, πολυγωνικές δομές στον Άρη, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να μάθουν περισσότερα για το πώς σχηματίστηκαν.
Προηγουμένως, οι επιστήμονες πίστευαν ότι επρόκειτο για ρωγμές λάσπης, σαν αυτές που μπορεί να δείτε σε μια άδεια κοίτη ποταμού κατά τη διάρκεια μιας ξηρασίας, οι οποίες σχηματίστηκαν καθώς ο κάποτε υγρός Άρης στέγνωσε.
Ωστόσο, νέα ανάλυση έχει υποδείξει ότι η προέλευσή τους μπορεί να είναι πιο περίπλοκη.
Το 2021, η NASA τράβηξε για πρώτη φορά εικόνες μιας σειράς πολυγωνικών ρωγμών στις πλαγιές του όρους Sharp, μιας κορυφής ύψους 5 χιλιομέτρων στον κρατήρα Gale.
Οι ρωγμές βρέθηκαν πάνω από ένα πλούσιο κοίτασμα αργίλου, το οποίο πιθανότατα ήταν κάποτε η κοίτη μιας αρχαίας λίμνης, και κάτω από μια περιοχή πλούσια σε θειικά άλατα που άφησαν πίσω τους καθώς στέγνωνε το νερό.
Αυτό αρχικά υποστήριζε την ιδέα ότι οι ρωγμές είχαν σχηματιστεί από μια λίμνη που είχε ξεραθεί , αλλά η επακόλουθη ανάλυση έδειξε ότι οι νεότερες ρωγμές περιείχαν ίχνη θειικών αλάτων.
Αυτό υποδηλώνει ότι η λίμνη είχε στεγνώσει πολλές φορές, τραβώντας νερό πλούσιο σε θειικά άλατα προς τα κάτω στις ρωγμές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι οι ρωγμές δημιουργήθηκαν σε μια εποχή κατά την οποία η στάθμη του νερού στη λίμνη ανέβαινε και κατέβαινε εποχιακά.
Το πολύπλοκο, βαφλοειδές σχήμα τους αναδύθηκε και έγινε πιο περίπλοκο μέσα από αυτούς τους επαναλαμβανόμενους κύκλους υγρής-ξηρής δράσης.
Δεδομένου ότι αυτά τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα πολύγωνα έχουν παρόμοιο σχήμα, μπορεί να έχουν σχηματιστεί μέσω μιας παρόμοιας διαδικασίας.
Αν ναι, θα μπορούσαν να έχουν ενδείξεις για το πώς μπορεί να σχηματίστηκε η ζωή στον Άρη κατά τη διάρκεια του υγρού παρελθόντος του πλανήτη.
Σε μια δήλωση εκείνη την εποχή, ο επιστήμονας της NASA, Δρ. Άσουιν Βασαβάντα, δήλωσε ότι αυτές οι διαδικασίες θα μπορούσαν να «προώθησαν την προέλευση της ζωής».
Ωστόσο, αυτές οι μικρότερες δομές δεν είναι τα μόνα μυστηριώδη μοτίβα που έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες στον Άρη.
Το 2023, το κινεζικό ρόβερ Zhurong ανίχνευσε 15 τεράστιες δομές σε σχήμα κηρήθρας κρυμμένες δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Άρη.
Κάθε ρωγμή έχει διάμετρο 70 μέτρα και οριοθετείται από 30 μέτρα πάγου και λάσπης που σχηματίστηκε πριν από δύο έως 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Στη Γη, παρόμοιες δομές βρίσκονται μόνο στη Γροιλανδία, την Ισλανδία και την Ανταρκτική, όπου οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας δημιουργούν ρωγμές γεμάτες με πάγο και λάσπη.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια παρόμοια διαδικασία μπορεί να έχει διασπάσει την επιφάνεια του Άρη καθώς αυτός ταλαντευόταν γύρω από τον άξονά του, αλλάζοντας δραστικά τις εποχιακές θερμοκρασίες.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ