Τα μυστικά των πυραμίδων της Αιγύπτου αποκαλύπτονται

Το αίνιγμα των πυραμίδων: Μια πολυδιάστατη αναζήτηση για την προέλευση, τον σκοπό και τα μυστικά των μνημείων της αρχαίας Αιγύπτου
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει τα μυστήρια που περιβάλλουν τις πυραμίδες της Αιγύπτου, αναλύοντας τις διάφορες θεωρίες σχετικά με τον σκοπό και την κατασκευή τους. Ο αρχαίος ιστορικός Διόδωρος ο Σικελιώτης παρατήρησε ότι, παρά την επιβλητική τους κατασκευή, καμία ταφή δεν πραγματοποιήθηκε σε αυτές. Οι απόψεις ποικίλλουν, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι ήταν ταφικά μνημεία, ενώ άλλοι θεωρούν ότι λειτουργούσαν ως ναοί ή αστρονομικά παρατηρητήρια.

Σύγχρονοι ερευνητές, όπως οι Δρ. Ι. Λυριτζής και Δρ.

Κέιτ Σπενς, μελετούν τον αστρονομικό προσανατολισμό των πυραμίδων, αναζητώντας στοιχεία που να αποκαλύπτουν την αρχαία σοφία και τη γνώση που ίσως κρύβουν. Το άρθρο καταλήγει ότι, παρά τις πολυάριθμες θεωρίες και ανακαλύψεις, το μυστήριο γύρω από τις πυραμίδες παραμένει άλυτο.

Πιο αναλυτικά

Ήταν τελικά οι πυραμίδες ταφικά μνημεία, ναοί λατρευτικοί ή αστρονομικά παρατηρητήρια, όπως έχει κατά καιρούς υποστηριχθεί;

Τον 1ο αι. π.Χ. ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ιστοριογράφος από το Αργύριο της Σικελίας ταξίδεψε στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική, ερευνώντας σπάνια χειρόγραφα σε βιβλιοθήκες της αρχαιότητας. Θέλησε να κλείσει μέσα σε σαράντα βιβλία όλη τη χαμένη γνώση του αρχαίου κόσμου.

Επισκεπτόμενος την Αίγυπτο, μαγεύτηκε από τις πυραμίδες της Γκίζας που έμοιαζαν να κρύβουν πολλά μυστικά. Τράβηξε την προσοχή του κυρίως η πυραμίδα του Χέοπα – ή του Χέμμιδος, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Έπειτα από αυτοψία μάλιστα διαπίστωσε ότι «το πιο παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι, ενώ είχαν κατασκευαστεί τόσο μεγάλα έργα και η περιοχή όλη ήταν εντελώς αμμώδης, δεν υπήρχε κανένα ίχνος ούτε από το ανάχωμα ούτε από την απόξεση των λίθων, ώστε δίνει την εντύπωση ότι δεν δημιουργήθηκε βαθμιαία με την ανθρώπινη εργασία, αλλά ότι κάποιος θεός τοποθέτησε ξαφνικά έτοιμο ολόκληρο το κατασκεύασμα στη μέση της ερήμου.

Η παρατήρηση του αρχαίου ιστορικού έκανε πολλούς να «θαυματολογούν» όλους αυτούς τους αιώνες, όπως και τους συγχρόνους του άλλωστε. Η παραδοξολογία συνεχίζεται, καθώς, όπως διαπίστωσε τότε ο Διόδωρος, «αν και ο Χέοπας και ο Χεφρήνος έχτισαν τις πυραμίδες προκειμένου να χρησιμεύσουν ως τάφοι τους, συνέβη να μην ταφεί κανείς σε αυτές».

Ο αρχαίος ιστορικός, επιθυμώντας να ερμηνεύσει λογικά το συμβάν, υποθέτει ότι οι ίδιοι οι βασιλείς είχαν αφήσει εντολή στους συγγενείς τους να θάψουν κρυφά το σώμα τους, σε μέρος μυστικό.

Ήθελαν προφανώς να αποφύγουν τη βεβήλωση της σορού τους από την εκδικητική μανία των 360.000 εργατών, που εργάστηκαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες για την ανέγερση των πυραμίδων, αναφέρει σε άλλο σημείο ο Διόδωρος. Όπως διαπιστώνει ο καθηγητής Ι. Λυριτζής, «5.000 χρόνια αργότερα το ερώτημα γιατί χτίστηκαν οι πυραμίδες δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί».

Υπάρχει μια θεωρία, βάσει των κειμένων που βρέθηκαν χαραγμένα στις πυραμίδες και στο «Βιβλίο των Νεκρών», πως ήταν Ναοί Μύησης στα Μεγάλα Μυστήρια της Ίσιδος. Τα τελευταία ταυτίζονται με τα Ελευσίνια Μυστήρια, εφόσον η Ίσις αντιπροσωπεύει την ελληνική θεότητα Δήμητρα. Άλλοι πάλι θεωρούν πως χτίστηκαν για να διασώσουν την αρχαία σοφία και τις γνώσεις από τον κατακλυσμό που προηγήθηκε. Τα μυστικά των πυραμίδων της Αιγύπτου αποκαλύπτονται

Γνώσεις που στο απώτερο μέλλον θα βοηθούσαν ενδεχομένως την ανθρωπότητα να γλιτώσει ίσως από μια μεγάλη καταστροφή, όπως η σύγκρουση της γης με έναν μεγάλο αστεροειδή. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δ. Π .Σιμόπουλο, προσφάτως το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ «Τσάντρα» κατέγραψε τα λείψανα τεσσάρων σουπερνόβα εκρήξεων στο γειτονικό μας γαλαξία «Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου», που έγιναν πριν από 600, 1.500, 10.000 και 13.000 χρόνια!

Ήταν οι πυραμίδες λοιπόν η «ασπίδα» προστασίας που δημιούργησε ο αρχαίος κόσμος για να προασπίσει τον κόσμο του μέλλοντος; Αρκεί να αναλογιστούμε πως εκτός από τις αιγυπτιακές πυραμίδες, ανάλογοι πυραμιδοειδείς σχηματισμοί έχουν ανακαλυφθεί παντού στον κόσμο. Από το «Ναό του Ηλίου» και το «Ναό της Σελήνης» στο Περού, μέχρι τους αρχαίους πολιτισμούς της Κεντρικής Αμερικής (Μάγια, Ολμέκοι, Ζαποτέκοι, Τολτέκοι, Αζτέκοι) και τα προσφάτως παρατηρηθέντα πυραμιδοειδή στον ελλαδικό χώρο (Ελληνικό, Λυγουριό, Αμφείον Θηβών).

Όσον αφορά στα τελευταία έχει χυθεί πολύ μελάνι σχετικά με τη χρονολογία και τον σκοπό για τον οποίο ανεγέρθηκαν. Θα αρκεστούμε στις παρατηρήσεις δύο εμπειρογνωμόνων που διαφωτίζουν το μυστήριο των ελληνικών πυραμιδοειδών και τα συνδέουν με τις αιγυπτιακές πυραμίδες.

Ο καθηγητής Ι. Λυριτζής καταλήγει στο συμπέρασμα πως «οι αρχαιομετρικές μετρήσεις τοποθετούν χρονολογικά τις κατασκευές στο 2500 π.Χ. περίπου, συνεπικουρούμενες από αστρονομικό προσανατολισμό», ενώ σε παλαιότερο άρθρο του ο καθηγητής Αδ. Σάμψων καταλήγει ότι: «χωρίς να είμαστε απαισιόδοξοι, φαίνεται ότι τα δύο πυραμιδοειδή κτίσματα της Αργολίδας θα εξακολουθήσουν να παραμένουν αινιγματικά για πάντα».

Περί καταγωγής του βαθμιδωτού πυραμιδοειδούς σχήματος του λόφου του Αμφείου (24002300 π.Χ.) στη Θήβα από τα αιγυπτιακά μνημεία κάνει λόγο και ο γνωστός αρχαιολόγος Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος. Τονίζει μάλιστα στην ανασκαφική μονογραφία για το μνημείο: «Τα στοιχεία αυτά είναι βεβαίως καινοφανή εις τον ελληνικόν χώρον, και μέχρι στιγμής μοναδικά ώστε να προκαλούν δικαιολογημένην απορία, αλλά και εύλογον επιστημονικήν περιέργειαν». Η επίλυση του προβλήματος της ανέγερσης των αιγυπτιακών πυραμίδων θα μπορούσε να ρίξει φως και στο αντίστοιχο πρόβλημα για τις ελληνικές; Ενδεχομένως.

Ο Βρετανός ερευνητής Μ. Π. Χολ υποθέτει ότι τις πυραμίδες τις ίδρυσαν οι κάτοικοι της χαμένης Ατλαντίδος πριν από τον κατακλυσμό, για να κρύψουν μέσα σε αυτές τη γνώση του υψηλού πολιτισμού τους με τη μορφή μυστικού κώδικα. Έτσι, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα παραμένει η ορατή διαθήκη μεταξύ της Αιώνιας Σοφίας και του Κόσμου.

Τη θεωρία αυτή πιστοποιεί και ο Ιμπραήμ Ίμπν –Ουασήφ– Σάχ τον 12ο αι. μ.Χ. (Ιστορίαι της Αιγύπτου και των θαυμασίων της), λέγοντας πως οι δύο μεγάλες πυραμίδες ιδρύθηκαν από τον Σουρίντ, για να διαφυλάξει σε αυτές από τον κατακλυσμό, όλες τις αστρονομικές, μαθηματικές και ιερατικές γνώσεις των Αιγυπτίων.

Από την παραφιλολογία που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ανέγερση των πυραμίδων (ποιος, πότε, γιατί), ο σύγχρονος ερευνητής Ρόμπερτ Τέμπλ, δεν δίστασε να προκαλέσει πανικό στην επιστημονική κοινότητα, λέγοντας πως οι πυραμίδες της Αιγύπτου και η Σφίγγα κατασκευάστηκαν περί το 4.000 με 3.000 π.Χ. από εξωγήινα νοήμονα αμφίβια όντα που ήρθαν από τον Σείριο ανάμεσα στο 5.000 με 3.000 π.Χ. Αργότερα δε, κατ’ αυτόν, οι Αιγύπτιοι, υπό την καθοδήγηση του Ιμχοτέπ, προσπάθησαν να τις αντιγράψουν.

Έτσι ερμηνεύει προφανώς και το γιατί, με την πάροδο των αιώνων, οι πυραμίδες αντί να βελτιώνονται από άποψη αρχιτεκτονικής τεχνολογίας, γίνονται όλο και πιο κακότεχνες, σαν να ξεμακραίνουν από την αρχική μυστική γνώση.

Τον 5ο μ.Χ. αιώνα ωστόσο, ένας Νεοπλατωνιστής φιλόσοφος, ο Πρόκλος (485-410 μ.Χ.), πρέπει να αναστάτωσε τους επιστήμονες της εποχής του, αναφέροντας πως οι πυραμίδες λειτουργούσαν ως αστεροσκοπεία. Στον αιώνα μας, η αποκρυπτογράφηση ενός σπάνιου ιερογλυφικού κειμένου από τους Χάνκοκ, Μπουβάλ και Γουέστ, το 1995, άρχισε να ρίχνει επιτέλους φως στο αίνιγμα των πυραμίδων.

Στη μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα, όπως αναφέρει ο Έλληνας καθηγητής Ι. Λυριτζής, η προέκταση των νότιων αγωγών αερισμού των θαλάμων του βασιλιά και της βασίλισσας δείχνουν τον αστερισμό του Ωρίωνα και του Σειρίου αντίστοιχα. Στην αιγυπτιακή θρησκεία, οι δυο αυτοί αστερισμοί αντιπροσωπεύουν τον Όσιρι, τον θεό της ανάστασης, και την Ίσιδα.

Την εποχή που χτίστηκαν μάλιστα οι πυραμίδες, ο βόρειος αγωγός του θαλάμου της βασίλισσας στόχευε τον Πολικό Αστέρα της Μικρής Άρκτου, ενώ ο βόρειος αγωγός του βασιλιά στόχευε στον αστερισμό του Δράκοντος.

Η Κέιτ Σπενς από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ήρθε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια να ενισχύσει την θεωρία του Πρόκλου, του καθηγητή Ι. Λυριτζή, αλλά και άλλων Ευρωπαίων ειδικών που είχαν ασχοληθεί με το θέμα πριν από αυτήν. Σύμφωνα με την Κέιτ Σπενς, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αστρονόμοι ευθυγράμμισαν τις πυραμίδες σε σχέση με τον Βορρά.

Οι αστρονόμοι φαίνεται πως είχαν παρατηρήσει την κίνηση δύο άστρων, που ήταν ορατά με γυμνό οφθαλμό, το Κοχάμπ (β-αστερισμός Μικρής Άρκτου) και το Μιζάρ (ζ-αστερισμός Μεγάλης Άρκτου), αστέρια που είχαν συνδεθεί με την αιώνια αθανασία στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία. Διαπίστωσαν πως όταν αυτά βρίσκονταν το ένα ακριβώς πάνω από το άλλο, η κατακόρυφη νοητή ευθεία που σχημάτιζαν έδειχνε τον Βορρά.

Έτσι, οι Αιγύπτιοι αστρονόμοι έβρισκαν το σημείο προς το οποίο έπρεπε να προσανατολίσουν τις πυραμίδες προβάλλοντας την ευθεία αυτή μέχρι τον ορίζοντα με τη βοήθεια μιας στάθμης.

Λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών της Γης ωστόσο, η μέθοδος των Αιγυπτίων δεν ήταν απολύτως ακριβής, με αποτέλεσμα ο προσανατολισμός των πυραμίδων να αποκλίνει από τον Βορρά ανάλογα με την περίοδο κατασκευής τους.

Μελετώντας τις αποκλίσεις αυτές, η Δρ Κέιτ Σπενς υπολόγισε ότι η μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα άρχισε να κατασκευάζεται το 2480/2375 π.Χ. με μια απόκλιση 10 ετών. Όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται πως οι επιστήμονες είχαν πείσει το κοινό τους πως οι Αιγύπτιοι ήταν δεινοί γνώστες της αστρονομίας, μολονότι δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές σε αρχαία κείμενα. Τα μυστικά των πυραμίδων της Αιγύπτου αποκαλύπτονται

Όπως τόνισε μάλιστα η ίδια η Δρ Σπενς, μοιάζουν έπειτα από τα νέα δεδομένα να είναι μάλλον φτωχές οι γνώσεις τους όσον αφορά στην αστρονομία. «Αυτό δείχνει», σύμφωνα με την Βρετανή επιστήμονα, πως «δεν είχαν εμπειρία στις αστρονομικές παρατηρήσεις». Αναζητούσαν κάθε φορά τον πραγματικό Βορρά, αλλά δεν γνώριζαν το συγκεκριμένο άστρο που στόχευε στον Πόλο.

Έτσι, χρησιμοποιούσαν το Κοχάμπ και το Μιζάρ. Η θεωρία της Δρος Σπενς προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, κυρίως γιατί φάνηκε να αγνοεί τους προγενέστερους μελετητές που είχαν κάνει ανάλογες διαπιστώσεις, ότι δηλαδή οι πυραμίδες της Γκίζας λειτουργούσαν ως αστεροσκοπεία, αλλά και για κάποιες ανακρίβειες που δημοσιεύονται στο άρθρο της.

Ο Ρόμπερτ Μπουβάλ μάλιστα διαπιστώνει πως, εν αντιθέσει με τους ισχυρισμούς της Δρος Σπενς, οι πυραμίδες της Γκίζας έχουν χρονολογηθεί και στο παρελθόν με ακρίβεια. Ο πρώτος που τις χρονολόγησε ήταν ο Σερ Τζον Χέρσελ το 1838, χρησιμοποιώντας τον αστερισμό του Δράκοντος, Θουμπάν, στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα.

Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, πριν από 5.000 χρόνια, όταν ο Θουμπάν βρισκόταν μόνο 10΄ μακριά από τον Πόλο, ιδρύθηκε και η πυραμίδα του Χέοπα. Το φως του εισερχόταν από άνοιγμα της πυραμίδας στη βόρεια πλευρά και μέσα από τον αγωγό έφτανε στο κέντρο της μεγάλης πυραμίδας, έπεφτε σε λεκάνη με νερό και υφίστατο ανάκλαση.

Έτσι κατάφερναν οι ιερείς να προσδιορίσουν τον χρόνο μόνο για 2.000 χρόνια, λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών της Γης. Ακολούθησαν και άλλοι επιστήμονες που χρησιμοποίησαν άλλοτε τον προσανατολισμό των ταφικών αγωγών προς το Δέλτα του Ωρίωνος και άλλοτε το Άλφα του Δράκοντος (2.600 π.Χ.).

Ο ίδιος ο Μπουβάλ το 1990, διαπίστωσε πως ο αγωγός του ταφικού θαλάμου της βασίλισσας έβλεπε προς τον Σείριο (2.750 π.Χ.). Οι μετρήσεις που ακολούθησαν από ειδικούς αστρονόμους το 1993 και 1995 κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με τη Δρα Σπενς, με μια απόκλιση πέντε ετών. Τα μυστικά των πυραμίδων της Αιγύπτου αποκαλύπτονται

Ομοίως ο Μπουβάλ διαπιστώνει και μαθηματικές ανακρίβειες στις μετρήσεις της Βρετανής αστρονόμου. Πριν ακόμη ξεσπάσει η διαμάχη ανάμεσα στους Άγγλους ειδικούς, ένας Έλληνας καθηγητής πυρηνικής φυσικής, ο Δρ. Ιωάννης Λυριτζής, ειδικός σε μεθόδους αρχαιομετρίας, είχε ξεκινήσει να εφαρμόζει τη δική του μέθοδο σχετικά με τη χρονολόγηση των πυραμίδων αλλά και της Σφίγγας.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Δρ. Ι. Λυριτζής, καθηγητής σήμερα στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο, είναι αυτός που ανακάλυψε και την επαναστατική μέθοδο της Θερμοφωταύγειας.

Η μέθοδος αυτή, βασίζεται στο γεγονός ότι κρυσταλλικά υλικά έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν ενέργεια, που παράγεται από ακτινοβολίες ραδιενεργών ουσιών και κοσμικές ακτινοβολίες, οι οποίες, όταν το υλικό θερμανθεί σε θερμοκρασία 500o C περίπου, εκπέμπουν μέρος της με τη μορφή φωτός.

Έπειτα από τη χορήγηση ειδικής άδειας από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Αιγύπτου, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία από μνημεία στην Γκίζα (ναός της Σφίγγας, υπόγειος θάλαμος Οσίριδος, ναός της κοιλάδας, πυραμίδες) και την Άβυδο με σκοπό τη χρονολόγησή τους.

Το έργο εκτελέστηκε με επιτυχία από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και παρήχθησαν προκαταρκτικές χρονολογήσεις με τη μέθοδο της Οπτικής Θερμοφωταύγειας.

Τα πρώτα συμπεράσματα καταδεικνύουν πως όλα τα αιγυπτιακά μνημεία σχεδιάζονταν έτσι ώστε ο διάδρομος εισόδου να ευθυγραμμίζεται με την ανατολή του ηλίου ή λαμπρών αστεριών.

Μετρώντας το αζιμούθιο, το ύψος του ορίζοντα και το γεωγραφικό πλάτος σε ένα μνημείο είναι δυνατός ο προσδιορισμός της απόκλισης του αστέρος, δηλαδή η ουράνια συντεταγμένη του στον τόπο που βρίσκεται το μνημείο.

Η Κέιτ Σπενς είχε δίκιο λοιπόν; Θα γνωρίζουμε πολύ σύντομα, εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνών της ελληνικής αρχαιολογικής αποστολής στην Αίγυπτο δεν θα αργήσουν να δημοσιευτούν. Ίσως τότε το μυστήριο των αιγυπτιακών πυραμίδων που βασανίζει εδώ και δύο αιώνες την ανθρωπότητα να λυθεί επιτέλους!


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τα μυστικά των πυραμίδων της Αιγύπτου αποκαλύπτονται

Πόλεμος Ιράν-Ιράκ (1980-1988): Η αιματηρή σύρραξη που αναδιαμόρφωσε τη Μέση Ανατολή

ΦΠΑ: Ποιοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Εφορίας – Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για μεγιστοποίηση των εσόδων

Μετς: Συνεχίζεται το μυστήριο με τον απανθρακωμένο άνδρα – Εντοπίστηκε και κουτάλι δίπλα στο καμινέτο

Όταν οι γιατροί “συνιστούσαν” τσιγάρα – Η άγνοια για τις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς δρούσε και πώς εξαρθρώθηκε το κολοσσιαίο κύκλωμα ναρκωτικών στην ιστορία της μαφίας των ΗΠΑ;

Η Ταϊβάν υποδέχεται θερμά τον νέο Πάπα – Ισχυρό μήνυμα για συνεργασία με το Βατικανό

Όλα τα νεότερα για τις 3 ελληνικές φρεγάτες FDI Belharra – Στον «πάγο» η 4η

Όλα τα νεότερα για τις 3 ελληνικές φρεγάτες FDI Belharra – Στον «πάγο» η 4η

Angus Barbieri: Ο άνδρας που επιβίωσε χωρίς τροφή για 382 μέρες κι έχασε 125 κιλά – Έλιωνε σχεδόν 10 κιλά το μήνα

Στην αναμονή 35.000 επικουρικές συντάξεις

Αποκάλυψη: Γιατί οι Παριζιάνοι μισούσαν τον πύργο του Άιφελ;

ΗΠΑ: Έκκληση νομοθετών προς τον Τραμπ για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας – «Απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ουκρανία: Καταγγέλλει πάνω από 700 παραβιάσεις της τριήμερης εκεχειρίας από τη Ρωσία – «Αποκαλύπτεται το μεγάλο ψέμα»

Χιλή: Ανασύρθηκαν τα πτώματα των έξι επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους-ασθενοφόρου που κατέπεσε στο Σαντιάγο

00:00 / 00:00

Όταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος κήρυξε πόλεμο στις μίνι φούστες

Στις 30 Νοεμβρίου 1925, ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες, ορίζοντας το επιτρεπόμενο ύψος στα 30...

Ο διαβόητος τσαρλατάνος που ακούσια επαναστάτησε την επιστήμη με τα αλλόκοτα εργαλεία του

Ο Ελίσα Πέρκινς, ένας Αμερικανός γιατρός, δημιούργησε τη δόλια ιατρική συσκευή Perkins Patent Tractors, ισχυριζόμενος ότι μπορούσε να θεραπεύσει παθήσεις όπως οι ρευματισμοί μέσω...

Ο παππούς που επιβίωσε 28 χρόνια ως… νεκρός στα χαρτιά

Ένας 73χρονος Βραζιλιάνος, ο Manoel Marciano da Silva, πέρασε 28 χρόνια της ζωής του ως νόμιμα νεκρός, λόγω μιας λανθασμένης δήλωσης της πρώην συζύγου...

Επιχείρηση «Χρωμίτης» 1950: Η θρυλική απόβαση στην Ιντσόν

Η Επιχείρηση «Χρωμίτης» το 1950, γνωστή και ως απόβαση στην Ιντσόν, αποτέλεσε καθοριστική στιγμή στον πόλεμο της Κορέας. Μετά την εισβολή της Βόρειας Κορέας...

Σοκαρισμένοι επιστήμονες: Τα δέντρα “επικοινωνούν” μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της έκλειψης!

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, δέντρα ερυθρελάτης στα δάση Δολομίτη της Ιταλίας φαίνεται να επικοινωνούν μεταξύ...

Το αίνιγμα των «Κυριών του Αναυλόχου»: Τα μυστηριώδη γυναικεία ειδώλια που ανακαλύφθηκαν σε...

Αρχαιολογικές ανασκαφές στον αρχαίο οικισμό του Αναυλόχου στην Κρήτη αποκάλυψαν εκατοντάδες σπασμένα γυναικεία ειδώλια και αναθηματικές πλάκες που χρονολογούνται από το 900 έως το...

Πετρέλαιο: Πώς διασώθηκε ενεργειακά η Βρετανία στον Β΄ Π.Π.

Παραφράζοντας την προσφιλή ρήση του Φραγκλίνου Ντελάνο Ρούζβελτ ότι η Αμερική θα καθίστατο το «οπλοστάσιο της Δημοκρατίας» κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα λέγαμε...

Χαμουραμπί: Το συναρπαστικό ταξίδι του θρυλικού νομοθέτη της ανθρωπότητας

Ο Χαμουραμπί αναγνωρίζεται ως ο πρώτος νομοθέτης της ανθρωπότητας, δημιουργώντας έναν κώδικα νόμων που καθόρισε τη λειτουργία της κοινωνίας της Βαβυλώνας και επηρέασε σημαντικά...

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο χρονόμετρο της ανθρωπότητας – Πού φυλάσσεται σήμερα

Το αρχαιότερο ρολόι στον κόσμο βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Salisbury και χρονολογείται γύρω στο 1386. Αν και δεν έχει την παραδοσιακή μορφή των...

Μελέτη συγκλονίζει παγκοσμίως: Το 99,999% των ωκεάνιων βυθών παραμένει ανεξερεύνητο

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances αποκαλύπτει ότι το 99,999% του παγκόσμιου βυθού παραμένει ανεξερεύνητο, με μόλις το 0,001% να έχει παρατηρηθεί...

Αποκαλύπτουμε τις γειτονιές της Αθήνας που μεταμορφώθηκαν ονομαστικά στο πέρασμα του χρόνου

Το άρθρο αναδεικνύει τις αλλαγές ονομάτων που έχουν υποστεί διάφορες περιοχές της Αθήνας κατά τη διάρκεια της ιστορίας της. Αναφέρει παραδείγματα όπως οι Κουκουβάουνες...

Η Γη αποκαλύπτεται – Η εκπληκτική οπτική που μεταμορφώνει τον πλανήτη μας!

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία της Γης από μια σπάνια οπτική γωνία έχει προκαλέσει σοκ και θαυμασμό στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Η εικόνα, που δημοσιεύτηκε από...

Το εξωπραγματικό θέαμα στον ουρανό μάγεψε τους πάντες – «Δεν έχω ξαναδεί κάτι...

Ένα μυστηριώδες φαινόμενο στον ουρανό του Κάνσας, που εντοπίστηκε από τον Φράνκι Κάμρεν, προκάλεσε αίσθηση καθώς εμφανίστηκε ένας μεγάλος μαύρος δακτύλιος να αιωρείται στον...

Σοκ: “Ανέστησαν” με ΑΙ άνδρα από την Αριζόνα για να «επιστρέψει» και να...

Ο Κρις Πέλκι σκοτώθηκε σε περιστατικό με πυροβολισμούς στην Αριζόνα πριν από τρία χρόνια.Αλλά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, επέστρεψε νωρίτερα αυτόν τον...

Άγγλος σοκάρει: “Δεν έχω φάει «ποτέ» φρούτα, λαχανικά ή κρέας…επιβιώνω με δύο καρβέλια ψωμί την ημέρα”

Ένας άνδρας με μια σπάνια πάθηση δεν έχει φάει «ποτέ» φρούτα, λαχανικά ή κρέας και επιβιώνει με δύο καρβέλια ψωμί την ημέρα.Ο 35χρονος Τόμας...

Πώς γεννήθηκε η θρυλική φράση «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» στο μακρινό 1920

Η φράση «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» προήλθε από την προεκλογική εκστρατεία του 1920, όταν η αντί-βενιζελική παράταξη, γνωστή ως «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις», επιδίωκε την...

Επιστήμονες εξέτασαν μυστηριώδες UFO – Ισχυρίζονται πως εντόπισαν εξωγήινη τεχνολογία

Επιστήμονες μελέτησαν ένα μυστηριώδες σφαιρικό αντικείμενο που ανακαλύφθηκε στην Κολομβία και φέρεται να είναι εξωγήινης προέλευσης. Η ανάλυση ακτίνων Χ αποκάλυψε τρία μεταλλικά στρώματα...

Αυτές είναι οι διαχρονικές παροιμίες από την αρχαία Ελλάδα που επιβιώνουν ακόμα

Το άρθρο αναλύει τις παροιμίες και φράσεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη ελληνική. Παρουσιάζει παραδείγματα όπως «Αχίλλειος πτέρνα», «Δούρειος Ίππος»...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φανή Σπυριδάκη: Ραγίζει καρδιές για τον επιθετικό καρκίνο που αντιμετωπίζει – «Στον υπέρηχο πάγωσε...

Η Φανή Σπυριδάκη, γνωστή γευσιγνώστρια και επιχειρηματίας, μοιράστηκε την...

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος προκάλεσε σάλο με εκρηκτική ανάρτηση για το Άμπου Ντάμπι

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, παρακολουθώντας από κοντά την πρόκριση του...

Επιστήμονες εξέτασαν μυστηριώδες UFO – Ισχυρίζονται πως εντόπισαν εξωγήινη τεχνολογία

Επιστήμονες μελέτησαν ένα μυστηριώδες σφαιρικό αντικείμενο που ανακαλύφθηκε στην...

Πέτρος Κωστόπουλος: «Ήθελα να αυτοκτονήσω, ήθελα με τη μηχανή να συντριβώ» – Το AIDS,...

Ο Πέτρος Κωστόπουλος, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα μυστικά των πυραμίδων της Αιγύπτου αποκαλύπτονται

Το άρθρο εξετάζει τα μυστήρια που περιβάλλουν τις πυραμίδες...

Πόλεμος Ιράν-Ιράκ (1980-1988): Η αιματηρή σύρραξη που αναδιαμόρφωσε τη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ, που διαρκεί από το 1980 έως...

ΦΠΑ: Ποιοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Εφορίας – Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για μεγιστοποίηση των εσόδων

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συνεχίζει τους ελέγχους...

Μετς: Συνεχίζεται το μυστήριο με τον απανθρακωμένο άνδρα – Εντοπίστηκε και κουτάλι δίπλα στο καμινέτο

Μυστήριο εξακολουθεί να περιβάλλει την υπόθεση του απανθρακωμένου άνδρα...

Όταν οι γιατροί “συνιστούσαν” τσιγάρα – Η άγνοια για τις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία

Το άρθρο αναφέρεται στη δεκαετία του 1930 και 1940,...

Πώς δρούσε και πώς εξαρθρώθηκε το κολοσσιαίο κύκλωμα ναρκωτικών στην ιστορία της μαφίας των ΗΠΑ;

Η «Pizza Connection» υπήρξε η μεγαλύτερη επιχείρηση διακίνησης ναρκωτικών...

Η Ταϊβάν υποδέχεται θερμά τον νέο Πάπα – Ισχυρό μήνυμα για συνεργασία με το Βατικανό

Η Ταϊβάν χαιρετίζει την εκλογή του νέου Πάπα Λέοντα,...

Όλα τα νεότερα για τις 3 ελληνικές φρεγάτες FDI Belharra – Στον «πάγο» η 4η

Το Πολεμικό Ναυτικό μετρά αντίστροφα για την τελετή καθέλκυσης...

Όλα τα νεότερα για τις 3 ελληνικές φρεγάτες FDI Belharra – Στον «πάγο» η 4η

Το Πολεμικό Ναυτικό μετρά αντίστροφα για την τελετή καθέλκυσης...

Στην αναμονή 35.000 επικουρικές συντάξεις

Μεγαλύτερο από τις  κύριες είναι το πρόβλημα στις εκκρεμείςεπικουρικές...

Αποκάλυψη: Γιατί οι Παριζιάνοι μισούσαν τον πύργο του Άιφελ;

Ο πύργος του Άιφελ, κατά την κατασκευή του, αντιμετώπισε...

Ουκρανία: Καταγγέλλει πάνω από 700 παραβιάσεις της τριήμερης εκεχειρίας από τη Ρωσία – «Αποκαλύπτεται το μεγάλο ψέμα»

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίχα, κατήγγειλε ότι οι...

Χιλή: Ανασύρθηκαν τα πτώματα των έξι επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους-ασθενοφόρου που κατέπεσε στο Σαντιάγο

Οι σοροί έξι επιβαινόντων σε ένα αεροσκάφος-ασθενοφόρο που συνετρίβη...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Μαΐου 2025

Σήμερα, Παρασκευή (9.5.2025) σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η...

Ινδικός στρατός: Πακιστανικές δυνάμεις εξαπόλυσαν καταιγισμό επιθέσεων με drones και πυρομαχικά

Ο Ινδικός Στρατός ανακοίνωσε ότι τη νύχτα μεταξύ 8...

Πάπας Λέων ΙΔ’: Εξώφυλλο στο Time ο πρώτος Αμερικανός Ποντίφικας στην ιστορία

«Habemus Papam», δηλαδή «έχουμε Πάπα» αναφέρει και το περιοδικό...

Πάπας Λέων ΙΔ’: Εξώφυλλο στο Time ο πρώτος Αμερικανός Ποντίφικας στην ιστορία

«Habemus Papam», δηλαδή «έχουμε Πάπα» αναφέρει και το περιοδικό...

Οι ηγέτες της ΕΕ επευφημούν την ανάδειξη του νέου Πάπα και υπόσχονται εποικοδομητική συμπόρευση

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρέτησαν την εκλογή του...

Σουδάν: Δύο ανήλικοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από φονική επίθεση με drones στο Χαρτούμ

Σε μια πρόσφατη επίθεση με drones στην Ομντουρμάν, κοντά...

Πανελλήνιες 2025: 3 περιζήτητα επαγγέλματα στον κλάδο της Υγείας

Το άρθρο εξετάζει τρεις σημαντικές επαγγελματικές ειδικότητες στον τομέα...

Μεξικό: Χάος και τρόμος από κατάρρευση σκηνής σε εκδήλωση – Τουλάχιστον 7 τραυματίες

Αναστάτωση επικράτησε την Πέμπτη στην Πόλη του Μεξικού, όταν...

To επόμενο GTI της Volkswagen αποκαλύπτεται από απρόσμενη πηγή

Η Volkswagen μπήκε στην αγορά των σπορτίφ ηλεκτρικών χάτσμπακ...

Γερμανία: Κρίσιμη συνομιλία Μερτς-Τραμπ – Στο επίκεντρο Ουκρανία και εμπόριο

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Αμερικανός πρόεδρος...

Αντόνιο Γκουτέρες για τον νέο Πάπα: «Ο πλανήτης μας διψά για ηχηρές φωνές υπέρ της ειρήνης»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συνεχάρη τον...

Νέα Δημοκρατία: Κρίσιμη σύσκεψη της ΚΟ – Επίκεντρο ο συντονισμός του κοινοβουλευτικού έργου

Η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε διευρυμένη σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

Τσέλσι – Μπέτις στον τελικό του Conference League

Η Τσέλσι είχε εύκολο έργο μετά το 4-1 στη...

Χαλκίδα: Δραματική καταδίωξη οχήματος κατέληξε σε σύγκρουση με ταξί

Στη Χαλκίδα, το βράδυ της Πέμπτης, σημειώθηκε μια θεαματική...

Οργισμένη καταγγελία Έλενας Κρεμλίδου για το revenge porn: «Το σώμα μου είναι δικό μου»

Η Έλενα Κρεμλίδου, γνωστή ως Μαριπόζα, μίλησε σε νέο...

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ εξασφάλισαν θέση στον μεγάλο τελικό του Europa League

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τότεναμ προκρίθηκαν στον τελικό...

Συγκλονίζει ο Άρης Μουγκοπέτρος: «Χωρίς εσάς, ίσως να μην ανέπνεα σήμερα»

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, γνωστός κλαρινίστας, εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη...

Μπόντο Γκλιμτ – Τότεναμ: Προκάλεσε σάλο ο “τσαλακωμένος” συνθετικός χλοοτάπητας στη Νορβηγία

Η Μπόντο Γκλιμτ αντιμετωπίζει την Τότεναμ στον δεύτερο ημιτελικό...

DS N°8: Το νέο προεδρικό αυτοκίνητο της Γαλλίας είναι ηλεκτρικό

Σε μια ιδιαίτερη τελετή μνήμης για την 80ή επέτειο...

Επιτέλους ολοκληρώνεται το τηλεοπτικό ταξίδι της Δανάης Μπάρκα

Η εκπομπή της Δανάης Μπάρκα στο MEGA φαίνεται να...

Γιώργος Κόρομι: Απέκτησε το πρώτο του παιδί – Η συγκινητική ανάρτηση για τη νεογέννητη κόρη του

Ο Γιώργος Κόρομι, πρώην παίκτης του Survivor 2021, έγινε...

Άσπρος καπνός! Τα 10 πιο εντυπωσιακά Popemobile

Το άρθρο εξερευνά την ενδιαφέρουσα ιστορία των παπικών αυτοκινήτων,...

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος “εγκέφαλος” πίσω από τους 54 τόνους κοκαΐνης στον Πειραιά

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη ένας 30χρονος, μέλος σπείρας που σχετίζεται...

ΑΕΚ: «Αποχαιρετά» ο Μπρούνο Άλβες μετά τη μάχη με τον ΠΑΟΚ

Ο Μπρούνο Άλβες φαίνεται ότι θα αποχωρήσει από την...

Τζόκερ κλήρωση 2907: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

Στην κλήρωση Τζόκερ της 8ης Μαΐου 2025 (αριθμός κλήρωσης...

Αθηνά Οικονομάκου: Λάμπει σαν νύφη και πυροδοτεί τις φήμες για γάμο με τον Μπρούνο Τσερέλα!

Η Αθηνά Οικονομάκου προκάλεσε αναστάτωση στα social media με...

Κουζμίνσκας για το ΑΕΚ – Μάλαγα: «Αισθάνομαι απόλυτα έτοιμος παρότι είμαστε το αουτσάιντερ»

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, παίκτης της ΑΕΚ, εξέφρασε την αυτοπεποίθησή...

Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Φιλοδοξία για 2,5 δισ. ευρώ καθαρή πιστωτική ανάπτυξη φέτος

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ανακοίνωσε ότι...

Νέος Κόσμος: Ισχυρή έκρηξη σε διαμέρισμα – Τραυματίστηκε νεαρή κοπέλα

Έκρηξη σημειώθηκε σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου πολυκατοικίας στο Νέο...

Ντόναλντ Τραμπ: Το μήνυμά του για τον πρώτο Αμερικανό Πάπα – «Μεγάλη τιμή»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον νέο...

Αντώνης Λουδάρος: «Ήμουν δειλός, μίζερος και απαισιόδοξος, περίμενα να με “σώσουν” οι άλλοι»

Ο Αντώνης Λουδάρος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή...

Παναθηναϊκός: Επέστρεψε πανέτοιμος ο Σφιντέρσκι για το ντέρμπι με Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός έχει εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση στα πλέι...