Τα μυστικά των πυραμίδων της Αιγύπτου αποκαλύπτονται

Οι πυραμίδες της Αιγύπτου ως αίνιγμα: Ταφικά μνημεία, αστρονομικά παρατηρητήρια ή κιβωτός γνώσης που περιμένει να αποκαλυφθεί;
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει τα μυστήρια γύρω από τις πυραμίδες της Αιγύπτου, αναφέροντας τις διάφορες θεωρίες σχετικά με τον σκοπό και την κατασκευή τους. Ο αρχαίος ιστορικός Διόδωρος ο Σικελιώτης παρατήρησε ότι οι πυραμίδες φαίνεται να μην χρησιμοποιήθηκαν ως ταφικά μνημεία, καθώς κανείς δεν θάφτηκε σε αυτές. Αντίθετα, προτάθηκαν εναλλακτικές ερμηνείες, όπως η χρήση τους ως ναοί μύησης ή αστρονομικά παρατηρητήρια.

Σημαντικές ανακαλύψεις από σύγχρονους επιστήμονες, όπως η Δρ. Κέιτ Σπενς, υποδεικνύουν ότι οι πυραμίδες είχαν αστρονομικό προσανατολισμό, ενώ οι έρευνες του Δρ. Ι.

Λυριτζή προσφέρουν νέες προοπτικές στη χρονολόγηση και τη λειτουργία τους. Το άρθρο καταλήγει επισημαίνοντας ότι το μυστήριο γύρω από τις πυραμίδες ενδέχεται να αποκαλυφθεί σύντομα μέσω νέων ερευνών.

Πιο αναλυτικά

Ήταν τελικά οι πυραμίδες ταφικά μνημεία, ναοί λατρευτικοί ή αστρονομικά παρατηρητήρια, όπως έχει κατά καιρούς υποστηριχθεί;

Τον 1ο αι. π.Χ. ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ιστοριογράφος από το Αργύριο της Σικελίας ταξίδεψε στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική, ερευνώντας σπάνια χειρόγραφα σε βιβλιοθήκες της αρχαιότητας. Θέλησε να κλείσει μέσα σε σαράντα βιβλία όλη τη χαμένη γνώση του αρχαίου κόσμου.

Επισκεπτόμενος την Αίγυπτο, μαγεύτηκε από τις πυραμίδες της Γκίζας που έμοιαζαν να κρύβουν πολλά μυστικά. Τράβηξε την προσοχή του κυρίως η πυραμίδα του Χέοπα – ή του Χέμμιδος, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Έπειτα από αυτοψία μάλιστα διαπίστωσε ότι «το πιο παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι, ενώ είχαν κατασκευαστεί τόσο μεγάλα έργα και η περιοχή όλη ήταν εντελώς αμμώδης, δεν υπήρχε κανένα ίχνος ούτε από το ανάχωμα ούτε από την απόξεση των λίθων, ώστε δίνει την εντύπωση ότι δεν δημιουργήθηκε βαθμιαία με την ανθρώπινη εργασία, αλλά ότι κάποιος θεός τοποθέτησε ξαφνικά έτοιμο ολόκληρο το κατασκεύασμα στη μέση της ερήμου.

Η παρατήρηση του αρχαίου ιστορικού έκανε πολλούς να «θαυματολογούν» όλους αυτούς τους αιώνες, όπως και τους συγχρόνους του άλλωστε. Η παραδοξολογία συνεχίζεται, καθώς, όπως διαπίστωσε τότε ο Διόδωρος, «αν και ο Χέοπας και ο Χεφρήνος έχτισαν τις πυραμίδες προκειμένου να χρησιμεύσουν ως τάφοι τους, συνέβη να μην ταφεί κανείς σε αυτές».

Ο αρχαίος ιστορικός, επιθυμώντας να ερμηνεύσει λογικά το συμβάν, υποθέτει ότι οι ίδιοι οι βασιλείς είχαν αφήσει εντολή στους συγγενείς τους να θάψουν κρυφά το σώμα τους, σε μέρος μυστικό.

Ήθελαν προφανώς να αποφύγουν τη βεβήλωση της σορού τους από την εκδικητική μανία των 360.000 εργατών, που εργάστηκαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες για την ανέγερση των πυραμίδων, αναφέρει σε άλλο σημείο ο Διόδωρος. Όπως διαπιστώνει ο καθηγητής Ι. Λυριτζής, «5.000 χρόνια αργότερα το ερώτημα γιατί χτίστηκαν οι πυραμίδες δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί».

Υπάρχει μια θεωρία, βάσει των κειμένων που βρέθηκαν χαραγμένα στις πυραμίδες και στο «Βιβλίο των Νεκρών», πως ήταν Ναοί Μύησης στα Μεγάλα Μυστήρια της Ίσιδος. Τα τελευταία ταυτίζονται με τα Ελευσίνια Μυστήρια, εφόσον η Ίσις αντιπροσωπεύει την ελληνική θεότητα Δήμητρα. Άλλοι πάλι θεωρούν πως χτίστηκαν για να διασώσουν την αρχαία σοφία και τις γνώσεις από τον κατακλυσμό που προηγήθηκε. Τα μυστικά των πυραμίδων της Αιγύπτου αποκαλύπτονται

Γνώσεις που στο απώτερο μέλλον θα βοηθούσαν ενδεχομένως την ανθρωπότητα να γλιτώσει ίσως από μια μεγάλη καταστροφή, όπως η σύγκρουση της γης με έναν μεγάλο αστεροειδή. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δ. Π .Σιμόπουλο, προσφάτως το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ «Τσάντρα» κατέγραψε τα λείψανα τεσσάρων σουπερνόβα εκρήξεων στο γειτονικό μας γαλαξία «Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου», που έγιναν πριν από 600, 1.500, 10.000 και 13.000 χρόνια!

Ήταν οι πυραμίδες λοιπόν η «ασπίδα» προστασίας που δημιούργησε ο αρχαίος κόσμος για να προασπίσει τον κόσμο του μέλλοντος; Αρκεί να αναλογιστούμε πως εκτός από τις αιγυπτιακές πυραμίδες, ανάλογοι πυραμιδοειδείς σχηματισμοί έχουν ανακαλυφθεί παντού στον κόσμο. Από το «Ναό του Ηλίου» και το «Ναό της Σελήνης» στο Περού, μέχρι τους αρχαίους πολιτισμούς της Κεντρικής Αμερικής (Μάγια, Ολμέκοι, Ζαποτέκοι, Τολτέκοι, Αζτέκοι) και τα προσφάτως παρατηρηθέντα πυραμιδοειδή στον ελλαδικό χώρο (Ελληνικό, Λυγουριό, Αμφείον Θηβών).

Όσον αφορά στα τελευταία έχει χυθεί πολύ μελάνι σχετικά με τη χρονολογία και τον σκοπό για τον οποίο ανεγέρθηκαν. Θα αρκεστούμε στις παρατηρήσεις δύο εμπειρογνωμόνων που διαφωτίζουν το μυστήριο των ελληνικών πυραμιδοειδών και τα συνδέουν με τις αιγυπτιακές πυραμίδες.

Ο καθηγητής Ι. Λυριτζής καταλήγει στο συμπέρασμα πως «οι αρχαιομετρικές μετρήσεις τοποθετούν χρονολογικά τις κατασκευές στο 2500 π.Χ. περίπου, συνεπικουρούμενες από αστρονομικό προσανατολισμό», ενώ σε παλαιότερο άρθρο του ο καθηγητής Αδ. Σάμψων καταλήγει ότι: «χωρίς να είμαστε απαισιόδοξοι, φαίνεται ότι τα δύο πυραμιδοειδή κτίσματα της Αργολίδας θα εξακολουθήσουν να παραμένουν αινιγματικά για πάντα».

Περί καταγωγής του βαθμιδωτού πυραμιδοειδούς σχήματος του λόφου του Αμφείου (24002300 π.Χ.) στη Θήβα από τα αιγυπτιακά μνημεία κάνει λόγο και ο γνωστός αρχαιολόγος Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος. Τονίζει μάλιστα στην ανασκαφική μονογραφία για το μνημείο: «Τα στοιχεία αυτά είναι βεβαίως καινοφανή εις τον ελληνικόν χώρον, και μέχρι στιγμής μοναδικά ώστε να προκαλούν δικαιολογημένην απορία, αλλά και εύλογον επιστημονικήν περιέργειαν». Η επίλυση του προβλήματος της ανέγερσης των αιγυπτιακών πυραμίδων θα μπορούσε να ρίξει φως και στο αντίστοιχο πρόβλημα για τις ελληνικές; Ενδεχομένως.

Ο Βρετανός ερευνητής Μ. Π. Χολ υποθέτει ότι τις πυραμίδες τις ίδρυσαν οι κάτοικοι της χαμένης Ατλαντίδος πριν από τον κατακλυσμό, για να κρύψουν μέσα σε αυτές τη γνώση του υψηλού πολιτισμού τους με τη μορφή μυστικού κώδικα. Έτσι, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα παραμένει η ορατή διαθήκη μεταξύ της Αιώνιας Σοφίας και του Κόσμου.

Τη θεωρία αυτή πιστοποιεί και ο Ιμπραήμ Ίμπν –Ουασήφ– Σάχ τον 12ο αι. μ.Χ. (Ιστορίαι της Αιγύπτου και των θαυμασίων της), λέγοντας πως οι δύο μεγάλες πυραμίδες ιδρύθηκαν από τον Σουρίντ, για να διαφυλάξει σε αυτές από τον κατακλυσμό, όλες τις αστρονομικές, μαθηματικές και ιερατικές γνώσεις των Αιγυπτίων.

Από την παραφιλολογία που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ανέγερση των πυραμίδων (ποιος, πότε, γιατί), ο σύγχρονος ερευνητής Ρόμπερτ Τέμπλ, δεν δίστασε να προκαλέσει πανικό στην επιστημονική κοινότητα, λέγοντας πως οι πυραμίδες της Αιγύπτου και η Σφίγγα κατασκευάστηκαν περί το 4.000 με 3.000 π.Χ. από εξωγήινα νοήμονα αμφίβια όντα που ήρθαν από τον Σείριο ανάμεσα στο 5.000 με 3.000 π.Χ. Αργότερα δε, κατ’ αυτόν, οι Αιγύπτιοι, υπό την καθοδήγηση του Ιμχοτέπ, προσπάθησαν να τις αντιγράψουν.

Έτσι ερμηνεύει προφανώς και το γιατί, με την πάροδο των αιώνων, οι πυραμίδες αντί να βελτιώνονται από άποψη αρχιτεκτονικής τεχνολογίας, γίνονται όλο και πιο κακότεχνες, σαν να ξεμακραίνουν από την αρχική μυστική γνώση.

Τον 5ο μ.Χ. αιώνα ωστόσο, ένας Νεοπλατωνιστής φιλόσοφος, ο Πρόκλος (485-410 μ.Χ.), πρέπει να αναστάτωσε τους επιστήμονες της εποχής του, αναφέροντας πως οι πυραμίδες λειτουργούσαν ως αστεροσκοπεία. Στον αιώνα μας, η αποκρυπτογράφηση ενός σπάνιου ιερογλυφικού κειμένου από τους Χάνκοκ, Μπουβάλ και Γουέστ, το 1995, άρχισε να ρίχνει επιτέλους φως στο αίνιγμα των πυραμίδων.

Στη μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα, όπως αναφέρει ο Έλληνας καθηγητής Ι. Λυριτζής, η προέκταση των νότιων αγωγών αερισμού των θαλάμων του βασιλιά και της βασίλισσας δείχνουν τον αστερισμό του Ωρίωνα και του Σειρίου αντίστοιχα. Στην αιγυπτιακή θρησκεία, οι δυο αυτοί αστερισμοί αντιπροσωπεύουν τον Όσιρι, τον θεό της ανάστασης, και την Ίσιδα.

Την εποχή που χτίστηκαν μάλιστα οι πυραμίδες, ο βόρειος αγωγός του θαλάμου της βασίλισσας στόχευε τον Πολικό Αστέρα της Μικρής Άρκτου, ενώ ο βόρειος αγωγός του βασιλιά στόχευε στον αστερισμό του Δράκοντος.

Η Κέιτ Σπενς από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ήρθε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια να ενισχύσει την θεωρία του Πρόκλου, του καθηγητή Ι. Λυριτζή, αλλά και άλλων Ευρωπαίων ειδικών που είχαν ασχοληθεί με το θέμα πριν από αυτήν. Σύμφωνα με την Κέιτ Σπενς, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αστρονόμοι ευθυγράμμισαν τις πυραμίδες σε σχέση με τον Βορρά.

Οι αστρονόμοι φαίνεται πως είχαν παρατηρήσει την κίνηση δύο άστρων, που ήταν ορατά με γυμνό οφθαλμό, το Κοχάμπ (β-αστερισμός Μικρής Άρκτου) και το Μιζάρ (ζ-αστερισμός Μεγάλης Άρκτου), αστέρια που είχαν συνδεθεί με την αιώνια αθανασία στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία. Διαπίστωσαν πως όταν αυτά βρίσκονταν το ένα ακριβώς πάνω από το άλλο, η κατακόρυφη νοητή ευθεία που σχημάτιζαν έδειχνε τον Βορρά.

Έτσι, οι Αιγύπτιοι αστρονόμοι έβρισκαν το σημείο προς το οποίο έπρεπε να προσανατολίσουν τις πυραμίδες προβάλλοντας την ευθεία αυτή μέχρι τον ορίζοντα με τη βοήθεια μιας στάθμης.

Λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών της Γης ωστόσο, η μέθοδος των Αιγυπτίων δεν ήταν απολύτως ακριβής, με αποτέλεσμα ο προσανατολισμός των πυραμίδων να αποκλίνει από τον Βορρά ανάλογα με την περίοδο κατασκευής τους.

Μελετώντας τις αποκλίσεις αυτές, η Δρ Κέιτ Σπενς υπολόγισε ότι η μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα άρχισε να κατασκευάζεται το 2480/2375 π.Χ. με μια απόκλιση 10 ετών. Όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται πως οι επιστήμονες είχαν πείσει το κοινό τους πως οι Αιγύπτιοι ήταν δεινοί γνώστες της αστρονομίας, μολονότι δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές σε αρχαία κείμενα. Τα μυστικά των πυραμίδων της Αιγύπτου αποκαλύπτονται

Όπως τόνισε μάλιστα η ίδια η Δρ Σπενς, μοιάζουν έπειτα από τα νέα δεδομένα να είναι μάλλον φτωχές οι γνώσεις τους όσον αφορά στην αστρονομία. «Αυτό δείχνει», σύμφωνα με την Βρετανή επιστήμονα, πως «δεν είχαν εμπειρία στις αστρονομικές παρατηρήσεις». Αναζητούσαν κάθε φορά τον πραγματικό Βορρά, αλλά δεν γνώριζαν το συγκεκριμένο άστρο που στόχευε στον Πόλο.

Έτσι, χρησιμοποιούσαν το Κοχάμπ και το Μιζάρ. Η θεωρία της Δρος Σπενς προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, κυρίως γιατί φάνηκε να αγνοεί τους προγενέστερους μελετητές που είχαν κάνει ανάλογες διαπιστώσεις, ότι δηλαδή οι πυραμίδες της Γκίζας λειτουργούσαν ως αστεροσκοπεία, αλλά και για κάποιες ανακρίβειες που δημοσιεύονται στο άρθρο της.

Ο Ρόμπερτ Μπουβάλ μάλιστα διαπιστώνει πως, εν αντιθέσει με τους ισχυρισμούς της Δρος Σπενς, οι πυραμίδες της Γκίζας έχουν χρονολογηθεί και στο παρελθόν με ακρίβεια. Ο πρώτος που τις χρονολόγησε ήταν ο Σερ Τζον Χέρσελ το 1838, χρησιμοποιώντας τον αστερισμό του Δράκοντος, Θουμπάν, στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα.

Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, πριν από 5.000 χρόνια, όταν ο Θουμπάν βρισκόταν μόνο 10΄ μακριά από τον Πόλο, ιδρύθηκε και η πυραμίδα του Χέοπα. Το φως του εισερχόταν από άνοιγμα της πυραμίδας στη βόρεια πλευρά και μέσα από τον αγωγό έφτανε στο κέντρο της μεγάλης πυραμίδας, έπεφτε σε λεκάνη με νερό και υφίστατο ανάκλαση.

Έτσι κατάφερναν οι ιερείς να προσδιορίσουν τον χρόνο μόνο για 2.000 χρόνια, λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών της Γης. Ακολούθησαν και άλλοι επιστήμονες που χρησιμοποίησαν άλλοτε τον προσανατολισμό των ταφικών αγωγών προς το Δέλτα του Ωρίωνος και άλλοτε το Άλφα του Δράκοντος (2.600 π.Χ.).

Ο ίδιος ο Μπουβάλ το 1990, διαπίστωσε πως ο αγωγός του ταφικού θαλάμου της βασίλισσας έβλεπε προς τον Σείριο (2.750 π.Χ.). Οι μετρήσεις που ακολούθησαν από ειδικούς αστρονόμους το 1993 και 1995 κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με τη Δρα Σπενς, με μια απόκλιση πέντε ετών. Τα μυστικά των πυραμίδων της Αιγύπτου αποκαλύπτονται

Ομοίως ο Μπουβάλ διαπιστώνει και μαθηματικές ανακρίβειες στις μετρήσεις της Βρετανής αστρονόμου. Πριν ακόμη ξεσπάσει η διαμάχη ανάμεσα στους Άγγλους ειδικούς, ένας Έλληνας καθηγητής πυρηνικής φυσικής, ο Δρ. Ιωάννης Λυριτζής, ειδικός σε μεθόδους αρχαιομετρίας, είχε ξεκινήσει να εφαρμόζει τη δική του μέθοδο σχετικά με τη χρονολόγηση των πυραμίδων αλλά και της Σφίγγας.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Δρ. Ι. Λυριτζής, καθηγητής σήμερα στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο, είναι αυτός που ανακάλυψε και την επαναστατική μέθοδο της Θερμοφωταύγειας.

Η μέθοδος αυτή, βασίζεται στο γεγονός ότι κρυσταλλικά υλικά έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν ενέργεια, που παράγεται από ακτινοβολίες ραδιενεργών ουσιών και κοσμικές ακτινοβολίες, οι οποίες, όταν το υλικό θερμανθεί σε θερμοκρασία 500o C περίπου, εκπέμπουν μέρος της με τη μορφή φωτός.

Έπειτα από τη χορήγηση ειδικής άδειας από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Αιγύπτου, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία από μνημεία στην Γκίζα (ναός της Σφίγγας, υπόγειος θάλαμος Οσίριδος, ναός της κοιλάδας, πυραμίδες) και την Άβυδο με σκοπό τη χρονολόγησή τους.

Το έργο εκτελέστηκε με επιτυχία από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και παρήχθησαν προκαταρκτικές χρονολογήσεις με τη μέθοδο της Οπτικής Θερμοφωταύγειας.

Τα πρώτα συμπεράσματα καταδεικνύουν πως όλα τα αιγυπτιακά μνημεία σχεδιάζονταν έτσι ώστε ο διάδρομος εισόδου να ευθυγραμμίζεται με την ανατολή του ηλίου ή λαμπρών αστεριών.

Μετρώντας το αζιμούθιο, το ύψος του ορίζοντα και το γεωγραφικό πλάτος σε ένα μνημείο είναι δυνατός ο προσδιορισμός της απόκλισης του αστέρος, δηλαδή η ουράνια συντεταγμένη του στον τόπο που βρίσκεται το μνημείο.

Η Κέιτ Σπενς είχε δίκιο λοιπόν; Θα γνωρίζουμε πολύ σύντομα, εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνών της ελληνικής αρχαιολογικής αποστολής στην Αίγυπτο δεν θα αργήσουν να δημοσιευτούν. Ίσως τότε το μυστήριο των αιγυπτιακών πυραμίδων που βασανίζει εδώ και δύο αιώνες την ανθρωπότητα να λυθεί επιτέλους!


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ηλέκτρα: Ο Βρεττός αποκαλύπτει τον απαγωγέα της Τιτίκας!

Αμφιλοχία: Ο 67χρονος είχε κακοποιήσει τον 95χρονο πατέρα του το Πάσχα αποκαλύπτει συγγενής της οικογένειας – «Είχε μώλωπες στο πρόσωπο»

ΣτΕ: Πράσινο φως για τη μετεγκατάσταση του καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι

Επιστήμονες αποκάλυψαν τα μυστικά ενός μεσαιωνικού αλχημιστή και έμειναν άφωνοι με ένα εύρημα

Πάμε Δανάη: Σοκάρει με αποκάλυψη ο Λιάγκας – «Πιθανότατα να πήρε την απόφαση η Μπάρκα για το τέλος»

Η Lamborghini Revuelto που μεταμορφώνει την εμφάνισή της

Λαμίν Γιαμάλ: «Ορκίζομαι να κατακτήσω το Champions League με την Μπαρτσελόνα»

Ποια είναι η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα σε απανθρακωμένο πάπυρο 2.000 ετών

Ποια είναι η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα σε απανθρακωμένο πάπυρο 2.000 ετών

Τασούλας σε Αλ Σίσι: Η μακραίωνη σχέση μας χαρακτηρίζεται από σχέσεις φιλίας και συνεργασίας

Αποκάλυψη: Ποια αμερικανική πόλη βαπτίστηκε από τον ήρωα Δημήτριο Υψηλάντη

ΖΩΝΤΑΝΑ – Η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι

Σε αυτό το μέρος ο χρόνος κυλάει 9% πιο αργά για τους ανθρώπους…αποκαλύπτει εντυπωσιακή έρευνα

Euroxx για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εκτοξεύεται στα 28 ευρώ με δυναμική ανόδου 53%

Αποκαλύπτονται οι πέντε μαγευτικές Ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας

00:00 / 00:00

Αποκαλύπτονται οι πέντε μαγευτικές Ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας

Το άρθρο αναλύει τις πέντε ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας: την Ελευσίνα, την Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Δήλο. Κάθε πόλη είχε...

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η αρχαιότερη γλώσσα του πλανήτη

Το άρθρο εξετάζει το ζήτημα της αρχαιότητας των γλωσσών στον κόσμο, αναφέροντας ότι υπάρχουν πάνω από 7.100 γλώσσες, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν με...

Μυστηριώδης “βόμβα γύρης” σαρώνει το Λονδίνο: Οι κάτοικοι υποφέρουν από σφίξιμο στο στήθος, κόκκινα μάτια και θόλωση εγκεφάλου

Μια μυστηριώδης "βόμβα γύρης" έχει πλήξει το Λονδίνο, προκαλώντας σοβαρά συμπτώματα στους κατοίκους, όπως σφίξιμο στο στήθος, κόκκινα μάτια και θόλωση του εγκεφάλου. Παρά τις...

Από το φως του ήλιου στην πρίζα: Το ιαπωνικό πρόγραμμα OHISAMA στέλνει διαστημική ηλιακή ενέργεια στη Γη!

Η Ιαπωνία προχωρά σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με το έργο OHISAMA, που στοχεύει στη συλλογή και ασύρματη μετάδοση ηλιακής ενέργειας από το διάστημα. Ένας...

Αποκαλύπτουμε το θρυλικό φέρι μποτ που εγκαινίασε τη γραμμή Ρίο-Αντίρριο: Η συναρπαστική ιστορία του

Το άρθρο αναφέρεται στο θρυλικό φέρι μποτ «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΙΑΣΕΜΙΔΗΣ», το οποίο αποκτήθηκε το 1946 και ήταν το πρώτο που εξυπηρετούσε τη γραμμή Ρίο-Αντίρριο. Οι...

Το μυστηριώδες πείραμα τηλεπάθειας που συνέδεσε Αθήνα και Παρίσι το 1928

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα πείραμα τηλεπάθειας που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1928, ταυτόχρονα σε Αθήνα και Παρίσι, από μέντιουμ και επιστήμονες. Σκοπός του...

Καθηγητής αποκαλύπτει το μυστήριο του εσωτερικού συστήματος φωτισμού του Παρθενώνα: “Εκπληκτικό!”

Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών φιλοξενούσε ένα κολοσσιαίο άγαλμα από χρυσό και ελεφαντόδοντο, σκαλισμένο από τον διάσημο γλύπτη Φειδία το 438...

Το μυστικό αφροδισιακό: Πώς οι αρχαίοι Έλληνες εξασφάλιζαν πάθος και αντοχή στον έρωτα

Στην αρχαία Ελλάδα, οι αντιλήψεις γύρω από τον γάμο και τις σχέσεις ήταν διαφορετικές από σήμερα, με τον άντρα να έχει τη δυνατότητα να...

Ο θρυλικότερος πολεμιστής στην Ιστορία: Επέζησε σε δεκάδες μάχες μέχρι τα 109!

Ο Ζαν Τουρέλ, ο γηραιότερος στρατιώτης στην ιστορία, υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό μέχρι τα 109 του χρόνια, συμμετέχοντας σε δεκάδες μάχες από την ηλικία...

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Η τρομακτική ξηρασία 600.000 ετών που “εξαφάνισε” τη Μεσόγειο – Πώς...

Πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια, η Μεσόγειος ήταν μια τεράστια έρημος λόγω τεκτονικών αλλαγών που απομόνωσαν τη θάλασσα από τον Ατλαντικό. Αυτή η περίοδος...

Αυτό είναι το ελληνικό χωριό που αναγεννήθηκε μέσα από μια διαθήκη

Ο Ευστάθιος Ξεζωνάτος, Έλληνας μετανάστης στις ΗΠΑ, άφησε πίσω του μια σημαντική κληρονομιά για το χωριό του, τους Μεξιάτες Λαμίας, μέσω μιας διαθήκης που...

Οκτώ εκπληκτικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων που επιβιώνουν στο σήμερα

Το άρθρο αναδεικνύει οκτώ σημαντικές αρχαίες ελληνικές εφευρέσεις που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη εποχή. Καλύπτει εφευρέσεις όπως το ξυπνητήρι, οι αυτόματες πόρτες, το οδόμετρο,...

«Ωκεανός»: Tο ναυάγιο του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου στον Ινδικό Ωκεανό- 571 επιβάτες σώθηκαν από…...

Ήταν 4 Αυγούστου 1991, όταν το κρουαζιερόπλοιο «Ωκεανός» βρέθηκε αντιμέτωπο με πελώρια κύματα, με τους μόνους που έσπευσαν να βοηθήσουν τους επιβάτες να ήταν...

Cuju: Το αρχαιότερο ποδόσφαιρο του πλανήτη που γεννήθηκε στην Κίνα

Το Cuju, η αρχαία μορφή ποδοσφαίρου που αναπτύχθηκε στην Κίνα γύρω στον 3ο αιώνα π.Χ., υπηρέτησε αρχικά ως σωματική άσκηση για στρατιώτες, προτού εξελιχθεί...

Εφιάλτης ο Ευρυδήμου: Αποκαλύπτοντας τον διαβόητο προδότη του αρχαίου κόσμου

Ο Εφιάλτης, γιος του Ευρυδήμου, θεωρείται ο μεγαλύτερος προδότης του αρχαίου κόσμου, καθώς το 480 π.Χ. υπέδειξε στους Πέρσες τη διαδρομή που οδηγούσε από...

Το μυστηριώδες ελληνικό χωριό που στοιχειώνεται από το θάνατο – Σήμερα στέκει έρημο

Η Αγία Ελεούσα, ένα πανέμορφο αλλά ερημωμένο χωριό στη Ρόδο, έχει συνδεθεί με ιστορίες θανάτου που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Χτισμένο αρχικά για...

Η Συλλογή Traveller αποκαλύπτεται: Αμύθητος χρυσός θησαυρός 160 εκατομμυρίων δολαρίων ανακαλύφθηκε κρυμμένος στο υπέδαφος!

Μια εκπληκτική ανακάλυψη ήρθε στο φως, καθώς μια σπάνια συλλογή χρυσών νομισμάτων, κρυμμένη για πάνω από 50 χρόνια, αποκαλύφθηκε και εκτιμάται ότι αξίζει 160...

Potez 633: Τα θρυλικά γαλλικά βομβαρδιστικά που υπηρέτησαν στην ΕΒΑ

Το άρθρο αναφέρεται στα γαλλικά βομβαρδιστικά Potez 630 και Potez 633, που αναπτύχθηκαν για την Armée de l'air στα τέλη της δεκαετίας του 1930....

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χάος στη δίκη Φιλιππίδη: Η δικηγόρος του πετάχτηκε όρθια και χειροκροτούσε – «Είμαστε για...

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που διεξάγεται σήμερα, παρουσιάστηκαν...

Πάμε Δανάη: Οργή και σοκ των συνεργατών της Μπάρκα για το αιφνίδιο τέλος της...

Η εκπομπή "Πάμε Δανάη" του MEGA ανακοινώθηκε ότι θα...

«Καταπέλτης» η Χρυσηίδα Δημουλίδου κατά του Rouk Zouk: «Εμφανίζεται η Ζέτα Μακρυπούλια και πατάω...

Η Χρυσηίδα Δημουλίδου, τηλεκριτικός, ασκεί σφοδρή κριτική στο τηλεπαιχνίδι...

Πέτρος Κωστόπουλος: «Ήθελα να αυτοκτονήσω, ήθελα με τη μηχανή να συντριβώ» – Το AIDS,...

Ο Πέτρος Κωστόπουλος, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ηλέκτρα: Ο Βρεττός αποκαλύπτει τον απαγωγέα της Τιτίκας!

Στη σειρά «Ηλέκτρα» της ΕΡΤ, οι εξελίξεις εντείνονται καθώς...

ΣτΕ: Πράσινο φως για τη μετεγκατάσταση του καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη τη μεταφορά του...

Επιστήμονες αποκάλυψαν τα μυστικά ενός μεσαιωνικού αλχημιστή και έμειναν άφωνοι με ένα εύρημα

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε την παρουσία βολφραμίου σε θραύσματα...

Πάμε Δανάη: Σοκάρει με αποκάλυψη ο Λιάγκας – «Πιθανότατα να πήρε την απόφαση η Μπάρκα για το τέλος»

Στο Πρωινό του ΑΝΤ1, ο Γιώργος Λιάγκας αποκάλυψε ότι...

Η Lamborghini Revuelto που μεταμορφώνει την εμφάνισή της

Η Lamborghini παρουσίασε τη Revuelto, ένα αυτοκίνητο που αλλάζει...

Λαμίν Γιαμάλ: «Ορκίζομαι να κατακτήσω το Champions League με την Μπαρτσελόνα»

Ο Λαμίν Γιαμάλ, παρά τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα από...

Ποια είναι η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα σε απανθρακωμένο πάπυρο 2.000 ετών

Ερευνητές αποκάλυψαν ποια ήταν η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα...

Ποια είναι η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα σε απανθρακωμένο πάπυρο 2.000 ετών

Ερευνητές αποκάλυψαν ποια ήταν η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα...

Τασούλας σε Αλ Σίσι: Η μακραίωνη σχέση μας χαρακτηρίζεται από σχέσεις φιλίας και συνεργασίας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ...

Αποκάλυψη: Ποια αμερικανική πόλη βαπτίστηκε από τον ήρωα Δημήτριο Υψηλάντη

Η πόλη Υψηλάντι (Ypsilanti) στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ πήρε...

ΖΩΝΤΑΝΑ – Η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο...

Σε αυτό το μέρος ο χρόνος κυλάει 9% πιο αργά για τους ανθρώπους…αποκαλύπτει εντυπωσιακή έρευνα

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο χρόνος φαίνεται να...

Euroxx για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Εκτοξεύεται στα 28 ευρώ με δυναμική ανόδου 53%

Η Euroxx Research προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου για...

Αποκαλύπτονται οι πέντε μαγευτικές Ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας

Το άρθρο αναλύει τις πέντε ιερές πόλεις της Αρχαίας...

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η αρχαιότερη γλώσσα του πλανήτη

Το άρθρο εξετάζει το ζήτημα της αρχαιότητας των γλωσσών...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνημα με θετικό πρόσημο 0,22% – Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές

Σήμερα, 7 Μαΐου 2025, το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε με...

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε θέση στο Final 4 της Euroleague με τη μαγική εμφάνιση του Τσεντί Οσμάν

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε την πρόκριση του στο Final 4...

Δανάης Μπάρκα: Με εντολή της οι ρεπόρτερ μπαίνουν στα στούντιο του MEGA μόνο με συνοδεία security

Μια αποκάλυψη έκανε η δημοσιογράφος του Super Κατερίνα, Μένια...

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Επιβεβαιώθηκε επίσημα – Αποκάλυψη για το επιτελείο του Happy Day της νέας σεζόν

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή επιβεβαίωσε τη συνέχιση της συνεργασίας της...

Ο Τιμωρός: Ο Λεωνίδας συνειδητοποιεί πως η Εβίτα θα γίνει ο εφιάλτης του!

Στη νέα σειρά «Ο Τιμωρός» του Alpha, ο Λεωνίδας...

Άλμα-ρεκόρ σημειώνει το Bitcoin, εκτοξεύτηκε πάνω από τα 96.000 δολάρια εν μέσω διαπραγμάτευσης ΗΠΑ – Κίνας

Το Bitcoin καταγράφει σημαντική άνοδο, ξεπερνώντας τα 96.000 δολάρια,...

Από το φως του ήλιου στην πρίζα: Το ιαπωνικό πρόγραμμα OHISAMA στέλνει διαστημική ηλιακή ενέργεια στη Γη!

Η Ιαπωνία προχωρά σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με το...

Υπόθεση Φιλιππίδη: Τα 3 ηχηρά ονόματα που προτάθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης

Η υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη συνεχίζει να απασχολεί το...

ΖΩΝΤΑΝΑ – Η ιστορική συνάντηση Τασούλα με τον Αλ Σίσι

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναντήθηκε με τον...

Παναγοπούλου για Παπαγιάννη – Παυλίδου: «Δεν έχουμε καμία δουλειά να ασχοληθούμε!» Ήταν μπροστά στο συμβάν;

Στην κάμερα του Πρωινού του ΑΝΤ1 παραχώρησε δηλώσεις σήμερα,...

Πανταζής για χωρισμό Μεταξά – Καπότση: «Μπορεί και να είπα καμία κουβέντα που να τους στεναχώρησα»

Ο Λευτέρης Πανταζής καλεσμένος στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή,...

Το θρυλικό Yugo αναγεννάται ηλεκτρικά!

Το Yugo επιστρέφει στην αγορά με ηλεκτρική αναβίωση, υπό...

Xiaomi SU7 Ultra, στην πρόσφατη αναβάθμιση “εξαφανίστηκαν” 650 ίπποι

Η Xiaomi προκάλεσε αναστάτωση στους κατόχους του SU7 Ultra...

Ιράν: Πατέρας σκότωσε με μαχαίρι την 18χρονη κόρη του – Εξομολογήθηκε στη σύζυγό του την απιστία του

Στο Ιράν, μια 18χρονη αισθητικός, η Fatemeh Soltani, δολοφονήθηκε...

Κώστας Τσουρός για το τέλος του Πάμε Δανάη: «Μόνο αυτό το σχόλιο θα μπορούσα να κάνω»

Στην κάμερα του Breakfast@Star στο Star παραχώρησε δηλώσεις ο...

Παναθηναϊκός: Θρύλοι του “τριφυλλιού” ξεσηκώθηκαν μαζί για την πρόκριση στο Final 4 του Άμπου Ντάμπι

Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε την πρόκριση στο Final 4 της...

Βόλος, 25-27 Απριλίου: Ένα επιτυχημένο δημοσιογραφικό συνέδριο

Από την Παρασκευή 25 μέχρι την Κυριακή 27 Απριλίου...

Αποκαλύπτουμε το θρυλικό φέρι μποτ που εγκαινίασε τη γραμμή Ρίο-Αντίρριο: Η συναρπαστική ιστορία του

Το άρθρο αναφέρεται στο θρυλικό φέρι μποτ «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΙΑΣΕΜΙΔΗΣ»,...

Σαράντος επιτίθεται στη Δανάη Μπάρκα: «Το τέλος του Πάμε Δανάη ήταν θεϊκή τιμωρία! Θα πρέπει να προσέχει τι…»

Ο Δημήτρης Σαράντος σχολίασε το ξαφνικό τέλος της εκπομπής...

Δίκη Παπαγιάννη & Παυλίδου: Η οργισμένη αντίδραση του Μάνου – «Απαιτεί 80.000 ευρώ»

Στο Εφετείο Αθηνών βρέθηκαν σήμερα ο ηθοποιός Μάνος Παπαγιάννης...

Προσγειώθηκε στην Αθήνα ο ηγέτης της Αιγύπτου

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, έφτασε...

Λευτέρης Πανταζής: «Έχω ρίξει κι εγώ χαστούκι! Μου είπε σε συγχωρώ επειδή εγώ σε προκάλεσα»

Ο Λευτέρης Πανταζής, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή...

Ατζέντης Κοτάρσκι: «Πιστεύω πως θα εγκαταλείψει τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι»

Ο ατζέντης του Ντόμινικ Κοτάρσκι, Βιντσέντσο Καβαλιέρε, δήλωσε ότι...

Ταμπού: Αποκαλύπτεται το συγκλονιστικό φινάλε της σειράς!

Η δραματική σειρά «Ταμπού» του MEGA ολοκληρώνεται την Τετάρτη...

Modern Cinderella για Μαρία Αντωνά: «Ούρλιαξα! Μου έφερε την πόρτα στο κεφάλι»

Στη διαδικτυακή εκπομπή Τσάι με λεμόνι φιλοξενήθηκε η Modern...

Χανιά: Προφυλακίστηκαν 2 άνδρες για τη βίαιη επίθεση με τσεκούρι σε ντελιβερά

Δύο άνδρες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή για την...

Μέγκαν Μαρκλ: Αποκάλυψε σπάνια φωτογραφία του Άρτσι για τα γενέθλιά του

Η Μέγκαν Μαρκλ δημοσίευσε μια τρυφερή φωτογραφία του γιου...

Μάικ Τζέιμς για το Ολυμπιακός – Μονακό στο Final 4 του Άμπου Ντάμπι: «Είναι το πεπρωμένο μας»

Ο Μάικ Τζέιμς, γκαρντ της Μονακό, αναφέρθηκε στην επικείμενη...

ΟΣΥ: Δόθηκε παράταση για 413 μόνιμες προσλήψεις

Η ΟΣΥ ανακοίνωσε παράταση για την υποβολή αιτήσεων στις...

Το μυστηριώδες πείραμα τηλεπάθειας που συνέδεσε Αθήνα και Παρίσι το 1928

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα πείραμα τηλεπάθειας που πραγματοποιήθηκε...

Συναγερμός στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς για τον τραυματισμό του σούπερ σταρ Κάρι

Ο Στεφ Κάρι υπέστη τραυματισμό κατά τη διάρκεια του...

Επιπλέον ημέρα γονικής άδειας εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την καθιέρωση μίας επιπλέον ημέρας...

Αποκάλυψη: Ο Λευτέρης Πανταζής ερωτευμένος με 30χρονη – «Ονειρεύομαι να γίνω πατέρας!»

Ο Λευτέρης Πανταζής, κατά την εμφάνισή του στην εκπομπή...

Μόσχα: Ιστορική τετραήμερη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη – Κρίσιμο ραντεβού με τον Πούτιν την Πέμπτη

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκινά σήμερα τετραήμερη επίσκεψη...

Η εντυπωσιακή αναγέννηση του Volvo XC70

Η Volvo επαναφέρει το XC70, ένα μοντέλο που έχει...