Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, δέντρα ερυθρελάτης στα δάση Δολομίτη της Ιταλίας φαίνεται να επικοινωνούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια ηλιακής έκλειψης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μόνικα Γκαλιάνο, διαπίστωσαν ότι τα μεγαλύτερα δέντρα ανταποκρίνονται νωρίτερα στα βιοηλεκτρικά σήματα που παράγονται, υποδηλώνοντας έναν μηχανισμό πρόβλεψης και αντίδρασης σε περιβαλλοντικά φαινόμενα.
Η μελέτη δείχνει ότι τα δέντρα συντονίζονται μεταξύ τους, λειτουργώντας ως ένα ενιαίο οικολογικό σύστημα, και όχι απλώς ως μεμονωμένα άτομα.
Πιο αναλυτικά
Τα δέντρα μιλάνε μεταξύ τους . Αλλά αυτό δεν συμβαίνει συνέχεια.
Φαίνεται ότι είναι σε θέση να μεταδώσουν την οικολογική τους γνώση…από τα μεγαλύτερα σε ηλικία δέντρα στα νεότερα δέντρα, σε περίπτωση ηλιακής έκλειψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
H Μόνικα Γκαλιάνο, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Southern Cross της Αυστραλίας ήταν μία από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Royal Society Open Science .
Κατά τη διάρκεια μιας μερικής ηλιακής έκλειψης διάρκειας δύο ωρών, οι συγγραφείς ταξίδεψαν στα εκπληκτικά βουνά Δολομίτες της Ιταλίας, ελπίζοντας να κατανοήσουν την επίδραση που θα μπορούσε να έχει το γεγονός στα έλατα της.
Είχαν συνδέσει τηλεχειριστήρια σε τρία υγιή δέντρα. Δύο από αυτά ήταν περίπου 70 ετών και το άλλο μόλις 20 ετών. Έβαλαν επίσης τους αισθητήρες σε πέντε κορμούς δέντρων που είχαν πληγεί από καταιγίδα χρόνια νωρίτερα.
Χρησιμοποίησαν τους αισθητήρες για να καταγράψουν τα ηλεκτρικά ρεύματα που παρήγαγαν τα δέντρα, οδηγώντας σε συγκλονιστικά αποτελέσματα.
Φορτισμένα μόρια ταξιδεύουν μέσα στα κύτταρα όλων των ζωντανών οργανισμών, μεταδίδοντας σήματα καθώς κινούνται. Η δραστηριότητα αυτή δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα που επιτρέπουν στους οργανισμούς να επικοινωνούν.
Παρακολουθώντας αυτά τα σήματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έλατα ανταποκρίθηκαν στην έκλειψη και την πρόβλεψαν, συγχρονίζοντας τα βιοηλεκτρικά τους σήματα ώρες νωρίτερα. Οι αλλαγές παρατηρήθηκαν μέσα στο νερό και τα μόρια.
Τα μεγαλύτερα σε ηλικία δέντρα είχαν μια πιο έντονη πρώιμη αντίδραση από τα νεότερα δέντρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα δέντρα μπορεί να έχουν αναπτύξει μηχανισμούς για να προβλέπουν και να αντιδρούν σε τέτοια γεγονότα. Αλλά οι επιστήμονες ανίχνευσαν επίσης βιοηλεκτρικά κύματα που ταξιδεύουν μεταξύ των δέντρων, αν και όχι με τον τρόπο που θα μπορούσατε να φανταστείτε.
Το πλαίσιο της μελέτης υποστηρίζει την ιδέα της εμπλοκής μεταξύ των δέντρων, υποδηλώνοντας ότι τα σήματα «έρχονται ως συγχρονισμός φάσης, όχι με βάση ανταλλαγές ύλης, π.χ. μέσω υγρών και μοριακών ανταλλαγών μέσω ριζών ή μέσω ρευμάτων αέρα».
Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι αυτή η δυναμική είναι σύμφωνη με μελέτες που δείχνουν ότι η σηματοδότηση μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των φυτών μπορεί να τα βοηθήσει να συντονίσουν διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες ως απόκριση στις περιβαλλοντικές αλλαγές.
Αλλαγές εντοπίστηκαν επίσης σε κορμούς, αν και ήταν λιγότερο έντονες από ό,τι στα υγιή δέντρα.
«Βλέπουμε πλέον το δάσος όχι ως μια απλή συλλογή ατόμων, αλλά ως μια ορχήστρα φυτών», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Alessandro Chiolerio, καθηγητής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας.