Αποκαλύπτονται οι πέντε μαγευτικές Ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας

Πέντε ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας που αποτελούσαν σημαντικά θρησκευτικά, πολιτιστικά και πολιτικά κέντρα με μοναδική ιστορική και πνευματική σημασία
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναλύει τις πέντε ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας: την Ελευσίνα, την Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Δήλο. Κάθε πόλη είχε τη δική της θρησκευτική σημασία και μύθους, όπως η Ελευσίνα που ήταν αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα και γινόταν εκεί η σημαντική γιορτή των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Η Αθήνα, ως κέντρο πολιτισμού και δημοκρατίας, φιλοξενούσε σημαντικές προσωπικότητες και θεσμούς. Η Ολυμπία ήταν γνωστή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ οι Δελφοί, με το φημισμένο μαντείο τους, και η Δήλος, γενέτειρα του Απόλλωνα, συμπλήρωναν τη θρησκευτική γεωγραφία της εποχής.

Το άρθρο αναδεικνύει τη σπουδαιότητα αυτών των πόλεων στην αρχαία ελληνική θρησκεία και πολιτισμό.

Πιο αναλυτικά

Κατά την αρχαιότητα η Ελευσίνα αποτελούσε μαζί με την Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Δήλο τις 5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδος και σε αυτήν κατέληγε η Ιερά Οδός.

Η λέξη Ελευσίς-ίνος αναφέρεται για πρώτη φορά στον Ορφικό ύμνο «Δήμητρος θυμίαμα».

Επιπλέον, ο Ησύχιος μας αναφέρει ότι το παλαιότερο όνομα της Ελευσίνας ήταν Σαισαρία. Σύμφωνα με το μύθο, η Σαισαρία ήταν η μικρότερη κόρη του βασιλιά Κελεού.

Ο Κελεός αναφέρεται ως ο πρώτος Ιεροφάντης και ότι πρώτος χειροτόνησε τις κόρες του Ιέρειες της θεάς Δήμητρας.

Ο Κελεός ήταν ο οικιστής της Ελευσίνας, ο οποίος για να τιμήσει τον πατέρα, τον ήρωα Ελευσίνα, έδωσε το όνομά του στην πόλη.

Η λέξη Ελευσίνα είναι ομιλούν όνομα και προέρχεται από το ρήμα ελεύθω = έρχομαι. Δηλαδή ο τόπος της αφίξεως, του ερχομού, της παρουσίας, της αποκάλυψης. Σε όλα τα αρχαία κείμενα η λέξη Ελευσίς δεν υπάρχει παρά μόνο σε συνάρτηση με τη θεά Δήμητρα ή στα Ελευσίνια Μυστήρια. Έτσι έγινε γνωστή η Ελευσίνα στην αρχαιότητα κι έτσι μένει για πάντα.

Σαισαρία, η Ελευσίνα, από την ιέρεια Σαισάρα. Ελευσίνα, από τον ήρωα της τον Ελευσίνα. Ελευσίς, από την έλευση της θεάς Δήμητρας. Στην ελληνιστική εποχή από την πόλη άποικοι ίδρυσαν μια ομώνυμη πόλη πλάι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ένα χωριό Ελευσίς στην όαση του Φαγιούμ.

Τα Ελευσίνια ήταν γιορτή και μυστηριακή τελετή που πραγματοποιούνταν στην Ελευσίνα της Αττικής προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Επρόκειτο για την ιερότερη και πιο σεβαστή τελετή από όλες τις γιορτές της αρχαίας Ελλάδας: έχοντας ξεκινήσει από τη Σαμοθράκη και τα Καβείρια Μυστήρια μεταφέρθηκαν στην Ελευσίνα από Θράκες αποίκους. Άρχισαν να αποκτούν μεγάλη φήμη κατά τον καιρό του Πεισίστρατου και έφτασαν στο απόγειο της ακμής τους κατά το χρυσό Αιώνα του Περικλή.

Η αρχαία Αθήνα (Αθηναι) ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Ελλάδας και μία από τις σημαντικότατες πόλεις του αρχαίου κόσμου γενικότερα. Τα όρια της περιλάμβαναν το μεγαλύτερο τμήμα της σημερινής Αττικής.

Οι Αθηναίοι πέρα από την Αττική κυριαρχούσαν μέσω του ισχυρού τους στόλου σε έναν μεγάλο αριθμό ιωνικών αποικιών στα νησιά του Αιγαίου και στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Αττική άλλωστε αποτελούσε και την μητρόπολη των περισσότερων ιωνικών αποικιών.

Οι Αθηναίοι συνόρευαν βόρεια με τους Βοιωτούς και δυτικά με τους Μεγαρείς, με τους οποίους βρίσκονταν συχνά σε σύγκρουση.

Η αρχαία Αθήνα πρωταγωνίστησε στους Περσικούς πολέμους, ηγήθηκε της συμμαχίας της Δήλου, καθώς και της μιας από τις δύο συμμαχίες οι οποίες συγκρούστηκαν κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Η Αττική ήταν από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που δεν έγινε εγκατάσταση Δωριέων καθώς εκεί οι Δωριείς αποκρούστηκαν (μύθος του βασιλιά Κόδρου).

Στην Αττική σταδιακά διαμορφώθηκε μία ξεχωριστή διάλεκτος της ιωνικής, η αττική διάλεκτος που έγινε η γλώσσα των γραμμάτων και των τεχνών στην αρχαιότητα. Στην περιοχή της Αττικής υπήρχε έντονη ανθρώπινη παρουσία από την νεολιθική εποχή.

Πρώτος μυθικός βασιλιάς της Αθήνας ήταν ο Κέκροπας στον οποίο αποδίδεται η επιλογή της θεάς Αθηνάς ως προστάτιδας θεάς της πόλης. Τα πρώιμα χρόνια της εποχής του χαλκού οι Αθηναίοι φαίνεται να βρίσκονταν υποταγμένοι στους Κρήτες, όπως φαίνεται και από τον μύθο του Θησέα.

Το σημαντικότερο γεγονός, μετά την εξόντωση του Μινώταυρου από τον Θησέα, ίσως και αλληγορικός μύθος, για την μελλοντική εξέλιξη της πόλης στάθηκε η συνένωση των δώδεκα οικισμών, που είχαν ιδρυθεί στην περιοχή της Αττικής, σε ένα κράτος, με την Αθήνα ως κεντρική εστία.

Την Μυκηναϊκή περίοδο οι Αθηναίοι βρίσκονταν στην σκιά των ισχυρών Μυκηναϊκών κέντρων της περιόδου. Ο Όμηρος αναφέρει συμμετοχή της Αθήνας στον Τρωικό πόλεμο, με 50 πλοία και αρχηγό τον Μενεσθέα.

Την περίοδο της καθόδου των Δωριέων οι Αθηναίοι αντιστάθηκαν με επιτυχία. Σε καμία άλλη πόλη της αρχαίας Ελλάδας δεν αναπτύχθηκαν τόσο πολύ οι τέχνες και τα γράμματα όσο στην αρχαία Αθήνα καθώς εκεί αναπτύχθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για να υπάρξει αυτό το αξιοθαύμαστο πολιτιστικό δημιούργημα.

Οι λόγοι που αυτό συνέβη ιδιαίτερα στην Αθήνα ήταν η ύπαρξη δημοκρατικού πολιτεύματος, η μεγάλη εισροή πλούτου στην πόλη, αλλά και η έντονη συναναστροφή και ανταλλαγή ιδεών με ξένους λαούς και πολιτισμούς μέσω του ιδιαίτερα ανεπτυγμένου Αθηναϊκού εμπορίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτιστικού δημιουργήματος της αρχαίας Ελλάδας οφείλεται στην Αθήνα. Εκεί δημιουργήθηκε το θέατρο, πρωτοεφαρμόστηκε το δημοκρατικό πολίτευμα, αναπτύχθηκε η φιλοσοφία, η ιστοριογραφία, η ρητορική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική κ.α.

Από την Αθήνα ήταν μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών της αρχαιότητας, όπως οι Δραματικοί ποιητές Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης και Αριστοφάνης, οι φιλόσοφοι Σωκράτης και Πλάτωνας, οι ιστορικοί Θουκυδίδης και Ξενοφώντας, οι ρήτορες Λυσίας, Ισοκράτης και Δημοσθένης ο γλύπτης Φειδίας κ.α. Επίσης οι φιλόσοφοι Αριστοτέλης, Αναξαγόρας, Επίκουρος και Ζήνων έζησαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην Αθήνα.

Στην Αθήνα λειτούργησαν και οι μεγάλες φιλοσοφικές σχολές της αρχαιότητας, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος και το Λύκειο του Αριστοτέλη και αργότερα η σχολή των Επικούρειων φιλοσόφων και των Στωικών. Στον χώρο της Αττικής υπήρχαν μερικοί από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους της αρχαίας Ελλάδας.

Ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος ήταν η Ακρόπολη στον οποίο λατρευόταν η θεά Αθηνά. Η ακρόπολη ήταν ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της θεάς Αθηνάς στην αρχαία Ελλάδα.

Μετά την αποχώρηση των Περσών το 479 π.Χ. ανοικοδομήθηκαν στην Ακρόπολη εντυπωσιακά μνημεία κάτω από την επίβλεψη των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων και γλυπτών της αρχαιότητας όπως του Φειδία, του Ικτίνου, του Καλλικράτη κ.α. Πολύ σημαντικός λατρευτικός χώρος ήταν το Σούνιο, αφιερωμένος στον θεό Ποσειδώνα. Στο Σούνιο υπήρχε σημαντικός ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα που σώζεται μέχρι σήμερα.

Στην Ελευσίνα λατρευόταν η θεά Δήμητρα και η περιοχή ήταν από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους στην αρχαία Αθήνα.

Εκεί διεξάγονταν κάθε χρόνο τα Ελευσίνια Μυστήρια σημαντική γιορτή προς τιμήν της θεάς Δήμητρας.

Στην ανατολική Αττική υπήρχαν άλλοι τρεις σημαντικοί λατρευτικοί χώροι.

Η Βραυρώνα στην περιοχή του αρχαίου Αθηναϊκού δήμου της Αραφήνος, που ήταν λατρευτικός χώρος της Άρτεμης, ο Ραμνούντας, στην περιοχή του αρχαίου Αθηναϊκού δήμου του Μαραθώνα, όπου λατρευόταν η θεά Νέμεση και το Αμφιαράειο στα σύνορα με την Βοιωτία, σημαντικό μαντείο αφιερωμένο τον μυθικό ήρωα Αμφιάραο.

Η Δήλος, είναι μικρή νήσος των Κυκλάδων, δυτικά της Μυκόνου. Στην αρχαιότητα υπήρξε ιδιαίτερα διάσημη ως γενέτειρα του θεού Απόλλωνα, εξ ου και η επωνυμία του Δήλιος και εκ τούτου σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο που εξελίχθηκε ομοίως και σε εμπορικό.

Ο κάτοικος της Δήλου καλείται Δήλιος, ή Δηλιεύς (΄΄Δήλιοι ή Δηλιείς). Όταν η Ήρα έμαθε ότι η Λητώ ήταν έγκυος από το Δία, απαγόρευσε στη Λητώ να γεννήσει σε στεριά και σε οποιοδήποτε μέρος κάτω από τον ήλιο. Ή γέννησή του Απολλωνα αναφέρει πως αυτή πραγματοποιήθηκε στο νησί Ορτυγία Δήλος) από τη Λητώ που υπήρξε σύζυγος του Δία πριν από την Ήρα.

Λόγω της μεγάλης ζήλιας της Ήρας για την Λητώ, κανένας τόπος δεν τη δεχόταν να γεννήσει εκτός από την Ορτυγία. Ήταν ένα νησί που έως τότε έπλεε ελεύθερο στα κύματα κι έτσι ήταν δύσκολο η Ήρα να ανιχνεύσει την τοποθεσία στην οποία η Λητώ είχε καταφύγει. Αργότερα, ο Δίας σταθεροποίησε το νησί προκειμένου να πραγματοποιηθεί η γέννηση του Απόλλωνα.

Οι πόνοι του τοκετού διήρκεσαν εννιά μέρες και εννιά νύχτες και τότε η Ειλείθυια, η μαμή, που η Ήρα κρατούσε επίτηδες κοντά της, μπόρεσε να διαφύγει ώστε να βοηθήσει την ετοιμόγεννη Λητώ. Πρώτη γεννήθηκε η Άρτεμις και ύστερα ο Απόλλωνας. Η Ορτυγία ονομάστηκε Δήλος επειδή εκεί αποκαλύφθηκε (δήλος, δηλαδή φανερός) ο θεός Απόλλωνας.

Η Ολυμπία, υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία, πατέρα των θεών και των ανθρώπων.

Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αρχαιότητας.

Αντίστοιχες γιορτές ήταν τα Πύθια που διοργανώνονταν προς τιμήν του Απόλλωνος στους Δελφούς, τα Ίσθμια προς τιμήν του Ποσειδώνος στον Ισθμό της Κορίνθου και τα Νέμεα, επίσης προς τιμήν του Διός στο ιερό του στη Νεμέα.

Στην Ολυμπία, εντός του μεγαλοπρεπούς ναού του θεού, βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.

Την Ελληνιστική περίοδο ανεγέρθηκαν αρκετά οικοδομάματα, κυρίως κοσμικού χαρακτήρα, όπως το γυμνάσιο και η παλαίστρα, και στα ρωμαϊκά χρόνια έγιναν μετασκευές στα ήδη υπάρχοντα.

Οικοδομήθηκαν επίσης θέρμες, πολυτελείς κατοικίες και το υδραγωγείο. Η λειτουργία του ιερού χώρου συνεχίσθηκε κανονικά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια επί Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Το 393 μ.Χ. έγιναν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και λίγο αργότερα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α΄, με διάταγμά του απαγόρευσε οριστικά την τέλεσή τους γιατί θεωρούνταν παγανιστικοί, ενώ επί Θεοδοσίου Β΄, επήλθε η οριστική καταστροφή του ιερού (426 μ.Χ.).

Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας.

Οι Δελφοί διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄. Τους επόμενους αιώνες η πόλη παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε οριστικά την περίοδο των σλαβικών επιδρομών στον μεσαίωνα (570-780μ.χ).

Στην περιοχή των Δελφών υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γαίας και φύλακάς του είχε τοποθετηθεί ο φοβερός δράκοντας Πύθων. Κύριος του ιερού έγινε ο Απόλλωνας όταν σκότωσε τον Πύθωνα.

Στη συνέχεια ο θεός μεταμορφωμένος σε δελφίνι μετέφερε στην περιοχή Κρήτες, οι οποίοι ίδρυσαν το ιερό του. Ο μύθος αυτός σχετικά με την κυριαρχία του Απόλλωνα επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις στις τοπικές γιορτές, όπως τα Σεπτήρια, τα Δελφίνια, τα Θαργήλια, τα Θεοφάνεια, και τα Πύθια.

Τα παλαιότερα ευρήματα στην περιοχή των Δελφών έχουν εντοπιστεί στο Κωρύκειο Άντρο και χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή (4000 π.Χ.) Στο ξεκίνημα της Μυκηναϊκής περιόδου εγκαταστάθηκαν στο χώρο των Δελφών Αχαιοί προερχόμενοι από τη Θεσσαλία και ίδρυσαν οργανωμένη πόλη.

Από την πόλη αυτή έχουν βρεθεί κατάλοιπα μυκηναϊκού οικισμού και νεκροταφείου. Πιστεύεται πως αντιστοιχεί στην πόλη που αναφέρεται στον κατάλογο των Νεών της Ιλιάδας, με το όνομα Πυθώ. Η Πυθώ ήταν μία από τις εννέα Φωκικές πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο, στο πλευρό των υπολοίπων Αχαιών. Με το τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου η πόλη εγκαταλείφθηκε, όπως και πολλά ακόμα Μυκηναϊκά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Για τους επόμενους τέσσερις αιώνες δεν παρατηρήθηκε καμία σημαντική εγκατάσταση στην περιοχή.

Τα ευρήματα από την περιοχή παρέμειναν ελάχιστα και πολύ αποσπασματικά μέχρι τον 8ο αι. π.Χ., οπότε και επικράτησε οριστικά η λατρεία του Απόλλωνα και άρχισε η ανάπτυξη του ιερού και του μαντείου. Προς το τέλος του 7ου αι. π.Χ. οικοδομήθηκαν οι πρώτοι λίθινοι ναοί, αφιερωμένοι ο ένας στον Απόλλωνα και ο άλλος στην Αθηνά, που λατρευόταν επίσημα, με την επωνυμία «Προναία» ή «Προνοία» και είχε δικό της τέμενος.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποκαλύπτονται οι πέντε μαγευτικές Ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας

Τι είναι οι «καρποί Ποσειδωνίας» που κατέκλυσαν τις ελληνικές παραλίες – Το μυστήριο πίσω από το σπάνιο φαινόμενο της Μεσογείου

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η αρχαιότερη γλώσσα του πλανήτη

Μυστηριώδης “βόμβα γύρης” σαρώνει το Λονδίνο: Οι κάτοικοι υποφέρουν από σφίξιμο στο στήθος, κόκκινα μάτια και θόλωση εγκεφάλου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνημα με θετικό πρόσημο 0,22% – Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Φατάχ Αλ Σίσι: Αθήνα και Κάιρο “επισφραγίζουν” την ισχυρή συμμαχία τους – Τι αποκαλύπτει η σημερινή συνάντηση

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε θέση στο Final 4 της Euroleague με τη μαγική εμφάνιση του Τσεντί Οσμάν

Δανάης Μπάρκα: Με εντολή της οι ρεπόρτερ μπαίνουν στα στούντιο του MEGA μόνο με συνοδεία security

Κακλαμάνης προς Κωνσταντοπούλου: “Αν δεν συνειδητοποιεί ότι δεν είναι πια Πρόεδρος της Βουλής θα αναγκαστεί να το αντιληφθεί”

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Επιβεβαιώθηκε επίσημα – Αποκάλυψη για το επιτελείο του Happy Day της νέας σεζόν

Ο Τιμωρός: Ο Λεωνίδας συνειδητοποιεί πως η Εβίτα θα γίνει ο εφιάλτης του!

Άλμα-ρεκόρ σημειώνει το Bitcoin, εκτοξεύτηκε πάνω από τα 96.000 δολάρια εν μέσω διαπραγμάτευσης ΗΠΑ – Κίνας

Από το φως του ήλιου στην πρίζα: Το ιαπωνικό πρόγραμμα OHISAMA στέλνει διαστημική ηλιακή ενέργεια στη Γη!

Politico: Μυστικές μηχανορραφίες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Κονκλάβιου – Οι παρεμβάσεις ισχυρών ηγετών για τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου

Υπόθεση Φιλιππίδη: Τα 3 ηχηρά ονόματα που προτάθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης

00:00 / 00:00

Καθηγητής αποκαλύπτει το μυστήριο του εσωτερικού συστήματος φωτισμού του Παρθενώνα: “Εκπληκτικό!”

Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών φιλοξενούσε ένα κολοσσιαίο άγαλμα από χρυσό και ελεφαντόδοντο, σκαλισμένο από τον διάσημο γλύπτη Φειδία το 438...

Το μυστικό αφροδισιακό: Πώς οι αρχαίοι Έλληνες εξασφάλιζαν πάθος και αντοχή στον έρωτα

Στην αρχαία Ελλάδα, οι αντιλήψεις γύρω από τον γάμο και τις σχέσεις ήταν διαφορετικές από σήμερα, με τον άντρα να έχει τη δυνατότητα να...

Ο θρυλικότερος πολεμιστής στην Ιστορία: Επέζησε σε δεκάδες μάχες μέχρι τα 109!

Ο Ζαν Τουρέλ, ο γηραιότερος στρατιώτης στην ιστορία, υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό μέχρι τα 109 του χρόνια, συμμετέχοντας σε δεκάδες μάχες από την ηλικία...

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Η τρομακτική ξηρασία 600.000 ετών που “εξαφάνισε” τη Μεσόγειο – Πώς “αναγεννήθηκε” ξανά

Πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια, η Μεσόγειος ήταν μια τεράστια έρημος λόγω τεκτονικών αλλαγών που απομόνωσαν τη θάλασσα από τον Ατλαντικό. Αυτή η περίοδος...

Αυτό είναι το ελληνικό χωριό που αναγεννήθηκε μέσα από μια διαθήκη

Ο Ευστάθιος Ξεζωνάτος, Έλληνας μετανάστης στις ΗΠΑ, άφησε πίσω του μια σημαντική κληρονομιά για το χωριό του, τους Μεξιάτες Λαμίας, μέσω μιας διαθήκης που...

Οκτώ εκπληκτικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων που επιβιώνουν στο σήμερα

Το άρθρο αναδεικνύει οκτώ σημαντικές αρχαίες ελληνικές εφευρέσεις που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη εποχή. Καλύπτει εφευρέσεις όπως το ξυπνητήρι, οι αυτόματες πόρτες, το οδόμετρο,...

«Ωκεανός»: Tο ναυάγιο του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου στον Ινδικό Ωκεανό- 571 επιβάτες σώθηκαν από…...

Ήταν 4 Αυγούστου 1991, όταν το κρουαζιερόπλοιο «Ωκεανός» βρέθηκε αντιμέτωπο με πελώρια κύματα, με τους μόνους που έσπευσαν να βοηθήσουν τους επιβάτες να ήταν...

Cuju: Το αρχαιότερο ποδόσφαιρο του πλανήτη που γεννήθηκε στην Κίνα

Το Cuju, η αρχαία μορφή ποδοσφαίρου που αναπτύχθηκε στην Κίνα γύρω στον 3ο αιώνα π.Χ., υπηρέτησε αρχικά ως σωματική άσκηση για στρατιώτες, προτού εξελιχθεί...

Εφιάλτης ο Ευρυδήμου: Αποκαλύπτοντας τον διαβόητο προδότη του αρχαίου κόσμου

Ο Εφιάλτης, γιος του Ευρυδήμου, θεωρείται ο μεγαλύτερος προδότης του αρχαίου κόσμου, καθώς το 480 π.Χ. υπέδειξε στους Πέρσες τη διαδρομή που οδηγούσε από...

Το μυστηριώδες ελληνικό χωριό που στοιχειώνεται από το θάνατο – Σήμερα στέκει έρημο

Η Αγία Ελεούσα, ένα πανέμορφο αλλά ερημωμένο χωριό στη Ρόδο, έχει συνδεθεί με ιστορίες θανάτου που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Χτισμένο αρχικά για...

Η Συλλογή Traveller αποκαλύπτεται: Αμύθητος χρυσός θησαυρός 160 εκατομμυρίων δολαρίων ανακαλύφθηκε κρυμμένος στο...

Μια εκπληκτική ανακάλυψη ήρθε στο φως, καθώς μια σπάνια συλλογή χρυσών νομισμάτων, κρυμμένη για πάνω από 50 χρόνια, αποκαλύφθηκε και εκτιμάται ότι αξίζει 160...

Potez 633: Τα θρυλικά γαλλικά βομβαρδιστικά που υπηρέτησαν στην ΕΒΑ

Το άρθρο αναφέρεται στα γαλλικά βομβαρδιστικά Potez 630 και Potez 633, που αναπτύχθηκαν για την Armée de l'air στα τέλη της δεκαετίας του 1930....

Θανατηφόρος μύκητας απειλεί να εξοντώσει εκατομμύρια ανθρώπους… αποκαλύπτει μελέτη

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης του θανατηφόρου μύκητα Aspergillus, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πνευμονικά προβλήματα σε ευάλωτα άτομα, καθώς...

2.500 χρόνια πριν: Κρυφό «δωμάτιο έκστασης» γεμάτο ψυχεδελικά αποκαλύφθηκε σε προ-Ίνκας τοποθεσία στο...

Αρχαιολόγοι στο Περού ανακάλυψαν ένα μυστικό δωμάτιο ηλικίας 2.500 ετών γεμάτο ψυχεδελικά ναρκωτικά στην προ-Ίνκας τοποθεσία Chavín de Huántar. Η ανακάλυψη περιλαμβάνει σωληνάρια εισπνοής...

Αποκαλύπτουμε τα στοιχειωμένα σπίτια της Αττικής – Τα μυστικά που “κρύβουν”

Το άρθρο εξερευνά τα στοιχειωμένα σπίτια της Αττικής, που συνδέονται με διάφορους θρύλους και ιστορίες τρόμου. Από το Σανατόριο της Πάρνηθας, που φημίζεται για...

Όταν το Μοναστηράκι έκρυβε σκοτεινά κελιά

Το άρθρο αναφέρεται στις στρατιωτικές φυλακές του Μοναστηρακίου στην Αθήνα κατά τη δεκαετία του 1930, σε μια εποχή που η Ελλάδα γνώριζε κοινωνικές και...

Μυστηριώδη πλάσματα αναδύονται μετά από 17 χρόνια υπόγειας ζωής! Τρισεκατομμύρια θα κατακλύσουν τις ΗΠΑ

Μετά από 17 χρόνια, τα περιοδικά τζιτζίκια του Brood XIV επιστρέφουν στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας ενθουσιασμό και περιέργεια. Η τελευταία τους εμφάνιση καταγράφηκε...

Τι κρύβεται στην έρημο της Βραζιλίας εδώ και 4.000 χρόνια; Οι τεράστιες κατασκευές που φαίνονται από το διάστημα!

Ένα μυστηριώδες δίκτυο τεράστιων κατασκευών, που εκτείνεται σε 88.000 τετραγωνικά μίλια στην έρημο της βορειοανατολικής Βραζιλίας, αποκαλύφθηκε μέσω δορυφορικών εικόνων.Στις άνυδρες εκτάσεις της βορειοανατολικής...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χάος στη δίκη Φιλιππίδη: Η δικηγόρος του πετάχτηκε όρθια και χειροκροτούσε – «Είμαστε για...

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που διεξάγεται σήμερα, παρουσιάστηκαν...

Πάμε Δανάη: Οργή και σοκ των συνεργατών της Μπάρκα για το αιφνίδιο τέλος της...

Η εκπομπή "Πάμε Δανάη" του MEGA ανακοινώθηκε ότι θα...

«Καταπέλτης» η Χρυσηίδα Δημουλίδου κατά του Rouk Zouk: «Εμφανίζεται η Ζέτα Μακρυπούλια και πατάω...

Η Χρυσηίδα Δημουλίδου, τηλεκριτικός, ασκεί σφοδρή κριτική στο τηλεπαιχνίδι...

Πέτρος Κωστόπουλος: «Ήθελα να αυτοκτονήσω, ήθελα με τη μηχανή να συντριβώ» – Το AIDS,...

Ο Πέτρος Κωστόπουλος, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκαλύπτονται οι πέντε μαγευτικές Ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας

Το άρθρο αναλύει τις πέντε ιερές πόλεις της Αρχαίας...

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η αρχαιότερη γλώσσα του πλανήτη

Το άρθρο εξετάζει το ζήτημα της αρχαιότητας των γλωσσών...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνημα με θετικό πρόσημο 0,22% – Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές

Σήμερα, 7 Μαΐου 2025, το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε με...

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε θέση στο Final 4 της Euroleague με τη μαγική εμφάνιση του Τσεντί Οσμάν

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε την πρόκριση του στο Final 4...

Δανάης Μπάρκα: Με εντολή της οι ρεπόρτερ μπαίνουν στα στούντιο του MEGA μόνο με συνοδεία security

Μια αποκάλυψη έκανε η δημοσιογράφος του Super Κατερίνα, Μένια...

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Επιβεβαιώθηκε επίσημα – Αποκάλυψη για το επιτελείο του Happy Day της νέας σεζόν

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή επιβεβαίωσε τη συνέχιση της συνεργασίας της...

Ο Τιμωρός: Ο Λεωνίδας συνειδητοποιεί πως η Εβίτα θα γίνει ο εφιάλτης του!

Στη νέα σειρά «Ο Τιμωρός» του Alpha, ο Λεωνίδας...

Άλμα-ρεκόρ σημειώνει το Bitcoin, εκτοξεύτηκε πάνω από τα 96.000 δολάρια εν μέσω διαπραγμάτευσης ΗΠΑ – Κίνας

Το Bitcoin καταγράφει σημαντική άνοδο, ξεπερνώντας τα 96.000 δολάρια,...

Από το φως του ήλιου στην πρίζα: Το ιαπωνικό πρόγραμμα OHISAMA στέλνει διαστημική ηλιακή ενέργεια στη Γη!

Η Ιαπωνία προχωρά σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με το...

Υπόθεση Φιλιππίδη: Τα 3 ηχηρά ονόματα που προτάθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης

Η υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη συνεχίζει να απασχολεί το...

ΖΩΝΤΑΝΑ – Η ιστορική συνάντηση Τασούλα με τον Αλ Σίσι

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναντήθηκε με τον...

Παναγοπούλου για Παπαγιάννη – Παυλίδου: «Δεν έχουμε καμία δουλειά να ασχοληθούμε!» Ήταν μπροστά στο συμβάν;

Στην κάμερα του Πρωινού του ΑΝΤ1 παραχώρησε δηλώσεις σήμερα,...

Πανταζής για χωρισμό Μεταξά – Καπότση: «Μπορεί και να είπα καμία κουβέντα που να τους στεναχώρησα»

Ο Λευτέρης Πανταζής καλεσμένος στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή,...

Το θρυλικό Yugo αναγεννάται ηλεκτρικά!

Το Yugo επιστρέφει στην αγορά με ηλεκτρική αναβίωση, υπό...

Xiaomi SU7 Ultra, στην πρόσφατη αναβάθμιση “εξαφανίστηκαν” 650 ίπποι

Η Xiaomi προκάλεσε αναστάτωση στους κατόχους του SU7 Ultra...

Ιράν: Πατέρας σκότωσε με μαχαίρι την 18χρονη κόρη του – Εξομολογήθηκε στη σύζυγό του την απιστία του

Στο Ιράν, μια 18χρονη αισθητικός, η Fatemeh Soltani, δολοφονήθηκε...

Κώστας Τσουρός για το τέλος του Πάμε Δανάη: «Μόνο αυτό το σχόλιο θα μπορούσα να κάνω»

Στην κάμερα του Breakfast@Star στο Star παραχώρησε δηλώσεις ο...

Βόλος, 25-27 Απριλίου: Ένα επιτυχημένο δημοσιογραφικό συνέδριο

Από την Παρασκευή 25 μέχρι την Κυριακή 27 Απριλίου...

Αποκαλύπτουμε το θρυλικό φέρι μποτ που εγκαινίασε τη γραμμή Ρίο-Αντίρριο: Η συναρπαστική ιστορία του

Το άρθρο αναφέρεται στο θρυλικό φέρι μποτ «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΙΑΣΕΜΙΔΗΣ»,...

Σαράντος επιτίθεται στη Δανάη Μπάρκα: «Το τέλος του Πάμε Δανάη ήταν θεϊκή τιμωρία! Θα πρέπει να προσέχει τι…»

Ο Δημήτρης Σαράντος σχολίασε το ξαφνικό τέλος της εκπομπής...

Δίκη Παπαγιάννη & Παυλίδου: Η οργισμένη αντίδραση του Μάνου – «Απαιτεί 80.000 ευρώ»

Στο Εφετείο Αθηνών βρέθηκαν σήμερα ο ηθοποιός Μάνος Παπαγιάννης...

Προσγειώθηκε στην Αθήνα ο ηγέτης της Αιγύπτου

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, έφτασε...

Λευτέρης Πανταζής: «Έχω ρίξει κι εγώ χαστούκι! Μου είπε σε συγχωρώ επειδή εγώ σε προκάλεσα»

Ο Λευτέρης Πανταζής, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή...

Ατζέντης Κοτάρσκι: «Πιστεύω πως θα εγκαταλείψει τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι»

Ο ατζέντης του Ντόμινικ Κοτάρσκι, Βιντσέντσο Καβαλιέρε, δήλωσε ότι...

Ταμπού: Αποκαλύπτεται το συγκλονιστικό φινάλε της σειράς!

Η δραματική σειρά «Ταμπού» του MEGA ολοκληρώνεται την Τετάρτη...

Modern Cinderella για Μαρία Αντωνά: «Ούρλιαξα! Μου έφερε την πόρτα στο κεφάλι»

Στη διαδικτυακή εκπομπή Τσάι με λεμόνι φιλοξενήθηκε η Modern...

Χανιά: Προφυλακίστηκαν 2 άνδρες για τη βίαιη επίθεση με τσεκούρι σε ντελιβερά

Δύο άνδρες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή για την...

Μέγκαν Μαρκλ: Αποκάλυψε σπάνια φωτογραφία του Άρτσι για τα γενέθλιά του

Η Μέγκαν Μαρκλ δημοσίευσε μια τρυφερή φωτογραφία του γιου...

Μάικ Τζέιμς για το Ολυμπιακός – Μονακό στο Final 4 του Άμπου Ντάμπι: «Είναι το πεπρωμένο μας»

Ο Μάικ Τζέιμς, γκαρντ της Μονακό, αναφέρθηκε στην επικείμενη...

ΟΣΥ: Δόθηκε παράταση για 413 μόνιμες προσλήψεις

Η ΟΣΥ ανακοίνωσε παράταση για την υποβολή αιτήσεων στις...

Το μυστηριώδες πείραμα τηλεπάθειας που συνέδεσε Αθήνα και Παρίσι το 1928

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα πείραμα τηλεπάθειας που πραγματοποιήθηκε...

Συναγερμός στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς για τον τραυματισμό του σούπερ σταρ Κάρι

Ο Στεφ Κάρι υπέστη τραυματισμό κατά τη διάρκεια του...

Επιπλέον ημέρα γονικής άδειας εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την καθιέρωση μίας επιπλέον ημέρας...

Αποκάλυψη: Ο Λευτέρης Πανταζής ερωτευμένος με 30χρονη – «Ονειρεύομαι να γίνω πατέρας!»

Ο Λευτέρης Πανταζής, κατά την εμφάνισή του στην εκπομπή...

Μόσχα: Ιστορική τετραήμερη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη – Κρίσιμο ραντεβού με τον Πούτιν την Πέμπτη

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκινά σήμερα τετραήμερη επίσκεψη...

Η εντυπωσιακή αναγέννηση του Volvo XC70

Η Volvo επαναφέρει το XC70, ένα μοντέλο που έχει...

Έλενα Χριστοπούλου – Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Τεταμένη η τρίτη αναμέτρησή τους για τις συμβάσεις

Η τρίτη συνάντηση μεταξύ της Έλενας Χριστοπούλου και της...

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον Εύοσμο μετά από διαπληκτισμό οδηγών

Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, αστυνομικές αρχές ταυτοποίησαν τον 30χρονο Αλβανό...

Λιβάνιος: Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα είναι δημόσια – Tο σύστημα δεν έχει σκοπό να επιβάλει κυρώσεις

Για την αξιολόγηση στο δημόσιο μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών,...

Αμφιλοχία: 95χρονος εντοπίστηκε νεκρός με τραύματα στο κεφάλι από γκλίτσα – Συνελήφθη ο 67χρονος γιος του

Στην τοπική κοινωνία του Χαλκιόπουλου Βάλτου, επικρατεί σοκ μετά...

Γιάννης Πανταζόπουλος (Air France-KLM): Η Γαλλία αναδεικνύεται σε κλειδί του ελληνικού τουρισμού

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής της Air France-KLM, επισημαίνει...

Γιατί χάνουν έδαφος από το δημοφιλές Peugeot 2008;

Το Peugeot 2008, το δημοφιλές B-SUV της γαλλικής εταιρείας,...

Θεσσαλονίκη: Τρεις ανήλικες βιντεοσκόπησαν τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονης

Στη Θεσσαλονίκη, τρεις ανήλικες επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν μια 14χρονη...

Ινδία–Πακιστάν: Αιματηρή σύγκρουση στο Κασμίρ με τουλάχιστον 36 νεκρούς από πυρά και βομβαρδισμούς – Ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη

Οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν επιδεινώνονται δραματικά με τις τελευταίες συγκρούσεις...

Τίνα Μεσσαροπούλου: Η συγκλονιστική εξομολόγηση στην Κατερίνα Καραβάτου – «Το συγνώμη δεν το λέω για…»

Η Τίνα Μεσσαροπούλου, κατά τη διάρκεια της εκπομπής "Happy...

Η γη της ελιάς: Το DNA καίει τον Στάθη για τον θάνατο της Αρετής – Ο Μιχάλης τον σώζει

Η είδηση του θανάτου της Αρετής στα επόμενα επεισόδια...

Βατικανό: Αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες πριν από το Κονκλάβιο – Έτοιμη η Καπέλα Σιξτίνα να υποδεχθεί τους Καρδινάλιους

Μια ιστορική διαδικασία, «βυθισμένη» σε περίπου 533 χρόνια παράδοσης...

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Οι ΦοΣΕ να μετατραπούν σε ευέλικτους πυλώνες του ηλεκτρικού συστήματος

Ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ,...