Στις άνυδρες εκτάσεις της βορειοανατολικής Βραζιλίας, ένα απίστευτο θέαμα αναδύθηκε από το διάστημα – ένα αρχαίο, τεράστιο δίκτυο από σωρούς τερμιτών, που εκτείνεται σε περίπου 88.000 τετραγωνικά μίλια.
Αυτή η εκτεταμένη δομή, χτισμένη κόκκο-κόκκο από τους μικροσκοπικούς τερμίτες Syntermes dirus , διαμορφώνει αθόρυβα το τοπίο για πάνω από 3.800 χρόνια.
Μέχρι πρόσφατα, αυτοί οι σωροί φαινόταν να είναι τυχαίοι σωροί, αλλά νέες δορυφορικές εικόνες, σε συνδυασμό με ευρήματα από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Biology (2018) , αποκαλύπτουν μια περίπλοκη, σχολαστικά οργανωμένη μητρόπολη, χτισμένη από τους πιο μικρούς μηχανικούς της φύσης.
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ και του Πανεπιστημίου της Φέιρα ντε Σαντάνα, έφερε στο φως την πλήρη έκταση αυτού του υπόγειου θαύματος, δείχνοντας πώς αυτοί οι τερμίτες έχουν δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες κατασκευές κατασκευασμένες από έντομα στη Γη.
Οι Σιωπηλοί Αρχιτέκτονες της Φύσης: Οι Τύμβοι Τερμιτών
Οι σωροί από τερμίτες —που φτάνουν σε ύψος έως και 67 εκατοστά μήκος και πλάτος 2,28 εκατοστά— δεν είναι απλώς τυχαίοι σωροί από χώμα. Είναι τα απομεινάρια ενός υπόγειου συστήματος κυκλοφορίας που αυτά τα εργατικά έντομα κατασκευάζουν εδώ και χιλιετίες.
Σκοπός τους; Να μεταφέρουν τα υπολείμματα φύλλων και να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης κάτω από τις σκληρές συνθήκες της ερήμου. Καθώς οι τερμίτες σκάβουν σήραγγες κάτω από την επιφάνεια, σπρώχνουν το έδαφος προς τα πάνω μέσα από προσωρινά φρέατα, σχηματίζοντας μόνιμους σωρούς που μπορούν να διαρκέσουν αιώνες.
Αυτοί οι λόφοι, φτιαγμένοι από συμπιεσμένο πηλό , είναι οι μεγαλύτερες δομές κατασκευασμένες από έντομα στη Γη, και η τεράστια κλίμακα και η ακρίβειά τους αμφισβητούν όσα γνωρίζουμε για την ικανότητα της φύσης να δημιουργεί οργανωμένα, αποτελεσματικά συστήματα.
Με 200 εκατομμύρια τύμβους στην έρημο, η συνδυασμένη μετατόπιση εδάφους τους θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τον όγκο 4.000 Μεγάλων Πυραμίδων της Γκίζας.
Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό σε αυτή την μητρόπολη της ερήμου είναι η στρατηγική διάταξη των τύμβων. Οι τερμίτες δημιουργούν ένα «υπερβολικά διασκορπισμένο» μοτίβο — οι τύμβοι απέχουν περίπου 20 μέτρα μεταξύ τους , ένα μοτίβο που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει συμφόρηση στις υπόγειες σήραγγες.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι τερμίτες δεν εμπλέκονται σε εδαφικές διαμάχες. Αντίθετα, η απόσταση είναι αποτέλεσμα αυτοοργάνωσης .
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι τερμίτες χρησιμοποιούν χημικά σήματα για να καθοδηγήσουν τις κινήσεις τους, καθιστώντας την κατασκευή αυτών των τεράστιων δικτύων απίστευτα αποτελεσματική και αποδοτική. Αυτό που κάνει αυτούς τους σωρούς τερμιτών ακόμη πιο αξιοσημείωτους είναι η ηλικία τους. Ορισμένες από αυτές τις κατασκευές είναι άνω των 3.800 ετών , γεγονός που τις καθιστά παλαιότερες από πολλά εμβληματικά μνημεία που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο.
Και παρά τις δύσκολες συνθήκες της ερήμου, όπου οι πόροι είναι σπάνιοι, οι τερμίτες έχουν ευδοκιμήσει δημιουργώντας ένα βιώσιμο και διαρκές οικοσύστημα κάτω από την επιφάνεια.
Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη δείχνει ότι οι μεγαλοπρεπείς κατασκευές δεν απαιτούν πάντα μνημειώδη σώματα ή προηγμένη τεχνολογία – μερικές φορές, χρειάζονται απλώς εκατομμύρια μικροσκοπικά πλάσματα που συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ