Αποκαλύπτονται οι θρυλικές ελληνικές αποικίες του Εύξεινου Πόντου (φωτό)

Η ελληνική παρουσία στον Εύξεινο Πόντο: αποικισμός, πόλεις και πολιτισμός από τον 8ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ., με κυριότερους αποίκους τους Μιλησίους
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει τις αρχαίες ελληνικές αποικίες του Εύξεινου Πόντου, αναφέροντας τη σημαντική μεταβολή της ονομασίας της Μαύρης Θάλασσας, η οποία αρχικά ονομαζόταν Άξεινος Πόντος και αργότερα Εύξεινος Πόντος, λόγω της ελληνικής αποικιοποίησης.

Παρουσιάζονται οι κυριότερες ελληνικές πόλεις της περιοχής, όπως η Ίστρος, η Τόμις, η Κάλλατις και η Οδυσσός, καθώς και οι ιστορικές και μυθολογικές αναφορές που συνδέουν αυτές τις πόλεις με τον ελληνικό πολιτισμό και τις αρχαίες ελληνικές παραδόσεις.

Η αποίκηση του Πόντου ξεκίνησε από τον 8ο αιώνα π.Χ., με τις Μιλήσιες να παίζουν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία πολλών από αυτές τις πόλεις.

Πιο αναλυτικά

Ο Στράβων αναφέρει πως στην αρχαιότητα, η Μαύρη Θάλασσα συχνά αποκαλείτο απλά Πόντος (δηλ. η Θάλασσα). Για το μεγαλύτερο μέρος η ελληνική παράδοση αναφέρεται στη Μαύρη Θάλασσα ως Εύξεινος Πόντος, (Φιλόξενη Θάλασσα).

Ο όρος αποτελει ευφημισμό που αντικατέστησε τον πρότερο όρο Άξεινος Πόντος (Αφιλόξενη Θάλασσα), τον οποίο πρωτοσυναντάμε στον Πίνδαρο (αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.).

Ο Στράβων πιστεύει πως η Μαύρη Θάλασσα αποκαλείτο αφιλόξενη προ της Ελληνικής αποικιοποίησης, γιατί η διάπλευσή της ήταν δύσκολη, και γιατί οι ακτές της κατοικούνταν από άγριες φυλές, και πως το όνομα άλλαξε σε φιλόξενη αφού οι Μιλήσιοι αποίκησαν την περιοχή, καθιστώντας την μέρος του Ελληνικού πολιτισμού.

Η γη στο ανατολικό όριο της Μαύρης Θάλασσας, η Κολχίς (σημερινή Γεωργία), σηματοδοτούσε για τους Έλληνες ένα από τα όρια του αποικιακού τους χώρου.

Κατά την Ελληνική μυθολογία η περιοχή κατοικείτο από τη θεότητα «Πόντος», γιος του Αιθέρα και της Γαίας. Είναι επίσης η θάλασσα την οποία διέσχισε ο Ιάσονας κατά την Αργοναυτική εκστρατεία με το μυθικό πλοίο Αργώ. Η μυθολογία φέρει δε τον Αυτόλυκο, μέλος της Αργοναυτικής εκστρατείας, ως ιδρυτή της Σινώπης.

Κατά τους Ιστορικούς ο Πόντος αποικίζεται από τους Έλληνες από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Η πόλη δε της Μιλήτου φέρεται σαν ιδρύτρια πολλών πόλεων τόσο στα δυτικά, όσο και στα ανατολικά παράλια του Ευξείνου Πόντου. Αποκαλύπτονται οι θρυλικές ελληνικές αποικίες του Εύξεινου Πόντου (φωτό)

Οι κυριότερες Ελληνικές πόλεις της περιοχής:

Ίστρος, Ιστρόπολις

Η βορειότερη Ελληνική πόλη της αρχαίας Θράκης, στη λεγόμενη Κάτω Μοισία, κοντά στο άλλοτε χωριό Καρά Ομάν που πρόσφατα μετονομάσθηκε σε Ιστρία. Ιδρύθηκε, σύμφωνα με τον Ευσέβιο, από Μιλήσιους το έτος 657, επάνω σε βραχώδη νησίδα στο λεγόμενο «Ιερόν στόμα» του ποταμού Ίστρου ( Δουνάβεως ) από τον οποίο και έλαβε το όνομά της, όπως μαρτυρεί ο Σκύμνος ο Χίος. Το πολίτευμά της αρχικά ήταν ολιγαρχικό και από την κλασική εποχή κι εντεύθεν δημοκρατικό, από δε το έτος 400 έκοψε και δικό της ασημένιο νόμισμα. Επί Φιλίππου και Αλεξάνδρου παρέμεινε αυτόνομη, και αργότερα πρωτοστάτησε στην λεγομένη Ομοσπονδία της Πενταπόλεως, αλλά αποκοπείσα σταδιακά από τους βασικούς εμπορικούς δρόμους άρχισε να φθίνει, κατά την εποχή δε του Στράβωνος ( αρχές 1ου αιώνος μΧ. ) ήταν μικρό πολίχνιο. Οι ανασκαφές του 1914 ανέδειξαν το ρωμαϊκό τείχος της πόλεως, πάχους τριών μέτρων με πολλαπλούς πύργους ύψους έως και 8 μ. και έφεραν στο φώς δύο Ναούς των κλασικών χρόνων, έναν του 5ου αιώνος της Θεάς Αφροδίτης και έναν του 4ου αιώνος του Μεγάλου Θεού με αναθήματα του Πεισιστράτου Μνησικλέους εκ Θάσου.

Τόμις, Τομεύς, Tόμοι

Αποικία των Μιλησίων ιδρυθείσα περί τον 7ο αιώνα, 250 – 300 στάδια νοτίως της πόλεως Ίστρου. Κατά την τοπική παράδοση εκεί είχε θάψει ο βασιλεύς της Κολχίδος Αιήτης τα κομμάτια του υιού του Αψύρτου, που τον σκότωσε η Μήδεια κατά την φυγή της με τους Αργοναύτες για να καθυστερήσουν οι διώκτες τους. Επί των διαδόχων του Αλεξάνδρου η πόλη υπετάγη στον Λυσίμαχο, εναντίον του οποίου εξεγέρθηκε το 313 μαζί με τις υπόλοιπες Ελληνικές πόλεις της περιοχής, με συμμάχους τους Θράκες και τους Σκύθες. Ο Λυσίμαχος κατέστειλε την εξέγερση, αλλά η πόλη ελευθερώθηκε αργότερα, το 292 μετά την ήττα και αιχμαλωσία του Λυσιμάχου από τους Σκύθες. Αμέσως μετά η Τόμις σχημάτισε με άλλες ισχυρές πόλεις της περιοχής ( Οδυσσό, Διονυσόπολη, Ίστρο και Καλλάτιδα ) την Ομοσπονδία της Πενταπόλεως (και αργότερα Εξαπόλεως με την προσθήκη της Μαρκιανουπόλεως). Η πόλη έκοψε και δικό της ασημένιο και χάλκινο νόμισμα με πιο συνηθισμένο τύπο τους την κεφαλή του Ποσειδώνος έμπροσθεν και αετό εντός δρύϊνου στεφάνου όπισθεν. Οι Πλίνιος ( IV, 18 ), Πομπόνιος Μέλας και Αμμιανός Μαρκελίνος ( XXVΙΙ, 4, 12 ) την περιγράφουν ως μία από τις ωραιότερες πόλεις του Ευξείνου. Στους υστερορωμαϊκούς χρόνους με την υποδιαίρεση της επαρχίας της Μοισίας, οι Τόμοι έγιναν πρωτεύουσα της λεγομένης Μικρής Σκυθίας, έπεσαν ωστόσο αργότερα σε μαρασμό, όταν ο Κωνσταντίνος απαγόρευσε την αυτοθέσμισή τους και τους μετονόμασε σε Κωνσταντία (εξού και το μετέπειτα τούρκινο όνομά της Κιουστέντζε και το βουλγαρικό Κονστάντζα).

Κάλλατις, Κερβάτις

Παράλια αποκία των Μιλησίων, όπου σήμερα η ρουμανική πόλη Μαγγαλια 44 χλμ. νοτίως της Κονστάντζας, ιδρυθείσα τον 7ο αιώνα ( κατά τον Πομπόνιο Μέλαν ), ή των Ηρακλεωτών του Πόντου μετά από χρησμό (κατά τους Στράβωνα, Πλίνιο, Μέμνονα, Σκύμνο τον Χίο) νοτίως των Τομών. Αρχικώς λεγόταν Κερβάτις και μετονομάσθηκε, κατά τον Σκύμνο, περίπου όταν ανέβηκε στον Μακεδονικό θρόνο ο Αμύντας ο Α. δηλαδή περί το έτος 540. Κατά τον 4ο και 3ο αιώνα γνώρισε εξαιρετική ακμή και ευημερία εξαιτίας των τοπικών εργαστηρίων κεραμεικής, υπήρξε δε η πατρίδα του ιστορικού Δημητρίου Καλλατιανού (20 βιβλία περί Ασίας και Ευρώπης, όπως μαρτυρεί ο Διογένης Λαέρτιος) και του δραματουργού Ίστρου. Γύρω στο έτος 260 η πόλη ήλθε σε πόλεμο κατά του αρχαίου Βυζαντίου, για τη διεκδίκηση τοπικών εμπορικών δρόμων, ηττήθηκε όμως και έκτοτε έπεσε σε παρακμή που ολοκληρώθηκε με την απαγόρευση της αυτοθέσμισής της από τον Κωνσταντίνο. Σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση η προκυμαία της αρχαίας πόλεως, καθώς και διάσπαρτα ερείπια.

Τετρισιάς, Τίριζις άκρα, Τίριζα

Μικρή οχυρωμένη πόλη στο σημερινό ακρωτήριο «Καλή Άκρη»( Caput Caliacra ).
Ο Μακεδών Λυσίμαχος τη χρησιμοποιούσε ως θησαυροφυλάκιο.

Βιζώνη

Αποικία της Μεσημβρίας, νοτίως της Τιριζίδος, όπου σήμερα είναι η Βουλγαρική πόλη Καβάρνα. Ο Στράβων αναφέρει ότι μεγάλο τμήμα της είχε καταποθεί από σεισμό αν και αργότερα η πόλη ανέκαμψε και γνώρισε νέα ακμή. Κατά τον Στέφανο Βυζάντιο οι κάτοικοι λέγονταν Βιζώνιοι, Βιζωναίοι ή Βιζωνίται. Λόγω της μακρόχρονης Βυζαντινής ζωής της κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως κάστρο ελάχιστες αρχαιότητες έχουν διασωθεί και αυτές ως εντελεώς άμορφα ερείπια.

Διονυσόπολις

Επιφανής και πολυάνθρωπη πόλη μικτού πληθυσμού Ελλήνων, Σκυθών και μιγάδων, 15 περίπου χλμ. δυτικώς της Βιζώνης, όπου σήμερα η Βουλγαρική κωμόπολη Μπαλτζίκ. Αρχικά λεγόταν Κρουνοί, μετονομάσθηκαν δε σε Διονυσόπολη, εξαιτίας ενός αγάλματος του Θεού Διονύσου που εκβράσθηκε στην παραλία της. Έκοψε επί Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων δικό της νόμισμα, η δε ακμή της βεβαιώνεται έως και τον 4ο αιώνα μΧ. από τον Αμμιανό Μαρκελίνο. Στο χώρο της αρχαίας πόλεως βρέθηκαν μερικά μαρμάρινα αγάλματα Ελληνιστικής εποχής που φιλοξενούνται στο Μουσείο της Σόφιας.

Οδυσσός, Οδησσός

Αρχαία πόλη της θρακικής Κάτω Μοισίας, διάφορη της ομώνυμης Ρωσικής. Έστεκε στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, βόρεια των εκβολών του νύν ποταμού Προβάντισκα, όπου σήμερα η Βουλγαρική πόλη Βάρνα. Η Οδυσσός ιδρύθηκε από Μιλήσιους αποίκους στις αρχές του 6ου αιώνος και εξελίχθηκε γρήγορα σε μεγάλη και πλούσια πόλη, ιδρυτικό μέλος της ομόσπονδης «Πενταπόλεως» του Ευξείνου. Οι εκεί ανασκαφές έφεραν στο φώς πολλές επιγραφές, αγάλματα και νομίσματα ( εντόπιας κοπής, ακόμη και χρυσοί στατήρες και τετράδραχμα που καλύπτουν την χρονική περίοδο από τον 4ο έως και τον 2ο αιώνα μ.Χ. ). Στους πρωτοβυζαντινούς χρόνους πάντως είχε συρρικνωθεί σε μικρό οχυρό χωρό, έδρα επισκόπου.

Πρόβατον

Αρχαία θρακική πόλη της Κάτω Μοισίας, όπου η νύν Βουλγαρική πόλη, Προβάντια, 42 χλμ. δυτικώς της Βάρνας. Η ίδρυση του Προβάτου ανάγεται στην προ της εισβολής του Δαρείου ( 507 ) εποχή και η ζωή της μαρτυρείται σε πλήρη ακμή έως τουλάχιστον και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Νίψα

Αρχαιότατη πόλη της Κάτω Μοισίας, πρωτεύουσα της θρακικής φυλής των Νιψαίων. Η πόλη υπετάγη αμαχητί στον Δαρείο ( Ηρόδοτος 4, 93 ).

Σαρδική

Ελληνική πόλη στο ομώνυμο υψίπεδο της Έσω Δακίας όπου σήμερα βρίσκεται η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια. Η πόλη ιδρύθηκε στην περιοχή των Θρακικών φυλών των Τρήρων, Τιλαταίων και Σέρδων, αργότερα δε γνώρισε μεγάλη ακμή, έχοντας εξελληνίσει πλήρως τους πολίτες της ασχέτως καταγωγής, αυτοδιοικούμενη από τη Βουλή και τον Δήμο της με καθαρά Ελληνική λατρεία. Το 28 όλη η περιοχή υπετάγη στον Ρωμαίο Λικίνιο Κράσσο και αργότερα το 46 μ.Χ. προσαρτήθηκε κανονικά στην Αυτοκρατορία, τειχίσθηκε δε επί Τραϊανού για να προστατευθεί από τις βαρβαρικές επιδρομές και λαμπρύνθηκε επί Μάρκου Αυρηλίου. Επί Κωνσταντίνου επλήγη η αυτοδιάθεσή της καταργηθέντων των Ελληνικών πολιτικών θεσμών της και κατέληξε μία τυπική χριστιανική κωμόπολη, παρά το ότι φιλοξένησε ακόμη και Σύνοδο το έτος 347 μ.Χ. (κατά της αίρεσης των Ευσεβιανών). Εκατό ακριβώς χρόνια αργότερα (447 μ.Χ.), αλώθηκε και καταστρέφηκε από τους Ούνους του Αττίλα.

Βιζύη

Την πόλη Βιζύη ίδρυσε ο Θραξ στρατηγός του Λυσιμάχου Βίζυς, μετά την καταστροφή της οχυρωμένης αρχαίας θρακικής πόλεως των Κοτυδών Δάματα. Η πόλη διέθετε λαμπρά κτίρια και Ναούς της Θεάς Δήμητρος και του Θεού Ασκληπιού, τη δε λαμπρότητά της διετήρησε επί Ρωμαϊκών χρόνων (με δική της μάλιστα και περίτεχνη νομισματοκοπή) ως αποτέλεσμα της φιλίας της προς τη Ρώμη. Νοτίως της Βιζύης (θέση Μακγριώτισσα) βρέθηκαν ενδείξεις Ναού και βάθρο αναθήματος του Γαίου Ιουλίου Κρόκου προς τον Θεό Σωτήρα Δία («Ύψιστο Άγιο Θεό») ευχαριστήριο της σωτηρίας φίλων του κατά τον εντόπιο Κοιλαλητικό Πόλεμο. Η περιοχή φιλοξενεί πάνω από 30 Μακεδονικές και Ρωμαϊκές «τούμπες», υδραγωγεία και έχουν βρεθεί αρκετές περικαλλείς προτομές, αρχαϊκές κόρες, Ερμές, κορινθιακά κιονόκρανα, θεμέλια κτιρίων και Θεάτρου, καθώς και νεκροταφείο. Την ευημερία της πόλεως έπληξε ο Κωνσταντίνος, που κατάργησε τους πολιτικούς της θεσμούς και τη νομισματοκοπή, οδηγώντας την σε μαρασμό και υποβιβάζοντάς την σε ένα μικρό οχυρό χωριό των Βυζαντινών. Πολλά από τα σπασμένα αγάλματα της πόλεως χρησιμοποιήθηκαν τον 19ο αιώνα για την κατασκευή της Μητρόπολης.

Απολλωνία παρ’ Ευξείνω (σημερινή Σωζόπολη)

Αποικία των Μιλησίων στη δυτική παραλία του Ευξείνου Πόντου, ιδρυθείσα περί το έτος 610, διοικηθείσα κάποτε (κατά τον Αιλιανό) και από τον φιλόσοφο Αναξίμανδρο ( περ. 570 ). Το 515 υπετάγη αμαχητί στους Πέρσες του Δαρείου και στη συνέχεια υπήρξε αυτόνομη με δική της μάλιστα νομισματοκοπή από το έτος 430 κι εντεύθεν (με τα ονόματα των αρχόντων της), είχε δε μεγαλοπρεπή Ναό του Θεού Απόλλωνος με κολοσσιαίο άγαλμα, έργο του Καλάμιδος.
Η πόλη συνεργάθηκε με τους Μακεδόνες κατά των Θρακών (342-339), είχε δε ολιγαρχικό πολίτευμα το οποίο δοκιμάσθηκε όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης από δύο στάσεις (μία εξαιτίας της αποδοχής βαρβάρων ως πολιτών και μία εξαιτίας καταχρήσεων των ολιγαρχικών). Το 323 ο Μακεδών μονάρχης Λυσίμαχος κατέστησε την πόλη φόρου υποτελή, το 316 επαναστάτησε όμως μαζί με άλλες πόλεις. Το 72 την κατέστρεψε ο Ρωμαίος Μάρκος Λούκουλλος και μετέφερε το περίφημο άγαλμα του Θεού Απόλλωνος στο Ρωμαϊκό Καπιτώλιο. Αργότερα ο Θραξ άρχων Μητόκος Τάρουλος ξανάκτισε την πόλη, η οποία κυριεύθηκε και λεηλατήθηκε 20 χρόνια αργότερα από τους Γέτες του Βυρεβίστα. Η πόλη έκτοτε παρήκμασε και αργότερα, με την επικράτηση του Χριστιανισμού μετονομάσθηκε τον 4ο αιώνα μ.χ.χ. σε Σωζόπολη και τα ίχνη της χάθηκαν από την Ιστορία επί τουλάχιστον 8 αιώνες, με εξαίρεση την πληροφορία ότι το 515 κατελήφθη κατά την ανταρσία του Γότθου Φοιδετάρου Βιταλιανού κατά του αυτοκράτορος Αναστασίου.

Θυνιάς

Αρχαία αποικία των Μιλησίων στην καταγωγή Απολλωνιατών, ιδρυθείσα στις αρχές του 6ου αιώνος όπου σήμερα η Βουλγαρική πόλη Νιάδα ή Ινιάδα.

Σαλμυδησσός, Μήδεια

Αρχαιοτάτη πόλη των Μελινοφάγων Θρακών στα παράλια του Ευξείνου πλησίον της οποίας κατοικούσε ο μάντις Φινεύς, υιός του Αντήνορος, που αναφέρεται στη διήγηση της Αργοναυτικής εκστρατείας. Η πόλη, οι ακτές της οποίας ήσαν άγριες και δυσπρόσορμες, ονομάσθηκε κατά την ύστερη Ρωμαϊκή εποχή Μήδεια. Από Μακεδονοκρατίας, η πόλη ήταν πολύ πλούσια, ισχυρή στρατιωτικά και προστατευόταν από επιβλητικά τείχη.

Τινόπολις, Φινόπολις, Φιλόπολις

Αρχαία Θρακική πόλη στο από την πλευρά του Ευξείνου στόμιο του Βοσπόρου. Έλαβε το όνομά της από τον μάντι Φινέα και στους ιστορικούς χρόνους εποικίσθηκε από τους Μεγαρείς ιδρυτές του Βυζαντίου.

Βεσσαπάρα

Αρχαία Θρακική πόλη, πρωτεύουσα της φυλής των σκληροτράχηλων Βεσσών, με περίφημο Μαντείο του Θεού Διονύσου. Έστεκε 10 χλμ. ΝΑ του σημερινού Τατάρ Παζαρτζίκ, το δε όνομά της στη Θρακική γλώσσα σημαίνει «Πόλη των Βεσσών» ( Βέσσα και Πάρα ). Από τον 3ο αιώνα οι Βεσσοί ήσαν εντελώς Έλληνες κατά τα ήθη, μιλούσαν Ελληνικά και λάτρευαν αποκλειστικά τους Έλληνες Θεούς, πολέμησαν δε αυτοί γενναιότατα κατά των Ρωμαίων, η πόλη τους όμως κατεστράφη μετά την κατάληψή της το έτος 72 από τις λεγεώνες του Λούκουλλου. Η πόλη πρέπει πάντως να ξανακτίσθηκε και να γνώρισε νέα ακμή επί Αντωνίνων, κατά τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους αναφέρεται μάλιστα ( από τον Προκόπιο ) ως μία από τις οχυρωμένες πόλεις της περιοχής.

Χερσόνησος

Η περιοχή της Χερσονήσου, η οποία είχε και το όνομα Μεγαρικά ( σημερινή Σεβαστούπολη ), αποικήθηκε τον 6ο αιώνα από Ίωνες και αργότερα κατά τον 4ο αιώνα από ΔωΟ Στράβων αναφέρει πως στην αρχαιότητα, η Μαύρη Θάλασσα συχνά αποκαλείτο απλά Πόντος (δηλ. η Θάλασσα).ριείς. Σύμφωνα με την παράδοση η αποίκηση έγινε μετά από υπόδειξη του Μαντείου των Δελφών.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τίνα Μεσσαροπούλου: Η συγκλονιστική εξομολόγηση στην Κατερίνα Καραβάτου – «Το συγνώμη δεν το λέω για…»

Η γη της ελιάς: Το DNA καίει τον Στάθη για τον θάνατο της Αρετής – Ο Μιχάλης τον σώζει

Βατικανό: Αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες πριν από το Κονκλάβιο – Έτοιμη η Καπέλα Σιξτίνα να υποδεχθεί τους Καρδινάλιους

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Οι ΦοΣΕ να μετατραπούν σε ευέλικτους πυλώνες του ηλεκτρικού συστήματος

Σοφία Παυλίδου – Μάνος Παπαγιάννη: Στα δικαστήρια ξανά για την υπόθεση ξυλοδαρμού

Novo Nordisk Hellas: Πάνω από 40 χρόνια πρωτοποριακής καινοτομίας και εξατομικευμένης φροντίδας με επίκεντρο τον άνθρωπο

Άριελ Κωνσταντινίδη: «Η μήτρα δεν έχει ηλικία! Δεν υπάρχει μπαμπάς» – Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για πρώτη φορά

Σταματίνα Τσιμτσιλή αποκαλύπτει για Δανάη Μπάρκα: «Της ανακοινώθηκε το τέλος της εκπομπής και της έδωσαν…»

Κυκλοφοριακό χάος: Ουρές χιλιομέτρων σε Κηφισό, Κηφισίας και Λεωφόρο Αθηνών – Ταλαιπωρία στην Αττική Οδό

Πότε συμφέρει η σύνταξη με πλασματικά έτη

Καθηγητής αποκαλύπτει το μυστήριο του εσωτερικού συστήματος φωτισμού του Παρθενώνα: “Εκπληκτικό!”

Καθηγητής αποκαλύπτει το μυστήριο του εσωτερικού συστήματος φωτισμού του Παρθενώνα: “Εκπληκτικό!”

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Τετάρτη 7 Μαΐου 2025

Γερμανία: Μία ασταθής κυβερνητική πλειοψηφία μετά την πύρρειο νίκη του Μερτς – Τι λένε τα γερμανικά ΜΜΕ

Το μυστικό αφροδισιακό: Πώς οι αρχαίοι Έλληνες εξασφάλιζαν πάθος και αντοχή στον έρωτα

00:00 / 00:00

Αυτό είναι το ελληνικό χωριό που αναγεννήθηκε μέσα από μια διαθήκη

Ο Ευστάθιος Ξεζωνάτος, Έλληνας μετανάστης στις ΗΠΑ, άφησε πίσω του μια σημαντική κληρονομιά για το χωριό του, τους Μεξιάτες Λαμίας, μέσω μιας διαθήκης που...

Οκτώ εκπληκτικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων που επιβιώνουν στο σήμερα

Το άρθρο αναδεικνύει οκτώ σημαντικές αρχαίες ελληνικές εφευρέσεις που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη εποχή. Καλύπτει εφευρέσεις όπως το ξυπνητήρι, οι αυτόματες πόρτες, το οδόμετρο,...

«Ωκεανός»: Tο ναυάγιο του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου στον Ινδικό Ωκεανό- 571 επιβάτες σώθηκαν από… τους μουσικούς

Ήταν 4 Αυγούστου 1991, όταν το κρουαζιερόπλοιο «Ωκεανός» βρέθηκε αντιμέτωπο με πελώρια κύματα, με τους μόνους που έσπευσαν να βοηθήσουν τους επιβάτες να ήταν...

Cuju: Το αρχαιότερο ποδόσφαιρο του πλανήτη που γεννήθηκε στην Κίνα

Το Cuju, η αρχαία μορφή ποδοσφαίρου που αναπτύχθηκε στην Κίνα γύρω στον 3ο αιώνα π.Χ., υπηρέτησε αρχικά ως σωματική άσκηση για στρατιώτες, προτού εξελιχθεί...

Εφιάλτης ο Ευρυδήμου: Αποκαλύπτοντας τον διαβόητο προδότη του αρχαίου κόσμου

Ο Εφιάλτης, γιος του Ευρυδήμου, θεωρείται ο μεγαλύτερος προδότης του αρχαίου κόσμου, καθώς το 480 π.Χ. υπέδειξε στους Πέρσες τη διαδρομή που οδηγούσε από...

Το μυστηριώδες ελληνικό χωριό που στοιχειώνεται από το θάνατο – Σήμερα στέκει έρημο

Η Αγία Ελεούσα, ένα πανέμορφο αλλά ερημωμένο χωριό στη Ρόδο, έχει συνδεθεί με ιστορίες θανάτου που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Χτισμένο αρχικά για...

Η Συλλογή Traveller αποκαλύπτεται: Αμύθητος χρυσός θησαυρός 160 εκατομμυρίων δολαρίων ανακαλύφθηκε κρυμμένος στο...

Μια εκπληκτική ανακάλυψη ήρθε στο φως, καθώς μια σπάνια συλλογή χρυσών νομισμάτων, κρυμμένη για πάνω από 50 χρόνια, αποκαλύφθηκε και εκτιμάται ότι αξίζει 160...

Potez 633: Τα θρυλικά γαλλικά βομβαρδιστικά που υπηρέτησαν στην ΕΒΑ

Το άρθρο αναφέρεται στα γαλλικά βομβαρδιστικά Potez 630 και Potez 633, που αναπτύχθηκαν για την Armée de l'air στα τέλη της δεκαετίας του 1930....

Θανατηφόρος μύκητας απειλεί να εξοντώσει εκατομμύρια ανθρώπους… αποκαλύπτει μελέτη

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης του θανατηφόρου μύκητα Aspergillus, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πνευμονικά προβλήματα σε ευάλωτα άτομα, καθώς...

2.500 χρόνια πριν: Κρυφό «δωμάτιο έκστασης» γεμάτο ψυχεδελικά αποκαλύφθηκε σε προ-Ίνκας τοποθεσία στο...

Αρχαιολόγοι στο Περού ανακάλυψαν ένα μυστικό δωμάτιο ηλικίας 2.500 ετών γεμάτο ψυχεδελικά ναρκωτικά στην προ-Ίνκας τοποθεσία Chavín de Huántar. Η ανακάλυψη περιλαμβάνει σωληνάρια εισπνοής...

Αποκαλύπτουμε τα στοιχειωμένα σπίτια της Αττικής – Τα μυστικά που “κρύβουν”

Το άρθρο εξερευνά τα στοιχειωμένα σπίτια της Αττικής, που συνδέονται με διάφορους θρύλους και ιστορίες τρόμου. Από το Σανατόριο της Πάρνηθας, που φημίζεται για...

Όταν το Μοναστηράκι έκρυβε σκοτεινά κελιά

Το άρθρο αναφέρεται στις στρατιωτικές φυλακές του Μοναστηρακίου στην Αθήνα κατά τη δεκαετία του 1930, σε μια εποχή που η Ελλάδα γνώριζε κοινωνικές και...

Μυστηριώδη πλάσματα αναδύονται μετά από 17 χρόνια υπόγειας ζωής! Τρισεκατομμύρια θα κατακλύσουν τις...

Μετά από 17 χρόνια, τα περιοδικά τζιτζίκια του Brood XIV επιστρέφουν στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας ενθουσιασμό και περιέργεια. Η τελευταία τους εμφάνιση καταγράφηκε...

Τι κρύβεται στην έρημο της Βραζιλίας εδώ και 4.000 χρόνια; Οι τεράστιες κατασκευές...

Ένα μυστηριώδες δίκτυο τεράστιων κατασκευών, που εκτείνεται σε 88.000 τετραγωνικά μίλια στην έρημο της βορειοανατολικής Βραζιλίας, αποκαλύφθηκε μέσω δορυφορικών εικόνων.Στις άνυδρες εκτάσεις της βορειοανατολικής...

Ο απίστευτος πόλεμος-ρεκόρ: Διήρκεσε 335 χρόνια χωρίς ούτε έναν νεκρό!

Ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία διήρκεσε 335 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 1986 χωρίς να υπάρξει ούτε ένας νεκρός. Ξεκίνησε το 1651, όταν τα νησιά...

Κινεζικός πυρηνικός σταθμός θα “φυτευτεί” στη Σελήνη σε συνεργασία με τη Ρωσία

Η Κίνα και η Ρωσία προγραμματίζουν την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Σελήνη έως το 2035, στο πλαίσιο του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού...

15 διαχρονικές αλήθειες του Πλούταρχου που αξίζει να γνωρίζεις

Το άρθρο παρουσιάζει 15 σοφά λόγια του Πλούταρχου, του σημαντικού Νεοπλατωνικού φιλοσόφου και σχολάρχη της Ακαδημίας Πλάτωνος, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη φιλοσοφική...

Σπουδαία ανακάλυψη στη Νάπολη: Ανακαλύφθηκε πάπυρος γραμμένος από τον Επικούρειο φιλόσοφο Φιλόδημο

Ένας καμένος πάπυρος που ανακαλύφθηκε σε μια ρωμαϊκή βίλα στη Νάπολη, η οποία θάφτηκε κάτω από την τέφρα όταν εξερράγη ο Βεζούβιος πριν από...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χάος στη δίκη Φιλιππίδη: Η δικηγόρος του πετάχτηκε όρθια και χειροκροτούσε – «Είμαστε για...

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που διεξάγεται σήμερα, παρουσιάστηκαν...

Πάμε Δανάη: Οργή και σοκ των συνεργατών της Μπάρκα για το αιφνίδιο τέλος της...

Η εκπομπή "Πάμε Δανάη" του MEGA ανακοινώθηκε ότι θα...

«Καταπέλτης» η Χρυσηίδα Δημουλίδου κατά του Rouk Zouk: «Εμφανίζεται η Ζέτα Μακρυπούλια και πατάω...

Η Χρυσηίδα Δημουλίδου, τηλεκριτικός, ασκεί σφοδρή κριτική στο τηλεπαιχνίδι...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τίνα Μεσσαροπούλου: Η συγκλονιστική εξομολόγηση στην Κατερίνα Καραβάτου – «Το συγνώμη δεν το λέω για…»

Η Τίνα Μεσσαροπούλου, κατά τη διάρκεια της εκπομπής "Happy...

Η γη της ελιάς: Το DNA καίει τον Στάθη για τον θάνατο της Αρετής – Ο Μιχάλης τον σώζει

Η είδηση του θανάτου της Αρετής στα επόμενα επεισόδια...

Βατικανό: Αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες πριν από το Κονκλάβιο – Έτοιμη η Καπέλα Σιξτίνα να υποδεχθεί τους Καρδινάλιους

Μια ιστορική διαδικασία, «βυθισμένη» σε περίπου 533 χρόνια παράδοσης...

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Οι ΦοΣΕ να μετατραπούν σε ευέλικτους πυλώνες του ηλεκτρικού συστήματος

Ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ,...

Σοφία Παυλίδου – Μάνος Παπαγιάννη: Στα δικαστήρια ξανά για την υπόθεση ξυλοδαρμού

Ο Μάνος Παπαγιάννης και η Σοφία Παυλίδου θα συναντηθούν...

Άριελ Κωνσταντινίδη: «Η μήτρα δεν έχει ηλικία! Δεν υπάρχει μπαμπάς» – Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για πρώτη φορά

Η Άριελ Κωνσταντινίδη, σε πρόσφατη συνέντευξή της, μιλά ανοιχτά...

Σταματίνα Τσιμτσιλή αποκαλύπτει για Δανάη Μπάρκα: «Της ανακοινώθηκε το τέλος της εκπομπής και της έδωσαν…»

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή σχολίασε το πρόωρο τέλος της εκπομπής...

Κυκλοφοριακό χάος: Ουρές χιλιομέτρων σε Κηφισό, Κηφισίας και Λεωφόρο Αθηνών – Ταλαιπωρία στην Αττική Οδό

Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη,...

Πότε συμφέρει η σύνταξη με πλασματικά έτη

Διπλή αύξηση στη σύνταξη, που σε ετήσια βάση μπορεί...

Καθηγητής αποκαλύπτει το μυστήριο του εσωτερικού συστήματος φωτισμού του Παρθενώνα: “Εκπληκτικό!”

Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών φιλοξενούσε...

Καθηγητής αποκαλύπτει το μυστήριο του εσωτερικού συστήματος φωτισμού του Παρθενώνα: “Εκπληκτικό!”

Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών φιλοξενούσε...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Τετάρτη 7 Μαΐου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Το μυστικό αφροδισιακό: Πώς οι αρχαίοι Έλληνες εξασφάλιζαν πάθος και αντοχή στον έρωτα

Στην αρχαία Ελλάδα, οι αντιλήψεις γύρω από τον γάμο...

Γιώργος Καφετζόπουλος: Μιλά για την σύλληψη του πατέρα του για οπλοκατοχή – «Θα μπορούσαν να το είχαν κάνει νωρίτερα…»

Ο Γιώργος Καφετζόπουλος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του Action24,...

Οι αποκαλύψεις του CEO της KNDS για την συμμαχία με την Metlen και το μέλλον

Η συνεργασία της Metlen με την KNDS France σηματοδοτεί...

Σάλος με καταγγελίες για τον σκύλο της οικογένειας Τσιτσιπά: «Η κηδεμόνας αδιαφόρησε», καταγγέλλει το θύμα

Στη Βουλιαγμένη, ένας 71χρονος άνδρας υπήρξε θύμα άγριας επίθεσης...

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου – Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Αλ Σίσι στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Ξεχωριστή σημασία για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης...

ΦΠΑ: Ποιες αλλαγές έρχονται στο όριο απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του ορίου απαλλαγής...

ΟΣΥ: 413 μόνιμες προσλήψεις – Σπεύσατε για αιτήσεις

413 μόνιμες προσλήψεις στην ΟΣΥ. Σπεύσατε για αιτήσεις. Λήγει...

Βατικανό: Η στιγμή της ανάδειξης του νέου Πάπα – Ποιοι προηγούνται στην κούρσα

Οι Ρωμαιοκαθολικοί καρδινάλιοι ξεκινούν την Τετάρτη τη μυστική διαδικασία...

Γάζα: Τουλάχιστον 9 θύματα από φονική αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε...

Πακιστάν: Οι ένοπλες δυνάμεις διατείνονται ότι εξουδετέρωσαν 5 μαχητικά αεροσκάφη της Ινδίας

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, οι...

Τραμπ για την κρίση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν: «Ελπίζω πως αυτό θα λήξει άμεσα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα του...

Yugo, αναγεννάται ως οικονομικό θερμικό και ηλεκτρικό

Η Yugo ετοιμάζεται για την επιστροφή της με ένα...

Πακιστάν: Τουλάχιστον 3 νεκροί από την ινδική πυραυλική επίθεση – Ανάμεσά τους ένα αθώο παιδί

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν...

Βίντεο: Ο… εκρηκτικός πληθωρισμός στη χώρα τους ωθεί Τούρκους στην Ελλάδα για τα καθημερινά τους ψώνια

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αποτυπώνει την εμπειρία...

Ινδία: Βομβαρδισμός του πακιστανικού πυροβολικού σαρώνει περιοχές του ινδικού Κασμίρ

Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε ότι το πακιστανικό πυροβολικό άνοιξε...

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πανηγύρισε φρενιτιωδώς την επική πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Εφές Αναντολού στο ΟΑΚΑ

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος γιόρτασε έντονα την πρόκριση του Παναθηναϊκού...

Παναθηναϊκός: Η επική selfie του Κώστα Σλούκα με τους συμπαίκτες του, στο καμαρίνι του ΟΑΚΑ

Μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Αναντολού Εφές,...

Εργκίν Αταμάν: Το ξέφρενο μπουγέλο των αστεριών του Παναθηναϊκού στον Τούρκο θρύλο και το «two more»

Ο Παναθηναϊκός νίκησε την Εφές με 75-67 και προκρίθηκε...

Eurovision: Φιάσκο η 1η πρόβα – Αδιαφορούν για την Κλαυδία οι Ευρωπαίοι

Στην πρώτη πρόβα της Eurovision, η Κλαυδία παρουσίασε μια...

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούονται για 6η φορά στο μαγικό Final 4

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε την πρόκρισή του στο Final 4...

Βίντεο: Καρέ καρέ η έκρηξη πυραύλου από το χτύπημα της Ινδίας στο πακιστανικό Κασμίρ

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει το πολλαπλό ινδικό πυραυλικό χτύπημα...

Ο Κώστας Σλούκας σφραγίζει ιστορικό ρεκόρ με 12η παρουσία σε Final 4 της Euroleague

Ο Κώστας Σλούκας θα συμμετάσχει για 12η φορά στο...

Φρίντριχ Μερτς: «Τώρα ριχνόμαστε στη μάχη» – Στο τραπέζι η πιθανή απαγόρευση της AfD

Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ότι...

Παναθηναϊκός – Αναντολού Εφές 75-67: Θριαμβευτική πρόκριση των «πράσινων» στο Final 4 του Άμπου Ντάμπι

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε την πρόκρισή του στο Final 4...

Ο θρυλικότερος πολεμιστής στην Ιστορία: Επέζησε σε δεκάδες μάχες μέχρι τα 109!

Ο Ζαν Τουρέλ, ο γηραιότερος στρατιώτης στην ιστορία, υπηρέτησε...

Με γύψο στο χέρι η Μαρία Ηλιάκη: Το συγκινητικό μήνυμα της κόρης της μετά το ατύχημα

Η Μαρία Ηλιάκη αποκάλυψε μέσω Instagram ότι υπήρξε θύμα...

Πακιστάν: Ισχυρές εκρήξεις συγκλονίζουν το Κασμίρ – Υποψίες για πυραυλικό χτύπημα από την Ινδία

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο πακιστανικό Κασμίρ, κοντά στην πόλη...

Γάζα: Τουλάχιστον 22 θύματα από φονικό ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο γεμάτο εκτοπισμένους

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινό...

Θεσσαλονίκη: 22 συλλήψεις φανατικών μεγάλης ομάδας για εμπόριο ναρκωτικών στις εξέδρες

Στη Θεσσαλονίκη, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 22 οπαδών...

Συναγερμός στη Νίκαια: Αγνοείται η 14χρονη Κατερίνα Μπ. – Έκκληση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Συναγερμός έχει σημάνει στην Νίκαια λόγω της εξαφάνισης της...

Ο Τσεντί Οσμάν μάγεψε με φαντασμαγορικό πρώτο ημίχρονο στο Παναθηναϊκός – Αναντολού Εφές

Ο Τσεντί Όσμαν ήταν ο αστέρας του Παναθηναϊκού στο...

Πρόκληση της Μονακό στο Παναθηναϊκό: «Η σειρά σου τώρα, μη μας απογοητεύσεις»

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Εφές Αναντολού στο κρίσιμο πέμπτο...

Μπούγας: Επιταχύνεται η αποτελεσματική και η ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης- Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

«Οι Έλληνες πολίτες θέλουν αποτελεσματική και ταχεία απονομή της...

Ομάν: Αποκάλυψε μεσολάβηση για εκεχειρία μεταξύ Χούθι και ΗΠΑ – Διαψεύδουν κατηγορηματικά οι αντάρτες

Το Ομάν ανακοίνωσε ότι μεσολάβησε για την επίτευξη συμφωνίας...