Λωρίδα της Γάζας: 43 θάνατοι από ισραηλινές επιθέσεις την Κυριακή
Απειλείται το one-pedal στα ηλεκτρικά οχήματα;
Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν 3-0: Οι Λονδρέζοι με εντυπωσιακή εμφάνιση σήκωσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
ΗΠΑ: Συναγερμός στο Κεντάκι μετά από πυροβολισμούς σε ναό
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο NBA Summer League
Ειρήνη Μουρτζούκου: «Αποδείξεις δείχνουν ότι η μητέρα του Παναγιωτάκη ευθύνεται για τον θάνατό του» αναφέρει ο δικηγόρος της
Ντόναλντ Τραμπ: Παρών στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων – Η θεαματική άφιξή του και ο στρατιωτικός χαιρετισμός
Η Τατιάνα Γκούσιν κατέκτησε την κορυφή στο μίτινγκ της Μασσαλίας
Τραμπ: Το «κύμα» δασμών απομονώνει την Ουάσινγκτον – Ο αναδυόμενος παγκόσμιος εμπορικός χάρτης χωρίς τις ΗΠΑ και ο ρόλος της Ε.Ε.
Τατιάνα Στεφανίδου: Φωτογραφίζεται με μπικίνι στον Δοκό με φόντο το ηλιοβασίλεμα
ΑΕΚ: Εκτός επιλογών Νίκολιτς οι Μήτογλου, Σιμάνσκι, Φερνάντες και Τσιλούλης
Ο Ρόμπι Γουίλιαμς και η Λάουρα Παουζίνι ενθουσίασαν το κοινό πριν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων
Ουκρανία: Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι πραγματικός – Τι θα συμβεί αν «πέσει» το Κίεβο, με αγωνία για τη «μεγάλη ανακοίνωση» Τραμπ
Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι τώρα η σταρ του ελληνικού σινεμά μετά το ατύχημά της
Η «σκοτεινή ιατροδικαστική υπηρεσία» Πατρών αποδίδει σε αυτοκτονία το θάνατο της Ειρήνης Λαγούδη: Η ανάρτηση – «φωτιά» για την πολυσυζητημένη υπόθεση
Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν ζωντανά ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων
Ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει το Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων
Κολωνάκι: Στη ΜΕΘ ο 46χρονος που χτυπήθηκε από τζιπ – Ο παρκαδόρος επιχείρησε να το σταματήσει με τα χέρια του
Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν ζωντανά ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων
Τζόκερ κλήρωση 2934: Οι σημερινοί τυχεροί αριθμοί
//

Διαβάστε περισσότερα

Σίλφιο: Το βότανο των αρχαίων Ελλήνων που κόστιζε το βάρος του σε ασήμι

Το σίλφιο, το θαυματουργό βότανο της αρχαιότητας, που φύτρωνε μόνο στην Κυρήνη, έγινε περιζήτητο για τις αφροδισιακές και θεραπευτικές του ιδιότητες προτού εξαφανιστεί οριστικά
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Σύμφωνα με όσα «ακούγονται», λέγεται πως ήταν ο ίδιος ο Απόλλωνας αυτός που το χάρισε στους Έλληνες θέλοντας να τους κάνει ένα δώρο που δεν θα ξεχνούσε κανείς.

Και ξαφνικά μια κοινωνία λυσσούσε πια για σίλφιο! Ήταν βλέπετε αφροδισιακό και αντισυλληπτικό τρομερό, αλλά και λαχταριστό καρύκευμα για το φαγητό.

Τα είχε όλα και κανείς δεν το έκρυβε. Μας το λέει εξάλλου ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Σωρανός ο Εφέσιος, αλλά και πλήθος άλλων Ελλήνων και Ρωμαίων.

Βλέπετε το σίλφιο (ή σύλφιο) ήταν το διασημότερο βότανο της αρχαιότητας, ένα φυτικό πασπαρτού για τα πάντα. Ήταν όμως, σαν από τραγική ειρωνεία, και όσο σπάνιο χρειαζόταν για να φτάσει να αξίζει το βάρος του σε ασήμι.

Φυόταν αποκλειστικά σε μια στενή λωρίδα γης στην Κυρήνη, εκεί στις ακτές της Βόρειας Αφρικής (σημερινή Λιβύη), και δεν ευδοκιμούσε πουθενά αλλού, φέρνοντας στον νου τη σημερινή μαστίχα της Χίου.

Όσοι το εμπορεύονταν πλούτιζαν, καθώς το λαχταρούσε όλος ο αρχαίος κόσμος. Το απαθανάτιζαν σε νομίσματα και αγγεία και το πήραν μετά οι Ρωμαίοι στέλνοντάς το στα ουράνια. Μόνο που κανείς τους δεν κατάλαβε πως η υπερεντατική του καλλιέργεια και η μαζική συγκομιδή του προσυπέγραφαν το τέλος του.

Σύντομα θα ζούσαν όλοι χωρίς σίλφιο και θα έπρεπε να βρουν πια υποκατάστατά του, αφήνοντάς το στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας να πονοκεφαλιάζει ακόμα και σήμερα τους βοτανολόγους.

Γιατί ναι μεν υπήρξε, τι ήταν όμως ακριβώς;

Ένα μαγικό βοτάνι για τα πάντα

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν δυσανάλογα πολύ την αντισύλληψη και ήταν σε αυτό το πλαίσιο που έκαναν ένα βοτάνι να εξαφανιστεί, ένα βοτάνι που αν τους πιστέψουμε ήταν το πλέον αποτελεσματικό μέσο αντισύλληψης όλου του αρχαίου κόσμου! Αν και δεν ήταν οι Ρωμαίοι αυτοί που τα ξεκίνησαν όλα.

Το βότανο λεγόταν σίλφιο και ήταν ένα φυτό που συγγένευε πιθανότατα με τον γιγαντιαίο μάραθο ή το σέλινο. Οι σοφιστικέ Έλληνες το καλλιεργούσαν αποκλειστικά για τη ρητίνη του, αν και οι πιο χοντροκομμένοι σε αυτά Ρωμαίοι το εκμεταλλεύονταν όλο, ακόμα και για τις ρίζες του είχαν κάποια χρήση.

Σίλφιο το έλεγαν οι πρόγονοί μας και silphium οι Ρωμαίοι, αν και αυτοί του επεφύλαξαν πολλές ακόμα ονομασίες (laserpicium, lasarpicium κ.ά.). Και το χρησιμοποιούσαν για τα πάντα, από αρωματικό καρύκευμα για τη νοστιμάδα της μαγειρικής και τοπική αναλγητική αλοιφή μέχρι φάρμακο για πάμπολλες νόσους. Σχεδόν όλες! Αν και περιβόητο σε όλο τον γνωστό κόσμο δεν θα γινόταν παρά για τις διεγερτικές και αντισυλληπτικές του ιδιότητες.

Ήταν οι Θηραίοι αυτοί που το ανακάλυψαν ήδη από το 630 π.Χ., όταν ίδρυσαν την ελληνική τους αποικία στη Βόρεια Αφρική, την περίφημη Κυρήνη. Οι Έλληνες ονόμασαν την αποικία τους από την πηγή Κύρη, αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα, και εκείνος τους έκανε δώρο το σίλφιο.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Βάττος Α’ αποβιβάστηκε στην Κυρηναϊκή και οδηγήθηκε από τους γηγενείς σε μια περιοχή που είχε «τρύπα στον ουρανό», πιθανότατα γιατί έβρεχε πολύ. Εκεί υπήρχε ένα ιερό του Απόλλωνα και ο Θηραίος αποφάσισε να ιδρύσει την πόλη του τιμώντας τα ιερά εδάφη.

Όπως κι αν έχει, ο Απόλλωνας του χάρισε το σίλφιο, ένα πολύτιμο βοτάνι που συνέβαλε τα μέγιστα στη μετατροπή της πόλης σε επίκεντρο του ελληνικού πολιτισμού στα άγνωστα εδάφη, καθώς η εμπορική του εκμετάλλευση κόμιζε στην Κυρήνη πλούτη θαυμαστά. Το σίλφιο έγινε τόσο σημαντικό για την κυρηναϊκή οικονομία που εμφανίζονταν από ένα σημείο και μετά σε κάθε σχεδόν νόμισμα της πόλης!

Σε λακωνική κύλικα (η πρώτη φωτογραφία) του 565-560 π.Χ. (Κύλιξ του Αρκεσίλα) απεικονίζεται εξάλλου ο βασιλιάς της Κυρήνης, Αρκεσίλαος Β΄, να επιβλέπει τη συγκομιδή του φυτού, τέτοια σημασία είχε για την οικονομική επιβίωση της ελληνικής αποικίας. Ήταν το απόλυτο έμβλημα της πόλης.

Γιατί το σίλφιο μετατράπηκε μαγικά σε βασικό συστατικό κάθε φαρέτρας γιατρού ή μύστη σε όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου για τα επόμενα 700 περίπου χρόνια. Το ήξεραν φυσικά και οι Αιγύπτιοι, καθώς είναι οι δικές τους αναφορές από τον 7ο π.Χ. αιώνα που λογίζονται οι παλιότερες. Και αυτός ο σπουδαίος πολιτισμός το χρησιμοποιούσε ως ιατρικό βοήθημα για αντισύλληψη και άμβλωση, αλλά και ως πανάκεια σχεδόν για τα πάντα, από πονόλαιμο και βήχα μέχρι και θεραπεία για τη λέπρα.

Ήταν όμως και το άλλο: τόσο οι Αιγύπτιοι όσο και οι Μινωίτες είχαν συγκεκριμένο ιδεόγραμμα (γλύφο) που αντιπροσώπευε το σίλφιο! Κάτι που αναδεικνύει τη σημαντικότητά του για τους πρώιμους αυτούς μεσογειακούς πολιτισμούς. Ας μην ξεχνάμε πως το σίλφιο έβρισκε εφαρμογή σχεδόν στα πάντα και χρησιμοποιούνταν κάθε τμήμα του, από το κοτσάνι και τις ρίζες μέχρι και τον πολύτιμο χυμό του.

Έχει υποστηριχτεί μάλιστα ιστορικά πως η κλασική αρχαιότητα περιστράφηκε εν πολλοίς γύρω από το σίλφιο, ένα βότανο-πανάκεια. Οι Έλληνες, ας πούμε, το λάτρευαν και ως εύγευστο καρύκευμα για το φαγητό τους. Το αγαπούσαν με πάθος και το έβαζαν στα πάντα, σαν τον σημερινό μαϊντανό ένα πράμα.

Όπως μας παραδίδουν οι πρόγονοί μας, στο φαγητό χάριζε μια έντονη και πικάντικη γεύση, αντίστοιχη πιθανότατα με το σκόρδο, χωρίς ωστόσο τη βαριά μυρωδιά του. Οι Έλληνες αποξήραιναν τον χυμό του για τη μαγειρική του χρήση, ενώ οι πάντα υπερβολικοί Ρωμαίοι το έτρωγαν ολόκληρο. Ακόμα και τις ρίζες του γεύονταν, τις οποίες διατηρούσαν στο ξίδι.

Το φυτό ήταν τόσο παινεμένο ως μπαχαρικό που έφτασαν -τόσο στην κλασική όσο και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα- να πληρώνουν όσο τίποτα τα ζώα που είχαν βοσκήσει στο σίλφιο, γιατί πίστευαν πως έδινε καλύτερη γεύση στο κρέας τους!

Ακόμα και συνταγές έχουν φτάσει ως τις μέρες μας με το νόστιμο καρύκευμα: Ο δραματικός ποιητής Άλεξις μας λέει πως για να φτιάξουμε ωραία σαφρίδια «τους βγάζεις τα βράγχια, τα ξεπλένεις, τα καθαρίζεις, τα ανοίγεις στα δύο, τα στρώνεις, τα αλευρώνεις, τα αλείφεις με σίλφιο και τα καλύπτεις με τυρί, αλάτι και ρίγανη».

Ο πλατωνικός φιλόσοφος Ξενοκράτης μοιράζεται μαζί μας το μυστικό για νοστιμότατες φούσκες (τα οστρακοειδή): «Τις κόβουμε, ξεπλένουμε και περιχύνουμε με κυρηναϊκό σίλφιο, απήγανο, άλμη και ξίδι ή φρέσκια μέντα σε ξίδι και γλυκό κρασί».

Αλλά και ο Αθηναίος στους «Δειπνοσοφισταί» του αναφέρει πως έτρωγαν παστό ψάρι, μαριναρισμένο με κρασί, λάδι και σίλφιο. Ως τη ρωμαϊκή εποχή, το βότανο είχε γίνει τόσο λατρεμένο που εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις συνταγές της μαγειρικής «Βίβλου» των Ρωμαίων, τον τσελεμεντέ του Καίλιου Απίκιου («Περί μαγειρικής»)!

Τι μαγικό είχε η κυρηναϊκή χερσόνησος και φύτρωνε αποκλειστικά εκεί το σίλφιο, κανείς δεν ξέρει. Σε μια στενή λωρίδα της ακτής, 200×50 χιλιόμετρα περίπου, όπως μας παραδίδεται, έβγαινε το θαυματουργό φυτό και αρνούνταν πεισματικά να ευδοκιμήσει οπουδήποτε αλλού.

Κι αν το προσπάθησαν οι αρχαίοι! Εφτακόσια χρόνια το πάλευαν όλοι, Μινωίτες, Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ρωμαίοι και κάθε άλλος λαός της Μεσογείου, μάταια όμως. Μόνο η Κυρήνη είχε το προνόμιο να πλουτίζει από το σίλφιο, πάει και τέλειωσε.

Την ίδια ώρα, το θαυματουργό χορτάρι είχε και πολλές θεραπευτικές χρήσεις, αν και είναι δύσκολο να αποτιμήσουμε με σύγχρονους ιατρικούς όρους την αποτελεσματικότητά τους. Από πονόλαιμο, πυρετό και δυσπεψία μέχρι αφροδίσια νοσήματα (κονδυλώματα) και ανεπιθύμητες κυήσεις λεγόταν πως θεράπευε, ποιος να πει όμως με αποφασιστικότητα;

Ο Ιπποκράτης ενδεχομένως, που παρότρυνε τους ασθενείς του: «Όταν εξέχει το έντερο και δεν επιστρέφει στη θέση του, ξύστε σε μικρά κομμάτια το καλύτερο και πιο συμπαγές σίλφιον και εφαρμόστε το ως κατάπλασμα».

Αλλά και ο Θεόφραστος ο Ερέσιος και ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος το παρομοίαζαν με την «Ηράκλεια Πανάκεια», λέγοντάς μας πως το σκιανθές φυτό ήταν κατάλληλο για όλες τις ασθένειες.

Ήταν πάντως αναμφίβολα η αντισυλληπτική του δράση που έκανε τους Έλληνες να το προτιμούν και τους Ρωμαίους να το λατρεύουν! Ακόμα και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος το καταμαρτυρεί, όταν υπαινίσσεται πως το σίλφιο μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για «την απομάκρυνση των υγρών που εκκρίνονται στην εμμηνόρροια». Ιδιότητες που συναντάμε εξάλλου ακόμα και σήμερα στα συγγενικά του είδη, όπως ο μαϊντανός.

Το βότανο εμφανίζεται και στην «Περιγραφή της Ελλάδος» του Παυσανία, σε μια ιστορία των Διόσκουρων που παραθέτει κατά τη διαμονή τους στο σπίτι του Σπαρτιάτη Φορμίωνος: «Γιατί, έτσι συνέβη, ότι η παρθένος κόρη του που ζούσε σε αυτό. Από την επόμενη μέρα, αυτή η παρθένα με όλη την κοριτσίστικη αμφίεσή της, είχε εξαφανιστεί και στην αίθουσα βρέθηκαν εικόνες των Διοσκούρων, ένα τραπέζι και σίλφιον πάνω σε αυτό».

Το σίλφιο με τη λατινική του ονομασία (laserpicium) παίζει και σε ποίημα του Κάτουλλου προς την ερωμένη του Λεσβία, διαδραματίζοντας έτσι σαφή ρόλο στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Δεν είναι καθόλου απίθανο λοιπόν να ήταν φαρμακολογικά δραστικό στην πρόληψη ή ακόμα και τη διακοπή της κύησης. Ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε πάντως ως αντισυλληπτικό και μέσο για την άμβλωση.

Την ίδια στιγμή, ο ανθός του χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή αρωμάτων, καθώς οι αρχαίοι εκμεταλλεύονταν κάθε τετραγωνικό εκατοστό του.

Τι απέγινε

Φυτό-χρυσός για την Κυρήνη, φυτό-πανάκεια για τον αρχαίο κόσμο και ένα φυτικό βιάγκρα για όλους τους άλλους, το σίλφιο δεν έμελλε να μακροημερεύσει, καθώς κανείς δεν σκέφτηκε το μέλλον του. Οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που το ξετίναξαν ουσιαστικά, γενικεύοντας τη χρήση του και την υπερκαλλιέργειά του.

Ακόμα και τα καλύτερα ζώα τους έστελναν να τραφούν με κυρηναϊκό σίλφιο, για να αποκτήσουν νόστιμο κρέας και τιμή στα ουράνια. Ήταν οι μαγειρικές και προπάντων οι αντισυλληπτικές του ιδιότητες που προσυπέγραψαν το ηχηρό του τέλος. Κάποια στιγμή περί τον 1ο αιώνα μ.Χ. δεν φύτρωνε απλώς άλλο!

Η υπερκαλλιέργεια και οι οπλές των ζώων κατέστρεψαν το εύθραυστο οικοσύστημα των κυρηναϊκών ακτών, στέλνοντας το σίλφιο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Σύμφωνα με τον θρύλο, που μας παραδίδει ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος («Φυσική Ιστορία»), ήταν ο αυτοκράτορας Νέρων αυτός που γεύτηκε το τελευταίο ποτέ κλαράκι του: «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν υπάρχει καθόλου σίλφιο … λένε πως το τελευταίο βλαστάρι που βρέθηκε, απ’ όσο θυμούνται οι άνθρωποι, στάλθηκε στον αυτοκράτορα Νέρωνα». Και του στάλθηκε ως κάτι το αξιοπερίεργο, όπως μας λέει ο Πλίνιος.

Μέσα σε μερικές δεκαετίες, το ήδη σπάνιο σίλφιο εξαφανίστηκε. Τώρα όλοι αναπολούσαν τις εποχές που ο Ιούλιος Καίσαρας είχε φροντίσει δαιμόνια να πάρει στην κατοχή του μεγάλες ποσότητες του φυτού, τις οποίες παραχώρησε κάποια στιγμή στα δημόσια ταμεία του ρωμαϊκού κράτους. Καθώς μέχρι τότε άξιζε πραγματικό ασήμι.

Οι Ρωμαίοι το έλεγαν άλλωστε χωρίς περιστροφές πως «ο χυμός του σίλφιου αξίζει το βάρος του σε δηνάρια»!

Ακόμα και μετά την εξαφάνισή του βέβαια συνέχισε να αναφέρεται στους καταλόγους των αρωματικών φυτών, περνώντας από τον έναν στον άλλο μέχρι και τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Ο Θεόφραστος επιβεβαιώνει («Περί φυτών ιστορία») πως το σίλφιο δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί και ήταν η φήμη για τις αντισυλληπτικές ιδιότητες που ανέπτυξε τον 3ο-2ο αιώνα π.Χ. που έφεραν το οριστικό του τέλος. Ο Στράβωνας πάλι μας λέει πως ήταν οι λαοί της ερήμου αυτοί που κατέστρεψαν τις ρίζες του.

Ακόμα και σήμερα οι βοτανολόγοι δεν έχουν καταφέρει να το ταυτοποιήσουν, έχουν κυκλοφορήσει πάντως αρκετές εικασίες για την οικογένεια των φυτών στην οποία πιθανώς ανήκε. Γεγονός είναι πως ο αρχαίος κόσμος δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς σίλφιο, γι’ αυτό και οι άντρες του Αλέξανδρου βρήκαν στην Περσία ένα παρόμοιο φυτό, το οποίο στερούνταν ωστόσο τη γεύση ή τις θαυματουργές ιδιότητες του αυθεντικού.

Ήταν η ασαφοετίδα (ή ασαφέτιδα), που κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα στην Ινδία. Οι Ρωμαίοι την υποδέχτηκαν αρχικά με ενθουσιασμό, γρήγορα κατάλαβαν όμως πως σίλφιο δεν ήταν κατά κανέναν τρόπο. Το καταμαρτυρεί και ο Διοσκουρίδης («Περί ύλης ιατρικής»): «Το κυρηναϊκό [το σίλφιο] έχει ένα πολύ υγιεινό άρωμα, που ελάχιστα το προσέχει κανείς στην αναπνοή. Αντίθετα, το μηδικό [ασαφοετίδα] είναι λιγότερο δυνατό και έχει χειρότερη μυρωδιά»…

Το παγκόσμιο σύμβολο της αγάπης

Έχουμε ακούσει πως το σύμβολο της καρδιάς, που δεν μοιάζει φυσικά σε τίποτα με την πραγματική καρδιά, έλκει πίσω του πολλούς θρύλους για την ύπαρξή του. Άλλοι λένε πως πρόκειται για μεσαιωνική αναπαράσταση διαφόρων φυτών (φύλλα συκής, κισσός ή ακόμα και νούφαρα) και άλλοι πάλι υποθέτουν πως το σχήμα της αγάπης έχει να κάνει πολύ με τη γυναικεία ανατομία (εφηβαίο).

Κι όμως, η πρώτη ποτέ παρόμοια αναπαράσταση μας έρχεται από το ασημένιο νόμισμα της Κυρήνης του 6ου-5ου αιώνα π.Χ., εκεί δηλαδή όπου ο σπόρος/καρπός του σίλφιου παρομοιάζει με το οικουμενικό σύμβολο της αγάπης και του έρωτα! Κι έτσι αρκετοί ιστορικοί τοποθετούν τη γέννησή του πολύ πριν από τον Μεσαίωνα και συγκεκριμένα κάπου, κάπως, κάποτε στην Κυρηναϊκή.

Κι ενώ η σύνδεση σίλφιου και σεξ είναι κάτι παραπάνω από προφανής και ιστορικά καταγεγραμμένη, όπως υπαινίσσονται εξάλλου και ο Παυσανίας και ο Κάτουλλος, μια τέτοια υπόθεση θα παραμείνει αναγκαστικά στη σφαίρα της ιστορικής φαντασίας. Σε άλλο κυρηναϊκό νόμισμα βλέπουμε μια γυναίκα να κρατά στο χέρι της γερμένο ένα κλαδί του φυτού, έτσι ώστε το άνθος του να δείχνει τα γεννητικά της όργανα.

Αν το σίλφιο παραμένει ακόμα μαζί μας με τη μορφή του ρομάντζου και της αγάπης, αυτό μόνο οι ερωτευμένοι το ξέρουν.


Διαβάστε επίσης:

“Σπάνιος σφαιρικός κεραυνός απαθανατίζεται εν μέσω καταιγίδας στον Καναδά, vid”

Ένα ζευγάρι από τον Καναδά κατέγραψε ένα σπάνιο φαινόμενο...

Η βάρκα και το κουπί: Σπάνια βραχογραφία υπονοεί την προέλευση των Αιγυπτίων βασιλιάδων

Το εύρημα, που ανακαλύφθηκε κοντά στο Ασουάν, ρίχνει φως...

Ανακαλύφθηκε εκκλησία του 5ου αιώνα στην αρχαία πόλη του Ολύμπου – Το χαραγμένο μήνυμα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολυάριθμα περίτεχνα ψηφιδωτά ανάμεσα σε ερείπια του...

Πώς έξι έφηβοι επιβίωσαν σε απομονωμένο νησί για 15 μήνες μετά από ναυάγιο

Το 1965, έξι έφηβοι από την Τόνγκα αποφάσισαν να...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΕΘΝΗ πριν 43 λεπτά

Λωρίδα της Γάζας: 43 θάνατοι από ισραηλινές επιθέσεις την Κυριακή

Την Κυριακή, ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν τον θάνατο 43 Παλαιστινίων, με τις περισσότερες απώλειες να σημειώνονται κοντά…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 1 ώρα

Απειλείται το one-pedal στα ηλεκτρικά οχήματα;

Η νέα προδιαγραφή GB 21670-2025 της Κίνας, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2027, επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία one-pedal…

SPORTS πριν 2 ώρες

Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν 3-0: Οι Λονδρέζοι με εντυπωσιακή εμφάνιση σήκωσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Η Τσέλσι κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με εντυπωσιακή νίκη 3-0 επί της Παρί Σεν Ζερμέν, στον τελικό που διεξήχθη…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

ΗΠΑ: Συναγερμός στο Κεντάκι μετά από πυροβολισμούς σε ναό

Συναγερμός σήμανε στο Κεντάκι των ΗΠΑ μετά από πυροβολισμούς σε εκκλησία Βαπτιστών, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας άτομα πριν…

SPORTS πριν 2 ώρες

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο NBA Summer League

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, και ο Sports Director Χρήστος Μπαφές, παρευρέθηκαν στο Summer League του Λας Βέγκας, παρακολουθώντας…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 2 ώρες

Ειρήνη Μουρτζούκου: «Αποδείξεις δείχνουν ότι η μητέρα του Παναγιωτάκη ευθύνεται για τον θάνατό του» αναφέρει ο δικηγόρος της

Η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου, κατηγορούμενη για τις δολοφονίες μικρών παιδιών, προφυλακίζεται μετά την απολογία της στην ανακρίτρια. Στο απολογητικό της…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

Ντόναλντ Τραμπ: Παρών στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων – Η θεαματική άφιξή του και ο στρατιωτικός χαιρετισμός

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρευρέθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσα στην Τσέλσι και την Παρί Σεν…

SPORTS πριν 2 ώρες

Η Τατιάνα Γκούσιν κατέκτησε την κορυφή στο μίτινγκ της Μασσαλίας

Η Τατιάνα Γκούσιν κατέκτησε την πρώτη θέση στο μίτινγκ της Μασσαλίας στο άλμα εις ύψος με άλμα 1.88, καταφέρνοντας να…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Τραμπ: Το «κύμα» δασμών απομονώνει την Ουάσινγκτον – Ο αναδυόμενος παγκόσμιος εμπορικός χάρτης χωρίς τις ΗΠΑ και ο ρόλος της Ε.Ε.

Το άρθρο αναλύει την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που προκαλεί η πολιτική δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση…

LIFE πριν 3 ώρες

Τατιάνα Στεφανίδου: Φωτογραφίζεται με μπικίνι στον Δοκό με φόντο το ηλιοβασίλεμα

Η Τατιάνα Στεφανίδου, γνωστή για το κομψό της στιλ και την πειθαρχία της στη γυμναστική και τη διατροφή, απόλαυσε μια…

SPORTS πριν 3 ώρες

ΑΕΚ: Εκτός επιλογών Νίκολιτς οι Μήτογλου, Σιμάνσκι, Φερνάντες και Τσιλούλης

Η ΑΕΚ επέστρεψε στις προπονήσεις μετά από διήμερο ρεπό, με τον προπονητή Μάρκο Νίκολιτς να λαμβάνει τις πρώτες κρίσιμες αποφάσεις…

SPORTS πριν 3 ώρες

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς και η Λάουρα Παουζίνι ενθουσίασαν το κοινό πριν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς και η Λάουρα Παουζίνι ενθουσίασαν το κοινό στο «MetLife Stadium» του Νιου Τζέρσεϊ με μια φαντασμαγορική εμφάνιση…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Ουκρανία: Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι πραγματικός – Τι θα συμβεί αν «πέσει» το Κίεβο, με αγωνία για τη «μεγάλη ανακοίνωση» Τραμπ

Το άρθρο αναλύει την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, όπου το ενδεχόμενο κατάρρευσης της χώρας γίνεται όλο και πιο πιθανό, καθώς…

LIFE πριν 3 ώρες

Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι τώρα η σταρ του ελληνικού σινεμά μετά το ατύχημά της

Η Ρίκα Διαλυνά, η γνωστή σταρ του ελληνικού κινηματογράφου, συνεχίζει να ακτινοβολεί λάμψη και θετική ενέργεια παρόλο που πλησιάζει την…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 3 ώρες

Η «σκοτεινή ιατροδικαστική υπηρεσία» Πατρών αποδίδει σε αυτοκτονία το θάνατο της Ειρήνης Λαγούδη: Η ανάρτηση – «φωτιά» για την πολυσυζητημένη υπόθεση

Η υπόθεση θανάτου της 44χρονης Ειρήνης Λαγούδη, που βρέθηκε νεκρή στο αυτοκίνητό της το 2018, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από…

0:00 / 0:00

“Σπάνιος σφαιρικός κεραυνός απαθανατίζεται εν μέσω καταιγίδας στον Καναδά, vid”

Ένα ζευγάρι από τον Καναδά κατέγραψε ένα σπάνιο φαινόμενο κατά τη διάρκεια καταιγίδας, όταν ένας κεραυνός δημιούργησε μια λαμπερή μπλε σφαίρα που αιωρούνταν κοντά...

Η βάρκα και το κουπί: Σπάνια βραχογραφία υπονοεί την προέλευση των Αιγυπτίων βασιλιάδων

Το εύρημα, που ανακαλύφθηκε κοντά στο Ασουάν, ρίχνει φως στον σχηματισμό του αιγυπτιακού κράτους και στο πώς οι πρώιμες ελίτ χρησιμοποίησαν την τέχνη για...

Ανακαλύφθηκε εκκλησία του 5ου αιώνα στην αρχαία πόλη του Ολύμπου – Το χαραγμένο μήνυμα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολυάριθμα περίτεχνα ψηφιδωτά ανάμεσα σε ερείπια του 5ου αιώνα σε μια ιστορική αρχαία πόλη.Ένα ψηφιδωτό που κοσμεί την είσοδο μιας εκκλησίας του...

Πώς έξι έφηβοι επιβίωσαν σε απομονωμένο νησί για 15 μήνες μετά από ναυάγιο

Το 1965, έξι έφηβοι από την Τόνγκα αποφάσισαν να αναζητήσουν περιπέτεια και σάλπαραν με μια μικρή βάρκα, χωρίς επαρκείς προμήθειες. Μετά από 8 ημέρες...

Κινεζικός στρατός: Τα ρομπότ-μαχητές ενδέχεται να προκαλέσουν «τυφλές δολοφονίες»

Το άρθρο αναφέρεται στις ανησυχίες της Κίνας σχετικά με τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ στη στρατιωτική τεχνολογία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ηθική και νομική ρύθμιση. Η...

Απίστευτος λόγος που η Κίνα αξιοποιεί τον μεγαλύτερο φουσκωτό θόλο παγκοσμίως! vid

Στην πόλη Τζινάν της Κίνας, οι αρχές εγκατέστησαν τον μεγαλύτερο φουσκωτό θόλο στον κόσμο, καλύπτοντας 20.000 τετραγωνικά μέτρα, για την αντιμετώπιση της σκόνης και...

Ξέρατε πότε καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Ελλάδα; Δείτε ποιος ήταν ο τελευταίος...

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής.Η θανατική ποινή στη σύγχρονη Ελλάδα εκτελείτο δια τουφεκισμού ή στη λαιμητόμο...

Το γνωρίζατε; – Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έβαζαν νερό στο κρασί τους;

Όπως είναι γνωστό, το κατ’ εξοχήν ποτό των αρχαίων Ελλήνων ήταν ο «θείος οίνος». Άνδρες, γυναίκες και παιδιά γεύονταν το ένθεο αυτό ποτό και...

“Η τοποθεσία της αρχαίας Αθήνας που μεταμόρφωσε την παγκόσμια ιστορία”

Η αρχαία αγορά της Αθήνας αποτέλεσε το κέντρο της δημόσιας ζωής και τη γενέτειρα της δημοκρατίας, επηρεάζοντας βαθιά την παγκόσμια ιστορία. Σε αυτήν τη ζωηρή...

Γιγάντιες προϊστορικές «πυραμίδες» στην Πολωνία αποκαλύπτουν αρχαία τεχνολογία

Στη δυτική Πολωνία, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο μεγαλιθικούς τάφους, γνωστούς ως «πολωνικές πυραμίδες», που χρονολογούνται πάνω από 5.500 χρόνια. Αυτές οι μνημειώδεις κατασκευές, που αποκαλύπτουν προηγμένες...

Roanoke: Το σπουδαίο αμερικανικό αίνιγμα του 1587 με τους χαμένους αποίκους

Η υπόθεση της χαμένης αποικίας του Ρόανοουκ, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αμερικανικής ιστορίας, φαίνεται να βρίσκεται κοντά στη λύση της. Το 1587, περίπου...

Νίκολα Τέσλα: Πέντε καινοτομίες του που προηγήθηκαν της εποχής τους

Ο Νίκολα Τέσλα, ένας από τους πιο καινοτόμους επιστήμονες της εποχής του, ανέπτυξε πέντε σημαντικές εφευρέσεις που προηγήθηκαν του χρόνου τους και επηρέασαν καθοριστικά...

Σαν σήμερα: Η πιο σημαντική αρματομαχία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κουρσκ το...

Η μάχη του Κουρσκ, που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 1943, αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη αρματομαχία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την επική σύγκρουση...

Ερευνητές αποκάλυψαν κρυμμένο «κόσμο» 80 εκατ. ετών κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Durham ανακάλυψαν έναν «χαμένο κόσμο» 80 εκατομμυρίων ετών κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, φέρνοντας στο φως ένα αρχαίο...

NASA: Ποιο ήταν το «μυστικό» όταν ο άνθρωπος πάτησε πρώτη φορά στο φεγγάρι;

Το άρθρο αναφέρεται στο πρωτόκολλο καραντίνας που εφάρμοσε η NASA κατά την πρώτη αποστολή του Apollo 11 στη Σελήνη το 1969, για την αποφυγή...

Ξέρατε ότι; – Αυτός είναι ο ασυνήθιστος λόγος για τον οποίο εφευρέθηκε αρχικά το αλυσοπρίονο

Αρχικά εφευρεθέν για ιατρικούς σκοπούς, το αλυσοπρίονο σχεδιάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τους Σκωτσέζους γιατρούς John Aitken και James Jeffray για να...

Η προέλευση της φράσης «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» το 1920

Η φράση «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» πρωτοεμφανίστηκε ως προεκλογικό σύνθημα το 1920 από την αντί-βενιζελική παράταξη, «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις», με στόχο την επάνοδο του...

Το αινιγματικό μυστήριο του Ourang Medan – Το πλήρωμα ανακαλύφθηκε «παγωμένο»

Η ιστορία του SS Ourang Medan παραμένει ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο, με το πλήρωμά του να βρίσκεται νεκρό χωρίς εμφανή τραύματα, σε μια κατάσταση φαινομενικά...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άντζελα Δημητρίου: Ποζάρει με μαγιό στα 70 και λέει… «Μην ακούσω τίποτα»

Στα 70 της χρόνια και χωρίς ίχνος makeup, η...

Κωστόπουλος – Μπαλατσινού: Το δείπνο για τα γενέθλια του γιου τους! Μαζί τους και ο Κικίλιας

Ο Πέτρος Κωστόπουλος και η Τζένη Μπαλατσινού γιόρτασαν τα...

Χάος με τον καπετάνιο του Κριστιάνο Ρονάλντο και τη σύλληψη «γκαζιάρη» κυβερνήτη πλοίου στον Βόλο: Δείτε βίντεο

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στον Βόλο όταν καπετάνιος σκάφους μπήκε...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λωρίδα της Γάζας: 43 θάνατοι από ισραηλινές επιθέσεις την Κυριακή

Την Κυριακή, ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν...

Απειλείται το one-pedal στα ηλεκτρικά οχήματα;

Η νέα προδιαγραφή GB 21670-2025 της Κίνας, που θα...

Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν 3-0: Οι Λονδρέζοι με εντυπωσιακή εμφάνιση σήκωσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Η Τσέλσι κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με εντυπωσιακή...

ΗΠΑ: Συναγερμός στο Κεντάκι μετά από πυροβολισμούς σε ναό

Συναγερμός σήμανε στο Κεντάκι των ΗΠΑ μετά από πυροβολισμούς...

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο NBA Summer League

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, και ο Sports...

Ειρήνη Μουρτζούκου: «Αποδείξεις δείχνουν ότι η μητέρα του Παναγιωτάκη ευθύνεται για τον θάνατό του» αναφέρει ο δικηγόρος...

Η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου, κατηγορούμενη για τις δολοφονίες μικρών...

Ντόναλντ Τραμπ: Παρών στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων – Η θεαματική άφιξή του και ο στρατιωτικός...

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρευρέθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου...

Η Τατιάνα Γκούσιν κατέκτησε την κορυφή στο μίτινγκ της Μασσαλίας

Η Τατιάνα Γκούσιν κατέκτησε την πρώτη θέση στο μίτινγκ...

Τατιάνα Στεφανίδου: Φωτογραφίζεται με μπικίνι στον Δοκό με φόντο το ηλιοβασίλεμα

Η Τατιάνα Στεφανίδου, γνωστή για το κομψό της στιλ...

ΑΕΚ: Εκτός επιλογών Νίκολιτς οι Μήτογλου, Σιμάνσκι, Φερνάντες και Τσιλούλης

Η ΑΕΚ επέστρεψε στις προπονήσεις μετά από διήμερο ρεπό,...

Ουκρανία: Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι πραγματικός – Τι θα συμβεί αν «πέσει» το Κίεβο, με αγωνία για...

Το άρθρο αναλύει την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, όπου...

Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι τώρα η σταρ του ελληνικού σινεμά μετά το ατύχημά της

Η Ρίκα Διαλυνά, η γνωστή σταρ του ελληνικού κινηματογράφου,...

Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν ζωντανά ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων

Η Παρί Σεν Ζερμέν και η Τσέλσι αναμετρώνται στον...

Ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει το Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το «παρών» στον μεγάλο τελικό...

Τσέλσι – Παρί Σεν Ζερμέν ζωντανά ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων

Στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων, η Παρί Σεν...

Τζόκερ κλήρωση 2934: Οι σημερινοί τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση Τζόκερ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 13 Ιουλίου...

ΗΠΑ: Ένοπλη επίθεση σε εκκλησία στο Κεντάκι – Αναφορές για τραυματίες, νεκρός ο δράστης

Στο Κεντάκι των ΗΠΑ σημειώθηκαν δύο περιστατικά με πυροβολισμούς...

Ύπνος: Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σας γεύμα, σύμφωνα με την επιστήμη

Το άρθρο εξετάζει τη σημασία του χρόνου κατανάλωσης των...

Κρήτη: Μετέφεραν στρώμα στην οροφή αυτοκινήτου κρατώντας το με τα χέρια

Σοκ προκάλεσε ένα περιστατικό στην Κρήτη, όπου ένας οδηγός...

Γερμανία: «Καμία κρίση» δηλώνει ο Μερτς για την αποτυχία εκλογής δικαστών στη Bundestag – «Διαφωνώ με τις...

Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, υποβάθμισε την αποτυχία της...

Κολωνός: Δύο πιθανές εκδοχές για τους πυροβολισμούς στον 48χρονο – Αναζητούν τον δράστη σε τούρκικα στέκια

Στον Κολωνό, οι αστυνομικές αρχές ερευνούν τους πυροβολισμούς εναντίον...

Τραμπ: «Θέλω να με θυμούνται ως έναν καλό άνθρωπο όταν φύγω»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη νύφη του, Λάρα Τραμπ,...

Άντζελα Δημητρίου: Οι πρόσφατες λήψεις της με εντυπωσιακό ολόσωμο μαγιό!

Η Άντζελα Δημητρίου, γνωστή ως «Λαίδη» του ελληνικού πενταγράμμου,...

Φθιώτιδα: Ανεξέλεγκτο αυτοκίνητο διαπερνά τοίχο λόγω βλάβης στα φρένα

Στη Φθιώτιδα, ένα τροχαίο ατύχημα συνέβη στη Σπερχειάδα όταν...

Ειρήνη Μουρτζούκου: Κατηγορεί τη μητέρα του Παναγιωτάκη για τον θάνατό του – Τι δήλωσε στην απολογία της

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, κατά την απολογία της, κατηγόρησε τη...

“Σπάνιος σφαιρικός κεραυνός απαθανατίζεται εν μέσω καταιγίδας στον Καναδά, vid”

Ένα ζευγάρι από τον Καναδά κατέγραψε ένα σπάνιο φαινόμενο...

Χαλκιδική: Εντοπίστηκε η 33χρονη Σέρβα τουρίστρια – Είχε εξαφανιστεί στο Πευκοχώρι

Η εξαφάνιση της 33χρονης Σέρβας τουρίστριας, που αγνοούνταν εδώ...

Η Στουτγκάρδη υπέβαλε ανανεωμένη προσφορά στον ΠΑΟΚ για τον Γιάννη Κωνσταντέλια

Η Στουτγκάρδη κατέθεσε νέα, βελτιωμένη προσφορά στον ΠΑΟΚ για...

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Αποκαλύπτουν το φύλο του μωρού που περιμένουν!

Ο Αντρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου, λίγους μήνες...

Πυρκαγιά κοντά στα διόδια Μοσχοχωρίου στην περιοχή του Μοσχοχωρίου

Μια πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή...

Ειρήνη Μουρτζούκου: Σε γειτονικά κελιά με τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τη μητέρα του 3χρονου Άγγελου – Οι...

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, που ομολόγησε τους θανάτους τεσσάρων μωρών,...

Βερολίνο: 89 επείγοντα ιατρικά περιστατικά σε φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής – 69 άτομα στο νοσοκομείο

Στο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής «Rave The Planet» στο Βερολίνο,...

Ελλάδα – Τσεχία 107-66: Θριαμβευτική επικράτηση της Εθνικής Νέων στο Eurobasket U20

Η Εθνική Νέων της Ελλάδας πέτυχε εντυπωσιακή νίκη με...