Σάιγκο Τακαμόρι: Η ιστορία του τελευταίου σαμουράι της Ιαπωνίας

Η ζωή και το τέλος του Σάιγκο Τακαμόρι, του τελευταίου σαμουράι που πολέμησε για τις παραδόσεις της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της περιόδου Μεϊτζί
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο Σάιγκο Τακαμόρι, ο τελευταίος σαμουράι της Ιαπωνίας, υπήρξε κεντρική φιγούρα στην ιστορία της χώρας, συμμετέχοντας στην παλινόρθωση του αυτοκράτορα κατά την περίοδο Μεϊτζί. Γεννημένος το 1828 σε οικογένεια κατώτερης τάξης, ανέπτυξε μια ισχυρή προσωπικότητα και ηγετική ικανότητα, η οποία τον οδήγησε σε σημαντικές πολιτικές και στρατιωτικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέγερσης Σατσούμε.

Η ζωή του χαρακτηρίζεται από την αντίθεση στην εκσυγχρονιστική πολιτική της αυτοκρατορικής κυβέρνησης και την αγάπη του για την παράδοση. Μετά τον θάνατό του το 1877, ο Σάιγκο απέκτησε μύθο, ενσαρκώνοντας τις παραδοσιακές αξίες και τον ηρωισμό, και η κληρονομιά του συνεχίζει να εμπνέει τη σύγχρονη Ιαπωνία.

Πιο αναλυτικά

Ο Σάιγκο Τακαμόρι, (23 Ιανουαρίου 1828 – 24 Σεπτεμβρίου 1877), υπήρξε σημαντική φυσιογνωμία της ιαπωνικής ιστορίας, καθώς ήταν ο τελευταίος σαμουράι.

Βοήθησε στην παλινόρθωση του αυτοκράτορα στην περίοδο Μεϊτζί και κατόπιν κυνηγήθηκε από τους αυτοκρατορικούς συμβούλους. Έγραψε ποίηση με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Σάιγκο Νανσού.

Ο Σάιγκο γεννήθηκε στο Καγκοσίμα, σε μια οικογένεια με κληρονομικά ευγενικές καταβολές, αν και κατώτερης τάξης. Ο πατέρας του Σάιγκο έζησε περισσότερο σαν γκόσι, (αυτάρκης αγρότης-πολεμιστής), παρά σαν σαμουράι, (σι ή Τζοκάσι). Η οικογένεια δανείστηκε τα χρήματα για να αγοράσει γη για καλλιέργεια.

Το οικογενειακό υπόβαθρο του Σάιγκο ήταν εξαρχής συνδεδεμένο με την επαρχία Σατσούμε και υπηρετούσε τον νταΐμιο Σιμάτζου. Η πατριά Σιμάτζου αντιτάχθηκε ούτως ή άλλως στο σογκουνάτο Τοκουγκάβα το 1600 και έτσι ο νταΐμιο Τοτζάμα χαρακτηρίστηκε ως «εξωτερικός άρχοντας».

Οι σαμουράι που δεν αντιτάχθηκαν, χαρακτηρίστηκαν ως Φουντάι νταΐμιο, δηλαδή «υποτελείς κύριοι». Το σογκουνάτο κρατούσε τους νταΐμιο υπό τον έλεγχό του, υποχρεώνοντάς τους να μένουν ένα μέρος του χρόνου στο Έντο, (Τόκιο), αναγκάζοντάς τους κατά συνέπεια τους σε ακριβά, χρονοβόρα ταξίδια, κρατώντας ταυτόχρονα τις οικογένειές τους ως όμηρους στο κάστρο Έντο.

Ο οίκος Σιμάτζου έκρυψε τον Σάιγκο όταν κυνηγήθηκε από την αυτοκρατορική κυβέρνηση και τον εξόρισε στα νησιά Αμάμι, όπου ανακάλυψε μια κουλτούρα διαφορετική από εκείνη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε. Τελικά κατέληξε να αγαπήσει τα νησιά Αμάμι και τον πολιτισμό τους. Ο Σάιγκο εξορίστηκε για δεύτερη φορά σε ένα άλλο νησί Αμάμι, το Οκινοεραμπουκίμα.

Φαίνεται πως η αυτοκρατορική κυβέρνηση ήθελε να τον βγάλει από τη μέση, αλλά τον ήθελε ζωντανό. Τον κάλεσε άλλωστε πίσω για να υπηρετήσει όταν άλλαξε το πολιτικό κλίμα. Το νησί Οκινοεραμπουκίμα ήταν ένας ψυχρός, δυσάρεστος τόπος με ισχυρούς ανέμους.

Κρατήθηκε εκεί για δύο χρόνια και υπέστη αρκετές κακουχίες που αποδυνάμωσαν την υγεία του. Στην αρχή τον κρατούσαν σε μια περίφραξη που έμοιαζε με κλουβί και εργότερα τον περιόρισαν κατ’ οίκον.

Όντας εξόριστος στο Οκινοεραμπουκίμα μελέτησε την τέχνη της καλλιγραφία και έγινε δάσκαλος των παιδιών. Διάβασε εκτενώς την κινεζική και ιαπωνική φιλοσοφία, καθώς επίσης τους Κινέζους κλασικούς και την ποίηση. Σε αυτή τη στιγμή στη ζωή του έγινε ποιητής και ένα από τα καλύτερα ποιήματά του ήταν το «Σκέψεις στη φυλακή».

Ο Σάιγκο εξορίστηκε ενάντια στη θέλησή του, αλλά αυτό τον βοήθησε να δυναμώσει το χαρακτήρα του, δεδομένου ότι είχε το χρόνο να αναπτύξει τα πολιτιστικά του ενδιαφέροντα και να σκεφτεί για τη ζωή και την πολιτική του.

Έμαθε να απολαμβάνει τα πιο απλά πράγματα ως μοναχός του Ζεν Βουδισμού και αποσύρθηκε από την πολιτική από το 1874 έως το 1876. Βρήκε τη γαλήνη ψαρεύοντας, διαβάζοντας βιβλία, μαθαίνοντας καλλιγραφία, εντρυφώντας στη χαλάρωση με διαλογισμό Ζεν. Όταν είχε χρόνο, έφτιαχνε αχυρένια σαντάλια.

Κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές

Ο Σάιγκο Τακαμόρι έζησε σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών. Συνεπώς έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε την πραγματική σημασία της εποχής του σογκουνάτου Τοκουγκάβα για τους σαμουράι και τα ήθη τους.

Η κυριαρχία των σαμουράι έφθασε στην πλήρη άνθησή της κατά την πρώιμη περίοδο Τοκουγκάβα, όταν οι ταξικές διακρίσεις ήταν ιδιαίτερα εμφανείς.

Οι σαμουράι βρίσκονταν στην κορυφή των τεσσάρων τάξεων -επάνω από τους αγρότες, τους τεχνίτες και τους εμπόρους. Ήταν οι μόνοι που επιτρεπόταν να φέρουν ξίφη και είχαν το δικαίωμα να σκοτώνουν οποιοδήποτε μέλος των κατώτερων τάξεων για ασεβή συμπεριφορά.

Το σογκουνάτο Τοκουγκάβα εγκαθιδρύθηκε στο Έντο και παρέμεινε στην εξουσία επί 250 χρόνια. Ήταν χρόνια ειρήνης και σταθερότητας στην Ιαπωνία, που χαρακτηρίστηκαν από την απομόνωση από τον εξωτερικό κόσμο, την αύξηση των πόλεων, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική κινητικότητα.

Εντούτοις, κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου, πολλοί σαμουράι βρέθηκαν άνεργοι καθώς οι κύριοί τους έχασαν τη γη τους με τoυς αναδασμούς της γης. Πολλοί έγιναν ρόνιν ή σαμουράι χωρίς αφέντη.

Οι μαχητικές τους δεξιότητες δε θεωρούνταν πλέον σημαντικές και οι σαμουράι ως τάξη υπέστησαν σημαντικές φθορές. Ορισμένοι από αυτούς αναζήτησαν θέσεις ως ανώτεροι υπάλληλοι στην κυβέρνηση Μεϊτζί.

Mε τον όρο παλινόρθωση Μεϊτζί (Μeiji Ishin) οι ιστορικοί περιγράφουν συνήθως μια αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν σε μια αλλαγή στην πολιτική και κοινωνική δομή της Ιαπωνίας από το 1866 έως το 1869, μια περίοδο 4 ετών του τέλους της εποχής Έντο (συχνά αποκαλείται και εποχή του σογκουνάτου Τοκουγκάβα) και αρχή της εποχής Μεϊτζί.

Ο σχηματισμός της συμμαχίας Σάτσο το 1866 μεταξύ του Σάιγκο Τακαμόρι, ηγέτη της επαρχίας Σατσούμε και του Κίντο Ταγκαγιόσι, ηγέτη της επαρχίας Κχόσου, οριοθετεί την έναρξη της παλινόρθωσης Μεϊτζί.

Οι δύο ηγέτες υποστήριξαν τον αυτοκράτορα ενάντια στο σογκουνάτο Τοκουγκάβα (bakufu) και αποκατατέστησαν την αυτοκρατορική δύναμη.

Το σογκουνάτο Τοκουγκάβα τερματίστηκε επίσημα στις 9 Νοεμβρίου 1867 με την παραίτηση του 15ου σόγκουν Τοκουγκάβα Γιοσινόμπου και την «παλινόρθωση» (Taisei Houkan) του αυτοκρατορικού κανόνα.

Ο 15χρονος Μουτσουχίτο διαδέχθηκε τον πατέρα του, αυτοκράτορα Κομέι, και τον επόμενο χρόνο έγινε ο αυτοκράτορας Μεϊτζί ή «φωτισμένος κανόνας» και υπέγραψε τον Καταστατικό Όρκο.

Σύντομα τον Ιανουάριο του 1868, άρχισε ο πόλεμος Μποσίν (πόλεμος του έτους του δράκου) με τη μάχη του Τόμπα Φουσίμι, στον οποίο ο στρατός της νέας κυβέρνησης, νίκησε τον στρατό του σόγκουν με τη βοήθεια των Τακαμόρι και Τακαγιόσι.

Ο πόλεμος τελείωσε στις αρχές του 1869 με την πολιορκία του Χακοντάτε, στο νησί Χοκάιντο. Η στρατιωτική ήττα του σόγκουν (με στρατηγό τον Χιτζικάτα Τοσίτζο) σήμανε και το τέλος της παλινόρθωσης Μεϊτζί και κάθε είδους ανυπακοή στον αυτοκράτορα και τον κανόνα του τελείωσε.

Η εξέγερση Σατσούμε

Η πρώτη δοκιμασία της νέας κυβέρνησης Μεϊτζί ήρθε με την εξέγερση της ισχυρής πατριάς Σατσούμε που που κατείχε τη νότια περιοχή του νησιού Κιούσου. Αυτή η σημαντική πατριά ελεγχόταν από τον οίκο Σιματζού, και την είχε ιδρύσει ο Σιματζού Τανταχίσα, γιος του Μιναμότο Γιοριτόμο, στην περίοδο Καμακούρα.

Ήταν μια από τις δύο ισχυρές γενιές (άλλο ήταν η Κχόσου) που έκαναν δυνατή την αποκατάσταση της αυτοκρατορικής δύναμης. Μετά από εννιά χρόνια κοντά στην κεντρική κυβέρνηση, οι σαμουράι της Σατσούμε ήταν δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση που έπαιρνε η κυβέρνηση. Οργάνωσαν το δικό τους στρατό για να πολεμήσουν ενάντια στα αδοκίμαστα ακόμη στρατεύματα της κεντρικής κυβέρνησης.

Ήταν μια μνημειώδης μάχη μεταξύ του ιαπωνικού παραδοσιακού τρόπου μάχης στην πραγματικότητα και ενός νέου στρατού αγροτών, εκπαιδευμένου στη δυτική στρατηγική και τη χρήση δυτικών όπλων. Ηγέτης της εξέγερσης ήταν ο Σάιγκο Τακαμόρι, ένας γίγαντας με ισχυρή προσωπικότητα που, ακριβώς πριν από μερικά χρόνια, ήταν ηγέτης της κυβέρνησης και υπεύθυνος για την οργάνωση του κυβερνητικού στρατού.

Ο Σάιγκο ήταν ένας από τους τρεις νέους σαμουράι που προσχώρησαν στην κυβέρνηση και με τον προσωπικό μαγνητισμό του είχε βοηθήσει στην ένωση και την επιβίωσή της. Ο δεύτερος ήταν ο Κίντο Κόιν, σαμουράι από την πατριά Κχόσου, εξαιρετικά ικανός διπλωμάτης, ένας δάσκαλος της τέχνης της πειθούς.

Η ιστορική σημασία του Κίντο έγκειται πρώτιστα στην πεποίθησή του ότι η φεουδαρχία έπρεπε να καταργηθεί για να ευημερήσει το έθνος, μαζί με την ικανότητά του να πείσει τους φεουδάρχες κυρίους ότι ήταν προς το συμφέρον τους και πατριωτικό καθήκον τους να επιστρέψει ο αυτοκράτορας και να υποστηριχθεί η νέα κεντρική κυβέρνηση.

Ο τρίτος της τριανδρίας ήταν Οκούμπο Τοσιμίτσι ο οποίος, όπως και ο Σάιγκο, ήταν μέλος της πατριάς Σατσούμα. Ο Σάιγκο ήταν ο ισχυρός άνδρας της δράσης, ο Κίντο ο διπλωμάτης και ο Οκούμπο ο αρμόδιος για το σχεδιασμό του νέου καθεστώτος. Αργότερα εξαιτίας της αντίθεσης του Οκούμπο στις ιδέες του Σάιγκο για την κατάκτηση της Κορέας και την επέκταση της Ιαπωνίας, ο Σάιγκο παραιτήθηκε από την κυβέρνηση.

Ο Σάιγκο είχε καταστρώσει ένα σχέδιο για την κατάκτηση της Κορέας που περιελάμβανε την αποστολή ενός απεσταλμένου με στόχο να προβάλλει προσβλητικές απαιτήσεις. Αυτό θα οδηγούσε, εξήγησε, τους Κορεάτες στην εκτέλεση του απεσταλμένου και θα παρείχε στην Ιαπωνία τη δικαιολογία κήρυξης πολέμου.

Ο απεσταλμένος, επέμεινε, θα ήταν ο ίδιος. Ο Οκούμπο και ο Κίντο του αρνήθηκαν και ο Σάιγκο επέστρεψε στο σπίτι του στο Κιούσου. Εκεί, ένωσε τους επαναστατημένους σαμουράι για να τους οδηγήσει ενάντια στον κυβερνητικό στρατό. Η κυβέρνηση ενέργησε γρήγορα για να συντρίψει την εξέγερση.

Υπήρξε μεγάλη σύγκρουση στη μάχη της Σιρογιάμα. Μετά από δύο εβδομάδες μαχών με τον αυτοκρατορικό στρατό, οι επαναστάτες σαμουράι μαζί με τον Σάιγκο μειώθηκαν από 40.000 περίπου σε 200 πολεμιστέ. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο Σάιγκο τραυματίστηκε, αλλά δεν είναι γνωστός ο ακριβής τρόπος του θανάτου του.

Αφηγήσεις συμπολεμιστών του οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προχώρησε σε τελετουργική αυτοκτονία σεπούκου με τη βοήθεια του συμπολεμιστή του Μπέπου Σινσούκε.

Ο Μύθος του Σάιγκο

Γίγαντας ύψους 1,80 και βάρους 112 κιλών, ο Σάιγκο Τακαμόρι λιγομίλητος, με ευπροσήγορο χαμόγελο ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη σύγχρονη εποχή της Ιαπωνίας. Η εγκάρδια προσωπικότητά του, η θυελλώδης σταδιοδρομία του και ο τραγικός του θάνατος άγγιξαν τις καρδιές πολλών Ιαπώνων, και ενέπνευσαν σεβασμό για το πρόσωπό του.

Η ιστορία του Σάιγκο ζει διασκορπισμένη στους διάφορους «θρύλους του Σάιγκο», πιστοποιώντας την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κατάσταση της πολιτικής σήμερα και μια ψυχολογική ανάγκη για ήρωες.

Στην πραγματικότητα, το 1877, έτος θανάτου του Σάιγκο, ήταν ήταν η χρονιά κατά την οποία ο Άρης έφθασε στην πιο κοντινή προσέγγισή του στη γη. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής είδαν το φωτεινό, κόκκινο σαν αίμα αστέρι και είπαν ότι ήταν το άστρο του Σάιγκο, σημάδι πως ο Σάιγκο ήταν ακόμα ζωντανός κάπου.

Ο μύθος είναι μια ιστορία με σημαντικές οντολογικές συνέπειες, που περνούν από το άτομο σε άτομο. Ο μύθος είναι μια έννοια, μια ιδανική ή μισο-αληθινή ιστορία με μυθικές ιδιότητες που περιλαμβάνει συνήθως έναν ηρωικό χαρακτήρα ή φανταστικό τόπο και είναι ριζοβολημένος σε έναν πυρήνα αλήθειας και λειτουργεί ως υπενθύμιση μιας ιδιαίτερης κουλτούρας.

Μερικοί μύθοι γνωρίζουμε σήμερα ότι έχουν τη βάση τους σε ιστορικά γεγονότα και ο μύθος του Σάιγκο είναι ένας από αυτούς. Αρκετοί από τους μύθους που κυκλοφόρησαν για το πρόσωπό του αρνούνταν το θάνατό του. Πολλοί στην Ιαπωνία τον περίμεναν να επιστρέψει από την Ινδία ή την Κίνα για να νικήσει την κοινωνική αδικία.

Η αντίθεση στον δυτικό εκσυγχρονισμό

Με την πτώση του σογκουνάτου Τοκουγκάβα και την έναρξη της περιόδου Μεϊτζί, 1868 – έγιναν σημαντικές αλλαγές στην Ιαπωνία. Η νέα ιαπωνική αυτοκρατορική κυβέρνηση εισήγαγε ριζικές μεταρρυθμίσεις και πολιτική εκσυγχρονισμού: δημιουργήθηκαν σιδηρόδρομοι, καθιερώθηκε η υποχρεωτική εκπαίδευση και η στρατιωτική θητεία, εισήχθη το ηλιακό ημερολόγιο και καταργήθηκαν τα φέουδα μαζί με το σύστημα των τάξεων.

Πολλοί άνεργοι, δυσαρεστημένοι σαμουράι κράτησαν τις παραδοσιακές του αξίες και φοβούνταν τη «δυτικοποίηση». Σκέφτονταν ότι οι ξένοι «θα μόλυναν» την Ιαπωνία, ενώ άλλοι υποστήριζαν αντιθέτως ότι η τεχνολογία και το εμπόριο θα εμπλούτιζαν τη χώρα, και θα ενίσχυαν τους στρατιωτικούς. Η επένδυση της Ιαπωνίας για να γίνει ισχυρό κράτος δυτικού τύπου ήρθε σε μια στιγμή που οι σαμουράι ήταν έντονα δυσαρεστημένοι από τις κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις.

Ο Σάιγκο αγαπούσε τις παραδοσιακές αρχές και κατά περιόδους βρέθηκε αντιμέτωπος με μια εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πίστεις του, μια στον αυτοκρατορικό στρατό και την άλλη στους σαμουράι της Σατσούμε. Ωστόσο, αρχικά διαφώνησε με τον εκμοντερνισμό της Ιαπωνίας και το εμπόριο με τη Δύση. Επίσης, ήταν αντίθετος με τη διαμόρφωση σιδηροδρομικού δικτύου, θεωρώντας πως τα χρήματα θα έπρεπε να ξοδευτούν για τον εκσυγχρονισμό του Στρατού.

Η αυτοκρατορική κυβέρνηση γοητεύθηκε από τον δυτικό πολιτισμό. Ένα παράδειγμα αυτής της αποπλάνησης ήταν πως η κυβέρνηση του Τόκιο ήταν πρόθυμη να εγκαταλείψει τις πολιτιστικές της παραδόσεις χάριν των δυτικότροπων αιθουσών χορού, (επιπολαιότητες), όπως τις αποκαλούσε ο Σάιγκο και την ίδια στιγμή απαρνείτο την τιμιότητα των δικών της αξιωματούχων. Η κυβερνητική διαφθορά έφθασε στο απόγειό της, ιδιαίτερα σε ό,τι σχετιζόνταν με τις υπέρογκες δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τις πιέσεις για άνοιγμα των εμπορικών δρόμων της Ιαπωνίας.

Κληρονομιά

Πέρα από γενναίος μαχητής, όμως, ο Σάιγκο ήταν πηγή έμπνευσης για τον πολιτισμό και πολλοί έμαθαν από τη σοφία του. Απολάμβανε τη μελέτη, και διαρκώς βελτίωνε τις γνώσεις του μελετώντας. Ενθάρρυνε τις κοινότητες της επαρχίας Σατσούμα να είναι πολιτιστικά αυτάρκεις σε μια εποχή κατάθλιψης, κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης της περιόδου Μεϊτζί.

Ο Σάιγκο συνδέθηκε με την ίδρυση της σχολής Γιοσίνο, (που έδρευε σε ένα μικρό χωριό κοντά στην πόλη Καγκοσίμα). Οι μαθητές αυτής της ακαδημίας καλλιεργούσαν τη γη στη διάρκεια της ημέρας και ασχολούνταν με τη μάθηση στις απογευματινές και βραδυνές ώρες.

Η πολιτική ιδεολογία του Σάιγκο ήταν και ρομαντική και πρακτική. Δεν ήταν αντιδυτικός, αλλά απεχθανόταν τις παγιδεύσεις του δυτικού πολιτισμού. Θεωρούσε πως η Ιαπωνία θυσίαζε τις παραδόσεις της για τα ψεύτικα σύμβολα του δυτικού «ατομικισμού» και «της ελευθερίας».

Όπως το θέτει ο Μαρκ Ραβίνα, «ο θάνατος του Σάιγκο ήταν ένα αντίδοτο στην πολιτιστική δυσφορία της Ιαπωνίας. Δεν φοβήθηκε ότι η Ιαπωνία θα μάθαινε από τη Δύση, αλλά ότι θα αντλούσε τα λανθασμένα πρότυπα και όχι τις πραγματικές αρετές που οδήγησαν τη Δύση στη δύναμή της». Ακόμη και στο θάνατο η κυβέρνηση φοβήθηκε το πνεύμα του. Δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πώς γύρισε η παλίρροια της ιαπωνικής κοινής γνώμης. Ο Σάιγκο ήταν ο ήρωάς τους. Φοβούμενη περαιτέρω συγκρούσεις και εξεγέρσεις, η αυτοκρατορική κυβέρνηση τον αποκατέστησε μετά θάνατον στις 22 Φεβρουαρίου του 1889.

Η ζωή του μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη στην ταινία «Ο Τελευταίος Σαμουράι». Αν και η ιστορική βάση της ταινίας είναι αληθινή, τα γεγονότα δεν εκτυλίχθηκαν επακριβώς με τον τρόπο που περιγράφονται στο σενάριο της ταινίας.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σάιγκο Τακαμόρι: Η ιστορία του τελευταίου σαμουράι της Ιαπωνίας

Η συντριπτική νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί του Δαρείου: Η μάχη της Ισσού (333 π.Χ.)

Σάλος στο Happy Day με το τραγούδι του Light: «Κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό» – «Πόσο πίσω είμαστε σε αυτή την κοινωνία»

Πλέι οφ NBA: Στα ημιτελικά της Δύσης οι Γουόριορς, μπρέικ για τους Πέισερς στην έδρα των Καβαλίερς

Κίνα: Το DNA από το αρχαιότερο τυρί του κόσμου ηλικίας 3.600 ετών βρέθηκε σε… μούμιες

Χρήστος Μάστορας: Θερμή υποστήριξη από την «Εστία Δερόπολης» για την εμφάνιση στη Χειμάρρα παρουσία του Έντι Ράμα

Μπέττυ Μαγγίρα: «Δέχομαι προτάσεις» – Ετοιμάζει τηλεοπτική επιστροφή;

Ρούλα Πισπιρίγκου: Φρέσκια αναβολή στη δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας – Μετατέθηκε για τις 12 Ιανουαρίου 2026

Παναθηναϊκός – Εφές: Αποκάλυψη! Οι τρεις διαιτητές του κρίσιμου αγώνα για το εισιτήριο στο Final Four

Αποκαλύφθηκαν οι πρώτες τιμές του Hyundai Ioniq 9

Σοκαριστικό φαινόμενο! Άρχισε να… βρέχει ψάρια ζωντανά στην κάμερα

Δίκη Φιλιππίδη: Στο δικαστήριο και σήμερα 5/5 ο Πέτρος με την Νίνου στο πλευρό του – «Αποδεικνύεται ότι οι μάρτυρες δεν…»

Στο No. 19 ο Στέφανος Τσιτσιπάς, στο Νο. 81 η Μαρία Σάκκαρη στην παγκόσμια κατάταξη

Μετρό: Σφραγίζουν έως την Πέμπτη τέσσερις σταθμοί στην Αθήνα – Από τις 21:00 έως το τέλος λειτουργίας

Πλέι άουτ Super League στις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

00:00 / 00:00

Πολωνία: Εντοπίστηκε μυστηριώδης “τάφος βαμπίρ” κρυμμένος κάτω από εκκλησία (φώτο)

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία ανακάλυψαν έναν σπάνιο "τάφο βαμπίρ" κάτω από την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο χωριό Pączewo. Τα λείψανα ενός άνδρα του...

Αποκαλύπτεται το μυστηριώδες πηγάδι στο Μοσχάτο που θα έσωζε την Ελλάδα (φώτο)

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία του Χαράλαμπου Ζαμπέλη, ενός σερβιτόρου από το Μοσχάτο το 1933, ο οποίος ανακάλυψε πετρέλαιο ενώ έσκαβε ένα πηγάδι για...

Αποκαλύπτουμε την αληθινή ιστορία του πραγματικού Σρεκ! – Κι όμως υπήρξε! (φωτό)

Ο Σρεκ, το εμβληματικό τέρας της οθόνης, έχει πραγματική βάση στην ιστορία, καθώς εμπνεύστηκε από τον Ρώσο παλαιστή Μορίς Τιλέτ, γνωστός και ως «Γάλλος...

Σφαγή του Μαλμεντί: Η απόδοση δικαιοσύνης στον δήμιο 32 χρόνια μετά

Η Σφαγή του Μαλμεντί, που συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου 1944, αποτέλεσε ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου, όταν Γερμανοί στρατιώτες των Waffen-SS εκτέλεσαν...

Γι’ αυτό τα τατουάζ στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν στίγμα ατίμωσης και ταπείνωσης

Στην αρχαία Ελλάδα, τα τατουάζ θεωρούνταν σημάδι ντροπής και εξευτελισμού, καθώς τα έκαναν κυρίως αιχμάλωτοι, δούλοι και εγκληματίες για να διακρίνονται από τους άλλους....

Αποκαλύφθηκε το μυστήριο: Γιατί δεν πετούν πουλιά πάνω από την Ακρόπολη

Η Ακρόπολη, γνωστή ως οχυρός οικισμός, έχει μια ιδιαίτερη χαρακτηριστική ιδιότητα: πάνω από αυτήν δεν πετούν πουλιά, ούτε αεροπλάνα, λόγω του ισχυρού γεωμαγνητικού πεδίου...

Είναι από αυτά που λες “Βλέπουν καλά τα μάτια μου;” – Δείτε τι...

Σχεδόν καβάλησε σκούτερ...σέρνοντάς το σε όλη τη διαδρομή!Δείτε στο βίντεο:https://twitter.com/RT_India_news/status/1918971623568531889?ref_src=twsrc%5Etfw

Ποιοι ήταν οι Έλληνες που μεγαλούργησαν τον 19ο αιώνα στην Αμερική

Το άρθρο αναδεικνύει τη συμβολή σημαντικών Ελλήνων που διακρίθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον 19ο αιώνα. Μεταξύ αυτών είναι ο Ιωάννης Ζάχος, καθηγητής λογοτεχνίας...

Ρώσοι επιστήμονες ανατρέπουν τα δεδομένα στα διαστημικά ταξίδια! Το σύστημα πρόωσης που εκθρονίζει...

Ρώσοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα πρόωσης πλάσματος, το οποίο υπόσχεται να επαναστατήσει τα διαστημικά ταξίδια, μειώνοντας τον χρόνο για μια αποστολή στον...

Όταν “έσβησε” ο θρυλικός “Grande Torino”: 76 χρόνια από το αεροπορικό δράμα

Σήμερα συμπληρώνονται 76 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία της θρυλικής ποδοσφαιρικής ομάδας "Grande Torino", η οποία συνέβη στις 4 Μαΐου 1949. Η ομάδα, επιστρέφοντας...

Ποιος ανακάλυψε το μακιγιάζ; Το συναρπαστικό ταξίδι από τα σκαθάρια στην πούδρα μολύβδου

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία του μακιγιάζ, με αναφορά στην αρχαία Αίγυπτο, όπου η χρήση καλλυντικών συνδύαζε την ομορφιά με πρακτικούς και θεϊκούς σκοπούς....

Το υπέρυθρο τηλεσκόπιο της NASA ξεδιπλώνει το Σύμπαν σε μαγευτικό 3D

Το υπέρυθρο τηλεσκόπιο SPHEREx της NASA, που εκτοξεύθηκε στις 11 Μαρτίου, έχει ξεκινήσει την επιστημονική του αποστολή, καταγράφοντας περίπου 3.600 εικόνες καθημερινά για να...

Βασιλικό ερωτικό σκάνδαλο: Ο πρίγκιπας Άρθρουρ, η δούκισσα Λουίζα και η μαγευτική Λεονί

Το άρθρο αποκαλύπτει ένα σκανδαλώδες ερωτικό τρίγωνο στη βρετανική μοναρχία, που περιλαμβάνει τον Πρίγκιπα Άρθουρ, τη Δούκισσα Λουίζα και την ερωμένη του Λεονί. Παρά...

Το γνωρίζατε; – Πώς αναδύονται και καταρρέουν οι Χρυσές Εποχές – Από την...

Το άρθρο αναλύει την ιστορία των «χρυσών εποχών» και υποστηρίζει ότι η επιτυχία των κοινωνιών δεν οφείλεται σε τείχη, αλλά σε ανοίγματα στο εμπόριο,...

Αυτό που έκαναν ελάχιστοι θα το ρίσκαραν αντιμέτωποι με αυτά τα θανατηφόρα σαγόνια, video

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα επικίνδυνο εγχείρημα που πραγματοποιούν ελάχιστοι, μπροστά σε θανατηφόρα σαγόνια, με μόνη προστασία μερικά εκατοστά γυαλιού.Η περιγραφή της δραστηριότητας προκαλεί...

«Γίγαντες ύψους 3 μέτρων» ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε σπήλαιο στη Νεβάδα

Η μυθολογία, η λαογραφία, ακόμη και η Βίβλος, μας λένε ότι κάποτε γίγαντες περιπλανιόντουσαν στη Γη. Και, όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν...

Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη: Αποκαλύπτοντας τα μυστικά των ιστορικών επιγραφών

Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, που βρίσκεται μπροστά από τη Βουλή στην Αθήνα, είναι ένα εμβληματικό και ταυτόχρονα μυστηριώδες μνημείο, καθώς οι επιγραφές του...

Ποιες ήταν οι 9 Μούσες στην ελληνική μυθολογία και τι συμβόλιζαν;

Σ’ εκείνα τα πολύ παλιά χρόνια γεννήθηκαν εννέα πανέμορφες κόρες, οι Μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης, που είχαν την τύχη να είναι...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Γίγαντες ύψους 3 μέτρων» ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε σπήλαιο στη Νεβάδα

Η μυθολογία, η λαογραφία, ακόμη και η Βίβλος, μας...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Πέτρος Κωστόπουλος: «Ήθελα να αυτοκτονήσω, ήθελα με τη μηχανή να συντριβώ» – Το AIDS,...

Ο Πέτρος Κωστόπουλος, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή...

Αποκαλύφθηκε το θανατηφόρο ερπετό που αξιοποιούσαν ως “όπλο” οι αρχαίοι Έλληνες

Επιστήμονες από την Ιταλία ανακάλυψαν το φίδι «Javelin Sand...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάιγκο Τακαμόρι: Η ιστορία του τελευταίου σαμουράι της Ιαπωνίας

Ο Σάιγκο Τακαμόρι, ο τελευταίος σαμουράι της Ιαπωνίας, υπήρξε...

Πλέι οφ NBA: Στα ημιτελικά της Δύσης οι Γουόριορς, μπρέικ για τους Πέισερς στην έδρα των Καβαλίερς

Με εκτελεστή τον Μπάντι Χιλντ και ηγέτη τον Στεφ...

Κίνα: Το DNA από το αρχαιότερο τυρί του κόσμου ηλικίας 3.600 ετών βρέθηκε σε… μούμιες

Επιστήμονες κατάφεραν και εξήγαγαν DNA από ένα αρχαίο κομμάτι...

Μπέττυ Μαγγίρα: «Δέχομαι προτάσεις» – Ετοιμάζει τηλεοπτική επιστροφή;

Η Μπέττυ Μαγγίρα μίλησε στην εκπομπή Breakfast@Star για τη...

Παναθηναϊκός – Εφές: Αποκάλυψη! Οι τρεις διαιτητές του κρίσιμου αγώνα για το εισιτήριο στο Final Four

Η Euroleague ανακοίνωσε τους διαιτητές για το κρίσιμο πέμπτο...

Αποκαλύφθηκαν οι πρώτες τιμές του Hyundai Ioniq 9

Η Hyundai παρουσίασε τις πρώτες τιμές του νέου ηλεκτρικού...

Σοκαριστικό φαινόμενο! Άρχισε να… βρέχει ψάρια ζωντανά στην κάμερα

Στη Γουαδελούπη, ένας υδροστρόβιλος προκάλεσε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, καθώς...

Στο No. 19 ο Στέφανος Τσιτσιπάς, στο Νο. 81 η Μαρία Σάκκαρη στην παγκόσμια κατάταξη

Στην πρόσφατη ανανέωση της παγκόσμιας κατάταξης τένις, ο Στέφανος...

Πλέι άουτ Super League στις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

Οι τρεις αναμετρήσεις για τα πλέι άουτ της Super...

Ετεοκλής Παύλου: Οργισμένος με τον Light – «Αμφισβητώ τη συγγνώμη του γιατί…»

Ο τράπερ Light βρίσκεται στο επίκεντρο αντιδράσεων λόγω μισαναπηρικών...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το viral post με ΛΕΞ και Μιλγουόκι

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, μετά τον αποκλεισμό των Μπακς από...

Ο Ροντινέι έδωσε σόου σε μαγαζί στη Γλυφάδα με το τραγούδι «Πανσέληνος» της Δέσποινας Βανδή

Ο Ροντινέι φρόντισε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος...

Ηράκλειο: Σφοδρή σύγκρουση τουριστικού λεωφορείου με ΙΧ στις Γούβες – Ένας τραυματίας

Στο Ηράκλειο, ένα σοβαρό τροχαίο συνέβη το απόγευμα της...

Η Παραλία: Απειλούν να βάλουν τέλος σε Μαρία και Κοσμά με μετάθεση ή παραίτηση!

Η κατάσταση στο χωριό μοιάζει εκρηκτική, με τη Μαρία...

Happy Day για Αίθρα Λυκουρέζου: «Τώρα με το podcast δεν μίλησε για τα οικογενειακά της; Τα βγάζω όλα στη φόρα;»

Η Αίθρα Λυκουρέζου πριν από μερικές ημέρες παραχώρησε μία...

Σοκ στο πανελλήνιο: Συνεργάτης της Μαρινέλλας εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του σε προχωρημένη σήψη

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοσμική Αθήνα η είδηση ότι...

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Η αποκαλυπτική απάντηση στις φήμες για 4η εκπομπή στον ΑΝΤ1

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, σε πρόσφατη συνάντησή του με δημοσιογράφους...

Πετρέλαιο: Βουτιά άνω του 3% στις τιμές μετά τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν άνω του 3% μετά...

ΑΣΕΠ: Τρέξτε τώρα για 1.127 θέσεις εργασίας μέσω 13 προκηρύξεων

Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε την έναρξη αιτήσεων για 1.127 προσλήψεις...

Happy Day κατά Μάστορα: «Τι δεν ήξερες; Τι γίνεται στην Αλβανία;» – «Μαζεύονται πολλά»

Στο πλατό του Happy Day στον ALPHA, σχολίασαν το...

Ψηφιακός φρουρός αντιμετωπίζει το δημογραφικό

Η κυβέρνηση προγραμματίζει την κατάθεση νομοσχεδίου για τη δημιουργία...

Άνοιξε η Ιταλία χρυσή κερκόπορτα στον Ερντογάν

Το άρθρο αναφέρεται στην ανησυχία της Αθήνας και των...

Δέσποινα Βανδή: Η έκρηξη οργής της προς το συνεργείο του Happy Day στο αεροδρόμιο – Παρούσα η Μελίνα

Η Δέσποινα Βανδή φάνηκε εκνευρισμένη κατά την πρόσφατη εμφάνισή...

Αποκαλύπτουμε όλες τις ανατροπές στη φορολογία ακινήτων

Η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά από φορολογικές αλλαγές που...

Κυκλοφοριακή παράλυση: Χάος σε Κηφισό, Κηφισίας, Μεσογείων και Λεωφόρο Συγγρού – Στο «κόκκινο» και η Αττική Οδός

Σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται σήμερα στους δρόμους της Αθήνας,...

Πιο αρχαίο κι από τον Παρθενώνα: Αποκαλύφθηκε πού στέκει το παλαιότερο γεφύρι της Ευρώπης

Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης, γνωστό ως Γέφυρα του...

Πολωνία: Εντοπίστηκε μυστηριώδης “τάφος βαμπίρ” κρυμμένος κάτω από εκκλησία (φώτο)

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία ανακάλυψαν έναν σπάνιο "τάφο βαμπίρ" κάτω...

Αποκαλύπτεται το μυστηριώδες πηγάδι στο Μοσχάτο που θα έσωζε την Ελλάδα (φώτο)

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία του Χαράλαμπου Ζαμπέλη, ενός...

Αποκαλύπτουμε την αληθινή ιστορία του πραγματικού Σρεκ! – Κι όμως υπήρξε! (φωτό)

Ο Σρεκ, το εμβληματικό τέρας της οθόνης, έχει πραγματική...

Μάστορας – Καληφώνη: Η ρομαντική πρόταση γάμου και το πολυτελές δώρο των 14.000 ευρώ στην Πόλη του Φωτός

Ο Χρήστος Μάστορας και η Γαρυφαλιά Καληφώνη βιώνουν μια...

Τραγωδία στα Τέμπη: Τι αποκαλύπτει ο Καραμανλής για τις κατηγορίες

Ο Κώστας Καραμανλής, πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ετοιμάζεται...

Σφαγή του Μαλμεντί: Η απόδοση δικαιοσύνης στον δήμιο 32 χρόνια μετά

Η Σφαγή του Μαλμεντί, που συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου...

Γι’ αυτό τα τατουάζ στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν στίγμα ατίμωσης και ταπείνωσης

Στην αρχαία Ελλάδα, τα τατουάζ θεωρούνταν σημάδι ντροπής και...

Καταποντίστηκε υπερπολυτελές γιοτ Lamborghini αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων – Το ξέφρενο πάρτι με τις influencers και τα βίντεο

Ένα πολυτελές γιοτ Lamborghini αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων βυθίστηκε...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Δευτέρα 5 Μαΐου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Έρχονται 255 νέα πολεοδομικά σχέδια για απομακρυσμένους οικισμούς

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προγραμματίζει τη δημιουργία 255 πολεοδομικών σχεδίων...

Από το Survivor στο Dragons’ Den: Η Μαριάνθη Κάσδαγλη διεκδίκησε 30.000 ευρώ για το επιχειρηματικό της όνειρο

Η Μαριάνθη Κάσδαγλη, γνωστή από τη συμμετοχή της στο...

Συντάξεις: Αποκάλυψη! Ποιοι αποχωρούν φέτος από 58,5 ετών στο Δημόσιο [πίνακες με τα ποσά συντάξεων και εφάπαξ]

Φέτος, 25 κατηγορίες παλαιών ασφαλισμένων, κυρίως γονείς δημοσίων υπαλλήλων...

Η ρήτρα διαφυγής απελευθερώνει F-16 Viper και υποβρύχια Type 214

Η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες...

Τράπεζες: Ξεκινά το μπαράζ αποτελεσμάτων α’ τριμήνου αύριο – Εκτοξεύεται η κερδοφορία

Αύριο ξεκινά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2025...

Περιστέρι: Ένοπλος κακοποιός “σάρωσε” σε 25 λεπτά δύο καταστήματα τυχερών παιχνιδιών – Λεία 2.200 ευρώ

Συναγερμός σήμανε στην αστυνομία το βράδυ της Κυριακής στο...

Ισραήλ: Η κυβέρνηση υπερψήφισε στρατηγική για την κλιμάκωση της επίθεσης στη Γάζα

Η ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε...

Ντόναλντ Τραμπ: Προετοιμάζει τον στενό συνεργάτη του Στίβεν Μίλερ για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι εξετάζει σοβαρά την υποψηφιότητα...