Δεινόσουχος: Ο τρομερός κροκόδειλος που κατασπάραζε δεινόσαυρους και βασίλευε στη γη

Δεινόσουχος: Ο προϊστορικός γίγαντας κροκόδειλος που κυριαρχούσε στη Βόρεια Αμερική, τρώγοντας δεινόσαυρους και κινούμενος τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά νερά
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο Δεινόσουχος, ένα γιγαντιαίο κροκοδειλοειδές που ζούσε στη Βόρεια Αμερική πριν από 82 εκατομμύρια χρόνια, αναδεικνύεται ως ένα από τα κορυφαία αρπακτικά της εποχής του, καταναλώνοντας δεινόσαυρους. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτό το τεράστιο ερπετό, μήκους έως 10 μέτρα και βάρους πάνω από 4 τόνους, είχε την ικανότητα να επιβιώνει σε αλμυρό νερό, επιτρέποντάς του να εξερευνά ευρύτερες περιοχές και να κυνηγά μεγαλύτερα θηράματα.

Αν και σχετίζεται με τους σύγχρονους αλιγάτορες, οι πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ότι ο Δεινόσουχος ανήκει σε διαφορετικό κλάδο κροκοδειλοειδών, με την ανοχή στο αλμυρό νερό να είναι ένα αρχαίο χαρακτηριστικό που έχει χαθεί στους αλιγάτορες. Η μελέτη αυτή προσφέρει νέα στοιχεία για την εξέλιξη και τη βιολογία των κροκοδειλοειδών.

Πιο αναλυτικά

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε τα μυστικά του Deinosuchus – Δεινόσουχου ( προέρχεται από τις λέξεις «δεινός» και «σούχος» που είναι η ελληνική ονομασία του αρχαίου αιγυπτιακού θεού – κροκόδειλου Σομπέκ) ενός τεράστιου αρχαίου ερπετού που μοιάζει με αλιγάτορα και περιπλανιόταν στη Βόρεια Αμερική πριν από 82 εκατομμύρια χρόνια καταβροχθίζοντας δεινόσαυρους.

Πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο, ένα αρπακτικό που συναγωνιζόταν ακόμη και τον περίφημο Τυραννόσαυρο Ρεξ κυριαρχούσε στη Βόρεια Αμερική.

Ο Δεινόσουχος , ένας τεράστιος συγγενής των σημερινών αλιγάτορων, έφτανε τα 10 μέτρα σε μήκος και ζύγιζε πάνω από 4 τόνους.

Ένα τεράστιο, εξαφανισμένο ερπετό που κάποτε έτρωγε δεινόσαυρους είχε πλατύ ρύγχος σαν του αλιγάτορα, αλλά οφείλει την επιτυχία του σε ένα χαρακτηριστικό που λείπει από τους σύγχρονους αλιγάτορες: την ανοχή στο αλμυρό νερό.

Ο «κροκόδειλος του τρόμου», ή Δεινόσουχος, σχετίζεται με τον κροκόδειλο που είναι ζωντανός σήμερα, αλλά πέθανε πριν από περίπου 75 εκατομμύρια χρόνια. Ο Δεινόσουχος αποτελεί μέρος της τάξης κροκοδειλοειδών της επιστημονικής ταξινόμησης, η οποία φιλοξενεί επίσης κροκόδειλους και αλιγάτορες.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός κροκόδειλου και ενός αλιγάτορα;
Τα δύο ζώα μοιάζουν πολύ, αλλά ορισμένες διαφορές στην εμφάνιση και το περιβάλλον διαφοροποιούν τα δύο ερπετά. Η Britannica έγραψε σε μια ανάρτηση ιστολογίου ότι οι κροκόδειλοι τείνουν να προσκολλώνται σε περιβάλλοντα με θαλασσινό νερό, ενώ οι αλιγάτορες προτιμούν περιβάλλοντα γλυκού νερού. Αν και έχουν παρόμοια σχήματα σώματος, οι κροκόδειλοι έχουν ρύγχος σχήματος V, ενώ οι αλιγάτορες έχουν ρύγχος σχήματος U. Το χρώμα είναι ένας άλλος διακριτικός παράγοντας, με τους κροκόδειλους να είναι συνήθως πράσινοι ή καστανοί, ενώ οι αλιγάτορες είναι γκρι ή μαύροι.

Οι σύγχρονοι συγγενείς του κροκόδειλου του τρόμου
Ο «κροκόδειλος του τρόμου», ο Δεινόσουχος, έγινε πρωτοσέλιδο μετά από ένα νέο άρθρο στο Communications Biology που ρίχνει φως στις εξελικτικές σχέσεις και τις οικολογικές προσαρμογές του.

Προηγούμενη έρευνα, η οποία επικεντρώθηκε σε απολιθώματα Δεινόσουχου που βρέθηκαν στη Βόρεια Αμερική, ιδιαίτερα στην Απαλαχία, οδήγησε πολλούς ειδικούς να πιστέψουν ότι σχετίζεται στενά με τους σύγχρονους αλιγάτορες.

Ωστόσο, νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο Δεινόσουχος και οι συγγενείς του μπόρεσαν να κολυμπήσουν μέσα στο αλμυρό νερό, επιτρέποντάς τους να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Αυτή η ανοχή στο αλμυρό νερό συνδέει τον Δεινόσουχο πιο στενά με τους κροκόδειλους, οι οποίοι είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να κατοικούν τόσο σε οικοσυστήματα γλυκού όσο και σε αλμυρό νερό.

Επιπλέον, η έρευνα τονίζει ότι ο γιγαντισμός που παρατηρήθηκε στον Δεινόσουχο πιθανότατα επηρεάστηκε από τα «υψηλής παραγωγικότητας υδάτινα οικοσυστήματα», εξηγούν οι ερευνητές, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνθήκες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θήραμα, υποστήριξαν την ικανότητα των ερπετών να μεγαλώνουν σε τόσο τεράστια μεγέθη.

Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές του Δεινόσουχου είναι η ικανότητά του να ανέχεται το αλμυρό νερό, ένα χαρακτηριστικό που στερούνται οι σύγχρονοι αλιγάτορες και πολλοί κροκόδειλοι. Σε αντίθεση με τους σημερινούς αλιγάτορες, ο Δεινόσουχος διατηρούσε αδένες άλατος, που του επέτρεψαν να επιβιώσει σε παράκτια έλη και εκβολές ποταμών καθώς και σε ποτάμια. Αυτή η μοναδική προσαρμογή πιθανότατα του επέτρεψε να ευδοκιμήσει στο Western Interior Seaway, που κάποτε χώριζε τη Βόρεια Αμερική.

Ο Δρ Márton Rabi , ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Tübingen , εξήγησε τη σημασία αυτής της ανακάλυψης στο CNN , λέγοντας: “Κανείς δεν ήταν ασφαλής σε αυτούς τους υγροτόπους όταν ήταν ο Deinosuchus. Μιλάμε για ένα απολύτως τερατώδες ζώο. Σίγουρα περίπου 8 μέτρα ή περισσότερο συνολικό μήκος σώματος.”

Με την ανοχή του στο αλμυρό νερό, ο Δεινόσουχος μπορούσε να διασχίσει τεράστιες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, φτάνοντας τόσο σε παράκτιους όσο και σε εσωτερικούς οικοτόπους γεμάτους με μεγάλα θηράματα. Αυτή η προσαρμοστικότητα το βοήθησε να γίνει ένα από τα κορυφαία αρπακτικά της εποχής του, κυνηγώντας τα πάντα, από μικρότερα ερπετά μέχρι δεινόσαυρους.

Πώς τα απολιθώματα άλλαξαν την κατανόησή μας
Η ανακάλυψη των απολιθωμάτων Δεινόσουχου παρείχε στους ερευνητές κρίσιμα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο ζωής αυτού του αρχαίου αρπακτικού. Απολιθώματα του Δεινόσουχου έχουν βρεθεί και στις δύο πλευρές του Western Interior Seaway, αλλά για χρόνια, οι επιστήμονες προβληματίζονταν με το πώς ένας τόσο μεγάλος θηρευτής θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σε περιβάλλοντα γλυκού και αλμυρού νερού.

Η τελευταία μελέτη, η οποία ενσωμάτωσε νέα μοριακά δεδομένα και ανάλυση απολιθωμάτων, βοήθησε να διευκρινιστεί η θέση του Δεινόσουχου στο οικογενειακό δέντρο των κροκοδείλων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Δεινόσουχος δεν είχε στενή σχέση με τους σύγχρονους αλιγάτορες, όπως υποτίθεται προηγουμένως, αλλά στην πραγματικότητα ανήκε σε διαφορετικό κλάδο της οικογένειας των κροκοδείλων. Ο Δρ Ράμπι εξήγησε ότι η ανοχή στο αλμυρό νερό ήταν ένα χαρακτηριστικό των αρχαίων κροκοδείλων, ένα χαρακτηριστικό που αργότερα χάθηκε στα είδη αλιγατόρων. Πρόσθεσε, «Η ανάλυσή μας διαπίστωσε ότι η ανοχή στο αλμυρό νερό είναι ένα αρκετά αρχαίο χαρακτηριστικό πολλών κροκοδείλων και δευτερευόντως χάθηκε στα αλιγατοροειδή».

Ο Δεινόσουχος δεν ήταν ο μόνος γιγάντιος κροκόδειλος στην ιστορία. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γιγάντιοι κροκόδειλοι εξελίχθηκαν ανεξάρτητα πολλές φορές τα τελευταία 120 εκατομμύρια χρόνια. Ο Δεινόσουχος, με το τεράστιο μέγεθος και την ικανότητά του να πλοηγείται στο αλμυρό νερό, ήταν μόνο ένα παράδειγμα του πώς εξελίχθηκαν οι κροκόδειλοι για να κυριαρχούν στα ενδιαιτήματά τους.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σοκ στο TikTok: Χάθηκε σε τροχαίο ο μικρός «Okay Baby» – Ο 2χρονος σταρ «άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων»

Χρυσοχοΐδης: Ενισχύονται τα ΜΜΜ με 280 νέους αστυνομικούς

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 17χρονος για βίαιη επίθεση σε οδηγό λεωφορείου – Φρουρούμενος νοσηλεύεται ο 42χρονος

Πιερρακάκης: Αίτημα εξαίρεσης της Ελλάδας για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής

Με Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός, Champions League, Τσιτσιπά και Σάκκαρη τα αθλητικά υπερθεάματα σήμερα

Γιώργος Παπαδάκης για Καλημέρα Ελλάδα: «Οι αποφάσεις είναι αποφάσεις! Θα με διαδεχθούν…»

Χρυσοχοΐδης: Πρωτοφανής επιτυχία στην εξάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος με πλήρη εξιχνίαση δολοφονιών

Ιωάννα Τούνη: Αποκαλύψεις Δημητρακόπουλου για revenge porn – «Εγώ όταν είδα το βίντεο…»

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω ισχυρών ανέμων – Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου

Παιχνίδια Εκδίκησης: Ο Άγης ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη Μάγια

Αντώνιος Πρωτοψάλτης: Ο πρωτοπόρος Έλληνας που κατέκτησε δημαρχιακό θώκο στις ΗΠΑ το 1894

Γιώργος Τσαλίκης αποκαλύπτει: «Ο Λαγούτης είχε χαρακτηρίσει σκουπίδι το Big Brother…»

Γιώργος Ρήγας: Η αποκαλυπτική εξομολόγηση του θρύλου των 80s στο The 2night show

Ο Τιμωρός: Η Έλλη εξαπολύει κόλαση στους Λεωνίδα και Αλέξη

00:00 / 00:00

Ed Kemper: Ο serial killer που αφαίρεσε δέκα ζωές και μετά απολάμβανε μπύρες...

Ο Ed Kemper, γνωστός ως "Big Ed", είναι ένας από τους πιο διαβόητους serial killers στην ιστορία, έχοντας σκοτώσει δέκα ανθρώπους, κυρίως φοιτήτριες, μεταξύ...

Οι δολοφονίες του Σικάγο από Tylenol: Μια σειρά θανάτων από δηλητηρίαση και ο...

Το 1982, επτά άνθρωποι στην περιοχή του Σικάγο πέθαναν τραγικά μετά από κατάποση χαπιών Tylenol με κυάνιο. Τα θύματα, μεταξύ των οποίων ένα 12χρονο κορίτσι...

Τον «έφαγαν» τα μυστικά του: Ο κωμικός ηθοποιός που δολοφονήθηκε και ο μόνος ύποπτος ήταν ο κολλητός του

Ήταν ένας από τους πιο συμπαθητικούς ηθοποιούς στην ιστορία του Χόλιγουντ. Αλλά πίσω από τα χαμόγελα που έφερνε μέσω των “Ηρώων του Χόγκαν” στην...

Κονκισταδόρες: Οι αδίστακτοι εξολοθρευτές του Νέου Κόσμου

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία των Κονκισταδόρων, Ισπανών κατακτητών που, από τον 15ο αιώνα, αφάνισαν εκατομμύρια ιθαγενείς στον Νέο Κόσμο στο όνομα του χρυσού...

Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα – Γεννήθηκε το 1821 και πρόλαβε μόλις τρία φύλλα

Η "Σάλπιγξ Ελληνική" ήταν η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα, που κυκλοφόρησε μόλις τρία φύλλα το καλοκαίρι του 1821, υπό την επιμέλεια του Θεόκλητου...

Τα μυστικά των πυραμίδων της Αιγύπτου αποκαλύπτονται

Το άρθρο εξετάζει τα μυστήρια γύρω από τις πυραμίδες της Αιγύπτου, αναφέροντας τις διάφορες θεωρίες σχετικά με τον σκοπό και την κατασκευή τους. Ο...

Όταν οι γιατροί “συνταγογραφούσαν” τσιγάρα – Η αποκαλυπτική εποχή της πλήρους άγνοιας για...

Στη δεκαετία του 1930 και 1940, οι γιατροί δεν γνώριζαν την άμεση σύνδεση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα, με αποτέλεσμα πολλές διαφημίσεις τσιγάρων...

«Σύνδρομο του Θουκυδίδη»: Η φονική επιδημία που γονάτισε την αρχαία Αθήνα και αφάνισε τον Περικλή

Το άρθρο αναφέρεται στον Λοιμό των Αθηνών, μια θανατηφόρα επιδημία που εκδηλώθηκε το 430 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου και προκάλεσε τον...

Σαν να βγήκε από ταινία! Αυτή είναι η στενότερη πόλη του κόσμου

Η κομητεία Yanjin είναι το είδος της πόλης που είναι σαν να βγήκε από ταινία.Τοποθετημένη στο κάτω μέρος μιας απότομης κοιλάδας, το πυκνό σύμπλεγμα...

Το “δέντρο των δεινοσαύρων”: Ένα από τα αρχαιότερα δέντρα του πλανήτη ανθίζει στη...

Το σπάνιο πεύκο Wollemi, που ανακαλύφθηκε ξανά το 1994 και θεωρούνταν ότι είχε εξαφανιστεί πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια, ανθίζει για πρώτη φορά στη...

Σε έκσταση οι αρχαιολόγοι: Άθικτος αμφορέας 1.100 ετών αποκαλύφθηκε σε αρχαία ελληνική πόλη

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στην ακτή της αρχαίας ελληνικής πόλης Αντίφελο στην Τουρκία, όπου αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν σφραγισμένο αμφορέα 1.100 ετών κατά τη διάρκεια...

Η ιστορία του «πιο μοναχικού ανθρώπου στον κόσμο» που πέρασε 26 χρόνια μόνος...

Ο «πιο μοναχικός άνθρωπος στον κόσμο» πέρασε σχεδόν τρεις δεκαετίες επιβιώνοντας μόνος του στα βάθη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.Στην καρδιά του εκτεταμένου τροπικού...

Αυτά είναι τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα στην ιστορία που διέπραξαν γυναίκες: Από θανατηφόρες...

Το άρθρο εξερευνά τις φρικιαστικές εγκληματικές πράξεις γυναικών στη Βρετανία κατά την πρώιμη νεότερη εποχή, όπως καταγράφονται στο βιβλίο της αστυνομικού και ιστορικού Blessin...

Η NASA αποκάλυψε το πιο εντυπωσιακό πλάνο του Άρη που απέχει 225 εκατομμύρια...

Η NASA παρουσίασε πρόσφατα εκπληκτικές εικόνες του Άρη, που αποτυπώθηκαν από το Curiosity Rover σε απόσταση 225 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Οι καθαρές αυτές εικόνες των...

Δεινόσουχος: Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα του τρομακτικού προϊστορικού αλιγάτορα που κατασπάραζε… δεινόσαυρους!

Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα του Δεινόσουχου, ενός γιγάντιου προϊστορικού αλιγάτορα που κυριαρχούσε στη Βόρεια Αμερική πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό το τρομακτικό θηρίο, με μήκος...

O τρίτος ασθενής που έλαβε το εγκεφαλικό τσιπάκι της Neuralink ευχαριστεί τον Έλον Μασκ: “Η ζωή είναι ωραία”

Ο Brad Smith είναι ο τρίτος ασθενής που χρησιμοποίησε την Neuralink για να μιλήσει με τη δική του φωνή μέσω του υπολογιστή του και...

Πώς δρούσε και πώς εξαρθρώθηκε το μεγαλύτερο κύκλωμα ναρκωτικών στην ιστορία της μαφίας των ΗΠΑ;

Το άρθρο αναφέρεται στην «Pizza Connection», την μεγαλύτερη επιχείρηση διακίνησης ναρκωτικών στην ιστορία της αμερικανικής μαφίας, που λειτουργούσε από το 1975 έως το 1984...

Κι όμως οι πρώτοι Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία ήταν… εξόριστοι βαρυποινίτες

Ήταν 27 Αυγούστου 1829 όταν έφτασαν στο Σίδνεϊ ως βαρυποινίτες, 7 Έλληνες ναυτικοί που εξορίστηκαν μόνιμα εκεί από τις βρετανικές Αρχές. Γλίτωσαν έτσι τα...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ευγενία Σαμαρά: «Ώπα, ώπα!» – Η αιφνιδιαστική αντίδρασή της στην αδιάκριτη ερώτηση της Σκορδά

Στην εκπομπή "Buongiorno" του MEGA, η Ευγενία Σαμαρά μοιράστηκε...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Ο «Κοιμώμενος Πρίγκιπας» γιόρτασε τα 36 του χρόνια – Παραμένει σε κώμα δύο δεκαετίες

Ο πρίγκιπας Αλ-Ουαλίντ μπιν Χάλεντ μπιν Ταλάλ της Σαουδικής...

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πήρε εξιτήριο από το μαιευτήριο – Η φωτογραφία με το νεογέννητο

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μαζί με τον σύζυγό της, Λεωνή...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ