Ερέχθειο: Τα μυστικά μυστήρια και οι θρύλοι που αποκαλύπτονται

Το Ερέχθειο: Ένας μοναδικός αρχαίος ναός με πλούσια μυθολογική ιστορία, αφιερωμένος στις θεότητες Αθηνά και Ποσειδώνα, που συνδέεται με σημαντικούς μύθους της αρχαίας Αθήνας
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το Ερέχθειο, ένας από τους πιο ιδιαίτερους ναούς της αρχαίας Αθήνας, αφιερωμένος στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα, έχει πλούσια ιστορία και μυθολογία. Χρονολογείται πιθανώς μεταξύ 421 και 406 π.Χ.

ή 438 και 431 π.Χ., και η αρχιτεκτονική του προσαρμόστηκε στις ανωμαλίες του εδάφους και στις παλαιότερες λατρείες. Περιλαμβάνει μύθους όπως αυτοί του Κέκροπα, του Εριχθονίου και του Ερεχθέα, που συνδέουν τον ναό με την ίδρυση και την ιστορία της Αθήνας.

Ο Ερεχθέας, γιος του Πανδίωνα, έγινε βασιλιάς και η ιστορία του περιλαμβάνει συγκρούσεις με τον Εύμολπο, που τελικά κατέληξαν σε τραγικά γεγονότα, όπως η θεϊκή τιμωρία του από τον Δία.

Πιο αναλυτικά

Το Ερέχθειο είναι από τους πιο ιδιόρρυθμους ναούς της Ελληνικής αρχαιότητας, η ονομασία του, που παραπέμπει στο μυθικό βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, είναι μεταγενέστερη και αναφέρεται μόνο στον Παυσανία (έστι δε και οίκημα Ερεχθείον καλούμενον, 1, 26,5) και στον Πλούταρχο (843Ε).

Παλαιότερα ήταν γνωστός με την ονομασία ο νεώς ο αρχαίος της Αθηνάς ή απλούστερα ο αρχαίος νεώς ή περιφραστικά ο νεώς ο εν πόλει εν ω το αρχαίον άγαλμα, αφού κτίστηκε στη θέση του παλαιότερου ναού της Αθηνάς.

Προβληματική παραμένει η χρονολόγηση του ναού. Υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη ο ναός κτίστηκε κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, ανάμεσα στο 421 με 406 π.Χ., με μια πιθανή διακοπή γύρω στο 413 π.Χ. εξαιτίας της ήττας στη Σικελική Εκστρατεία.

Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη που τη διατύπωσε ο W. Dorpfeld, η ανέγερση ξεκίνησε ανάμεσα στο 438 – 431 π.Χ. Ο ναός αποτελούσε μέρος του οικοδομικού προγράμματος του Περικλή, μαζί με τον Παρθενώνα και τα Προπύλαια, με πιθανό αρχιτέκτονα τον Μνησικλή.

Από μια επιγραφή που βρέθηκε στην Ακρόπολη πληροφορούμαστε ότι κατά την επανάληψη των εργασιών αρχιτέκτονας την πρώτη χρονιά ήταν κάποιος Φιλοκλής, που αντικαταστάθηκε τη δεύτερη χρονιά από τον Αρχίλοχο.

Η ιδιορρυθμία του ναού οφείλεται στο σχήμα του που είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο σχήμα των αρχαίων ναών και οφείλεται:

α) στην ανωμαλία του εδάφους, μια και το έδαφος δεν ήταν επίπεδο,

β) στο γεγονός ότι στο κτίριο έπρεπε να συμπεριληφθούν οι παλαιότερες λατρείες,

γ) οι μυστηριακού χαρακτήρα λατρείες που τελούνταν επέβαλαν μια εντελώς διαφορετική μορφή κτιρίου.

Ο ναός αρχικά ήταν αφιερωμένος στη λατρεία των δύο κύριων θεοτήτων της Αττικής, της Αθηνάς και του Ποσειδώνα (θεοί σύνναοι). Ο Ποσειδώνας, άγνωστο σε ποια χρονική στιγμή, ταυτίστηκε με τον Ερεχθέα. Υπήρχαν βωμοί για τον Ήφαιστο, τον Βούτο, ενώ εδώ κατοικούσε και ο «οικουρός όφις».

Το κτίριο στην αρχή πρέπει να ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη, ένα ανατολικό και ένα δυτικό. Η αρχική διαίρεση του ναού δε μας είναι γνωστή, εξαιτίας των αλλεπάλληλων μετατροπών στο πέρασμα των χρόνων.

Σύμφωνα με την Alexandra Lesk ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 3ο αι. π.Χ. η οποία ακολουθήθηκε, πιθανώς, από μεγάλου μεγέθους επιδιορθώσεις, στα τέλη του 2ου αι. π.Χ. Παρεμβάσεις στο ναό ίσως σημειώθηκαν και κατά τη μετατροπή σε λατρευτικό χώρο της Julia Domna στο 2ο αι. π.Χ. Γύρω στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ. ο λατρευτικός χώρος του ιερού της Αθηνάς Πολιάδας ενοποιήθηκε με τους χώρους λατρείας του Βούτου και του Ηφαίστου σε ενιαίο χώρο με κίονες, τον οποίο κάλυπτε τοξοειδής θολωτή στέγη. Τον 6ο με 7ο αιώνα ο ναός μετατράπηκε σε κτίριο τύπου βασιλικής και χωρίστηκε σε τρία κλίτη.

Μύθοι σχετικοί με το Ερέχθειο

Ο Κέκροπας

Ο Κέκροπας ήταν πανάρχαια μορφή της Αττικής, αυτόχθονας, γεννημένος από την ίδια τη Γη, και διφυής ως προς τη μορφή, δηλαδή, από τη μέση και πάνω ήταν άνθρωπος και από τη μέση και κάτω φίδι. Παντρεύτηκε την Άγραυλο και γέννησε μαζί της τον Ερυσίχθονα -που πέθανε νωρίς- την Άγραυλο (αυτή που μένει στους αγρούς), την Έρση (δροσιά) και την Πάνδροσο.

Καθώς έγινε βασιλιάς, ο τόπος που μέχρι τότε ονομαζόταν Ακτική ή Ακτή, από το όνομα του Ακταίου, μετονομάστηκε σε Κεκροπία.

Ο Κέκροπας κατοίκησε πάνω στο βράχο, αφού πρώτα έκτισε τα τείχη. Όταν έφτασαν από τη θάλασσα οι Κάρες και από τη στεριά οι Βοιωτοί, ο Κέκροπας, για να τους αντιμετωπίσει, σκέφτηκε να μαζέψει τους κατοίκους που ως τότε ζούσαν σκόρπιοι και να τους βάλει να μείνουν σε χωριά που μετά τα οργάνωσε σε ενιαία πόλη. Με τους κατοίκους ενωμένους αντιμετώπισε τους εισβολείς.

Λένε πως τότε έκανε και την πρώτη καταμέτρηση του πληθυσμού· κάθε κάτοικος έπρεπε να φέρει μαζί του μια πέτρα και να τη ρίξει σε ένα ορισμένο μέρος. Έτσι μπόρεσε και τους μέτρησε και από το γεγονός αυτό ονομάστηκαν λαός (από τη λέξη λας = λίθος). Ο Κέκροπας παραβρέθηκε και στη διεκδίκηση της Αθήνας από την Αθηνά και τον Ποσειδώνα είτε ως μάρτυρας είτε ως δικαστής.

Ο Κραναός

Ο Κέκροπας πέθανε χωρίς να αφήσει διαδόχους κι έτσι βασιλιάς στην Αθήνα έγινε ο Κραναός. Ήταν κι αυτός αυτόχθονας. Την εποχή της βασιλείας του έγινε ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα. Παντρεύτηκε την Πεδιάδα με την οποία απέκτησε τρεις κόρες: την Κρανάη, την Κραναίχμη και την Ατθίδα. Η Ατθίδα πέθανε όμως νωρίς, γι’ αυτό ο Κραναός ονόμασε τη χώρα Ατθίδα ή Αττική.

Ο Αμφικτύων

Ο Αμφικτύων ήταν κι αυτός αυτόχθονας, αν και λέγεται πως ήταν γιος του Δευκαλίωνα. Είχε παντρευτεί μια κόρη του Κραναού, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να διώξει τον πεθερό του από την εξουσία και να γίνει αυτός βασιλιάς.

Την εποχή της βασιλείας του ήρθε στην Αθήνα η λατρεία του Διονύσου, που την έφερε κάποιος Πήγασος από τις Ελευθερές. Σύμφωνα με την παράδοση ο Αμφικτύωνας φιλοξένησε ο ίδιος το θεό και εκείνος του έμαθε να ανακατεύει το κρασί με το νερό.

Η βασιλεία του Αμφικτύωνα δεν κράτησε πολύ, γιατί διοικούσε τόσο άδικα την πόλη, που ο λαός ξεσηκώθηκε εναντίον του. Αρχηγός της εξέγερσης ήταν ο Εριχθόνιος που έδιωξε τον Αμφικτύωνα από το θρόνο.

Ο Εριχθόνιος

Ο Εριχθόνιος ήταν κι αυτός αυτόχθονας και διφυής, όπως και ο Κέκροπας. Μητέρα του ήταν η Γη και πατέρας του ο Ήφαιστος και γεννήθηκε με έναν περίεργο τρόπο. Λένε, λοιπόν, πως τον καιρό που ο Ήφαιστος ήταν μόνος, γιατί τον είχε εγκαταλείψει η Αφροδίτη, μπήκε η Αθηνά στο εργαστήριό του, για να του ζητήσει να της φτιάξει νέα όπλα.

Ο Ήφαιστος μόλις είδε την Αθηνά, ένιωσε δυνατή ερωτική επιθυμία και θέλησε να ενωθεί μαζί της. Η θεά, που αισθανόταν αποστροφή για την ερωτική πράξη, τον απέκρουσε κι έφυγε, ενώ εκείνος την ακολουθούσε με δυσκολία.

Κάποια στιγμή την πρόφτασε. Η Αθηνά τον κτύπησε με το δόρυ της, αλλά το σπέρμα του Ήφαιστου έπεσε στο πόδι της. Τότε η θεά πήρε μια τούφα μαλλί, σκούπισε το πόδι της και το πέταξε στη Γη.

Η Γη γονιμοποιήθηκε και γέννησε ένα αγόρι που το ονόμασαν Εριχθόνιο (από το έριο = μαλλί και χθων = γη). Μόλις γεννήθηκε το παιδί, το πήρε η Αθηνά να το μεγαλώσει, κρυφά όμως από τους άλλους θεούς. Του έσταξε στα μάτια δύο σταγόνες από το αίμα της Γοργώς.

Η μια σταγόνα ήταν για να φέρνει το θάνατο στους εχθρούς του και η άλλη για να τον προφυλάει από τις αρρώστιες. Συγχρόνως του έδωσε και δυο φίδια να τον προστατεύουν. Πήρε τα δυο φίδια και μαζί με το μωρό τα έκλεισε σε ένα κιβώτιο, που αφού το σφράγισε καλά, το έδωσε στις κόρες του Κέκροπα (;) να το φυλάνε. Αυτές όμως, η Έρση και η Πάνδροσος, άνοιξαν το κιβώτιο.

Μόλις αντίκρισαν το μωρό με τα φίδια τις κυρίεψε ένα είδος τρέλας που τις έκανε να πάνε να πέσουν από τα τείχη της Ακρόπολης. Μαθαίνοντας η Αθηνά τι έκαναν οι κόρες του Κέκροπα, πήρε το μωρό και το έκλεισε στο ναό, που αργότερα ονομάστηκε θΕρέχθειο, όπου το ανάθρεψε με δική της φροντίδα.

Όταν μεγάλωσε ο Εριχθόνιος, έδιωξε τον Αμφικτύονα από το θρόνο κι έγινε αυτός βασιλιάς. Στα χρόνια του ήρθε από την Αίγυπτο στην Ελλάδα ο Δαναός με τις 50 κόρες του πάνω σ’ ένα καράβι με 50 κουπιά, την πεντηκόντορο, που την έφτιαξαν τότε για πρώτη φορά.

Στην Αθήνα άρχισαν οι κάτοικοι να χωρίζονται σε φυλές, ανάλογα με την καταγωγή της οικογένειάς του και τους προπάτορές τους. Έτσι σχηματίστηκαν οι τέσσερις φυλές: η Διάς, η Αθηναΐς, η Ποσειδωνιάς και η Ηφαιστιάς.

Την ίδια περίοδο άρχισαν να γιορτάζονται και τα Παναθήναια και σύμφωνα με την παράδοση ο Εριχθόνιος ήταν ο πρώτος που έστησε ένα ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς πάνω στην Ακρόπολη. Παντρεύτηκε την νύμφη των ποταμών Πραξιθέα και από το γάμο αυτό γεννήθηκε ο Πανδίονας.

Ο Πανδίονας

Ο Πανδίονας παντρεύτηκε τη Ζευξίππη, την αδελφή της μητέρας του, κι έκανε μαζί της δύο κόρες, την Πρόκνη και τη Φιλομήλα και δύο δίδυμα αγόρια, τον Ερεχθέα και τον Βούτη.

Ο Ερεχθέας

Μετά το θάνατο του Πανδίονα ο Βούτης και ο Ερεχθέας μοίρασαν την κληρονομιά. Ο Ερεχθέας κληρονόμησε το θρόνο, ενώ ο Βούτης έγινε ο ιερέας της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, που ειδικά στην Αθήνα τον έλεγαν «Ποσειδώνα του Ερεχθέα».

Ο Ερεχθέας παντρεύτηκε την Πραξιθέα και απέκτησε μαζί της τρία αγόρια, τον Κέκροπα, τον Πάνδωρο και τον Μητίονα, και τέσσερα κορίτσια, την Πρόκριδα, την Κρέουσα, τη Χθονία και την Ωρείθυια. Ο Βορέας άρπαξε την Ωρείθυια και γέννησε μαζί της την Χιόνη. Η Χιόνη με τη σειρά της ενώθηκε κρυφά με τον Ποσειδώνα και γέννησε τον Εύμολπο.

Για να μην την ανακαλύψει ο Βορέας, μόλις γεννήθηκε το παιδί, το έριξε στη θάλασσα. Ο Ποσειδώνας το πήρε και το έδωσε να το αναθρέψει η Βενθεσικήμη. Μετά από καιρό και διάφορες περιπλανήσεις ο Εύμολπος βρέθηκε στη Θράκη με το γιο του Ίσμαρο, να ζητάει καταφύγιο στο βασιλιά Τεγύριο.

Επειδή όμως θέλησε να ανατρέψει τον Τεγύριο, αναγκάστηκε να φύγει κι έτσι κατέληξε στην Ελευσίνα, όπου οργάνωσε τις θρησκευτικές τελετές και καθιέρωσε τα Ελευσίνια Μυστήρια. Κάποια στιγμή, μετά το θάνατο του γιου του, επέστρεψε στη Θράκη, κοντά στον Τεγύριο και πήρε το βασίλειο του γιου του Ίσμαρου.

Μετά από λίγο ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στην Αθήνα και την Ελευσίνα. Οι Ελευσίνιοι ζήτησαν τη βοήθειά του. Ο Εύμολπος με στρατό έφτασε έξω από την Αθήνα, διεκδικώντας το θρόνο, ως γιος του Ποσειδώνα. Στη σύγκρουση των δύο στρατών νίκησε ο Ερεχθέας και οι Ελευσίνιοι έγιναν υποτελείς των Αθηναίων.

Κράτησαν όμως το δικαίωμα να γιορτάζουν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Στη μάχη επάνω ο Ερεχθέας σκότωσε τον Εύμολπο. Ο Ποσειδώνας οργίστηκε με τον Ερεχθέα και ζήτησε από το Δία την τιμωρία του.

Ο Δίας, εκπληρώνοντας την επιθυμία του Ποσειδώνα, σκότωσε τον Ερεχθέα με ένα κεραυνό. Σύμφωνα με άλλη παράδοση τον σκότωσε ο ίδιος ο Ποσειδώνας, χτυπώντας τον στο κεφάλι με την τρίαινά του. Από τα πολλά χτυπήματα το κεφάλι του Ερεχθέα χώθηκε μέσα σε ένα χάσμα στη γη.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Εφές Αναντολού – Παναθηναϊκός ανάλυση: Η εκτόξευση του Μήτογλου και η αφύπνιση του Κέντρικ Ναν

Εργατική Πρωτομαγιά: Το χρονικό του εορτασμού και πώς καθιερώθηκε στην Ελλάδα

ΟΗΕ: Πάνω από 1600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τους τελευταίους μήνες στην Αϊτή

Πρωτομαγιά 2025: Μαζικές διαδηλώσεις εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα – Αναλυτικά τα δρομολόγια των ΜΜΜ

Κολομβία: Συνελήφθη δράστης για το αποτρόπαιο έγκλημα κατά διεμφυλικής

Καιρός Πρωτομαγιά: Έντονα φαινόμενα σαρώνουν τη χώρα, ποιες περιοχές πλήττονται – «Καλοκαίρι» από την Παρασκευή

Πόσο εκτοξεύθηκε το κόστος συντήρησης αυτοκινήτου την τελευταία τριετία;

Εμανουέλ Μακρόν: «Απόλυτη συμπαράσταση στον ισραηλινό λαό που μάχεται καταστροφικές πυρκαγιές»

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Μαΐου 2025

Κάλιο: 5 θησαυροί φρούτων με πλούσια περιεκτικότητα, πέρα από τις μπανάνες

Μάρκο Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ ψάχνουν επειγόντως νέους προορισμούς για απέλαση μεταναστών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες από φονική επίθεση ρωσικού drone στην Οδησσό

Σεργκέι Λαβρόφ: Η Δομινικανή Δημοκρατία στρατηγικός σύμμαχος της Μόσχας

Καιρός σήμερα: Με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους η Πρωτομαγιά – Θα σκαρφαλώσει στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία

ΗΠΑ απειλούν Ιράν: Σκληρό τίμημα για την υποστήριξη στους Χούθι

00:00 / 00:00

Σιλεσία 1945: Η αμείλικτη εκδίκηση κατά των Γερμανών για τις θηριωδίες τους στον...

Το άρθρο αναφέρεται στην αμείλικτη εκδίκηση του Κόκκινου Στρατού κατά των Γερμανών κατοίκων κατά την κατάληψη των γερμανικών εδαφών το 1945, στο πλαίσιο του...

Τίτο προς Στάλιν – «Πάψε να αποστέλλεις δολοφόνους εναντίον μου…»

Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ηγέτης των παρτιζάνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γιουγκοσλαβία, μετά τον πόλεμο διέκοψε τις σχέσεις του με την...

30 Απριλίου 1999: Το μοιραίο βυτιοφόρο που συγκλόνισε τα Καμένα Βούρλα

Στις 30 Απριλίου 1999, παραμονή Πρωτομαγιάς, σημειώθηκε μια από τις πιο φονικές τραγωδίες στη Φθιώτιδα, όταν ένα βυτιοφόρο γεμάτο προπάνιο συγκρούστηκε με ένα φορτηγάκι...

Αποκαλύφθηκε μυστηριώδης πλανήτης που παραμονεύει στο ηλιακό μας σύστημα – Πιστεύουν ότι μπορεί να είναι…ο Πλανήτης Χ

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων από την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και την Αυστραλία εντόπισε νέα στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός μυστηριώδους πλανήτη, πιθανώς του...

Άντολφ Γκάλλαντ: Ο θρυλικός αετός της LUFTWAFFE

Ο Άντολφ Γκάλλαντ, ένας από τους πιο θρυλικούς πιλότους της γερμανικής αεροπορίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε ο νεότερος πτέραρχος της Λουφτβάφφε, καταγράφοντας...

Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες λάτρευαν παθιασμένα τον Μέγα Αλέξανδρο – Αντέγραψαν ακόμα και το...

Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες είχαν μεγάλη αδυναμία στον Μέγα Αλέξανδρο, θεωρώντας τον πρότυπο ηγέτη και στρατηγού. Ο Γναίος Πομπήιος και ο Ιούλιος Καίσαρας προσπάθησαν να...

Πειραματόζωο: Το πρώτο reality άνθισε πολύ πριν το Big Brother και διακόπηκε με...

Το "Πειραματόζωο" ήταν το πρώτο ελληνικό reality show, που δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη Γιάννη Κόκκολη τη δεκαετία του 1970 και είχε ανατρεπτική δομή παρόμοια...

Μυστήριο ή οπτική αυταπάτη; Αποκαλύπτουμε τι φέρονται να είδαν πάνω από τα σύννεφα, vid

Σε ένα πρόσφατο βίντεο, παρατηρείται ένα σύννεφο που έχει σχήμα σκύλου, προκαλώντας απορίες σχετικά με το αν πρόκειται για ένα μυστήριο ή απλώς μια...

Μάθημα αισιοδοξίας: Αιωνόβια γιαγιά διευθύνει ακόμα το δικό της καφέ στην Ιταλία: “Δουλεύω...

Η Νόνα Άννα, μια 100χρονη γυναίκα από την Ιταλία, συνεχίζει να διευθύνει το «Bar Centrale» στο Νεμπιούνο, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από το 1958....

Νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι ο σκελετός στον οικογενειακό τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ...

Το 1977, αρχαιολόγοι έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη κατά τη διάρκεια ανασκαφών κοντά στην αρχαία πόλη της Βεργίνας στη Βόρεια Ελλάδα .Οι ερευνητές πίστευαν ότι...

Αποκαλύπτονται οι αρχαιότεροι γρίφοι της ιστορίας – Μπορείτε να τους αποκωδικοποιήσετε;

Το άρθρο εξερευνά τους αρχαιότερους γρίφους της ανθρωπότητας, οι οποίοι έχουν διαχρονική αξία και ποικιλία. Παρουσιάζει τον αρχαιότερο καταγεγραμμένο γρίφο, που προέρχεται από τους...

Με μία φόρτιση διαρκεί μισό αιώνα! Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή της επαναστατικής πυρηνικής...

Η κινεζική εταιρεία Betavolt ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή της επαναστατικής πυρηνικής μπαταρίας BV100, η οποία έχει μέγεθος νομίσματος και μπορεί να διαρκέσει έως και...

Το μυστικό έγγραφο της CIA αποκαλύπτει την αλήθεια για την Περιοχή 51

Η Περιοχή 51, η μυστική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Νεβάδα, έχει περιβληθεί με μυστήριο και θεωρίες για εξωγήινες δραστηριότητες. Η CIA...

Η σωσίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη σαρώνει το TikTok – Είσαι πιο Αλίκη από...

Η Δήμητρα Δερζέκου έχει γίνει viral στο TikTok με τον λογαριασμό της "Χτυποκάρδια στο tik tak", καθώς ενσαρκώνει τη θρυλική Αλίκη Βουγιουκλάκη με εκπληκτική...

Ζωολογικός κήπος εντυπωσιάζει με ρεαλιστική μαριονέτα γύπα…για να μεγαλώσει ορφανό νεοσσό

Ο Ζωολογικός Κήπος του Μπρονξ στη Νέα Υόρκη εντυπωσιάζει με την πρωτοβουλία του να μεγαλώσει τον πρώτο νεοσσό βασιλικού γύπα που εκκολάπτεται εκεί εδώ...

Ο 28χρονος που θανατώθηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου» – «Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος»

Ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου», εκτελέστηκε το 1968, αφού καταδικάστηκε για σειρά βιασμών και δολοφονιών στην περιοχή του...

Η νέα γειτόνισσα μετέτρεψε τη ζωή τους σε κόλαση μέχρι που έχασε τη δουλειά του- Τους τρομοκρατούσε από την κάμερα του κουδουνιού

Ένα ζευγάρι στο Λονδίνο καταγγέλλει ότι υπήρξαν θύματα συνεχούς παρενόχλησης από τη γειτόνισσά τους, Ντρίνα Γκρέι, η οποία τους τρομοκρατούσε μέσω της κάμερας του...

Τα θρυλικά υποβρύχια του ΠΝ: Το ταξίδι από τα GATO στα Balao και τα GUPPY

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία και την εξέλιξη των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) της Ελλάδας, εστιάζοντας σε σημαντικά μοντέλα όπως τα GATO, Balao...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σωσίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη σαρώνει το TikTok – Είσαι πιο Αλίκη από την...

Η Δήμητρα Δερζέκου έχει γίνει viral στο TikTok με...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μαγευτική παρουσία στο φαντασμαγορικό πάρτι για τα 50ά γενέθλιά της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια με...

Ο 28χρονος που θανατώθηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου» – «Μανούλα μου γλυκιά...

Ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός ως ο «Δράκος του...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ