Έβρεξε ή χιόνισε ποτέ στον Αρχαίο Άρη; Τι αποκαλύπτει συγκλονιστική έρευνα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο Άρης πιθανώς είχε βροχοπτώσεις και χιόνι πριν δισεκατομμύρια χρόνια, διαμορφώνοντας ένα πιο ζεστό και υγρό περιβάλλον
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Μια νέα μελέτη από γεωλόγους του Πανεπιστημίου του Κολοράντο αποκαλύπτει ότι ο αρχαίος Άρης μπορεί να ήταν πιο ζεστός και υγρός από ό,τι πιστευόταν, με έντονη βροχόπτωση που πιθανώς διαμόρφωσε τα δίκτυα κοιλάδων και καναλιών του πλανήτη.

Η έρευνα, υπό την καθοδήγηση της Amanda Steckel, χρησιμοποιεί προσομοιώσεις υπολογιστή για να δείξει πώς το νερό επηρέασε το τοπίο του Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, και τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με δορυφορικές εικόνες του πλανήτη.

Αν και η μελέτη δεν παρέχει οριστικές απαντήσεις για το κλίμα του Άρη, προσφέρει νέες προοπτικές για την κατανόηση της γεωλογικής του ιστορίας.

Πιο αναλυτικά

Μια νέα μελέτη από γεωλόγους στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ απεικονίζει την εικόνα ενός Κόκκινου Πλανήτη που ήταν σχετικά ζεστός και υγρός, πολύ διαφορετικός από την παγωμένη ερημιά που γνωρίζουμε σήμερα.

Τα ευρήματα της ομάδας υποδηλώνουν ότι η έντονη βροχόπτωση πιθανότατα τροφοδότησε πολλά δίκτυα κοιλάδων και καναλιών που διαμόρφωσαν την επιφάνεια του Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια – προσθέτοντας νέα στοιχεία σε μια μακροχρόνια συζήτηση στην επιστήμη των πλανητών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Amanda Steckel, η οποία απέκτησε το διδακτορικό της στις γεωλογικές επιστήμες στο CU Boulder το 2024, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 21 Απριλίου στο Journal of Geophysical Research: Planets.

«Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε εικόνες από το Google Earth από μέρη όπως η Γιούτα, να κάνετε σμίκρυνση και θα δείτε τις ομοιότητες με τον Άρη», είπε ο Steckel, τώρα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

Οι περισσότεροι επιστήμονες σήμερα συμφωνούν ότι τουλάχιστον λίγο νερό υπήρχε στην επιφάνεια του Άρη περίπου 4,1 έως 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Αλλά από πού προήλθε αυτό το νερό ήταν εδώ και καιρό ένα μυστήριο. Μερικοί ερευνητές λένε ότι ο αρχαίος Άρης δεν ήταν ποτέ ζεστός και υγρός, αλλά πάντα κρύος και ξηρός. Εκείνη την εποχή, ο νεαρός ήλιος του ηλιακού συστήματος ήταν μόνο περίπου 75% φωτεινός από όσο είναι σήμερα. Εκτεταμένοι πάγοι μπορεί να κάλυπταν τα υψίπεδα γύρω από τον ισημερινό του Άρη και μπορύσαν να λιώνουν περιστασιακά για μικρά χρονικά διαστήματα.

Στη νέα έρευνα, η Steckel και οι συνάδελφοί της ξεκίνησαν να διερευνήσουν τις θεωρίες ζεστού και υγρού έναντι ψυχρού και ξηρού του παρελθόντος κλίματος του Άρη. Η ομάδα χρησιμοποίησε προσομοιώσεις σε υπολογιστή για να διερευνήσει πώς το νερό μπορεί να διαμόρφωσε την επιφάνεια του Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Διαπίστωσαν ότι η βροχόπτωση από το χιόνι ή τη βροχή πιθανότατα σχημάτισε τα μοτίβα των κοιλάδων και των καναλιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στον Άρη σήμερα.

«Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις οποιοδήποτε είδος οριστικής δήλωσης», είπε ο Steckel. “Αλλά βλέπουμε αυτές τις κοιλάδες να ξεκινούν από ένα μεγάλο εύρος υψομέτρων. Είναι δύσκολο να το εξηγήσουμε αυτό ότι έγινε μόνο με πάγο.”

Οι δορυφορικές εικόνες του Άρη σήμερα εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τα δακτυλικά αποτυπώματα του νερού στον πλανήτη.

Γύρω από τον ισημερινό, για παράδειγμα, απέραντα δίκτυα καναλιών εξαπλώνονται από τα υψίπεδα του Άρη, που διακλαδίζονται σαν δέντρα και αδειάζουν σε λίμνες και, ενδεχομένως, σε έναν ωκεανό. Το ρόβερ Perseverance της NASA, το οποίο προσγειώθηκε στον Άρη το 2021, εξερευνά επί του παρόντος τον κρατήρα Jezero, τη θέση μιας τέτοιας αρχαίας λίμνης. Κατά τη διάρκεια του Noachian, ένας ισχυρός ποταμός χύθηκε σε αυτήν την περιοχή, εναποθέτοντας ένα δέλτα στην κορυφή του δαπέδου του κρατήρα.

Για να μελετήσουν αυτό το αρχαίο παρελθόν, αυτός και ο Steckel, ο οποίος τώρα υπηρετεί στην επιστημονική ομάδα Perseverance, δημιούργησαν, ουσιαστικά, μια ψηφιακή έκδοση ενός τμήματος του Άρη.

Η ομάδα βασίστηκε σε μια προσομοίωση ή μοντέλο υπολογιστή, που αναπτύχθηκε αρχικά για μελέτες της γης από τον συν-συγγραφέα της μελέτης Gregory Tucker, καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογικών Επιστημών στο CU Boulder. Ο Matthew Rossi, ερευνητής στο Συνεταιριστικό Ινστιτούτο Έρευνας στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες (CIRES) στο CU Boulder, υπηρέτησε επίσης ως συν-συγγραφέας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το λογισμικό για να μοντελοποιήσουν την εξέλιξη του τοπίου σε συνθετικό έδαφος που μοιάζει με τον Άρη κοντά στον ισημερινό του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ομάδα πρόσθεσε νερό σε αυτό το έδαφος από την πτώση της βροχόπτωσης. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τήξη πάγου. Στη συνέχεια, στην προσομοίωση, άφησαν το νερό να ρέει για δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Τα σενάρια παρήγαγαν πολύ διαφορετικούς πλανήτες: Στην περίπτωση της τήξης των πάγων, αυτές οι κοιλάδες σχηματίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε υψηλά υψόμετρα, περίπου γύρω από την άκρη του αρχαίου πάγου. Στα παραδείγματα βροχοπτώσεων, οι κεφαλές ποταμών του Άρη ήταν πολύ πιο διαδεδομένες, σε υψόμετρα που κυμαίνονταν από κάτω από τη μέση επιφάνεια του πλανήτη πάνω από 3.352 μέτρα ύψος.

Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε αυτές τις προβλέψεις με πραγματικά δεδομένα από τον Άρη που ελήφθησαν από τα διαστημόπλοια Mars Global Surveyor και Mars Odyssey της NASA. Οι προσομοιώσεις που περιελάμβαναν βροχόπτωση ευθυγραμμίστηκαν πιο στενά με τον πραγματικό Κόκκινο Πλανήτη.

Οι ερευνητές σπεύδουν να επισημάνουν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι η τελική λέξη για το αρχαίο κλίμα του Άρη – συγκεκριμένα, το πώς ο πλανήτης κατάφερε να παραμείνει αρκετά ζεστός για να υποστηρίξει το χιόνι ή τη βροχή δεν είναι ακόμα σαφές. Όμως ο Hynek είπε ότι η μελέτη παρέχει στους επιστήμονες νέες γνώσεις για την ιστορία ενός άλλου πλανήτη: του δικού μας.

«Μόλις σταμάτησε η διάβρωση από το νερό που ρέει, ο Άρης σχεδόν πάγωσε στο χρόνο και πιθανώς εξακολουθεί να μοιάζει πολύ με τη Γη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια», είπε.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Europa League: Μάχη προημιτελικών με στόχο τον τελικό του Μπιλμπάο

Ελένη Πετρουλάκη: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για τις κόρες και τον σύζυγό της – «Έχω μπει σε κλαμπ να τις μαζέψω – Έκανα να κοιμηθώ 2 μήνες»

Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός: Κερδίζουν και κλείνουν εισιτήριο για Άμπου Ντάμπι οι «ερυθρόλευκοι»

Πειραματικά σχολεία: Την Παρασκευή η μεγάλη κλήρωση – Το Σαββατοκύριακο οι καθοριστικές δοκιμασίες για τα Πρότυπα

Άγιος Έρωτας: Η Σχέση της Χλόης και του Πατήρ Νικόλαου προκαλεί σάλο και ο Νικόλαος καθαιρείται

Επίθεση στη Νομική Σχολή: «Τελειώσατε τώρα» φώναζαν οι κουκουλοφόροι που χτύπησαν με πυροσβεστήρα φοιτητή

Victoria Roshchyna: Αποκάλυψη γιατί οι Ρώσοι αφαίρεσαν τον εγκέφαλο, τα μάτια και τον λάρυγγα της Ουκρανής δημοσιογράφου

Μουμιοποιημένη γυναίκα ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία με εντυπωσιακές κάλτσες από δέρμα πουλαριού και μυστηριώδη χάλκινο σταυρό

Σταματίνα Τσιμτσιλή εξομολογείται για Λάμη: «Η Νίκη ερωτεύτηκε, βρίσκεται στα πρώτα βήματα και…»

Τι σημαίνει η εξαγορά της Άκτωρ Παραχωρήσεις από τον Όμιλο AKTOR

Αποτελέσματα ΝΒΑ: Οι Τίμπεργουλβς σόκαραν τους Λέικερς, θρίλερ συνεχίζεται στο Γουόριορς – Ρόκετς

Κατερίνα Καινούργιου: Γιόρτασε τα 40 – Οι συγκινητικές ευχές του συντρόφου της, Παναγιώτη Κουτσουμπή

Παιχνίδια Εκδίκησης: Η Χρύσα ορκίζεται να θάψει βαθιά το μυστικό της Κλέλιας

Οι Κινέζοι δημιούργησαν εκρηκτικό twin-turbo V8, που εκτοξεύεται στις 8.000 rpm

Με Ρεάλ – Ολυμπιακός, Europa και Conference League συναρπάζουν οι αθλητικές μεταδόσεις της Πέμπτης

00:00 / 00:00

Όταν η Υεμένη βρισκόταν υπό βρετανικό ζυγό

Ένα νέο βίντεο φέρνει στο φως την εικόνα της Υεμένης κατά την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση στο λιμάνι Άντεν. Το βίντεο,...

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο από το Βιετνάμ της γαλλικής αποικιοκρατίας: Ταΐζουν τους κρατούμενους σαν να...

Ένα σοκαριστικό βίντεο από την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας στο Βιετνάμ αποκαλύπτει την απάνθρωπη μεταχείριση των υποτελών, καθώς δείχνει καλοντυμένες γυναίκες να πετούν κέρματα...

Η τραγική μοίρα της Μαρίας των Μεδίκων: Από το θρόνο στους δρόμους

Η Μαρία των Μεδίκων, μια από τις πιο πλούσιες κληρονόμους της Ευρώπης, βίωσε μια τραγική παιδική ηλικία γεμάτη απώλειες και δολοπλοκίες. Παρά την αρχική...

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο ρολόι του πλανήτη – Πού φυλάσσεται σήμερα

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ρολόι του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Salisbury και χρονολογείται γύρω στο 1386. Αν και δεν έχει την...

Αποκαλύφθηκε η οδοντοστοιχία του Χίτλερ που ταυτοποίησε το απανθρακωμένο πτώμα του

Η Ρωσία αποκάλυψε την οδοντοστοιχία του Αδόλφου Χίτλερ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο Γερμανός ηγέτης αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου 1945 στο Βερολίνο, διαψεύδοντας τις...

Σπαρτιάτες εναντίον Περσών: Ο ιδιοφυής Δερκυλίδας και η αριστοτεχνική στρατηγική του

Στο άρθρο εξετάζεται η στρατηγική του Δερκυλίδα, ενός σημαντικού Σπαρτιάτη στρατηγού, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με την Περσική αυτοκρατορία στα τέλη του 5ου...

Μιλάνε για επαναστατικό εμβόλιο: Η Βρετανία λανσάρει 5λεπτη «σούπερ θεραπεία» που μπορεί να...

Η Βρετανία πρόκειται να λανσάρει μια νέα «σούπερ ένεση» για τη θεραπεία του καρκίνου, η οποία μπορεί να εξουδετερώσει 15 διαφορετικούς τύπους της νόσου,...

Το διάστημα αποκαλύπτεται ως θησαυροφυλάκιο γεννώντας αμύθητες ποσότητες χρυσού!

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ισχυρές διαστημικές εκλάμψεις από μάγναστρα, τύπους αστέρων νετρονίων με εξαιρετικά ισχυρά μαγνητικά πεδία, είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία σημαντικών...

«Αφροδισιακά» στην αρχαία Ελλάδα και τα νομίσματα του πάθους στην αρχαία Ρώμη

Το άρθρο εξερευνά τις αντιλήψεις περί γάμου και σεξουαλικότητας στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, επισημαίνοντας τις διαφορετικές συνθήκες που αντιμετώπιζαν γυναίκες και άντρες. Στην...

Αφγανιστάν 1979-1989: Η συντριβή του θρύλου της σοβιετικής αυτοκρατορίας

Το άρθρο αναλύει την περίοδο 1979-1989 στο Αφγανιστάν, εστιάζοντας στην αποτυχία της σοβιετικής στρατηγικής και την κατάρρευση του μύθου της σοβιετικής υπερδύναμης. Αρχικά, οι...

Σιλεσία 1945: Η αμείλικτη εκδίκηση κατά των Γερμανών για τις θηριωδίες τους στον...

Το άρθρο αναφέρεται στην αμείλικτη εκδίκηση του Κόκκινου Στρατού κατά των Γερμανών κατοίκων κατά την κατάληψη των γερμανικών εδαφών το 1945, στο πλαίσιο του...

Τίτο προς Στάλιν – «Πάψε να αποστέλλεις δολοφόνους εναντίον μου…»

Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ηγέτης των παρτιζάνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γιουγκοσλαβία, μετά τον πόλεμο διέκοψε τις σχέσεις του με την...

30 Απριλίου 1999: Το μοιραίο βυτιοφόρο που συγκλόνισε τα Καμένα Βούρλα

Στις 30 Απριλίου 1999, παραμονή Πρωτομαγιάς, σημειώθηκε μια από τις πιο φονικές τραγωδίες στη Φθιώτιδα, όταν ένα βυτιοφόρο γεμάτο προπάνιο συγκρούστηκε με ένα φορτηγάκι...

Αποκαλύφθηκε μυστηριώδης πλανήτης που παραμονεύει στο ηλιακό μας σύστημα – Πιστεύουν ότι μπορεί...

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων από την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και την Αυστραλία εντόπισε νέα στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός μυστηριώδους πλανήτη, πιθανώς του...

Άντολφ Γκάλλαντ: Ο θρυλικός αετός της LUFTWAFFE

Ο Άντολφ Γκάλλαντ, ένας από τους πιο θρυλικούς πιλότους της γερμανικής αεροπορίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε ο νεότερος πτέραρχος της Λουφτβάφφε, καταγράφοντας...

Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες λάτρευαν παθιασμένα τον Μέγα Αλέξανδρο – Αντέγραψαν ακόμα και το χτένισμά του

Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες είχαν μεγάλη αδυναμία στον Μέγα Αλέξανδρο, θεωρώντας τον πρότυπο ηγέτη και στρατηγού. Ο Γναίος Πομπήιος και ο Ιούλιος Καίσαρας προσπάθησαν να...

Πειραματόζωο: Το πρώτο reality άνθισε πολύ πριν το Big Brother και διακόπηκε με δικαστική παρέμβαση – Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το ελληνικό Truman...

Το "Πειραματόζωο" ήταν το πρώτο ελληνικό reality show, που δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη Γιάννη Κόκκολη τη δεκαετία του 1970 και είχε ανατρεπτική δομή παρόμοια...

Μυστήριο ή οπτική αυταπάτη; Αποκαλύπτουμε τι φέρονται να είδαν πάνω από τα σύννεφα, vid

Σε ένα πρόσφατο βίντεο, παρατηρείται ένα σύννεφο που έχει σχήμα σκύλου, προκαλώντας απορίες σχετικά με το αν πρόκειται για ένα μυστήριο ή απλώς μια...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σωσίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη σαρώνει το TikTok – Είσαι πιο Αλίκη από την...

Η Δήμητρα Δερζέκου έχει γίνει viral στο TikTok με...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μαγευτική παρουσία στο φαντασμαγορικό πάρτι για τα 50ά γενέθλιά της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια με...

Ο 28χρονος που θανατώθηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου» – «Μανούλα μου γλυκιά...

Ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός ως ο «Δράκος του...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ