Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες νέρωναν πάντοτε το κρασί τους;

Η τέχνη της κατανάλωσης κρασιού στην αρχαία Ελλάδα: Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες αραίωναν το κρασί τους και χρησιμοποιούσαν εξελιγμένες τεχνικές ψύξης
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Οι αρχαίοι Έλληνες, γνωστοί για την αγάπη τους στο κρασί, συνήθιζαν να το αραιώνουν με νερό, προκειμένου να διατηρούν τη διαύγεια του νου τους και να αποφεύγουν δυσάρεστες καταστάσεις. Η τυπική αναλογία ήταν τρία μέρη νερού προς ένα κρασιού, και το νερό προερχόταν από πηγές ή χιόνι για να διασφαλίζεται η ψύξη του ποτού.

Οι Έλληνες εφηύραν ειδικά αγγεία, όπως οι «ψυκτήρες», που διατηρούσαν το κρασί δροσερό κατά τη διάρκεια των συμποσίων. Η πρακτική αυτή συνδύαζε την αραίωση του κρασιού με τη βέλτιστη θερμοκρασία, προσφέροντας έτσι μία ευχάριστη οινοποσία.

Πιο αναλυτικά

Όπως είναι γνωστό, το κατ’ εξοχήν ποτό των αρχαίων Ελλήνων ήταν ο «θείος οίνος». Άνδρες, γυναίκες και παιδιά γεύονταν το ένθεο αυτό ποτό και ιδιαίτερα οι πρώτοι, που συνομιλούσαν και φλυαρούσαν ατέλειωτες ώρες κάθε μέρα στους ανδρώνες πίνοντας κρασί.

Οι συμμετέχοντες στις κρασοκατανύξεις αυτές συνήθως δεν έχαναν τη διαύγεια του νου τους επειδή το κρασί που κατανάλωναν ήταν νερωμένο. Σπάνια, και για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς, οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν ανέρωτο κρασί, «άκρατον οίνον».

Η ανάμειξη του κρασιού με το νερό γινόταν μέσα σε μεγάλα ευρύστομα αγγεία, γνωστά ως κρατήρες, και η συνήθης αναλογία ήταν τρία μέρη νερού προς ένα οίνου.

Αυτή την αναλογία προτείνει και ο Ησίοδος, ο ποιητής της υπαίθρου, δεν λείπουν ωστόσο γραπτές μαρτυρίες που κάνουν λόγο για μείξη με νερό σε μεγαλύτερη αναλογία. Αυτή ακριβώς η κυριαρχία του νερού ήταν που απέτρεπε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις για τους πότες.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που βάζει ο κωμικός ποιητής Αλέξις (4ος-3ος αι. π.Χ.) στο στόμα του Σόλωνα:

«Ήδη από τα κάρα τον πουλάνε (τον οίνον) νερωμένο, όχι βέβαια για να κερδίσουν κάτι παραπάνω, αλλά γιατί προνοούν για τους αγοραστές, να έχουν μετά την οινοποσία το κεφάλι ελαφρύ» (μτφρ. Μ. Κοπιδάκη).

Το νερό που χρησιμοποιούσαν για το αραίωμα του κρασιού φρόντιζαν να προέρχεται από «σκιαράν παγάν» (πηγή), από «κρήνην αέναον και απόρρυτον» ή από «ψυχρόν φρέαρ».

Έτσι μαζί με τη μείξη του κρασιού τους οι αρχαίοι πετύχαιναν συγχρόνως και την ψύξη του.

Πολύ διαδεδομένη ήταν και η πρακτική να χρησιμοποιούν και νερό που προερχόταν από λιώσιμο χιονιού, το οποίο, ως γνωστόν, το συντηρούσαν ακόμη και το καλοκαίρι και το εμπορεύονταν.

Ωστόσο είχαν εφεύρει και ιδιαίτερους τρόπους ψύξης του κρασιού.

Γύρω στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. επινόησαν ένα αγγείο ειδικής κατασκευής που επέτρεπε την ψύξη του οίνου και τη διατήρησή του σε ψυχρή κατάσταση όσο αυτός βρισκόταν αποθηκευμένος σε μεγάλα στενόστομα αγγεία, στους αμφορείς, προτού μεταφερθεί στους κρατήρες.

Πιο συγκεκριμένα κατασκεύασαν έναν ειδικό τύπο αμφορέα με κύριο γνώρισμα τα διπλά του τοιχώματα. Με την βοήθεια των εσωτερικών τοιχωμάτων δημιουργούνταν ο κατ’ εξοχήν χώρος του αγγείου, μέσα στον οποίο έχυναν, από το στόμιό του, το κρασί.

Ο χώρος που σχηματιζόταν από τα εξωτερικά τοιχώματα και περιέβαλλε τον εσωτερικό γέμιζε με τη βοήθεια μιας προχοής που βρισκόταν στο πάνω μέρος με ψυχρό νερό ή χιόνι.

Έτσι πετύχαιναν τη μόνιμη ψύξη του κρασιού, αφού εύκολα μπορούσαν να ανανεώνουν το ψυκτικό μέσο, όταν αυτό έλιωνε και ζεσταινόταν, με φρέσκο. Διά μέσου μιας οπής που βρισκόταν στο κάτω μέρος του αγγείου απομάκρυναν το ζεστό νερό και στη συνέχεια, σφραγίζοντάς την, έριχναν στον εξωτερικό χώρο του φρέσκο χιόνι ή κρύο νερό.

Τέτοια αγγεία, γνωστά στους αρχαιολόγους ως αμφορείς – ψυκτήρες, κατασκευάζονταν στο δεύτερο μισό του 6ου αι. π.Χ. στην Αθήνα, αλλά και σε ένα άλλο μέρος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, πιθανόν στο Ρήγιο της Μεγάλης Ελλάδας, στη Ν. Ιταλία. Ανάλογες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που πετύχαιναν την ψύξη του κρασιού και γενικότερα υγρών συναντούμε σποραδικά και σε άλλα οινοφόρα αγγεία των αρχαίων Ελλήνων, όπως π.χ. σε οινοχόες.

Μέσα στο τρίτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. Αθηναίοι κεραμείς βρήκαν έναν άλλο τρόπο ψύξης κρασιού που εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες των συμποσιαστών. Ο προηγούμενος, που μόλις περιγράψαμε, απαιτούσε τη γρήγορη κατανάλωση του κρασιού από τη στιγμή που αυτό περνούσε από τον αμφορέα – ψυκτήρα στον κρατήρα. Αν όμως ο ρυθμός κατανάλωσης ήταν αργός, τότε το κρασί μέσα στον κρατήρα θα έχανε τη δροσιά του.

Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη να εφευρεθεί ένας άλλος τρόπος που θα εξασφάλιζε μόνιμη ψύξη του κρασιού. Δηλαδή, όταν αυτό θα γέμιζε τα κρασοπότηρα των αρχαίων γλεντζέδων, γνωστά κυρίως ως κύλικες, θα έπρεπε να είναι ακόμη κρύο ή δροσερό.

Επινοήθηκε έτσι ένα χαρακτηριστικό μανιταρόσχημο αγγείο, το οποίο, αφού το γέμιζαν με κρασί, το τοποθετούσαν μέσα στον κρατήρα που ήταν γεμάτος με κρύο νερό ή χιόνι. Πετύχαιναν δηλαδή έναν τρόπο ψύξης που θυμίζει αυτόν με τον οποίο σήμερα διατηρούμε κρύο ένα μπουκάλι σαμπάνιας ή κρασιού καθώς το τοποθετούμε μέσα σε δοχείο που περιέχει παγάκια.

Το κρασί το αντλούσαν από το στενόστομο μανιταρόσχημο αγγείο, τον ψυκτήρα, όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα, με τη βοήθεια μιας κουτάλας που είχε μακριά λαβή. Το σκεύος αυτό οι αρχαίοι το ονόμαζαν αρύταινα ή κύαθο.

Είναι πολύ πιθανό ότι το κρασί στους ψυκτήρες αυτούς ήταν ανέρωτο, οπότε το αραίωμά του γινόταν εκ των υστέρων, μέσα στα ίδια τα κρασοπότηρα, με κρύο νερό που έφερναν με ένα κανάτι, την αρχαία οινοχόη. Έτσι, εκτός από τη μείξη του κρασιού, πετύχαιναν συγχρόνως και την καλύτερη ψύξη του.

Ότι οι μανιταρόσχημοι ψυκτήρες, οι οποίοι με το ψηλό πόδι και το φουσκωτό σώμα τους «επέπλεαν» μέσα στο κρύο νερό (ή στο χιόνι) του κρατήρα, περιείχαν κρασί είναι σήμερα βέβαιο. Εκτός από ορισμένες σχετικές παραστάσεις, το μαρτυρούν και τρία ιδιόμορφα αγγεία που έγιναν σχετικά πρόσφατα γνωστά στην έρευνα. Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις κρατήρες που στο εσωτερικό τους έχουν ενσωματωμένο έναν ψυκτήρα.

Δηλαδή, κρατήρας και ψυκτήρας αποτελούν στις περιπτώσεις αυτές ένα ενιαίο κατασκευαστικά σύνολο και γι’ αυτό τα αγγεία αυτά τα αποκαλούμε κρατήρες – ψυκτήρες. Στο κάτω μέρος τους φέρουν προχοή, η παρουσία της οποίας δικαιολογείται μόνο αν δεχθούμε ότι διά μέσου αυτής απομακρυνόταν το ζεστό πια νερό του αγγείου, όταν ανανέωναν το ψυκτικό υλικό του.

Επομένως το κρασί υποχρεωτικά πρέπει να βρισκόταν στον ψυκτήρα των αγγείων αυτών. Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα αγγεία αυτά είχαν λειτουργία ανάλογη με αυτήν των αμφορέων – ψυκτήρων που είδαμε παραπάνω. Ο τρόπος ψύξης που μόλις περιγράψαμε ήταν σε χρήση για 80 περίπου χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το 530 ως το 460/50 π.Χ.

Οπωσδήποτε οι κρατήρες – ψυκτήρες δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα συχνοί στην αρχαιότητα. Σποραδικά απαντώνται και σε άλλες εποχές, όπως π.χ. ένας που βρέθηκε στη μυκηναϊκή Τίρυνθα και χρονολογείται στον 13ο αι. π.Χ.

Η σπανιότητά τους πρέπει να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχαίοι προτιμούσαν λίγο περισσότερο το κόκκινο κρασί που δεν απαιτεί ιδιαίτερη ψύξη. Κυρίως όμως στο ότι, όπως ήδη είπαμε παραπάνω, το νερό με το οποίο αραίωναν το κρασί φρόντιζαν να είναι «παγωμένο» έτσι ώστε δεν απαιτούνταν καμία φροντίδα για περαιτέρω ψύξη του θείου αυτού ποτού.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Χρήστος Μάστορας: «Όρμησε επικίνδυνα προς το μέρος μου» καταγγέλλει ο αστυνομικός που τον σταμάτησε για αλκοτέστ

Μπαρτσελόνα – Ίντερ: Η μαγεία του Λαμίν Γιαμάλ σαρώνει τους «νερατζούρι»

“Big Brother”: Κατέρρευσε με την επίθεσή της – “Είναι οχιά, κακιασμένη”

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το viral βίντεο στο TikTok για την Πρωτομαγιά – Συμπυκνώνει τις 15 εργασιακές πολιτικές σε μόλις ένα λεπτό

Καινούργιου: Το απρόσμενο δώρο στο πλατό του Super Κατερίνα και η εντυπωσιακή τούρτα για τα γενέθλιά της – «Νιώθω μια μελαγχολία»

Europa League: Μάχη προημιτελικών με στόχο τον τελικό του Μπιλμπάο

Ελένη Πετρουλάκη: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για τις κόρες και τον σύζυγό της – «Έχω μπει σε κλαμπ να τις μαζέψω – Έκανα να κοιμηθώ 2 μήνες»

Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός: Κερδίζουν και κλείνουν εισιτήριο για Άμπου Ντάμπι οι «ερυθρόλευκοι»

Πειραματικά σχολεία: Την Παρασκευή η μεγάλη κλήρωση – Το Σαββατοκύριακο οι καθοριστικές δοκιμασίες για τα Πρότυπα

Άγιος Έρωτας: Η Σχέση της Χλόης και του Πατήρ Νικόλαου προκαλεί σάλο και ο Νικόλαος καθαιρείται

Επίθεση στη Νομική Σχολή: «Τελειώσατε τώρα» φώναζαν οι κουκουλοφόροι που χτύπησαν με πυροσβεστήρα φοιτητή

Victoria Roshchyna: Αποκάλυψη γιατί οι Ρώσοι αφαίρεσαν τον εγκέφαλο, τα μάτια και τον λάρυγγα της Ουκρανής δημοσιογράφου

Μουμιοποιημένη γυναίκα ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία με εντυπωσιακές κάλτσες από δέρμα πουλαριού και μυστηριώδη χάλκινο σταυρό

Σταματίνα Τσιμτσιλή εξομολογείται για Λάμη: «Η Νίκη ερωτεύτηκε, βρίσκεται στα πρώτα βήματα και…»

Τι σημαίνει η εξαγορά της Άκτωρ Παραχωρήσεις από τον Όμιλο AKTOR

00:00 / 00:00

Όταν η Υεμένη βρισκόταν υπό βρετανικό ζυγό

Ένα νέο βίντεο φέρνει στο φως την εικόνα της Υεμένης κατά την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση στο λιμάνι Άντεν. Το βίντεο,...

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο από το Βιετνάμ της γαλλικής αποικιοκρατίας: Ταΐζουν τους κρατούμενους σαν να...

Ένα σοκαριστικό βίντεο από την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας στο Βιετνάμ αποκαλύπτει την απάνθρωπη μεταχείριση των υποτελών, καθώς δείχνει καλοντυμένες γυναίκες να πετούν κέρματα...

Η τραγική μοίρα της Μαρίας των Μεδίκων: Από το θρόνο στους δρόμους

Η Μαρία των Μεδίκων, μια από τις πιο πλούσιες κληρονόμους της Ευρώπης, βίωσε μια τραγική παιδική ηλικία γεμάτη απώλειες και δολοπλοκίες. Παρά την αρχική...

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο ρολόι του πλανήτη – Πού φυλάσσεται σήμερα

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ρολόι του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Salisbury και χρονολογείται γύρω στο 1386. Αν και δεν έχει την...

Αποκαλύφθηκε η οδοντοστοιχία του Χίτλερ που ταυτοποίησε το απανθρακωμένο πτώμα του

Η Ρωσία αποκάλυψε την οδοντοστοιχία του Αδόλφου Χίτλερ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο Γερμανός ηγέτης αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου 1945 στο Βερολίνο, διαψεύδοντας τις...

Σπαρτιάτες εναντίον Περσών: Ο ιδιοφυής Δερκυλίδας και η αριστοτεχνική στρατηγική του

Στο άρθρο εξετάζεται η στρατηγική του Δερκυλίδα, ενός σημαντικού Σπαρτιάτη στρατηγού, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με την Περσική αυτοκρατορία στα τέλη του 5ου...

Μιλάνε για επαναστατικό εμβόλιο: Η Βρετανία λανσάρει 5λεπτη «σούπερ θεραπεία» που μπορεί να...

Η Βρετανία πρόκειται να λανσάρει μια νέα «σούπερ ένεση» για τη θεραπεία του καρκίνου, η οποία μπορεί να εξουδετερώσει 15 διαφορετικούς τύπους της νόσου,...

Το διάστημα αποκαλύπτεται ως θησαυροφυλάκιο γεννώντας αμύθητες ποσότητες χρυσού!

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ισχυρές διαστημικές εκλάμψεις από μάγναστρα, τύπους αστέρων νετρονίων με εξαιρετικά ισχυρά μαγνητικά πεδία, είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία σημαντικών...

«Αφροδισιακά» στην αρχαία Ελλάδα και τα νομίσματα του πάθους στην αρχαία Ρώμη

Το άρθρο εξερευνά τις αντιλήψεις περί γάμου και σεξουαλικότητας στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, επισημαίνοντας τις διαφορετικές συνθήκες που αντιμετώπιζαν γυναίκες και άντρες. Στην...

Αφγανιστάν 1979-1989: Η συντριβή του θρύλου της σοβιετικής αυτοκρατορίας

Το άρθρο αναλύει την περίοδο 1979-1989 στο Αφγανιστάν, εστιάζοντας στην αποτυχία της σοβιετικής στρατηγικής και την κατάρρευση του μύθου της σοβιετικής υπερδύναμης. Αρχικά, οι...

Σιλεσία 1945: Η αμείλικτη εκδίκηση κατά των Γερμανών για τις θηριωδίες τους στον...

Το άρθρο αναφέρεται στην αμείλικτη εκδίκηση του Κόκκινου Στρατού κατά των Γερμανών κατοίκων κατά την κατάληψη των γερμανικών εδαφών το 1945, στο πλαίσιο του...

Τίτο προς Στάλιν – «Πάψε να αποστέλλεις δολοφόνους εναντίον μου…»

Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ηγέτης των παρτιζάνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γιουγκοσλαβία, μετά τον πόλεμο διέκοψε τις σχέσεις του με την...

30 Απριλίου 1999: Το μοιραίο βυτιοφόρο που συγκλόνισε τα Καμένα Βούρλα

Στις 30 Απριλίου 1999, παραμονή Πρωτομαγιάς, σημειώθηκε μια από τις πιο φονικές τραγωδίες στη Φθιώτιδα, όταν ένα βυτιοφόρο γεμάτο προπάνιο συγκρούστηκε με ένα φορτηγάκι...

Αποκαλύφθηκε μυστηριώδης πλανήτης που παραμονεύει στο ηλιακό μας σύστημα – Πιστεύουν ότι μπορεί...

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων από την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και την Αυστραλία εντόπισε νέα στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός μυστηριώδους πλανήτη, πιθανώς του...

Άντολφ Γκάλλαντ: Ο θρυλικός αετός της LUFTWAFFE

Ο Άντολφ Γκάλλαντ, ένας από τους πιο θρυλικούς πιλότους της γερμανικής αεροπορίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε ο νεότερος πτέραρχος της Λουφτβάφφε, καταγράφοντας...

Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες λάτρευαν παθιασμένα τον Μέγα Αλέξανδρο – Αντέγραψαν ακόμα και το χτένισμά του

Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες είχαν μεγάλη αδυναμία στον Μέγα Αλέξανδρο, θεωρώντας τον πρότυπο ηγέτη και στρατηγού. Ο Γναίος Πομπήιος και ο Ιούλιος Καίσαρας προσπάθησαν να...

Πειραματόζωο: Το πρώτο reality άνθισε πολύ πριν το Big Brother και διακόπηκε με δικαστική παρέμβαση – Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το ελληνικό Truman...

Το "Πειραματόζωο" ήταν το πρώτο ελληνικό reality show, που δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη Γιάννη Κόκκολη τη δεκαετία του 1970 και είχε ανατρεπτική δομή παρόμοια...

Μυστήριο ή οπτική αυταπάτη; Αποκαλύπτουμε τι φέρονται να είδαν πάνω από τα σύννεφα, vid

Σε ένα πρόσφατο βίντεο, παρατηρείται ένα σύννεφο που έχει σχήμα σκύλου, προκαλώντας απορίες σχετικά με το αν πρόκειται για ένα μυστήριο ή απλώς μια...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σωσίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη σαρώνει το TikTok – Είσαι πιο Αλίκη από την...

Η Δήμητρα Δερζέκου έχει γίνει viral στο TikTok με...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μαγευτική παρουσία στο φαντασμαγορικό πάρτι για τα 50ά γενέθλιά της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια με...

Ο 28χρονος που θανατώθηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου» – «Μανούλα μου γλυκιά...

Ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός ως ο «Δράκος του...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ